Игуменизъм

Бъдни вечер е. Да си пожелаем традиционното: Весела Коледа. Това обаче се отнася само за не много бедните, защото за бедстващите празникът няма да е весел- той е охолен за онези, които, оказва се, нямали моралното право да отказват луксозни подаръци.

За всички, които могат да си го позволят, важи пожеланието да открием ( най-после) Америка. Ще разберете защо, ако прочетете този коледен, но не и захаросан, текст докрай.

В щата Мериленд жена, която не е пожелала да разкрие името си, е платила 20 500 долара за 175 купувачи с ниски доходи в големия супермаркет “Кеймарт”. “Според мен това е най-голямото дарение от този род”, сподели представителката на супермаркета Шанъл Армстронг пред ИТАР-ТАСС. По думите й само в тази верига около 1000 благотворители, пожелали имената им да останат в тайна, са платили 450 000 за покупки на семейства, изпитващи финансови затруднения. Като цяло се плащат покупки на детски играчки и дрехи.
Тази година първият подобен случай бе регистриран в щата Мичиган. След това в щата Индиана влязла в един магазин жена платила вкупом 50 чека, обяснявайки, че прави това в памет на наскоро починалия й мъж. Друг “таен Дядо Коледа” платил сметките на три семейства, оставяйки им бележката: “Весели празници! Ваш приятел”.
Има и много Дядоколедовци, които предпочитат традиционни форми на дарителство – те дават пари на благотворителни организации. Миналата седмица в град Джоплин, щата Мисури, непознат мъж пуснал 50 000 в “червената кофа” на благотворителната организация “Армия на спасението”, която оказва помощ на бездомни, безработни и бедни жители на САЩ. Той оставил там 5 чека по 10 000 долара всеки. “Всички те носили подписа “Санта”. Освен пари в кофите често се озовават и други ценности – злато, брачни халки и дори брилянти. /БГНЕС

А какво се случва с подаръците у нас- при кого отиват и как виден служител на Господа обяснява справедливостта на този подаръкопоток?

Дядо Николай: Нямам право да откажа дарение
23 декември 2011 г.
Нямам морално право да откажа дарение, ако някой подари автомобил на Митрополията, аз нямам право да го продам за да нахраня бедните с парите от него, защото нямам право да продавам църковно имущество.
Това заяви Пловдивският митрополит Николай, цитиран от Дарик радио.
Той бе категоричен, че няма и право да насочва хората какво да подаряват.

Както виждате, дядото е готов, без дори да го съзнава, да оглави глобализацията на църквите, наричана с термина икуменизъм, но у нас се очертава като игуменизъм с повече от един мутрополит начело.

Като перфектен йезуит се изявява дядото с ролексите, джиповете и поверените му пловдивски камбани, които си позволява да бие като своя бащиния по сватби на свои обслужващи медийни миряни ( както направи на сватбеното парти на журналиста Николай Бареков, провикнал се на бартер за услугата ефира на Би Ти Ви „Да живее българската православна църква”- сякаш Това е Църквата!?).

Имаме си млад и напорист като комсомолски секретар дядо, водещ йезуит сред висшия православен клир. Представителен е за това, как неусетно тук протича процесът на икуменизма в епохата на посткомунизма. Но ако за по-старото поколение беше естествено да бъде пратено на морално заколение под формата на обучение в СССР ( а къде другаде по онова време?!), то що ще в наше време проводникът на московските нрави начело на една от най-важните ( исторически) епархии в европейска България? И къде им е възмущението от заколението и гонението на Църквата, която държи чрез подобни възпитаници на ортодоксалното йезуитство да пази от осветяване тайнството на комунистическото изнасилване на духовността на нацията?

Ето какво смята по въпроса един изследовател на причините за възмущение от срамната истина за близкото минало, което обаче никак не стряска охолното битие на оялите се днешни пазители на Срама.

Агенция Фокус
Доц. д-р Костадин Грозев е преподавател по съвременна история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”и член на Българската изследователска група за Студената война. Той е един от съставителите на документалния сборник „Международният тероризъм в документите на Държавна сигурност”.

„Интересно е, че веднага след 9 септември 1944 г. най-сериозният удар е срещу православието, но той идва по линията на директните репресии, убийства, изселвания и т.н., докато фазата на монтираните процеси идва малко по-късно – към 1948 – 1949 г. и ударът е най-напред срещу по-малките – протестанти и католици. Може би тези първоначални репресии и последвалите процеси са послужили като тоягата, сплашила висшия клир на БПЦ и склонила редица духовници да сътрудничат на репресивните служби на режима – било директно с информация или чрез други действия.

Не бива да забравяме и още нещо – различните църковни дейци на всички вероизповедания поддържат контакти със сродни общности зад граница, някои имат и задгранични епархии и съвсем естествен е „оперативния интерес“ на службите към тях като източник на информация. Така че очаквам интересни данни от съответните архиви – не толкова кой точно срещу кого е доносничил, а за реалните международни контакти по религиозна линия. Това само ще ни създаде по-пълна и то интернационална картина за това, каква точно е била истинската роля на религията в годините на социализма, а не само да я свеждаме до бабите, които палят свещи и кръщават скришом внучетата си.

