Не се газирайте- цените на газа са безвредни за окопната ни среда

След като днес публикувах гледната точка на в. „Ново работническо дело”, нека читателите се запознаят и с още една в друг вестник. ( ivo.bg)

ЗАТЕГНЕТЕ КОЛАНИТЕ, ИДАТ НЕВИЖДАНИ ЦЕНИ

В. „Труд”
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ
Парламентът е на път ( вече го измина.бел. ivo.bg) да забрани технологията “хидрофракинг” при проучванията и добива на шистов газ. Макар и временно и с доста условности. Под натиска на протести, на които отдалеч им личи, че не са политически необвързани.
Да помислим обаче какви ще са последиците от това. Присъствах на заседанието на икономическата комисия на парламента в понеделник вечерта и чух и видях прекалено много политика и много малко аргументи. При обсъждане на подобни важни теми, от които има преки икономически, финансови и социални последици, би трябвало да се вземе мнението на всички заинтересовани страни и особено на професионално отговорните. Но да приемем, че в България всички разбираме от футбол.
Какво обаче ще постигнем с една забрана на технология, която има глобално разпространение?Ами нищо особено. На нея евентуална забрана от нашето Народно събрание няма да й се отрази по никакъв начин. Ще проучват и добиват шистов газ съседите – близки и далечни. Тъй като и тя, като други технологии, се развива, и то бързо, се очаква буквално до година-две да се заменят сега използваните химикали с още по-безвредни. Да, но с нашата сегашна забрана ще започваме не от нула, а от позиция “минус”. Защото ще чакаме още 5 години докато компаниите ни кажат има ли, или няма шистов газ у нас. Ако изобщо някой вече ни повярва, след като сме им посочили вратата.
Компаниите, които се престрашиха и след 20-годишно заобикаляне влязоха в България, ще си приберат сондите и технологиите и ще продължат у съседите. Никой не каза, че битката в момента не е къде “Шеврон”, “Тотал”, “Шел” и другите компании да работят, те имат достатъчно работа. Битката е да ги привлечеш, защото много малко са компаниите, които имат тази технология или искат да влагат средства, за да рискуват да търсят в страна, която до този момент не е била обещаваща дестинация. “Шеврон” и сие ще се радват на прием, дори в Русия. А ние пак ще чакаме перестройката да дойде отвън.
Така че, господа депутати, когато вземате своето решение, помислете какъв сигнал изпращате.
Примерно към българските преговарящи с “Газпром”. Защото ги лишавате от основен преговорен инструмент – колкото и да е виртуална към този момент, вероятността да има у нас шистов газ, дори хипотезата, че в България се работи по местен добив, усилва българската преговорна позиция.
Какъв сигнал изпращате към българските енергийни компании, които работят в сферата на проучването, търговията и добива на нефт и газ? Лишавате ги от правото да правят бизнес и да се възползват от технологичния напредък.
Какъв сигнал изпращате към българските потребители на енергийни суровини, на които казвате, че поради текуща политическа целесъобразност ще забраните проучване и добив на местен нефт и газ, и поради това сметките им ще бъдат още по-високи. Защото всички знаем, че нито в близките години можем да имаме алтернативни доставки, нито пък цените на суровия нефт, към който се привързват цените на природния газ, ще вървят в друга посока освен нагоре.
И се молете цената на суровия петрол да не надмине 150 щатски долара на барел и еврото да не се изравни с долара.
Какъв сигнал ще изпратите на големите индустриални консуматори на природен газ? Казвате, че всичко се прави в името на земеделските производители. Досега у нас са правени над 1000 сондажа без никакъв проблем, добивали сме нефт дори, но никакво замърсяване не е имало. Но питайте същите земеделски производители колко ще им струват торовете, ако трябва да се произвеждат от скъп вносен природен газ. Питайте и производителите на торове дали изобщо ще могат да произведат у нас, или ще трябва и него да внасяме от съседите, където цените на природния газ са по-ниски и технологията не е забранена.
И изобщо, ще трябва внимателно да смятате и преценявате последствията за българската икономика.
Успешна работа! И затегнете коланите – идва невиждана криза, с невиждано високи цени на енергийните суровини. Която ще предизвика протести, несравними с шествията срещу шистовия газ.
ИЛИЯН ВАСИЛЕВ консултант, бивш посланик на България в Русия

