Червените ще се окажат по-синодални от Синода

Както вече се осмелих смирено да предположа, яростта на левите интелектуалци, скочили да защитават БПЦ в момент, когато я излагат собствените й архиереи с поведение на мутрополити, всъщност е предизвикана от бумеранга, хвърлен от самата БСП с отварянето на досиетата. С извинение за не много възвишеното изразяване в контекста на такава величава тема, но моята баба казваше в такива случаи: „като те е яд, хапни се отзад”!

Да видим обаче какво стои „отзад”.

Над всички борци в защита на БПЦ без съмнение стои Велислава Дърева, която никога, при никакви обстоятелства не се представя в интервютата и статиите си като висш ръководител на БСП, а скромно се определя ( или бива щадящо определяна от интервюиращите я) като журналист. Макар д е избрана на 46-тия конгрес на БСП през декември 2005 г. (пак) за член на висшия ръководен орган на партията, Висшия съвет. Т.е. тя е сред 182-мата най-висши партийни функционери, които ръководят същата партия. А по отношение на църковната тема- направо е без конкуренция в публичното говорене сред съпартийците си, макар че, както се видя от подписката, хъс сред левите да бъдат адвокати на хилядолетната институция, не липсва и у други другари и другарки.

Държа да поясня: не нападам личността на Дърева. Дори напротив, позовавам се на нейния авторитет по темата. Тя е придобила забележителен капацитет да цитира по памет Светото писание и неговия светски аналог за една държава- Конституцията. Ето защо, без да проверявам верността на казаното от нея в интервюто й пред агенция „Фокус”, с пълно доверие цитирам казаното от нея. Ще видите , че е много интересно. Защото излиза, че Дърева, която е най-най-най-меродавната познавачка, всъщност атакува собствената си партия и дори ( о, „анатема”?- и свещения президент Първанов, когото обикновено брани по-войнствено и от БПЦ). Разбира се, Дърева не споменава поименно Първанов и партията си, управлявала и приела омразния й закон за досиетата, но всички знаем кой е бил президент, и кой е имал парламентарно мнозинство в сочения от нея период. Ето какво казва в интервюто си Велислава Дърева:

„Този закон беше приет на 6 декември 2006 г., Никулден. 111 депутати в 40-тото народно събрание гласуваха „за”, няма нито един „против”, има двама „въздържали се”. Изглежда депутатите са бързали към някакъв шаран, който ги е очаквал нейде”, заявява тя сакрастично в свойствения за нея стил, без да уточнява по кого хвърля бумеранга си. „Депутатите”! Та това са предимно нейните другарки и другари, мнозинството в ъв въпросното Народно събрание, които са бързали за шарана!

Партийно безадресното й възмущение обаче продължава:

„Минаха пет години, откакто е приет „Законът” за досиетата и никой до момента не е сезирал Конституционния съд – ни президент, ни депутати, ни главен прокурор, ни Върховен административен съд, ни Върховен касационен съд, ни омбудсман. Тяхното мълчание ги прави съучастници. За мен най-важното е – първо, че „Законът” за досиетата е противоконституционен в частта си за Църквата и вероизповеданията изобщо. И второ – всеки, който има право да сезира Конституционния съд, до сега би трябвало да го е направил, защото не може Църквата да плаща за нечие безразличие или гузна съвест. Тя не може да плаща чужди сметки”.

Разбрахте ли: в последните дни на своето управление президентът Първанов се оказва, според члена на ВС на БСП, съучастник в нарушаването на конституцията. Да не говорим за останалите, вкупом съгрешили, сред които избраният с подкрепата на БСП омбудсман Константитн Пенчев, бившият съветник на президента и, сочен за близък до БСП главен прокурор Борис Велчев и просто „депутати”…Е, пропуснала е да спомене самия премиер Станишев, който беше инициаторът, главният хитрец в упражнението с отварянето на досиетата. Правеше си кривите си сметки, че ще си сложи свой човек начело на комисията и ще контролира процеса, но се оказа „изненадан” от последиците на кадровото си решение: Евтим Костадинов излезе костелив орех и продължи да отваря досиета наред. Поради което сега за неговата комисия Дърева говори вече като за някаква богохулна институция – нима чак сега е „прозряла” нейната „противозаконност”?

