В туби, or not в туби? Quo vadis, бе?!

Старият виц за милиционера, който се явил на изпит след едногодишен курс по изучаване на английски и успял да сглоби едно, обаче (почти) класическо изречение от монолога на Хамлет „да бъдеш или да не бъдеш”, вече е реалност. „В туби or not в туби”, рекъл гордо милиционерът пред изпитната комисия!

И ето че днес вицът оживя. Аниматорът е министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, които се похвали в парламента, че МВР е наредило на бензиностанциите да докладват кой пълни бензин в туби. Ученото си е учено!

Тази новина нямаше да е толкова вълнуваща, ако същевременно не стана известно, че не друг, а големият руски братушка „Газпром” е купил 10 български бензиностанции. Това значително ще улесни преследването на потенциалните престъпници с туби в ръка. Сигурно е, че „Газпром” са си взели бележка от безкомпромисното преследване на „Лукойл” от страна на нашето патриотично правителство и няма да допусне втори такъв гаф в братските отношения и посегателство към кранчето на нашата „течна дружба”. Вероятно вече са готови устройствата за пряка връзка на закупените бензиностанции, по който на мига да тече информацията към МВР за гражданите с терористични наклонности, появили се в околностите на руската собственост с туби в ръка, в багажника или в мислите си дори.

Същевременно главният прокурор Борис Велчев, вероятно озлобен от изтичането на мандата му след плодотворна почивка на този пост от 8 години, реши да прояви характер и си позволи да спекулира с познанията си по-английски език като се обяви срещу криминализирането на тубите с бензин. На практика той се произнесе ясно : в туби! Слага прът в колелата на борбата с организираната престъпност.

Quo vadis, бе ( „К’во вадиш, бе”, т.е. „къде се намираш, бе”)! Подпалиха държавата пироманите, а той ни се прави на англичанин. Я дръж там наред за гръцмуня и връти у земята всеки заловен с туби, да видим после как ще ми наливат бензин и акъл как се гаси онуй, що не пали!

Ама добре, че е „Газпром” . Този път ще ни освобождава от американското робство. Засега нашите набедени анти(фа)шисти само преписват от Големият братушка аргументи срещу неродения по нашите земи шистов газ, но като вземат властта ще сложат ред – The red армия само това чака. Повече по темата за преписването от „Газпром” и надвисналия шистов ужас над нас- в следното интервю:

„Алекс Алексиев: Аз съм “за” строг контрол при проучванията за шистов газ, и “против” произвола на “Газпром” и местните му лакеи
15 декември 2011 |

Агенция “Фокус”

Алекс Алексиев, председател на Изпълнителя съвет на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София, пред Агенция “Фокус”.

Фокус: Господин Алексиев, Вие сте писали често в американските медии по въпросите на енергетиката. Както вероятно знаете, в Народното събрание са внесени три законопроекта да се забранят проучванията за шистов газ в страната. Какво мислите по въпроса?
Алекс Алексиев: Аз мисля, че това е чисто и просто безумие от политическа, икономическа и екологическа гледна точка.
Фокус: Защо точно е безумие и чий интереси стоят зад законопроектите?
Алекс Алексиев: Прочетете внимателно обосновката на трите проектозакона. И след това прочетете мнението на борда на „Газпром” за шистовия газ, което беше публикувано към края на ноември. И ще видите, че те си съвпадат почти мот а мот. Трудно може да се избегне впечатлението, че тези български политици, съзнателно или не, служат на интересите на руския монополист, в ущърб на нашите национални интереси. За БСП това никак не е изненадващо, тъй като те заедно със своите предшественици комунисти, винаги са служили на своите руски господари. Що се отнася за „Атака” и хората на Яне Янев – не знам какви точно са им подбудите. Не бих се учудил, ако има и финансови такива. Руснаците са доста щедри, когато става въпрос за запазването на енергийния им монопол в България.
Фокус: Защо, според вас, „Газпром” се страхува от шистовия газ? Те не са ли най-големият производител на газ в света.
Алекс Алексиев: Те са най-големият износител на газ в момента. И точно това е, което ги боли, защото шистовата революция, на която сме свидетели в момента, застрашава техните монополни позиции навсякъде. Да ви дам няколко конкретни примера. Само преди пет години се смяташе, че Америка е почти изчерпала своите конвенционални газови находища. И се очакваше да започне масов внос на газ чрез ЛНГ терминали, построени най-вече в Тексас и Луизиана на Мексиканския залив. „Газпром” отвори офис в Хюстън и се хвалеше, че ще превземе 10% от американския пазар чрез експорт на ЛНГ от Сахалин. Междувременно, американците откриха масови находища на шистов газ и в момента се смята, че имат достатъчно най малко за сто години. Така, че от потенциален голям клиент на „Газпром”, те в момента строят терминали за износ на ЛНГ и скоро могат да станат един от основните конкуренти на пазара. Американската фирма „Чениере Енерджи” от Хюстън, например, сключи договор за доставка на газ в Литва с цени 25% по ниски от тези, които „Газпром” предлага.
Още по-голяма заплаха за „Газпром” е фактът, че шистовият газ се налага решително в най-бързо развиващите се страни, които бяха потенциални клиенти на Русия. Преди само шест месеца „Газпром” говореше за доставки от 68 милиарда кубически метра газ годишно на Китай. Китайците им отказаха, поради много високите цени и в момента усилено сондират в шистови басейни и говорят, че до 2020 година ще имат собствено производство oт 80 милиарда кубични метра на година. Същото става и в Индия, която напоследък закупи няколко американски фирми с шистова технология, както и в Турция, която сключи договор с „Шел Ойл” за проучване на големи шистови залежи около Диарбекир.
А какво става в нашия регион? С изключение на България, почти всяка източноевропейска държава в момента усилено търси неконвенционален газ. Полша е най-напред и почти сигурно ще е първата бивша комунистическа държава, която ще стане енергийно независима от Русия, на базата на нейните шистови залежи, които се оценяват до 5 трилиона кубични метра.
Фокус: Какви точно са преимуществата на шистовя газ, според вас? И какви са опасностите, свързани с неговото проучване и експлоатация, за които толкова много се говори?
Алекс Алексиев: Първото и най голямо преимущество на този тип газ е, че той е евтин за извличане, широко разпространен и значително по-чист от екологическа гледна точка от нефта и въглищата, които продължават да доминират енергетиката в света. Така че, ако ние искаме да почистим въздуха и да намалим емисиите на СО2 и други парникови газове, най-лесният начин е да минем от въглища на газ в електроцентралите.
В Съединените Щати, където шистовият газ безспорно ще бъде горивото на 21 век, цените на милион БТУ (британска термична единица) газ паднаха от $7 до $3.5 в момента. Това се равнява на $3.5 за 1000 кубически фута или $$115 за 1000 м3. Сравнете тези цени с $8 за един милион БТУ в Англия и $16 за един милиона БТУ в Източна Азия и ще видите икономическия му ефект. Също ги сравнете с $350 м3, които „Газпром” ни изнудва да му плащаме. Аз например, имам апартамент под наем в София и два пъти по-голяма къща в Америка. Преди седмица платих 457 лева на „София Газ” за отопление за ноември и $175 за отопление с пропан в Америка. Ето нагледно – какво значи монопол и свободен пазар. А евтин газ значи и евтино електричество и по-ниските цени в момента спестяват на американските домакинства $65 милиарда годишно или $180 милиона на ден. Да не говорим за това, че намирането и експлоатацията на шистов газ в даден район причинява истински икономически бум и пълни касите на държавата, общините и собствениците на земята където са сондите.
Що се отнася за опасностите, това, което чета в проектозаконите и различни анти-шистови пасквили, ми напомня на най възвишената пропаганда от годините на зрелия социализъм. Там научаваме, например, че сондажите на „Шеврон” в Добруджа щели да унищожат житницата на България, да отровят питейната вода и да причинят масови земетресения. Ако и един грам от това е вярно, Америка, където вече има десетки хиляди шистови кладенци, отдавна щеше да бъде унищожена, отровена и пометена от земетресения. Истината е, че това е чиста пропаганда, с която и Гьобелс би се гордял. Истината, според Лиса Джаксон, шеф на Американската Агенция за Защита на Природата и човек с отявлено зелени разбирания, в показания пред Конгреса, Май 24, 2011 е, че тя не “знае за нито един доказан случаи, където процесът фракинг се е отразил на водата”. До подобно заключение стига и едно изследване на Пенсилванския парламент на 233 питейни кладенци в непосредствена близост до шистови сонди, публикувано през октомври 2011 година. Американците имат много по-строги норми за чистота на водата и околната среда от нас И надали биха допуснали някой да им трови водата.
Аз сам за това, да се въведе още по строг контрол в България от съществуващия за водата и всичко, свързано с проучването и експлоатацията на шистовя газ, но съм твърдо против това – да оставим българския потребител на произвола на „Газпром” и неговите местни лакеи.
Фокус: Как бихте обяснили тогава факта, че в Америка също има голяма съпротива срещу фракинг от страна на екологически организации?
Алекс Алексиев: Обяснението не е трудно. Първо, и в Америка има много добронамерени хора със зелено мислене, които просто не са добре осведомени. Но основната съпротива от зелените идва от това, че шистовата буря (шале гале) както някои я наричат напоследък, сериозно застрашава възобновяемите енергии, които са станали новата религия на еколозите. Това е така, защото нито в Америка, нито някъде другаде по света, тези вятърни, соларни и пр. технологии, не са реализуеми, без огромни държавни субсидии, които в края на краищата, се плащат от народа като данъкоплатец и потребител. Погледнете например, цените на един мегават/час от новите мощности които влизат в Американската електрическа мрежа. Един М/час от газови електроцентрали струва $63.10 М/час а най евтината възобновяема енергия, вятър на брега (офшоре wind) е $97.00 М/час или повече от 50% по-скъпа. Другите са три до пет пъти по-скъпи. Офшорен вятър (оффшоре wind) е $243.20 М/час, соларни фотоволтации са $210.70 М/час, соларни термални станции са $311.80 М/час. Лесно може да се види, че при такива безумни цени и в условията на тежка икономическа криза, много хора започват да се замислят – дали си струва да се хвърлят на вятъра такива суми, при положение, че има евтина и сравнително чиста алтернатива като шистовия газ. „