29 мнения за “Не се газирайте- цените на газа са безвредни за окопната ни среда”

 1. Както се казва, без коментар! Благодаря, г-н Инджев, за публикацията на другата гледна точка за шистовия газ!Интелигентно, грамотно, компетентно, стратегическо… Така бих могла да изразя съгласието си с позицията на Илиян Василев. Достойно поведение на един български професионалист (макар и бил в деликатна професионална ситуация – това, разбира се, за онези, които смесват нещата).

 2. Простете, но не разбрах! От къде на къде решихте, ако аз съм представител на Шеврон и взема на концесия газово находище в Добруджа и Ви платя /на държавата/ концесия за добив примерно 20 мил. евро, ЧЕ ЩЕ ВИ ПРОДАВАМ НА ПОЛОВИН ЦЕНА ДОБИВАНИЯ ПРИРОДЕН ГАЗ???? За толкова ли тъпи ги мислите тези със сондите. Филма е следния: плащам концесия, дупча, добивам, продавам на ПАЗАРНИ ЦЕНИ, след хидравл. удар химикалите си изхвърлям в Дунав, каквото остане в почвата (половината от отровите т.е. 300 цистерни за всеки удар) въобще не ми пука за екологията и след 20 години се изнасям от мизерната държавица. Въобще не ми дреме – след мен потоп аз съм си платил … концесия. Гладни държави в тази криза бол. Да живее концесията!!!
  Сега другарю пишещ схванахте ли ми мисълта?
  П.П. Това с допълнението в закона за ОВОС е пълна глупост. С подобни ОВОзИ застроиха плажа и дюните в Сл.Бряг, ако не вярвате разходете се – сега бето новата джунгла е празна!

 3. Конституция на Република България
  В сила от 13.07.1991 г,но кога ли ще влезе в сила?!

  Чл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.
  (2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
  Чл. 12. (1) Сдруженията на гражданите служат за задоволяване и защита на техните интереси.
  (2) Сдруженията на гражданите, включително синдикалните, не могат да си поставят политически цели и да извършват политическа дейност, присъщи само на политическите партии.
  Чл. 24. (1) Външната политика на Република България се осъществява в съответствие с принципите и нормите на международното право.
  (2) Основни цели на външната политика на Република България са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред.
  Кой от горните текстове не е нарушен.Питанка!Се питам!

 4. Г-н Василев,

  Коментара Ви е базиран на непотвъдени факти. Замърсяване е имало при абсолютно всички сондажи в България, но не са били обявени.
  Правенето на бизнес не е по-важно от опазването на околната среда и подържането на сигурноста за качествен живот на настоящите и бъдещи поколения.
  Шел, Шеврон и Тотал имат изключително много инциденти, които се държат в тайна. В Канада ако си работник в Алберта където е основния добив на енргийни ресурси и те видят да снимаш каквото и да било отиваш в затвора.
  Манипулирането на правителтва от тези компании е стандартна процедура и те си имат експерти които правят само това. България не е единствената страна която в последни години се противопоставя на подобно технологии, поради инцидентите.
  В България имаме достатъчно други не вредни ресурси които трябва да развиваме. Ние все още сме най-големия производител и износител на електричество на балканите, но плащаме повече за ток отколкото Гърция или Турция, които го купуват от нас. Няма гаранция че същото ще се получи и с цените на газа.
  Депутати изпратиха сигнал, че те правят това което народа иска, а това е здраве и чиста околна среда, които са по-важни от бизнеса. Другия вариант е да изхарчим всичките пари от газа за здравеопазване и да разрушим туризма.
  Поздрави!

