Шистовият мораторуим цъфти като гербер върху бунището на АЕЦ “Белене”

„Напрежението сред обществеността трябва да предизвика и нашата реакция. Поел съм ангажимент и ще го изпълня – текстовете, предложени от Инициативния комитет ( не за демонтиране на съветския паметник в София, а за мораториум върху МЕТОДА ЗА ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ –бел. авт.), да бъдат вкарани и гласувани от нашата комисия”, заяви на заседанието на парламентарната икономическа комисия заместник-председателят на комисията и депутат от ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Само МЕТОД, а каква „принципна” реакция предизвиква от страна на прозорливата ни власт, която иначе не подбира методите за своето утвърждаване!

Ето, че един Инициативен комитет преобръща досегашната позиция на управляващите в България. Изведнъж, най-спонтанно и без никакви други, ама абсолютно, напротив и без каквито и да били странични, задни и др. мисли, ГЕРБ решава да се съобрази с едно също тъй невероятно независимо и повече от напълно гражданско движение срещу едно несъществуващо нещо, като евентуалното бъдещо, нерегламентирано, нечувано и невидяно от никого проучване за добив на газ, чието сбъдване като хипотеза само се подозира.

Ех, ако имаше такава невероятно чувствителна реакция и чуваемост за гражданските протести и по други въпроси в България- какъв в ли земен рай( без американски компании) щеше да бъде наистина нашето кътче от планетата Земя!?

Така де, няма как да бъде обявен мораториум върху реалните, консумираните, изстраданите от милиони българи екологични катастрофи, дължими поне като извинение със задна дата на българския народ от времето на съветизираната ни икономика. Но може да бъде наложен мораторуим върху хипотетичните вреди от ползата да бъдем богати от добива на собствена суровина, която иначе внасяме от онези „братушки”, отровили половин България с металургичните, химичните (спрямо хипотетичните с днешни дата) и подобните им по безчувственост към природата ни производства у нас.

Каква внезапно бликнала от недрата на ГЕРБ загриженост в трогателно единство с (уж) големия Червен враг, с когото плашат народеца! Както казват в Русия, щом си в гората с вълците, трябва да виеш като тях. Ето как:

“На българска територия не трябва да допускаме проучване и добив на шистов газ, защото е опасно. Това трябва да стане със закон”, заяви на заседанието на парламентарната икономическа комисия депутатът от ПГ на Коалиция за България Любен Корнезов.

Разбрахте ли?- още от времето да Джордано Бруно, Галилео и други подобни фриволни проучватели (буржоазни отрепки в зародиш), проучването е било забранявано поради убедеността на инквизицията, че е вредно! А който не вярва и не се съобразява- да му гори колата в панелното гето на кладата на народното недоволство – нашата полиция да не го опази, дано!

Що за сделка се готви? Упълномощеният депутат с гербера на ревера представи Законопроект за забрана на проучване и добив на шистов газ, внесен в парламента от лидера на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев и група народни представители. Нима? Вълкът и агнето се оказаха еднакво тревопасни на трапезата на руската пропагандна война срещу гадната американска конкуренция?

Ще спра дотук с ясното съзнание за какъв зъл враг на бъдещето на българския народ мога да бъда обявен, щом се усъмнявам в правилността на най-новата модна кауза срещу империализма и неговите попълзновения. Пък и каузата марширува не само у нас , а напомня силно на онази кампания срещу разполагането на американски ракети със среден обсег на действие в Западна Европа преди около 30 години, когато се нароиха борчески движения в натовските държави, издигнали лозунга: „Better red, then dead” ( „По-добре да сме комунисти, отколкото да мрем”).

Славни времена бяха (временно) за пропагандата в СССР и у нас. Поне до мига, когато съветската империя се разпадна, а сателитите му се разбягаха. На финансираната от Москва пропаганда й паднаха гащите с признанието, че всъщност през цялото време тя е финансирала кресливите антивоенни и антиамерикански кампании в западните държави, най-вече чрез органите на местните компартии, фалирали на мига, в който от Кремъл им спряха субсидиите.

Обаче ето ви един неочакван финал: ГЕРБ подготвят почвата за окончателното решение (да не се бърка с аналогичния термин от нацистка Германия, под който се подразбира тоталното унищожаване на евреите) по въпроса за също така несъществуващия проблем, какъвто е добивът на шистов газ у нас: неродният проект АЕЦ „Белене”. Умилостивяват сибирския тигър, като му подхвърлят залъгалка с мораториума върху нещо, което ужасно го дразни, макар да го няма в реалния свят, за да отвлекат вниманието му и да го изтъргуват спрямо задаващия се неизбежен отказ на България (не на Борисов, на ГЕРБ и т.н.) от заробващия страната ни ядрен проект в Белене.

