В памет на жената, сбъднала “болен здрав носи”

От онкологично заболяване е починала Теодора Захариева, съобщиhа за БЛИЦ нейни близки.

Захариева се бори с рака 13 години и сподели в интервю за “Шоу” миналата година, че вече има разсейки в костите.

Теодора Захариева няма нужда от представяне, тъй като едва ли има някой, който да не е чувал за нея през последните 6 години. Тя беше първата българка – болна от рак, която се осмели да излезе на протест пред здравното министерство и да обяви, че няма лекарства за онкозаболяванията.

Заради забавяне на терапията й, получи разсейки в черния дроб, преживя редица операции и до днес продължава да се бори с последствията от непростимото чакане на предписаното й лекарство. Като нея са още стотици онкоболни, които перманентно изпадат в нервни кризи заради това, че не могат да се лекуват, а някои умират поради чиновническото безхаберие.

Захариева беше председател на Центъра за защита правата в здравеопазването и на Обществения съвет по правата на пациента Теодора Захариева. Тя e онази дръзка и смела жена, която поведе битка срещу държавата в защита на раково болните.

Помним я най-вече с гладната й стачка през май 2005 г. и с жеста й по време на протест срещу липсата на медикаменти за химиотерапия, когато свали публично перуката си. Теодора Захариева повежда съдебна битка срещу държавата. Подкрепят я още шест онкоболни.

След тригодишен процес здравното министерство е осъдено да заплати 100 хиляди лева обезщетение на Теодора Захариева. Присъдата е наложена заради това, че министерството не й е осигурило полагащите й се животоспасяващи лекарства за лечение след рак на гърдата.

До успешния край на съдебния спор оживяват само двама от седемте болни от рак, завели делото. След процеса Теодора Захариева основава Центъра за защита на правата в здравеопазването и продължи своята битка в името на справедливостта до днес, когато жестоката болест покоси живота й./БЛИЦ

P.S.

Авторът на ivo.bg, който имаше честта да получи наградата си „Човек на годината” през декември 2010 г. от нейните ръце,се присъединява към съболезнованията за кончината на тази жена, която ще запомним с голямата й лична драма, превърната от нея в кауза в защита на околните и онкоболните.
Тя сбъдна по трагичен начин приказката „болен здрав носи”!

22 мнения за “В памет на жената, сбъднала “болен здрав носи””

 1. Бог да я прости.На светли празници си отиват хората от които имаме най-много нужда.Дано се намерят достойни техни заместници тук на земята,а духът на Теодора винаги ще бъде с добрите хора и ще им помага.

 2. Поклон пред светлата памет на загиналата!Искрени съболезнования на близките, загубили любимия човек!

 3. Бог да я прости!
  Най-сетне могат да си отдъхнат много хора – най-вече министерските какавиди, които не се посвениха да обжалват съдебното решение в нейна полза! Лицемерните журналисти, апатичните чиновници, гузните политици – също!
  Една жена, засрамила много мъже със своята гражданска позиция и воля за борба в името на достойното, нормално човешко съществуване. Загубата и е фатална за жалкото ни общество, тъй като, хората като нея се броят на пръсти! Тя спечели своята битка, но обществото ще загуби войната. Войната на управниците срещу народа. Геноцид!
  Онкоболните у нас твърдо гравитират около числото 200 000 (двеста хиляди) души. Всяка година се разболяват 30 – 35 000, а 18 000 умират. Това е армия! Но тя не е в състояние да воюва, дори за правото си на живот. А генералите на тази армия са жени. Само седем жени. Седем жени на протест пред министерството, седем жени в съдебната зала, седем жени в телевизията, седем жени в Народното събрание, седем жени в битка не толкова със системата, колкото със затъпялото, апатично, дистанцирано, отегчено, уродливо общество. Е, сега може да се спи спокойно! Едно главоболие по-малко за живуркащите. Стефан Цвайг е казал, че отчаянието винаги ражда голяма сила. Явно не е познавал българският “народ”!

