Вежди се бил променил с годините в отношението си към гейовете

Още един щрих към едрата пластика в кабинета „Борисов” беше добавен от самия скулптор, който се извини за свое хомофобско изказване, с което на практика потвърди неговата автентичност. Преди 12 години казал, че „гейовете са му най-неприятни”, но сега се извинява за това, научаваме от министърът на културата Вежди Рашидов.

Апелирам към логиката, а не към дискусия „за” и „против” нечия сексуална ориентация. Но понеже знам, че подобни призиви няма да спрат желаещите да харесват хомофобското изявление на Рашидов, независимо от извинението, искам да попитам точно тях: схващате ли, че по силата на днешното му извинение той би трябвало вече да „харесва гейовете”? Така излиза, щом се разграничава от себе си- дори уточнява, че тогава бил по-млад и това била причината за позицията му- значи сега, когато е по-стар, вече няма нищо против тях и съответно попада в кръга на „заподозрените”,така ли?

Не, не е така. Абсурдно е да се повярва на подобна трансформация. Сега просто е политически лъжлив. Налага му се. А колко откровен може да е, когато играе „себе си”- колкото в онзи случай, когато налетя на бой на служител по сигурността пред столичната община в спор за правото да паркира ( но му се размина, защото е приятел с правилния човек, че и министър стана по същата причина).

В любимата му роля на Вежди, който играе Вежди, можете да го видите и чуете да плещи публично измислени от него имена на „световни знаменитости”, за да подкрепи с техния несъществуващ авторитет своя такъв. Със същото самочувствие г-н министърът изобрети книгомер, заявявайки абсолютно сериозно, че колкото е по-дебела една книга, толкова по-добра е тя. А в синхрон с най-модерните тенденции на черната комедия Рашидов защити навръх 60-годишнината си пред телевизионната публика правото си умре от пушене на тютюн, твърдейки напълно убедено, че от пушеното има полза за здравето, защото всъщност се умирало и от друга работи. Особено велика е идеята му, че пушачите пречиствали с дробовете си цигарения дим и така той ставал безвреден за околните!

Трябва да си изпишем Вежди – в количества, достатъчни за пречистване на въздуха около нас. Но не боде ли очите на началника си? Не е ли ясно, че Вежди е вреден за здравето на цветето на властта, известно като ГЕРБ?

Никой не може да попречи на ГЕРБ да се самоубие с такива министри. От думите на Борисов, че няма да има предсрочни избори, произтича вероятността това самоубийство да стане по бавния, ритуално-смешен начин, за който министърът на културата се грижи неуморно, вдъхвайки на цветето на властта редовно от своя пречистен въздух под налягане.

30 мнения за “Вежди се бил променил с годините в отношението си към гейовете”

 1. Не ми се ще да коментирам Вежди Рашидов и поведението му. Не принадлежи към типа хора с които общувам лично или служебно и ми е все тая колко ще сгафи. Да си носи последствията!

  Но не мога да отмина един тънък момент, споменат от Рашидов, който не знам защо го подминават всички, включително и Вие, г-н Инджев. Човекът твърди, че думите за гейовете ги бил казал в друго интервю, пред същата журналистка, преди 12 години. Не коментирам доколко този факт има значение за да си съставя мнение за Рашидов, но категорично ми позволява да си съставя мнение за г-жа Велева.

  Г-н Инджев, бих желал да коментирате именно това поведение на г-жа Велева. Нали сте журналист? Или сте на принципа на лекарите – “гарван гарвану око не вади”? После да не се чудите защо хората сравняват журналистическата професия с една друга, много древна, най-древната…..

  Аз лично, след фунадменталното постижение, сътворено от г-жа Велева, ще си пусна да гледам гениалната постановка “Вестникар ли?” на БНТ от 1982 г. Дядо Вазов добре ги е казал нещата.

 2. Човека е лицемер по принуда, той няма избор. Всъщност има, да сдаде поста и да псува гейовете на воля. Но как ще си развали рахатлъка, по-добре е да не бъде “себе си” и да си гледа кефа, отколкото да е искрен и да си развали кефа.

