О(т)свиркването на Борисов и антуража му

През изтеклата седмица министър-председателят Бойко Борисов „изнесе” кабинета си в Пловдив и вдигна топката на желаещите да го освиркат за втори път публично в този град. Преди беше от футболна агитка, а този път- от предимно пенсионерска. Това нямаше как да бъде скрито от камерите и микрофоните, които следват най-одумвания политик.

Като става дума за „най” и „политик” статистиката, колкото и да не е представителна в професионалния смисъл на думата, роди поредния абсурд. В класация на Дарик радио за „политик на годината” беше избран човек, който безброй пъти е заявявал през годината, че не е политик. Но пък стана президент. Както и при хумореската с награждаването на Стоичков с доктор хонорис кауза от Пловдивския университет и при избирането на премиера Борисов за Футболист на годината от гласувалите по интернет, не е „луд онзи който яде зелника…”. И все пак: имаме Политик на годината, който сам настоява, че не е политик…Представително е за кашата в държавата и без статистическо доказателство за това, нали! Напомня ми за вица от времето на „развития социализъм”, когато хората се шегуваха за сметка на министър-председателя Гриша Филипов, че за вечния дефицит на стоки са виновни „сушата, кишата и Гришата”.

Междувременно, за втори път в рамките на няколко дни, премиерът Борисов, беше освиркан на публично място. Представително ли е това отношение за народните тежнения?

Статистиката е инструмент с относителна тежест на кантара на обществената преценка в зависимост от много фактори – кой е подбран да участва в допитването, колко са участниците, какви въпроси им се задават и т.н.. Ето защо медийната интерпретация на статистическите данни е от решаващо значение за формиране на обществено мнение по отношение на обективната оценка за събитие и личност, обект на изследването. В този смисъл получаваме поредното доказателство за пълния контрол ( с изключения, които не можах да намеря) над българските средства за бързо реагиране на новини по повод поредното освиркване на премиера Борисов. Дали е представително за настроенията на Голямото жури, както можем да наречем условно раздираното от противоречия българско общество?

Ето какво се е случило снощи и то не къде да е, а в така интензивно използваната от самия Борисов за автореклама спортна зала „ Арена Армеец” в София.

Борисов освиркан в зала Армеец

Звездите на Световния шампионат по мотокрос свободен стил (IFMXF) изнесоха в столичната зала “Арена Армеец” страхотно шоу, но за организаторите то беше “помрачено” от освиркванията на “тъпата и неблагодарна публика” към премиера Бойко Борисов.

Над 9000 зрители по трибуните показаха негативно отношение към министър-председателя и аплодираха всяко от спиращите дъха акробатични изпълнения на пилотите в Night of The Jumps, които спореха за световната титла при първото българско домакинство на IFMXF.

“Предпоследните три правителства не направиха нищо за моторните спортове, коментира председателят на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов. – Тъпа публика. Вече не знам защо го правим, като са такива неблагодарници. Нито една страна не е държала едновременно четири награди за организатор номер едно в света. Само България. Все още нямаме договор за догодина, но заради това отношение може и въобще да не го пожелаем.”

Надпреварата беше открита от многобройна делегация на организаторите, а при представянето им зрителите бурно освиркаха Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков. Министър-председателят подари на всички 12 пилоти бъклици за спомен, но до края на вечерта всяко споменаване на името му беше съпътствано с освирквания от феновете.

“Този шампионат изстреля България в друга орбита. Истината е, че без подкрепата на държавата и най-вече на освиркания днес Бойко Борисов, този световен шампионат нямаше да дойде в България”, заяви депутатът социалист Румен Петков, който е председател на Организационния комитет за Гран при на България и близък приятел на Богдан Николов”.(Дневник)

Това с „тъпата публика” не ви ли напомня на изблиците на главния ласкател на управляващото божество от страна на водещия в ТВ 7 Николай Бареков, който също толкова истерично обяви протестиращи фермери за „развилняла се селска пасмина”? Нещо много взеха да нервничат поклонниците на властта, които си въобразяват, че успяват да запушат с телата си всички пропагандни пробойни по „корабчето на ГЕРБ”( метафората е на самия Бареков, който се появи на екрана в неделния ден в нетипичната за него роля на оправдаващ се за скандала със „селската пасмина”, произведен от самия него).

Впрочем, освиркването на Борисов в „Армеец” не е първица – случвало се и преди в кратката история на съоръжението, както напомня сайтът „Гласове”.

