Кремъл прогледна: не всички българи са слепи за Белене!

В руския град Нефтекумск министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, без да го съзнава, е казал някои обнадеждаващи българските патриоти неща.

Цитиран от РИА Новости, той е заявил:

“Проектът за строителството на българската АЕЦ ”Белене” се намира в стадий на стагнация и в близките месеци няма перспективи за активизирането му”.

И още:

”Много ми е жалко да говоря за това, но в близките месеци не виждам перспективи за възобновяване на динамичния преговорен процес и на процеса, свързан с реализацията на нашите споразумения и договорености”.

Шматко обаче е заплашил, че българската страна не може просто да напусне проекта, както в случая с петролопровода ”Бургас-Александруполис”.

“Там ( в Белене – бел ivo.bg) са влошени колосални средства, ние сме направили сериозни разходи за оборудване. Предпочитам да остана реалист. В днешната ситуация, след това, което стана във Фукушима, реализацията на такива проекти като АЕЦ “Белене” е възможна при еднозначна подкрепа както от правителството на България, така и при консолидирана позиция на българското общество. За съжаление, не наблюдаваме нито едното, нито другото”, отбелязва Шматко, преразказан от Медиапул.

Оставих без редакция очевидната неволна буквена грешка в оригинала, в който за вложените пари се говори като за „влошени” колосални средства. Дано да е фройдистка, т.е. подсъзнателна, но издаваща истината тази грешка. Защото „влошените” вложени колосални средства в атомния проект край Белене от страна на колоса на глинени крака в икономиката Русия, звучат като повод за възраждане на надеждата за спасение от руския шантаж спрямо България.

Интересното е, че за първи път в тази информация руски отговорен чиновник „забелязва” и го казва, че в българското общество няма единодушен ентусиазъм относно руския атомен план в България.

17 мнения за “Кремъл прогледна: не всички българи са слепи за Белене!”

 1. А дано се разгори искрицата надежда да не се реализира Белене!

 2. В България има консолидация по много въпроси но това е почти без никакво значение за Комунистическо-Продажната Банда от Крадци и Предатели окупирали властта и собствеността ! Тази срамна и позорна върхушка от бивши генерали , ченгета , бивши партийни “ръководители” би продала и майка си за пет лева, камо ли бедния си сънародник , осигурил им охолство за цялата рода с робското си примирение и търпение ! За съжаление не сме единни в идеята за борба с тези ОТРЕПКИ и много от нас възприемата тяхната просташка философия! Колкото до Белене – как да разберем, че се строи за народа когато сделката е закърмена с купища развратни далавери обогатили пак джоба на Фалшивите Народни Юнаци !

 3. Уви, сега е правилният момент да се затвори тази глава от отношенията ни с русия – БеляНЕ. Мотивите – нямаме пари, има световна криза – която ще трае дълго. Въпроса е там горе, който трябва има ли мъжество и характер(т.е. топки) за да каже НЕ на русия.

 4. Оше не е минал деня,а Вие отново забравяйте че освен тази “шматка” Ви следи и друга и само ни доказвате,че един орел може,да има много пера,но един творец,може и с едно перо да литне на високо!!!!
  Орисах Ви де сте нашият Тачи щото ми писнало от простаци-палачи,които дори не знаят кой им е срал в гащите и чия е спермата от пордната чекия!Не вярвайте на червения клир,дори да Ви подарят Македония,значи!.Мързеливата червена паплач,ще се натиска аман-заман да и да я опаковате като ПЕС овски армаган!

 5. Разговарям тук с г-н Айнщайн по въпросите за мирният атом,но нали съм си село неграмотно,така и не мога да разбера къде му е мирната работа.Хапвам лучеца и се сетих за думите на ББ как там в Белене жаби отгледани.
  Викам си”е да имаше и някое деликатесно жабешко ..че”.Еврика (то нали великите открития така идват,като ябълката).Тя работата каква била с големите инвестиции.При задаващият се недостиг на храна,няколко “реколти” жабешки и инвестицията изплатена,После само печалба,печалба,няма трес тестове и цунамита.Златна мина.Хайде на еко бутчета “АЕЦ Белене” – мирни атомчета!
  😉 2011 още е .Мале как си личи !
  Г-н Индже,за някои случки гробна тишина,а за тая новина и Вас ще надбягат!
  То хремата по вятъра нали се пренася!

 6. Трябва окончателно да се откажем от Белене.Първо:това е проект на руското ядрено лоби,което се състои от олигарси-русофили.Второ:Европа и най-вече Германия се ориентира към безядрената енергия.Трето:Белене ще изяде много пари,без да има полза.Хора,в чиито глави още кънти залпът на Аврора ни залъгват,че уж сме били “енергиен център на Балканите”.Като е така,защо у нас е тъмно,а в Атина или Белград свети през нощта,сякаш е ден?Но Белене кънти и в разни други казионни глави-др.Цачева,която завърши чрез системата Рабфак специалност “Право” и тя хвали недоразумението Белене.Така е,защото голяма част от сегашните са резервният щат на Партията-мафия(милиционери,физкултурници,рабфаковци,фатмаци,овенни,охранители и други от обслужващия персонал на Партията(с главно “П),Трябва да признаем,че и на голяма част от народа започват да му текат лигите от умиление,щом чуе за нещо руско.

