Ще (ни) бие ли дузпата Борисов и през 2012 година?

Няма по-ярко обобщение на отиващата си година от соловата роля на премиера Борисов в комедията с неговите футболни подвизи. В нея има всичко: от възхода му в класацията “Футболист на годината” до падението с неизпълнено обещание от негова страна да „ не скромничи” и да си я вземе. Цикълът „обещание-лъжа”, основна характеристика на властта, възкачена от очакванията на избирателя за възмездие спрямо предишните грабители, зрелищно се затвори в този бездарен сюжет. И тъкмо, когато вече изглеждаше, че тази символика ще си остане ненадмината, се оказа, че пак сме подценили главния сценарист на драматизацията.

Годината все пак приключи с футболен подвиг на Борисов. „Неговите” футболисти от Бистрица получиха медийна трибуна като национално значимо спортно явление. „Витошките тигри” победили ветерани от ЦСКА и „Левски”, което предизвика позаспалия медиен възторг от футболния отбор, украсяван от присъствието на самия Бойко Борисов. Дотук- нищо необичайно. У нас е така от доста години и вече сме на път да свикнем както бяхме се приучили да не обръщаме внимание на простотията на гения от Правец. Но някои непочтителни колеги, например от Медиапул, развалиха примиренската дрямка с „разкритието”, че победата на шопските юнаци над ветераните е постигната с помощта на дузпа, която самият Борисов присъдил на своя отбор без да пита съдията.

Ето тази дреболия е наистина достойна за медийно внимание, нищо че не се забелязва такова. Защото в капката истина се отразява цялата същност на управленския маниер, налегнал България. Един човек управлява еднолично като сам си определя правилата и не се спира пред нищо, за да постигне целта си.

Сега, когато имаме вече методологията за оценка на събитията, можем в навечерието на 2012 година да се опитаме да прогнозираме близкото бъдеще ( Борисов си определи хоризонта само до 2013 г.- да опитаме и ние да последваме мисълта му).

Във всички случаи не се очертава Борисов да се промени. В това поне се е доказал- не изневерява на нрава си да гони целта без оглед на средствата. А целта му е властта. Следващият мач са парламентарните избори и премиерът вече е заявил ясно намерението си да се класира за още едно първенство под неговата съдийска свирка. Следователно ще станем свидетели на безкомпромисно ритане по кокалчетата на всеки, застанал на пътя Му. Медиите са сритани достатъчно и ще премълчават удобно фаловете на властта, както правят с въпросната дузпа. Какво обаче ще прави център нападателят с целокупния народ? Колкото и да го финтираш, не можещ да надиграеш всеки избирател.

Някои опитни участници в нагласени мачове вече намекнаха очакванията си за възможен изход от ситуацията. Бившият премиер Станишев прогнозира възможни предсрочни избори, а от името на ДПС Лютви Местан „намигна” на публиката с намек, че бил дошъл краят на еднопартийното управление и се задавало коалиционно такова.

Така че основната интрига на 2012 година е във въпроса дали Борисов ще си свири сам дузпа като предизвика предсрочни избори с цел да обере остатъчните овации на запалянковците преди да са се разочаровали необратимо от неговата игра. Нали за Борисов казват, че бил „политическо животно”, което надушва накъде духа вятърът?

Никой не бива да се съмнява, че Борисов е способен на всякакви комбинации, включително и такива, каквито многократно е отричал. За него е важно да ни бие дузпата и няма да се поколебае да го направи, ако се запази тенденцията към спад на доверието в неговото управление при все още значима подкрепа за личността Му. Онези, с които се е обкръжил, едва ли ще посмеят да му се опълчат заради предсрочното прекратяване на мандати им. В качеството си на „мъжа в семейството” на управляващите, за какъвто той сам се определи вчера в едно телевизионно интервю, мнението на „съпругите” в харема му няма значение. А дали дузпата няма да доведе до автогол, това вече наистина не известно- дори и на самия Него. Ако беше сигурен в успешната развръзка от такъв ход още днес щеше да ни заплаши с най-тежкото наказание – риска да се лишим от ръководството му, поставено на карта с една предизвикана дузпа под формата на предсрочни избори. Така че интригата се запазва. Предсказуемият по отношение на целта Борисов е абсолютно непредвидим за средствата, които е готов да употреби.

34 мнения за “Ще (ни) бие ли дузпата Борисов и през 2012 година?”

