Симп(том)атично тъжно за веселбата на Ивановден

Eдин отец Иван има достоен, а ще го изкълват. Къде сте, интелектуалци?

7 Януари 2012
e-vestnik
Ивановден мина без традиционните лигави телевизионни и вестникарски репортажи къде се напиват Иван Славков – Батето, агент Тенев и компания, как режат цяло печено прасенце и прочее.
За този ден българските медии намират за най-интересно пиянските изпълнения. Батето, Бог да го прости, си отиде и ги лиши от сюжет да отразяват прочутия имен ден.
А някой да се сети да направи репортаж например за отец Иван от Нови хан? Да, сещат се редовно да правят репортажи, в които се обяснява, че отец Иван е сводник, събирал проститутки, които работят за него.
Един свят човек, без ничия помощ, събира сираци, бездомници, строи им жилища, учи ги да гледат животни, за да се изхранват, прибира несретници, майки с деца и без деца, останали на пътя. И вместо внимание и благодарност, го кълват отвсякъде.
Интелектуалци защитават с подписки владиците. А ще се сетят ли да направят една подписка за отец Иван?
Държавата иска да събаря постройките му като незаконни, вместо да му помогне да ги дострои. Жълти вестници го изкарват какъв ли не, а църквата мълчи, сякаш отец Иван не принадлежи към нея.
А някой владика да е направил нещо подобно на отец Иван от Нови хан? Да е събрал някъде бездомници, да им помага?
Всичко, с което се прочуват владиците са новите джипове или новия часовник на пловдивския владика Николай, новия кадилак на варненския владика Кирил, новия мерцедес на игумена на Бачковския манастир и т. н.
И разни като Божидар Димитров и споменатите по-горе интелектуалци защитават правото на владиците да се возят на лимузини.
Защити ли някой от тях правото на отец Иван – единственият – да помага на хората безкористно?
Някога цар Петър минал 500 километра от столицата Велики Преслав до Рилския манастир, за да види отец Иван Рилски. Отецът само му се поклонил отдалеч и не пожелал да се срещне с него, отказал златото, което царят му носел, приел само плодовете.
Дали някой сегашен цар ще иде не на 500 км, а до Нови хан, да види как един човек без пари служи на бедните?”

Този текст на Иван Бакалов, който за пореден път доказва, че в България все пак и въпреки всичко има журналистика и журналисти, които поставят пръст в раната, вместо да се присламчват към всяка печеливша софра. Сигурно ще се намерят несъгласни с избора на автора да обърне внимание на болезнения въпрос в празничен ден- нали за нас празникът означава ядене, пиене и веселба. Що да разваляме убавата традиция.

В този смисъл нашата журналистика си е направо празнична по своя благ нрав спрямо силните, ръмжейки срещу падналите и слабите с хъс, който издава гузната й съвест на вързано куче, лаещо служебно зад стобора, но дойде ли вълк- притаява се в колибката.

И понеже вълкът у нас козината си мени, дори и главните редактори понякога, но нрава не- една малка реплика. Телевизиите може и да спестили традиционните си репортажи (засега, очаквам светските рубрики да компенсират пропуска), за които пише Иван Бакалов, но все пак не мина без тях в медиите. Ето какво съобщава по въпроса в. „24 часа” за Ивановден като задължителна програма в българската публичност, илюстрирайки сведението си със снимка, на която именникът е облечен в ярко червена яко руска рубашка, канейки гостите си от предполагаемо българския „елит” със следното руско стихче:

Пить можно всем!
Необходимо только
знать где и с кем, за что,
когда и сколько.
Така започва поканата, отправена до трима български президенти, премиера Бойко Борисов и други 100 ВИП гости от политическия, финансовия, културния и артистичния елит. Поводът е днешният Ивановден, ден, определен в църковния календар на св. Йоан Кръстител. Адресат е агент Иван Тенев, мястото е елитен столичен ресторант, разположен на пъпа на София. Часът е 12 на обяд.
Желю Желев потвърди поканата, от протокола на Георги Първанов също потвърдиха, само Петър Стоянов, ако не лети до Кувейт, каза, че ще дойде, разказа вчера именникът. С премиера се познаваме доста лично, но не знам дали ще има възможност да дойде, разказва като хлапе, което се вълнува от предстоящия си празник, най-популярният агент на България.
Години наред той посреща именния си ден с двама свои приятели. Иван Славков-Батето, лека му пръст, вече не е сред нас, а Иван Гарелов тази година замина за новогодишните празници в Пампорово и ще посреща там именния си ден с приятели, обяснява още агентът.”