  Христо

 5. “А ние пак ще чакаме перестройката да дойде отвън.” Изпуснахме питомното още веднъж.

 6. Много верно.
  Без да съм специалист след кратко проучване достигам до подобни заключения.
  Не разбирам само защо обществото позволява до такава степен да го манипулират и защо не се чуват по медиите и други гледни точки.
  Жалко за БГ – това е просто един от многото случаи когато се радвам, че не живея там.

 7. Г-н Василев, три четвърти от депутатите в днешния пърламент са откровенни дебили с единствен интерес опазване на депутатското място. За жалост сума интелигентен народ се направиха на защитници на природата и продадоха националните интереси на България. Ситуацията е наистина лоша. Парадокса в България е че дебилите са невероятно организирани, финансово обезпечени и знаят перфектно врага…
  Срещу тях стоят отделни личности или незначителни групи без елементарна координация помежду водени единствено от националните интереси. Борбата е неравностойна поне на този етап. Българите много трудно се самоорганизираме.
  Надявам се на хора като вас с доказани в практиката качества и визия по отношение националните интереси да станат ядрото на една бъдеща организация която да отстоява пустите му национални интереси както правят всички нормални държави.
  Желая ви здраве и успехи в начинанията.

 8. И двете гледни точки са си чисто промиване на мозъци!И на децата вече им стана ясно,че енергийните източници са недостатъчни при сегашната експанзия на консумация на енергия от човечеството.Така наречения “хидрофракинг”също е ясно, че няма да разеши енергийните проблеми на човечеството.Във Вселената има достатъчно източници на енергия, но за да ги овладее, човекът трябва да се научи да парави правилен избор.Едно добро решение е ,да се откаже от технологии, които нарушават естествения ред в природата и превръщат живота ни в мъчение.Може да се направи прогноза,че ако така се продължава,един ден човеците, живеещи на тази земя ще се наложи да изсечат всички гори, да изядат всички животни и накрая да се избият помежду си.Има и друг път и той е на духовното израстване на човека и овладяването на нови видове енергия,които ще останат скрити за човека ,докато той не стане достоен да борави с тях.Това време ще дойде ,след като човечеството, поради своята глупост, не преживее неизбежните “Содом и Гомор”.Положението е сериозно,но не и безнадеждно.
  http://www.youtube.com/watch?v=ejym4mKelhM&feature=related

 9. Уважами г-н Инджев,непонятно защо един Ваш колега,стопанин на блог е прибягнал да услугите на вероятно недотакована журналистка с мръсен пасквил срещу Симеон Втори точно когато премиерът Б.Борисов ще целуне Дсницата на Негово Светейшество пред целия управленнски епит и дипломатически корпус.
  Работата е там,че сърбежът й освен срещу Негово Величество
  Бриго и Филип е и срещу КГБ,която и ЦРУ признава като достоен неприятел в сегашното глобалното ротивоборство,а недоебаната журналистка просто не е отчела,че на Р.Плевнелиев и М.Попова е съдено рано или късно да дооформят удачно и престижно замисъла на премиера поне до 2015-2016 г. за успешна държавност
  в Европейския и Евроатлантически Концерт!
  Стойте си на мостика,за да не се обърне кораба,тъй като на бивши в т.ч. за дипломати с претенции не е достйно да п о з во л я в а т бъркане в анатомическите части на кучето!!!!!

 10. Саботажът от страна на рубладжиите е на широк фронт. От една страна “спонтанни” протести срещу шистовия, без достатъчно изяснени аргументи – или по-точно с измамни аргументи, от друга страна КНСБ организира стачка в Мариците, от трета, за да се компенсира цялата работа ще изкарат, че е нужно построяването на АЕЦ Белене…А реакцията на ГЕРБ си е популистка, както и да го гледаш…Но, свикнали сме да си живеем бедно и да подхранваме руснаците и така и ще си бъде. Както ще бъде и пенсионирането на 70 години и повече. Ама като тръгнат да протестират срещу късното пенсиониране, нека се обърнат към противниците на шистовия.