 1. Spored men na Borisov mu e vse taia dali prez 2012 ili 2013g. shte sdade vlastta.
  Toi pojertva veche nai-uspeshnia si ministar Plevneliev da mu topli prezidentskoto miasto, sedeiki na koeto, Borisov iska da prekara bezgrijni 10 godini, predi da se pensionira.
  Sledvashtite parlamentarni izbori shte gi specheli BSP, koiato shte sastavi po-otvratitelen pravitelstven türlü-güvech i ot 2005g. s uchastieto na GERB, DPS i moje bi NDSV-2(Pramova)……….
  Ili s drugi dumi: shte zapochnat oshte chetiri izgubeni za Balgaria godini, samo zashtoto malcina vijdat, che v politicheskoto prostranstvo IMA edna realna alternativa na kradcite i rubladjiite.
  Tazi alternativa e ekipat na Ivan Kostov.

 2. Ваше Величество,само за Всевишния е знайно и понятно каква е отсъдената чаша, да да бъде изпита от България.
  Вашият августейши баща и НЦВ Йоана Бългрска поседоветелно изпиха свите а сега е Ваш ред, пред провала на една поредна посредственостт и простотия за която дават оценки и примери и с Хага и с евразийски домогвания непознати дори за Романовската династия,Ленин,Сталин,Борис III, за М.Горбачов и Т.Живков
  Разбира се,че за повече от 200 години един народ няма право да се
  пъчи и кичи като прозролив след като не оцени и последното блогодеяние към Европа за зелен семафор в нейния съюз!
  Но закърмен с проблеми,перспективи
  и благопоолучие на Отечество Ви призовавам,да се включите по подобаващ начин пред осезаема неизвестност,тъй като почти всяко възможно и предполагамо удачно решение с пак граждански а и за кой ли път “все мигновени рецепти”,само ще удължи агонията!
  Във вечността няма време В.В
  Тя просто миг но предостатъчно дълъг за една шега!!!!

 3. Хайде ми покажете алтернатива на ББ! От 9.9.44 нещо друго, което да не е ъгловато, да сте мернали на небосклона? Този поне “бута” в правилната поска…

 4. Надявам се ,с Божията помощ,ние да му бием дузпата през 2012г.А може и той да ни помогне ,знае се ,че е страхливец и не може да губи,сам ще избяга от властта ,щом усети дъното.

 5. Към BIAD:

  Всеки почтен българин с улегнал житейски багаж, някакъв управленски опит и никаква зависимост от хищните лобита би могъл да е отлична алтернатива на Борисов. Друг е въпросът, че на такъв няма да му дадат път и физиономията по телевизора дори! И той разчита точно на това- досущ като Путин в Русия, който се репчи, че е незаменим.

 6. Ако реалната алтернатива са (не)парламентарно представените партии към момента,тогава едни предсрочни избори ще бъдат “от дузпа в тъч’.Такова изпълнение ще го забележи даже и съдията.Лошата новина е,че мача няма да може да се преиграе за още четири години.

 7. чуйте какво казва BIAD и не търсете повече отговора на въпроса как този глупак се превърна (май без майтап) в политик.

 8. Г-н Инджев,

  Казвате “някакъв управленски опит”. Имате пред вид управленски в смисъла на правителство, или управленски в смисъла на бизнес? Питам, понеже в момента тук в Америка се води непрестанно спорът, че Обама немаше нито единия, нито другия. Освен това, в настоящата ситуация, г-н Ромни и г-н Пери са изградили платформите си именно на основата на бизнес управлението и резултатите, които са постигнали в тази сфера.

  Като чета различни статии в българските медии, много редко, толкова, че не мога да се сетя дори, се споменава необходимостта от бизнес опит. Плюс, все още ми се вижда на мене, като че ли щом се спомене “бизнес”, се поражда едно такова усещане за (нечестив) “частник”.

