Без фракинг, но със смокинг, ушанка и валенки

Българският парламент забрани технологията хидравлично разбиване при проучване и добив на газ и нефт, известно като фракинг, на територията на България. Защо?

Отговорът на човека, от когото зависеше това решение, е прост като фасул и ще има същите последици за българския икономически организъм, както след консумацията на въпросното просто нещо: така го искал народът! Излиза, че народът дори не иска да узнаем истината за наличието на въпросното природно богатство, защото в престараването си управляващите забраниха проучването- нещо, което не са направили в нито една европейска държава! Осъществиха на практика леко нецензурната поговорка за природния ни газ: „кажи на лудия на пръ..е, той се нас…ре”. Ефектът от консумирането на „прости” решения е вече налице и много мирише. На какво?

Този път мирише не само и не толкова на обичайния за тази власт популизъм. Дори някак си напротив: само ден преди ГЕРБ да вземат този рязък завой статистиката отчете 75 на сто подкрепа сред народа за проучването на потенциалната опасност България да забогатее от евентуалното наличие на шистов газ. В отговор Борисов даде заповед по гарнизона да се изпълни волята на противниците на тази идея. Откога този човек, който става и ляга с припомнянето за своите политически победи, базирани на мнението на мнозинството ( гласувало за него) , спира да се съобразява с рязко преобладаващото народно мнение- при това по толкова важен въпрос?

Колкото и да го прикриват, колкото и да го отричат, няма съмнение, че реверансът е към руското лоби в България. Да, много от разтревожените и протестиращите са искрени защитници на природата и на страховете си от една неизвестна и невиждана величина- неизвестното плаши. Но, както е известно, огромната част от нас сме си безстрашни: в какви ли не екологични авантюри и катастрофи са ни потапяли през десетилетията. Но по липса на ръководеща, организираща и финансираща сила, която да формулира, поведе и плати разноските по евентуалната кампания, протестиращи срещу реално случили се екологични катастрофи в България практически няма – а и те са предимно причинени от съветската индустриализация по нашите китни земи, как да ги поведат русофилите?! Страховете на хората бяха възбудени и употребени от традиционните изнасилвачи на страната ни (ревниво следящи друг да не омърсява тяхната си България), към които се присламчи и Борисов сега.

Няма да припомням отново факта, че кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин нападна американците за шистовия газ още в първия ден, когато през август 2011 г. беше обявена кандидатурата му. Беше му важно да изпрати ясно послание към твърдия електорат и да смекчи гнева му, че напусна парламентарната група на БСП в най-тежкия момент за партията си и заедно с още 4-ма подобни „юнаци” я лиши от мнозинство, за да не може да претендира да състави самостоятелно правителство след Жан Виденов. Именно шистовият газ беше избран от ваятелите на неговия червен образ като за пред червените избиратели с „тънката” идея да бъде представен едновременно и за „зелен”- първи еколог на републиката най-неочаквано. За целта обяви като предизборна цел да бъде поискан референдум. А бившият му началник Георги Първанов конкретизира: референдумите да са местни. Защото си дава сметка за онези 75 на сто от българите, които биха искали все пак България да има правото да се възползва от природните си богатства-дори и без да има разрешението на заинтересованата да ни държи зависими от нея Москва.

Това обаче, което малцина вероятно са регистрирали, е че руското лоби поставя същата задача като свой приоритет в България. Прави го на 10 септември 2011 г. на събора на русофилите институционално признатият за техен шеф Николай Малинов., който ужасно се гордее с факта, че никъде другаде на света няма подобно явление-толкова откровена Пета колона на чуждо влияние:
svetoven.pogled.info

12 ноември 2011г .
Интервю с председателя на Национално движение „Русофили” Николай Малинов, награден на 9 септември 2011 г.. От президента Дмитрий Медведев с орден „Пушкин”

– В какви направление работи движение „Русофили”?
– Те са няколко. Едното е направлението за запазване на историческата памет. Основно сме се концентрирали върху опазването и поддръжката на паметниците от Руско – Турската освободителна война и от Втората световна война.

Оказа се, че подобно мероприятие е уникално в света(“мероприятието” е движението в чест на чужда държава и самият събор- бел. авт), никой друг не прави такова и няма друга такава идея, особено между два народа, която да ги мотивира да се съберат на едно място.”

В това интервю той „пропуска” задачата, върху която сам акцентира на самия русофилски събор. Но в неговите изявления, които можете да намерите като видео в съответната секция на Канал 3 с дата 10 септември 2011 г.под надслов „8-ми национален събор на приятелите на Русия”, той буквално определя борбата срещу шистовия газ като приоритет на русофилите в България. Освен, че ще чуете отново как лидерът на БСП лъже за 200 000 убити руснаци в руско-турската война- при положение, че цялата воювала руска армия е била съставена от около 160 000 души, ще имате удоволствието да станете свидетели на инструктаж за най-важните задачи пред руската Пета колона. Схематично казано, Николай Малинов, ( след заплахи на Калфин, символична размяна на автомати като подарък, песни и т.н.…) ги подрежда по важност .
Освен опазването на паметниците- 430 руски и 150 съветски, водещият на русофилския разговор Николай Малинов прави следната класация на задачите за изпълнение в България:

1.Замразяване всякакъв добив на шистов газ
2.Осъществяване на АЕЦ Белене;
3.Създаване на руска банка;
4.Създаване на руски университет;
5.Създаване на руска телевизия с национален обхват;

Така че желаещите да обяснят, че нямало нищо общо между организираните в 12 български града протести срещу недоказания, невидения, непомирисания шистов газ, трябва да си отпушат обонянието за миризмата, която се носи от простото фасулско решение.

