“Опровергай началника”: мото(ра) на властта

Задача с повишаваща се с течение на времето трудност ( и без решение, поради липса на твърди величини): колко пъти в рамките на денонощие отговорните фактори в държавата могат да се опровергават помежду си?

За днешния ден, 5 януари 2012 г., преди да е приключило денонощието, верният отговор е: три пъти. Но има няколко часа, да не избързваме със заключенията…

Денят започна с доста сензационното изявление на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в полза на строителството на нов, 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, което означава автоматично отказ от проекта АЕЦ „Белене”. Последва обаче светкавична пресконференция на председателя на Агенцията за ядрено регулиране ( АЯР) Сергей Цочев, на която един от командирите на ядрения генерален щаб в България ( изразът е на ядрения ни дисидент Георги Котев) опроверга ресорния си министър със заявлението, че вероятно построяване на такъв блок в АЕЦ „Козлодуй” никога не е обсъждано. Иначе казано, той върна хипотезата за т.н. „втора атомна” в „играта” и само вкопчените в надпреварата лобита си знаят какво задкулисно ритане по кокалчетата пада. За публиката остава впечатлението за оспорван мач, в който бият шута на самата публика.

Не друг, а най-големият началник в държавата беше също така опроверган от свой подчинен. Това се случи с вчерашното обещание на премиера Бойко Борисов да направи посланик от Кирчо Киров, началника на разузнаването- Националната служба за сигурност. Министър-председтелят се обоснова с това, че човекът е работил дълго за държавата и му се полагал висш държавен пост и след като бъде сменен от върха на разузнаването ( ще спестя с каква обидна дума един американски посланик нарича заслужилият Киров, според един разсекретен доклад на посолството на САЩ в София). Днес обаче министърът на външните работи Николай Младенов категорично отказа да изпраща Киров на посланически пост и напомни, че е декларирал принципно край на назначенията на дипломати, работили за ДС в миналото.

Но и това не е всичко: председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян отхвърли възможността държавата да наложи намаляване на лихвите по кредитите, с което се противопостави на финансовия министър Симеон Дянков, лансирал така идея.Хампарцумян заяви пред БНР, че идеята на финансовия министър е опит за намеса на държавата в работата на банковата система. По този повод банкерът саркастично подхвърли, че Дянков не идва, все пак, от Северна Корея, а от Северна Америка.

Ако копнем още малко в разкаляния информационен терен, вероятно ще открием и други подобни находки. Но няма нужда. И това е достатъчно да се убедим какъв плурализъм цари в управлението на държавата- всеки опровергава началника и това се е превърнало в стил и характерна особеност на сегашното управление. Важното е обаче, че на опроверганите началници не им пука, че на практика биват обявявани за некомпетентни да се произнасят по въпроси, от които не разбират. Здравият непукизъм на изобличените е гаранция за експертния имидж на властта: тя разсъждава и действа толкова сложно, че даже сама не разбира, какво става. Как да не изпиташ респект към заплетените задачи, който властта (не)решава!

 

P.S.

 

Само час, два по-късно денонощието роди апотеоз на опровергаването- един началник опроверга себе си:

 

Рашидов се извини, убеден е в правото на избор на малцинствата
от Дневник в България, 05/01/2012 23:18:00

В официално съобщение, разпространено от пресцентъра на Министерството на културата, министър Вежди Рашидов иска прошка от всички, които се чувстват засегнати от неговите думи,  публикувани в интервю за Валерия Велева и списание “Биограф”.

Той отбелязва, че изречена преди години фраза с негативна оценка на хомосексуалните е “пришита” от изданието към актуалното интервю, припомня, че самият той е представител на етническо малцинство и уверява, че никога не е допускал и не би допуснал каквато и да е дискриминация.

В интервюто по повод неговата 60-годишнина, публикувано в бр. 5 на списанието от януари 2012 г. с автор Валерия Велева (сега зам. главен редактор на “Преса”) Рашидов е цитиран да казва, че “най-неприятното съсловие са гейовете, защото те са съчетание от най-лошите качества на жената и най-долните качества на мъжа”.

След като електронните медии публикуваха информации за съдържанието на интервюто, в социалните мрежи веднага набра скорост инициатива да се иска оставката на културния министър

Потърсен от “Дневник”, Рашидов обясни, че думите му, предизвикали обществената реакция, всъщност са били изречени преди повече от 10 години и че в качеството си на  министър той не би  си позволил подобни категорични твърдения.

По-късно през деня пресцентърът на ведомството, което ръководи, разпространи съобщение от негово име, в което Рашидов заявява следното:

“През месец декември 2011 г. дадох голямо интервю за сп. “Биограф” на уважаваната журналистка Валерия Велева. То беше свързано с моята 60-годишнина. Без мое знание списанието включва в интервюто въпрос и отговор от друго мое интервю, дадено пред авторката преди 12 години. Тогава съм бил много по-млад и като свободен творец по определен повод съм казал думи, които са предизвикани от друга ситуация. Пришити към днешното интервю, тези думи не изразяват моето реално отношение към правото на хората да бъдат различни. Затова искам прошка и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати”.

