Брак(ониер) по сметка: ще плати ли?

Ако не бях написал книгата „Президент на РъБъ”, в която подробно описвам бракониерството на президента Първанов, вероятно щях да се притесня да публикувам без коментар интервюто на еколога Стефан Аврамов по същата тема. Не ми се бракониерства чужд труд…
Други колеги са си направили труда за интервюто, но съвестта ми е чиста поради положения през годините от мен труд да кажа и обобщя известното ми по този въпрос. Апологети на Първанов, като социологът Андрей Рачев и журналистката Велислава Дърева, която никога не си признава, че е член на висшето ръководство на БСП, самоотвержено защитаваха в публичното пространство бракониерските наклонности на държавния глава Първанов, осмивайки критиките на такива, като моя скромна милост, отстранена от бракониерските пътеки на величието от Сирищник.
И все пак, прочетете интервюто, което публикувам предимно поради последните три изречения в него. ( ivo.bg)

Vseki den:

Екологът Стефан Аврамов:
Първанов излъга за архара
Марина Чертова ~ вторник, 17 януари 2012

Ловното хоби на президента Георги Първанов отново предизвика интерес в последните дни на неговия мандат. Според ексслужителя на НСО подполковник Николай Марков хобитата на държавния глава струват милиони. В предаването „Насреща: Люба Кулезич” по TV7 бившият офицер каза, че по страст и по лов Първанов е надскочил Живков. Още преди година екологът Стефан Аврамов поиска парламентарната Комисия „Антимафия” да разследва ловните трофеи на Първанов. Какво се случи, след като той подаде своя сигнал, и дали президентът е нарушил ловния морал? С тези въпроси се обърнахме към Стефан Аврамов, който работи в Българска Фондация Биоразнообразие. Той е завършил ветеринарна медицина и е специалист по защитени територии и видове.
Г-н Аврамов, в началото на миналата година сезирахте парламентарната комисия „Антимафия” с искане да разследва ловните трофеи на президента Георги Първанов. До какво доведе тази проверка?
За съжаление до нищо. Въпреки че комисията беше поела ангажимент да разгледа изключително сериозно сигнала, го разгледа чисто формално и го отхвърли директно.
А вас какво конкретно ви провокира да поставите въпроса за ловното хоби на държавния глава в парламента и пред обществото?
Ловното хоби на президента не ми правеше особено впечатление, тъй като в България има много ловци. Не съм против лова, дори работата ми е да контактувам с много ловни сдружения. Подразни ме, когато той бе на посещение в Узбекистан и отиде на лов в техен национален парк и резерват, където ловът е строго забранен. Там той ловува за без пари световно застрашен вид. Архарът е вид див овен. Той обитава Средна Азия – в руските средноазиатски бивши републики, Монголия, Афганистан, Пакистан и Китай. Архарът на Северцов е световно застрашен подвид. Среща се само в Узбекистан и от него са останали само няколкостотин бройки. Това сложи много голямо петно върху България и именно този факт ме провокира да поставя въпроса още преди няколко години.
Сезирането на парламента беше мой последен опит да се хвърли светлина върху хобито на президента. Но освен отзивите в медиите нито една държавна институция не се заинтересува сериозно да провери случая. Нещо повече, например министър Мирослав Найденов защити президента, че ловува законно. След това нещата за мен губят смисъл, защото нито изпълнителната, нито съдебната власт, нито Комисията „Антимафия” пожелаха да направят някаква сериозна проверка.
Преди два дни бившият служител на НСО Николай Марков коментира, че Първанов е надминал Живков по ловни подвизи.
Честно казано, не знам на Първанов или на Живков му е по-голяма оная работа, не знам и Живков колко е ловувал. Знам само, че Първанов е правил неща, които не би трябвало да прави.
Можете ли да бъдете по-конкретен.
Един от случаите е с архара.
Президентът много пъти е давал обяснение за този прословут архар. Не ви ли удовлетворяват неговите обяснения?
