Лява ръка, десен поп

Зададе се вероятност да бъде осветена поне част от истината за държавно-партийната гавра с религията от времето на комунизма чрез осветяване на досиета на днешни . Това разбуни левия кошер. В него избухна нещо като въстание. Поставяйки знак на равенство между гоненията срещу църквата в НРБ и нейните проблеми във времето на разкола след преврата от 1989 г., в интернет днес може да се прочете следната тирада на Велислава Дърева:

“ЗДРДОПБГДСРСБНА
Зад тази умопомрачителна абревиатура се крие Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската Народна Армия.
Истинското име на този “закон” е още по-дълго:
Закон за разгрома на националната сигурност; за убийството на българското разузнаване и контраразузнаване (стратегическо, военно, научно-техническо, културно); за съсипването на българската дипломация; за посегателство срещу свободната, независима и самоуправляваща се адвокатура; за ритуалното унижение на почтени личности; за омърсяване на честните и за прикриване на подлеците, що ни учат на морал; за оневиняване на виновните и за опозоряване на достойните; за възхвала на всяко покушение срещу държавата и за осъждане на себеотрицателните, работили за държавата; за опрощаване на престъпленията, извършени от политическата полиция, която е отровната мая и моторът на тайната власт, и за преутвърждаване на тази власт над държавата.
И най-сетне – този закон е инструмент за разтерзаване на Светата Българска Православна и Мъченическа Църква, и за инспириране на нов разкол в Църквата в името на убоги, мерзки, егоцентрични интереси. Заради едната “суета сует”.

Понеже не желая персонална полемика по тема, по която Велислава Дърева се специализира от години като неофициален говорител и адвокат на БПЦ срещу всеки и всичко, омразно на БСП ( тя, не забравяйте все пак, е дългогодишен член на ВС на БСП, самоотвержен медиен бранител на Георги Първанов срещу всеки, дръзнал да го критикува), преминавам към обобщението, направено в сайта Медиапул:

„В разпространено до медиите обръщение група български интелектуалци от последните 30-40 години, заемали високи позиции в комунистическа и официално атеистична България по онова време, днес се обявяват в защита на Българската православна църква, “огорчени и възмутени от интригите и нечистоплътните атаки срещу нея”.

Интелектуалците силно заявяват и принадлежността си към “общността на миряните и духовенството, съставляващо БПЦ”.

Без да съобщават защо на втория ден от новата година се е мобилизирало красноречието им и жертвената готовност да застанат на амбразурите, интелектуалците заявяват:

“Набира скорост една зловеща тенденция – да се обругава всичко, което е изконно българско, всичко, което напомня за великите традиции на националната ни идентичност и култура”.

“Отродителската психология се прокламира като едва ли не първо условие за приобщеността ни към Европейския съюз от политици и за жалост от някои медии. С отблъскващи манипулации се прави опит да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели. Преследва се подлата цел достойните архиереи, които защищават православието и отечественото достойнство и чест, да бъдат принизени в очите на паството”, се казва в изявлението.

От този пасаж става ясно, че гневът на интелектуалците е породен от полемиката около прословутия линкълн на Варненския и Великопреславския митрополит Кирил, която пък извади от забравата и полемиката около лукса, с който обича да се обгражда Пловдивския митрополит Николай. Тази полемика бе изтълкувана от говорители на църквата като намеса на външни за нея сили в борбите за влияние в Светия синод.

Последва и упоритата битка на Синода срещу отварянето на досиетата на свързаните с бившата Държавна сигурност представители на висшия клир. След което БПЦ се противопостави остро и на медицинската намеса срещу безплодието.

“Целта е ясна – лесно се управлява стадо, чийто духовни пастири са разпилени или компрометирани. А всеки разумен човек в България знае, че най-голяма заслуга за оцеляването на Отечеството през последните хиляда и сто години има именно Българската Православна Църква”, продължава изявлението на интелектуалците.

“През това хилядолетие, наситено с върховни изпитни и потресения, истинският защитник и самоотвержен пазител на българското е било именно Православието”, поясняват авторите.

След което навлизат в съществената част:

“Всички ние, миряни и духовенство, съставляваме Светата Православна Църква и от нашите общи усилия, вяра и подвизи зависи утвърждаването на правдата и доброто на българската земя. Ние не можем да бъдем равнодушни и безразлични, когато недобросъвестни и невярващи със зли думи, лъжи и клевети се опитват да разрушат, да разградят България и я обрекат на нови мъки и страдания”.

