Колко нова се очертава да е Новата година?

Коледата мина, но подаръците не секват: дарени сме от откровения на премиера Борисов, опаковани празнично с целофан от самохвалство, през който прозират доста дрънкулки.

След като наскоро препоръча на журналистите да си продадат
жилищата и да си направят собствени медии, щом толкова искат
независимост и свобода на словото, днес той доразви указанията си като избра за критерий държавата, която от години е в челната тройка на най-опасните места за живота на методично убивани (при все така неизяснение от полицията обстоятелства) журналисти. На тази бази Борисов направи извода, че у нас е по-добре, отколкото в Русия – там уволнявали главни редактори за неудобна спрямо властта редакционна политика, а у нас е точно обратното – опозиционерите на излизали от националния ефир.

“В рамките на два дни Волен Сидеров обиколи три национални телевизии, за да говори по мой адрес. Който иска да каже нещо лошо за мен, получава целия ефир. Пожелавам и в Русия да стане така”, даде пример с битата карта на беззъбата вече „Атака” Борисов.

Също толкова адекватно Борисов причисли към „опозицията” телевизията на своя приятел Гергов, на когото помага с някой и друг милион държавна пара ( като за преобразуването на военното летище в гражданско край Балчик за обслужване на частния голф клуб на олигарха). “bTV например никога не е била толкова опозиционна към правителството, колкото е сега”, заяви Борисов най-сериозно от екрана на същата тази телевизия, която той „обикаля” толкова често, колкото си пожелае.

Особено злощастно – от гледна точка на фактологията ( ако някой смее – да му я припомни), Борисов настъпи мотиката по темата за неговото освиркване. Не стига, че тя беше забутана в спортните рубрики, когато публиката в любимата му зала „Арена Армеец” изрази шумно презрение към личността му, не стига също, че в Русия освиркването на Путин при сходна ситуация неотдавна беше водеща новина в техния национален ефир (въпреки опитите на властта да излъже, че това не било освиркване), но на всичко отгоре премиерът пожела да се изложи с откровена неистина.

Най напред си призна: “Да, аз съм човек, на който това му влияе. Ядосаха ме” по повод освиркванията, които получи преди седмица в зала “Арена Армеец”. А после реши да се сравни отново по абсурден начин със задна дата „конкуренцията” в лицето на Станишев( точно толкова основателно, колкото с Русия за медиите):

“В края на краищата всяка нация сама си определя начина на живот. Станишев не са го по никакъв начин освирквали, защото нямаше зала, където да го освиркват”, с типичния си самоуверен патос декларира Борисов. Обаче или лъже, или отново говори неосведомен. Осмелявам се да му опресня паметта за освиркванията на Станишев без претенции за изчерпателност, но все пак- за цели 5 на брой ( което не попречи на Станишев да заяви сега, преди няколко дни във Варна, че народът освирква в лицето на Борисов неговата провалена политика).

Например: на 14 юни 2009 г.1500 фенове на “Черно море” освиркаха бурно премиера Сергей Станишев по време на посещението му на варненския стадион “Тича”. Както съобщи електронният сайт Varna-sport. com. Станишев импровизирал с посещението си след като открил в града предизборната си кампания. След това решил да се срещне с феновете и играчите на „Черно море”.

На видеото от събитието може да се види
Сергей Станишев, съпровождан на стадиона от Марин Маринов – Изпълнителен директор на Черно Море. След това Станишев се ръкува с кмета на Варна Кирил Йорданов.

„Предизборният гаф със Сергей Станишев, бе умело прикрит и потулен в репортажите на всички телевизии и вестници, отбелязва Varna-sport. Com, уточнявайки, че неканеният гост, въпреки острата реакция на запалянковците, получил плакет и фланелка с номер 9”.

Медийният слугинаж, разбира се, не е изобретение на Борисов, макар наистина този амбициозен състезател да е победител и в налагането на тази „спортна” дисциплина…

Но и това не е всичко по отношение на неистината, че Станишев никога не бил освиркван: пак по онова време, почти две седмици по-рано, в деня на Ботев, симпатизанти на „Атака” и граждани освиркаха премиера и на връх „Околчица”.