Обществото днес концентрира вниманието си върху агентите, но все още, според мен, на онези по-нагоре в йерархията се раздават индулгенции за чиста професионална съвест. Делението на „доносници“ и „разузнавачи“ в морален и исторически план е част от по-общият дебат за същността на комунистическия режим, който тепърва предстои. Затова нека гледаме на всеки нов списък като на още едно зрънце, която прави картината на миналото по-пълна и колоритна. Който е способен – да чете и разсъждава, а който е безгрешен – „да хвърли камък по грешницата“.

Останалото е мрак. А би трябвало да е светлина. Празник е, нали!

Прочее, Реформацията в Европа е предизвикана от силното възмущение от продажността и алчността на Божиите служители, продаващи на грешниците, които могат да си платят, индулгенции за собствено обогатяване. Тук грешниците, облечени в раса, се крият зад древността на Църквата, с която се отъждествяват, и със снизходителна усмивка ни зашлевяват, че така било от 2000 години. Варненският вариант на пловдивския мутрополит, онзи с линкълна, стигна дотам да се възрадва, че вразите на патриарх Максим, разколниците, са измрели, докато началникът му си е жив и здрав- т.е. , който не е с нас, е против нас и да мре, заяви на практика своя джихад той. Много благ дядо, няма що! Остава да приемем, че дълголетието се дава от Бога за заслуги, като Максимовите. А умиращите млади – от болести, катастрофи и от скотски беден живот дори, са заслужено наказани от Божия гняв. Такава е логиката на варненския дядо с линкълна.

С такива „пастири” стадото ни няма нужда от вълци. Другаде те са облечени в овчи кожи, а у нас се намятат с раса. И няма да е чудно да предизвикат някой ден „расова” ненавист сред миряните, които не винаги ще мируват пред тази гавра с тях. Ибо нагло беше дядо Николай Пловдивски, досущ като Николай Журналистически ( с неговата телевизионна проповед срещу „развилнялата се селска пасмина”), да извиси заплашителен глас от телевизора, че миряните били забравили що е то подчинение ( пред такива, като него).

От такива гръмовержци смирение не може да чакаме- и помирение да не чака пък той. Каквото повикало, такова ще му се обади и няма да го спаси йезуитското криене зад двете хилядолетия на Църквата, които с поведението си превръща в две нули.

42 мнения за “Игуменизъм”

 1. САЩ и Израел са вечните виновни (няма значение за какво).
  Петстотин години бьлгарщината е оцеляла заради цьрквата и образованието (макар и килийно),но последните 67 години с изключение на 5-6 от последните 22 се доказа че: Алкохола,комунизма и русофилистиците не прощават никому и са бастисали това което е оцеляло и след столетия робство

 2. Два спомена изникват у мен, като чета тази статия. Не претендирам да са съответни към казаното, но са спонтанни.
  Една жена от няколко месеца страда от тежка депресия, в рамките на която е устойчиво суицидална, направи няколко опита за самоубийство. Отключващият фактор за болестта й бил осъзнаването на ненавистта й към собствения й съпруг. Тя изповядва католическо християнство, възпитана била от родителите си в строго спазване на моралните ценности на католицизма. В усилията ми да помогна на тази жена да излезе от конфликта между морал и биологичен нагон (който конфликт години наред е предотвратявала чрез неосъзнаване, но и чрез ежедневното изправяне пред неимоверно тежки предизвикателства, които сама е поставяла пред себе си, за да продължи да не осъзнава конфликта) аз трябва да я накарам да се усъмни в моралните ценности, които цял живот е изповядвала. Извънредно трудна задача, като през цялото време рискът тази жена да се самоубие е голям.
  Бяхме на седем-осем години, бяхме се качили на една слива в църковния двор, викахме силно и неприлично, чупехме клони и ядяхме сливите от отчупените клони. Появи се дядо поп (сега знам, че тогава е бил над 80-годишен. Начинът, по който ни се скара ми направи особено силно впечатление. Усетих, че не ме укорява за това, че ям сливи, а за това, че чупя клони, че викам силно в църковния двор. Въпреки, че изпитах срам и неудобство, не се чувствах унизен, нито уплашен. Дядо поп толкова ме впечатли с тази случка, че се интересувах къде живее (дотогава не знаех), минавах няколко пъти покрай тях и веднъж успях да го видя – цивилен, без расо, подреждаше някакви колове в двора си. Беше истински авторитет за мене.
  Весела Коледа на всички!

 3. Лесно е да си вярващ, когато си сит! Тези хора, които са на високо в иерархията на Църквата, които трябва да са наши водачи и лидери във вярата, ни отвращават с постъпките и действията си! А и на всичкото отгоре си имат оправдание- не можели да откажат дарение и т.н… Нямам думи!

 4. Весела Коледа на цялото ви прекрасно семейство г-н Инджев! Наздраве!