“Знаем, че това никак не е случайно, а е премерено и добре организирано действие срещу всичко свято и скъпо за българите и християните. Нека не се поддаваме на това зло, което ще ни донесе нови злини и страдания. Днес повече от всякога е необходимо да пазим единството на Църквата, а също и чистотата и силата на Светото Православие, за да бъдем по-силни и по-уверени в преодоляването на тежките изпитания, които ни се налага да изтърпим”, завършва посланието.

Изявлението е адресирано до Негово светейшество Максим, Патриарх български и членовете на Светия синод.

И следват подписите на интелектуалците: Антон Дончев – писател, академик, Ангел Гълъбов – академик, вирусолог, Андрей Пантев – професор, историк, Борислав Стоев – художник, професор, Васил Проданов – философ, чл. кор., Венцеслав Кисьов – професор, актьор и поет, Георги Бакалов – историк, професор, Георги Марков – историк, академик, Дамян Дамянов – професор, член кореспондент, Дора Бонева – художник, Стефан Драгостинов – професор, композитор, Иван Юхновски – академик, химик органик, Иван Маразов – професор, изкуствовед, Иван Гайтанджиев – журналист, посланик, Иван Гранитски – писател, литературен критик, издател Ивайло Мирчев – професор, художник, Константин Косев – академик, историк, Красимир Спасов – професор, режисьор, Любен Зидаров – художник, професор, Любомир Левчев – поет, Панко Анчев – литературовед, почетен доктор на Литературния институт “М. Горки“ – Москва, Пенко Русев – филмов продуцент, Славчо Вълчанов – професор по богословие, Тихомир Стойчев – експерт по национална сигурност, Хайгашод Агасян – композитор.

Оставена е бележка, че обръщението е отворено за още подписи.

В посочения списък преобладаващата част интелектуалци са бивши видни членове на БКП. Някои от тях са осветени от комисията по досиетата като сътрудници и служители на бившата Държавна сигурност”.

Имам само един въпрос за финал: къде бяха левите интелектуалци да се възмутят, когато лявото им правителство, начело със Станишев, се реши на хитрия ход да пусне „неутронната бомба” с разсекретяване на досиетата на принципа „всички са маскари”? Опитаха се да унищожат морално изявени противници на комунизма и метаморфозите му, обявени по тази причина за предатели и едновременно да покрият със слава верните на ДС другари и другарки, които се гордеят с тази принадлежност по силата на индулгенцията, дадена им от самия др. Георги Първанов, обявил от „амвона” в НДК,че лично се гордее с агентурното си минало, което би повторил, ако имаше начин.

Лоша услуга на БПЦ правят въпросните неканени (?) адвокати- с такива защитници, хилядолетната институция няма нужда от врагове. Но още по-лошо ще постъпи Църквата, ако благодарствено си замълчи и приеме да бъде представяна толкова дискредитиращо и по този начин потвърди основателността на подозренията, че висшият й клир се е превърнал в тъкмо онова последно убежище на комунизма, от който самият той би трябвало да брани България и православните.

27 мнения за “Лява ръка, десен поп”

 1. Най-точно е : ” Обругаваме ДС , заради Църквата си”. А другото е “смешен плач”

 2. Иво,ама как може въобще да изписваш името на секс-симвокла на българските комунисти,остави това чучело далеч от твоя блог. И изброените по-долу мизерници не са никакви интелектуалци,защото такива иаше по времето на комунизма,о,то и сега сие комунизъм. И не са леви,а безмозъчни леваци.Мизерници.

 3. Отдел пропаганда на БКП, БСП или каквото име се написват вози бясна кампания да се пази правото да управлява черквата, така както си го бяха нагласили даже с Димитровската конституция. Черквата беше подчинена на МВР и ДС и верни служители бяха внедрени. Черквата загуби независимостта си и претърпя големи загуби. Това продължава вече 21 години. Сега разкриването на внедрените служители се определя като страхотно нападение срещу църквата. Стара песен за дръжте крадеца.

 4. Какво да коментираме Кречеталото дърлева, Комунетата – интелектуалци, или сурията доносници.
  Важното е че БПЦ трябва да се гради отново така че да служи единствено на българщината.