 3. За такова “Културно откровение” в Германия, срока за освобождаване от поста министър едва ли би надхвърлил 24 часа! Ако не бъде освободен веднага, това би означавало, че канцлера е на същото мнение и това би повлякло цялото правителство към фалит. В България, подобно изказване се счита за “мъжествено” и със сигурност съвпада с манталитета на Борисов. Така че не очаквам да се случи нищо. Просто, с незначителни изключения, простотията е ежедневие в правителството на “колача на прасета”!!

 4. Към Розовата пантера:

  А позволено ли ми е да коментирам вас, след ме коментирате в контекста на “най-древната професия”?

  Значи не контактувате с такива, като обекта на статията, защото не общувате с него, но ме карате да коментирам някого и нещо друго, което не е тема, но ми вменявате да коментирам без да ме питате, дали искате да си общувам от своя страна с обекта на вашия интерес.

  И ако ако съм журналист, подлежащ на съмнение в това качество, защото така е хрумнало на един анонимен розов читател, какво да кажем за жълтия напън на един анонимник да раздава оценки на човек, който все пак застава зад тезите си с името си?
  Изобщо, ще кажа пак за публиката: коментирам в личния си блог каквото преценя за нужно, а на гостите тук засвидетелствам уважение само тогава, когато спазват санитарния минимум на уважението към чуждия труд- това не означава да сме съгласни, а да сме адекватни (поне) на претенциите си. Във вашия случай демонстрирате абсолютна неадекватност с претенцията аз да правя нещо, което смятате, че важи като усилие за самия вас.

 5. Г-н Инджев,

  Мисля, че достатъчно ясно съм заявил кого подразбирам в контекста на “най-древната” професия. И това не сте Вие, въпреки несъгласието ми с някои (само някои) от Вашите позиции. А желанието ми да коментирате поведението на колегата си е продиктувано от факта, че деля журналистите на почтени (т.е. истински) и “онези от най-древната професия”. Тези последните за съжаление с много повече напоследък. И съм силно любопитен да разбера отношението на всеки известен журналист по въпроса. Защото хора, като колегата Ви Велева имат съществено влияние при формирането на общественото мнение и не ми е все едно дали такива хора са почтени или не и дали “гилдията” ги смята за такива. Нещо повече, считам, че всеки журналист в България, който, воден от ненужна “професионална солидарност”, не осъди категорично поведението на колегата си Велева, автоматично отива в кюпа на най-древната професия.

  В конкретния случай, ще си позволя да изкажа моето скромно мнение за това как е трябвало да постъпи госпожата. Това мнение е основано на дългото ми професионално общуване с журналисти в периода 1989-1993 и от наученото от мой много близък роднина, уважаван в миналото журналист.

  Госпожата е имала два “почтени” варианта в конкретната ситуация:

  1. Вариант “Почтено отношение към събеседника”

  В процеса на разговора му припомня изказаното от него мнение преди 12 години и го моли за коментар и да отговори още ли смята така, и ако не – защо? После публикува въпроса и отговора.

  2. Вариант “Почтен към професията, но не много почтен към събеседника”

  Някъде в интервюто изрично се споменава, че са използвани въпроси и отговори от преди 12 години.

  Е, колегата Ви не се е възползвала от нито един от двата варианта.

  2.

 6. Ах, господин Инджев, започва да ми мирише на полет на муха прелетяла от Дърева до Рашидов. Явно чистенето на авгиевите обори крие доста опасности. Ако имахте работодател, бих му предложел да Ви плаща “вредни”.

 7. Дали ще е Андрей(Иванов),гей или някой селянин от Кондофрей-в България една и съща песен се пей.
  А тя е,че всичко е наред,правителството управлява успешно,народът трябва да благодари за грижите към него на Партията и правителството.Така е от 09.09.1944г.-едни и също хора ни управляват,независимо дали са гейове,жеанкари,пияници или мошеници.Властта нарочна подбира компомметирани и оцопани хора,за да ги държи в подчинение и ги шантажира.А и простият и страхлив човек не задава въпроси и не поставя нищо под съмнение.Например министърът на “културата” поставя само под съмнение качествата на Черното Джони в сравнение с Джак Даниелс.Или на водката Абсолют спрямо галещата всяко русофилско сърце Московская.Преди я пиеше в компанията на Оргий Джагаров,сега сред новите парвенюта на властта-всички ги знаем-контрабандисти,футболисти,тъмни субекти от “специалните служби” или “обикновени” олигарси.Изобщо истинска българска демокрация-щом контрабандистите и престъпниците имат “права според НПК”,защо и гейовете да не се радват на такива?