С мощни освирквания са посрещнали зрителите на бенефисния мач на баскетболиста Георги Младенов думите на спортния министър Свилен Нейков, че новопостроената спортна зала “Арена Армеец” в София е построена благодарение на Бойко Борисов. Мачът се проведе снощи, а преди него Нейков се опитал да поздрави Младенов от името на премиера, който не бил в залата.
Според източници на ГЛАСОВЕ Борисов не е присъствал на мача, защото не искал да рискува отново да бъде руган от публиката, както се случи по време на мача между “Лудогорец” и “Левски”, който се проведе в Разград.
Тогава Борисов по традиция преряза лента по случай ремонта на стадиона, който е извършен с парите на собственика на футболния отбор. Вместо да получи овации от публиката обаче, премиерът беше освиркван и чу скандирания с нецензурни изрази по негов адрес. Това продължи, докато Борисов не си тръгна обиден някъде около 60-ата минута на мача.”

Да обобщим: освирквания по стадиони и зали ги има в реалността, но в медиите ги няма и това ги прави статистически неуловими – недоловими за лишената от правото на информация национална публика. Така ли ще спасяват „корабчето” на ГЕРБ и докога, пита се в задачата?

Отговорът е: до о(т)свиркването на медийния слугинаж от все повече зрители и читатели, а след това и на втория мандат на Борисов, заявка за който той направи отново, но без да си дава сметка каква лоша услуга си прави по пътя към него с такъв антураж. Казано с думите на известния афоризъм на Талейран за властта и щиковете: власт може да се вземе с пропагандни щикове, но върху тях трудно се седи.

35 мнения за “О(т)свиркването на Борисов и антуража му”

 1. Вчера един от пуделите на властта(Дневник) имаше статия(може би поради изказване) как борисов за последната година направил за спорта повече отколкото е правено през последните 22. Явно наистина има тъп матрял насреща, щом първо го избира, после борисов прави и накрая матряла е недоволен. Или може би проблема е, че някои разбират правенето, като говорене за правене.

 2. Прочетох за състезанието в случайно отворен спортен сайт – нямаше и дума за освиркване 😀

  съжалявам, че не е по темата, но исках да споделя тази статия с тук четящите – вижда ми се крайно интересна: http://www.focus-news.net/?id=f19908

 3. Вчера като Нейков каза : “да благодарим на премиера Борисов”, веднага си помислих, че следва освиркване. И хоп само след миг залата го направи. Само констатирам.

 4. Това е връзка къ Медиапуул на която може да се нагледате на PR акцията на ББ:
  http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%87%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D1%86-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-night-of-the-jumps-news187559.html

  А това е коментар:
  Нещо не е наред. Не е ли това “частна” инициатива, не е ли това дейност на стопански субекти с цел печалба? Защо се набутва цялата държава в лицето на премиера, защо Министър претседател ходи да инспектира и в същото време играе ролята на PR във връзка с предстоящи събития? Да не се окаже, че разходите ще са за държавата (т.е. за нас данъкоплатците) а печалбата ще е за някой друг? С две думи да поканят примиера на събитието е едно а съвсем друго е той да се изживява като “ръководител, организатор и вдъхновител на всички наши успехи и победи – УРА другари”! Какво означава, че ни струва малко скъпичко …. но ……? Изглежда, че “голи ще ходим но шоуто ще направим – любой ценой”. Май имаме твърде много соц. държава и твърде малко разумен частен бизнес – особенно като се видя мазно-ухиленото лице на червенушкото Петков на който все световни купи, писти и подобни соц. мегаломании са му в главата.

 5. Г-н Инджев,добре е ,че сте стъпил и настъпил където трябва,защото ЗЛОТО и безславната му годеница – дребнавото ТШЕЛСЛАВИЕ – СА СИ ЗЛОСТНА брачна двойка преебала не една държавна формация от много незапомнени времена, до днес.
  Всичко останало,казано и повтаряно -запомнете!-не е забравено!

 6. Kакво ли разбират тези, които едно прасе през живота си не са заклали?

 7. Г-Н ИНДЖЕВ, НЕ БИ БИЛО ЗЛЕ ДА БОЙКОТИРАМЕ ПРЕДАВАНИЯТА И РУБРИКИТЕ НА ЖУРНАЛИСТИ И КОМЕНТАТОРИ В СМИ, КОИТО БЕЗОГЛЕДНО БЛЮДОЛИЗВАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ ПРЕМИЕРА. ВСЕ ПАК МУ ПОЖЕЛАВАМ И ТОЙ ДА СЕ УСЕТИ, ЧЕ ГО ПЪРЗАЛЯТ.

 8. Бях снощи в залата. Освиркването беше много мощно. Имаше и доста камери, но да видим дали ще посмеят да го излъчат.

 9. До mdam относно “пуделите на властта(Дневник)”:

  Много обичан от комунистите, ДСарите и “пуделите на властта” похват е да “заклеймават” всички, които не са като тях, като ги наричат … комунисти, ДСари, “пудели на властта”.

  М-м-м дааа-м!