Ето как тя обяснява противоречието в закона, предложено, гласувано, толерирано, търпяно и „съучастнически” оставено да действа от споменатите по-горе ( но –странно-неназовани конкретно ) злодеи:

„В този „закон” има половин изречение в прекия смисъл на думата в чл. 3, ал. 2, т. 6, и това полуизречение превръща „ръководителите и членовете на управителните органи на религиозните общности”, в подопечни на фамозната Комисия по досиетата. Това полуизречение едва ли не задължава БПЦ и всички вероизповедния да паднат покорно в краката на един карикатурен Торквемада. Обаче! Чл. 13 на Конституцията на Република България повелява: „Вероизповеданията са свободни. Религиозните институции са отделени от държавата. Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание”, т.е. текстът в дългоабревиатурестия „Закон” за досиетата влиза в драстично противоречие с българската Конституция, защото чл. 13 е ясен. И още – в Закона за вероизповеданията пише „изразител и представител на източното православие е самоуправляващата се БПЦ”. Самоуправляващата се! Това е чл. 10. А чл. 2 гласи – „държавната намеса във вътрешната организация на религиозните институции е недопустима”. Следователно „Законът” за досиетата противоречи на Конституцията и на Закона за вероизповеданията. Църквата е отделена от държавата и държавата няма никакво право да се меси в нейните дела, както няма право да се меси в живота на всяко едно вероизповедание в България, което е регистрирано по Закона за вероизповеданията. Чувам много интересни аргументи, че след като държавата давала 1,5 млн. лв. на БПЦ, значи имала право да проверява”.

Предполагам, мнозина ще се съгласят с фактологията в думите на Дърева. Поради „причини” ( както би казал Мечо Пух) ви спестявам излиянията й срещу десните й политически опоненти, които залива с невъздържани епитети на омразата, прехвърляйки върху въпросната болна глава ( обявявайки, впрочем десницата за „починала” ) вината и отговорността за това разконспирирано от нея нарушаване на конституцията, макар да е ясно, че именно левицата, именно нейната партия, която Дърева солидарно ръководи, е вдъхновителката на цитирания от нея закон.

Така стигаме до логичния финал на упражнението:

„Фокус: С тази подписка какво конкретно може да се постигне?
Велислава Дърева: Основната цел на една такава позиция е да бъдат предизвикани тези институции, които имат правото, да сезират Конституционния съд, за да бъдат отмени тези текстове като противоконституционни и да се спре това издевателство на Църквата. Това е най-важното конкретно действие и това трябва да стане”.

А междувременно общественото възмущение от мракобесното изявление на Светия синод срещу изкуственото оплождане принуди един от висшите архиереи да „ревизира” донякъде скандалното становище на началниците си, без да е ясно, впрочем, доколко мнението му е меродавно. Очакваме Дърева, като говорител на БЛЦ и тълкувател на Словото божие, да ни съобщи- задава се 47-ми конгрес на БСП и от тази висока трибуна ще има възможност да ни сведе до знанието дали левите интелектуалци завиват обратно, заедно със становището на Светия синод или червените си остават по- синодалновидни от синодалните старци. Синодът е прав, дори и когато греши. Членовете на ВС на БСП няма как да не се съобразят с тази своя традиция, бликаща от недрата на партийната патетика, изразена от поета Христо Радевски за непогрешимостта на партията, която е права, дори и да греши.

22 мнения за “Червените ще се окажат по-синодални от Синода”

 1. За г-ца ДЪРЕВА
  10-те Божи заповеди

  1. Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен.

  2. Не си прави кумир и никакво изображение на онова, що е горе на небето, що е долу на земята, и що е във водата под земята, не им се кланяй и не им служи.

  3. Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог.

  4. Помни съботния ден*, за да го светиш; шест дена работи и върши в тях всичките си работи, а седмия ден е събота на Господа, твоя Бог.

  5. Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята.

  6. Не убивай.

  7. Не прелюбодействай.

  8. Не кради.

  9. Не лъжесвидетелствай против ближния си.

  10. Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си; нито нивата му; нито роба му; нито робинята му; ни вола му; ни осела му; нито някакъв негов имот – нищо, което е на ближния ти.

  * За християните още от апостолско време това е денят на Христовото Възкресение – неделя.

  Ако една от тези заповеди е спазена от г-ца Дърева ,ще я считам за светица.