 5. Атеистите-комунисти защищават “исконните духовни ценности и светата ни православна църква”, т.е. всичко онова, които те самите поругаха и оскверниха за годините на тоталното си господство в България! Каква наглост, какво безочие! С това, без да си дават сметка що правят, на дело признават безспорния факт, че българската православна църква е била тотално овладяна и поставена под пълния контрол на БКП и ДС в годините на комунистическата диктатура, поради което, естествено, сега другарите си защищават своите владици и ченгета с раса и бради.

  Принципът в тази отвратително нагла и тъпа кампания е: “Гарван гарвану око не вади!”, а пък водещият мотив е “да защитим бойните си другари от ДС, дегизирани с бради и в раса”. Наистина в списъка на защитниците на “кагебисткото православие” у нас могат да се видят доста ченгета от ДС като, да речем, “философът” Васил Проданов. Което е изява на такова дебелоочие, каквото нормалният човек трудно може да си представи…

  А пък другарката Дърева, която беше и си остана правоверна комунистка и атеистка, също се е загрижила за служителите на кагебисткото ни православие; нима го прави от “дълбоки хуманни подбуди”? Разбира се, че не; а по този начин червената дама само демонстрира, че такива неща като морал, нравственост, ценности за комунисто-атеистите нямат абсолютно никакво значение. Комунизмът беше и си остана непрекъсната гавра с всичко духовно: религия, изкуство, философия, морал, ценности, човечност; ето, и сега другарите ни демонстрират тоя свой сатанински манталитет.

  Комунистът е способен на всяка мерзост, способен е да си криви душата както си иска, защото дори и душа комунистите явно нямат, а имат само сметкаджийски гнусен и вулгарен разсъдък. Точно на това основание бойните другари на наште комунисти-атеисти, облечени за заблуда на врага в раса и оборудвани с пищни бради, имам предвид владиците-мутрополити, открито показват пълното си пренебрежение към духовното и към християнските ценности – като без капчица свян демонстрират гнусния си материалистичен ламтеж към лукса, парите, лъскавите предмети, коли и пр.

  Тъй че защитата на “духовните ни пастири” от ярко изявени дейци на сатанизмо-комунизма е най-грубата мечешка услуга, която в тази ситуация можеха да им направят. Да бяха поне малко умни та да си замълчат; тогава някой и можеше да бъде заблуден относно морала и същината на червените ни архипастири-мутрополити.

  А сега вече никой няма съмнения що представляват и колко чинат: кажи ми кои са ти защитниците, та да ти кажа и ти самият колко струваш…

 6. Г-н Инджев,
  за пореден път се убеждавам, че Вие сте честен, принципен, интелегентен, компетентен и смел журналист, със прекрасни стил и чувство за хумор. Много години вече Вие сте моята медия, на която преди всички аз вярвам и истински се възхищавам.
  Моля се на Бог за Вашето и на всички в семейството Ви здраве и благополучие. За много години!

 7. Висшият клир на сегашната БПЦ е най-отвратителното явление настоящето ни. Жаждата за власт, богатство и лукс нямат нищо общо с духовността и смирението пред Бога. Тогава няма защо да се чудим на онези институции, които трябва да осигурят сигурност и справедливост, а не го правят? И също се стремят към тези власт и богатство. Да се радваме ли, че все още има бели врани в тази черна смрад като отец Иван от Нови Хан, като може би някои все още професионалисти в МВР, прокуратура и съд?
  А за тези “интелектуалци” – защитници на този висш клир, единственото обяснение е, че общият началник – ДС така е наредил.

 8. Ваше Светейшество,около сагата с българските евреи една друга България се изправи срещу своя Цар Обединител и достойни Ваше предшественици защитиха свите сънародници от зло чуждоземно посегателство,дори когато тогавашния държавен глава бе зъзнал години наред в окопите при Завоя на Черна и по бойните полета при Силистра,Чаталджа
  и Дойран до своите другари!!!
  Би трябвало точно тук да се възмути и самият премиер като генерал,че се осмива незаслужено и войнска доблест и храброст
  Георги Първанов ще замълчи като попикано мушкато а Ваше Светейшество -знайно е!!!- не ще намери достойния език ответен на таланта на журналиста,за да възвиси БПЦ до ореола на колегата Ви Евтимий пред ятагана на Баязид!!!!
  Тязи е причината,да се възмушавам от Страха и Покварата на БКП когато се пристъпва дори в храма Господен!