 5. Към Миглена:
  Това за сития, че е доволен ( най-вече от себе си), е класика…Но е странна специфика да си сит и сърдит, какъвто е въпросният митрополит- сърдит, че му придирят за някакъв си подарен лукс.
  Ситият също така може да си позволи да бъде благороден, споделяйки част от имането си. Но както виждаме, тук било забранено, защото не можело да се раздава на бедните църковно богатство- то си е за самодоволните богаташи в раса, които изповядват “философията” на забогатяването си като висша Божествена заслуга за мъките им трапезни.

 6. Слепия винаги ще се лута и ще си задава въпроси ! Накрая ще се умори ще се наплюска и ще заспи ! А когато му се случи нещастие ще търси със слепите си очи избавление но няма да го намери ако някой друг не му помогне ! И така сляпото стадо забравило че е сляпо ден след ден ще се лута, докато останат само кокали да показват докъде е стигнало !
  Погледнете и вие около себе си и ако купа от кокали е станал прекалено голям опотайте да се помолите пък дори и да е на пълен стомах ! Може и да прогледнете дори и да е за малко !

 7. Весела Коледа на Вас и семейството Ви! Много здраве, сили, радост и успехи през Новата 2012! Надявам се да продължавам да имам удоволствието да чета Вашите анализи и коментарии в блога Ви.

 8. Дали някой се е запитвал защо сегашното руско посолство се намира точно на това място?Не подлежи на съмнение,че не е случайно,но защо точно там?Статията подтиква за разсъждения по посока на религията и морала,за съответните паралели и особено за ролята на религията като цяло в историята ни и тази в най-новата ни история.Защо у нас няма гражданско общество,защо моралът ни е на ниско/меко казано/ниво и прилича на този в останалите православни държави?Преди всичко трябва да се обори едно много вредно клише-това,че православната църква ни е спасила от асимилация по време на османското владичество.Истината,за което говори и Паисий е,че ако не са били усилията на част от нашите възрожденци,православната църква е щяла да ни погърчи,някъде до средата на 19-ти век.Друго вредно клише,това за насилственото помюсюлманчване на нашите помаци.Истината е,че тези процеси,както и покатоличванията,са протичали охотно и доброволно,точно там,където е имало силно брожение срещу православната църква,там където са били компактните богомилски общини.Така е ставало и в останалите балкански краища,където е имало такива общини-Требине,Далмация и Мелиниква,където днес са сръбските”помаци”-бошняците.Така,че е крайно време да развенчаем мита за родолюбивото православие.От друга страна нека изясним ролята на религията за моралните устои на народността и за тези на обществото и държавата.Една държава се управлява от правни норми,едно общество,което не е идентично с държавата се управлява от морални норми.Двете обаче не могат да съществуват по отделно.Обществото е това,което създава държавата и съответното й право,т.е.първични са моралните норми на обществото.А тези норми са преди всичко религиозни,защото дори обичаите и традициите,всъщност са своеобразни религиозни норми,много често дори езически.Следователно една държава не може да се управлява само от правни норми.Правото е минимум необходимото количество морал.И понеже авторът сполучливо спомена за реформацията и нейният повод,нека споменем един пресен пример.Забележете в кои държави е пренебрегнат елементарният морал в прилагането на икономическите закономерности и те затънаха в кризата.Това са с много малки изключения основни католически държави,не само южняшки,но и като за капак,най-северната католическа държава-Ирландия.Не е случайно,че най-затъналата в това блато е пък най-консервативната православна държава-Гърция.Мисля,че няма нужда от повече примери,да се покаже каква е ролята на религията за организацията на обществата и държавите.Лично аз не зная просперираща православна държава.Каквито закони и правни системи да прилагаме,копираме,измисляме,нищо няма да се промени,докато не променим морала си,т.е.религията си.А можем ли?Да можем.И колкото по-бързо го направим,толкова по-добре!Славим княз Борис за покръстването,а ни е страх да направим като него,да отречем старото,да вървим напред.Защо?Защото някои имат интерес да сме в това положение.И дойдохме до отговора на въпроса за руското посолство.Една от причините цар БорисІІІ толкова бързо да се спомине,след тайното си посещение в руското посолство,някъде след 20 август 1943 година е неговият план да скъса с православието и да ориентира интелигенцията към масово приемане учението на бялото братство-дъновизма.Той самият го е приел,считало се е,че кръговете гравитиращи около двореца,начело с видните представители на интелигенцията ще го последват.С това е целял да премахне пъпната връв на пагубното за България русофилство-православието-назадничавото византийско християнство,възвеличаващо принципа на цезаропапизма,т.е. върховенството на олигархията.Това е идеологията,която е провалила могъщата Византия.Това обяснява жестокостта,с която т.н.Народен съд е осъдил на смърт видния дъновист и близък приятел на царя,героят от две войни о.з.полковника Любомир Лулчев.За сведение, той не е заемал никаква официална държавна длъжност.Бях дете и обичах да се разхождам в края на Борисовата градина,тогава Парк на свободата,където беше къщата и голямата градина на Учителя-Дънов.Самият той предпочита да се самоубие,знаейки каква участ го грози от освободителите.Сега на това място е въпросното посолство.За това,българи,които желаете нещо да промените,да направите нещо,което никой не може да ви забрани и ще възроди нова България,ставайте масово дъновисти!Това е оригинален,български морал,който ще ни върне достойнството и ще извиси държавата.