 2. Другарят (на Дърева, не всеобщ) Първанов да не би да е решил да си изобрази ореол на “спасител на БПЦ”, че поне някой да забележи отсъстващото му присъствие за периода на двата мандата, в самия им конец. Под напора естествено на дежурните цивилни интелектуалци без (никакви морални)граници… Като няма шлем, и ореолът и риба… абе по- евтино вървят, ама пък без хич! Може даже и в Москва да му разчорлят перчема бащински.
  Чудя се, какви ли миазми са в БПЦ, щом всички матросовци вкупом се строиха на амбразурата. Не си спомням законът да беше противоконституционен за журналистите, нищо, че с или без конституция, медиите също са отделени от държавата.
  И впрочем, Велислав Дърева ми дължи грамадно обезщетение за неимуществени вреди, че ѝ прочетох порнографските брътвежи и богословско- правни халюцинации докрая.

 3. Откровение на Иоана 17.
  5.И на челото й имаше написано това име:Тайна;велика Вавилонъ,майка на блудниците и на гнусотиите на земята.
  6.И видехъ,че жената се беше опила отъ кръвьта на Исусовите мъченици;и като я видехъ,зачудих се твърде много.
  7.Но ангелътъ ми рече:Защо се зачуди?Азъ ще ти кажа тайната на жената и на звера,който я носи,който има седемте глави и десетте рога.
  8.Зверътъ,който си виделъ,беше,но го нема;обаче,скоро ще възлезе изъ безната и отиде въ погибель.И земните жители,всички,чието име не е написано въ книгата на живота отъ създанието на света,ще се зачудятъ,когато видятъ,че зверътъ беше и го нема,но пак ще дойде.
  Откровение на Иоана 22.
  12 Ето ида скоро;и у Менне е наградата,която давам,да отплатя на всекиго,споредъ каквито съ делата му.
  13 Азъ съм Алфа и Омега,първиятъ и последниятъ,началото и краятъ. (член 13 -и)
  14 Блажени,кото изператъ дрехите си,за да иматъ право да дойдатъ при дървото на живота, и да влезатъ през портите на града.
  На другарите прочита на Библейските текстове им по марксиско/ленински,та слагат “дрехите” си в пералнята,но нещо не се получава изпирането (перилният препарат неподходящ ще да е).
  15 А отвън са псетата,чародейците,блудниците, убийците, идолопоклониците и всеки,който обича лъжата и лъже.
  Отвън са ,така е казано!
  16 Азъ,Исусъ ,изпратихъ ангела Си,да ви засвидетелствува това за църквите.Аз съмъ ,коренътъ и потомъкътъ Давидовъ,светлата утринна звезда.
  Препарат за “пране” “донесен”,но другарите не са обучени как се употребява правилно,за туй бъркотия в главите им се побърква!

  21 Благодатьта на Господа Исуса Христа да бъде съ светиите.
  Аминъ.

 4. Другарката Дъръбърева и другарите ТЕЛЕктуалци бранят своите другари – Мутрополитите. Един животински вид усеща своя край и го е страх. Както има произход – така има и изчезване на видовете. Еволюция.

 5. Някога, за лошата вест са наказвали (дори и) старателния вестоносец, днес съществува обратната тенденция – поради нефелния приносител (и страничните му подбуди), да се игнорира (дори и) доброто послание. Така беше и с Българската Коледа, така е сега и с църковното становище. Продължавам да твърдя, че обръщението разпространено от името на Синода е съдържателно. Действително, специално в частта си за ин витро/ин виво зачеването, без да са направени необходимите уточнения, то стои малко като кръпка към останалото. – Според църковното разбиране, човекът е създаден свободен, затова той има формалното право и да сгреши, например, заигравайки се с неовладяни (изцяло) от него стихии в атомни реактори, адронни колайдери или лаборатории по клонинг, но няма моралното право да отнема живот (както това се случва при абортите и неизползваните ембриони), над който той никога не трябва да бъде господар, ако иска да бъде зачитан за свободно същество. – Но като цяло, направеното припомняне, че плътското родство само по себе си не е условие за щастие , но пък е шанс и за двете страни – безплодните родители и самотните деца да го (пре)открият чрез акта на осиновяването – е ценностно. Смятащият себе си за християнин, трябва да провиди в отреденото му състояние, възможността да върне радостта на лишените от семейна закрила деца. Основното в становището е, че то припомня на държавата, че при изработването на закони засягащи фундаменталното право на живот на индивидите, трябва да се зачитат и нормите в тази област на традиционното и преобладаващо (ако искаме да спазваме принципите на демокрацията трябва да отразяваме мнозинствените нагласи независимо от тяхното естество) за страната ни вероизповедание.
  Колкото до др. Дърева, защитавайки неотварянето на досиета на „синодалните старци” то тя прави една формална но доста показателна за комуноидното мислене грешка наследена от (без)времето на колективистичните възприятия подменили личността с класата и „П”артията – смесва индивидуалната отговорност с институционалната – отделената от държавата църква наистина е независима от изпълнителната власт на организационно ниво (структура и дейност), но както и другите 3 (4) независими власти, нейните служители са български граждани и са подвластни на българските закони, които изискват национално отговорните представители на институциите да притежават неопетнено минало.