Министърът изказва съжаление за думите, изказани в свободен разговор преди 12 години. Уверява, че те са били моментен емоционален изблик, а не позиция. “Като министър никога не съм си позволявал нито изявления, нито действия, които по какъвто и да е начин да накърняват правото на хората да бъдат различни”, заявява Рашидов. Отбелязва, че негови кумири и до днес са “велики хора като Анди Уорхол, Фреди Меркюри, Елтън Джон, Франсис Бейкън, Джордж Майкъл”. “И днес имам прекрасни приятели, без никога да сме коментирали правото на всеки да избира начина, по който желае да живее. Единственото, което ни е сближавало и ни е правело равни, е талантът, разумът и професионалният просперитет на всеки един”, уверява министърът на културата.

“Аз самият като представител на едно малцинство зная, че всички граждани на България са равни пред закона и никога не съм  допускал и не бих допуснал каквато и да било дискриминация”, се казва в обръщението на Рашидов.

8 мнения за ““Опровергай началника”: мото(ра) на властта”

 1. Какво от това,че пред него са отв оорени всички врати,ако не знае в кая дя влезе!
  Защото докато едни теглеха жербий,другите направо преминаха Рубикон!
  А и защо ни трябва да се покайваме
  гръмко,когато и тихо може да се греши!!!!!
  И настана тя една,когато от статийте на И.Инджев серизно се замислиха за въвеждането но ограничения за равните резултати в борбата със себе си!

 2. Иво,
  и Калин донков се е изказал по темата по калиндонковски.
  “По-паметливи читатели все още ми припомнят една “Алегория от селски двор”, която ви поднесох не толкова отдавна. За стария селски учител, който не харесал някаква тиква и я изхвърлил на торището. И как семето й поникнало там, а торът го тласкал и повлеклото на тиквата тръгнало из двора, покатерило се беше по оградата, по дърветата, по керемидите и от тях, като от небето, се спущаха огромните сивобели тикви – видях ги с очите си. Висяха от чардака на плевнята, от стрехите, от клоните на дърветата. Крушата беше родила тикви и най-голямата, невиждана по тези места, се крепеше на върха й – сякаш наблюдаваше оттам и ръководеше групата. Заключил бях, че с енергиите на торището трябва да се внимава и също тъй предпазливо да се изхвърля негодното семе. Но това после, а в онзи ден стояхме под тиквите и цъкахме с уста – като да тиктакаше закъснителят на съдбата.

  А сега читателят ме сочи и клати глава: ти ли беше?”
  http://www.segabg.com/article.php?id=583961
  Здраве за всички!

 3. Иначе по отношение на “хомо”, но не ” сапиенс” Рашидов е прав.

 4. Ами така е когато герб се крепи на няколко закупени гласа отттук и оттам. На министрите им се клатят панталоните и всеки момент аха да останат без … работа 🙂

 5. Е,не всичси “сме равни”,др.Рашидов.Например,някои като Вас могат да изпият и по половинка водка-било покрай някоя ЦеКарска(другарска) трапеза,спретната от Джагаров или Левчев,било на юбилей на Мултигруп,било в министерския кабинет.Пък и не всички сме равни,за да станем министри.Не всички сме толкова нагли,арогантни и нахални,за да се кланяме на някой от Правец или Банкя.
  Между другото,Г-н Инджев,ако не смятате,че това е губене на време,попитайте на някоя пресконференция новата министърка, някоя си Ковачева, дали може да изясни термина “правосъдие”(защото тя е министър на правосъдието),т.е. да даде дефиниция на това понятие.Ще бъде интересно(вероятно и смешно) да чуем нейния отговор.
  Предварително Ви благодаря!

 6. Приемам риска да споря и предизвикам гнева на противниците на ядрената енергетика с тезата си която защитавам в този блог ( и не само ):
  НЕ на АЕЦ”БЕЛЕНЕ”, ДА на 7и и 8и блок на АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” с оборудване WestingHouse ЗАЕДНО с ПАРАЛЕЛНО РАЗВИТИЕ НА ВЬЗОБНОВЯЕМИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ.
  ТЕЦовете в Бьлгария работят с нещо за което си е жив комплимент да го наречеш лигнитни вьглища-това си е жива кал (за сьжаление не Поморийска лечебна),а ТЕЦовете на Ковачки са просто пералня за мрьсни пари и нищо друго.

 7. Едно уточнение. Вярно е, че председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев опровергава министъра на енергетиката, икономиката и туризма Трайчо Трайков,но вторият не е ресорен министър на първия. Председателят на АЯР според мен се назначава от Премиера.
  Относно статията:за поредната доза удоволствие от политическите коментари, благодаря!

 8. Към Иван:

  Научавам от Вас, признавам…Mea culpa.

  Човек наистина се учи докато е жив.
  Ако не ми мине път котка, валяк, автобус, лавина, влак, рак и др. ( при положение че баща ми гони 91 г., прабаба ми живя до 94 г. и т.н.) може и да стана доста учен някой ден към средата на хилядолетието!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.