 9. Четете Божието слово! Ако искаме да сме христяни трябва да се реформираме. Следването на попски ритуали, целуването на икони и строенето на параклисчета няма да ни доведат до вечния живот в царството на Христос. Казано е: “Той ни спаси не чрез праведни дела, които сме извършили, а поради Своята милост, чрез окъпването на новорождението и обновяването на Светия Дух” Тит 3:5.
  Идеята, че “добри дела те правят добър христянин” е тотално грешна и е в основата на заблудите идвали и идващи от Католическата и Православнах църкви. В края на краищата кой решава кое е добро и кое е лошо? Не е попа, архиепископа, не е дори патриарха или папата.Те са грешни толкова колкото и ние.Отговора е един- само Господ Бог Исус Христос е съдника. За това ако не вярваме в Господ Бог, сина Му Исус Христос и Светия Дух, добрините, които правим са без
  смисъл. Четете Божието слово!

 10. В предищния коментар около едното “МОЧене” стигнах до Горбачов,но не и до Кудрин,в когото не след дълго ще се вслущат Москва,Русия и светът
  Изоставате драги стопани на блогове,
  БКП и Русия върнаха България много назад!а превземките им с ПЕС са само за п е с г л а в ц и

 11. Иво, ти си чудесен!

  Очаквам от “владиците” МУТРОПОЛИТИ ( това ще си го запазя!) да те “анатемосат” за така “небогоугодното” ти и остро към тях перо.

  Затова ти желая от сърце здраве и все повече последователи!

 12. Не е във връзка с темата,а със смъртта на Вацлав Хавел – по странно съвпадение(!?)държавните глави на две братски славянски държави не бяха на погребението му…течното си е течно-о-о-о!

 13. Към ARTUR:

  Тяхната анатема би била като хвалебствен псалм, ибо от амвона служат на Мамона, макар да се прикриват с Канона.

 14. Иво, написаното е малка част от истината. Висшият клир, няма нищо общо с християнството, може би с едно изключение.
  И въпреки всичко хубави празници на теб, семейството ти и на всички нас.
  Дими

 15. ИВО изпращам ти моята позиция за нов подход и и нов ЕВРОПЕЙСКИ Български ВЕЛИКДЕН по демонтаж и преместване на ОКУПАТОРСКИЯ ПАМЕТНИК НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ОТ КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА: 2012 година, ГОДИНА на НОВИЯ ЕВРОПЕЙСКИ БЪЛГАРСКИ ВЕЛИКДЕН!
  НОВ ПОДХОД на СТОЛИЧНА ОБЩИНА за ДЕМОНТАЖ и ПРЕМЕСТВАНЕ
  на ОКУПАТОРСКИЯ ПАМЕТНИК на СЪВЕТСКАТА АРМИЯ в СОФИЯ!

  Българският народ и новопридошлите от провинцията НОВИ СОФИЯНЦИ БОЛЕЯТ за ДРУЖБАТА с бившия СССР и днешна РУСИЯ, която е гробокопач на БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ и ТЕ наистина не искат България да се приобщи към ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, защото ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ, която управляваща ПАРТИЯ в БЪЛГАРИЯ и в СОФИЯ брани с ВСИЧКА СИЛА ПАМЕТНИКА на ОКУПАТОРСКАТА СЪВЕТСКА АРМИЯ, настанила ЩАБА на ТРЕТИ УКРАИНСКИ ФРОНТ В новопостроената ЦЕНТРАЛНА СГРАДА НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА в СОФИЯ при влизането й в СОФИЯ в средата на месец СЕПТЕМВРИ 1944 година и прекъснала за СТОЛЕТИЕ напред във времето достигнатия ВЪЗХОД НА БЪЛГАРИЯ в ПЕРИОДА 1934-1939-1944 г.!
  АКО ГЕРБ е истинска ДЯСНА ПАРТИЯ, станала член на ЕВРОПЕЙСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ с ПОМОЩТА на СДС и ДСБ за нейн член, е редно НЕЗАБАВНО да ЗАФОРМИ,
  заедно със СИНЯТА КОАЛИЦИЯ и патриотите в СОС,
  ПРОЦЕДУРА в СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ по ПРЕМЕСТВАНЕ на БРОНЗОВИТЕ СТАТУИ и БАРЕЛЕФНИ ПЛОЧИ от ОКУПАТОРСКИЯ СЪВЕТСКИ ПАМЕТНИК и от целия МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС,
  възстановявайки по този начин статута на КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА,
  тъй като тя е в ЦЕНТЪРА на СОФИЯ;
  в СЪСЕДСТВО е с ПАРЛАМЕНТА на Реп. Б-я;
  в непосредствена близост е с ковачницата на управленски кадри – СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ “Св.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”;
  в близост е до ПАМЕТНИКА на българският национален ГЕРОЙ АПОСТОЛА на СВОБОДАТА ВАСИЛ ЛЕВСКИ;
  в близост е до паметника на загиналите в руско-турската война от 1877-78 г. руски медицински чинове в ДОКТОРСКАТА ГРАДИНА, който паметник изчерпва признателността на българския народ към руските войни от императорската руска армия, реално воювала за българското освобождение;
  в близост е и до ОРЛИТЕ на КАН АСПАРУХ и ДРЕВНАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА, издигнати през 1891 г. на моста на ПЕРЛОВСКАТА РЕКА да помним историята и произхода си, които са своеобразен подход от изток към КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА,
  за да се превърне ТЯ в МЕМОРИАЛЕН КОМПЛЕКС на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ от 5505 г. пр. ХРИСТА, когато е положено началото на БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР до наши дни – ЦЕЛИ 7516 години!