 11. Към неразбралия.
  Чудесно. След като американците си отровят земята ще си вдигнат чукалата и ще дойдат в нашия оазис.
  От тази новина по хубава няма. Ще ги чакаме.А вие междувремено можете да отидете на гурбет в Русия.

 12. До екоактивистите които се заиграват със стратегически (настоящи и бъдещи) интереси в енергийната независимост на България и до правителството, което несправедливо прие натиска на лумпени от улицата, спирайки крупни инвеститори точно в момент на криза, ще препечатам цитат:
  „ВСЯКА НЕСПРАВЕДЛИВА ПОСТЪПКА, ИЗВЪРШЕНА ЗА „ СПРАВЕДЛИВА”
  КАУЗА, НОСИ В СЕБЕ СИ ПРОКЛЯТИЕ.”

 13. Енергийна независимост може да имаме само тогава, когато мажоритарният собственик на компанията добиваща суровината е самата Държава, а не външен частен иневститор. Няма значение дали инвеститорът е руски, германски или американски – щом той притежава концесията, той притежава и земното богатство, което добива. А то винаги ще се предлага на общия пазар. Той може да го изнася, ако ще, а може и да го продава на държавата на цени, които надхърлят цените за доставка от Газпром. Реално, ние нямаме власт над тях. Но Слава на Бога – мръсниците от Шеврон ще си заминат посърнали и причината за това е единствено във зараждащото се гражданско общество у нас.

 14. Колко експериментални сондажа за търсене на шистов газ са екологично еквивалентни на 45 год. колхозна работа по съветски образец върху българските почви? Въпросът е за лична ориентация в проблема.

 15. Неразбралите , както винаги няма ида разберат!
  Неразбрахме , когато Бритиш-Американ Тобако искаше да купи Булгартабак на тройна цена от предложената от сегашния руски олигархичен копувач и предлагаше огромни ивестиции и развиване на производството. Не разбрахме и когато от Ровър предлагаха да станем АВТОМОБИЛЕН производител , но пък разбрахме , когато станахме МУТРО-баджанашко-китайско-комунистически сглобвачи на китайските трошки!
  Същото стана и с Кремиковци , БДЖ, БТК, Енергото и т.н..
  Винаги действаме от УТВЪРДЕНИ русофилско-“антикапиталистически” и комунистически позиции и прогонваме най-големите и утвърдени компании и накрая , когато не остане нито един читав инвеститор , тогава идват “братушково”-мутробаджанашки и шуробаджанашките “инвеститори”, които са се утвърдили в най-експлоататорските практики на дивия МОНОПОЛНО държавно-частен КАПИТАЛИЗЪМ.

 16. България трябва да знае имаме ли индустриална възможност да добиваме газ. Това е въпрос на национална сигурност и на конкурентноспособност на икономиката ни. Срещу забраната гласуваха петима депутати от ДСБ – Иван Костов, Иван Иванов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев и Асен Агов, и Михаил Михайлов от СДС. При продължилите повече от 4 часа парламентарни дебати Иван Костов заяви, че “ескалацията на страховете на ГЕРБ не бива да бъде подкрепяна” и проучванията на шистов газ не трябва да се забраняват, защото “трябва да ни е ясно има ли индустриална възможност за добив на такъв газ”.