Ако се замисли човек, вероятно най-известният Иван на света е онзи, който за същия този свят и за самата Русия означава „страшни”, но само у нас наричаме „грозни”. Дали от раболепие или от безхаберие, отказът да си преведем името му на български постига обратния ефект на търсения от обожествяването на Дядо Иван. Защото, да, в русофилските сайтове у нас изрично е обяснено, че прототипът на мита за Дядо Иван в България е не друг, а Иван Грозни. Това е маниакалният масов убиец на руснаци( любим владетел и образец за подражание за Сталин), изклал само в Нижни новгород 40 000 свои сънародници заради своя садистичен кеф, прекършвайки за векове напред порива на руснаците да се европеизират).

И е някак си симп(том)атично (но само за като за българите с независимо мислене) да се посмеем тъжно над страшно грозното явление да сме по-ивановци от Иван!

13 мнения за “Симп(том)атично тъжно за веселбата на Ивановден”

 1. “…а църквата мълчи, сякаш отец Иван не принадлежи към нея.”

  Отец Иван не принадлежи на БПЦ… Той служи на бедните, онеправданите и, следователно, на Бога. Нека е честито името му!

 2. Агент агенти кани и не случайни, а все отбрани!Бих се смял,ако не беше безкрайно тъжно,за българите,които виждат,че са обречени и насила пъдени от собствената им родина,с активното съдействие на по-ивановците от самия Иван,/без изключение пръсти на една и съща ръка-по коментара на Емил Караиванов/.Покрай ушите на тези,които слушат,но не чуват, мина съобщението,че напоследък над 400 хиляди руснаци са получили статут на постоянно живеещи у нас.С тези,които от преди 20г.,постоянно живеят тук,със сигурност минават над един милион.Тези,които гледат,но и виждат,са на ясно,че черноморието ни е в руски ръце,буквално и преносно. Във Варна-на неприкосновените ТИМ,в Бургас на Лукойл и Златеви.Виждащите разбират,че властващите ги обслужват приоритетно,построиха им частно летище в Балчик/с държавни пари/ и други атракции по южното черноморие.Бързат да им направят магистрали,не ние да стигаме по-бързо до морето,защото колцина вече могат да си го позволят,а тези от там, да могат по-лесно да прониква и напредват във вътрешността.Мога още да изброявам,но дали е нужно.Очите и ушите на повечето българи са силно затворени и запушени.Дори статията на Бакалов какви изводи предизвиква?-Бялото духовенство е богоприлежно и човеколюбиво,а виж,висшият клир е прогнил!За съжаление такива,като отец Иван от Нови хан или като престарелия свещеник от Смолянско са единици,потвърждаващи правилото,че православната църква е закостеняла,архаична и отживяла времето си,нещо,което ни дърпа назад и надолу,някъде към ценностите на цар Иван Страшни от ХVIв.Ножът е ударил на кокъл,за да си играем на публицистика.Историята няма да ни го прости!

 3. Да сте здрави и Силни Ивановци – Отеца, Бакалов и Инджев. Малко , но качественни, като Кръстителя.

 4. Ще трябва приатно,и да Ви разочаровам а още повече и да Ви зарадвам,тъй като, още след първото интервю на отеца, десетки
  вярващи по света откликнаха с дарения по времето,когато Father Ivan,се “пребори със Сатаната”!!
  А,защо др. все още мълчат не ми се говори и само от това ли ги е страх!
  Но душат като хрътки,а някои дарения продължават и сега,но който трябва, знае,че нищо няма да ГИ огрее!!!!
  Ще спестя имена и суми,но знайте,
  че когато един ден накацат,като грозни жалки и алчни чапли с посрани дупета,ще си пукнат от злоба и завист защото тяхното тщеславие и простотия е безкрай,както самото Зло!
  В този блог вече съобщих,че ще дойде ден когато ще бъдете подкрепен,а зад Реашението стои самия Международен валутен фонд
  и Световната банка!!!President Zoellick + 6/six/ banks
  Ако колата Ви е в ред да съобщим
  и на Отец Иван и децата,че в бнка
  Сантандер ено семейството отдавна се е погрижило за тях.
  На бъдеща литургия в памет на
  цар Петър,татко Методи и Рилския обитател ще добавимзаукопойно и най-скъпия дан от Теодора,Бог да я прости!!!!