59 мнения за “В туби, or not в туби? Quo vadis, бе?!”

 1. С риск да си навлеча полицейска порверка – сипвам си бензин в колата догоре – после тайичко си източвам… шах… мисля, че в този ред на действия, няма какво да се церемоним… да забраняваме горивата изобщо и да се върнем към конете… с уважение към по-древните ни предци…

 2. Браво !!! Бъдещето наистина е в шистите…. Америка го доказа !!!!! Напълно прав е г-н Алексиев !

  Имам …. “идея”???? …. За да се преборят с туби ТЕ, нека “забранят” тубираниТЕ еколози и всичко що се носи в туби. Така единствената алтернатива на ТЕ остава шистовата газ, щото тя не влиза в туби ТЕ.

 3. Към Vlado:

  А когато мъдрата власт залинее и изпадне в клинична смърт, ще трябва да бъде инТУБИрана.

 4. Уважаеми Г-н Инджев!Редовно и жадно чета вашия блог,който е един от малкото оазиси сред медийната пустош.И днес успяхте да ме разсмеете с последната си статия.Много ви благодаря за интелектуалния и духовен заряд и бих искала да ви пожелая, много спокойна Коледа, много здраве за вас и вашето семейство през Новата Година.Благодаря Ви.

 5. И като се постави АЕЦ Белене или шистов газ = шистопротестанти + подпалвачи (“самонаети”,да бе,ама там където са и протестните шисти)+катализатор “Сидеров” = Правителство притиснато (или приема АЕЦ или пада и идва друго “подходящо”).Достатъчно е да се проследят събитията от пролетта насам и пъзела лесно бива разгадан (кой защо и как,и с какво).”социални” виртуални групи – примерно!Че ще изгори половин или повече от България,голяма работа “какво тук значи някаква си личност” – бизнес по комунистически!

 6. “Който обича Русия, обича България” – В територията “България” не е задължително да има българи,такова изискване няма!Ма докато има барем за експерименти да се използват,мат’рял нали е!

 7. Към Zdravka Indzhova:

  И понеже смехът е здраве, може да се каже, че ние с Вас сме осъществили здравната реформа за себе си.
  Остава някога да доживеем и до Реформацията, която в нашата част от света сме пропуснали …и много ни личи, вкл. по здравния нездрав статус на населението, резултат от едно цялостно изоставане.
  Хубавото ни поне е в това, че средно живеем по-малко (сравнено с онези там в света на осъществената Реформация), поради което и не се мъчим толкова, колкото би страдал един швед или норвежец, попаднал тук по някаква грешка.

 8. Първо, Цецо е много прост (не само на фасон). Както ИВАН Б. казва по-горе, какво ми пречи на мене да си напълня резервоара на колата догоре, да го източа в две туби, и така резервоар по резервоар да си насъбера достатъчно течно гориво, че да си се грея цела зима….Вие какво си помислихте, че ще правя с туби-те?!

