Германският президент и българският прецедент-нищо старо под слънцето

Не искам да съм лош вестоносец ( и да бъда „убит” по аналогия), но в Германия се очертава вероятност президентът на една от най-значимите демокрации и икономики в света да си загуби короната заради конфронтация с вестник, който в България щеше да служи само за рязане на сланинка върху него (по израза на медийния прислужник на властта Николай Бареков, заклеймяващ дръзналите да протестират срещу властта „развилнели се селяни”).

Германският президент Кристиан Вулф, замесен в афера с частен заем, отново бе подложен на втория ден от новата година на натиск от печата, който го обвинява, че се е опитал да възпрепятства публикации по случая, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според в. “Зюддойче цайтунг”, президентът Вулф заплашил главния редактор на влиятелния популярен всекидневник “Билд”, който бе в дъното на скандала, да скъса всички връзки с изданието, ако историята бъде публикувана.

В деня преди излизането на броя с тази информация – 12 декември, Вулф се обадил на журналиста, докато последният бил в официална командировка из страните от Залива, и когато не успял да се свърже с него, оставил гневно послание на гласовата му поща с предупреждение да не “преминава Рубикон”.

Германският държавен глава отказа да коментира тази публикация, предаде ДПА, като се позова на изявление на неговия офис.

“Президентът цени високо свободата на печата и електронните медии”, се подчертава в текста. В изявлението се припомня, че Вулф е обявил публично взетите от него заеми и е отговорил на стотици журналистически въпроси.

От средата на декември държавният глава е обвиняван, че е взел изгоден заем за покупка на недвижим имот от богата двойка предприемачи. Германският президент изпълнява предимно почетни функции, но при все това може да бъде и морален авторитет, забелязва АФП.

Вулф и съпругата му Бетина бяха заели 500 000 евро от съпругата на бизнесмен, за да си купят къща. В основата на скандала залегнаха не толкова условията на заема, колкото изявленията на Вулф по въпроса – Германия е страна, която държи много на морала на своите политици, уточнява агенцията.

През февруари 2010 г. Вулф бе изслушан от регионалния парламент на Долна Саксония като премиер на северозападната провинция, за да обясни какви отношения го свързват с въпросния предприемач – Егон Гееркенс. Той обаче увери, че не поддържа никакви делови връзки с дългогодишния си приятел.

“Билд” използва взетия от Вулф заем като аргумент, за да го обвини, че е излъгал пред парламента. Малко преди Коледа Вулф поднесе извинения и призна, че не е бил “стриктен”, напомня АФП.

Освен това някои медии споделиха днес подозрения, че президентът е получил от регионалната банка на провинция Баден-Вюртемберг – “БВ”, изгоден заем като благодарност за ролята му в спасяването на автомобилната фирма “Порше” от финансови неприятности през 2009 г.

Вестниците не изключват конфликт на интереси, защото Вулф като премиер на Долна Саксония е бил член на ръководството на “Фолксваген” – марка, свързана с “Порше”, а “БВ” пък е била обслужващата банка на известния производител на спортни коли, добавя АФП.

Към горната информация, обобщена от сайта Медиапул, добавям и нещо, което няма да намерите в никоя (гузна) българска медия.

Публикувам в оригинал на немски писмото на главния редактор на „Билд”, разпространено поначало за вътрешно ползване на работещите в германския вестник. Няма да го превеждам буквално, но по смисъл то се свежда до следното:

ЕДНА УВАЖАВАЩА СЕБЕ СИ МЕДИЯ ОТГОВАРЯ НА ОПИТ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИ НАТИСК С ОПОВЕСТЯВАНЕ НА НЕГОВИЯ ОПИТ ЗА ШАНТАЖ И ЗАПЛАХА