Ако съм прав, нека приветстваме готовността на нашите власти да се направят на патриотично загрижени от хипотетичната вреда от една неизвестна величина, от която и без това не могат да спечелят нищо в рамките на мандата си. Защото този фарс е разменна монета срещу ползата да се откачим от руската ядрена котва от шията си край дунавския остров. Това би била победа, за чиято цена няма да се пазарим ( както се пееше в онази песен на Булат Окуджава от съветския филм „ Беларуската гара”).

P.S. Mea culpa-“вината е моя

43 мнения за “Шистовият мораторуим цъфти като гербер върху бунището на АЕЦ “Белене””

 1. Засилената, безконтролна циничност на Борисов напоследък мисля не е случайна. Едната ми хипотеза е, че е свързана по някакъв начин с БеляНЕ, другата появила се днес, е че е свързна с това:
  http://bivol.bg/zaem-effs.html
  Т.е., че е фалирал и предчуствайки края си са паднали и последните му задръжки. А както се споменава и в линка, възможно е второто да е част от първото.

 2. Дано се реализира финалния оптимизъм на автора – не бях прочел цялата статия преди да коментирам.

 3. Иво, харесвам всичките ти анализи и те чета непрекъснато. Освен това не харесвам руснаците и не искам да бъдем зависими от тях. Но освен това обичам земята си и не искам Добруджа да се превърне в безжизнена пустиня. Нека мислим първо за земята, за която са се борили всички българи 1350 години, и след това да мислим как да бъдем по-малко зависими от Големите.

 4. Бих участвал в протест, срещу спирането на проучванията за наличие на шистов газ в България.

 5. Минаваха ми през ума подобни съмнения /като гледах как се “гърчи” и премята Бойко по темата Белене/, но не смеех да го изрека. Толкова е хубаво, че не мога да го повярвам!
  Нека сто мораториума да приемат, само да ликвидират бъдещия български Чернобил!
  Пък живот и здраве да е – след броени години България шистови петропродукти ще добива така или иначе /стига да ги има/.
  🙂

 6. АКСИОМА 1: Газпром е заинтересована в България да не се добива щистов газ – компанията губи пазари и намаляват печалбите и.
  АКСИСМА 2: Шеврон е заинтересована в България да се добива шистов газ – компанията завоюва пазари и се увеличават печалбите и.
  СЛЕДСТВИЕ от Аксиома 1: Тези които са против добива на шистов газ у нас са или продажници, купени от Газпром или са заблудени овце.
  СЛЕДСТВИЕ от Аксиома 2: Тези които са за добиване на шистов газ у нас са безкористни патриоти и убедени борци за енергийна независимост.
  П.С. Инджев, провото ти да се правиш на идиот в собствения си блог е свещено и неприкосновено.
  Не се опитвай, обаче, да правиш другите на идиоти!

 7. До две или три години Русия също ще разработи своите находища за шистов газ. Така както правят в Америка, Азия и Европа. Нашите съседи също разработват свои находища. Тогава какви лозунги ще издигат българските копейкаджии. Не намирам за правилно и позицията на господин Павел Тинков, която буквално значи – преклонена главица, сабя не я сече. По стар български обичай ще прекланяме главици. Интересно, защо в Полша не прекланят главици? Може би защото в Полша криза фактически няма. Може би защото Полша настигна Саудитска Арабия по брутен годишен продукт и я надмина. Полша надмина Саудитска Арабия и по брутен продукт на глава от населението. А Саудитска Арабия е един от най-големите проиводите на петрол. А бедната Полша със своята изостанала комунистическа икономика сега крачи уверено напред за чудо на цяла Европа. Полша е на път да се превърне в европейски икономически тигър, защото поляците не се страхуват и не прекланят главици пред руския азиятски империализъм.

 8. А колкото до примерите, че Франция не желае да търси на своята територия шистов газ, това ще сторят френските енергийни компании на чужди територии. И тогава Франция пак ще спре своите ядрени реактори заради които сега не допуска търсенето на шистов газ.