След като излезе информацията за архара, ние му звъняхме. Имаме писмен отговор, че по време на посещението си в Узбекистан той е спазвал програмата, което според мен не означава, че не е стрелял. Една година след като се вдигна целият шум, той излезе с изявление, че няма трофей от архар. Но това, че нямаш трофей от архар, не означава, че не си стрелял. Ако той иска да бъде честен и ясен, трябва да каже: „Аз не съм ловувал, не съм ходил на лов за архар, не съм отстрелял архар и нямам трофей на архар – нито преди, нито сега.” Това са три отделни неща. Той каза само, че в момента няма трофей на архар. Нали разбирате, че той може да е ходил на лов, твърди се, че не е уцелил, според мен е уцелил. Този трофей му носи само негативи и или е бил върнат обратно, или е скрит някъде. Затова той си е прав – няма трофей на архар.
Скандалът всъщност се разгоря, защото президентът е ходил на лов за защитено животно.
Въпросният архар би могъл да бъде ловуван законно по съответната процедура. Тази процедура не е била спазена. Той е ловуван абсолютно незаконно, при това на незаконно място. Извършени са две нарушения на ловния морал. Нас не ни интересуват узбекските закони, тъй като ние сме в България. За мен тук е важна именно моралната страна на въпроса. Първанов е президент на държава от ЕС, а отива в Узбекистан и се държи като местните велможи. Това беше една страна, поставена в дипломатическа изолация. Той би трябвало да отиде и да покани дисидентите на закуска, така както направи Митеран у нас. Това е фундаменталната разлика между нашия т.нар. президент и нормалните европейски президенти. Те отиват в тази страна да свършат нещо добро, а не да правят това, което прави местният управляващ клан в държавата.
При положение че според думите ви Първанов е нарушил ловните закони, това означава ли, че той не може да се нарече истински ловец?
Сложен въпрос, тъй като бракониерството е широко разпространено сред т.нар. истински ловци. Не бих искал да определям кой е истински ловец и кой не. За мен нещата, които той прави, са неморални.
Тогава излиза, че Първанов е един обикновен бракониер.
А не, високопоставен бракониер. И точно на такива високопоставени бракониери държавата трябва да реагира изключително строго, защото законът не е само за дребните риби. Тези високопоставени хора са примерът на обществото и когато такъв човек кара през просото, как да обясниш на обикновения човек, че той трябва да спазва закона и морала.
Колко струва трофеят от архар?
За този архар, тъй като е световно застрашен подвид, се отпускат няколко бройки веднъж на няколко години. На практика цена липсва, тъй като той е нещо изключително. Но средната пазарна цена на хубав трофей от другите подвидове архари започваше от 20 000 долара.
Условно казано, човек, отстрелял архар, може да си заработи $ 20 000?
Моята лична хипотеза е, че Първанов е отишъл в Узбекистан, за да отстреля този архар без пари в рамките на дипломатическата си визита, а всичко останало е било шменти-капели и оправдания. Това е хипотеза, която не мога да докажа.
След няколко дни властта на „Дондуков” 2 ще се смени. Ще поискате ли от новия президент Росен Плевнелиев да провери ловните подвизи на своя предшественик?
Честно казано, не знам дали бих се захванал, тъй като много се разочаровах от всичко това, което стана. За да бъде направено някакво разследване, и някой друг трябва да има желание да намери тези факти. Аз бих могъл да бъда осъден от президента, имайки предвид, че всичко това, което казвам, никой не го е доказал. Колкото и абсурдно да звучи това. Аз знам неща, които властта също знае, но тя не прави нищо, за да излязат те наяве. Ако наяве излязат част от фактите за неговите ловувания, той вече е вън от играта политически. Оттам нататък не знам дали един дребен гражданин като мен може да промени нещо.
Казвате нещо много сериозно, имайки предвид, че Георги Първанов се гласи да остане в политиката.
Ако някой има интерес той да излезе извън играта, нека да се захване с тази тема. Има какво да излезе.