  ТАКОВА МИСЛЕНЕ трябва да имат софийските общински съветници от СОС при решаване на СЛОЖНИЯ вътрешно-български и софийски проблем и което да води СОС при вземане на кардиналното решение по освобождаване на София от ШМАЙЗЕРИСТА с ВИСОКО вдигнатия ШМАЙЗЕР, с което решение да се покаже категоричност и същевременно да се убедят и комунисти, и социалисти в България, както и властта в РУСИЯ, че този паметник е излишен в ЦЕНТЪРА на СОФИЯ,
  тъй като по своята същност ТОЙ не е РУСКИ, а е СЪВЕТСКИ и илюстрира НАЙ-МРАЧНИЯ ПЕРИОД от близо 600 годишната история на РУСИЯ от ИВАН ГРОЗНИ до сега и тъй като е построен в СОФИЯ на място отредено за КНЯЖЕСКА ГРАДИНА, СОФИЯНЦИ и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД не Го искат, а искат в ЦЕНТЪРА на СОФИЯ, в столицата на България да се построи за за древният български народ БЪЛГАРСКИ паметник, който да ПОКАЖЕ на БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, на УЧЕНИЦИТЕ, на СТУДЕНТИТЕ и на МИЛИОНИТЕ ГОСТИ на СОФИЯ нашата ДРЕВНА ИСТОРИЯ на БЪЛГАРСКИТЕ РОДОВЕ като родовете ДУЛО, ЕРМИ, УГАИН, ВОКИЛ, КЮРИГИР, ЧАКАРАР, КУБИАР и др. КАНОВЕТЕ на БЪЛГАРИЯ, управлявали БЪЛГАРСКИТЕ държави по света в древността от 5505 г. преди Христа, през средновековието и до 2012 г., който период обхваща 7517 години, защото няма друго по подходящо място в ЦЕНТЪРА на СОФИЯ за изграждането на БЪЛГАРСКИ МЕМОРИАЛЕН исторически КОМПЛЕКС от мястото на КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА, отредена още преди повече от 100 години за КНЯЖЕСКА ГРАДИНА!
  АКО днес със сигурност има ВОПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ в София да се издигне такъв паметник от диктаторския съветски период на България,
  какъвто е въпросният паметник на съветски войник, издигнал с ръката си високо руски шмайзер, който който смачква самочувствието на българина и на който цветя се полагат само комунисти и анархисти,
  то тази ВОПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ трябва да се докаже чрез проучване,
  направено само и единствено от СТОЛИЧНА ОБЩИНА,
  и едва тогава би могло да се отреди място край паметника в ЖЕРКОВО, където частни лица или държавата да изложи с малък пиедистал и не на такава унижаваща нашия народ височина бронзова статуя на съветски войник, с високо вдигната ръка, стиснала шмайзер, както и с груповите фигури на мотористи от съветската армия и измислените им посрещачи, заедно с ненужните барелефни плочи!

  Нека да има спомен за следовниците ни, които да не забравят,
  че в България е имало цели 45 години, от 1944 г. до 1989 г.,
  УЖАСНА, подчинена на СССР и Сталин Комунистическа ДИКТАТУРА!

  НЕКА през 2012 година да започне НОВИЯ ЕВРОПЕЙСКИ БЪЛГАРСКИ
  ВЕЛИКДЕН с националното възраждане на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
  Към всички, четящи написаното от мен, оставам с УВАЖЕНИЕ!

 16. В УНГАРИЯ паметникът на съветския войник на ХЪЛМА ЕРЖЕБЕТ, който бе монтиран пред статуята на СВОБОДАТА още през 1989 г. бе премахнат! Може би някъде е монтиран в музей на съветската комунистическа
  диктатура!

 17. Харесва ви или не, но ми се струва, че следващия патриарх ще бъде точно Николай!

 18. Честита Коледа на всички!
  Оцелели сме толкова векове и ще бъдем още.Нека не намразваме св. Кирил или св. Николай заради Кирил или Николай. Пътя към Бог и доброто минава през нас исърцата ни, а не през посредничеството на разни инстутиционализирани скотове!
  Светли празници и надежда за всички!

 19. На Иво, семейството му и на всички, които посещават блога му – Весели празници! Бъдете това, което искате да бъдете! Не позволявайте честни хора (некомунисти) да паднат, а на падналите подавайте ръка!

