Властта този път не е изненадана от снега, направо е “изумена”

Ако имаше класация ( а класации у нас дал Господ!) за най-банално възклицание по най-тривиален повод всяка година, вероятно щеше да спечели омръзналият на всички израз: „снегът отново ни изненада”! И тъкмо, когато си мислех, че направо е обидно да регистрирам очаквания пореден провал в битката с най-естественото явление през зимата, изненаданият се оказах аз. Чудех се каква превъзходна степен на изненадата би могла да се употреби и управляващите доказаха, че са си на мястото. Изтеглиха ме като от преспите на забуксувалата мисъл като закъсал тир на българска магистрала, макар и с два дни закъснение.

Чудото по вербализиране на изненадата ми поднесе министърът на регионалното почистване…пардон- развитие Лиляна Павлова. Изумена съм от блокажа, който е станал, тъй като не за първи път вали сняг в България, заяви тя пред БНТ по повод новия рекорд по блокиране на магистрала “Хемус”, с който започва 2012 г. Изумена е!

И аз съм изумен. Не само от това, че отговорните фактори в държавата са направо изумени ( от себе си), но и че продължават да ни изумяват със своята находчивост в опаковането на вината си така, че да се окажат виновни всички други , само не е и те.

С това добрите новини обаче не свършват. Колкото е по-тежка обстановката, например пътната, толкова по-лесно явно става да се управлява. Пример даде лично премиерът Бойко Борисов с простичък и ефективен съвет как да се реши проблемът. Обяви се ( все още не се е разпоредил с някакъв подзаконов, надзаконов и или противозаконов акт) заловените от пътните полицаи шофьори на камиони с летни гуми да бъдат арестувани. Да се готвят после и престъпниците с леките автобомили…

Как не се бяхме сетили! Арестуваме нарушителите на място, оставяме съответните камиони на съответните места, а всички останали просто се отказват вече да пътуват и да пречат с оплакванията си поради невъзможност да минат по преградените от осиротелите возила пътища.

Междувременно няма да е лошо престъпниците с летните гуми да бъдат разстрелвани, за да си помислят хубавичко, дали втори път ще пързалят властта тъкмо по най-най-болното й място: магистралите, гордостта на ГЕРБ.

Не искам да си приписвам заслугата за идеята за разстрелите. Лидерът на „Атака” и доскорошен крепител на парламентарното мнозинство на ГЕРБ Волен Сидеров тази сутрин предложи от телевизионния екран едни роми, които му се пречкат, да бъдат изправени до стената, макар след кратък размисъл да се смили и се изказа само в полза на връщане на смъртното наказание, а не на моменталния разстрел. Жалко, при така мекушавост явно ще страдаме още…

Хубаво е за изграждането на чувство за национална ( а защо не и евроатлантическа) солидарност също, че министър Лиляна Павлова определи вината за тежката ситуация като „обща”. А вие какво очаквахте- да си посипе главата със сняг ( по липса на пепел, която е дефицитна стока по време на снежна криза, поради завишеното търсене по хлъзгавите пътища)?

Логично и успокояващо прозвуча също съждението на Лиляна Павлова, че не е работа на министрите да решават проблема с блокираната магистрала „Хемус”, макар те, както всъщност излиза, направо май са нарушили този принцип, като са се заели с несвойствената за тях дейност. А не бива- виждате докъде се стигна: само за един ден е имало над 22 хиляди сигнала от граждани, подадени на тел. 112. От тях за основателни са били приети 3 258.

Нима това не е притеснително за властта? Зимата тепърва започва, а снежната топка на недоволството може да ги затрупа още година преди изборите. Не бива да се допуска точно след като премиерът Борисов категорично отхвърли вероятността те да са предсрочни. А може би сега ще размисли? В крайна сметка зима се предвижда да има и през януари 2013 г., а тогава лавината на недоволството може съвсем да задуши европейското ни развитие барабар с гражданите ( за селяните – да не говорим-тази алчна, развилняла се пасмина от милионери, си е затрупана заслужено и сега, и никакви бентлита не могат да й помогнат).

Рецептата вече е посочена и управляващите ще трябва да преминат от думи към дела: повечко арести и ударно връщане към разстрелите, пък да видим дали някой ще посмее да се оплаква от хубавите магистрали, които така неблагодарно задръстваме. В края на краищата при Бай Тошо, когато имаше и арести и разстрели, никой не смееше да се оплаче по телефона. Аман от недоволни- и мобилни телефони им позволяват да си купуват, и пак са недоволни.

Изобщо,призивът е един: долу (ръцете от) властта, която строи магистрали, задръствани от задръстените българи, които не оценяват този жест и се позволяват да пътуват по тях!