In einigen Medien sind telefonische Kontakte zwischen Bundespräsident Christian Wulff und BILD-Chefredakteur Kai Diekmann zum Thema geworden.
Richtig ist, dass BILD dem Bundespräsidenten vor der Veröffentlichung der Recherchen zu seinem umstrittenen, privaten Hauskredit Gelegenheit zu einer ausführlichen Stellungnahme gegeben hat. Eine solche Stellungnahme hatte der Bundespräsident am Montag, den 12. Dezember, zunächst abgeben lassen, dann aber kurz vor Redaktionsschluss wieder zurückgezogen.
Im Anschluss daran versuchte der Bundespräsident, BILD-Chefredakteur Kai Diekmann direkt zu erreichen, der sich zu der Zeit auf einer Dienstreise befand. Als das nicht gelang, hinterließ der Bundespräsident eine längere Nachricht auf der Handy-Mailbox des Chefredakteurs.
Der Bundespräsident zeigte sich darin empört über die Recherchen zu dem Hauskredit und drohte u.a. mit strafrechtlichen Konsequenzen für den verantwortlichen BILD-Redakteur.
Zwei Tage nach der ersten BILD-Veröffentlichung zu dem Hauskredit (Dienstag, 13.12. 2011) suchte der Bundespräsident erneut den Kontakt zum BILD-Chefredakteur und bat in einem Telefonat persönlich um Entschuldigung für Ton und Inhalt seiner Äußerungen auf der Handy-Mailbox.
Deshalb hat die BILD-Zeitung nach breiter redaktioneller Debatte davon abgesehen, eigens über den Vorfall zu berichten.
Dieser Verzicht hatte und hat jedoch keinerlei Auswirkungen auf die weiteren Recherchen in allen offenen Fragen, die sich u.a. im Zusammenhang mit dem Hauskredit stellten oder noch stellen könnten.
Die Chefredaktion

23 мнения за “Германският президент и българският прецедент-нищо старо под слънцето”

 1. Честита Нова Година!

  Поздравления за бързата реакция по темата с Вулф! Дано още някои да се поучи от това в България!

  Следя историята, откакто нашумя в Германия, мога само да кажа, че наистина пресата сложи президента “под лупа”, но не и по вулгарен начин. И само си казвах, кога най-сетне някой ще разясни случая и в България и кога най-сетне сънародниците ще разберат КАК трябва да бъде третиран всеки народен представител на една европейска държава, за да може нещата в нея да не излязат от релси (или да влязат пак).

  Даже в началото си мислех, че този кредит на Вулф не е кой знае какво, а всъщност ми става все по-ясно защо никоя страна не иска да е на нивото на нашата – защото хората знаят какво става, но извръщат поглед. В България не само президент и ко. се подиграват с гражданите, ами си имат и маймунки в публичното пространство, които да им танцуват, като Бареков, които просто трябваше, ако имаше някаква истинска етика в БГ-журналистиката, да бъде изритан от всички възможни ефири и печатни издания forever, затова че и той, по подражание на хората в парламента, се подиграва със сънародниците си!!! По някакъв начин много граждани съвсем не усещат колко са изиграни. Просто е много жалко.

  Също и ми харесва смелостта на “клюкарския” вестник BILD да не се поддава на шантаж.

 2. Прави са си комунистите дето на баби и дядовци викат”лошо нещо е това демокрацията”.Ей го сега там в Германията как изтормозват човека Президент с тая демокрация.Всеки там си пише и говори каквото си ще,ред и дисциплина няма.Я тук при нас няма такива нередности,като демокрация и свобода на слово,ред има и дисциплина!

  “И първо беше словото”
  В основата на демокрацията свободата на словото.Ние още основите не сме положили,дваисетина и кусор години няма кой да ни поясни “що е туй демокрация”.Няма кой да поясни и може да се объркаме ,щение за демокрация грешно да ни се доще!

 3. Да и мен ме впечатли тази вечер обоснованото смело изказване на гл.редактор на “Билд” Кай Дикман (макар и след 3 седмици мълчание де) щото на 12.12.11 е ходатайлствал Вулф на редакционните им телефони?