 4. Честит имен ден г-н Инджев! Здраве, бодрост и все така с достойно слово да ни радвате
  Илин

 5. Бог няма какво да прощава на Теодора Захариева
  2008 г.в МВР болница след като изчака Великденски и и Гергьовденски празници майка беше оперирана (бъбречно клетъчен карценом първи стадий).Изписаха я на 22 май ,две седмици след това взех епикризата и ми казаха да я регистрирам веднага в Онкологичен център-Враца за нататъшно наблюдение.Наблюдаваха я ,не и направиха на третия месец ехограф.,есента започнаха болки,записах я за скенер,но преди това трябваше ехограф.Ехографа един лехар със записани за месец напред.Благодарение на тожа,че същият лекар години на ред се занимава с мойте здравословни проблеми и знае колко е тежко състоянието ми ,се постара да да ми помогне и прегледа майка.Направиха и скенер,чаках две седмици прехождащият лекар да благоволи и да напише резолтата.Нямаше по написаното проблем.Месец след това пак заведох майка защото имаше силни болки.Прегледа я лекаря със ехографа и иоткри масивен тумур,който този гледал резултатите от скенера не видял,а и вече не идваше.Приеха я в палеативни грижи.На двадесетият ден разбрах ,че била лекувана с морфин.Изписаха я с диагноза ковчег.Дадоха някъкви болкоуспокояващи,които след нова година свършиха,и повече нищо не дадоха,а и се оказа ,че са били фалшиви (намирах ги цели в изпражненията и).На 15 януари 2009 г.ходих на софия да взема “гъби” и песетих професор Митко Цветков.Той видя изследванията на майка и каза “има проблем,но не е за умиране,тази жена си има живот лекувайте я”.Като му казах тук с каква диагноза са я изписали,той можа да каже само “що за изроди са тея”.Тук обаче нямаше на кой да чуе какво е казал професора и аз се борих сам за живота на майка,сам без помощ,без лекарства и без доходи ,сам до 23 март 2009 ,когато почина след ада на който беше подложена тя и аз.Сега пък с баща ми ,там е от 3-и,обажда ми се “правят ми нагревки,но несмем да питам,защото ще ме изгонят”.Така не питай,да не ги разсърдиш,имаш права като пациент да мълчиш.”Спасението на давещият е дело на самия давещ се”
  Няма спасение от бюрократското бездушие,а и медии не се интересуват от умиращите,отиват при чиновниците!
  Е тук съм описал до НЗУК и одговора им,чиновнишки.
  “http://www.nhif.bg/web/guest/10?p_p_id=qadisplay_WAR_qaportlet_INSTANCE_V3j0&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&_qadisplay_WAR_qaportlet_INSTANCE_V3j0_qIndexStart=50&_qadisplay_WAR_qaportlet_INSTANCE_V3j0_qPerPage=10&_qadisplay_WAR_qaportlet_INSTANCE_V3j0_publicFilter_yearmonth=2011A&_qadisplay_WAR_qaportlet_INSTANCE_V3j0_javax.portlet.action=do_public_paginate#o216145”

 6. Поклон пред паметта на тази смела жена! Тя ни даде нагледен урок по достойнство и показа какво значи понятието гражданско общество. Бог да упокои душата й в по-добрия свят, където отиде!

 7. Обществения съвет по правата на пациента с име :
  “Теодора Захариева”.

 8. On Wed, 28 Dec 2011 11:28:09 +0200
  wrote:
  rУважаеми г-н Бърцов,
  rСлед консултация с експерти, компетентни по проблеми, за каквито ни уведомявате, отново Ви приканваме да подадете писмена жалба – до Централното управление на НЗОК (София 1407, ул. “Кричим” № 1), за да бъде извършена проверка.
  rПо повод здравословния проблем, за който сигнализирате в първия си постинг, Ви съветваме да се обърнете и към други лекари – специалисти от други лечебни заведения (включително и в други населени места).
  Отговорих
  Благодаря за съвета,само дето основното ми занимание всеки Божи ден от години е да остана жив с подръчни средства.След като съм съумял да надбягам смъртта,успявам да стигна до тоалетната,а след това да се погрижа за баща ми.За до “други населени места” трудно постижима мечта.До “четвърти километър” София мечтата ми да се разходя,(документ актуален да се сдобия – превода да ми се получава),но мечти!
  Както и да е!
  Баща ми 80 -т годишен старец сам трябва да ходи,а забравя две минути преди това какво съм му казал.Ако го дообъркат и него,нищо че не съм подвижен,способности умствени имам светЪ тесен да ви направя!
  Все “превода” не ми се получава.
  Приятно Ви е посрещането на 2012 г..
  На мен определено няма да е веселба!

 9. Поклон пред светлата памет на Теодора!

 10. @Борислав, само последният месец си отидоха доста светли личности, а ние до третият ден повтаряме “Поклон пред паметта…” и ги забравяме.Двадесет и втора година започна от както все някой “ни даде нагледен урок по достойнство и показа какво значи понятието гражданско общество”,а ние все не ставаме и не ставаме “гражданско общество”.
  “Бог да упокои душата й в по-добрия свят, където отиде!”
  Душата на Теодора няма да се “упокои”,ако така си я караме,нито нейната,нито на всички Достойни като нея!
  Аз изтъркани клишета няма да напиша,до на близките И и най вече на децата и ,ако можех бих казал:
  Вашата Теодора ще продължи да е с вас,защото ви обича,а вие се гордейте с нея и живейте така, както тя искаше за вас и продължава да иска.Така душата и ще се радва.Тя ще бъде с вас,ще го усетите!