 9. Послание на Апостол Павел към колисяните1.2.
  2 Защото желая да знаете,какъвъ големъ подвигъ имамъ за васъ и за ония,които
  съ въ Лоадикия,и за ония които не съ ме виждали лично,
  2 зада се утешатъ сърдцата имъ,та,свързани заедно въ любовь за всеко обогатяване съ съвършено проуеване,да да познаятъ тайната Божия, сиреч,Христа,
  3въ Когото [съ скрити] всичките съкрожища на премъдростьта и на знанието,
  4 Това ви казвамъ, за да ви не измами некой съ убедителни думи.
  5Защото,ако и да несъмъ съ васъ теломъ,пакъ духомъ съмъ съ васъ,и се радвамъ вашата уредба и постоянство на вашата вера спрямо Христа.
  И тъй,като сте приели Христа Исуса,Господа,така и се обхождайте въ Него.
  7вкоренени и назидавани въ Него,утвърждавани въ верата си,както бехте научени,и изобилващи [въ нея съ] благодарение.
  Внимавайте да ви не заплени некой съ философията си и съ празна измама,по човешко предание,по първоначалните учения на света,а не по Христа.
  9 Защото въ Него обитава телесно всичка пълнота на Божеството;
  10 И вие имате пълнота въ Него,Който е глава на всичко началство и властъ.
  Ада казах,в главите сега ще бъде на непокаялите се!
  А грешниците ,когато греха им излиза на светло,защото истината от Бог е,бесовете неудържими им стават!
  “Професори”,”историци”,”почетен доктор”” писател, литературен критик, издател””подписите на интелектуалците” в списъка на Сатъна !
  Вярата на народа Български Православен го е спасявал,а не търговците в храма,сатъните в расо!
  Откровение на Иоана 22.
  12 Ето ида скоро;и у Менне е наградата,която давам,да отплатя на всекиго,споредъ каквито съ делата му.
  21 Благодатьта на Господа Исуса Христа да бъде съ светиите.
  Аминъ.

 10. Честита нова 2012 г. на всички честни българи!! Здраве и успехи пожелавам!

  А нечестивите попове и ченгета дано се пържат в Ада! Заедно с лимузините и ролексите…

 11. Благодаря Ви, г-н Инджев, за този текст.
  Не мога да скрия възмущението си от тази “творба” на самонареклите се “интелектуалци”. Пасмината хранилкаджии, наричаща се нахално “Всички ние, миряни и духовенство”, иска да подмени темата. А темата е ОПЕРАЦИЯ СВЕТЛИНА за тези, които не са никакво духовенство, а лъжедуховенство и бездуховенство. Фактите около БПЦ поначало са истински Авгиеви обори и отвратителна картина на национално предателство от първите дни на идването на комунистическия режим. С кой факт да почна?…

  Българската Православна Църква е в “схизма”, т.е. непризната като субект от Вселенската патриаршия и е “екзархия” от Българския Великден до февруари 1945г., когато изненадващо и без никаква причина е свалена схизмата и става “патриаршия”? Що така?… Ами защото вече не е българска, не е на българския народ, а е оръдие в ръцете на колонизатора. Колонизаторът назначава свои “хранени хора” за управляващи държавата и респективно църквата.

  Фактите са изключително компрометиращи. Как е овластен ПаРтиарх Максим? … С решение на Политбюро на БКП. Пазя някъде факсимиле от това решение, беше публикувано… И още нещо. Не е вярно, че Българската църква е на хиляда и сто години. Вярното е, че българите са християнски народ от първите, т.е. от почти две хиляди години. Спомнете си мисията на Апостол Павел по нашите земи (Деяния на Апостолите). Не е ли първият християнин в Европа тракийката Лидия от Филипуополис, по-късно подменен от константинополските фанариоти уж като градчето Филипи до Кавала, впрочем също тракийско, т.е. българско?…

  Нека археолозите свидетелстват, че по земите на българите в обявената за “покръстителна” за българите 865 година, по българските земи е имало построени над деветстотин църкви, толкова, колкото в цяла Европа по това време. В тези именно църкви е извършено “покръстването” на българите, по същество нищо повече от приемането на константинополската догма на “православието”. Дотогава българите не са били езичници, а “еретици”, по-точно “полуариани”. И към осемстотинте години мъченическо и дълбоко народностно християнство ще се прибави и мъченическата смърт на 52-та рода на български първенци по заповед на Цар Борис І, в знак на преклонена глава пред фанариотското “православие”… Тогава висшият клир е извършил същинско предателство към народа си, подчинявайки се на чужда сила. Същото като през февруари 1945г., само че подчинявайки се вече на две чужди сили, за което и тогава пада схизмата.

