Хавел си отиде- на кого ни оставя?

Вацлав Хавел си отиде. Какво остава?

Питам наивно като детето, което от най-ранна възраст се чудеше защо цветята биват полски, но никога чешки.

Нещо лично:чешкото беше навсякъде в детството ми. Включително в детската ми градина, която днес е ресторант „Чешкия клуб” в София. Ако не е ясно, да обясня: в София имаше чешка детска градина и там съм проходил в социалния смисъл на думата-доколкото е прието да се смята, че детските градини социализират малките човечета.

Полското е чешко, всъщност. Ще ме разберете.

Това го разбрах много по-късно след като напуснах роднинския си кръг, който моята прабаба Елисавета ( Ветка, казано на детския ни език), родом от Прага, най-любимата на всичките деца в родата, ни напусна на 94 годишна възраст.

А полското се оказа чешко в смисъла, който влага Лех Валенса в скръбта си по загубата на Вацлав Хавел.

Мъчно е за преглъщане да чуя съболезнователните телеграми на едни нашенци- нашественици на върха на България, които разгласяват официални жалейки за смъртта на Вацлав Хавел . Защото в тандема на официално скърбящите ни премиер и президент за кончината на чешкия драматург ( той държеше да бъде възприеман на първо място като такъв) не мога да се насиля да видя нищо друго, освен гузния фалш на дребосъци с великански балкански претенции.

Мъчнотията идва предимно от това, че ни лъжат в днешно време и не звучат истински опечалени в грозната си битност на самовлюбени началници на съмнителната ни демокрация, а не толкова и само заради факта, че не могат да се мерят с него в миналото.

Милиони сме ние, които също не можем да бъдем равни на Хавел. Но онези единици от нас, възседнали България, трябваше да слезнат тихо от българския троянски кон на Русия в деня, когато Хавел вече го няма. Щеше да е честно- поне веднъж.

P.S. Да, знам за протокола и дипломацията…Но това не променя усещането за нелеп паралел между нашите безличия и личност, като Хавел.

Очаквам протоколно и дипломатично да изпратят братски поздрави и до братския севернокорейски народ във връзка с непрежалимата загуба на вожда и учителя Ким Чен Ир, починал по същото време от инфаркт.

21 мнения за “Хавел си отиде- на кого ни оставя?”

 1. Аз бях свидетел на “нежната революция”,малко след нея(след като свалиха комунистите) бях в Прага.През ноември 1989г. чехите бяха изпълнили Вацлавския площад до последно,не си тръгваха по домовете(въпреки студа),докато комунистите не отстъпиха властта.Създаде се временно правителство,което проведе изборите.А у нас хора като Желю Митев Желев от с.Байрям дере,Шуменско,Петко Симеонов,Внедренко Божков и други измекяри на стария режим,призоваваха хората на 14.декември 89г. да си тръгват от площада пред Народното събрание.Докато чехите излъчиха личности,които поведоха смело народа си на пряк сблъсък с комунистите.Католическият свещеник Вацлав Мали казваше пред милионното множество:”Добрият комунист е умрелият комунист”.Заедно с него революцията ръководеха Петер Питхарт,Иржи Дийнстбир,Александър Дубчек и разбира се интелектуалецът,истинският европеец,чистокръвният антикомунист и убеден демократ Вацлав Хавел.Ето това е разликата между Чехия и България-те имаха личности,а у нас “дисидентите” се договаряха с техните началници на “Кръглата маса”.Затова в България демокрацията е формална,а в Чехия-реална.Ние не само географски,но и културно и политически сме накрая на Европа.

 2. Вацлав Хавел починал спокойно в съня си!
  Така почиват леките души – спокойно!
  Не си е отишъл,ще почине малко и после ще помага!

  А на нашите “нежни революционери” никак не са им леки душите!

  “Мъчно е за преглъщане да чуя съболезнователните телеграми на едни нашенци- нашественици на върха на България”
  На мен не ми е възможно преглъщане (от много преглъщане),за това си спестих и картина!
  Ще слязат от коня,но не тихо и по самоинициатива!
  Когато са се качвали (на коня) мислили са вечен е,за слизане не са мислили и не знаят как да слязат!
  Учител им трябва,но той за тях с фалшивите жалейки си е отишъл!