  Интервюто на Фокус много ми хареса. Позволявам си да прикача един мой коментар от по-рано този месец към “Нервен (енерге)тик” (от 10.декември.2011):……….

  Razbiram ima mnogo shum ot strana na ruso-zavisimite prodajnici, koito iskat shistov gaz da ne bude dobivan ot americancite v Bulgaria. No ne moga da razbera shto za tikvi hodiat i protestirat? Te izobshto naiasno li sa za kakvo stava vupros? Az jiveia v Dallas, TX. Samo na 40 mili se namira Fort Worth, TX, kudeto se praviat edni ot nai-golemite dobivi na shistov gaz, shale gas, v America (a moje i v sveta) taka narechenia Barnett Shale. Osven nenormalnia boost, koito economicata moje da poluchi, mnojestvoto rabotni mesta, koito shte se otvoriat, i (do niakude) gazovata nezavisimost zaedno s po-niskite ceni na gorivoto, ne vijdam kakvi drugi „porazii“ moje shistoviat gaz da donese na Bulgaria. No i tezi „beli“ ne sa malko!

  Posted by Peter | декември 12, 2011, 22:30

 9. Кунева,на която,преди изборите някои възлагаха много надежди,също е против добива на шистов газ,’докато не се пручи обстойно въпрооса и се докаже нулев риск” Тази позиция изрази по БНР.

 10. И на мен ми направи впечатление изключителното хрумване на министъра вчера и писах във фейсбука:
  ‎”Министърът” (съжлявам, че го наричам така, но му забравих името – Цветко ли беше или Безцветко) подслуша разговор между лекари и си почупи краката да бърза да го преразкаже (със свои, прости думи) на заседание в парламена, потен- потен от бързането, като че ли е открил причинада да се появи на този свят. А сега не се сеща да проследи записите от камерите (не че би довело до успех в разследването де, те подпалвачите и от него по-прости да са, пак не биха пълнили тубите си на бензиностанцията) по бензиностанциите, а пита…хм, питал бил. А “моля” казал ли е? – Не е. Е, без учтивата думичка, няма разкриване на престъпленията (изплезен език, като знак за майтап с простия ни министър).
  преди 20 часа · Харесва ми · 3

 11. Бързам да се обадя, преди да са нахлули в блога с пяна на уста русовлюбените противници на шистовия газ.
  Ето затова е казал тов. Ленин – не може в една отделно взета страна.
  А сега какво? Научно-техническият прогрес гази наред и не признава граници – ами то така няма да мине много време и някой ще се чуди къде да си завре и тръбите и тубите и “мирния атом”! И тогава – ега ти евразийските блянове! А както и мужикът взе да не слуша и прави опити да се опъва…
  Как ще заобичат някои България без Русия – не знам?
  🙂

 12. Здравей Иво,
  Интервюто с Алекс Алексиев вече съм чел.
  Трябва, обаче някой да каже какво му спретна т.н. ген. Бриго Аспарухов по т.н. македонска връзка. След това се извини, но никой не разбра.
  Трябва някой да каже на висок глас как Бриго доведе т.н. Цар и кой предложи Б.Борисов за какво ли не.
  Може да попитате и Жельо Желев, за когото съм гласувал с ОТВРАЩЕНИЕ.
  По отношение на моето предложение да ти предоставя безплатно моята съвременна селскостопанска техника изпитвам известни подозрения, както и ти, че ще бъдем заподозрени в комплот към държавата.
  Вече не мога да купувам бензин в туба, а съм купил 150 л. т.г., а за колата ми само 20 л.
  Колата ми е Сузуки на 20 г., но има филтър към резервоара.
  И пред мен стои въпросът: Да го махна или не!
  Какво ще ме посъветваш?

 13. Защо пропуснахме реформацията? Имали сме шанса стотици години преди хугенотите във Франция и Мартин Лутър в Германия. Чрез поп Богомил. На мен ми се губи историята, но знам, че отнесено към историята и развитието на православието и историята на държавността на балканите, предшествала по време значително тези събития в западна европа, това, което можеше да се случи чрез поп Богомил, е съответсвието на раформацията в западния свят.
  Защо тук не се случи?

 14. Прочетох интервюто на Алекс Алексиев с голям интерес. В частта за България и шистовият газ съм напълно съгласен с него, но не споделям отношението му към ВЕИ! То е американско и отразява напълно особеностите на американският енергиен пазар;))) През лятото медиите ни спестиха и страховитите новини, че на някои френски атомни централи могат да бъдат спрени реакторите заради високите температури, рязкото понижаване на нивото на реките и ограничения достъп до водни ресурси, необходими за охлаждане на тези реактори.

  А иначе слънцето свети еднакво безплатно и безкрайно за всички ни! И свети все по-силно и по-силно;))))))))))))))

 15. Към Румен:

  Казвал съм на висок глас…
  Питал съм, писал съм същото, за което пишеш и питаш. Резултатът е,че пак питам и пиша, но отговор няма.
  А на въпроса ти “да го махна ли”, щом питаш, отговарям: махни го.

  Кого точно ще махнеш( стига да можеш), сам прецени.

 16. @Росен “И свети все по-силно и по-силно;))))))))))))))” -и още по силно ще свети (гореща светлина- директно лъчисто топло) ,и вятър ще духа,а вода все по малко и по малко ще има (не само за АЕЦ) :(((( То вече Е,а не после ,но “медиите” друга “занимавка” си имат !
  ВЕИ не значи само “вятърни мелници” и ДонКих. с кон на слънчеви батерии ! 🙂 В тая тема “ВЕИ” също много “мъглявина” !

 17. г-н Инджев,

  Повидому е “срамота” да очакваме освобождаване от LUKoil. Те са ни НАДЕЖДЕН “партньор”. Те ще ни освободят от проблема – “Дали сме независими”. При тях е вечно благоденствие. Заедно с РУСАТОМ и износа-вноса на кисели краставички.
  LUKOIL е тяхно предмостие. Кръгът Правец също. ББ се прави, че няма нищо общо. Да видим, докога?
  Б.Илиев.

  Мове да е по-скъпо,

 18. Г-н Инджев,
  Не знам как,и до сега, как мога дв изтрия ненуждни пасажи от това кото пиша.
  Б. Илиев.

 19. За палежите са виновни американците, евреите,напоследьк и холандците отчасти,Шеврон и генезиса от еврейски.
  Палежите не са осьществени с бензин ,а всьщност колите са се запалвали от технологията за добив на шистов газ и подпалвачите са пренасяли шистов газ в туби.