 20. Дай боже нуждаещите се от дарение да са по-малко след година. Това е едно от нещата които не харесвам в сащ – големите контрасти, джини коефицента им. Далеч по-добре ми се струва примерно Словакия(но тя е и по-бедна, т.е. стабилна, но в по-ниски доходи).

 21. С такива „пастири” стадото ни няма нужда от вълци. Другаде те са облечени в овчи кожи, а у нас се намятат с раса.
  ______
  На въпрос защо в старите църкви като тези в селата Жеравна, Боженци и още няколко няма попове на Великден и другите важни християнски празници ми отговориха ,че няма ли 5000лв оборот месечно в една църква поповете нямат интерес.

 22. Затова и до ден днешен баща ми нарича “патриарх” Максим The-Red-Max-in-the-Church. Но, Ред Макс ще си отиде някой ден (да ми прости Господ греха) и тогава ще дойде следващият несменяем. Що министър-председатели се извъртяха, що президенти, полковник Ред Макс си остана начело на БПЦ и никой не можа да го покътне. Божи работи са това, вероятно.
  Много силна статия, г-н Инджев. Пожелавам Ви и през новата година да ни радвате с писанията си. Весели празници!

 23. Истинската Реформация на християнските църкви предстои ,но кога ще изпрати своя син ,който да осъществи това нещо ,знае само Небесният Отец.Аз самата съм свободен християнин,нещо подобно на журналист на свободна практика.
  В книгата и филма “Тайната”, превърнали се в best seller,авторката и нейните събеседници разкриват, къде се крие тайната на успеха и щастието,като обясняват как действа така нареченият от тях закон за привличането във Вселената.Наистина такъв закон съществува ,но това което не се споменава във въпросната книга, е че този закон съществува благодарение на Бога и че човек не винаги има правото да получи всичко поискано,защото делата ни са много важно нещо и те създават предпоставките.
  Учителят от Назарет казва на учениците си:”Търсете и ще намерите!”Искайте и ще ви се даде!Хлопайте и ще ви се отвори!”
  През лятото посетих Храм- паметикът “Александър Невски” и присъствах с мъжа ми и децата на вечерната служба заедно с други германци и 2-3 българи.Наложи се да се пошегувам ,че на службата присъстват 80% германци и 20% българи.Реално има много проповедници в Българската Православна църква ,които с голяма любов към Бог проповядват на миряните и въпреки “вълците с раса” има църковни служители,които са честни и са в помощ на хората, които имат нужда от религия ,за да намерят Бог.
  Чух един млад човек да казва:”Обичай приятелите си и всички останали…”
  Merry Christmas,приятелчета!

 24. Нагостих баща ми с богатата си “коледна” трапеза (боб с вода,чесън и хляб),почистих и превързах ставащата му все по зле рана,поставих го да спи и викам “я да видя как посрещат Христа”.
  Та гледам и си викам “Хораа бе ,вярата ви е на думи.Хапване,пииване,”молитви” в църква за повече богатства,фоерверки и пир,А къде е Бог?!”.
  Православната Християнска Вяра е Божият знак на Българският народ.Това е Вярата запазила Българина “глава си давам вяра недавам”,защото е вярвал не на думи!По “турско” не се е нуждаел Българина от църква непременно за да намери Бога си!
  Днешната Българска Православна Църква е населена не от Божи служители,а търговци служители на сатана!
  Време е Българина да почисти душата си от грях,да прогони търговците от храма,да си вземе однетата независимост от други на Афтокефална Българска Православна Църква.Така Бог ще познае народа си !
  В допълнение само да кажа _пробутват се под какъв ли не благовиден начин,какви ли не псевдо учения наподобяващи вяра,да се обърква още повече кашата във главите.Пазете се от такива “доброжелатели”.Такива само разединяват всеки опит за обединение за каквото и да е полезно действие.На мен не могат да минат и реагирам остро,Бог ме е “назначил” за тая задача.
  “http://dox.bg/files/dw?a=cda758f51a”
  Това е снимка от “Новият Завет” който е в ръцете ми от 1987 г.Това е “помагалото” с което Бог от тогава ми казва,как да постъпвам.Тогава още получих и първото “нагледно” доказателство.Първото но не последно!
  Мразя да се повтарям,но се налага:
  „Интригата спира хода на народната работа.”- Левски.
  @ Цветан – за размисъл!

 25. Честита Коледа г-н Инджев!
  Много здраве, щастие и късмет на Вас и Вашето семейство!

 26. Честито Рожденство Христово!Моите пичитаня и пожеланя за здраве и щастлив живот!