 9. Да се забрани проучване на нещо е наистина сравнимо само с времето на инквизицията и по късно на нейната производна комунизЪма. Някой се опитва да ТУБИРА народа, което само по себе си Е престъпление. …… Само искам да подхвърля че вчера бензина в САЩ струваше 3$ и 24 цента за галон, което е 3$ и 24 цента за 3.785 литра, или американеца плаща за 1 литър бензин 0.856 цента, което прави, че за 1л. бензин американеца плаща 1лев и 32 стотинки, а “богатия” бъларин в същият този ден плаща за същият този литър бензин 2лева и 54 статинки, или почти два пъти повече. За газта за отопление пропорцията е в същият порядък. Пита се защо???? Отговорът Е: Защото американското правителство И КОНГРЕС И СЕНАТ се ГРИЖАТ ЗА НАЦИЯТА СИ И ИСКА ТЯ ДА ДОМИНИРА И СЛЕДВАЩИТЕ 200 ГОДИНИ, а българското правителство иска да си ЛИКВИДИРА ПОПУЛАЦИЯТА И НА НЕЙНО МЕСТО ДА СЕ ЗАСЕЛЯТ ДРУГИ. ЗА БЪЛГАРИТЕ ТОЗИ ПРОЦЕС Е БАВЕН НО СИГУРЕН, ОСОБЕННО КОГАТО И ПРАВИТЕЛСТВО, ПАРЛАМЕНТ И УЧЕНИ-ЕКО-ЛОЗИ СА ТУБИРАНИ.

 10. Още един пример – опитите на въшкавата Русия да продава газ, откраднат от каспийските народи, на Китай удариха на камък. В Китай има разкрити находища на шистов газ за 300 години напред.

 11. Не става въпрос за никакво проучване и добив на шистов газ.

  От повече от 20 години северна България от Плевен до Варна се дупчи от избрани руски фирми, които имат лиценз да търсят природен газ и нефт. Дали намират нещо, или не, отговора е неизменно “няма нищо”.

  Което не отговаря на истината. Очевидно има и газ, и нефт. Оттатък Дунава, в Румъния, има и от двете, а пък тук нямало.

  Първата неруска фирма няма интерес да прикрива нищо. Изводите си ги направете сами.

 12. Към Бачо Кольо:

  Никой не може те направи такъв, какъвто си, защото само идиот може да се бори със себе си и собствените си наклонности да се бута в чужди мисли, да ги изопачава и после да се прави на тяхна жертва: като не искаш да те правят на идиот, що щеш на чужда територия, която толкова те вбесява?
  А такива като теб, които не говорят от свое име, а претендират да защитават другите от мен, са смешни и жалки с претенцията, че хората си нямат глави на раменете и трябва да бъдат предпазвани от някакъв злодей, чиито четива не са задължителни ( освен за назначени идиоти). Иначе казано, съобщаваш на хората, че са идиоти и не могат да разсъждават сами, за разлика от теб, прозорливия!

 13. Г-н Инджев не бьдете краен и емоционален в преценките си.Аз бях на протестите срещу гмо и сега срещу добива на газ, чрез хидравличен удар.А да Ви запитам, защо гражданския комитет срещу Белене не свика протест бих го подкрепил и ще отида,бях на орлов мост и протестирах срещу путин и белене.И тогава Ви чух,че сте разочарован, че сме малко.От ходене по граждански протести научихя че трябва упоритост и постоянство.

 14. Към стефан стоиков:

  Сам си отговорете на въпроса, откъде се появиха организационните възможности за дирижиране на протести за нещо, което не съществува ( но ужасно дразни руското могъщо руско лоби с неговия Газпром), докато за реално надвисналия над нас проект АЕЦ “Белене”, за който лобира същото руско лоби и откровено плаща милиони за пропаганда ( описал съм подборно за какво става дума в книгата си “Течна дружба”), не се намира ресурс.
  Запитайте се също, защо Калфин държеше още в първи миг, след като беше номиниран като кандидатпрезидент, обяви борбата срещу несъществуващото проучване и добив на шистов газ за свой предизборен приоритет, след което отиде на събора на русофилите да държи подобни речи.
  Приятно прекарване в подобна компания и кампания!
  А дали съм и какъв съм- да Ви кажа, това се и моя работа. Не позволявам на никого да ми казва какво да пиша, както и не карам никого насила да ме чете, камо ли пък да ми пише.