 20. Бьлгарският сьд да вземе под внимание вината на Шеврон за палежите и използвания шистов газ в туби и да осьди Шеврон на стотина трилиона долара глоба заради екокатастрофи не само от технологията за добив, а и заради замьрсяване на вьздуха от опожарените коли.
  с ЛукОйл и ГазПром ще се мляскаме по устата по “братушко-русофилистичен” навик

 21. Не се притеснявайте ,никога не е късно за Реформация,но е необходимо да се роди реформатор.

 22. Прочетох внимателно казаното от Алекс Алексиев. Искам да напомня,че преди(според мен месеци)Павел Тинков написа нещо по въпроса за шистовия газ.Не е зле да си го припомним,защото,все пак е мнение на инженер-химик.

 23. Нова реалност:
  Русия не може да продава природния си газ на тези цени.За да е конкурентноспособна започва добив и продажба на шистов газ.
  Иначе ще се окаже с най-големи залежи на природен газ ,които не се добиват и продават.
  Все още мечтая за оферта от Газпром за проучване и добив на шистов газ в България.
  И оферта от западни компании за строеж на АЕЦ “Белене”.
  Тогава ще стане “мноо” интересно.
  Газовият балон много се наду.
  Дано като гръмне да няма искра…

 24. Аз не разбирам нищо от шистов газ и начините на добиване – по-скоро от вредните ефекти на добиването му.Това е нещо ново поне за нас, българите и си заслужава всеки един да положи собствено усилие да се информира, но от ДОСТОВЕРЕН източник. До тук обаче отчитам, че включващите се в дискусиите обикновено се позовават на изявления на лаици. Това не е сериозно. Прилича ми на съпротивата на българина от 19-ти век, че и от по-късно, да употребява узрелите червени домати, защото били отровни -някой казал…За мен реакцията на Русия по който и да е въпрос действа като жокер – верният отговор е на обратната страна. Аз съм на 50 години и до сега не съм си опровергала правилото нито веднъж. А колкото се отнася до носенето на “туби ор нотуби” мога да предложа употребата на плетени дамаджани с какалашка/царевичен кочан/ за тапа, хем тя е по-запалима.
  Г-н Инджев, желая здраве на Вас и семейството ви, светли Коледни празници и щастлива Нова година!

 25. Поредната милиционерска глупавина на Цветанов прави така, че той да изглежда много прост, когато прави такива предложения. Да, министърът на МВР е прост, но и хитър. Тази комбинация в нашенските условия винаги се е оказвала доста печеливша (спрямо наличното население), при едно условие обаче – да има зад гърба си Много-Сериозен-Покровител (за Живков това беше Господарят на Кремъл, за TzvTzv от една страна това е Борисов, но от друга е по-сложно: може да са американските служби, но може да е и някакъв временен „клуб по интереси”, в който да членуват както последните, така и руските служби; геополитиката не се интересува нито от населението, нито от IQ-то на онези, които го управляват).
  Нека да помислим трезво – ако тактическото и стратегическо мислене на взаимно-зависимия тандем Борисов-Цветанов е на ниво старшина от Н-ското поделение в края на 70-те години на миналия век (каквито са типичните интелигентски присмехулни сравнения за тях), тези двамцата отдавна да се изпарили не само от българската власт, но и от политиката. Но не е така, нали. По-вероятно е да е нещо друго – все пак при наличието на толкова много факти за произволни, „прости” и милиционерски „идеи” и решения, в контекста на тяхното не-просто-задържане-във-властта, но и на нейното увеличаване и концентрация, май трябва да се фокусираме не върху „произволни и прости”, а върху „милиционерски”. Само че не върху осмиваната окраска на последното, а върху сърцевината – контрол, контрол, подчинение, командване, подтискане, пак контрол… Ако се взрете в ядрото на всички тези „милиционерщини”, общото кратно е едно, и те го съдържат в по-явна или по-скрита форма – контрол, контрол, подчинение, командване, подтискане, пак контрол.
  Според мен с поредицата от подобни „милиционерщини” (които бяха забравени за доста дълго време и като че ли се превърнаха в нещо срамно за споделяне, макар немалка част от населението и подсъзнателно, но и съзнателно да се отъждествяваше с тях), се целят няколко важни неща. Например, те да се завърнат като нормална част от говоренето, да се тества търпимостта и възприемчивостта сред съответните части от населението към тях (абсолютно същата формула като с национализма на Атака и подобните й), за да се превърнат след това в желана реалност, която не просто да е приемлива, но около която да се тълпят стотици хиляди (поне). А последното пък е доста добра основа за разширяване, концентриране и консолидиране на власт и авторитет. Тоест, подготовка за действен и мащабен (а не срамежлив и частичен, какъвто е в момента) авторитаризъм.
  Представяте ли си как самодоволно се подсмихват те на залитането на (комай единствената останала критична и опозиционна на горните уклони) реторика в блоговете и интернет в посока на осмиването и окарикатуряването на уж-простите им „милиционерщини”… Докато мухите виждат в паяжината арфа, на която да посвирят, паяците изчакват отстрани оплитането на жертвите им да стане неизбежност.
  Ако сме интелигентни и имаме сетива, би било грешка да свирим единствено на присмехулната струна, а трябва и да се опитаме поне да се противопоставим на авторитаризма в стремежа му да ни оплете напълно и да ни хербаризира в паяжината си.

 26. Може би се падам от “русофилите” :):)

  Всяко нещо си има 2 страни:

  Добиване на шистов газ:

  положителни – Независимост от цените на Русия (които и без това ще паднат, защото всички са луднали по шистовия газ, и ще може да се купува скоро не само от Русия)

  отрицателни – Технологията Е примитивна, и наистина замърсява водата (вкарват се и доста химикали). “Пропагандата от Русия” – което е смехотворно, вероятно има натиск от там, но той е на високо равнище, никой не се занимава с плебеите – повече се дължи на филмчета като “Газланд”, чисто американски. Доста мои приятели участват във Facebook движението, засега не съм забелязал преки руски финансови трансфери към тях, хахаха :):)

  Да говорим за земетресения, свързани с fracking също е смехотворно. Простичкото ми обяснение, е че опасното е, че се напуква скалата, която е тапа за шистовия газ, което предизвиква изпускане на газ ( и химикалите от fracking-a) в подпочените води.

  Ясно е, че добива на газ ще е добре за икономиката. Не обаче виждам защо да гледаме на нещата едностранно.

 27. Данаиле, Данаиле, ако се напукваха така скалите и изтичащия газ замърсяваше водите, след толкова земетресения нямаше да има чиста вода….