17 мнения за “Брак(ониер) по сметка: ще плати ли?”

 1. г-н Инджев много Ви моля коментирайте темата за владиците и ДС,11 от 15 са били сътрудници.Аз ги съжалявам и все повече мразя това ДС.За съжаление не притежавам дарбата да изразя това свое чувство

 2. Към Slav:

  Какво да Ви кажа, седя и немея…Рядко изпадам в състояние на безсловесност,но случаят е от такова естество, че направо не се нуждае от коментар.
  Вероятно това е най-ярката илюстрация на думата “тоталитаризъм”: проникването в Храма до такава тотална степен е символика без паралел.
  Най-первезното обаче е, че дискредитирането на клира от старото поколение рязко повишава кариеристичните шансове на алчни кариеристи от младите, като пловдивският дядо Николай ( поради възрастови причини е неопетнен поне в по отношение на на ДС).
  А той е хищник с московска закалка и захапка, който като нищо би оседлал БПЦ в интерес на руските си господари като венец на вековните безплодни усилия на Кремъл да постави на колене българското православие, намерило сили да се бори и спечели срещу този натиск дори в условията на Османската империя!
  Че съм грешен, грешен съм, но дано и опасенията ми са грешни… дай Боже да съм лош пророк!

 3. Впечатлен съм от факта, че създателите на Алтернативния синод били също агенти на ДС. Всички! Като добавим и създаваните нови църкви, за водещите йерарси в които също има подозрение че са агенти, излиза че целият религиозен живот продължава да се манипулира от зависими хора. Нещо повече- те изкуствено създават разцепления за да няма никаква доминираща общност.
  А за възрастта и младостта на служителите на идеята (а не на вярата) не трябва да се съди само по намерените картончета и данни. Поставянето на даден човек в зависимост – вербуването, както го наричат си е професионално умение и не изчезва с ДС. И предимствата от тайната власт получавана чрез това умение едва ли е изчезнала. Просто сега няма архиви за младите кариеристи….Казано е, за хората трябва да се съди по делата им!

 4. “Властта се страхува от хора, които имат кауза и я защитават на улицата, макар и с мирни протести, коментира още Калфин.”„Мисля си, че имам някакъв много малък принос в успеха на гражданското общество по въпроса”, добавя той”
  Мисля си ,че направо проявява скромност!”гражданско общество” – всеки с “каузата си”
  С такова “гражданско общество” да ти стане едно такова леко на душата!

 5. Гоце Първанов нанесе много вреди на българската демокрация.Върна България 20 години назад във времето,когато българските политици бяха персона нон грата в Европа .Европа имаше отношение към България “на две скорости”-едното към българксия народ,и другото към българския президент. Но хак да им е на Европа – играят двойствена игра с поскомунизма.Оставят лилипутите да се борят с комунистическия змей. Оказа се,че Германия е също троянската к.ва на Русия.Неприличното трио “Меркел,Шрьодер,Путин” задава повече въпроси,отколкото отговори.В Италия тенорисимото Берлускони беше също креватен партьор на Москва.Новия нео-комунизъм е срамната,мръсничка тайна на Обединена Европа,”нощното подмокряне” на съвременните демократи в Европа,които не намират сили да осъдят Комунизма.
  Поздрави за Иво Инджев,идвам от време на време тука ,на неговия блог,да си рестартирам емоциите

 6. Г-н Инджев, Вашите опасения относно дядо Николай, са много основателни. Днес глашатая на днешната власт- Бареков, подхвърли идеята да се промени възрастта на обсъжданите кандидати за наследници на патриарха.

 7. А как още на 02 януари скочиха онези интелектуалци да защитяват Българската православна църква „огорчени и възмутени от интригите и нечистоплътните атаки срещу нея“.
  „Набира скорост една зловеща тенденция – да се обругава всичко, което е исконно българско, всичко, което напомня за великите традиции на националната ни идентичност и култура“. Е, явно принадлежността към 6-ти отдел на ДС е “велика традиция на националната ни идентичност и култура“.
  Подпис: Антон Дончев – писател, академик, Ангел Гълъбов – академик, вирусолог, Андрей Пантев – професор, историк, Борислав Стоев – художник, професор, Васил Проданов – философ, чл. кор., Венцеслав Кисьов – професор, актьор и поет, Георги Бакалов – историк, професор, Георги Марков – историк, академик, Дамян Дамянов – професор, член кореспондент, Дора Бонева – художник, Стефан Драгостинов – професор, композитор, Иван Юхновски – академик, химик органик, Иван Маразов – професор, изкуствовед, Иван Гайтанджиев – журналист, посланик, Иван Гранитски – писател, литературен критик, издател Ивайло Мирчев – професор, художник, Константин Косев – академик, историк, Красимир Спасов – професор, режисьор, Любен Зидаров – художник, професор, Любомир Левчев – поет, Панко Анчев – литературовед, почетен доктор на Литературния институт „М. Горки“ – Москва, Пенко Русев – филмов продуцент, Славчо Вълчанов – професор по богословие, Тихомир Стойчев – експерт по национална сигурност, Хайгашод Агасян – композитор

 8. И сега във връзка с оправдалите се подозрения за ТОТАЛНА аморалност на “висшето духовенство” и дълго чаканата смяната на Гоце в президентството е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО България НАЙ-ПОСЛЕ да реши въпроса с агентите и доносниците на КГБ ( каквито са били ВСИЧКИ на заплата в ДС по силата на решение на БКП).

  Ден след ден поличаваме доказателства, че изкривяването на съвременния български обществен живот и икономически отношения се дължи на ДС!

  Липсата на, простете за израза, ‘европейско развитие”, фалшът и продължаващата зависимост от Русия са закономерен резултат.

  ЛУСТРАЦИЯ е пътят и истината, и животът за България!

  Без лустрация България просто ще изтлее!