 8. към Розовата пантера:

  Истината е, че Велева, ако не се брои Бареков в самата Би Ти Ви и мобилизараната в негово предаване за целта шефка на “24 часа” Венелина Гочева ( не броя и Люба Ризова като участник в другарския съд- тя ми беше пряк началник и си беше назначена да бъде главна трансмисия за отрязване на главата ми), Велева единственият коментатор, сред известните ми, която написа злобен авторски пасквил ( във в. “Труд”) по мой адрес във връзка с принудата на напусна телевизията: в резюме, тезата й беше, че съм изпълнил “политическа поръчка” ( като съм загубил работата си!).
  Ето защо избягвам да й отговарям със същото – не че съм чак кой знае какъв прилежен християнин, но просто спазвам известна хигиена и не обичам да давам поводи за (зло)радост, че и аз съм маскара като нея.

 9. По повод на др.Велева:Тя може да не спазва хигиената в журналистиката,но спазва хигиена при правенето на баници.Тя е най-добрата баничарка между журналистите и най-добрата журналистка между баничарките.(Както,впрочем др.СЕРГЕЙ Игнатов е най-добрият египтолог между боксьорите и най-добрият боксьор между египтолозите)Дали ще меси баници за Доган,Тошо или Гошо(Първанов)-вяжно е да не се представя лошо.Имам предвид в сервитьорския занаят.

 10. “Богоявление”,”Кръстов Ден”,”Кръщение”,….
  Ден за пречистване “изпиране” на душата от греховност(греховни помисли,дела).
  “Блажени,кото изператъ дрехите си,за да иматъ право да дойдатъ при дървото на живота, и да влезатъ през портите на града.”
  @ “Розова пантера”,преди да изискваме от другите „Почтено отношение към събеседника“ е нужно към себе си да погледнем.Гледайки в себе си не открием „най-древната професия“,тогава вече става възможно да погледнем към дръгите с Истинското си име,не с измислени,като “Розова пантера”.Когато тръгваш от себе си и си “изпрал дрехите” си,няма причина да се скриваш зад “маска”,защото страха да се казва истината е тежък грях.
  Това е “седянката” в двора на Иво Инджев (истинското му име е това) и мисля си ,когато имаме някакви щения към домакина,почтено би било да се представим без маска.Да бъде „Почтено отношение към събеседника“,иначе е „най-древната професия“!
  Нека написаното не бъде приемано като лично заяждане с “Розова пантера”,а молба към всички “анонимни”!

 11. Съжалявам, че запитването ми не е свързано с публикувания материал, но не намерих друг начин за връзка с Вас. Напоследък в глобаната мрежа се появиха интервю с премиера на Холандия и съобщение, че това ивтервю е фалшификат. Бихте ли споделили Вашето становище по публикуваното интервю?

 12. Ей, Иво! Успяхте да ми развалите настроението с тази статия! И както винаги това се случва в петък;))) Просто не можете да си представите колко дълбоко в душата си съм възмутен от факта, че такива хора ръководят българската култура,………….. а и българската държава!

  Ако за министъра на културата Микеланджело, Чайковски, Пазолини, Кокто, Оскар Уайлд и много други са първо “гейове”, а след това творци, по-добре да си подава оставката още в понеделник, 9 януари 2012 година! На това в съвременното общество му викат “prejudice” и е абсолютно недопустимо, и не се толерира по никакъв начин!

 13. Напълно съм убеден, че г-н Вежди Рашидов е станал скулптор вследствие натрупана тежка умора от провали в словесната сфера. Но ето, че сега е министър и няма как да се изразява чрез ръцете си. Проблем…

 14. Към Емилия Винарова:

  Да интервюто е пълна измислица, но за съжаление съдържа някои горчиви истини, които започнатите с нашата действителност чужденци си мислят , но не ни казват.

 15. Ако съм разбрал добре това, за което министър ефенди е говорил преди 12 години и се сега извинява, става въпрос за педерасти.