 11. Драги Бързов,дано се оправите с баща Ви,но Ви разбираме,а се надяваме Инджев и Сугарев да разберат доброто,което вършат макар да стават мнозина от желаещите да “направят тесен света на други!”
  Ако на Вас са отговорили,на мен не само нашите няма да ми отговорят,защото Теодора вече “е видяла,Бог да я прости,защо за Славата му няма граници и време!”
  Не е така за мъдрите венци от земните си скърби,що плетеме,но
  след Флоров разпертушинил Маркс Енгелс и жалките следовници,освен Силвия Белева,след последните реколти на Сугарев ще последват други и на Инджев,за да се усеща -както и сега- все повече силата на свободното слово!
  И това е което е желала,докато диша и Теодора!Благодаря Ви г-н Инджев!!!!

 12. Загубихме Човека Теодора Захариева! Къде беше да помогне за спасяването й мутрата ББ, който тия дни спасил 1800 папагала? Какво ще кажат сега журналистите-папагали, които го възхвалиха за това му “добро дело”? Явно за тях животът на папагалите е по-ценен от този на хората!

 13. @Кардинал Ришельо ,никой не ме разбира,аз съм умирал,не само съм загубил близък и гледам на живота с поглед на знаещ за “после”.Да знаеш неща ,които за другите са невъзможни,не е никак лесно за обясняване.
  Това е част от поредицата ми с НЗОК.Резултата е нулев.

  “Аз време за размотаване нямам,болест бумаги не чака!Не знам как се спира часовника!
  А и никога не вдигам “шум” ,ако касае само лично мен,полезност обществена когато назряла (чрез личното та “полза роду”).
  Такъв съм си,а и много “чашата”е преляла!Много!
  С повечко упоритост може и да чуя телефона!”

  Не съм “чул” телефона,просто са поредните решили,че съм за психиатър!
  Това ,че пуснах личните ми неща при Г-н Инджев,длъжен бях,не за лична употреба!
  Правя това което знам,че трябва,дори когато знам ,че си вредя,като в случая!

 14. Честит имен ден! Много здраве, радост и късмет от сърце
  Лилан-Анна

 15. Живея в чужбина и едва наскоро чух за първи път за тази жена покрай кончината й. Лека й пръст! Прави ми впечатление, че жената не толкова от смелост, колкото от отчаяние, безизходица и нямане какво да губи е започнала с протестите. И си давам сметка, че в България хората проглеждат и протестират чак когато се окажат в безизходица. Не ги виня, нито смятам това за слабост в българския манталитет, защото по моите близки в България съдя колко са облъчени хората от медиите, които занимават публиката с глупости, вместо с наболелите в обществото проблеми и начините за решаването им. Затова ценя високо работата на народните будители като Иво Инджев и му пожелавам да е здрав още дълги години да отваря очите на българите и публиката му да става все по-голяма от тази на барековците. На България й трябват мислещи и критични личности, а не полуидиоти, които се прехласват по простотията на Тато и Бато.

 16. Поклон пред светлата памет на г-жа Захариева и пред НЕЙНОТО дело!Поздравления,на патерица,за Вас г-н Инджев за именния Ви ден и за позициите/не на патерица/които отстоявате в този блог!Видно от разпорежданията на ВСЕМОГЪЩИЯ И ВСЕСИЛЕН наш “государ”,Б.Борисов за санкциниране чрез арест на тираджиите,може би няма да е делечен денят,в който ,всякакъв опит на простосмъртните от БГ народонаселението да изразява недоволството си от “най-успешното след 1989г правителство”,да бъде санкциониран “немедлено”,и достатъчно назидателно за останалите.Ето,мин.Павлова “разхвърли”вината за безобразията по автомагистралите върху всички/но не и върху МВР/,защото,тя ,като министър,няма нищо общо със случващото се!Пишкира обраха,може би заслужено,някакви чиновници,но ВЛАСТТА няма нищо общо със държавния проблем,за който става дума.Да благодарим на Господ,че през нас не минават урагани както в САЩ и други страни или цунами !А имаме най-обикновенна зима,за проявите на която,синоптиците предупреждаваха още преди седмица!Ама кой да ги слуша??!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.