 9. Г-н Инджев,
  Тъй като споменавате Велислава Дърева, мисля, че е крайно време да направите един задълбочен и подробен портрет на тази личност, която вече повече от 20 години манипулира, заблуждава и мами българската общественост. Кой друг освен Вас ще се осмели да го направи? Затова се обръщам към Вас. Знам много добре, че огромната маса журналисти ще излязат с номера „Да не злепоставим колежката” . Само че тук не бива да има притеснения по повод на някаква криворазбрана колегиалност, защото имено такива „журналисти” като Дърева дискредитираха българската журналистика във висша степен и я върнаха към времето на Тодор Живков след краткото размразяване в началото на 90 те.
  Дърева олицетворява всичко порочно в българската журналистика според мен: лицемерната избирателна загриженост към дадена тема, която е удобна на нейната партия в момента и забравянето и след това, удобното безадресно възмущение, с което си правиш реклама какъв борец си и колко си принципен / без конкретни имена и без конкретни случаи/ и най-вече: фалшивото дистанциране от властта, представянето на Дърева като едва ли не „дисидент” и „обикновен журналист” което вече е суперлицемерие!
  Какво каканиже Дърева срещу „политиците” ? Ами тя през ЦЯЛОТО това време на прехода си беше и все още е / лично проверих в сайта на БСП/ член на Висшия Съвет на БСП. А беше и депутат! Само че винаги когато я представят в студио, този важен факт свенливо се премълчава . И у хората остава измамното чувство, че тя е просто един разследващ журналист. А тя, Дърева винаги е била във или поне около властта. Ами това да говориш за някого, какъвто и да е и колкото и да ти е неприятен с ПРЯКОРИ? /които може би ти самият си измислил и пуснал в употреба/ Тя почти винаги така говори!
  Последната и кауза: да брани БПЦ, която видите ли СДС било съсипало / в предаването Отпечатъци на Мира Баджева тя каза точно това/. Ами 45-те години комунизъм преди това едва ли не БПЦ си е била поставена в съвсем нормално положение. Така излиза от думите и.
  Гнус ме е от Дърева!
  Жалко, че като нея има много, твърде много „журналисти” в България. Затова и публичността ни е в това състояние.

 10. Агент или не на ДС, неопетнен (явно само поради възрастта си) или не, т.н. Николай достатъчно се самоопетни със собственото си, публично парвенюшко, нагло поведение, отвратило вярващи и невярващи, но удобно за управляващите – явно…:-(

 11. В списъка на г-н Ясен Прахов липсва академик Сендов, за да припомни библейския стих: …всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха.

 12. Злото, което ни възмущава, е вече сторено. Лошото е, че прикрито зад него, се крои по-голямо зло – издигането на Николай Пловдивски за патриарх. Защото е бил малък и не са го вербували за оная ДС. Но за “демократичните” НСС и ГДБОП не е било трудно да “наваксат”,предвид нетрадиционната му сексуална ориентация и ламтежа за ролекси, джипове и подобни. Плюс дебелата му връзка с двора на Московската патриаршия.

 13. Боя се, че КОСТОВИСТ е прав … уви! Отдавна подозирах подобен сценарий. Единствената ми надежда е в хора като г-н Инджев и съмишлениците му (към които (не)скромно се самопричислявам).

 14. За дядо Николай се говорят ужасни неща, не знам дали да ги съобщя, изпитвам гнусота, а виждам, че се е устремил да става патриарх, видях колко свирепо изглежда и говори в предаването на Горан Благоев, когато се честваше годишнина в Руската църква и там присъстваха 3-мата “архонти”….. А той подпрепи разкриването на досиетата защото неговото не е към ДС, а другаде.

 15. Уговорили се съпруг и съпруга да пускат по едно бобово зърно в две затворени кутии при всяка своя изневяра.
  След 50 години отворили кутиите – в кутията на дядото имало 3 зърна, в кутията на бабата – нула.
  На изнинадания дядо бабата отговорила:
  – Ти от каде мислиш, че вземах боба, който ти варих цял живот ? ? ? . . .
  Затова е много любопитно:
  – От къде вземаха старата хартия за рециклиране заводите за тоалетна хартия от 1989 г., та чак до сега – ами как от къде – от изчезналите досиета на БЕЗБОЖНИЦИТЕ: мАКСИМ Софийски и кИРИЛ Варненски . . .
  В продължение на много години съм си задавал въпроса – Защо Протестантите са се е отделила от РимоКатолиците? ОТГОВОРЪТ дойде след огласяване на безобразията на сВЕТИЯ сИНОД на бЪЛГАРСКАТА пРАВОСЛАВНА цЪРКВА . . .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.