  Всичкото това го пиша, за да изразя убеждението си, че ние, българите, нямаме работа със сегашната БПЦ. Това е раково образувание, подчинено на две чужди сили и напълно негодно. Не са нито Българска, нито Православна, нито Църква. Нам е нужно възстановяване на нашата народна, домашна ако щете, църковна институция, такава, каквато е била още в Апостолските времена. Институция, действаща нелегално почти през цялото си съществуване, съществуваща в домовете на хората и най-вече в сърцата им. Нима нашите баби не бяха нашите морални съдници, нашите пазители на традицията, на нравите, на доброто, на човешкото, нашите домашни “свещеници”? БПЦ е анатемосана институция. А ни трябва инструмент за очовечаване, за освестяване, за сплотяване, за пример и респект.

  Също така, уважаеми г-н Инджев, Ви честитя Новата Година и Ви пожелавам здраве и сили за каузата – разчистването на европейския път на България!

 12. Дежурните цивилни интелектуалци тоя път нещо се забавиха ужасно. Може да са чакали в началото да бъде словото… на Първанов.
  Прави ми впечатление и трагичната липса на други двама, известни интелектуалци от близкото минало – Вежди Рашидов и Гиньо Ганев. Досега не бяха отсъствали от такъв стенвестник…

 13. Често пребивавам в един от кварталите,където има няколко новоизградени църкви,близо една до друга.Постоянно наблюдавам свещеници по единично или по двойки да се придвижват по между им.Без изключение всички са облечени скъпо-от шапките и расата, през палтата, до обувките,ръкавиците и чадърите.Дори не се стремят да го скрият,а го правят някак си демонстративно.Това го казвам,да илюстрирам общата заблуда,че става въпрос само за висшия клир.Заблудата,че всичко е черно-бяло и се изчерпва само с етикетите комунета,ДС,ченгета и изобщо познатите мантри,дирижирани умело през целия т.н. преход за отвличане на вниманието.Смятам,че въпросните т.н.интелектуалци съвсем убедено,защото сред тях има и историци,такива или онакива,но все пак историци,застават зад цялята православна църква,а не само зад висшия клир или зад ченгетата в нея,знаейки много добре,че нито винаги е била “самоотвержен защитник на българското”,нито,че “има най-голяма заслуга за оцеляване на отечеството”.Спомнете си само за националния предател Васил Друмев.Тези самозабравили се нахалници с измишльотините си зачеркват безапелационно Левски и Ботев,който беше нарекъл църковниците”православните скотове”.Това папско войнство застава като стена зад нещо друго,а именно зад най-големия проводник на русофилството в България,който явно е застрашен.Застава като щит зад новата доктрина за влияние на Русия,след провалилите се панславянство и комунистическата идеология.Няма в световната практика режим без идеология.Отхвърлила марксизма-ленинизма,Русия е прегърнала здраво православието,накои от споменатите професори много добре знаят защо. Някъде по форумите някой беше споменал,че малко по малко отварят досиетата на принадлежалите към ДС,но кой ще отвори тези на принадлежащите към КГБ?Постепенно се вижда,че някои от тях се самоотварят.Едното проклятие на България е русофилството.Другото е православието.

 14. Не бяха ли същите “интелектуалци” и “будители”, или по-голямята част от тях, които яростно осъдиха авторите позволили си да “осквернят” националната светиня: Паметника на червената армия чрез някакви си “американскси комикси”,а така също и най-верните приятели на Гоце, създателите на АБВ (видни атеисти и борци срещу капитализЪма)??. А БПЦ в лицето на Висшия клир не е ли филиал на ДС, което до сега се премълчаваше и прикриваше умишлено?

