ГЕРБер с роза на газа

Понеже някой може да остане с впечатлението, че не подкрепям правилните решения на правителството и неговия парламент, включително като си позволявам да публикувам мнения срещу забраната на проучванията за наличие на шистов газ, днес се решавам на дръзката постъпка да цитирам компетентното антиимпериалистическо и антиамериканско мнение на в.”Ново работническо дело” по въпроса, което напълно съвпада по своя смисъл и практически резултат с аналогичните действия на ГЕРБ и вожда Борисов.

Извинявам се на другарките и другарите от редакцията, че не съм поискал изричното им разрешение за целта, но се надявам да проявят разбиране дори към такъв русофоб и българомразец като мен в случая – ето, съдействам за разпространяване на правдата чрез следната статия от техния вестник, за което със сигурност няма получа нито долар печалба и с това доказвам, че напълно безкористно помагам за правилното информиране на трудещите се в интернет. Пък и от решението на Бойко Борисов да направи България единствената в Европа държава, забранила ПРОУЧВАНЕТО за наличие на шистов газ, следва, че се е осъзнал и се е върнал към изконните ценности от милиционерското си минало, което няма как да не е симпатично на „Ново работническо дело”.
От уважение към оригинални стил и правопис на автора , не съм си позволявал никаква намеса в текста (ivo.bg)

НОВО РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО
Брой 9
1-15 август 2011 г.

За шистовия газ, АЕЦ – Белене и националната независимост
Виктор Стоев
Българските десни политици и разните други българомразци и рософоби, не пропускат ден да оплакват националната независимост, застрашена от руските инвестиции у нас като АЕЦ-Белене, газопровода „Южен поток” и петропровода „Бургас – Александруполис”. Русия ни заробвала икономически, но не така разсъждават, когато става въпрос за инвестиции от други страни. Например, от САЩ, Германия и Турция. Те не ни заробвали, те помагали за нашето икономическо развитие и за излизане от кризата!
Не помня точно преди колко години бе приватизиран „Нефтохим” – Бургас от „Лукойл”-Русия, но България не страда от недостик на бензин. Същото е с газа, който получаваме от Русия. Някой ще каже,че цените са високи (имаше и протести против цената на бензина от Лукоит). Така е, няма фирма, корпорация, която да не реагира на търсеното и предлагането на пазара, но нали скачахме за пазарна икономика, т.е. за капитализъм. Ако повишаването на цената на бензина и газа, които се диктуват от цената на световните борси, е посегателство върху независимостта на страната, тогава как да определим повишаването на цената на тока от американската фирма, която приватизира една от тецовете в Марица-изток. Или на приватизираните електроразпределителните дружества, които постоянно повишават цената на доставяния от тях ток, който купуват от АЕЦ –Козлодуй за жълти стотинки, а го продават за левче и кусор отгоре. Това не е ли заробване?
Аз не мога да определя какво представляват американските военни бази в България, които се издържат от българското правителство – може израз на национална независимост! А продажбата на българска земя на чужди граждани, или разрешението да американската фирма да дълбае в нивите на гражданите от Нови пазар да търсят шистов газ, когато е от ясно по ясно,че той ще унищожи не само нивята на хората, но природата на този златен край. Специалистите алармират и предупреждават, че технологиите за проучване за шистов газ са потенциално опасни за околната среда, а за нашата малка територия последствията ще с унищожителни. Но правителството, както обикновено, когато нещо си е наумило, го прави напук на останалите (в случая с позицията на общинския съвет на община Нови пазар). И не само това, някои коментатори в социалната мрежа твърдят, че Бойко Борисов просто изпълнява искането на щатския посланик, който открито лобира за американската фирма. И как иначе, нали нашият министър-председател сам призна преди време, че е човекът на ЦРУ в България.
И така, руските инвестиции са заробващи, а американските – не!
Министерството на икономиката използва нормативни хватки, за да неглижира решението на общинския съвет на Нови пазар да не се позволява на американската компания “Шеврон” да проучва и търси шистов газ в района. Местният парламент реши единодушно да се наложи мораториум върху всякакви действия, докато не бъде изготвена оценка за въздействието на околната среда (ОВОС) от независими международни експерти.
Юристите от ведомството на Трайчо Трайков обясниха вчера пред “Сега”, че високо ценят загрижеността на местните власти, но в конкретния случай решението било неприложимо, тъй като се основава на Закона за опазване на околната среда. Според него ОВОС се прави едва когато се стигне до добив на шистов газ, а договорът с “Шеврон” е само за търсене и проучване. Освен това икономическото министерство действало по разпоредбите на Закона за подземните богатства, а не по екозакона.
“Добивът е предмет на отделна административна процедура – предоставяне на концесия за добив, която ще се реализира при условие, че търсещо-проучвателните работи приключат с положителен резултат – намиране на находище и регистриране на търговско откритие”, уточняват още от МИЕТ и добавят, че като се стигне до този етап, ще има ОВОС.
Енергийни експерти обаче коментираха пред “Сега”, че подобни аргументи са несъстоятелни, защото при проучване за шистов газ се правят дълбоки сондажи, което според Закона за околната среда изисква възлагане на ОВОС. Това е и мотивът местният парламент в Нови пазар да вземе решението си въз основа на закона за околната среда.
Ведомството на Трайчо Трайков се оправдава, че не е дало никаква предварителна информация на община Нови пазар за това, че “Шеврон” ще бие дълбоки сонди там, тъй като решението за провеждане на конкурса е обнародвано в “Държавен вестник”, както и в официалния вестник на ЕС на 23 декември 2010 г. “В този смисъл МИЕТ не счита, че община Нови пазар не е разполагала с достатъчно информация за предстоящите търсещо-проучвателни дейности в посочената площ”, пишат от министерството.