 15. “Умилостивяват сибирския тигър, като му подхвърлят залъгалка с мораториума върху нещо, което ужасно го дразни, макар да го няма в реалния свят, за да отвлекат вниманието му и да го изтъргуват спрямо задаващия се неизбежен отказ на България (не на Борисов, на ГЕРБ и т.н.) от заробващия страната ни ядрен проект в Белене.”.
  Дано да е това. Обаче ми се струва, че търговийката може и да е другаде. Спиране на евентуалните добиви от шистовия газ “ще увеличи” нуждата от енергия в БГ ( 18 пъти щяла да се повиши цената на тока + стачката в Марица Изток ). Ерго, Белене. Какво друго ни остава – ще кажат жалките политикани, отдавна клекнали пред Путин и радвайки се на “30-те сребърника” дивиденти. “А когато бяхме енергийният център на Балканите ! Е-хей !”.

 16. Безспорен е фактът, че протестът на комунистите не е от грижа за здравето на българите , а от грижа за монополното положение на руските доставчици. Няма нищо по хубаво от това , да се отървем завинаги от всякакво руско и съветско влияние. Това е позиция която ще отстоявам докато съм жив. Според мен обаче е огромна грешка въпросът за шистовия газ до се коментира от тази гледна точка. Както за всяко нещо се задействат първичните ни политически инстинкти и пристрастия и работата, не се прави наистина сериозно проучване “за и против” и работата се омазва от политици и хора които не са специалисти.Личното ми мнение е , за момента нито проучванияр нито добив не бива да се прави, докото наистина не стане ясно какви са последствията. Моето бързо проучване показа следното:
  http://news.discovery.com/earth/fracking-earthquakes-gas-120106.html
  обърнете внимание на коментарите под статията, особено на TWYLA
  http://news.discovery.com/tech/fracking-alternative-111215.html
  http://news.discovery.com/earth/hydrofracking-shale-methane-leak-in-wells-110511.html
  Убеден съм в съществуването на най-различни алтернативни източници на енергия, които в по-голяма или по малка степен са разработени. Имам впредвид студения синтез, соларна енергия с висок КПД, използването на хелий3 и разни по-малко или повечи фантастични неща.
  Първо трябва да мислим и да проучим, после до вземаме кройни решения.

 17. До СОТИРОВ:
  Преди всичко искам да Ви уверя, че уважавам правото Ви да не приемате позицията ми за правилна. Нека се разберем обаче – дали една позиция /подход, похват, политика/ е правилна или не, се съди единствено по крайния резултат. Влечението към героиката никому не е чуждо, но само с героика не се стига до никъде – историята го доказва. С героичната си смърт Левски и Стамболов не постигнаха нищо. Днес мекеретата кичат кабинетите си с портретите им. Тъжно, но факт.
  „Политиката е изкуство на възможното”, твърди Бисмарк.
  Що се отнася до Полша – според мен сравнението е абсолютно некоректно по ред причини, някои от които ще се опитам да изброя:
  1. Полската Църква е католическа, а не източно-православна, с всички произтичащи от това последици.
  2. От дълбока древност Полша е в геополитически конфликт с Русия.
  3. Поляците нямат руски „Цар Освободител”.
  4. За средностатистическия поляк прозвището „Дядо Иван” е пълна безсмислица.
  5. В периода на цялата Втора Световна Полша води официална и партизанска /армия „Крайова”/ война с Червената армия на СССР.
  6. Поляците имат своята „Варшавянка” и никога няма да забравят, как докато немците буквално клали последните въстанници на брега на Висла, на другия бряг /само на 500 м/ безучастно димели походните кухни на „настъпващата” Червена армия, а весели руснаци друсали казачок под звуците на баяна! А Висла течала червена!
  7. Самите руснаци винаги са възприемали Полша като кръвен враг, а не като „близка чужбина”.
  8. В Полша никога не е съществувала, отгледана в разстояние на две столетия, мощна „пета колона” от русофили-българопродажници, каквато и до днес управлява България.
  9. След създаването на Социалистическия лагер, поляците първи /Познан/ организираха своя бунт срещу наложените им комунистически режим и съветска окупация, за което научи целият цивилизован свят.
  10. В Полша, след 1945 СССР поддържаше мощен окупационен корпус, за да удържа поляците, докато у нас, ние се „удържахме” сами.
  11. Полската КП никога не е вземала решение за превръщането на Полша в 16-та съветска република.
  12. Полша имаше своята „Солидарност” – ние имахме своите Тренчев и Желю…
  13. След 1990 Полша се управлява от дисиденти-антикомунисти – България от марксисти и откровени комуняги.
  14. Полша проведе своята декомунизация и лустрация – в България и до днес комунягите /ДС/ определят кои досиета да се отворят!
  15. Полша е пълноправен член на ЕС, ревностен, активен и безапелационен член на НАТО – България е техния „Троянски кон”.
  16. Поляците не само, че не биха избрали, но и не биха търпели нито миг президент като Георги Седефчов и премиер като Бойко Борисов – целокупното българско население им се възхищава.
  17. Накрая /за Ваше и мое най-голямо съжаление/, убеден съм, че ако днес се проведе референдум в милата ни татковина, ще се окаже, че:
  – над 50% от сънародниците ни са русофили;
  – на повече от 50% им е все едно ще стърчи ли МОЧА в центъра на София;
  – над 50% са за строежа на АЕЦ „Белене”;
  – над 50% са срещу добива на шистов газ!
  Не претендирам за изчерпателност.