  Хмм….ами представете си сега се окаже, че освен оказания от Кр.Вулф натиск върху агенция “Билд” за заглушаването на скандалния акцента с кредитната му афера, се е опитвал да сплаши по същия начин и други немски медии? Което никак не говори добре за него – а Вулф не взе никакво отношение на новите упреци срещу него?

 4. Настрана от факта,какво мисли или е намислил Сергей Станешев, самият премиер на свой ред би трябвало,няред с Герб, да се се замислят какво ще последва от разрасващия се скандал и доколко,ще е удачно БСП да продължи със срамно поведение пред ПЕС,че не са му яисни вредите за България.
  Путин или Барак Обама може и да не бъдат избрани,но с тях и без тях, Бойко Борисов ще трябва рано или късно да се замисли при димящ Близък изток ,все още не осъщствен нов международен ред, и пред неизбежна размяна на ядрени удари,доколко може и трябва да се разчита на държавници без етика
  Ако не той не ме опровергае,
  Историята ще се погрижи да ме оправдае!!!!

 5. Нашият премиер пожарникар/милиционер се оплакал в едно интервю, че му е западнал личния живот покрай “ръководенето” на РъБъ.

  Дано някоя телевизия му спретне предаване “Мили(цио)нер търси съпруга”, че да се оправи човека…

 6. Qna Platova:”По някакъв начин много граждани съвсем не усещат колко са изиграни.”

  За 20 г. над 2 000 000 ( милиона) българи са напуснали Родината.
  Дали съзнават или само чувстват, колко са изиграни, но това са хора потърсили реализация и човешко щастие на места където подигравките с гражданите са по-малко.

  В това време вече 67 г. основна “грижа за българите” в чужбина е всяческото ограничаване на възможността им да влияят на ставащото в Родината.
  Двойно гражданство – нямаш право да те избират.
  В чужбина – ще пътуваш стотици километри за да гласуваш.
  Гласуване през Мрежата – забрави, не е “подходящо” за “дивите” и “неуките” българи.
  Не е подходящо понеже тия ДВА милиона НЕ СА подобаващо облъчени от медиите на Гоце, на МУТРАТА. Тия ДВА милиона не са ‘омаяни от чара” на МУТРАТА и разните бЮреков-ци, райчев-ци и т.н.

  Не е проблемът в усещането на българите, а в липсата на гражданско противодействие!

  Още е далеч “деня на народните будители”, но ще спомена, че за мен Иво е жив будител.
  Повече такива българи, повече негови последователи и за България ще има надежда.

 7. Левия “Билд” наистина вдигна огромна патаклама заради някакъв си жилищен заем с по – ниска лихва и направи от нищо – нещо благодарение на неадекватното поведение на Вулф. На наш Гоце обаче бизнесмени му подаряват мезонети и никоя медия не се сеща да пита нещо по въпроса. Ето каква е разликата между Германия и България – космическа.

 8. Ако германците си имаха Кооперативна банка, това нямаше да се случи… Хахаха …

 9. До ARTHUR:

  Напълно съм съгласен с Вас, но едно нещо не мога да разбера – нашите 2 мил. сънародници не могат да гласуват чрез интернет и това е целенасочено – ако само половината от тях подпишат петициите “ЗА” демонтиране паметника на поробителя и “ПРОТИВ” ядрения самовар Белене, ние ще сме далеч по-напред в решаването на нашия основен проблем – зависимоста от Русия. Може би трябва да ги уведомим!

 10. Чудесен коментар от г-н Инджев, но съдейки от цитатите от БТА, хората там не са си свършили работата като хората. Заплахата на Кристиан Вулф е че “ще има последствия” и че за него и съпругата му “Рубикон е прекосен”, а също е казал, че ако въпросната статия се публикува, това ще доведе до “окончателно скъсване” с БИЛД. Наясно съм, че става дума за дребни детайли, но нали, както се казва, там е дяволът.