 7. Бяга се от Белене и със мотива за безопасност но как тогава да кажем “Не” на Ердоган който ще строи две Беленета ? Той дори не е европейски гражданин ! Гладната Руска мечка също .

 8. За съжаление, от разговори в “бръснарницата” и “на опашката” се убеждавам, че “слепците” са подавляващо мнозинство. А ако към тях прибавим и “колебаещите се”, резултатът се оказва отчайващ!
  По мое мнение, в случая длъжници на обществото ни са “старците” от БАН-ския “клир”! В тяхното поле е “топката”, но те се смърлушват!
  Добре си им е на топличко – да чоплят науката и да чакат държавата да сипе в копанката!Дискомфортно им е като зрящи да застанат “на студа и вятъра”, най-отпред и да поведат “слепите”!
  Сега е моментът!

 9. Поне в България аз не виждам вариант алтернативните енергийни източници да се развият в достатъчна степен, за да сме енергийно независими. От тази гледна толка си мисля, че не бива да се отхвърля проекта АЕЦ Белене с лека ръка само защото е руски. По-скоро си мисля за довършванене на Белене и закриване на тецовете като в договора си посочим, че можем да ползваме примерно френско ядрено гориво и да нямаме грижа по съхранението и преработването на вече използвания уран

 10. BATEZUZI, golemiat problem s AEC Belene ne e v tova, che proektat e ruski, a che zamisalat mu ne e da osiguriava na balgarskoto naselenie evtin tok.
  Zashtoto proizvedeniat tok shte e izcialo za iznos i pechalbata shte e samo za shepa nashi i ruski oligarsi.
  Az ne sam saglasen da se podlagam na takav risk samo za da si palniat niakoi gushite.
  A ti?

 11. до Павел Тинков:
  БАН, чрез 50 топ специалисти и доклад от 500 стр.,още през 1990 година е направила окончателно закючение, че АЕЦ-Белене е не само нерентабилен, но и опасен проект. Копие на книгата в pdf формат може да откриете на сайта на Гражданския комитет против АЕЦ-Белене (http://www.nenabelene.org/)
  Редакторът на тази книга (проф. Пл. Цветанов от БАН) наскоро издаде нова книга, “Електроенергетиката на България”, която отново потвърждава основните изводи на изданието от 1990 г. (копие в pdf формат на същия сайт)
  Впрочем, това фундаментално изследване на БАН беше тотално пренебрегнато от мадритския мошеник, който още в началото на мандата си назначи няколко (анонимни!) специалисти от БАН, които изготвиха ново (този път положително) становище (!?), което властите приложиха при рестарта на проекта в началото на мандата на Сакскобугготски.

 12. До Batezuz:

  АЕЦ Белене не трябва да се строи главно защото е руска. Едното ми дете е с тироидит на хашимото от Чернобилския руски мирен атом и глупости на тази тема не ми се слушат.

 13. Batezuzi: “да нямаме грижа по съхранението и преработването на вече използвания уран”
  Нима “специалисти” като Вас, които дори се опитват да дават съвети, още не са разбрали, че след преработка ядреното гориво се връща задължително в страната-потребител за съхранение (практически) за вечни времна. Все-още световната наука не е на единно мнение какво трявба да представлява това вечно гробище (дали солници, дали дълбоки базалтови пещери и т.н.), а нашите отпадъци от Козлодуй сега се съхраняват временно в района на централата, докато се появи някакво световно решение на проблема. Но едно е ясно – цената на такива хранилища ще е колосална и засега законите са такива, че всяка държава, произвеждаща радиоактивни отпадъци, ще трябва да си изгражда собствено хранилище.

 14. BATEZUZI,
  НЕ СИ В ЧАС!
  Опитай се повечко да четеш и по-малко да пишеш.
  Страната ни и в момента разполага с енергийни мощности, чувствително превишаващи енергийните й потребности.
  Не съществува ядрено гориво /в тч френско/, което да ни освобождава от грижата по “съхранението и преработването на използвания уран”. Това са пълни глупости!
  Енергийната ни зависимост е резултат не от природни и други обективни дадености, а единствено от досегашни продажни политически решения, обслужващи руските геополитически интереси!

 15. До г-н ИВАНОВ:
  Изнесената от Вас информация ми е добре известна. Не смятам обаче, че свършеното от “топ-специалистите” е достатъчно!Един доклад и една книга не вършат работа. Става дума за друго – за гражданска позиция, дори за нещо повече – за гражданска активност!
  За популяризиране на истината, на правилното, на разумното решение, подкрепено от “лесносмилаеми” аргументи, подходящи за нивото на “незрящата” аудитория. За масирана атака на медийния слугинаж!
  Защото тези, чиито гласове бъдат употребени в един бъдещ референдум, никога няма да прочетат нито “доклада от 500 страници”, нито “Електроенергетиката на България” от проф.Цветанов!
  Разбирате ли за какво иде реч?
  С уважение!
  Павел Тинков

 16. Шистофрениците да четат тази препратка и да се подготвяме за “индексиране” цените на газта (индиректно и в производствени предприятия, фурни, парно и т.н.)
  да не забравяме разбира се че САЩ, Израел, Шеврон, сушата и кишата са виновни,а с “освободителите”: цуни-гуни & мляс-мляс

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.