 18. Каква аксиоматично-идиотска логика в коментара с аксиомите! Първо бачо Кольо благосклонно разрешава на г-н Инджев “да се прави на идиот” в собствения му блог, веднага след което му забранява “правенето на идиоти” пак в същият собствен на Иво Инджев блог. Питате откъде бачо Кольо има тези идиотски правомощия? Ами явно той е лицензиран господар на идиотията, и като истински формен идиот едновременно я разрешава и забранява по един вълшебно-идиотски начин, както само един свръх-идиот би могъл!

  По отношение на “анти-шистовите протести” – ако фирмата, сондираща за шистов газ се казваше не “Шеврон”, а “Газпром”, протести от такъв тип просто нямаше да има. Или ако имаше, нямаше да знаем за тях, което е едно и също.

  В същото време другарят Р. Овч /в съдружие явно с други другари от Русия/,е получил правото да сондира и проучва за нефт и газ в един район от над 1000 кв. километра до Силистар – едно от малкото неосквернени от туристическата индустрия кътчета на България, съвсем близо до резерват “Странджа” http://www.blitz.bg/news/article/101045

  Някой нещо да е чул за протест?!?!

  Няма и да чуем!

 19. Хиляди пъти ДАНО сте прав, г-н Инджев, за изводите в анализа си, но с оглед цялостното досегашно поведение на Борисов /шикалкавене, смяна на мнение и позиция и т.н./, за каквото и да било в държавата, все пак съм по-склонен да споделям опасенията на SIN, разбира се, ДАНО пък той да НЕ излезе прав!

 20. На фона на всички коментари е изненадваща и смущаваща позицията на г-н Мартин Димитров (партньор в Синята коалиция), председател на Комисията по енергетика към НС, изразена днес по БНТ и поддържаща
  изцяло мораториума върху проучването и добива на шистов газ.
  Това е политическа позиция и бих бил доволен за някои коментари по този повод. В същото време се надявам доста хора да са прочели много силната статия на г-н Илиан Василев и последвалите много яростни хули срещу него от зелените (но червени отвътре) еколози.

 21. Ами какво да ви кажа, хубави разсъждения, обаче на мен много ми е чудно как така хората протестират, като 75% от тях (ако не и повече) си нямат ни най-малка представа от това толкова странно нещо “шистов газ”…

  Поздрави

 22. Грешиш г-н Тинков.Левски и Стамболов постигнаха всичко.Благодарение на тях и такива като тях България съществува въпреки комунистическата инквизиция. Сам го казваш донякъде в т.17….А процента на българите за България много скоро ще мине 50.

 23. 1. АКСИОМА 1: Идиотьт си е идиот и без Иво Инджев да го прави такьв; то си е малоумен идиот.
  2. Аксиома 2: Досега не сьм видял НИТО ЕДИН шистофреник да протестира срещу подмененто гориво на АЕЦ КОЗЛОДУЙ,нито пьк срещу ядрения самовар наречен АЕЦ “БЕЛЕНЕ”, а още по-малко сьм видял шистофреник да протестира срещу ГАЗПРОМските успешни опити за получаване разрешение за проучване на шистов газ от ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ и ЛУКОЙЛ в Добруджа.

  Вьрхьт на идиотщината разбира се е еврейският генезис на наименованието ШЕВРОН

  Ерго: Тьпи,идиотски и малоумни са опитите на шистофрениците да се “разграничат” от русофилистиците.

  Поляци, Китайци, Германци, Шведи (хайде американците и евреите вкупом са виновни за всичко) те са разбира се прости и драпат за шистов газ за да са ЗАВИСИМИ от Големите, ‘щот са прости и ‘щот си нямат еколози и ИНТЕРНЕТ и всички тези изброени дьржави и народи искат да им бьде сьсипана земята.