 3. Всякакви сравнения са неуместни!
  Човечеството загуби един от своите любящи синове! Някъде със сигурност се е родил новият Хавел, защото иначе светът ни би станал по-малко добър!
  Поклон пред паметта и пред делото му!

 4. Бог да прости Вацлав Хавел,отиде си драматурга,политика и антикомуниста!Той е потомствен интелектуалец,принадлежи към нация,която съхрани традициите и духа си.Българската трагедия е,че простотията е агресивна,възпроизвежда се и упорито стои по върховете на политическия,икономическия,социалния и културния живот,а няма кой да я бутне да падне.

 5. Лека му пръст на Хавел. Една огромна фигура в политическото и културно битие на Европа. Но Чехия и нейната култура имат сериозен потенциал от такива личности – не нискочели мутрафони, а достойни хора с будна съвест, анти- комунисти с високи морални стандарти..

  Интересно, кой от двамата наскоро починали лидери е по-близък духом на средностатистическия гербаджия? Този “среден” гербаджия, който разсъждава като тартора си Бойко. Както казват зевзеците партия ГЕРБ, означавало “Главен Ербап на Републиката -Боко”, следователно трябва да подходим към темата от Боковска перспектива, която е следната:

  -Кой от двамцата /Хавел или Ким Чен Ир/ би заклал по-убаво едно прасе?

  Подозирам, че Ким Чен Ир би заклал прасето доста по-майсторски, щото сигурно е каратист или таекуондист. И дори може да от онези не-милиционери каратисти, дето могат да те набият и без трима други да те държат. Той, дето се вика, би разфасовал прасето още във въздуха! /А пък повечето корейци биха го изяли във въздуха, преди да докосне земята – пусти глад../

  Следователно, Хавел няма никакъв шанс. Средния гербаджия си люби Боко, “всичките прасета на мезета” Азис и Азия. Турската поговорка гласи: “Насила хубост не става, пък и да става- не бива”, и тя в нашия случай ще звучи така:

  “Насила Европа не става, а ако става -става Корея”…

 6. Бог да го прости Вацлав Хавел!
  Отиде си от този от този свят, но светлата му личност ще остане завинаги сред чехите и демократите по дух.
  При нас не се получи като при чехите, още на пърния демократичен митинг “чистокръвният антикомунист” /благодаря на Мюнхен за този израз!/ и истински български дисидент ИЛИЯ МИНЕВ не беше допуснат на трибуната – това какво ни говори!!! Други “дисиденти” се изправиха пред хората…, а Илия Минев говори пред 10-тина души в Южния парк…
  Не мисля, “че си заслужаваме ” политиците, при нас руската предгръдка е прекалена задушаваща.

 7. За съжаление през 1989г.истинските български “Хавеловци”бяха в затворите или в изгнание,а ни сервираха назначените от ДС такива – Желев,Вагенщайн,Робева и т.н.Докато “Пражката пролет” през 1968 спаси хиляди достойни синове и дъщери на Чехословакия от комунизма и даде ръководните кадри през 1989,у нас процеса беше и е под пълен контрол на “САТРАПИТЕ ОТ БКП/БСП И ДС.Поведението на чешките десиденти ПРИНУДИ ЧКП да прояви разум и морал на конгреса си през 1990г. и да се саморазпусне!!! ИЗВИНИХА СЕ НА НАРОДА НА ЧЕХОСЛОВАКИЯ И ПРИЕХА 5-ГОДИШНАТА ЛУСТРАЦИЯ.У НАС СЛЕД 45 ГОДИШНА ЛУСТРАЦИЯ НА НАРОДА,МУ ОРГАНИЗИРАХА НОВА 22-ГОДИШНА ЛУСТРАЦИЯ.пОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА НЯМА ДА ВИДИМ МОРАЛНИ ДЕЙСТВИЯ ОТ СЕГАШНИТЕ НИ УПРАВНИЦИ.ТЕ СА РОЖБА НА ЛУСТРАТОРИТЕ ОТ БКП/БСП И САМО СМЕНЯТ ИМЕНАТА СИ.