24 мнения за “ГЕРБер с роза на газа”

 1. На първо време трябва да знаем има ли шиистов газ в България. Това ще ни даде коз в ръцете в преговорите с Русия.Ще бъде отнета инициативата и надменноста на Руската империя.Обаче Пропагандата в България се активира,заля пространството с токсични публикации.След “лудата крава”,птичия грип”,народа се страхува и от шиистовия газ.

 2. Проучванията за шистов (неконвенционален)газ , са същите като проучванията за конвенционален газ. Разликата е в ядката, която се взема за изследване, никакви вредни технологии не се използват, а фракинг се прилага при добиването, а не при проучването. Никъде по света няма забрана за проучване за шистов газ, дори в Русия, ние сме уникални в това отношение, тоест един вид сме по-католици от папата.
  Такива дейни екоактивисти никъде си нямат, даже и в Гринпийс ряпа да ядат. И понеже световната геоложка общност смята добива на шистов газ за революция, то нашите контрареволюционери са на път да предизвикат световна контрареволюция с амбициите си да търсят подкрепя къде ли не по света. Важно е да не се допускат експертите до трибуните, а да се крещят лозунги от болшевишки тип, подплатени с заплахи за глобално замърсяване на водата, въздуха и най-вече нашата житница все едно само в добруджа се отглежда жито, ама найсе…

 3. Аууу Питсбърг!

  А миналия месец ми се наложи да пренощувам там и даже душ си взех, че и вода от чешмата пих?!

  Идиотите в БГ се клонират на конвейр.

 4. продължавеме да се развеселяваме-смях,смях, смях.докато гербера се кичи с “роза на газа”(напомня ми култов кадър от още по-култовият филма “ъндърграунд”),едни други ,засмяни и румени ,извадили “розата от газа”,закичили се с нея зад ухо,вдишвайки омайното и ухание, вият такова кръшно и дълго хоро от тука та чак до москва.

 5. Дори технически да е безпроблемно предварителното проучване за шистов газ,както уточни Алдин, политическата заявка за съжаление е дадена. Това е позорно решение, жертващо интересите на България, за сметка на други.Един от колегите ми е поляк(не работя в БГ) и той ме попита дали е истина, че сме спрели проучванията за намиране на шистов газ. Прочел е новината в полската онлайн преса. В Полша хората наричат намерения там шистов газ – “нашите осигурени пенсии за следващите 50 години”. А нашите…?

 6. И изобщо, докога технически въпроси, ще продължават да се решават от технически неграмотни лица? Защо на никой от българското правителство не му хрумна, да поръча техническо изследване(не ОВОС) на метода от друга, несвързана с Шеврон фирма или институт, компетентни в отрасъла. Тогава ако заключението е отрицателно – всичко е ясно, ще се чака нова технология за извличане, но поне ще знаем има или не щистов газ. Ако заключението е положително, тогава е необходима широка информационна кампания. На хората трябва да се даде цялата истина, а не частички от нея. Гледането на клипове в интернет с горящи газове от крана на чешмата, снимано някога и някъде не е сериозно. Да се каже – “…ами хората не го искат!” е плиткоумно оправдание и манипулация. Екологичните организации не са представителите на БГ народ и не са получили право да се разпореждат от негово име. Това са народните избраници и българския парламент – Народното събрание. Нищо добро не ни чака с такова клоунско подмятане насам-натам…

 7. ”Любопитен въпрос за противниците на шистовия газ: как ще “защитят Добруджа”, като Румъния проучва точно там?”