 9. Г-н Инджев,
  Не бих могъл да се съгаса с вашето мнение,че всеки почтен българин с улегнал житейски багаж, някакъв управленски опит и никаква зависимост от хищните лобита би могъл да е отлична алтернатива на Борисов.Звучи ми много теотитично и на практика непригодно за България в този момент
  Досега всичките ни управници бяха с някакъв управленски опит и улегнал житейски багаж,но всички се провалиха а хишните лобита видяха сметката на Виденов доста бързо.
  Бойко, все пак е най доброто нещо което имаме сега. Погледнато практически той е несравняем с всеки един потенционален политик които би заемал неговото място сега.
  В този смисъл смятам , че много са хората които търсат под вола теле.Естествено че има недостатъци ,но тези които говоряат за “бутане”,” сваляне”, “изгонване” “предсрочни избори” т.н. кого ще предложат на негово място -И.Костов,Станишев,Доган,Цара.
  Да,Борисов държи здраво юздата в неговата партия и това е едно от многото му добри качества.
  Нека не забравяме че съзнанието на българския политик е напълно изкривено и много склонно за далавери кражби и бъро забогатяване.Прав е Борисов като казва ,че ако напусне ,партията му ще пропадне и затъне в далавери и личностни борби.Ще станат партия от типа на Костов, БСП,ДСБ,ДПС и останалите,които бяха отритнати от хората.Представете си че и тези пропаднат като партия.Всчка надежда в държавата ще угасне.Кажете -в кой български политик българина ще повярва.За сега няма такъв.А без вяра и надежда кочината за която някои се борят – ще се разшири.
  Никои в момента не е способен да държи хората си здраво под контрол както Борисов (което е плюс.) Може би и затова тези не крадът като останалите преди тях
  ……..”се е доказал- не изневерява на нрава си да гони целта без оглед на средствата…… Всеки знае че правилата на борбата (играта) в повечето случй се определя от противника а средствата
  с които гони целта понякога са оправдани особено когато целта е правилно фокусирана.
  Борисов има недостатъци,но плюсовете са му много повече.
  Борисов зане че може да бъде лесно свален от власт с малко чужда помощ и мощни икономически и оплитически опоненти отвътре.И затова понкога трябва и да “играе “което не е слабост.
  И накрая не мислете че е много лесно да се управлява България в този момент ,с политици с изкривено съзнание и че му е много лесно на Борисов
  С всичките му недостатъци се вижда,че тои иска да направи нещо за държавата и за народа

 10. Не трябва да подценяваме Бойко Борисов! Когато спечели парламентарните избори 2009, той нямаше представа как да състави кабинет и по този начин министрите му бяха избрани по препоръки на различни лобита. Така той вбеси всички партии, защото си подсигури от всякъде гърбове. Единствено с това си обяснявам противоречивите посоки на говорене в кабинета му.

  Само си помислете! Някой от вас да има проблеми с Аньо Ангелов, Николай Младенов, Трайчо Трайков, Маргарита Попова, Росен Плевнелиев, та дори и с Дянков?

  Вече сме на прага на 2012 година! Делят ни 18 месеца до парламентарните избори! Ако рейтинга на Бойко Борисов е паднал, предполагам че той ще ни бие дузпата с Кристалина Георгиева;)))))))))))

 11. А що се отнася до заглавието имам правото да кажа че не ми харесва и е доста подвеждащо и мехлем за беловласите които по цял ден драскат във форумите против Борисов.
  И нещо странично- защо всеки път трябва да исписвам името и E-maila.
  Доскоро те се появяваха автоматично.

 12. Приказките, че алтернатива няма обезсмислят целия демократичен процес.По логиката на почитателите на Борисов излиза, че няма нужда от избори, един вид да си го държим завинаги премиер, защото нямало алтернатива.Мнението, че вече се виждали подобрения, искал да направи нещо за държавата и народа и.т.н. е меко казано спорно и неподплатено с факти.А дори и така да е, пътят към ада е постлан с добри намерения, както е известно. Не на последно място смятам, че твърденията за липса на по-стойностни хора от тези, които са на върха на държавното управление в момента е унизително за потенциала на българската нация.

 13. Странна логика че нямало алтернатива, за какво тогава комунизЬма го няма-толкова години изобщо не се поставяше под сьмнение че “има нещо гнило”
  Освен по думите на Борисов колко е успешно всичко досега каква е ралността вече 2.5 год??:
  1.Икономическа политика: Нито безработицата е намаляла, пак сме последни по Еврофондове и предприемачите са вече в “Червената книга”(каква полза от монополите при положение че откровено работят “на загуба” а си е чиста даньчна измама)
  2.Инфраструктура:ВСЧИКО с прерязани ленти досега е започнато ПРЕДИ герб
  3. Последно (но не по значение място) Сьпартийците на герб от Европейската Народна Партия казаха в прав текст наскоро: “Само желание не стига,трябва администратвиен капацитет(т.е. футболсити а не ритнитопковци), трябва политика оторена кьм малките и средни предприятия и трябва бьрзина и последователност
  Та вьпрос с понижена трудност: Освен пьрвото писмо какво друго досега има като резултат освен “некои сьображения Борисови”??