  съобщим не дяда Ива

 5. Алегорията за вързаното куче е “черешката на тортата” в този анализ, само се замислете в колко области може да се приложи… Чудесно казано!

 6. Господин Инджев моля обърнете внимание на това нещо:
  “Унгарската социалистическа партия като приемник на Унгарската социалистическа работническа партия и Унгарската комунистическа партия е виновна за престъпленията, извършени по време на комунистическия режим – унищожаването, със съветска помощ, на младата унгарска демокрация в края на Втората световна война, убийствата на мирни граждани, задлъжняването на страната, принудителния труд и издевателствата над цивилни, дискриминацията според произхода, религиозните и политически възгледи, и шпионирането на личния живот на хората”, това пише в новата унгарска конституция, срещу която валят критики от всички страни, включително и вътрешни.Защо тук ни го спестиха това нещо и ни представиха ситуацията в Унгария като “демокрация под въпрос” и Виктор Орбан като диктатор и колко са зле финансово и т.н.
  В конституцията се казва още, че Социалистическата партия и нейният предшественик – Комунистическата партия – са отговорни и за провала на въстанието от 1956 г. и последвалия терор. Социалистическата партия е наречена “престъпна организация”, чиито ръководители “носят отговорност, която няма да се изличи никога. Като наследник на комунистите социалистическата партия споделя тази отговорност заради личните връзки, осигурили приемствеността между двете формации”.

 7. Не е директно по темата,но има релация:
  На рождения ден на гения на бьлгарската поезия станал такьв с 19 стихотворения цифром и словом “журналистите” начело с “бьлгарската” бТВ споменаха с 1 изречение за Христо Ботев,а в сьщото време 10 минутни репортажи с филмов материал за прашките на тая и оная, за сватбите на тоя и оня,за “светски знаменитости” по света и у нас.
  Старите хора казват за такива “журналисти”: “Да те е гнус плюнката си да хвьрлиш по него”, а бьлгарският Андрешко независимо зад какьв ник и с какви претенции за местоположение: Варна,Лондон, Бимбистан и т.н. раздава най-лесно това което го няма т.е. мозьк и се изживява като израснал в Бькингамския дворец; е И на такива кухи лейки с фасони&претенции сьщо да те е гнус плюнката си да хвьрлиш отгоре