 8. Мы сейчас присутствуем при сланцевой революции, то есть в начале длительного периода углеводородного изобилия. Технология горизонтального бурения из 19 века и технология гидроразрыва из середины 20-го века были объединены в начале 21 века, и это перевернуло мир. Мир, правда, об этом ещё не знает. Но это его проблемы.

  Сейчас США становится супер-производителем нефти и газа. Если кто не знает: США стали добывать природного газа больше, чем Россия. Запасов газа, доступных для извлечения, стало дохера и больше, на сотни лет хватит. Газ теперь научились добывать почти в любом месте: и в сланцах, и в скальной породе. Цена на газ в США упала с $700 до $100 за1000м3.
  Когда Россия и Украина глупо воевали за разницу в $50 в цене на газ (и походя убили ГТС Украины и $20 млрд у налогоплательщика России за северные и южные потоки), в это время частный бизнес в США уронил цены в разы. Вот как выглядит разница между социалистическим подходом (войны чиновников в РФ и Украине) и капиталистическим подходом (частники в США).

  Прочитать можно тут (по-аглицки), и помним, что цена газа в 1$/MMBTU равна $35 за 1000м3.
  http://2.bp.blogspot.com/-8Ty1kSS62Yk/TxG1qTPUPHI/AAAAAAAAQr0/ZP-b2QYN-7k/s400/natgas.jpg
  Увеличить картинку: тут

  Примерно то же самое касается нефти. Если совсем коротко, то в США наблюдается бум нефтедобычи, и это надолго. Уже год как цена нефти в Нью-Йорке устойчиво держится на $10 ниже Лондона. Ещё чуть-чуть, и центр мировой нефтедобычи сместится из арабии и прочих Венесуэл в развитый мир, нефти станет много, она подешевеет. В этом году был пройден очередной рубикон: нефтепродукты стали главным экспортным товаром из США. Вы где-нибудь об этом слышали? Вряд-ли.

  Доказательство отсюда:
  Petroleum, Fuel Lead U.S. Exports in November (Нефть и топливо возглавили в ноябре экспорт из США)
  Top 15 U.S. November Exports Millions
  1 Petroleum products $5,032 (5 миллиардов – нефтепродукты)
  2 Fuel oil $4,780 (4,7 миллиарда – топливо)
  3 Pharmaceutical preparations $4,356 (остальное)
  4 Industrial machines, other $3,881
  ….

  Так что нет смысла ждать революции в электроэнергетике. Она уже идёт в сланцевых углеводородах.

 9. Повечето хора имат уши навярно,за да не им падне шапката върху носа и се гордеят с чистотата на съвестта си защото имат къса памет,а през деня тя спи!!!!

 10. Ивo, дoбpe, чe cи пpeдyпpeдил в начaлoто, чe oт yважeниe към cтилa и пpaвoписa на автора cи пycнaл cтaтиятa бeз промeни. Инaче щяx дa пoмиcля, чe дoкaто cи я пиcaл, cи глaдил пpaнeтo, глeдaйки по TV и сepиaлa “Лиcтопaд”.

 11. според мен има жестока манипулация сред общрството с цел да се пречи всячески срещу идеята за енергийна независимост на България, това е истината до която стигнах проучвайки проблема лично за себе си.

 12. Мамка им хамериканска, заробват ни в сегашно време! Виж братята руси – те продължават братски да ни помагат, аргументирайки се с освободителната мисия на СССР, продължила 45 и кусур години и докарала икономиката ни да не може да се завърти ни на ляво, ни на дясно без братската помощ (която, за по-надеждно, ни върти на 180 градуса спрямо надлъжната ос). Рот фронт! Лукойл forever (дали не значи “масло лукавого”?!) Yankee, go home!

 13. Pozdravlenia G-n Injev, po tochno zaglavie na situaziata ne moga da si predstavia.Badete zdrav! Harrison

 14. Бойко раята му от безмозъчни в НС,се “вслушаха”в гласа”народен,представен от безмозъчни и манипулирани като тях,известен брой”зелено-червени”еколози.И хооп,дадоха възможност на Гаспром и българските рубладжии да си отдъхнат.Нали имаше аналогични “спонтанни”протести срещу т.н американски бази в БГ!Кукловодите на такива протести са едни и същи:Москва и нейните агенти в БГ!Целта е една единствена:да не се позволи измъкването на БГ от мечешката прегръдка на “двойния освободител”,а чрез това,да продължи финансово-икономическия просперитет на Гаспром и неговите агенти в БГ!