 28. Информационната революция започнала от САЩ през 80-те години на миналия век помете комунизма и СССР, последвалата интернет революция през последните 20 години започна да помита диктаторските режими в цял свят един подир друг. В момента отново от САЩ се заформя истинска световна енергийна революция която неминуемо ще помете и изроденото отроче на комунизма наречено путинизъм. За няколко години Америка от вносител на газ стана износител и световен лидер в производството му, но и това не е всичко. През последните 3 години САЩ увеличиха собственото производство на нефт 4 пъти благодарение на технологията за добив на шистов нефт и вече са на трето място в света по добив след Русия и Саудитска Арабия с тенденция до няколко години да станат световен лидер а вероятно и износител след това. На фона на всичко това смешни и жалки са напъните на нашите анти(фа)шисти и червени еколози да спрат световния прогрес в тази област, но с тъпоглавието си могат да нанесат непоправими щети за години напред върху българската икономика.
  http://www.mignews.com/news/economics/world/111211_110526_21575.html

 29. @Данаил
  Полезни идиоти(по Ленин) винаги ще се намерят(даже и без пари).

 30. Когато видя противниците на шистовия газ на протест пред АЕЦ”КОЗЛОДУЙ” с/у подмяната на ядреното гориво тогава може да говорят че не били спонсорирани. Оставям настрана че тези които получават парите няма “да бият барабан” че са взели и какви са сумите.

 31. ей сега ако вземеш да разбереш че има и поне 5 дадени блокове за търсене и добив на нефт и газ на руски компании свързани с Газпром и съвсем ще му светне на г-н Инджев и току виж взел че разбрал че балона на “енергийната ни независимост” чрез шистов газ ще се спука и сле днего българите ще останат и по-бедни и по-болни , с отнети ресурси от руски , американски , английски че и бг компании , който за сметка на здравето на хората ще произвежда енергиен продиюукт , който да изнася навън и от който да печели добре . Отворете си очите ще се пречърнем във втори Еквадор , Нигерия , Пенсилвания и тн .. примери колкото искаш само да има човек мозък и желание да се огледа , а да не се оставя да бъде воден за носа

 32. Доста ми паднахте в очите г-н Иво Инджев!

  “намирането и експлоатацията на шистов газ в даден район причинява истински икономически бум и пълни касите на държавата, общините и собствениците на земята където са сондите.”

  Доста подвеждащ и манипулиращ коментар. Не знам дали Инджев и Алексиев са наясно, но в България, природните ресурси под земята не принадлежат на хората- т.е. и да се намери газ в на някой имота, ще му го отчуждят за по 50 лв. на декар принудително! На това ли му се вика “икономически бум” и “енергийна независимост”, а г-н Инджев? На това, че ще изгонят хората от земята им, за да може Шеврон и Росгеоком да си напълнят джобовете и да хвърлят по някоя троха на Трайков ли?

 33. Към Мартин:

  Паднал съм в очите ви, които са прочели нещо, което не съм написал аз…
  Е, това вече се казва “логика”- ако такива са и аргументите на атни(фа)шистите, мобилизирани от Газпром на протести срещу несъществуващ , но посочен от Кремъл враг, значи с нямате нужда от опонент.
  Ще чакам с интерес да ви видя, когато руснаците купят ( или откраднат, както в ядрената област) технологията за добиване на шистов газ. Ще настъпи същата мобилизация с обратен знак , както през 1941 г. с “внезапното” прозрение на другарите и другарките в България, че трябва да бъдат антифашисти- по заповед от Москва, където две години другаруват с Хитлер след договора Молотав-Рибентроп и пропагандират режима на националсоциализма като работническо-селски вариант на социализма в Германия- което , впрочем, си е истина.

 34. Коментарите ви по темата са манипулативни и представляват пълно изкривяване на действителността. Използвате един евтин трик а именно опитвате се да внушите че всеки който е против добива на шистов газ е комунист и обслужва руски интереси. Това е абсурдно твърдение след като добива на шистов газ е забранен дори в ЮАР но и в 18 щата и 56 окръга а САЩ. Значи те се управляват от комунисти и агенти на “Газпром” Или ще кажете че Саркози е комунист? Аз членувам в групата която иска забрана на добива на шистов газ а съм убеден анти комунист, бих съборил паметника на Съветската армия с голи ръце и съм бил анти комунист през целия си съзнателен живот, за разлика от много защитници на добива на шистов газ чиито досиета на сътрудници на комунистическата ДС са публикувани от Комисията по досиетата където всеки може да ги прочете. Добивът на шистов газ ще бъде забранен в Европа до няколко години защото е изключително вреден и това ще стане независимо дали на вас ви се иска или не.

 35. Към Стаматовия:

  Това за комуниста си го измисляте сам, за да се представяте за жертва на собствената си измислица…
  А на “антикомунисти”, които са готови да удушат с голи ръце хората с различно от тяхното мнение, съм се нагледал.
  Антикомунисти са и хитлеристите…Но не са демократи, май…Или?
  Рубладжиите, които играят по свирката на Кремъл, не са непременно комунисти. И затова ще ви гледам сеира на анти(фа)шисти, когато руснаците откупят или откраднат технологията за добив на шистов газ и ви позволят да пропагандирате ползата от това.

 36. Г-н Инджев , преди да политизирате темата ,моля поограмотете се малко по вапроса.В Село Рогозина дупче Русгеоком(Овергаз) , така че руснаците технологията си я имат,имат си и сондите.Една такава е в с.Рогозина и я видях със собственните си очи…за разлика от вас.

 37. Към svetoslav:

  Умрем да ме ограмотяват неграмотни по “вапроса”( къде го “дупчеш”, къде се пука…, които не знаят да четат: не съм писал за газ изобщо, а за шистов такъв, което е друга бира ( ако така е по-лесно да схванете).
  Няма как руснаците да дупчет за шистов газ, защото още не умеят. Като се научат, ще ви се обадят да идвате тук с неграмотните си съвети за ограмотяване.

  И-да-“вапроса” има политическа страна и тъкмо тя е тази, която мобилизира рубладжиите около кандидата на БСП Калфин да започнат кампанията си за (пишман)президент с тирада, написана от “Газпром” срещу неродения Иванчо- шистов газ, чието наличие дори още не е проучено.
  Нахалството на неграмотния край няма.
  И един простичък съвет ( като за вас): не всичко, което виждате с очите си, е такова, каквото си мислите ( особено когато мисленето не ви е най-силната страна).

 38. “за да задоволим интересите на въпросните компании за добив и интереса на Трайков, ние трябва да съсипем отрасъла наречен земеделие. Защото по закон ще имат право да им отчуждават принудително земята на хората и да си строят пътища през нивите им и няма кой да ги спре. Това определено ще се отрази много на земеделците. Един вид ние съсипваме обработваема земя, която може да дава продукция поколения наред, за да забучим една сонда, която ще работи 3 до 5 години.”