 8. СВЕТЛА ЩЕ Е ПАМЕТТА ЗА ВАЦЛАВ ХАВЕЛ – ПОТЪНАЛИ В ДУХОВНА НИЩЕТА, НИЕ, ВСЕ ПАК, ГЛЕДАМЕ КЪМ ЛИЧНОСТИ КАТО НЕГО… Нали Оскар Уайлд беше казал – “Всички сме в калта, но някои от нас гледат към звездите…”

 9. Към Мюнхен
  Напълно споделям мнението на Вацлав Мали за комунистите!

 10. Поклон пред великия писател, мислител, хуманист и антикомунист!
  В негова памет- песента с жестоките снимки от август,68 на барда Карел Крил.”Братленце, затваряй вратата, тази нощ няма да бъде кратка- на вълка се прииска агнец…”

  http://www.youtube.com/watch?v=5cMa0Z4MQtU

  А нищожеството, с чието име не искам да омърсявам тъжня повод за тези редове, само си знае,че между него и Вацлав Хавел разликата е колкото между Прага и Сирищник!

 11. Браво на Климент Николов.казани са в тон с вреуюто на починалия.

 12. Много неподходящо време избра да си отиде човекът! Едновременно с касапина от Северна Корея. Вчера някъде в края на новините споменаха, че се бил споминал. За сметка на това разбрах какви пури пушел бащицата на братския корейски народ. Видяхме и риданията на въпросния народ. Предлагам вместо новогодишна програма да предават погребението на живо. Както едно време…

 13. Бог да прости Хавел!
  ПОКЛОН!
  За първи път се включвам в блога.Смятам, че и ние имахме хора като Хавел – Лучников и Филип Димитров, но обкръжението беше от ДС.

 14. In memorium for Havel

  In February 1989 Blaga Dimitrova was one of 102 Bulgarian intellectuals to sign an appeal in defence of Vaclav Havel.
  On 5 May 1989 her husband was arrested because he was the chief editor of the journal “Democracy”, an organ of the “Association of Democratic Forces”.

  At the invitation of Mitterand, on 2 June Blaga Dimitrova managed to attend an international conference on human rights in Paris.

  With the end of the Communist region she was elected to parliament and on 19 January 1992 she became vice president of the Bulgarian Republic. She resigned in 1993.

 15. По повод смъртта му Чарли Роуз пусна едно старо интервю с него, в което Вацлав Хавел на финала каза: “Човекът е по-голяма ценност от Вярата.” Тази му мисъл ме изпълни с висше удовлетворение.

 16. Уважаеми гн.Инджев ,
  Не мога да не покажа своето възмущение от официалната БГ-журналистика , които 3 дни ни занимаваха със смърта на една жълта маймуна , благоволила да пукне от преяждане , а не споменаха ( или под сурдинка )за кончината на един кристално чист човек като ВАЦЛАВ ХАВЕЛ. ПОЗОР !!! (на чехки това е ВНИМАНИЕ )

 17. Много тъжно… Дълбок поклон!

  А бг медиите с национален обхват и бг журналята да се засрамят поне веднъж! За припомняне на тях: ‎”Харизматичният чешки президент уважаваше българите въпреки участието им в комунистическата военна окупация през 1968-ма, пазеше топли чувства за своите приятели-демократи в страната и се радваше на свободните вече медии. За които по-късно написа: “Безпристрастна информация, открит достъп до нея, както и свободата тя да бъде разпространявана и дискутирана, без журналистите да са изправени пред насилие, затвор или смъртни присъди, това беше нашата историческа позиция.” ( http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=827426 )

  Жизненият път на Вацлав Хавел, http://youtu.be/jYM_owEWzUs

  R.I.P. 18.12.11 – неделя, вечерта, централният площад “Св. Вацлав” в Прага, http://youtu.be/VlFYDhxe5XM

  Скоро след смъртта на Вацлав Хавел хората се събират спонтанно, за да му отдадат последна почит. Бърно – Моравски площад пред църквата „Св. Томаш“ http://youtu.be/Y7qQPzXrk7I

  Václav Havel – “Nikdy nezapomeneme” R.I.P (5.10. 1936 – 18. 12. 2011), http://www.youtube.com/watch?v=7iLifq9Wc30&feature=related

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.