Потвърждава се правилото “халваджията за арабаджията”

Правителството на ГЕРБ направи нещо крайно нетипично: „пропусна” да назначи на важна позиция свой човек, подкрепяйки Александър Арабаджиев за нов мандат в Съда на ЕС. В разпространената по този повод официална биографична справка доста подозрително ( особено като за ГЕРБ, които имитират „бойни отношения” с БСП) отсъства най-същественият елемент от отговора на въпроса кой е номинираният- в случай, че за Министерския съвет е важен политическият контекст.

Предлагам да запълним с малко информация празнината в информирането на днешната общественост, за да си изясним картината с „борбата” на ГЕРБ срещу БСП и нейното завещание.

Или Арабаджиев е минал открито в лагера на Бойко Борисов? Не знам. Както също не се наемам да кажа нищо по въпроса за професионализма на Арабаджиев, но пък твърдя, че няма по-представителен от него за политическата пристрастност на българските съдии към БСП, ако изключим неговия близък съратник и другар Любен Корнезов.

Арабджиев, който е два пъти депутат от БСП в 39-то и 40-то Народно събрание, е сред конституционните съдии, бетонирали политическото алиби на ДПС като легитимна българска партия чрез Конституционно дело № 1 от 1991 г., обнародвано като решение в бр. 35 на Държавен вестник от 28 април 1992г.

Приносът му ще да е бил много важен, защото тъкмо на него се спират от кабинета Станишев за избор на български съдия в Люксембург- мечта за всеки български ( и не само) юрист. По този повод вестник ”Капитал” припомня на 3 дек 2010 в статия, озаглавена ( по друг , повод) „Конкурс по имитация”:
„Когато преди четири години Александър Арабаджиев беше избран от правителството за съдия в Съда на Европейската общност никой не повдигна въпроса защо точно него – БСП беше част от управляващото мнозинство, а самият той – народен представител от тази партия. По своеобразен начин изборът беше предвидим. Дали това е правилно и дали това е най-подходящата кандидатура е съвсем друг въпрос.”

Авторът на статията Росен Босев пита тогава дали въпросната кандидатура е най-подходящата и ето че днес получава отговор: не само тогава, продължава да бъде такава и за ГЕРБ!

Декорираният от президента Първанов с най-високо държавно отличие орден „Стара планина” политик от БСП, се оказва незаменим. А в някои отношения- и незабравим. Например с особеното си мнение като конституционен съдия през 1996 г., обявил се срещу прелитането на натовски самолети към бивша Югославия. Това е периодът, в който Първанов водеше антинатовски демонстрации и пишеше сълзливи другарски писма в израз на солидарност със Свободан Милошевич, преди „чудодейно” да се прероди в привърженик на каузата на присъединяване на България към НАТО. Описал съм в книгата си „Президент на РъБъ” как се случва тази невероятна метаморфоза, отдавана обикновено на необикновения патриотизъм и мъдрост на др. Първанов: заради едни пари. Германските социалдемократи натискат Първанов като лидер на единствена соцпартия в Европа, която подкрепя Милошевич, да се откаже от тази линия и заплашват да спрат субсидията за БСП. Пристигналият за целта пратеник на фондацията на социалдемократите „Фридрих Еберт”, депутатът Гернот Ерлер, вдига бурен скандал на Първанов в кабинета на действащия президент Петър Стоянов през пролетта на 1997 г. Така Първанов от Милошевист става натовец. Това е история, която има съществено значение за разбирането що за „преход” е извършила БСП към „евроатлантическия” си избор. Но за съжаление до ден днешен си оставам самотен в нейното разгласяване: нито една българска медия, нито един български политик не пожела да се поинтересува дали случайно моя милост не си измисля нещо. Просто няма кой да попита недосегаемия Първанов дали е продал болшевишката антизападна нагласа на партията си заради германската субсидия- явно е политически удобно и коректно за всички да обясняват феномена с преобръщането на БСП по въпроса с някаква „естествена еволюция”.

При такава „липса на любопитство” не е чудно, че у нас и по света ще продължават да ни представят такива, като Арабаджиев . Да ни е честит отново!

После иди се напъвай да обясняваш публицистично, че било популистко и невярно да се обобщава, че положението си е „халваджията за арабаджията”.

 

14 мнения за “Потвърждава се правилото “халваджията за арабаджията””

 1. Възможно е заплахата на германските социалдемократи, да спрат субсидията за БСП ако не смекчат позицията си за НАТО, да е изиграл съществена роля, но мисля, че внезапната промяна по такъв ключов въпрос е политически маньовър съгласуван с Москва. Възможно е тогава да е сработил плана за отроянокончването на България.

 2. Преизбирането на др.Арабаджиев доказва няколко нещо:
  1.Кръвната връзка между БСП(БКП) и ГЕРБ.Вторите са резервният отряд на Партията-мафия,нещо като теляците на Партията.
  2.Управляващите страдат от липса на квалифицирани кадри-(а и не искат да ги търсят)добри,безукорни,западно ориентирани юристи,привърженици на западната нормативна доктрина(някои от “юристите” от милиционерската партия сигурно не са я и чували,зер в Симеоново такива неща не се учат).
  3.Договорките между милиционерското(ГЕРБ) и ДеСарското крило продължават.