29 мнения за “Властта този път не е изненадана от снега, направо е “изумена””

 1. Гопсодин Инджев, строгост трябва да има в тези неща. Както знаем, Бойко Борисов е строг, но справедлив. Освен това, Бойко Борисов обичал много да прави добро. Това го чух снощи от Вежди Рашидов по телевизията. Вежди Рашидов също обичал много да прави добро. Абе добрината на тези наши ръководители нема край. Това трябва да ни прави щастливи. Верно е, че като Бойко Борисов е ощастливил художиците, е обезправил СУ и нарушил свещенната воля на дарителите братя Гергиеви, ама не трябва да дирим толкова много. В смисъл, Бойко Борисов само е затвърдил една неправда сторена по времето на Тодор Живков. Е, но пък е сторил добро, де. На това народът му казва – с чуждо коливо (или пита), помен да се прави.

 2. А, тиквата от с.Банкя, сложил ли си е ЗИМНИТЕ обувки за мачлетата?
  И много го моля,да ми каже откъде да си купя ЗИМНИ ГУМИ ЗА КАМИОН!

 3. Уважаеми Иво, вие май не сте опитвали да карате с летни гуми по сняг и на заледено. Опитайте сутрин в София.
  А за магистралите недейте така. Асфалтирани пътища през зимния сезон не се строят. И когато например в Полша и в Чехия с парите по PHARE си построиха и магистралите, и пътищата, в България се занимаваха със запечатване с тънък слой асфалт. Въобще не е ясно къде бяха “освоени” парите. Може би тези, които не “ядът” асфалт знаят нещо по въпроса.

 4. Г-н Инджев само да споделя, че доколкото съм запознат при тировете понятието зимна / лятна гума не съществува.

 5. Ами, да няма зимни гуми при тировете, само че има лед по магистралите!! А като не е почистен ледът естествено, че са виновни тежките тирове, които се завъртат като снежинки уловени във въздуха!

 6. Министър трябва да е човек с богат житейски и професионален опит и квалификация.А това моме на снимката като го гледам нито има житейски опит а и едва ли може да различи чакъл от пясък. Само се моля магистралите дето ги правят да не се скапят година след пускането им, че ще ни излязат по скъпи отколкото ако ги бяхме наредили с кюлчета злато.

 7. До IVOSTOEV:
  Грешите /не сте запознат достатъчно/. Зимен вариант не съществува единствено при гумите за ремаркета и полуремаркета. Гумите на товарните автомобили /влекачите/ и особено задвижващите /серии “драйв”/ всички уважаващи себе си фирми-производители предлагат и в зимно изпълнение. Някои дори прецизират /гуми за сух асфалт, за мокър, за мокър и кален, за сняг/.
  При транспортните фирми въпросът опира обикновено до парите.

 8. Бате Бойко действа с замах подобно др.Сталин-има човек-има проблем…..дай да уволняваме веднага,пък после ще видим!

 9. Горките шефове-ако се бяха сетили да вземат по една лопата и да отидат на магистралата,можеше и да ѝм се размине!!!!

 10. Току-що бях отново “изненадан”! Не, не от зимата и от снега – от телевизионния екран някакъв “експерт” от контингента на КАТ с менторски тон също ни убеждаваше, че “зимни гуми за ТИР-ове не съществуват”! Освен това наТИР-овете гумите били “с толкова дълбоки грайфери”… ама на – бедствено положение!
  То бива некомпетентност и липса на професионализъм, ама чак пък толкоз!
  Очевидно на въпросния “корифей” /нищо чудно и на началниците му/ не му е ясно, че дълбочината на протекторния рисунък /”грайфера”/ не определя гумата като зимна/лятна. Нито, че най-добрите зимни гуми са с рисунък “майкро-сайп”/микро-цепнатини/ и изобщо не притежават обособени грайфери.
  Невежеството, съчетано с наглост и безочие е страшно нещо!

 11. Просто движението не е било спряно до изчистване на снега. Кризисния щаб се е събрал в неделя въпреки че е започнало да вали в петък(“след дъжд качулка” за пореден път). Дори по CNN съобщиха че за България се очаква силен снеговалеж(те рядко обръщат внимание на България в прогнозата им за времето,но явно този път са счели че се очаква нещо което не би трябвало да се подминава). Продължаваме да си дрънкаме същите глупости всеки път като падне сняг и всичко си е същото. Ще се спори известно време после снега ще се стопи, всичко ще се нормализира и така до следващия сняг когато всичко ще се повтори наново. Имало там някъде някакви баби и дядовци без ток и хляб голяма работа нали ние тука у градо сме си добре. Някакъв човечец умрял на пътя еми жалко случва се. А като бяха спали едни хора на една гара при минус 15 градуса спомняте ли си ? А спомняте ли си спалите върху чувалите с бюлетини ?

 12. На 08.01.2012 г. около 13.30 ч. бях на гара Яна – началото на магистрала Хемус. Имаше голяма колона тирове, ноято нешщо изчакваше. Бедната ми фантазия незнайно защо очакваше да види Б. Борисов да отреже поредната лентичка.