 24. ха така,кой за кво протестирал,кой кво искал и за какво се борил.ами искат си земята,въздухът и водата хората…… и макар и трудно ще ги запазят за своите деца..а вие какво искате ………ииии като го искате защо не го покажете,там на улицата , заедно всички….и г-н Инджев , извинете ме , но Вие и вашето пколение имахте идеалната възможност да изритате веднъж за винаги рубладжийте от България….. е не успяхте. Вие и вашето поколение управлявало толкова гнусно последните 20 години, не ни оставихте нищо другожна нас младите освен да ви кажем. R.I.P. DADDY….Ще правим каквото си искаме….

 25. Към tatar:

  Извинявам Ви, как не! След като не съобразявате, че не можете да се изявявате от името на цели поколения, нито да заклеймявате други поколения, направо сте си за извинение – с извинение… ако изобщо разбирате за какво става дума. В което се съмнявам, след като имате самочувствието да раздавате правосъдие над милиони хора по формален признак.
  Да декларираш, че ще си правиш каквото си искаш- това го може всеки хашлак. Но да МОЖЕШ да правиш,каквото си искаш- това е дадено само на Всевишния. Вие за такъв ли се имате?
  Иначе е вярно, няма що:лежахме си ние по гръб( да се изкажа и аз във вашия стил от името на всички, та дано схванете колко глупаво звучи това). Нищо не правихме и чакахме да дойдете вие, можещите, умните и явно адски грамотните, за да ни посочите светлината и верния път- и както разбирам, най-вече към гробищата, от което се чувствате възвишено горд от себе си.
  Защо изобщо си правите труда да споделите тези свои мъдри мисли с толкова невзрачен, престарял човечец, като моя скромна милост , че и с останалите застаряващи,грохнали от мързел, но преобладаващи впрочем на брой хора в България?
  Ами ходете да си правите каквото си искате по улиците, не си хабете енергията напразно тук!
  Добре, че все пак, при цялата си грохналост, познавам и други представители на младото поколение, иначе трябваше да се натъжа много с такъв погребален агент на моето поколение, което с такава радост закопавате.Но всъщност съм развеселен от бръщолевенето ви-щях иначе да се забавлявам да ви отговарям изобщо ( като си го просите, какво да ви правя)?!

 26. До TERVEL:
  Знаете ли как силно ми се иска и на мен вярата да заслепи мисълта ми!За съжаление Животът ме убеди, че свободата не ще Караджата – иска екзарх…
  Темата, какво постигнаха националните ни герои /предадени, убити или изоставени от тези, заради които се сториха курбан/, е много тежка и не е за блога.
  “/…/ Не е чудно тогава, че поради слабото социално съзнание на народ и интелигенция, в българския обществен живот начело на управлението изпъкваха хора, не само недоразвити, но нерядко и душевно болни, нравствено тъпи, страдащи от морален идиотизъм и грандомания.”
  Опит за психологически анализ на нашия обществен живот, д-р Никола КРЪСТНИКОВ, 1922.

 27. До Павел Тинков – приятелю, Полша беше само пример. Много неща от живота, просто нямат алтернатива. Например, капитализмът няма алтернатива.

 28. Чета и се чудя колко много хипотези, аксиоми и глупости се пишат по един толкова прост казус. При фракинга влизат определено количество (по мое мнение твърде голямо) химикали, от различен тип. Който желае, може да открие техен списък. Все ми е тая дали американски, руски, занзибарски или марсиански компании ще участват! Това е пагубно за природата, въпроса е кога ще го разберете? Въпроса е над политиката, недейте да политизирате излишно. По убеждения съм десен, а с господин Инджев сме се виждали покрай вече несъществуващия “Про и Анти” на Васил Станилов. Фракинга ВЕЧЕ е проблем в Западна европа, да не го пренасяме и тук, за неизвестни финансови изгоди.

 29. До Ивайло

  Фракинга не е проблем нито в западна европа, нито където и да е по света. Никъде по света няма и забрана за проучване дори за шистов газ. Изобщо малоумие като последното предложено има само в България. Освен това от няколко години съществува и технологията за добиване на шистов газ с газов LPG фракинг и Шеврон е една от трите в света компании лицензирани за неговото използване 🙂 Да се надяваме да го направят в България 😉

 30. До Павел Тинков
  За да вярваш ти трябва сила.Познанието ти дава тази сила.Страшно трудно е,но кой ни е крив като си избрахме Свободата и Демокрацията.Всички знаят кое е добро и кое е зло, но малцина са тия които избират пътя на доброто.Знаете защо.Понякога ми е страшно тежко, но си казвам, а на Паисий,Раковски,Левски,Ботев,Бенковски и всички останали велики Българи да не им е било леко и тръгваш отново уверен.Годините след 1989 ми помогнаха да разбера, че съм Българин.А това чуство уверявам Ви е прятно…….