  Отделно новината от днес е, че втори вестник (Welt am Sonntag) обявява, че са имали “леден и много тежък” разговор с президента Вулф относно една тяхна статия от лятото на 2011 г. (ето линк към въпросната статия: http://www.welt.de/politik/deutschland/article13450861/Die-Geschichte-der-heimlichen-Schwester.html) и че при тяхното разследване за въпросната статия “са имали подобни изживявания като БИЛД” в комуникацията си с президентството. Много по-фрапиращо в този случай с Welt am Sonntag, е че не е имало просто телефонен разговор, ами президентът лично е привиквал журналиста, написал материала. Ето и линк от статията от сп. Шпигел (http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,806867,00.html)

 11. Въпросът има и друга страна – атакуващите са “зелени”, социалдемократи и т. н. сволоч, а президента Вулф е християндемократ. Това се вписва добре в масовата истерия от страна на левите срещу консервативните политици в цял свят.

 12. BILD e vsichko drugo, no ne i liav vestnik, i tova e osobeno interesno, kato se ima predvid, che i Wulff e ot konservativnia lager. Da, dori takiva nenormalnosti sa vazmojni v darjavite s istinska, a ne fasadna demokracia!

 13. Daite linka kam peticiata protiv AEC-Belene, molia!

 14. До RZ и всички заинтересувани:
  Petitzia sreshtu nov ruski Chernobil v Belene.

  http://citizenspeak.eu/node/20

  Nali niama da dopusnem tova!
  Germantzite spriaha izgrajdaneto
  i upotrebata na tiahnite dalech po-nadejdni
  atomni tzentrali, a nie shte stroim ot nai-opasnite – ruskite.

  Molia izprati na samishlenitzi!

  Разбирам затруднениятя с гласуването свързани с двойно гражданство, невъзможност за гласуване по Интернет – но тези неща не пречат за подписване на петиции, които могат да помогнат много на България. Г-н Инджев прави много, но ако не се впрегнем всички в родолюбива дейност – не трябва да се сърдим на съдбата, че сме на изчезване.

 15. До ARTHUR:

  Колко от тези 2 милиона българи, които са напуснали, все още са българи по паспорт? Това ми е интересно. Е, сигурно не са малко, но все пак за мен си е интересно да знам. Не съм чувала да има статистика.

  И като са толкова просветени, защо не направят един хубав международен протест, не направят един уебсайт с петиция за повече възможности за гласуване от чужбина? Не съм чувала за такъв сайт. Никой не ми е и споменавал за подобно нещо.

  За мен изводът е, че значи все пак не се отличават особено от българите, които са си останали в БГ.

  Аз също не живея в България и се радвам много за това, никога не съм гласувала и си очаквам новото гражданство в скоро време, за да може съвсем да не се занимавам с България. Това е трудно да се разбере от много хора, но за мен става дума за ОЦЕЛЯВАНЕ, а не някакъв партиотизъм – защото искам да живея нормално и да знам къде отиват таксите и данъците, които плащам. По мои спомени, познатите ми българи тук търчаха към посолството, за да изберат сегашния премиер. Не ми се стори да са по-малко “облъчени” – което е тъжно.

  Посещавам много малко български сайтове и това още повече ме “мотивира” да не се задълбочавам с тях. Поглеждам новините отгоре-отгоре и все по-малко ми липсва всичко това. А в този пост за Вулф отново блесна огромната разлика между цивилизирана държава и държава, доминирана от някакви алчни самозабравили се простаци (по горните етажи предимно).

  Харесва ми сайтът на г-н Инджев заради директното му мнение и заради модерирането на коментарите. Повечето сайтове/блогове са изпълнени с шокираща злоба на потребителите, която не искам дори да поглеждам и отдавна там не гледам какво има в коментарите. Още едно парче от пъзела на лошата картинка в България.

  Друга причина да се информирам редовно е, че преди наистина имах голяма носталгия за “вкъщи”, която успя по един почти естествен начин да се стопи. И за огромно мое съжаление, нещата пропадат непрестанно.