 17. Ей голяма злоба се лее тука. Мнения от последна инстанция… Никой тук не е наясно с рисковете от добиването на шистов газ, но пък всички вкупом решиха, че протестите били руска конспирация. По абсолютно същата логика можем да заключим и че яростната пропаганда ЗА проучването и добива на шистов газ е конспирация на Шеврон и сие. И там доста парички се въртят, нали? А всъщност на ограбената ни държавица й остана едно неопоскано (или поне не много) богатство и то е природата. Всъщност това хич не е малко. Така че хората, повечето от които доведени до ръба на мизерията от продажните ни правителства, включая и настоящето, напълно резонно се опитват да защитят природата. Аз съм инженер и ще ви кажа, че съвременните технологии позволяват екологичен добив на енергия от какви ли не източници, планетата буквално се къпе в енергия, ама ще кажете скъпо е, неефективно е – не е така, ако се планира и осъществи умно и технически подкрепено, единственото което е нужно е желание и съответна политика от страна на управляващите. Наистина само това е нужно. И сега опираме до големия проблем, а именно управляващите, включая и настоящите такива, а те са си все още с комунистическо ДНК, което неразривно ни обвързва генетически с Русия и ни прави васали на тази страна и мафиотското й управление. Така че всъщност основния проблем не е, че Русия няма интерес да добиваме шистов газ, а че Русия няма интерес да се развиваме по какъвто и да било начин. А на Шеврон им дреме точно толкова за нас, колкото и на Русия, просто и при тях се ползва политиката на даване на рушвети. И няма никаква гаранция, че ако почнат да добиват шистов газ ще ни го продават на ниски цени. Така че колкото и да се пенявим тук за шистовия газ, няма да променим нищо, ами дайте да канализираме енергията си към основния ни проблем, а именно – скапаното ни управление, което ни загробва. Ще кажете, ама то няма алтернатива, ама те всички се изредиха вече да ни управляват и все същото и това ще е най-смешната глупост. За справка поинтересувайте се какво се случва в Грузия през последните няколко години.

 18. Присъединявам се към мнението на @неразбрал, От това, че си имаме “крупни” инвеститори като Лукойл, ШЕЛ, ОМВ или Аурубис (най-големият производител на мед, който у нас работи с руден концентрат от Асарел Медет) и други подобни – цените на горивата или медта у нас са си на европейски нива, а и се разбра, че някои от тях не плащали данъци защото “били на загуба”!!! Сто процента съм сигурен, че и ШЕВРОН или другите, които се натискат да инвестират в добива на шистов газ, утре ще излезнат със същият номер. Не ми се вярва да, че това ще увеличи “енергийната” ни независимост, все пак “кранчето” ще е в техни ръце и ще могат да си го врътнат повсяко време, ако “подкупните” зелени или “тъпите” гарждани скочат срещу тях заради екощети!!!

 19. До clock – елементарно е, Шеврон ще продава на пазарни цени, както прави и на други места по света. Такава е практиката при империалистическите капиталистически пазари. По друг начин е при братските социални отношения. Там се търгува на братски цени,т.е., около два или три пъти по-високи от тези на нормалните империалистически пазари. А инак се пишеш за голям специалист.

 20. Към ME,
  Точно така! Смръсниците от Шеврон се справихме, сега остава да се справим с мръсниците от Росатом, да ги изгоним от Белене, и мръсниците от Лукойл да изгоним от Бургас! И тогава най-после ше имаме реална власт над всичко (както си беше по Татово)! И какво, като сме плащали по-скъпо за вноса? Има си колай за всичко. Дето вика шопа: “Че краднем повече и па, че се управим”! Важното е екологията(мъртвата) да е чиста, пък екология на душата няма! “Такова животно нема”! Ама може и правилно да са решили нашите “еколози”! Най-добре е всичките ресурси на тая територия да си стоят непокътнати, за да ги има за някои други по-умни и по-достойни хора, които ше дойдат да я населяват след нас, когато се затрие най-после тази наша “екологично чиста” нация!