 31. Като не е проблем в Западна Европа, отивайте да работите на сондите там и да изкарвате пари. Чудно ми е дали, как щяха да реагират Софиянци, ако бяха открили шистов газ под Кремиковци….вой до небесата и десетки хиляди души под строй пред парламента в защита на “тяхната” столица. Ай сиктир с тия фракинги. Само някакви русофоби подкрепят идеята. Връзка с главния мозък – никаква.

 32. До TERVEL и СОТИРОВ:
  Момчета, от къде тръгнахме и къде стигнахте?! Започнахте да ме убеждавате, че “утре ще съмне”!
  Исках само да обърна внимание, че в НАСТОЯЩАТА СИТУАЦИЯ у нас /управление на гербери-посткомунисти, начело с мутрата ББ, държан на каишка от Валентин Златев, Герго Гергов, Георги Седефчов и вся остальная сволоч/ да се приеме временно сделката “отказ от търсенето на шистов газ срещу кръст за гьола “Белене” е повече от добра.
  Вижте, докато ние с вас спорим кой по-патриот, кой по-демократ, какво плещи комунягата “АЗ СЪМ”!
  До “АЗ СЪМ”:
  Ако не си провокатор, ТИ СИ технически неграмотен галфон! Земята под Кремиковци /и Бухово!/ социалистическото управление успя така яко да отрови, че тъкмо там вече е все едно какви “сиктир-фракинги” ще се прилагат. Само че по онова време такива като теб си налягаха парцалите по темата и изразяваха мнение скандирайки “КПСС-БКП”! Така че, скрий се в клоаката, от която си изпълзял и не се опитвай да ползваш този блог, за да мътиш мозъците на лековерните.

 33. Нещо не разбирам спора. Може би не съм достатъчно умен. Защо ли си мисля, че дори и да има шистов газ у нас, и ШЕВРОН имат технология да го добиват чисто, те не биха ни го продавали по-евтино от руснаците. Същото горе-долу важи и за токът от Белене, както се вижда, май руснаци ще го строят с техни пари. Както виждаме с цените на бензина и дизела – дори Лукойл да ни изнудва, какво ли правят ШЕЛ, ОМВ и другите?
  Какво от това, че Асарел Медет добиват медната руда у нас, а чужда фирма я преработва – цената на медта си е на “борсови” цени и у нас пак нищо не остава, защото “производсвените” разходи били големи. Какво пречи и на “ШЕВРОН” или АЕЦ “БЕЛЕНЕ” утре да обясняват, че инвестициите и “производствените” им разходи са големи и… газът и тока са скъпи?
  Но, при всички случаи, екощетите ще са си за наша сметка (за сметката на нашата природа). Как ли оцеляват австрийците без шистов газ и “атомен” ток, а швейцарците? Просто са се научили да пестят енергия (с инвестиции в енергийно ефективни технологии и сгради), а тази дето не им достига – в голямата си част я добиват от отпадъците или природата, дори и горивата си (това поне го знам със сигурност, защото това ми е професията). Проблемът е, че при техният начин на производство на енергия и горива не може да се образува монопол, който да дърпа конците и да определя цените!!!

 34. До къде сте я докарали, господа! Един 25 годишен човек го изкарвате комуняга само, защото защитава земята си!! Ха-ха..

  Че пък нека ме изкарват комунист, пет пари не давам за това. Важното е, че земята, въздухът, водата – природата като цяло – е безценна. А вие си завирайте главите в пясъка, може да намерите нещо, което сте изгубили (здрав разум например).

 35. Към аз съм:

  Колко точно?25 годишен ли?
  И откъде знаете?-въпросният не се беше определил чак път толкова?!
  Явно си дружите във вашата организация,в която инструктажът куца.
  Преди да пишете трябва да пиете по-малко. Защото се издавате.
  Приказките ви за природата и вероятните, хипотетичните вреди за нея, която иначе реално беше мачкана с десетилетия безмилостно, са жалък смокинов лист за истинските ви мотиви.
  Вдигайте си лозунгите във вашите си трибуни- ето , властта е ваша, пълно е с вестници и какво ли не други рупори на правилната пропагандна линия.