 15. Леви “ентелектуалци”:
  Антон Дончев – комуноид-възродител
  Андрей Пантев – комуноид
  Васил Проданов – философ-комуноид
  Венцеслав Кисьов – лауреат на Ленинска награда за ролята на К. Маркс
  Георги Бакалов – историк-ченге
  Георги Марков – историк-ченге
  Иван Юхновски – академик от КГБ
  Иван Маразов – кандидат за президент от БСП
  Иван Гайтанджиев – ченге от Първо главно
  Иван Гранитски – войвода на червена хвърковата чета
  Константин Косев – академик-ченге
  Любомир Левчев – априлско сърце, метреса на Л. Живкова
  Панко Анчев – соц-литературен гъз
  Тихомир Стойчев – мильо-ченге
  Хайгашод Агасян – червена арменска фурнаджийска лопата

 16. Липсват ми: Анжел Вагинщайн, Кристиян Вагинин, Лютви Местан и Мони Паси (“Майната му на православието!”).

 17. Неописуема наглост. Неверниците-комуноиди безочливо /защото ВСИЧКИ го виждат/назначени от “политбюро” от 50 години са превзели напълно БПЦ. Явно няма сила, която да ги ИЗГОНИ от там. Остава ний да си ходим. КОЕТО Е ТЯХНАТА ЦЕЛ!

 18. Че за какво си ги е отхранила партията? За какво и матушка Русия е плащала?
  Е за такива случаи. По едно-две дадзибао на година им се налага само та да оправдаят заплатите.

  Ще дойде време да искат да се изтрият от тия списъци другарите-“интелектуалци”, ама няма да има кой да ги чуе.

 19. Честита Нопва 2012 година на вас Г-н Инджев, на вашето семейство и на всички четящи вашия блог умни и будни бъллгари!
  Това, което наблюдаваме да става сега с настроенията около висшия клир на БПЦ не е нещо ново под небето и всъшност нагледно показва как е възникнало протестантството. Има повече от 200 секти, но явно има място и за още и още, тъй като не е свършила борбата срещу злото, срещу “златния телец”. Навярно мнозина ще си спомнят как е възникнала вярата в единния Бог, като отрицание на идолопоклонничеството и как в основата на тази вяра, в Библията е записано, че Бог е нашият Създател и Той не е създал по Свой образ и подобие и затова трябва да Го обичаме и вярваме само в Него! Спомнете си как и защо Христос изгони фарисеите от храма Господен и как именно заради това, заради застрашената им власт над хората те го убиха. Защопто само Създателят Господ има власт над хората, които са част от Него самия и всичко друго е от Лукавия! Освен молитвата на Христос дадена в Новия завет внимание заслужава само “Моята молитва” на Ботев, който противно на каквото си мислят комунистите казва най-праведните слова, който никога няма да чуете от никой владика: “О, мой Боже, правий Боже! Не ти що си в небесата, а ти Боже що си в мене! В мен, в сърцето и душата!” И на кой господ се “молят” тия нашите (не знам как да ги нарека) от висшия клир на БПЦ? На господ “GMC-Lincoln”, господ “Konstanin Vasheron”или господ “Rolex”? И има ли по-голямо идолопоклонничество от тяхното! И всъщност на кой Сатана служат те и техните ДС/КГБ псевдоинтелектуални защитници? И от какво бягат и се страхуват? На чистия и праведния никаква защита не е нужна. Него го пази вярата му и Господ е с него! За мен отчаяните им вопли са само неопровержимо доказателство за принадлежността им към ДС/КГБ -империята на злото, по думите на Рейгън. Нямам нужда от повече доказателства.Напълно точно е казано по-горе от архитект Веселин Недялков и няма нужда да го повтарям. Православието е последният бастион, който са енамерила велико имперската амбиция на Русия и е залегнало в новата им великоимперска доктрина. Ето четете това:
  http://www.russvt.ru/docs/book1.pdf
  За авторката на обложката на книгата е написано това:
  Татьяна Васильевна Грачева –
  политолог, кандидат педагогичес-
  ких наук, доцент, заведущая кафед-
  рой Военной Академии Генераль-
  ного штаба Вооруженных Сил РФ.
  В течении ряда лет была ведущим научным сотруд-
  ником Центра военно-стратегических исследований Ген-
  штаба ВС РФ. Окончила Высшие курсы Военной Акаде-
  мии Генштаба по специальности «Национальная безопас-
  ность». Автор многочисленных статей и книг по национальной
  безопасности России.
  Който умее да чете между редовете на тази книга, по същество представяща новата Руска доктрина ще разбере откъде идват “крепките сили” на висшото ни духовенство и неговите “интелектуални” поддръжници!
  Поздрави!