 16. Към Емилия Винарова

  Преди няколко дена видях и едно интервю с Дейвид Камерон, като задочен спор с Ангелика Меркел, във връзка с положителната и оценка за българската финансова политика;))))))

 17. Години полагам усилия да помагам за свободно и демократично,но и изпреварващо мислене във връзка с факти,събития и герои които вече съумявяте да приобщите към борбата на България,да не изостава от ред предизвикателства на миналото и това столетие.
  Но макар и признателен на Вас и Е.Сугарев,отчитам ,че най-добре борите обществените недъзи било до или зад фигури на прехода.
  Страните от политиката,но не спирате да се вълнувате от нея като кочиаши избрали не…….
  н а й- т о ч н и т е к о н е!!!
  Усилията ви се стопиха около Гоцета,Надки,Командирири,а аз ви омръзнах но и вие осъществявайки
  себе си във време и пространство,
  продължавате да влияете върху политиката,която се люшка между “брюмери”,”първи консули” и смутено пглежда дали идва термидор!!!!сред проказа
  и всеобщо обезличаване!!!!
  Ако от стр 29 днешният “Телеграф”
  показва на 18 стр.,завърнял се посланик от Индия все пак тихо и невинно информира читателитете си,че една Саксонска херцогиня освен Българска царица е и съпруга
  на Симеон Сакскобурготски.
  Ако е за изпреварващи теми,точно тези поради критикуваните от вас повечо т 22 годни обществени недъзи тшеславна проказа,ще наложат др. избори след магистрали
  и нескончами “кориди около катуни с барони”….

 18. Vezhdi e prosto OLOGOFREN. Zatova i se vpisva prekrasno v ministerskia suvet na tova pravitelstvo. Tochka.

 19. Г-н Инджев, вие сте Велик! Не мога да си представя по-лаконично определение от вашето за нашия “културтрегер” Вежди! Едра пластика! Това за мен е по-лаконично и от “Еврика” на Архимед! И Хемингуей би Ви завидял! Само две думи, които казват всичко! Браво, изключително попадение! Сега остава само някой от нашите карикатуристи да се “самопсезира” и да изобрази Веждито, като един гранитен бюст в кабинета на Борисов и да напише отдолу “Едра пластика!” И как да бъде нещо друго, когато с мозъка си от глина едрата пластика не може да различи въпроса за харесването или не харесването от този за толерантността към различното! И за да угоди на някого е готов да поприплеска глинения си задник и да обяви, че вече харесва педерастите, макар, че преди не бил ги харесвал! Никога не е късно за един пластичен мастодонт да се (изпедерасти) оризели напълно!

 20. някой ще пусне ли “линк” за тези холандски мисли 🙂
  Между другото вчера научих, че в моя град (35-40 хил. население) според данни от банките имало не малко двукраки граждани със сметки над 150 000 лева ! И си мисля ето на нашите бащи и майки за Това ли Бачкаха и Строиха ??? За Това ли всички напъваха мишци и разум ???
  Затова ли бяха стиховете на Пеньо

  На зидаря Бай Захари

  Студ! Студ!

  И ти крачиш

  настръхнал.

  Бетонобъркачката

  задъхано

  хрущи,

  скрипти и трещи.

  А вятър връхлита,

  лицата ни щипе,

  фучи и в очите

  сняг сипе.

  Ръчага потеглиш

  и трепваш –

  о него

  ръката залепва.

  Но цехът наблизко

  не иска да знай.

  Той чака,

  той иска:

  – Бетон

  дай! –

  Нагоре в етажите

  зеят кофражите

  – гладни

  грамадни уста. –

  От дланите капе

  кръвта.

  Изтръпнал посягаш

  и устни прехапал

  пак хващаш ръчага.

  Бетона изливаш,

  но ивици сиви

  по него веднага

  се стрелват и гонят,

  кръстосват се бързо

  и сребърна броня

  го смръзва.

  Пак чакат зидарите.

  Мълчи хаспелистът.

  Мълчат количкарите.

  Мълчи машинистът.

  Един изругава:

  – Тфю!… Трудна е нашата! –

  Друг упрек отправя:

  – От студ ли се плашите? –

  А оня,

  загледан в бетона,

  покрит с тънък лед,

  излиза напред:

  – Мен студ не ме плаши!