 39. ПОРЕДНАТА ТЪПОТИЯ НА ЦЕЦКО! ЗАЩОТО АКО ШЕ СЛЕДИШ,ЗАЩО ГО КАЗВАШ??? И ТОГАВА АКО НЯКОЙ ,КОЙТО НАИСТИНА ИМА НУЖДА ДА СИ НАЛЕЕ В ТУБА ГОРИВО,ВЕДНАГА МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН,ПОДСЛУШВАН И АКО НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ ГОВОРИ СРЕЩУ ВЛАСТТА,МАЙ НАИСТИНА МОЖЕ И ДА ПОСТРАДА!!НО НАЙ-ЛОШОТО Е ЧЕ СЕ ОТВАРЯ ОЩЕ ЕДНА ВРАТИЧКА ЗА НЕЗАКОННО НАХЛУВАНЕ В ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ГРАЖДАНИТЕ!!СПОМНЕТЕ СИ САМО ПОДСЛУШВАНЕТО НА ЛЕКАРИТЕ,КОЕТО СИ БЕШЕ АБСОЛЮТНО НЕЗАКОННО,НО КАКВО ОТ ТОВА!?Е,МИШО БИРАТА МАЙ БЕШЕ ЗАКОННО?Е,И?!?!?!

 40. Най-много ме радват недоинформирани смешници, които разчитат партията им да мисли вместо тях. Каква ли песен ще запее г-н Инджев, като разбере, че Русгеоком е единствената компания която разполага с всички разрешителни за да проучва за шистов газ на секундата, а 90% от терените годни са целта са собственост на Валентин Златев? Дали и тогава ще прокламира с бесен ентусиазъм, колко е добра технологията и как ще ни отърве от руската зависимост?! Или тогава ще му се наложи да си изяде нещо от яд, че е лобирал толкова усърдно за поредната руска далавера у нас?!
  О, свещенна простота … не че ме изненадва де!

 41. Към Некаква:

  Ами много ще ми е смешно, ако това е вярно, да видя как Калфин и компания ще се (ни) отърват от руската зависимост с руска помощ.

  Но сте прекалено неадекватна с твърдението, че съм прокламирал нещо си “с бесен ентусиазъм”( което няма как да подкрепите с цитат), за да повярвам, че може информацията ви да е вярна.
  А простотията на никаквиците никак не е свещена- тя си е простащина.

  Никаква: само на мен ли съобщавате, че руснаците, а не американците са виновни за евентуално намиране на шистов газ? Защо не го напишете на онези, които се борят с американците, че да се обявят срещу Матушката, завалиите?!

 42. Г-н Инджев,явно ги настъпихте по баш мазола, щом подскочиха така чугуните!Поздравления!

 43. Имам питане към тези, които така яростно (за което имам достатъчно цитати да го подкрепя 🙂 ) оплюват г-н Инджев:

  Вие някога извън България ходили ли сте (имам пред вид в страни различни от СССР, ГДР или пък Франция на пленум на комунистическата им партия по тяхна покана) ????

  Някой от вас по-горе споменава ЮАР. Първо, името на държавата не е ЮАР, а е РЮА (Република Южна Африка, The Republic of South Africa). Второ, РЮА преди 20 години имаше едни от най-големите златни мини, находища на въглища и диаманти, а сега те живеят с режим на тока, момиче на улицата не може да се появи само (ударение на “о”), защото ще бъде изнасилено, и вероятността да те гръмнат в Йоханесбург е доста голяма (в пъти по-голяма, от който и да е американски град или село) !!!! Не ми се струва, че ви се иска и България да я докара до там, или греша?!

  Чета простотиите ви и не мога да проумея как е възможно! Хора, вземе отидете някъде по света да видите как живеят хората. Дедо ми ми е разказвал как са ги учили в казармата, че фашистите на запад ядат хора. На вас разбиранията ви са все още същите. Най-добре ще е да се пенсионирате и идете на село, откъдето майката партия ви е изкарала да ви прави граждани. Ще извинявате за недружелюбния тон, ама аман от некадърници-комунисти да дават акъл, при все, че народът и държавата потъват все повече и повече в мизерия, простащина и безизходица.

 44. Chestita Koleda, uvajaemi g-n Indjev i gosti na bloga!
  Vazhishtavam se na tarpenieto, s koeto nashiat domakin spori s betonotikveni rubladjii.
  I vse pak triabva da se priznae, che tuk se podvizavat pone malko po-gramotni takiva, otkolkoto primerno v saita vsekiden.com.
  Koeto si e indirekten kompliment kam Indjev, vapreki prostashtinata da osporvat osvedomenostta i daje intelekta mu.
  Domakine, badete zdrav i prodaljavaite da vodite tazi vajna za nas borba i prosvetitelska deinost.
  Podkrepiam Vi napalno!

 45. Г-н Инджев,
  Наистина цитата за шистовия газ не беше написан от вас, но е поставен тук, с определена цел – накратко, звучи пропагандно. Аз съм убеден антикомунист, мога да го кажа с чиста съвест, твърдо съм против добиването на шистов газ, без никой да ми плаща – не живея в България, а и да живеех, не бих приел плащане по такива въпроси.
  Дотук, никой не се изправи и не каза – България ще спечели ето това: 1, 2, 3,…, а хората от тези райони ще спечелят ето това: 1, 2, 3,… напротив – от всичката информация, която аз съм видял – не само пропагандното американско филмче, което с насмешка цитира г-н Трайков – а много повече снимки, документи, факти, мнения на хора, живеещи край места, където добиват този газ, съм се убедил че това не е безопасна технология. И аз лично (и доста хора, които познавам) ще направя всичко каквото зависи от мен за да не се случи това добиване в България – прекалено много зависим от земята и водата си – аз съм точно от този край, където смятат да добиват. Просто няма да го позволим – говоря с чисто сърце от хората, които живеят там. Неморално и неправилно е чужди компании да забогатяват и съсипват природата и ресурсите ни на наш гръб. Няма цена, която да може да плати такова съсипване!
  Уважавам ви като журналист, но мисля че в случая имате нужда от повече информация. Замислете се – кой защитава добива на шистов газ в България и защо? Кой в края на краищата ще спечели от това? Не и обикновените хора, не и при този процент газифициране в България.
  И моля ви, не споменавайте Калфин и никой от Русия – неприятни са ми точно колкото и ЦвЦв и ББ.
  Говорим за България.