 8. По мое мнение, засягате много голяма и сложна тема, по която гореизложените примери са бледа илюстрация на същността. Разбира се аз също не се наемам да бъда тук изчерпателен. Според мен става дума за процес, чиeто начало лежи далеч преди дворцовия преврат от 1989.
  Ще се постарая да бъда кратък, за да не досадя.
  Комунягите са особена порода хора. Порода като генезис, социална принадлежност, психология, светоглед, възпитание и пр. Както се убедихме, след като възненавидяха социализЪма /комунизма запазиха като красив и примамлив, но за съжаление неосъществим идеал/, въображението им /по време на т.н. преход/стигна до … домарксовия капитализъм. Те друго не са учили и не знаят. И го осъществиха, по стар комунистически обичай, пак с партизанлък /мутро/ и експроприация.Е, издънките на старите комуно-кланове се поизмешаха с някои /случайно проврели се/ по-пъргави, по-предприемчиви,по-нагли и пр. отрочета на средната и дори низшата партийна номенклатура. Нещо съществено – допускът до новия управляващ /политически и икономически/ елит се осъществяваше единствено с благословията на “петата колона”, ДС и Москва. Някои от промъкналите се се взеха на сериозно,и предявиха претенции да “карат влака” и … гризнаха дръвцето. Без това не може.
  Сега вече “преходът” завърши. Те отново имат всичко – вече като капиталисти.
  САМО ЕДНО НЯМАТ И НИКОГА НЯМА ДА ИМАТ! Защото, за да си елит, аристократ, благородник, “каймакът на обществото”, пари и власт не стигат! Оказва се, че и “синя кръв” /потекло/ не стига /вж Симеончо/! НЕОБХОДИМИ СА КАЧЕСТВА НА ДУХА, С КОИТО /ИЛИ БЕЗ КОИТО/ СЕ РАЖДАШ!
  А комунягите са априори /генетично/ лишени от тези качества /иначе не биха били комуняги/! На тяхната порода са присъщи други качества: атеизъм, безскрупулност, егоизъм, алчност, подлост, простащина, мързел, андрешковщина и др. п.
  Ето с това те не могат да се примирят. И напъните им не стихват! Създадоха своя постком култура – чалгакултурата, яхнаха скъпи, блестящи лимузини за стотици хиляди, окачиха си златни ланци и “ролекси”, навлякоха бутикови тоалети за десетки хиляди, захапаха пури /по възможност от най-скъпите/, наливат се с галони уиски /пият го с кола и замезват с печено прасенце/.
  И……нищо! Простакът си остана простак, пейзанът – пейзан, парвенюто – парвеню! И не могат да се поберат в кожата си, и ги боли!
  Накрая, ще кажа и аз нато SIMEON – не е директно по темата, но има релация – днес, в предаването на Люба Кулезич, Велислава Дърева каза: “…вярващите, православни християни, каквито сме ние с Петьо /бм – Петър Москов/…”
  Мисля, не се нуждае от коментар.
  🙂

 9. Много правилно Тинков и без да задълбачвам тази е “една от причините
  да вадя душата на стопани на блогове,на автори и на коментиращи да се разгърне сериозна дискусия по която близки идалечни съседи” вече извървяха своя път!!!!!Трябва ли да чакаме и Русия,да ни изпревари?

 10. Симптоматична за упадъка на нравите в пост-комунистическа България е гордостта, с която представители на “елита” се фукат с личното си приятелство с Иван Славков, по професия царски зет. При това отдавна не е тайна за никого, че около “Батето” винаги е гравитирал рояк женски и мъжки проститутки, които десетилетия наред му помагаха всяка вечер в най-скъпите софийски барове да пръска народните пари в суми, с които едно четиричленно семейство можеше да живее три месеца. Не знам и не искам да знам в кой бардак и с какви “ценности” е расъл “агент Тенев”, че се гордее толкова с проституцията си до вчера спрямо Славков, днес спрямо Гоце&Боце.

 11. Жалко, че истинските божи служители в БГ са толкова малко и дори по-малко от пръстите на едната ни ръка. Както се каза и по-горе да е жив и здрав Отец Иван от Нови хан. Той наистина е божи човек не само на думи. Той се посветил да служи на бедните и беззащитни хора. Да ги учи на труд и оцеляване. Какво прави нашата църква, нашето правителство? Вместо да подпомогнат построяването на приюта и узаконяването му (ако наистина съществува такъв проблем), те просто си правят купона с т.н. невзрачен агент тЕНЕВ… Публикацията е невероятно точна. Защо ББ, който се радва като дете на всяка прерязана лентичка, покрай него и президента на всички българи Росен Плевналиев не си направиха труда да отидат на място в приюта, да се запознаят с условията при които този свят човек всеки ден се грижи за изхранването и поминъка на тези хора. Много е лесно новоизбрания президент да се хвали, че е милионер и иска да си остане в неговия дворец, вместо да отиде в Бояна. Защо и тази млада и неопитна девойка, която го наследи не си направи поне малко пи-ар и да се разходи до Н. хан!???
  Защо владиците с кадилаците не направят същото??? Защо митничарските палати не бяха конфискувани дадени за домове за деца – Азис първи го предложи!?
  Иво, още веднъж поздрави за невероятните публикации и точните коментари. Успешна нова година!

 12. Докато все още има хора като Иво Инджев, които не се боят да наричат нещата в прелюбезното Отечество с истинските им имена – хора със съвест и достойнство – вярвам в по-добрите дни на страната, в която живеят борейки се хорската апатия и последствията от болшевизма.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.