  Напразно замръзва!

  Това си е наше

  и то не омръзва!

  Но мисъл ме чопли

  по дните, когато

  с енергия атомна

  бетона ще топлим

  и чудни мотори

  ще караме.

  – Ех, майка му стара,

  дано да е скоро,

  че трудно се чака –

  обажда се някой.

  – Ще стане! – намесва се

  един количкар. –

  Сърцето ми днеска

  говори така! –

  Такава

  представата

  усмихва лицата

  и сгрява

  сърцата.

  Щом днеска

  с мечтата

  и с нашата мисъл

  говорят сърцата,

  сърцата

  щом искат –

  ей, хора, мечтайте

  дръзко и мъдро!

  Мечтаното, знаете

  утре ще бъде!

  1950

 21. Най-добре играе себе си,като МУЛТАК на годината министър Вежди Рашидов.И след като,към себе си няма необходимото уважение,какво остава тогава,било то дори към гей обществото.

 22. И още нещо,ако е министър(примерно)в Германия и направи подобно изявление,това едвали би зарадвало външният министър Guido Westerwelle,който също е гей.Съмнявам се да остане и ден на поста си като министър,г-н Рашидов.Това не е поведение на политик,а на МУЛТАК.

 23. за Илия (холандските мисли)http://neverojatno.wordpress.com/2011/11/24/shengen/

 24. Добре, де, Елтън Джон е гей, а Стив Тайлър не е гей. Ама и двамата са велики творци и рокаджии. Сигурен съм в едно, нито Елтън Джон, нито Стив Тайлър са чували за твореца Вежди Рашидов, който днес е и министър, а преди пък беше мултак. Елтън Джон не е министър на културата, сигурен съм, че и през ум не му минава да става такъв, макар да е сър Елтън Джон. А Вежди Рашидов е министър на културата, може би защото сам се обяви преди време за мултак. Дори се биеше в гърдите за да защити титлата си мултак. А колкото до Стив Тайлър, вижте дъщеря му Лив Тайлър във филма Евгени Онегин да партнира с Ралф Файнс и няма какво повече да говорим, в случая, да пишем.

  Подрави на всички с името Иван и Иванка и най-вече на Иван Костов!

 25. Честит Имен ден Иво. Да си жив и здрав и ти и семейството ти.

 26. 7 януари 2012 год. 12.50 часа
  —————————–
  ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН, ИВО!!!
  Бъди здрав, честит и щастлив ти и семейството и истинските ти приятели, а и всички,които те обичат!!!
  Много пъти съм го писал,ти си брилянтен журналист и супер начетен и интелигентен журналист!!!

 27. Съвсем разбираема е разликата в отношението на в.Рашидов преди 12г. и сега. Преди е бил прикрит гей, а сега е чист педал.

 28. Честит Имен Ден Иво! Жив и Здрав !
  Невена, Благодаря за “линка”. Посмяхме се от сърце и после си поплакахме . Вазов е казал “Пази Боже сляпо да прогледа” за съжаление точно така се случи. Невежи селяндури туриха мръсна ръка на богатствата на България !

 29. По повод “интервютата” на Марк Рюте и Дейвид Камерън:

  Хора, проверявайте източниците! Може ли да вземате насериозно интервюта от сайт с името “Бъзиклийкс”, който има за слоган “истината такава, каквато можеше да бъде”? Отделно създателите му са подчертали, че всичко написано е художествена измислица. Не се връзвайте на толкова плитки “бъзици”, само защото звучат сериозно.

 30. Всеки има право да харесва тези или да не харесва онези.Това е въпрос както на ценностна система така и на етнически и културни особенности.Мисля ,че въпроса се преекспонира -нито човеците са идеални,нито можем да искаме от тях да са толерантни към всичко.Аз лично мисля,че лицемерието е по голям грях от това да кажеш нещо на някого в очите.
  Извинил се е и толкоз.Не правете от мухите слонове.В тази държава могат все още да се намерят доста млади и не толкова млади ,нормално сексуално орентирани , хомофобно настроени мъже.Границата е не дали харесвате този или онзи ,а какви действия предприемате след като кажете че не ги харесвате.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.