 46. Към ВВеликов:

  Не разбирам, защо и вие се хващате на тази въдица, която сам си пускате- никъде не съм казал, че ако си против шистовия газ, значи си комунист. Да ми се вменява такова твърдение означава да се измества акцентът. А изместването на акцента пък означава липса на аргументи и косвено признание за правотата на опонента.

  Това, че Трайков или управляващите изобщо, които критикувам за много неща, са очевидно “за” шистовия газ не прави съглашенци с тях други хора, които също смятат за необходимо да се обсъди и да се даде възможност да се проучи възможността България да спечели от експлоатацията на такова природно богатство.

  Да, екологичните страхове са легитимни за всяко едно човешко същество, но те се отнасят изобщо за всяка една човешка дейност- от изхвърлянето на газове от автомобилите, до газовете на отглеждания за храна добитък, които имат огромен принос за екологичните проблеми на човечеството. Трябва да има чуваемост за баланса между необходимостта от разработване на едно национално богатство ( като се даде шанс поне да се провери, дали го има!)и опазването на природата.

  Къде им е загрижеността на борците за природата за строежа на нова атомна бомба в земетръсната зона Белене? Ами за авариите в АЕЦ “Козлодуй”?

  Докато целият свят се потресе от Фукушима и настъпи преразглеждане на използването на ядрената енергия за “мирни цели” до степен огромната Германия дори да се откаже изцяло в персппектива от нея, у нас напротив: рязко се засили пропагандната на ядреното лоби. Същият министър Трайков само дето не спи вече в АЕЦ %Козлодуй” да обяснява пред телевизионните камери сутрин на ставане и вечер на лягане, колко ни е готин “мирния атом”.А рубладжиите кимат солидарно с глави, докато му размахват пръст за несъществуващия щистов газ.

  Къде са протестите срещу еднн факт ( а не хипотеза) унищожаването на Софийското поле от гиганта на дружбата Кремиковци? Списъкът със съветските предприятия, нанесли смъртоносни удари на българската природа е дълъг, но не предизвиква “вълнения” сред онези, които сега са страшно възмутени от нещо, което не се е случило в една област, където свети червената им лампичка с надпис ” Maoe in USA”. А “кучето на Павлов” у нас в това отношение си има водач. Няма как да се съглася да не го споменавам, защото той сам пожела това като се легитимира като главен борец срещу несъществуващия шистов газ в предизборната си кампания.Формално се казва Калфин, но става дума за съвкупния образ на купените от Газпром и компания наши дейци на петата колона, инжектирана системно с рубли ( всъщност в днешно време – с евро, но такава е думата още от времето на император Александър Трети и неговата политика на масово подкупване на фактори от българското общество за налагане на руското влияние- документите по темата съм публикувал в книгата си “Течна дружба”).

  Някакви рубладжии се опитват да ме убедят, че руснаците си имали технология за добив на шистов газ, обаче не искали да го добиват.Вълкът се отказал от месото! Представяте ли си как съветско-руската мърлящина се е преродила внезапно в невероятна загриженост за природата именно и само по отношение на този ресурс, който за невероятно кратно време в Америка отне лидерството на Русия в добива ( а скоро, може би- и в износа) на коронната им оръжие, с която шантажират Европа най-демонстративно!
  На всичко отгоре, при споменаването на всички тези аргументи, рубладжиите веднага почват да пищят, че някой плащал на опонентите им- те това си знаят от собствено опит!
  За да ги ядосам, ще им дам коз да ме плюят още ( но ако се задавят- не отговарям): нямаше да имам нищо против американците да си сложат реклама в блога им, защото с това няма да наруша принципите си на журналист, действащ по убеждение: открито, а не като подкуп, както правят с руснаците с петата колона. Само че, уви,явно не им идва на ум да инвестират в блога ми.

  Щом Калфин може да изрече убедено наглото уравнение: “който обича Русия, обича България”, защо да не напиша с големи букви в блога си: “Който обича България, няма да й пречи да забогатее- макар и с американска технология и въпреки съпротива на Русия и нейната пета колона”!

 47. Внушението, че България ще забогатее от шистовия газ на какво се дължи? Има ли факти зад него или е просто инструмент?
  Много дълъг отговор, който не засегна ни най-малко някой от въпросите ми. Отговарянето на въпрос с въпрос е признак на какво?
  Не зная защо Калфин е обяивл че е против шистовия газ. Зная защо аз съм – за мен е ясна, разбираема заплаха, с предвидими последици – не е въпроса ДАЛИ ще се случи инцидент, а КОГА.
  И чие забогатяване би оправдало съсипването на вода и почва???
  Господин Инджов, имам чувството че визирате някого конкретно с обвиненията си, но моля разберете, че обикновените хора са уплашени – не става дума за ничия демагогия или манипулация… просто хората са уплашени. Аз също.
  Въпросите, които поставяте са резонни също, но аз бих попитал – къде е българския елит – журналисти, учители, учени, интелектуалци, които трябва да се изправят и кажат всичко това на хората – защото няма кой друг – няма да го направи правителството, няма да го направят групировките, няма да го направят и политиците – кой ни остава?!

 48. ВВеликов, a kakvo mislish za perspektivata ‘AEZ Belene’? Men lichno tia poveche me plashi i dokolkoto sam osvedomen, oblagite ot neia shte vidiat samo shepa nashi i ruski mafioti.

 49. Към ВВеликов:

  Никъде не съм “внушавал”, че България ще забогатее от шистов газ.Няма как да знам, преди да има някакви доказателства за наличието на такова природно богатство.Но е налудничаво да се борим да няма подобни доказателства.
  Твърдя, че е истерично да се отхвърля дори обсъждането на подобна възможност- при това на фона на огромния натиск България окончателно и навеки да бъде превърната в енергиен роб на една единствена държава, чиито съветски технологии са причинили огромни екологични щети- факт, а не хипотеза, срещу които никой не протестира.
  Няма как от формална гледна точка да имаме такова явно дирижирано изригване на възмущението от несъществуващ проблем( с акцент върху американското в него) , а същевременно да има пълно мълчание за вече нанесени огромни вреди на България от колониалната ни владетелка СССР.
  Удобно е да се каже, “не знам защо Калфин” – да оневиниш един кандидатпрезидент, бивш вицепремиер, съветник на президента, бивш външен министър, че превърна в политическо острие въпросната тема- това оневиняване е издайническо пристрастие.
  Същите тези другари лягат и стават с възторг от “мирния атом”, макар той да изригна в СССР поради “човешка грешка” и доказа своята неукротимост пред природните стихии в далеч по-дисциплинираната и напреднала технологично Япония. Те ли са представителни за екологично загрижените българи?
  Спекуланти, платени от руското лоби, експлоатират естествените страхове на хората и ги насочват в желаната от тях посока. Преди изобщо да има жертви на някакъв невиждан шистов газ, има жертви на тази платена пропаганда.