  Може наистина да ви се стори грубо, но аз нямам вече надежда нещо в България да се промени. А най-малко бих разчитала на българите извън страната, защото при тях единността е много по-малка от тази на хората в България (пак по мои наблюдения). А иначе всички си знаем колко задружен е българският народ.

 16. Ne znam kak e v drugite darjavi, no (raboteshtite) balgari v Germania poluchavat veche mnogo lesno germanski pasporti i se vazpolzvat shiroko ot tova, kato v sashtoto vreme zapazvat i balgarskoto si grajdanstvo.

  Az i triisetinata mi balgarski poznati v grada, v koito jiveia, sme se ustroili v Germania, vsichki sme s dvoino grajdanstvo, no tova ne ni prechi da se interesuvame ot Balgaria i da patuvame 300km (v ednata posoka) samo za da glasuvame.

  Pravim go, zashtoto ne ni e bezrazlichno pri kakvi uslovia jiveiat blizkite ni i zashtoto (pone az, makar i veche 18 godini izvan Balgaria) ne sam izgubil nadejdata niakoga vse pak da se varna.

  I za svedenie, NIKOI ot poznatite mi tuk ne e tolkova tap i oblachen da glasuva za GERB!

  Nie sme izbrali da sme evropeici, zatova sme kostovisti (e, na poslednite izbori glasuvahme po izkliuchenie za Kuneva, no na vseki, koito e sledil predizbornata situacia v Balgaria, e iasno zashto).

 17. Do R.Z.

  Blagodarq za otgovora, pri vas qvno e suvsem drugo ot tova, koeto az poznavam – v moq krug horata sa suvsem drugi. Radvam se, 4e vse pak ima nqkakva ob6tnost, koqto ne se razkusva i dori iska i na horata v BG da im e dobre. Tuk, v Avstriq, ne e prieto, osven pri golemi izklu4eniq, 4ovek da ima dvoino grajdanstvo, no az i bez tova ne bih iskala BG-pasport. Blizki v Bulgariq su6to po4ti nqmam.

 18. Ще започна с клише – и да не се гордеем, че сме българи, други няма да станем. Така че, по добре е да се гордеем.

  По-добре, ама много трудно, при условие, че МУТРА, Гоцета, ченгета и ДСари, в едно с алчни глупаци са УЗУРПИРАЛИ властта в Родината и в името на “европейското развитие” си тъпчат джобовете, докато същевременно превръщат България в нарицателно за корупция, мафия, престъпност.

  Не ви ли се е случвало, когато чужденци ви опознаят да оценят личните ви качества, знания и способности и същевременно да изразят първо учудване и после и съжаление, че сте българи.
  Съжаление, защото имат праведивото усещане, че сте напуснали родината си НЕ защото сте космополити, а защото в нея НЕ МОЖЕ да се живее нормално.

  фактът, че четете блога на Иво доказва, че ВСЕ ПАК българското у вас е живо.

  Аз лично желая да НЕ СЕ СРАМУВАМ от, подчертавам, ДЪРЖАВАТА България и да имам място където ЕСТЕСТВЕНО да принадлежа. В момента ДЪРЖАВАТА България с мутрите и бандитите във властта НЕ МОЕТО място.

  Така че, събирайте се, търсете истината, четете Иво и искайте помощ от всякъде – ЕС, САЩ, НО не трябв ада оставяме България на мутрите!

 19. Внимание! Attention! Aufmerksamkeit! Attention!

