Тиха нощ, наистина!

Все пак едно реално, осезаемо чудо се сътвори на днешния празник Рождество Христово. Но дали го разпознахме? А може да ми се е сторило?

Откакто „Радка пиратка” нахлу в живота ни, за първи път на Бъдни вечер беше тиха нощ. Може и да не е била свята за всички, но поне в софийския квартал, в който живея, нямаше бомбички, ракети и други подобни изблици на демонстративна карнавална простотия насред празника на надеждата и смирението.

Не знам на какво се дължи този феномен. Но ако кризата е причината глупаците да ни спестят шумното си присъствие поради спестовни съображения- да живее кризата!

В нашата тиха и кротка провинция медиите „съобщават” приоритетната „новина” с давност от две хилядолетия, че днес е Рождество Христово. Но извън нашата Коледа истински бомби и зловещи „фойерверки” отнеха живота на десетки хора. Зловещо е положението в държавата, в която се намират единствените две църкви с проповядване на арамейски, езика на Христос. Намират се в околностите на Дамаск, който претендира да е най-древната столица на света. В нея обаче управлява сатрап с кръвожаден нрав, който избива методично собствения си народ.

За да научи човек какво става по големия свят трябваше да включи телевизора на някоя чужда програма. Защото правилата на осведомяването в новинарския жанр важат универсално и навръх Коледа. Не по-малко християнските по своя национален генезис телевизионни мрежи по света също споменават за големия християнски празник, но не изневериха на професионалната с мисия да бъдат средства за масово осведомяване. Приятно или не, фактите са такива, каквито са…Само чу тук инерцията на провинциализма е взела властта в мисленето и подредбата на приоритетите в информационните средства, които гледат календара, а не реалния живот- сакън, да не ги обвини някой в „кощунство” при отразяването на действителността: такава, каквато се харесва на медийното началство. По течението на празничната вълна.

Разбира се, който търси ( реалните новини), намира- в днешно време комуникациите позволяват това. Но не и в българските медии, където разчупването на канона да се прави новина от събития с вековна календарна предсказуемост е немислимо- в смисъл, че на никой не му и хрумва. Така е по-лесно.

И понеже ще попита някой какво би трябвало да „дават” навръх Коледа по телевизора, отговорът е простичък: истината. Тя е грозна в една Сирия ( която произвежда водещи за света новини), но световните информационни средства не си позволиха да я загърбят заради светлия християнски празник. Новините не се делят на „светли” и „тъмни”, колкото и да ни се иска да бъдат все хубави. Те наистина са „такива, каквито са”, както лицемерно ни заявяват нашенските медии, показвайки ни обаче онова, което са си наумили.

Е, поне една хубава новина ви съобщих и аз: по някакво чудо на чудесата на празника този път нямаше бомбички. Разписах се и аз с нещо „значимо” като принос в новинарството!

17 мнения за “Тиха нощ, наистина!”

 1. Благодаря, ви г-н Инджев, че бяхте публицистичната рубрика в нашата свободна медия(блогове, инет) и тази година. Желая ви здраве, разум и смелост и през следващата година.

 2. Като сирийка женена за българин и имам дете българче бях принудена да се преструвам ,че празнувам Коледа за да доставя удоволствие на детето но повярвайте ми сърцето ми се къса за това което се случва в Сирия.Най много ме боли , че какво ли не слушахме по тези тъпи новини по каналите и не чухме как се убиват възрастни и деца на връх светлия празник, може би те не са важна новина това са хора десета категория. Много ви благодаря господин Инджев за това което сте написали , човек професионалист като вас не може да подмине тези важни събития като тези в Сирия…

 3. В нашата Не’тиха и Не’кротка (починала Най вярно) провинция северозападнала медиите Не “„съобщават” приоритетната „новина” с давност от две хилядолетия, че днес е Рождество Христово.”.Тук още си мислят ,че е панаира на който др.Първанов копа и „Радка пиратка” не си е тръгвала от тогаз.Няма кой да съобщи новината две-хилядолетна,че да не се изхарчват тук за фойерверки през вечер!
  А Хашим Тачи вика ,че Христос Воскресе.Викам си “дали пък не е прав”,медиите наши времената да са объркали ?!

 4. Когато едно ежещо се “Хамас” и един Тачи,били още и “пелначета”,
  се досещат какво подобава на културни държави,ще подкрепя МДАМ в частта здраве и смелост за Вас и Сугарев,а за разума при държавнически еякулации и полюции ще сс въздържа,защоволобален свят всеобщото чекениджийство не върви!!!!
  Не че и на Н.Младенов му е лесно около “импресии иди ми дойди ми!”
  Но е ставало още при султани и не пречи вижданита му да са да са много разумни и изпреварващи за загрявка в т.ч.

 5. E, Г-н Инджев, това е е не само новина, това се казва блага вест! Щом, като на Бъдни вечер не имало пукотевици и “Радка пиратака” у нас това спокойно може да се нарече: “Малка стъпка за българина, но велик скок за България”! Дано в бъдеще има още повече такива благи вести за нас! Сатрапите за съжаление нямат празник и неуморнио се “трудят” за да правят новините “такива, кавито са” – нелицеприятни. Но докато има новинари, като Вас няма да има спокойствие за сатрапите, където и да се намират. Няма да им помогнат и блюдолизаческите новинарски букети на “професионалните нашенски новинари”. Весела Коледа!

 6. Честита Коледа,господин Инджев!И все така!

 7. Странно! И във Видин тази Коледа нямаше гърмежи.Нямам обяснение. Едва ли соц.атеистичната простотия се е спихнала. Още по-малко вероятно е комуноидите да са поумнели или да са станали изведнъж религиозно-вярващи.
  В къщи приехме явлението като чудо.
  🙂

 8. Честита Коледа, господин Инджев! Бъдете здрав – Вие и Вашето семейство!
  Бихте ли споделили Вашата прогноза за изхода от сегашната ситуация в Сирия.

 9. Щастливо Рождество Иво Инджев и семейството Ви !

 10. Имаше бомбички г-н Инджев!
  Имаше си шоу с пиратки и фойерверки.

  Само че, по TV7.

  Там беше шоуто тази Коледа. В предаването на Кошлуков, снощи. Главният Шоумен беше налице. И … няколко аматьори – в сравнение с Него.

  “Бибитката” (cutting words) каквото Му хвана – хвана… Важното е, че Смисълът не Му се загуби. 😉

 11. Кураж, Azhar Alomar. Сигурен съм, че слънцето на свободата ще изгрее скоро над Сирия.
  Честито Рождесво Христово на всички.

 12. Иво,напиши нещо за БГ Телевизиите чийто новинарски емисии приличат на четене на информация на бюлетини на ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ

 13. Честита Коледа, господин Инджев! Бъдете здрав – Вие и Вашето семейство!Чета Ви с невероятно удоволствие,както и коментарите след вашите статии и така си сверявам часовника в чужбина!Надявам се и през 2012 да ни радвате с ползотворните си статии,където истината намира своя простор.С благодарност!

 14. Честито Рождество Христово,господин Инджев!Желая здраве на Вас и Вашето семейство!Добре,че Ви има!

 15. Наистина Коледа мина без фойерверки, но се опасявам, че пукотевицата няма да ни се размине на Нова година.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.