 21. Към CLOCK:

  Хмммм, аз съм реалист, и не отхвърлям възможността който и да е да дава рушвети, ама явно от Шеврон много некадърно ги дават, щото не видях ни един материал който да промотира шистовия газ. Нито един! Вие къде видяхте?! Кой журналист например каза, че шистовия газ е прекрасен? Малкото хора, които виждат във възможността една неруска компания да наруши “братския” петролно-газово-атомен монопол на братушките в енергетиката, разсъждават ПРИНЦИПНО и вярно! Платен коментар би бил от сорта на това, как ще сме “енергиен център” на балканите! “Мирният атом”! Къде чухте “Прекрасният шистов газ”? Това е класическото “платено” твърдение. Кой журналист сте чули да казва това? Самото търсене на шистов газ у нас според мен би направило руските другари по-отстъпчиви и по-меки в ценообразуването си спрямо нас, понеже те може да са всякакви, но си знаят прекрасно интереса!

  Така че големият Боков подарък за тях не е отказа за Шеврон, а принципната забрана дори за ТЪРСЕНЕ на шистов газ. Точно това сега ще бетонира позицията на руските монополисти.

 22. clock не звучиш сериозно. Я ни обясни на нас злобеещите глупаци, как така тия безкрупулни експлоататори от Шеврон, успяха да подкупят най-неподкупващите се и проспериращи държави в Европа, а при най-бедната и изостанала джамахирия, с доказано най-продажните и безхаберни спрямо раята управленци – удари на камък???

  И да те светна инженере, че фосилните изкопаеми, дори да загубят някой ден значението си на енергийни източници, ще продължават да стават все по-ценни и незаменими като суровини от които се изработва почти всичко, дори към днешна дата.

  Наистина ли е толкова трудно да схванете, че става въпрос за проучване – не за добив?
  Това е, като да те убеждават че не трябва да се ходи на медицински прегледи, защото тия докторите може и да ти открият нещо и тогава лошо…!

 23. @ME”Но Слава на Бога – мръсниците от Шеврон ще си заминат посърнали и причината за това е единствено във зараждащото се гражданско общество у нас.” – в това изречение е събрана цялата лукава същност на едно същество обладано от Лукавия,същество сквернящо името Божие.Слугите на Лукавия нямат граници пред които да спрат и покаяние да направят,нямат!

 24. ALEXVO, наивно разсъждаваш!

  Принципно има един основен момент – да няма МОНОПОЛ на пазара! Без значение какъв е – руски, турски, американски, частен или държавен! Много от зелените активисти залитат в ляво, и не разбират, че борбата с монополите е най-важния принцип на пазара и за свободната /истинска/ икономика! Ако имаме истински енергиен пазар, както се казва “диверсифициран”, дори и съветския съюз ще се съобрази с него! Защо според теб в Чехия и Полша същите руснаци продават по-евтино продуктите си? От любов ли?!

  Ще дам друг пример – ако България разреши на Шеврон да помпи газ, и се задължи да купува само от него газ, /айде, и малко петрол от Тексако например/, като прекъсне връзки с всички други доставчици какво ще стане?

  Ами същото! От Шеврон ще вдигнат цените, щото и те са търговци, а не светци!
  Въпроса е България да има последователна политика за независимост в енергетиката! Част от това е да не разрешава монопол!

  Не бъдете наивни, “зелени” глави !

 25. Част от това е, да не разрушаваме природата си, Г-н Тъпанар (SIR SVEN)
  Шеврон вън от България! Народа много ясно го каза!

 26. Към ANONIMEN:

  Понякога, признавам, и на мен ужасно ми се приисква да се изкажа /анонимно/ от името на народа.. Но се спирам навреме!

  Чак такъв анонимен тъпанар не съм.

 27. Решението за забрана на проучването, колкото и да е срамно, са го взели в МС. Странното за мен е, че дори министри, които запазваха някакво собствено лице (сурат), примерно в случая с несанкционирания подпис на вече бившия шеф на НЕК Красимир Първанов (имам предвид Тр. Трайков, който сега би трябвало да играе най-главната роля), в момента само поддакват на неграмотния премиер. Толкова ли са ги сплашили или “мотивирали”?

 28. Niakoi moje li da mi prevede na balgarski ezik napisanoto ot Кардинал Ришельо?
  Predvaritelno blagodaria!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.