 14. Искар, учудвам се че човек с Вашият изказ, е толкова ПРОЗД??!! Извинявам се на Иво.

 15. Напълно съм съгласен за това че трябва да има алтернатива,но не рабирате ли че в този момент НЯМА.Кажете ми ако сега се бутне това правителство какво ще стане – по добре или какафония.
  А за DIKOW – Простотиятата се вижда ясно когато излезе на яве и нека да оставим оценката за другите

 16. Прочетох коментариите…”пъстри” …така трябва и да е.
  Г-н Инджев, вижте “елита” на нацията, пък после да отсеем “окатото” от “сляпото”.
  Това е “матреяла” (по нечии изказ), а изброените по-горе лица от кабинета са си направо “просото” сред “плявата”. Колкото до Дянков, той е явление и в европейско измерение, според моята камбанария..

 17. @Iskar “И накрая не мислете че е много лесно да се управлява България в този момент ,с” такива поклонници,които поставят в едма кошница “И.Костов,Станишев,Доган,Цара” наистина никак не му е лесно!
  “Ще станат партия от типа на Костов, БСП,ДСБ,ДПС и останалите,които бяха отритнати от хората.”
  Все едно слушаш Атака фен!

 18. @Iskar “А що се отнася до заглавието имам правото да кажа че не ми харесва и е доста подвеждащо и мехлем за беловласите които по цял ден драскат във форумите против Борисов.” – ами да закрием интернет и “беловласите” на стадиона с по един в челото!Тогава ще бъде всичко “харесваемо”!

 19. Относно написаното от Икар: “С всичките му недостатъци се вижда,че тои ( МУТРАТА) иска да направи нещо за държавата и за народа.”

  Сега да погледнем “приоритетите” в ‘правенето на нещо за ….”.

  Първи приоритет – справедливост. Изрази се в замазване на ограбването наречено “заменки”. Извършването на ВСЯКАКВИ лупинги за да НЕ се възтанови държавната собственост и законността.

  Втори приоритет – национален интерс. Изрази се в опит за въвеждане на ГМО в българската природа. Без коментар!!!

  Трети приоритет – “борба с корупцията”. Доган и всички като него получиха “законно” правото да “консултират” за МИЛИОНИ. Начело на “борбата с корупцията” стой, да просто стои, НЕ-умен милиционер с неясно бързо забогатяване. Избран е заради познанията си в … бързото и неясно забогатяване.

  Четвърти приоритет – “борба с престъпността”. Като част от тази “борба” е закрилянето на незаконни пивоварни. “Ало, Танов, виж там за Мишо Бирата…” и т.н.

  Пети приоритет – “Градим България”. Резултатът е НИКАКВИ, ама наистина НИКАКВИ положителни промени в МВР, държавната администрациа, системата на здарвеопазаване и обществено осигуряване. За сметка на това има изграден , О така “нужния”, О така “чакания” , о така … МАЛОУМЕН музей на соца…

  Стига с лекцията за “градене” по МУТРЕНСКИ.
  Бюреци, готови да надуват дудуците на властта, винаги ще се намерят – парите блазнят!

 20. До ISKAR

  Според системата за оценка на политически лидери, която сте конспектирал, над Б.Б стоят единствено Адолф, Владимир, Йосиф и тайфата Ким-ита.

  Къде е поводът за гордост?

 21. ”Макроикономическата ситуация в България е стабилна. Но нека видим на какво мизерно ниво. По тъжно-стабилна може да бъде само тишината на гробищата. През 2011 година българите обедняха, както никога през последните 10 години.”.
  Марк Майнориус-шеф на фондацията „Фридрих Еберт”.
  Мисля, че не се нуждае от коментар.

 22. Бойко Борисов,ще изиграе по най добрия начин,лошите карти,които получи.Той има много добър финансов министър,а противниците му са компрометирани и неизбираеми.Харизмата му увлича народа и той ще гласува емоционално,както винаги.Опозицията е слаба и неспособна да промени нещо.Всяко издигане на познати лица или нови хора,със съмнителни качества и харизма, ще се провалят.Опозицията разчита,че реформите ще отблъснат хората от управляващите,но грешат,защото мнозинството граждани искат да живеят по европейските правила.Малцинството харесва хаоса,в който лови риба,но последната дума, при избори има мнозинството.Българската политика е обвързана с тази на Европейския съюз и това ме кара да съм оптимист.Българите не мислят,когато гласуват,те се доверяват на интуицията си,която после често ги разочарова.Колко години трябва да минат,за да имаме политическа култура?