А има и още…

На 15 декември 2008 г. в аулата на Университета за национално и световно стопанство в София студенти буквално се подиграха на Станишев с реплики по време на лекцията му “Световната финансова криза и нейното отражение в България”. Особено бяха развеселени младежите от твърденията на лектора, че “у нас няма инфлация, а дори дефлация” . Той пък им се скара:”Не ме апострофирайте!”, а след това си тръгна сърдит, оставяйки икономическия си министър Петър Димитров да се черви ( ако изобщо го умее) пред студентите.

Ако обаче цитираните по-горе инциденти са се случили някъде далеч от присъствието на самия Борисов и той по тази причина не ги е регистрирал, то какво да кажем за освиркването на Станишев в центъра на София именно по времето, когато Борисов беше кмет и водеше епичната си война да се докаже като активен борец срещу боклуците в града. Припомням написаното в този блог , което всъщност е по повод освиркване на Станишев и в Пловдив:

„Днес освиркан, утре отсвирен
By Иво Инджев ⋅ май 24, 2009 ⋅
Освиркаха Станишев в Пловдив.
Направили са го граждани. Последният път, когато това се случи публично, гражданите бяха общински съветници от София. Бяха предизвикани от режисираното среднощно появяване на министър – председателя на централен столичен булевард, на който той демонстрира загриженост за софийския боклук.
На събитието в столицата, макар и в крайно необичаен късен час, бяха накацали многобройни медии и новината, украсявана от надменната началническа усмивка на премиера, беше доведена до знанието на всяко българско семейство .
Сега в Пловдив освиркването също е филмирано, но липсва медийният ентусиазъм. Някак си не е поръчано. А и Станишев не се хили този път. Напротив, загубил е дар слово. Не ще да отговаря на въпроси. А как само отговаряше при случката с боклука – даже сам ги предизвикваше!
Сега го освиркват, утре го отсвирват. Това ще да е знамението на гражданското неподчинение в Пловдив, което най- после развали непомръкващото самочувствие на др. Станишев. Утре и в други градове.”

Най-интересното в този финален за годината обобщаващ годината автошарж на Борисов за Борисов от телевизионния екран, оставям за финала. Много е подходящо за целта откровението на Борисов, че от една страна вицовете за него не му били много интересни, но пък от друга му ги докладвал бързо министърът на вътрешните работи. Не друг, а шефът на МВР се оказва трансмисията за настроенията на народа пред началника на държавата. Досущ като при Тодор Живков, когато в БТА се списваше специален , супер секретен бюлетин с вицове и слухове, дочути от кореспондентите на агенцията в страната (само кореспондентът на БТА в Пазарджик Лили Тодорова отказа да пише тези доноси и беше уволнена – и днес не е нито главен редактор, нито собственик на медия, а редови журналист в централна софийска медия).
И си мисля, пишейки всичко това, дали наистина ще е много нова задаващата се Нова година или май сме я преживели преди повече от 22 години?

10 мнения за “Колко нова се очертава да е Новата година?”

 1. Като ще е ода за “журналистиката”, да отдадем заслуженото и на Миролюба Бенатова, по професия – Барекова…

 2. Борисов призна още, че се е ядосал, когато беше освиркан на събитие в зала “Арена Армеец”: “Стана ми тъпо и гадно от тази работа. Но това са хора, които никога не са си мечтали, че може хубавото да се случи. Прасето, като го махнеш от кочината, то си квичи и се връща обратно”.
  Аз доколкото си спомням когато бях малък на село прасето постоянно се опитваше да избяга от кочината и на мен, баба ми и дядо ми ни отнемаше много време да го вкараме обратно щом това се случеше. Също така клането беше най-ужасния ден. Дядо ми плачеше, баба ми отиваше на 3 километра далече, за да не слуша квиченето, а мен не само че не са ме карали да присъствам, за да се ”доказвам като мъж” ,а ме гонеха да не гледам. Бойко Борисов е просто един сбъркан и жесток човек и на мен вече ми е жал за него.