 36. Не искам да опонирам на Иво Инджев, а още по-малко да привнасям лозунги във иначе хубавия блог. Но пък не мисля, че на автора му прави чест да обижда всеки, който има по-инаково мислене от неговото. Е нищо де, уж живеем в демокрация, свобода на словото, ала-бала…все лозунги на прехода. И се оказва, че най-върлите им привърженици всъщност искат да няма такава трибуна. Ами халал да ви е. Аз се изказах. Извинете за което.

 37. Към аз съм&

  Не лъжете с обобщенията си за обиждането на “всеки несъгласен”- не сте единствения читател и коментатор тук, за претендирате да виждате нещо, което другите не забелязват.
  Обиковено не отговарям на такива “тънки” манипулации ( “харесвам те, обаче да кажа все пак, че си идиот”).
  Използвам обаче да припомня за пореден път: няма да влизам в диалог с желаещи да говорят лъжи от мое име- не си правете труда с агрумента, че било хубаво поне аз да прочета нападките на лична основа- на постоянните натрапници не обръщам внимание и ги изпровождам в коша без да си губя времето да им прочитам злобните писания.

 38. Вижте, наистина не искам да ви опонирам, и въобще не ми е целта да внасям манипулативни коментари. Още по-малко пък го правя (ако вие смятате хората с различно от вашето мнение за “идиоти”, то би трябвало да знаете, че не всички мислят като вас).

 39. Към аз съм&

  Ето затова не желая да си говорим: продължавате упорито да настоявате на лъжата, че смятам хораТА с различно мнение…
  Кой ви дава правото да пишете от мое име лъжи?
  И кой ви е упълномощил да сте говорител на хораТА- не можете да защитите собствената си неубедителна теза, какво остава да се вживявате в ролята на Господ…
  Прав ви път!

 40. До Павел Тинков
  Дано този компромис докаже правотата Ви.Бих се радвал много.Едно единствено нещо искам да докажа в живота си, че съм Българин.А по отношение на “Аз съм” само съжаление.Загубил е Отечеството си.

 41. Г-н Инджев,считам, че действително въпросът с добиването на шистов газ е изключително важен. Определянето на хората, които участват в протестите срещу развиването на проекта за добиване на шистов газ в Добруджа на агенти на руските геополитически интереси и лишени от каквито и да било мисли за гражданска позиция може да се обърна като бумеранг към вас и да ви определи като американски агент, например…. Никой от нас не е специалист в тази сложна и явно, криеща опасност и незвестност технология, НО…. Компаниите, които искат да равиват тази дейсност имат доста странно и непонятно поведение и по никакъв начин не проявяват откритост и информираност. След извършването на такива дейсности не къде да е, а в люлката на демокрацията, САЩ, се появяват ужасяващи последствия, за които се мълчи от тяхна страна, а поведението им граничи с цинизма. Мисля, че ако те наистина твърдят, че няма опасност, защото не представят своите аргументи, не ни информират как се прави това и дали наистина е толкова безопасно. Само да казвам, че е едно нещо е безвредно без да казвам защо няма да накарам със сигурност никой да го опита или да го направи. Играта с природата е опасна и винаги губещия е човекът. Знам, че ще бъда победена и накарая действително ще забият сонди в земята, ще се отрови водата, ще се плеснем по челото, ще бъде късно, а някой ще си замине от тук без дори да признае пред себе си, че е бил гадняр и е спечелил много пари. И тук няма нищо общо политиката, дори и да се опитате да ме определите, като “подъл руски агент”, който се бори срещу нашата енергиина независимост, такова нещо няма, но вие все пак ги разбирате тези неща…..

 42. Към Михаела Арсова:
  Публикувам лъжата, че “определям хората ..”,за да се види как не трябва се лъже- опитайте другаде.
  Защото никъде не съм казал нищо подобно на твърдението ви, което ми вменява нещо, което не съм писал. Цитирам, за да е ясно, защо не искам да си разговарям с лъжци- всеки може да сравни лъжата ви с моя текст:

  “Определянето на хората, които участват в протестите срещу развиването на проекта за добиване на шистов газ в Добруджа на агенти на руските геополитически интереси и лишени от каквито и да било мисли за гражданска позиция може да се обърна като бумеранг към вас и да ви определи като американски агент, например….”
  Приятно прекарване като “коментатор” там, където ще ви търпят.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.