  От друга страна комунистите милионери, ДСарите, мутрите и т.н. сволоч наричат себе си “социалисти”, “социални”,а напоследък и наглото “граждани за евро. развитие”.

 10. Иво ми вдъхна, за поред път, надежда.
  Засрамено си признава, че помислих вчерашното освиркване на МУТРАТА за прецедент.

  Щастлив съм да науча, че не е такъв и се надявам за доброто на българите, че тия събития ще станат масови.

  Надявам се гражданите да успеят да разбият блокадата на “медиите” очевидно солидно финансирани и поради това ОТ 10 г. слепи и глухи за всичко, което не е в полза на МУТРАТА.

 11. Ne moga da razbera kak praveneto na sportna zala i na patishta minava za geroizam v tazi teritoria (ne moga da ia nareka darjava.
  Iavno naselenieto e tolkova zabludeno, nepoznavashto drugite strani, che tova za nego e varha na sladoleda, chereshkata na tortata. Kakvo li shte e kogato tova sashtoto naselenie razbere che bolnicite mu ptilichat mnogo na afrikanskte bolnice (no s podobrenia) a uchilishtata sa v proces na razpad. Sledvashtia koito predloji lechenie na matr’iala v uslovia blizki do zapadnite shte e sigurno geroi-idol. Neshto kato Bai boko no v po-golemi mashtabi; Taka kakto stana kogato kitaicite razbraha che dosega sa iali samo garniturata….

 12. Тия от ГЕРБ правят модификация на вица за трите писма. След тях вица ще се сьстои от 2 писма: пьрвото & последното

 13. Р.Петков поткрепи новоизбраният кмет на Плевен (БСП не)АБВ.Путин праз да яде (бледнее…).
  Но както се казва “да се поналудуват” малко остана до 2012,пък не се знае Бог какви “дарове” е приготвил.”…всекиму…”

 14. Без да искам да засягам ни най-малко привържениците на другите ни клубове гордея се, че първа публиката на Левски в Разград освирка първата тиква на републиката. Ако не настъпи драстична промяна сред медийният Му слугинаж и най-вече сред гъзолизиите и обкръжението му,освиркванията тепърва ще набират скорост. Прекаленосттите винаги водят до обратен резИлтат. До степен както беше през лятото на 1993г. тогавашния президент Жельо Желев не смееше да стъпи в голям град.
  http://e-vestnik.bg/13020/politsiyata-bie-za-osvirkvane-na-boyko

 15. Специални благодарности за Радев и М.Георгиев, които дават информация, макар и окъдна, от мястото на събитието. Много ви моля, разкажете повече – кой организира освиркването, имаше ли разправии между освиркващи и неосвиркващи, кои бяха повече; как реагираха официалните лица и Борисов, изобщо опишете т.н. дребни детайли, които са ви направили впечатление.
  Здраве за всички.

 16. Преди година приблизително ББ беше яростно освиркан от публиката на концерта на ФСБ в НДК. Не беше просто освиркване, а голям скандал. И тогава медиите се изнизаха по терлици, мегаломанията на Боко не пострада ни най-малко и през октомври не-тъпите българи пак масово гласуваха за неговите хора. Продължавам да се чудя и мая как го прави, като имам предвид умствения му багаж. Вчера или онзи ден мернах случайно в централните новини как, без да му мигне окото, излъга, че тройната коалиция не била вдигала изобщо пенсиите. И предполагам, че барем две трети от сънародниците са му повярвали…

 17. До Сия:

  След като имаме пълно отсъствие на медии / към днешна дата би трябвало да има телевизионен репортаж – не че ме интересува особенно/ – ще трябва да си разказваме събитията от човек на човек, като едно време. Ама много едно време, защото тогава не е имало и радио. И по радиото нищо не се чу! Дядо ми ми е разказвал за “Океанот бучи – не се чуе!”. А сега какво бучи – май съвременните средства за масова дезинформация. Верно – нищо не се чуе!

 18. Хората захочнаха да разбират,че ГЕРБ са теляците на Партията-мафия.Нещо като резерният щат на комунистите.В това има както генетическа логика(защото милицията е ударният отряд на Партията,според комунистическите постулати),но и емпирична логика(всички действия на управнляващите говорят за тяхната обвързаност с Партията-майка).Пожарникари,охранители,фатмаци,снабдители,обслужващ персонал,физкултурници,които досега са обгрижвали червените началници,сега изпълзяха от дупките си,защото така им е наредила Партията-мафия.Те смениха ДеСарското крило на мафията-олигархия.Целта е да има баланс,за да се запази статуквото.Нещо като съвременен вдариант на въстанието на Ивайло.Начело на държавата застава свинарят Ивайло, но феодалното статукво се запазва.Сега олигархията си има два отряда-Десарския и милиционерския.Двата ще се редуват,за да спасяват задниците на олигарсите и “демокрацията” в държавицата България.