 6. Странна птица е Дърева.В психоанализата поведение като нейното се определя с термина “проециране’,ако разбира се процесът е несъзнаван.В случая с тази другарка,това едва ли е така.Остава ни да предположим съзнателна злоба,хронична тъпота и непоколебима вярност към другарите от ДС.Ако някой наистина желае дискредитирането на БПЦ,това са “интелектуалците’ като нея и техните напеви.Както се казва-каквито птиците,такава и песента.

 7. Много сме говорили за досиетата,според мен трябваше да се изгорят публично, още през 1989г.Сега,вече е късно и трябва да се отворят,колкото по бързо,толкова по добре.

 8. PS Не искам на свой ред да изглеждам злобен,но ще поема този риск.Г-ца Дърева се припокрива почти едно към едно с г-ца Жюстин Пюте от “Клошмерл”на Габриел Шевалие.Тези,които са чели романа ще разберат какво имам предвид.

 9. На г-ца Дърева ще кажа простичко, че като религиозни хора всички в църквата държим да знаем на какви свещеници и висши синодални люде целуваме в църквите ръка.
  А какво си мислят и пишат интелектуалците и квазиинтелектуалците, симпатизанти или членове на БСП, ни е СЪВСЕМ БЕЗРАЗЛИЧНО. Те не са и християни, за да дават мнение отвъд храма.

 10. Току-що прочетох ,че в Македония предстои лустрация на Македонската православна църква…Чакам дъревия ответ…Горката!

 11. За Мария – защо да е трябвало да бъдат изгорени досиетата? За да не се знае кой какви ги е вършил ли?

 12. Много рядко пиша нещо в този блог, но след тази статия не мога да се въздържа. Чудя ви се защо изобщо се занимавате с това създание Дърева. Познавам я още от началните класове. Години наред с приятелите сме играли на ул. Булаир в Пловдив . Един път не се събра с другите деца и не излезе на улицата като нормално дете, ходеше само с пионерска връзка и общуваше с Плюнката / това беше щатната дружинна ръководителка/. Ние играехме от сутрин до вечер всевъзможни игри , събирахме се по дворовете, ходехме на басейн и правехме какви ли не неща, но тя никога не се появи – всъщност се сетих за нея и за всичко това, когато стана публична личност. Типично дете на активни борци. Сигурно и в университета е приета по тоя параграф. Старата Дърева беше една от най-активните и неприятни квартални ОФ деятелки. Като си помисля само, що приказки се изприказваха за това, че вкъщи на всеки Йордановден идваше свещеник да поръси за благословия и здраве/ сега вече не идват/, но баба ми и дядо ми бяха корави хора и от друго тесто – гледаха на цялата ОФ порнография , като на нещо гнусно и пошло. Жалко че само за малко не доживяха промените. Помня старата Дърева как обикаляше дворовете по време на соц. ”изборите” , караше се , че още в 8 сутринта не е гласувано и врещеше за ”пълна изборна победа”. Изобщо не се учудвам , че щерка и днес ги пише такива – комуняшка му работа. Сега обаче и е моментът да цитира Ботев, всички знаем какво , а не това че Ботев вярвал в ”единний светъл комунизъм”. Между другото много съм любопитен, дали православната дева е кръстена и кога. Мисля , че и отдавате огромно внимание изобщо поради факта, че пишете за нея. Току виж си помисли ,че идва поредната серия на ”Мумията ……..”. Не си заслужава и не си струва. Тя е нещастно и самотно създание от едни отминали времена. Просто да я забравим.