 13. При Ангел Грънчаров видях:
  “Глупостта е големият проблем на България.””Това заяви пред водещите на Станция нова Иван и Андрей телевизионната легенда Кеворк Кеворкян.”
  “Той призна, че има усещането, че премиерът Борисов държи някак си историята за ръка и така раздава на парчета харизмата си на различни хора – сега на Плевнелиев, а после – на друг, коментира топ журналистът.

  Според него Бойко Борисов носи мавзолея в себе си, но е опасно, да не си го самовзриви, предупреди Кеворкян.”
  Не знаете вие в чия ръка (не е уточнено лява или дясна) са нещата!
  А пък и този сняг,може ли така,януари,няма го до сега никакъв и,туп от веднъж без да пита.Еей,всеки си тръгнал прави кокво и когато му кеф!
  “В крайна сметка зима се предвижда да има и през януари 2013 г.” -за 2012 беше ли,а и с тая електрална недисциплинираност,какви предвиждания за сняг могат да се направят.

 14. Г-н Инджев, аз не съм чувал за летни гуми за камиони. Цв. Цв. се оправдава с тях, но става много смешен 🙂

 15. Иво,за селяните дето пишеш,ще помислят некои хора,че ти си го казал,а не онова журналистическо недоразумение Бареков.Статията ти е чудесна!

 16. Според мен няма място за драма. Просто се потвърждава мнението, че ставаме бананова република, щом 20-50 см сняг ни докараха до това дередже. То и в Конго ако завали и там ще е така:) Как пък нито един ТИР от 80 закъсали на магистрала струма не е бил със зимни гуми. Просто те чистят, но то вали:) Не е виновен тоя дето чисти, а тоя дето вали. Добре, че се разминахме леко я си представете беше валяло 1 м сняг.

 17. Ех как съжалявам, че му нямам мобилният телефон/на премиера де/. Веднага щях да го известя за пропуснатото от него природно явление-снеговалеж.Така е като съветниците не си вършат работата. Предлагам да ги разстреля, като и създателя на гадната машина за сняг…и…последната да се конфискува.

 18. Ами пък лятото ,като тръгнат на море – пак се задръстват по магистралите – но тогава пък са с летни гуми – “неблагодарните българи”
  А какво стана със снежинките, които ловяхме във въздуха ?

 19. Публикацията е невероятна, но за съжаление в нея се прави една доста тъжна констатация, която е трагикомична. Този безумен спор за зимните гуми на тировете, идеята да се арестуват шофьорите, оправданията по всички “медии”, за това колко “висока бойна готовност” имат фирмите за снегопочистване и как са били изумени от падналия сняг през януари!? Да се смее ли човек, да плаче ли (от смях)… Въпреки озоновата дупка и глобалното затопляне, сняг в БГ през януари ВИНАГИ Е ИМАЛО от хилядолетия и ще има поне до края на мандата на ГЕРБ!!! Звучи по детски наивно (за което е оправдано – малко е живяло, няма опит, не е виждало много сняг)хленченето на това несръчно възпълничко моме – министър на МРРБ-то на БГ, че е изумена от падналия сняг!? А оправданията на ЦЦ и Л. Лазаров, че са им виновни шофьорите, а иначе фирмите са спечелили малката (ГОЛЯМА) обществена поръчка и просто си чакат на топло в кабинетите милионите за почистване на снега. Е, разбира се, ще си ги получат през пролетта, когато всички ще сме забравили за ТОЗИ СНЕЖЕН АД, който ни изуми!!!
  А за нас остава да си плащаме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гражданска отговорност, данъци и ВИНЕТКИТЕ, за които никой не може да даде смислено обяснение КЪДЕ ОТИВАТ И КОЛКО СА ПАРИТЕ ОТ ТЯХ??? За снегорините, за премии на г-н Лазаров и компания от бордовете, за нови магистрали или “рехабилитация” на старите!??? Въпроси, въпроси, въпроси… без отговор!

 20. Може ли някой да ми посочи една, единствена зима от последните изминали 50-60 години, през която Българското управление (общини, пътни агенции и правителсво) да не са били изненадани, изумени или втрещени и да мигат безпомощно на парцали от всеки снежец дето се сипе у нас, бил той първи, по средата или последен за сезона? Чудно ми е какво правят тези, като Норвегия, Швеция или Финландия през зимата! Сигурно затварят държавите си през Ноември, барикадират се, като северни мечки в бърлогите си и заспиват сладък летаргичен сън за да се събудят към края на Април! Изглежда Господ подлага всички на изпитание и им праща бури, снежни виелици, земетресения, цунами и какво ли още не. На нас такива работи не ипраща,нали е Българин! Май не е съвсем така. Нас ни изпитва най-жестоко! Пратил ни е нашия управленски “елит”!