 20. “Художествено-творческата интелигенция” и “прогресивните медии” при фашистките режими са нужни за успеха на пропагандата и внушаване на “народните масите” на “успехи” и надежда за “светло бъдеще”, независимо от мизерията и докато върхушката пирува.

  Но понеже във всяко едно общество има и независими хора способни да мислят,за тях е тайната полиция, лагерите и палачи.

  Църквата при фашистите пък е едновременно “медия” и палач. Пропаганда и наказание са основните и функции, изпълнявани от доверени – фашистки офицери.

  Затова е естествено назначените от фашистите за “интелектуалци” да защитават “братята си по оръжие”.
  В тоя смисъл писмото на „интелектуалците” от наци(оналната социалистиче)ска партия на България не е абсолютно никаква изненада.

  „Интелектуалците” пишат: “Всички ние, миряни и духовенство, съставляваме Светата Православна Църква и от нашите общи усилия, вяра и подвизи зависи утвърждаването на правдата и доброто на българската земя.”

  Да им кажем на тия „интелектуалци тогава, че “Светата Православна Църква” НЕ съставлява общност на атеисти отричащи Бог и пропагандиращи безбожие, каквито са фашистите от Държавна Сигурност.
  Църквата НЕ е общност на фашистки палачи, които са преследвали, измъчвали и УБИВАЛИ хора за да задържат на власт фашисткия режим.
  Църквата не е и общност на ЛИЦЕМЕРИ обсипани със скъпоценности, но пропагандиращи скромност и смирение за „другите”!

  Надрасканото от назначените за „интелектуалци” е едно БОГОХУЛСТВО.
  Само така може да се дефинира тоя опит на отявлени врагове на всичко християнско да защитават църковния клир от справедливото разкриване на истинската му същност.
  А същността вече стана ясна – офицери на репресивната структура, която е създадена да потиска, мачка и УБИВА българи в името на „вечната дружба” с една доказана империя на злото – СССР!

 21. Я не им се впрягайте! Вият на умряло и не могат да се поберат в кожата си. Музика за ушите ми е това – процесът е необратим и те го усещат.
  Оставете я Дърева – нещастницата проституира духовно, поради липса на друга възможност /вж проф. Отто Вайнингер/.
  Църквата ни е “блудница” /четете Откровение/. А комунягите на какви ли не се направиха – то не бяха материалисти и атеисти,то пролетарии, то демократи, то царисти, то “зидари”, то архонти, то дълбоко вярващи християни, то…
  Бъдете сигурни ако утре обстоятелствата го наложат, заради кокала /салама/ и за папуаси ще се обявят.И ще започнат /такива като Дърева/ да нравопоучават папуасите, какво значи да си папуас!И ще се намерят “интелектуалци-инвалиди” да и пригласят с подписки и декларации.
  Ами обърнете внимание – днес си имаме:
  -комуняги-глобалисти;
  -комуняги-националисти /и нацисти/;
  -комуняги-монархисти;
  – комуняги-русофили;
  – комуняги-натовци;
  -комуняги-защитници на безимотния пролетариат;
  -комуняги-бизнесмени;
  -комуняги-банкери;
  -комуняги-милионери ……
  Защо да нямаме и религиозни комуняги?
  ОТВРАТ!
  Плюйте и отминете!
  Нова година е – да се веселим! Оставете злобата и омразата за червените слуги на Сатана!
  🙂