 19. Казвах му аз на Луй XVIII,че при толкова много що се изредиха,не леваците а жените и чукачите подтикваха събитията!
  На тези които ме подценяваха прсто не им вървеше!!!!!Бяха си БКП сектанти ,че и малко хермафродити,а жените са ПОЛИТИКА!!!!

 20. Четейки статията имам чувството че,едно “Р” в заглавието е пропуснато. Моля за извинение ако не съм прав!

 21. От 1789 през щурма на Бастилия, какви ли не мадами минаха след Директория,коалиции,и консули доато Луи XVIII,все е чудел как Талейран се оправя с всички преди да тръгне за Виенския конгрес 1815:”Нищо особено,Ваше Величество,на тези които ме подценяваха просто не им вървеше!”рекъл външният министър на Франция
  Коментирано преди много месеци в
  блога на журналиста Иво Инджев,та се наложи на онова зло пйянде Тиер за политиката и за многото жени в разговорите , да му се кажа,като на Тиер:че “точно жените са политика, драги!”
  ОстаналотоИ смешни и жалки като сектанти
  след Витошка/БКП/ Kонференция но не и държавници!

 22. Ето един цитат от dir.bg след тенис-а на премиера ни:

  “По-късно Борисов посети тенис от турнира “Труд Мастърс” за втори ден, където той и Любослав Пенев загубиха от Лъчезар Танев и Георги Танев полуфиналния мач. Премиерът и партньорът му загубиха срещата с 4:6, като Борисов видимо недоволстваше и оспорваше някои от съдийските решения, в полза на опонентите им. След загубата си Борисов гневно напусна залата и си тръгна, без да дава коментари пред журналистите, като единствената пауза преди да “отпраши” с автомобила си беше, за да даде автографи на двама свои фенове.”

  Горкичкия, дори не може да губи с достойнство, а като бита мастия се изнизва. Мъка, мъка, мъкаааа.

 23. Запалката и Пожарникаря… какъв тандем…

 24. Освиркани от не-повече от 100-200 души бяха Бойко Борисов и Дянков. Доста по-мощно бе освиркан и световния шампион, неясно защо. Залата беше пълна с лумпени.

  Малък, но много прост народ.

 25. Тези събития и премълчаването им от почти всички медии ме връща към изборите от тази година. Дали те са били фалшифицирани или на големи групи от хора са били обещани неща, които са неосъществими, но те са повярвали?

 26. Бих желал това освиркване да продължи
  До свалянето на мутрите от ГЕРБ.
  Като много други и аз се учудвам как успяват да
  баламосват бедния български народ.
  Всички медии само за криза говорят и разбира се
  Тя не напуска най-бедната страна в Европа.

 27. Абе то мутрите ще си отидат, въпросът е кои мутри ще дойдат след това…

 28. Господин Инджев, Напишете за
  зажъднялия за свободно слово народ, нещо за поръчковата журналитика — ТВ 7 Бареков и Кулезич, както и за опозиционните Канал 3 , СКАТ, Явор Дачков и други, позицията на СЕМ за Бареков и присъствието А. Петров на заседанието на СЕМ, интригата между Сашо Диков и Колтуклиева и най-=вече между техите господари в 5 за 4
  Пресконферениите на Велков и Весов за държавните пари в частите банки; материалът за Верков в Уикенд”, където Велков е обвинен в крупни измами; атаките срещу Донев, Софарма и историята с Общинска банка; срещата на Борисов с бизнесмените “Рестарт на Европа, където Кристалина, Дянков, Трайков, Огнян Донев, Плевнелиев, Борисов и Иван Кръстев фактически със свои думички казват, това което се говори на международните срещи.

  Премиерът Бойко Борисов откри годишната среща на бизнеса с правителството под надслов “Европа – презареждане”
  http://kanal3.bg/?v=6460

 29. Истината Иво е че Тъпата Мутра спря построяването на зала Армеец и накара Главболгарстрой да я направи почти без печалба защото уж им бил знаел далаверите.
  Срамно е тези шушумиги сега да се пъчат ! Срамно и гадно ми е да им гледам шибаните полицейски мутри ! Приличат ми на говедари с фуражки!!!

 30. Не е ли страно, че освиркването на министър-председател се приема като нещо изключително? Демократична държва сме уж,парламентарна република… а събитията имат такъв отклик, както когато княз Фердинанд е бил освиркан при откриването на Народния театър. Все пак не би трябвало да се вълнуваме чак толкова от един съвсем нормален и обикновен акт на обществено недоволство.Или се поздравяваме за безкрайната си смелост? Незнам, но е странно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.