 21. И днес се смях тъжно над написаното от Иво: “…лавината на недоволството може съвсем да задуши европейското ни развитие барабар с гражданите ( за селяните – да не говорим-тази алчна, развилняла се пасмина от милионери, си е затрупана заслужено и сега, и никакви бентлита не могат да й помогнат).”

  Мисля си, че ако Ботев можеше да има блог би писал по такъв начин.

  Отново виждам, че наричат “министър председателя” с обидни слова – тиква, ББ, бате Бойко…
  Пак ви приканвам, престенаете с нищо незначещите обръщения – назовавайте “гражданина” Боросов с най-точното му определение – МУТРАТА.
  С ГЛАВНИ БУКВИ, понеже е ГЛАВНА мутра.

  Иво е схванал много точно същината на “политиката” на МУТРАТА.
  “Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем”.
  Водещото при “дясната” партия на МУТРТАТА и нейното “европейско развитие” е измислянето на методи за репресия. Като “дясня” партия ГРОБ търси начини да принуди грацданите да правят каквото Му е угодно, но не и да съчетае обществения с личния интерес.

  Пример за горното са здравните осигуровки – не гарантират здравни грижи ( т.е. не представляват частен интерес за плащащите), но МУТРАТА иска да криминализира неплащането им. Който не плаща, независимо че няма интерес от плащането – под милиционерския ботуш!

  ПО същата схема се разви и предложението за криминализиране на носенето на бензин в туби. Не МВР да си свърши работата, а гражданите да бъдат репресуирани с нови безумни забрани.

  Сега първосигналната МУТРЕНСКА реакция на зимата е аналогична. Похвала на Иво за това, че обръща внимание на точно тая реакция, защото тя разкрива отново рефлексите на “правителството”. Отново идиотски предложения за забрани, репресии и наказания.
  Отново МУТРЕНСКИ реакции – “да решаваме проблемите с … бухалки”

  И пак – не “галете” “премиера” с блудкави названия. Той е МУТРА и отношението на неговото правителство към “шибаните” българи, като към “кучета за вързване” са реакции на мутри!

 22. Дотегна ми от мрънкачи в тази държава !!!!! Сульо и Пульо ореваха света че не можели да карат в снега !!!

  Да си седят в къщи тогаз !

  А пред тях почистиха ли си ???

  Швейцария и Австрия са на същото дереже та и по зле – как един там не каза нищо за почиствашите служби или правителството .

  Ама на българина все някой му е виновен че е мизерник !!!

  Дотегна ми от ревльовци ….

 23. към Бай Киро:

  Така е, не случиха на народ тези наши грижовни управници- направо не ги заслужаваме.
  Да се чудиш само защо не се врътнат да си ходят, обидени от този калпав народ!
  Те му ловят снежинките, а той, вместо да оцени старанието, не ще да си седи у дома и да гледа по телевизора този бракониерски лов!
  А и как да не се възмутиш: най-сетне ни направиха Швейцария на Балканите ( откъм многото сняг), но пак недоволстват тези калпави българи, докато готините швейцарци, които са къде,къде по-зле, не си и помислят да критикуват любимото си правителство!

 24. Мдааа , и в Швейцария си спиш с пушката и войнишките дрехи оти могат да те викнат по всяко време -или се прайте че не знаете ??? 🙂
  И ако не почистиш пред вас глобата е 400 евра !!!

  Не чакаш служби и правителство …

  :))

 25. Уважаеми, бай Киро, евра -такава дума няма. И ние си чистим снега пред дома. Но и любимите магистрали да чистим, не знаех, че сме длъжни .

 26. За зимно поддържане през този сезон МРРБ е отпуснало на АПИ 10 пъти по-малко средства. В случая изцяло вината за създадената ситуация е на Лиляна Павлова в качеството на министър и на министър-председателя. Те разчитат да няма повече такива снеговалежи до края на сезона /според информация от АПИ/.

 27. Не знам защо се изсипаха всички тези безумни коментари.
  А истината е, че повечето транспортни фирми нямат пари за нови гуми – летни за през лятото, зимни за през зимата. А дали няма летни и зимни гуми за тирове, погледнете сайта на вносител – http://www.avtogumi.com/bg/tires
  През лятото и когато вали дъжд грайферът на летните гуми изтласква водата настрани. През зимата грайферът на зимните гуми захапва снегът и се постига стабилност на движението.
  Които кара с летни гуми през зимата е потенциален убиец. А ако през лятото е сложил зимни гуми, то това е само за негова сметка.
  Масовата практика в България е да се слагат рециклирани стари гуми.

  Затова няма никакво значение дали министър-председателят е мутра или някой, който си пие кафето с разперено кутре като английска госпожица. Или пък говори на “ръ”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.