 27. Другаде по света „левите” правителства следват лява политика – у нас въвеждат плоския данък и ниските корпоративни ставки, по-надясно от дясното, дето се вика.
  В останалия свят бракоразводните адвокати правят добри пари и си живеят за радост на ближните – у нас ги избират за президенти.
  В нормалните страни, ако някой генерал бъде уволнен Българският народ е толерантен. И християни, и мюсюлмани постигат консенсус по редица въпроси от всекидневието и след това запрятат ръкави и почват така да работят, че буквално пушек се вдига!дисциплинарно, пазят го да не се застреля от срам, а у нас го избират за депутат (Любен Петров) или за вицепрезидент (Ангел Марин).
  Пожарникарите по света, след като излязат от играта, отиват да работят като фирмени експерти по безопасни условия на труд или гледат брюкселско зеле в малките си ферми. У нас правят политическа кариера или оглавяват регионални дирекции по риболова, и в агенцията по опазването на раците в местата за зимуване.
  Ако попиташ нещо едно детенце на улицата и то закима с глава – трябва да си българин, за да разбереш „да” ли ти казва или „не”.
  Бившите даскали по физкултура, дето не си харесват занаята, откриват зали за фитнес или сменят водата на плувните басейни по хотелските комплекси, но по нашенско могат да оглавят най-важните министерства.
  Професор Райко Петров е разказвал, че като млад треньор на националния отбор по борба карал борците си да стоят на „мост”, защото носело точки – на противника, както се оказало, като им превели внимателно правилника.
  По света профсъюзите защитават правата на синдикалните членове и нямат думата как да се управляват предприятията от реалния бизнес – у нас имат хабер, вж стачката в БДЖ. Ако някому са дадени права със закон, синдикатите само се радват – нашите дават акъл как да им ги отнемат (и за това ще стане дума, ама друг път).
  В други страни свалените монарси или се борят за престола си, или стоят в изгнание – нашият основа политическа партия и се закле в републиканската Конституция.
  През 2011-та спортист на годината у нас е жена, но борец. (или борец, но жена – все е тая).
  Най-изявените лидери на студентски протести, като правило, са „леви”, но у нас са „десни” (вж Кошлуков). Младежите по света се записват в университети, за да работят нещо престижно – нашите, за да не работят още няколко години. Или учат добросъвестно, за да могат да отидат на студентска бригада – да мият чинии в някоя Калифорнийска кръчма.
  Работодателските организации по света подпомагат кандидатите за политици, които ще работят за тях. Нашите гледат към баирите, спонсорират всички страни и като се изберат управляващите екипи в държавата, започват да спорят с тях, и да правят предложения.
  Гражданският контрол върху въоръжените сили в другите страни е дело на гражданското общество, а у нас – на пенсионирани военни, пременени като политици.
  В други страни пенсионерите протестират, когато не им дават дължимото, за което вече са си платили. Нашите се свиват от срам и се молят на Господ да дойде да ги прибере, докато омазани политици ги ругаят през снетите тонирани стъкла на джиповете си, че грабят от залъка на децата.
  Като те спре пътен полицай в САШ, казва ти точно какво трябва да направиш, нашият те пита „сега какво правим?”.
  Навсякъде по света, ако една страна изпадне на последно място по жизнен стандарт, власт имащите политици си посипват главите с пепел – нашите гръмогласно искат всички други да се поучат от тях.
  Учителите в нормалните страни се радват, ако на края на работния си ден могат да кажат, че са научили децата на нещо. Нашите – ако и този ден са оцелели.
  Абсурдният помешчик Чичиков записвал мъртви души, за да получи срещу приложен списък по-голям дял земя и всички му се присмивали. Нашенските местни велможи дума не дават да се извадят мъртвите души от избирателните списъци – познайте защо, а ние им се радваме!
  Университетите получават държавна субсидия „на калпак” – колко студенти имаш, ето ти толкова лева. На професорите обаче се плаща „на час”. Връзката е логична колкото хаотичните вибрации по цялото земно кълбо, породени от прословутото кацане на една пеперуда.
  Българският народ е толерантен, особено християните, които нямат нищо против и мюсюлманските празници да бъдат обявени за неработни дни. Мюсюлманите отиват още по-далеч, в знак на солидарност гледат прасета, пият ракия, напиват се по кръчмите като талпи, но псуват само на турски език.
  Медиите по цял свят сипят розови листенца по най-талантливите и най-известните си футболисти. Нашите медии сипят по нашите звезди най-вече помия.
  По света една трета от хората са християни и вярват, че на Коледа се е родил Божият син, българското народонаселение масово си мисли, че на Коледа на село дядо коли прасето.

 28. На Вас и семейството Ви,г-н Инджев,ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!Към обичайните по този повод пожелания за здраве,щастие и успехи добавям и моето :за дълголетие ,не само физическо,но и като лидер на свободното слово в тази смачкана от комунизъма и производните му държава!Тя е смачкана и заради погрома нанесен на българската черква като институ
  ция,но най-вече ,върху мнозинството от българите правейки ги атеисти ,чиито “пастири”бяха комунистическите канони и тяхните форлойфери,в редиците на които се включи и част от Българския клир!Последният се “тресе” пред перспективата ,че злодеянията му ще станат обществено достояние!Още веднаж Ч.Р.Хр.