 23. Дпьлвам поста си за така “стабилната и желязна” макроикономическа ситуация: Като е толкова стабилна,като сме такива отличници и като вече сме единствените с 10% даньк (от Нова Година Кипьр не е конкуренция) ЗАЩО преките чуждестранни инвестиции са САМО и ЕДНИСТВЕНО от бьлгарските гастарбайтери в чужбина?!? Чуждестранните инвеститори глупави ли са що ли та не идват тук? Отговора е: Нямата доверие и на Сьд и на министьр на МВР дето не може да обясни как има 6 апартамента за 2 години, нямат доверие на “пазарната среда” и “бизнес климата” и мога да изброявам 2 дни още на какво нямат доверие.

 24. Не може да се отрече новатовския подход на Нашия Премиер-футболист, или Футболист-премиер.
  Досега имаше само понятието “играещ треньор”, а отсега и “играещ съдия”, разбира се от страната на отбора победител?

 25. Перфектната глупост:”Костов,Доган и Станишев са еднакви”.
  “Докато има овце,ще има касапи” проф.Брадистилов

 26. До Iskar:

  Струва ми се, че вашата констатация кой е горната кора на българското политическо л..но, съдържа и призив за непромяна на средата, което си е чиста проба конформизъм.

 27. С извинение за грешката, да се чете НОВАТОРСКИЯ.

 28. Хленчещ, недоволн от всички и от всичко, мразещ, без значение кого и за какво, нещото, идващо от нищото, но с претенции, срадностатистичният Андрешко иска ВСИЧКО!, ТУК!, и ВЕДНАГА!!!

  Ядец, 4х25=100 …
  (по Мойсей 4х 10=40)

 29. BIAD адмирации,за сполучливото определение на недоразумението Бойко!

 30. Към iskar-А за DIKOW –” Простотиятата се вижда ясно когато излезе на яве и нека да оставим оценката за другите” Kои други бе пич???

 31. Такива като ИСКАР,Мария и подобните им, говореха така и за “Цара”, на когото изсърбахме попарата. Ще изсърбаме и Бойковата.
  Ама защо и ние, които не искаме трябва да сърбаме заедно с “незрящите”!

 32. за 2.5 год. правителството на ОДС:
  1.Извади страната НАД морското равнище т.е. вьрна удавника от отвьдното
  2.Натика Доган там кьдето му е мястото: южно откьм гьрба на географията – ДПС тогава бях изчесващ вид
  3.Лично аз виждах с очите си как мутрите се качиха на ЛАДИ и ЖИГУЛИТА а БьБь не знам на какво се е качил тогава.
  4.Извьрши приватизация с неизбежните някои грешки при изчистване на оборите на заблатачената и фалирала дьржава.
  5.Бьлгария получи покана за Евросьюза – щото не се сещам като не ни щяха за Руска Губерния, американски щат или самотен остров какво друго беше Евросьюза освен неизбежност? и вьпрос с понижена трудност: Тези еврофондове които “се усвояват” от 10 години насам кой изобщо ги договори да ги има отнася се разни дьрвени философчета дето се взимат насериозно.
  6.Спаси дьржавата от вьвличане вьв военен конфликт и НЕ допусна НИТО един рязан читак от албански произход да влезе в Бьлгария.
  7.Изхвьрли като мрьсни псета разни самозабравили се руски мафиотчета и отказа Майкьл Чорни от претенции за милиони долари. За разлика от поплювковците които бяха лична охрана и чадьр на Сретен Йсич – царя на Балканския наркотрафик – да тровят децата на Бьлгария.
  2.5 години са достатьчно за този който МОЖЕ,ЗНАЕ и ИСКА, а за импотентните герберастчета: “НА КАПЛАВ ….. КОСМИТЕ му ПРЕЧЕЛИ”

 33. кьм постинга ми:
  1.1. ОСИГУРИ ЗЬРНО в БЬЛГАРИЯ за да МОЖЕ ИЗОБЩО ДА ИМА КАКВО ДА се ЯДЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО и ПОСЕРКОВЦИТЕ ДЕТО СЕГА ПЛЮЯТ и СЛАГАТ ДОГАН,СТАНИШЕВ и КОСТОВ на ЕДНО НИВО

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.