  Както вече казах, ще им гледаме сеира, когато Русия започне да разработва свои шистови находища в бясна конкуренция с вече изпреварващите ги на това поприще Индия и Китай ( за САЩ да не говорим).

  Използвам този отговор да кажа на желаещите да превърнат тази тема в някакъв камшик за личното ми бичуване от висотата на своята експертна преценка, че няма да водя този разговор на техния стадион- да си тичат там сами с експертите. Нито веднъж не съм навлизал в тази територия, на която се опитват да ме замъкнат. Да не си харчат подкупите нахалост защото няма да могат да се отчетат за свършената работа пред господарите си.

  А на личната ви претенция, че съм длъжен да отговарям на някакви ваши въпроси ( може би по устав, казармено), имам само един отговор: не съм ви избирал нито за изповедник, нито за началник по въпросите на екологията и добив на газ. Отнесете любопитството си към някоя кантора, която ще е готова да ви козирува.

 50. Нямам никакви претенции, опитах се да обясня на интелигентен човек моето мнение и мотивация… не участвам в никакъв дуа(е)лизъм, нито смятам, че не трябва да има дискусия – напротив, мисля че без нея сме за никъде…
  Колкото за Белене, моето мнение е, че това е мъртвороден проект, на всичко отгоре опасен… но има странно мълчание по темата.
  Относно г-на Калфин – извинявайте, но този човек за мен е просто един от букета червени балони, не мисля че има какво да го обсъждаме и споменаваме изобщо.
  г-н Инджев, не знам дали осъзнавате, но българите имат нужда от водачи. Вие сте един от тях – дали го желаете или не – това е така. Освен това, имат нужда и от ясна кауза, втръснала им е политиката до болка и желаят най-после да имат просто нормален живот… без заплахи, без мутри, без комунисти, използвачи и популисти…
  Това, което се случва в момента е само началото на гражданско самосъзнание и желание за промяна – ще дойде времето и на Белене, БС(К)П и ДС продукти – в България те са доста, както всички знаем. Това, което аз виждам, е че българите “поумняват” – материала не е толкова лош 🙂
  Весели празници!

 51. Към ВВеликов:

  Истината е, че не винаги в спора се ражда истината (смея да твърдя, че твърдението за такова раждане е доста пресилено, както много други подобни максими, които понякога повтаряме безкритично), но от цивилизования спор винаги има полза. Най-малкото упражнението по цивилизованост има превантивен ефект в една среда, която е заразена доста с простотия. Самият факт, че може и така ( т.е. с излагане на аргументи без нападки)допринася за укрепване на имунната система срещу въпросната зараза.

 52. само да ми обясните кое в добива на шистов газ е чисто и екологично ? защо се забранява добивът му в редица държави ? и лично на мен твърдението че единствената ни алтернатива за енергийна независимост е шистовия газ е сапунен мехур който ще се спука

 53. Към weli:

  Когато прочетете тук, че съм написал подобно твърдение ( или , че е “единствената алтернатива”), тогава питайте пак тук. Сега питате себе си за нещо, което не съм писал.

 54. Природните богатства, дали ги има или не, принадлежат на българския народ, а не на отделни политически представители, които претендират да служат на народа. Българите имат право да се противопоставят на проучванията за шистов газ, защото това ги засяга лично!!! Какво означава национален интерес?!!! Кого наричате България и как ще забогатее от шистовия газ? Да, риск от проучванията няма – има доказани екологични и човешки жертви!!! Не става въпрос за промити мозъци, защото повечето от нас могат да четат както на Български, така и на английски и руски. Не става въпрос и за подупи, защото никаква сума не може да купи живота и здравето на близките ни! Става въпрос за информираност и факти! Трябва да ви е срам г-н Инджев да пишете без да сте информиран, а ако сте, значи пишете лъжи…Мен и много други българи ни е срам от вас, а уж сте интелигентен и образован човек…

 55. Не сте го писал, но е цитирано във ваша публикация, въпросът е друг защо никой не се наема да обясни какво се случва (или ще се случва)и по какъв начин с тези сондажи (имали ги нямали ги )единственото за което се говори е колко ще спечелим, тези приказки за ефимерна печалба и мълчанието по съществените въпроси понамирисва (сякаш някой е изпуснал газове )

 56. Към weli:

  В мои публикации съм цитирал Ленин, Мао, Сталин, Хитлер и т.н., но това не ме прави нито хитлерист, нито маоист. Така че спрете да се заяждате, няма да ви обяснявам нещо, което не ми и нито тема, нито работа.

 57. Към Dobrudzha:

  Българите имат много права и никой не ги оспорва, по оспорвам правото да говорите от името на Българите- говорете от свое.
  Трябва да ви е срам, че се срамувате от името си, а нападате някого с взлом в личното му пространство, който стои с името си зад своите тези,които се опитвате да изкривите и в изкривения им вид да заклеймите.
  С изкривяването на моята гледна точка се самоопровергавате- не можете да четете!

 58. Ах тези шисти… Ах как дълбоко бъркат в душите БЕДНИ. …. Искам само да напомня, че има несамо шистова газ но и шистова НЕФТ, която вече се добиша пак в САЩ и по прогнози на ВСИЧКИ/включително и руски икономисти излъчени по ОРТ/ СПЕЦИАЛИСТИ, това ще доведе до падане на цената на нефта към 2016г към цени от порядъка на 30$ за барел……. Ако и България започне да добива енергия от шисти, това ще доведе до падане на цените на газ и бензин, както вече става в САЩ…..

 59. Драги Карандаш (прекрасен ник!) най-напред – не България добива тези ресурси… и после – моля запознайте се малко повече със реалната ситуация в САЩ относно падане на цените, рентабилност на кладенците, изобщо за реалната ситуация около добива на шистови продукти и последствията, включително силно радиоактивните отпадъчни води, които се наливат за преработка, но хомическа…
  После – ако наистина желаете да се замислите по темата – потърсете филма на германската телевизия, в който се описват последните щети, нанесени в Германия от шистовия добив – намериха бензол в кръвта на човек, живеещ близо до сондата. И това се случва в Германия – държава с високи стандарти в дисциплината! И то не в един от кладенците… Каква би била ситуацията в България е трудно да си представя, а и не искам. Ето линка към филмчето: http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y
  Предварително се извинявам, ако не е позволено да се пускат линкове, но това филмче е нещо различно от “презрения” Газланд и е пресен(важен) пример за последствията от добива на шистов газ в Европа. Да го приемем като цитат 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.