 3. Явно Борисов е инсталиран на високия пост да ни забавлява със своите алабализми и битовизми, до като на втори план нещата са същите с известно прегрупиране. Вместо лукановист- живковист нещата вече изглеждат лукановист-живковист, живковист, живковист, живковист-лукановист.Не, че има голяма разлика де, но все пак това са реформи и то във времето на най голямата финансова и икономическа криза.Само не е ясно това води ли до нов 10 ноември.

 4. Назначаването на Деница Петкова,завършила Бургаския университет,за зам.министър,ме кара да съм скептична,относно промените в правосъдната система.Очаквах да назначат човек с опит в европейското право,владеещ перфектно европейски език,вместо това получаваме провинциална хубавелка.Поредната провинциалистка,която ще помисли,че светът е в краката й,щом хвърчи с Мерцедес по жълтите павета.

 5. Около Черешова задрушница пак си говорихме,както и по други поводи наскоро,че бих желал да Ви видя начело на епохални епохални замисли и акции като тези на Г.Първанов,който е по-точен и лоялен за Русия и БКП,колкото не са или са постоянно объркани псевдодемократите,които при недостиг на ангели дават шансове и на гяволите но не величието на ДУХА,а това на НЮХА ги тласка нагоре!!!!
  Всеки който реши,че “му е паднало да го върне”…не го спирам:Не съм по-различен,но Бог пожела да ме “изправи”:
  – и срещу настоящи премиери;
  – и и срещу бивши успели и неуспели кандидат-президенти
  ……а като заметна расота ловя едра риба,вярно е!!! но друг мъти в о д а т а!!!!
  Важното е и да си мълчите, и да не се д о с е щ а т е!
  Щото зайците успяват в бяга на зиг-заг,а мен съчмите няма да пощадят в моя ЗАГ!

 6. Г-н Инджев ,ако са се появили при вас повтарящи се писания от мен (ако въобще са се появили),съжалявам,но пак започна да се “пързаля” а няма снеговалеж!

 7. Kakyv ugas!!!Denisa zavyrshila sa mo Burgaskiq svoboden universitet,da beshe pone Keimbrig,da beshe pone ot Sofiq…Ei,hora chuvate li se kakvi gi drynkate….Vyprosa ne e li v tova dobyr sydiq li e,ili shte mi govorite za Strasburg…edinstveno.S .drugi dela ne se e zanimavala spored Vas,a spored klukarkata Kasabova,pardon gurnalistkata ,vsichko dylgi na bivshata si svekyrva…..Haide,be,shte me nakarate oshte malko da povqrvam..E,na vas vi se iska,da e nai malko nqkoe upi ot roda na Milen Velchev,vse si e drugo.Momicheto si e postignalo vsichko samo,s roditeli rabotili i pensionirali se v Neftohim.E,kak nqma da vi e mychno,ne e vnuchka na bivsho partiino velichie…

 8. Преди малко слушам по Хоризонт някаква гадателка да обяснява как хубаво било ,че Бойко Борисов е бил като Тодор Живков.Как хубав бил живота при Живков.Как всичко ще е “по мед и масло ” през 2012 г.Щом до там стигнаха,нищо добро не чакайте, Бог ще “почиства”,от мен да го знаете!

 9. Не се наемам да давам оценка на професионалните качества на г-н Арабаджиев, но щом е направил избора си да е активна част от комунистическата партия, то той съзнателно приема и всички негативи от това. Не може честен и доблестен човек да намери оправдание за убийствата и гоненията проведени от комунистите в България, за да може след това спокойно да се включи в нея.Звучи ми като: “Който таковал – таковал. Кака Мара вече не е…” Та обратно на темата – един смята че да си съдия в Европа не си противоречи с това да си комунист. Друг смята, че затваряйки си очите за това, прави сделка с дявола, за да се отвори възможност за по-дългото му пребиваване във властта, пък дори и с добри намерения(дали?)…Ами да – пътят към ада е постлан с добри намерения!
  Апропо – да напомня на Мария,че не тя “получава” Д.Петкова. И нека не забравя, че гледайки от “висотата” на жълтите павета пренебрежително към провинцията, прави същата грешка, както и западноевропейците. От височината на техните”жълти павета”, те прнебрежително гледат към дълбоката и глуха провинция наречена България и се чудят за какво им е тя изобщо.България не е само София и Европа не е само Западната и част.

 10. Бил забелязал г-н Борисов,че от другите най-интересно било самото поведение на Царя,наред с изброените от него бивши,и с труда и рефлексите си,при положение че не се разгръщат в тясно-партийна рамка.
  Това си е вече и дългосрочно откритие
  и загадка,какво ще се кове през 2012 за важната 2013 г.

 11. чу се в репортаж от осъдената за клевета Катя Касабова, че в мотивите си за осъждането й, съдия Деница Петкова се е позовала на съветското наказателно право. Дори не на руското. Не познавам никого от участниците в тази история, но ако това е вярно, то от само себе си е един малък скандал. Съветското наказателно право е уродлив феномен, пред който дъха спира, и не случайно нито един нормален съд по света не приема решенията му. При това положение, през 2003 година, в страна, стремяща се към Европа, да се позоваваш на съветско право означа, че или обичаш Сталин повече от самия себе си, или си такъв дебил, че не разбираш как сам подлагаш под съмнение реалността на юридическите си познания и диплома. Нямам повече думи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.