 3. Иво,напиши нещо за БГ Телевизиите чийто новинарски емисии приличат на четене на информация на бюлетини на ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ ….BTV,NTV,NOVA TV i drugi….

 4. Адска машина направи на парчета джипа на столична бизнес дама, която е приятелка на висш служител от средите на СИК. Пострадалата Цветанка Карагьозова излиза с бодигарда от охранителна фирма “Ипон” Бойко Борисов, който работи в тясно сътрудничество с акционерите на застрахователна компания СИК и Интергруп Румен Николов-Пашата и Младен Михалев-Маджо. Пострадалата е собственик на фирма за химически продукти, масла и изкуствени торове. в-к Капитал от 31. 03. 1997

 5. За тези които не знаят историята за прякора на Бойко Тиквата малко инфо. Тайният прякор датира от мутрагенските години, когато ВИС-2 и СИК бяха в апогея си. Бойко тогава, като човек който обича да е със силните на деня, правеше непрекъснати совалки между двете групировки, но отвсякъде беше гонен или както се казва и двете групировки се караха за него, но като в оня виц – всяка вика “Вземи го ти”. Защото некадърниците никой не ги иска, дори и мутрите. Та именно от това време, любимото занимание на Големия Маргин беше да прегърне Бойко през главата, а с другата ръка да го чука по нея, говорейки “Бойко, Тикво празна, пак ли се насра”. Та те тоя същия Бойко сега си го избрахте за премиер. Ама то в царството на тиквите, редно е Тиква да е цар все пак. Между другото, Големият Маргин е кръстник на дъщерята на ББ, а ББ е кум на Маджо.

 6. Има моменти ногато отдихът на твореца е помрачен щом му пристане и величаво вдъхновение,а такава опасност няма нито да е нова нито останала незабелязна,
  тъй като Н.Високопреосвещенство
  Ви следи и не след дълго ще можете и да кажете като А.Жуков:”Ако съм победил себе си,това какво е -победа или поражение?”
  Въпросът е към всички и с молба да не се бърка с маршала!
  Премиерът е по-наказан и от Вас,г-н Инджев,защото е властник мечтаещ и да твори!!!!
  Но не е достатъчно да си плешив,
  за да приличаш на Ю. Цезар щом като и мухата е избрала темето ти за своя главна квартира й бръмченето й не спира !!!!

 7. Отдавна съм престанала да смятам,че има журналистика в България,с изключение на десетина журналисти,които уважавам,за голямата култура,аналитична мисъл и гражданска позиция.Защо няма традия в журналистиката,защо всеки смята,че светът ,започва от него?

 8. @ RRR “Иво,напиши нещо за БГ Телевизиите чийто новинарски емисии приличат на четене на информация на бюлетини на ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ ….BTV,NTV,NOVA TV i drugi….” – RRR ами е,нали го написа = “TV7”,повече от това какво да се напише ?!
  Слушам днес по Хоризонт се обадиха на Джоко Росич да го питат къде,как посреща Рождество,какво мисли за медийното посрещане.Човека вика,ама ВИКА “само едни подараци,подараци,подараци!!!!!!”.Разказва някога (1941) как е посрещал,тя го пита “какви са Ви плановете”.Телефона развален ще да е!
  Ей ,ама чудо е.”Медии” – пълно побъркване.И едни реклами – състезание по тъпота!

  @ Кардинал Ришельо “Въпросът е към всички и с молба да не се бърка с маршала!”
  “маршал”,защо не!? от де да знаем какво е скътал дяда ви Мраз в чувала с новогодишни дарове за По’слушните деца,но нали пък ” към всички и с молба да не се бърка”!
  А е новина,докато пиша тук при мен пак фойерверките изгърмяха празнично!Радост за мен,тук нищо няма да се променя!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.