 22. Няма да коментирам съдържанието на оксиморонния опус леви интелектуалци в защита на църквата, това е направено подобаващо и от Иво Инджев и от Едвин Сугарев (ст. „Новите възрожденци”) а и други вероятно са ги последвали. Прави ми впечатление обаче една (не)случайна зависимост – връзката по време на този текст със становището на БПЦ за, обобщено казано, заместващото майчинство. Някак си ми е трудно да повярвам, че канонически издържаното (а и като ценностна позиция – за пренасочване на вниманието към децата лишени от родителска грижа) послание е дело на материално презадоволения и летаргично пребиваващ в духовната си мисия висш клир. По-достоверно ми се струва да е излязла изпод перото на някой активно занимаващ се с богословие, вероятно същият този професор, който е приподписал и обръщението на „интелектуалците” – редакторска намеса свързана с вмъкването в текста на омилетически изрази, определено се забелязва. Това съвпадение, по време и стилистика/авторство, навежда на мисълта за съгласуваност на „инициативите”. В контекста на искането за огласяване на сътрудниците на ДС измежду архиереите и породеното от това брожение сред тях поради опасения за накърнен авторитет, изразяващ се основно в загубата на паричния му еквивалент, те явно са споделили „тегобите” си пред „когото трябва” от „другарите” (им) – неведоми са пътищата Господни! Въпросният състрадаващ, „неотроден” поборник за святи чувства (към „вечната” дружба, с предимство), за когото любовта към отечеството преминава през тази към Русия – да се чете в църковната интерпретация, към православната ос – по всяка вероятност е и подшушналият на отците идеята за изява тип Коледа бис, като атака срещу правителството под формата на критика на законопроектите му (не, че иначе те са цвете за мирисане – и правителството и законите му) под формата на още едно богоугодно (и имиджово) дело в защита на децата – загрижеността за сиротините. Условието за даденото рамо – последващата декларация в подкрепа на БПЦ и обвързването й (от Дърева и сие) с протести срещу искането за отваряне на досиетата – е включвала най-вероятно и уговорката църковната изява да не засенчи Неговата. Затова вместо да ознаменува (логично) Рождество Христово с посланието си към семейството, родната ни църква избира за оповестяването му календарната и лаическа смяна на годишните дати. От което пък „безпощадно ясно” става, кой точно – „възрожденецът” от АБВ гордеещ се с агентурното си минало – е протегнал „другарска десница” към бившите? си колеги по служба.

 23. Парадоксално,но от началото на промените комунистическият светоглед намери най-сигурното си убежище сред висшия клир на БПЦ. Както и в Русия, Православната Църква винаги обслужва най-силните и най-бруталните властимащи и е ИМИТАЦИЯ на християнска църква. Уви, за много българи, православието им е просто удобен начин да обслужват руския империализъм и омразата към Запада.

 24. А водосветите на мутренските параклиси (които едва ли са изградени и изографисани по каноните), заведения, сватби, банки… Би трябвало да ги анатемосат и крака да не им стъпва в такива нечестиви места. Кому служат – Богу или на Мамона.

 25. Струва ми се че бе първия Великден след 1989г,когато в Църквата Александър Невски,с дълги свещи в ръце влезоха Добри Джуров и още десетина от елита на БКП.По стара комунистическа традици,свързана преди всичко с оцеляване на Партията/както и да се нарча тя/,тези дейци на “социализъма и комунизъма”/по изразите не др.Живков,на бърза ръка смениха исконният си атеизъм с християнското източно православие.Със закъснение от 22години,тези БГ интелектуалци,в мнозинството си бивши/?/ченгета от ДС,с ПАСКВИЛА… [Прочети целия коментар] в защита на светата БГ църква,повтарят стъпките на ДРУГАРИТЕ СИ,за които писах в началото.Със същия патос,част от тях защитават срама на БЪЛГАРЩИНАТА,монтиран в центъра на столицата ни:паметника на съветската армия.Водими от същите “съображения”,никой от тях не се обявява срещу АЕЦ Беляне.Мисля си,че няма нещо по-грозно от ФАЛША на тези “интелекгуалци”!Тяхната позиция в защита на ченгетата и мерзавостта на голяма част от висшия БГ църковен клир ,се вписва в историята на Партията,която преди години ги използваше да прокламират идеите на интернационализъма и атеизъма и за целта ги даряваше с почетни звания,ордени и позиции в съответните кръгове на дейност. инж.Лазар Маджаров-не съм анонимен.Този коментар написах в Медиапул днес,и си мисля,че мястото му е и тук.ЧНГ!на Г-н Инджев и всички българи,които помнят или се интерисуват от близкото ни минало.

 26. Допълвам разясненията по списъка за кремълските ибрици-атеисти,пишман интелектуалци :
  ДОРА БОНЕВА -художник ,съпруга на др.Любимир Левчев.
  По линия на семейната специализация – придворен художник на семейството на диктатора Тодор Живков.
  др.Л.Левчев славославяше семейството по мед и масло, в рими и проза ,а др.Дора Бонева го рисуваше с маслени бои .

 27. Пътят към истината минава през светлината и покаянието от греховете. Другото са празни приказки. А Този, пред Когото имаме да отговаряме всички, не са някакви интелектуалци, Висшата Патриаршия или който и да е човек, а Бог. Бог не се впечатлява от човешките думи, когато те не са искренни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.