 15. Ох, кеееееф. Кеф мамка му стараааааааа. Получавам душевна чекия като гледам как скимтиш от безсилна злоба Инджак.И по телевизията те видях как обикаляше като шашав от злобаааааа.
  Показвай се по-често по телевизията за да си припомням колко си жалък……

 16. Към iliev_76@abv.bg

  Публикувам ти мейла, за да си онанирате колективно с подобните на теб перверзници- но само веднъж. Хуманизмът си има граници, а и чикиджийството ти не го стимулира.
  Евтаназията на анонимния чикиджия все пак е е едкократен ак в този блог-никой не е длъжен да ти воайорства на тъпотата.

 17. България е най-бедната страна в ЕС, защото е с най-слабата икономика. И след като ползваме скъпия руски газ, а другите страни в Европа ползват евтин шистов газ, нашата икономика ще бъде още по-малко конкурентна. Българските стоки ще станат по-скъпи заради по-високите енергийни разходи и следователно никой няма да ги купува. Ще избягат и чуждите инвеститори, а нови няма да дойдат, пак заради скъпите енергийни разходи. Представете си, че има бензиностанция в квартала ви, където цените са по-високи с 20 или 30%. Кой ще отиде там да си зареди колата, овен ако не е смахнат идиот или българин.

 18. Г-н Инджев, аз лично като редовен читател на вашия блог не удобрявам публилуването на мнения като това на кретена подпидал се с името KAIZER, но това е ваше решение, което уважавам. Просто мисля, че такива кратуни станаха болшинство в БГ и ние нормално мислещите хора имаме право на пространство свободно от кретенизъм, каквото е вашият блог.

 19. Народът не иска да се произвежда злато, щото нещо се цапа. После не иска да произвежда газ, щото пак нещо се цапа. И в същото време държавата на народа прилича на кочна по всички критерии – влизането с кола в България е невъобразим шок, че и главен шопар вече си има тоя народ.
  Хак да му е! Така или иначе дори и да има газ, няма да има държава, която да се възползва. Вероятно новите българи, които трудно се концентрират и не завършват повече от трети клас, ще откраднат цялото оборудване на “Шеврон” и ще го продадат за скрап – това ще е най-вероятният икономически ефект в царството на отличниците.
  Народът искал, народът не искал – тоя народ ако знаеше какво иска…

 20. Гриша Ганчев навремето имаше един риторичен въпрос към журналистите “А вие Къщичка за птици построили ли сте”… Когато Иво нямаш и грам принос за принадената стойност към БВП на БГ, не ‘съди’ хората, които правят това в пъти повече и имат собствено мнение как да опазят децата и земята си….. с една дума- вместо да се пръскаш от яд, вземи си свери часовника, защото явно времето само минава покрай теб, а ти не си с него!

 21. Към Varnenec:

  Благодаря ти за фашисткото изказване- с няколко думи синтезираш злобата на нацизма към хората “без грам принос” и поради това са непълноценни, стават само за концлагери.
  Пък и анонимно фашистваш!Браво, хубаво е да си види с какви екземпляри се налага да се води битката за България.

  За сведение на четящите, които могат и да мислят извън хитлеристките схеми, приносът на мислители като Гриша Ганчев е чуден, да не обяснявам какво ни принесоха олигарсите, навързани с Първанов…

 22. Бедни ми бедни българино, не знам защо се наричаш българин, след като живееш в Идиотия ? Нека не се бърка с Етиопия – въпреки изобилието от прилики и прогресиращият дефицит на разлики.

  “Можеш насила да закараш камилата до водата, но насила не можеш да я накараш да пие”
  Това е източна поговорка, която сигурно се е родила в главата на някой нещастен керванджия, чиито камили са измрели от жажда насред пустинята. Можем само да си представяме с какви усилия се е опитвал да ги накара да се напият с вода преди похода, знаейки че това е последната възможност.

  Можеш насила да дадеш правото на избор на български дебил но не можеш насила го накара да избира – дебила.
  Това пък е за българските камили, които въпреки суицидалното си късогледството за пътя който им предстои да изминат, напират да налагат волята си и върху малкото останали по тия места зрящи човеци.

  Пожелавам на всички интелигентни и мислещи хора, час по-скоро да си намерят свое място под слънцето, в което да не зависят от дебелоочието на ръководещи овчари и дебИлоочието на следващото ги покорно стадо.

 23. “Ако повишаването на цената на бензина и газа, които се диктуват от цената на световните борси…” Pitaite tozi bokluk, koito e pisal tova zashto kato цената на бензина и газа се диктуват от цената на световните борси nie kupuvame gaza ot matushkata po-skapo ot svetovnite borsi? Moje li tozi drugar da kaje neshto i da napishe neshto po vaprosa.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.