 29. До Цветан:

  Във вашия рекламен материал чета: “Това е оригинален,български морал”…
  Морала може да бъде висок или нисък. Ориигинален звучи ненадеждно, български звучи провинциално, защото тази категория е строго индивидуална и няма отношение към етносите и географията. Да сменя религията си в случая значи да премина от “църковно-славянското”/по руската догма, наложена ни чрез окупация / към “славянското”/по вашата догма/. И с двете догми не съм съгласен, защото и двете обслужват руски интереси, или по-меко казано нямат общо с действителноста /при направените ДНК тестове се оказа, че даже и чехите не са славяни, а нашия процент е под 20/. Ако искате да направите добро на нацията си и на братството си – върнете си обратно свещенната градина, защото ако вие не го направите, няма кой да го направи. Вече имаме достъп до европейските съдебни институции.

 30. Атеизмът е положителна придобивка от комунистическия режим – единственият положителен резултат от комунизма!
  Пази, боже, от слаби хора, които имат нужда от разни гурута, които да ги водят и да им сочат пътя! Аман от дъновисти, будисти, християни, мюсюлмани, конфуцианци и пр. Разберете, че сте сам-сами, че няма на кого да разчитате, че никой няма да прости греховете ви, че грешките ви са направени от вас самите, а не са изпитание изпратено нито от господ, нито от дявол, нито от друга подобна “сила”. Вие сте си отговорни за всичко. Научете се да приемате това, отнемете си всички илюзии, всички оправдания и да видим тогава, как се вършат грехове, когато знаеш, че ти си единственият отговорен за постъпките си и няма кой да ти прости, колкото и молитви да кажеш.
  Затова: салам или молитва? Отговор:салам!!

  Велизар, оставете я тази жена да прави, каквото иска.

 31. Честито Рождество Христово, г-н Инджев! Сърдечно желая на Вас и Вашето семейство много здраве, любов, топлина, благоденствие! Бъдете благословени и възнаградени за това, което правите!

 32. Честито Рождество Христово,г-н Инджев!Дано Мартин не е прав,че Николай ще бьде следващият патриарх.

 33. Уважаеми господин Инджев,честито Рождество Христово!
  Гледах по Нова Вас и прекрасното Ви семейство. Желая Ви много здраве, топлина и щастливи мигове през Новата година. Дано продължава да ни радва прекрасният Ви сайт- надежда в пошлото море на българската журналистика( с извинение).
  На този светъл празник имах дилема- да отида ли на подчинената на дядо Николай Пловдивска църква или не. Със срам признавам- не отидох- прекалено голямо беше омерзението ми от последното му изказване.
  Още веднъж- Честито Рождество!

 34. Стара българска традиция е най достойните между православните християни да бъдат погребвани в църковния двор.Сред репресиите, след 1944г.,е унижоваването на голяма част от тези гробове,пред мълчанието на голяма част от българското духовенство.Греховете на българското правословно духовенство са големи,извинение не сме чули,нито от тях,нито от комунистите.Докато не прочетем тази страница от историята си,не можем да я затворим и да продължим напред.В този свят за всеки християнин ден, пожелавам това да се случи и да продължим,по добри и мъдри!

 35. аз само едно нещо мога да добавя…В Hewlett Packard най-големия подарък които служител може да получи е химикалка или друг предмет не по-скъп от 50 лв…Същото важи и за даването….а всъщност какво ще стане когато хората съвсем се отдръпнат от БПЦ??? Имотите, охолството и значението им се топи…а това че те не изтрезняват си е техен проблем

 36. До Тодор Тодоров: Уважаеми колега,Моралът е неписано правило за поведение и е въпрос на оценка.Моралното за едни,е неморално за други.Няма висок и нисък морал,кажете ми в кой учебник го пише,че да го прочета!Когато княз БорисІ е правил своя избор,той е имал възможност да избира пред по-“високия” или по-“ниския” според Вас морал, на бащината си религия,на източното православие на Византия и Римокатолическия такъв.Ако делението беше според вашата класификация,естествено,че би надделяла бащината религия.Ако бяхте внимавал в часовете по история,щяхте да сте на ясно,че изборът му е бил политически.Византия в ІХ век е била все още могъща и е била врагът пред портата,който е могъл да ни смаже не само военно,но и на духовно -културно ниво,което е олицетворявано от религията по онова време.Ако за Вас български звучи провинциално,за мен то звучи повече от достойно,независимо какви гени преобладават в кръвта ни-никой не си избира родителите!Моето предложение е реален политически проект и най-малко религиозен,при това не съм и оригинален,други преди нас са тръгнали да го осъществяват,както отбелязах.Дори не принадлежа към бялото братство.До колкото съм запознат,Петър Дънов е учил за протестантски свещенник и идейните корени на това движение са именно християнски-протестантски.А не само според мен,но и според негови непочитатели-моралът на бялото братство е твърде”висок”.Очевидно не сте ме разбрал.Но който иска,ме е разбрал.Много е важно да знаеш кой е врагът ти пред портата и да обичаш народа си,а не на всяка цена да държиш да си оригинален.

 37. Преди пазбойниците са ги рапъвали на кръст , сега разбойниците са под кръста

 38. До Цветан:
  Вие се дистанцирате от бялото братство, а ние трябва да се приобщим. Не мога да отрека – интересна позиция!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.