  Г-н Инджев , ако можете гледайте по телевизионния канал Viasat Explorer този филм – Superstorm: The Science of Superstorms(Наука за ураганите).
  Вчера , когато се прибрах в къщи превключих на Viasat Explorer след 20часа , и попаднах към края на този филм – Superstorm: The Science of Superstorms(Наука за ураганите).
  Става дума за поредния радиоактивен геноцид предизвикан нарочно от комунистическата върхушка.
  Този геноцид над белоруския народ е предизвикан чрез засяването на дъжд в радиоактивните облаци породени от радиоактивната катастрофа в Чернобил.
  Кремълските изроди са наредили да се предизвика изкуствен дъжд над по-малко заселените селски райони на Белорусия , за да не достигнат дъждоносни облаци до колониалната столица Москва или пък до други големи градове в руската част на СССР.
  ЗАТОВА г-н Инджев , ако можете гледайте този филм, ще го излъчват повторно днес 5.1.2012 може би в 14 или 16 часа.
  P.S. Аз няма да мога да го гледам днес , пък и снощи гледах само 10-15 минути към края.

 20. Nikoi germanec ne se chudi, che niakoi e napusnal rodinata si.
  Vse pak ima i dosta germanci, koito napuskat rodinata si i se ustanoviavat drugade, daje i v strani kato nashata.
  Nikoi ot germanskite mi priateli ne znae kak tochno e v Balgaria, nauchavat go ot men i se shashkat. Po-interesno e, che kogato razkazah na edin priatel afrikanec za stanishkata s parvo rabotno miasto v tgrudovata mu biografia “ministar-predsedatel”, toi reshi, che se sheguvam i kaza, che ne bil chuval za takova neshto v Afrika…

 21. Със закъснение, успешна нова година на всички! Както вече е споменал R.Z., “BILD” е всичко друго, но не и ляв вестник. Това е показателното за една истинска демокрация. Няма “запазени медии”, няма “напазарени” журналисти, затова(но не само) всички политици внимават да не “настъпят мотиката”. Въпреки всичко – рядко, но се случва и винаги това има един и същ финал – освобождаване на високия пост, и напускане на политическия живот. При това става дума за нарушения, които сравнени с тези на Първанов, Борисов, Сидеров и т.н. по “български стандарт” не биха направили впечатление на никого. Така например, министъра на отбраната(SPD) Рудолф Шарпинг, изхвърча скоропостижно от поста си, за един неправомерно платен частен полет. Интересува ли се някой у нас, къде е границата м/у служебното и частно движение на политиците и с какви средства се покриват(прикриват) техните разходи? Не мога да сравнявам президента Вулф с резидента Първанов, но все пак има една прилика. И в двата случая става въпрос за имоти. Разликата е, че на никой в Германия не му идва на ума да обвини журналиста за изнесената информация и ако някой освободи стола, това ще бъде президента Вулф (въпреки официално поднесените от него извинения и съжаление за случилото се), докато в случая Първанов, поразително бързо и брутално бе отстранен водещия журналист Иво Инджев, за един-единствен, неудобен за “червеното величество” въпрос. Както казваше Тодор Колев, “кога ще ги стигнем американците”. Aз бих попитал, а искаме ли въобще?

 22. Na men nikoi nikoga ne mi se e 4udil, 4e sum bulgarka, 4esto sa si misleli, 4e idvam ot Norvegia,Holandia ili Anglia, a sega pove4eto hora si mislqt, 4e sum ot Germaniq, za6toto nqmam akcent kato vien4ani.

  R.Z. e prav – pove4eto hora i predstava si nqmat za Bulgaria – za tqh 4ehiq e dostatu4no “zatunala” i po-zle ot tova ne mogat da si predstavqt – osven izklu4eniqta, koito sa idvali nasam i sa videli realnostta. Tuk-tam ima (osobeno sred horata nad 40) nqkoi ot Izto4niq blok, koito kato maluk e bil na more v Bulgaria i si spomnq hubaviq klimat. Nai-ve4e bulgarite, koito poznavam, govorqt lo6i i obidni ne6ta za stranata si.

  6tqh da sum mnogo 6tastliva i nqma6e da pomislq za druga durjava, ako na6ata pone malko se be6e razvila, otkakto q poznavam, osobeno v kulturen i moralen smisul. A skandalut s Wulff raste, stava interesno. Horata ne zamluknaha sled publi4noto mu izvinenie i edva li tova skoro 6te se zabravi ot tqh.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.