 13. Чутовни времена! Чутовно безсра-
  мие!
  Писари-сатанисти,които унищожиха вяра, духовност и църква! Писари-сатанисти, които с червената си партийна фразеология прогониха народа от храма! Писари-сатанисти,
  нарекли себе си интелектуалци!
  Писари-сатанисти,най-долна проба
  манипулатори,решили днес да защи-
  тават онова,което преди 50 години
  брутално унищожиха!
  Боже Господи, опази Българското
  православие от такива спасители!

 14. Иво, бяхме се разбрали за г-ца ДаРъва да ни предупреждаваш с голеееема червена точка.
  Търпиш критика! 🙂

 15. Към Балтимор:

  В интерес на истината и аз не се харесвам, когато се налага да споменавам нехаресвани от мен личности извън кръга на натоварените с власт над нас, на които критиката се полага по дефиниция. Но има случаи,когато обяснението на една теза минава през конкретен образ и неудобството на споменаването не може да се избегне. Най-ярък в това отношение е самият Първанов ( който обаче е политик и попада в “задължителния списък”)- опитвам се да обясня понякога, че не съм написал книга за Него, а че той е обобщаващият образ на злоупотребата с власт в книгата ми “президент на РъБъ”.
  Особено “деликатно” е положението по отношение на други автори ( хубави, лоши, всякакви), защото всяка остра дума по техен адрес дава възможност за подозрения за някаква професионална задна мисъл- вменява ми се я ревност, я отмъстителност или нещо подобно…
  Това е положението- няма пълно щастие на този свят.

 16. УСПЕШНА 2012 ГОДИНА ЗА Г-Н ИНДЖЕВ, с неговите точни и ясни коментари, помагащи да се ориентира човек в невероятния политически и медиен хаос.

 17. Според това, което съм чел от “религиозните” вълнения на г-ца Дърева, тя има предвид Българската православна църква в нейната сегашна иерархия с нейния сегашен “благочестив” връх. А тази иерархия, взаимствана от иерархията на руската православна църква, е създадена за имплантиране на руския болшевизъм сред народа на “клетъчно равнище” като моновариантна версия на смирение. Какво ли си говори Дърева с Бог, оставена насаме с Него?
  Като цяло, нашите свръхмодерни социалисти яростно защищават всички институции, инфектирани с ДС-щамове с “благородна патриотична цел”.

 18. @Георги Георгиев,
  За да си докажете тезата сте написали неверни неща.Йерархията на Православната църква е една и съща във всички автокефални църкви. Ако имате нещо против позицията на Дърева, критикувайте я с факти, а не с измислени работи.

 19. Дърева иска да възстанови Димитровската конституция според, която Църквата се управлява от Дирекцията по изповеданията, които внедряват служители от МВР и ДС в църквата, за да я контролират и да ръководят църковната дейност. Така църквата загуби своята независимост и досега не се е освободила от контрольорите.
  Явно за комунистите и бившите “тайни полицаи” им се иска да се възстанови тяхното царство като собственици на духовният живот на хората, както беше преди.

 20. До ГЛАРУС: За мое съжаление сте прав. Понятието иерархия съм използвал неправилно, желаейки да изразя типажите, заемащи позиции в тази иерархия, и логката на техните взаимни връзки с оглед желан ефект върху вярващите. Не критикувам Дърева, само констатирам поредния пример в подкрепа на извода в последното ми изречение. Може би и то не е вярно?

 21. Komunistkata-jurnalistka(?) Velislava Dareva e potvarjdenie na praviloto, che ot komunist nishto drugo ne stava.

 22. Така е Иво, няма пълно щастие. 🙂

  Днес гледах по TV7 в “Насреща” с Люба Кулезич г-ца Дърева, и господата Петър Москов и историкът Момчил Методиев.

  Е нема такова животно Иво… В момента съм в България, та мога да се “наслаждавам” на пъстра родна телевизия. И гледам една “красная интелектуалка” с един речник от 1989г. Тия комунета не са мръднали на йота!

  Кепа-кепа с клепки г-ца Дърева и какво изклепа?

  Малко бисери от г-цата:
  Църквата е виновна, защото е невинна! Ако има виновни, това са отделни хора.

  По време около падането на Берлинската стена Збигнев Бжежински казал: След елиминирането на опастността от изток, единствения враг на нас (от запад) остава Православието.

  Ах тия ХАмериканци! Гадове! Те защо България е на това дередже! И искат сега да внесат разкол в обичната ни родна Света Православна Църква! А, забравих… И бият негрите!

  Дърева си остава ДАрЪва.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.