Каква е обаче истинската причина за този ход на Борисов, който изпреварва встъпването на Росен Плевнелиев в длъжност като президент само с три дни? Знайно е, че когато иска, Борисов е в състояние да постъпи против всякаква логика.Справка: указанията му да бъде прегласувана вече веднъж приетата от законодателите забрана за тютюнопушенето със загриженост за здравето на българския туризъм, след което пък нареди обратното гласуване със загриженост за здравето на народа.

1.Връзката с Плевнелиев вероятно е в това, че той заяви на 5 август 2009 г. като министър в предаването „Панорама” следното нечувано като за ГЕРБ и самия Борисов еретично „нещо”: „едно е ясно, вече няма да сме троянски кон на Русия”. Плевнелиев вече никога не повтори тези свои думи а в предизборната кампания дори даде заден по тази тема в явен синхрон с позицията на Борисов, който не веднъж се е изказвал повече от ласкаво за самия Путин ( че дори и за Сталин). В този смисъл, ходът на Борисов с шистовия газ е изпреварващ евентуални самостоятелни действия на Плевнелиев.Но това съвсем не е достатъчно обяснение.
2.Най-вероятно, както вече писах, предстои на Борисов, след две години и половина увъртане, да откаже окончателно на Русия незащитимия от икономическа гледна точка проект АЕЦ „Белене”. Ето защо той сега подслажда горчивия хап с едно действие, от което мед капе на сърцето на Кремъл.
3. Едновременно с това премиерът разчита, че ще може да обяви себе си за строг, но справедлив управник, който не се колебае да постави на място и американците ( от „Шеврон”), и руснаците. Ще държи речи от рода: „ Не се поколебах да защитя интересите на България срещу „Шеврон”, сега го правя и с „Росатом”, с което пък ще се опита да тушира воя на руската Пета колона. И ще изисква да сме му благодарни- да го преизберем като доказан патриот, макар истината за АЕЦ „Белене” е , че той просто не може да обоснове нейното построяване и ще трябва да откаже по принуда.
4.На четвърто място, чрез прегръщане ( до задушване) на каузата на русофилите и БСП срещу шистовия газ Борисов вади жилото на въпросната кауза, която хитро са напипали другарите и другарките, разбиращи как да употребяват страховете на хората за своите политически цели.Без да му мисли много, Борисов ги обезвреди в типичния му безцеремонен стил, надминавайки всяка друга европейска страна със забраната дори да се проучва наличието на шистов газ.

От тези 4 основания атомната централа в строеж е далеч най-важното и на него е подчинен целият фарс с внезапната чуваемост в глухите уши на Борисов за някакви си демонстранти и някаква си застрашена българска житница, чиито зърнопроизводители току-що нарита грубо при несполучливия им опит да протестират срещу управлението му. На предстоящото събитие с оповестяването на позицията му за АЕЦ „Белене”, което трябва да се случи следващия месец по собствените му думи, е подчинена и тази шистова пешка, жертвана в шахматната партия. Само че руснаците със сигурност са по-добри шахматисти от него и едва ли ще се оставят толкова лесно да бъдат умилостивени с тази замяна на „кон за кокошка”, а още по-малко да бъдат заблудени от пушилката над истинската картинка.

Някой ще каже: браво на Борисов, хитро го е измислил, голям тактик е! Обаче стратегическата задача на България не е да се мазни на Русия и да й прави подаръци за умилостивяване на нейния имперски нагон, а да се държи като достоен член на ЕС и НАТО, който очаква да бъде уважаван заради принципната си позиция за европейско развитие на България ( заявена като основна цел от самия Борисов чрез названието на партията му). Хитруването на всевластния ни премиер, който жертва с лека ръка български козове за постигане на лична политическа изгода, може да заблуди неинформираните му последователи, но не и всички станали ( тук и по света) вкупом. А техният сбор е все-пак доста по-голям от сборищата на русофилите и от сумарната подкрепа за неговото лично его в рамките на верния му електорат.
Дали е възможна грешка в този анализ и Борисов да покани Русия в ЕС през отворената българска пробойна за строежа на АЕЦ „Белене”? Възможно е и това да стане( кой можеше да повярва само преди броени седмици, че Борисов е повече анти(фа)шист от Калфин и Първанов?). Но тогава ще се окаже, че освен пред „Газпром”, както стана със забраната на фракинга, България ще клекне и пред „Росатом”. Формално ще клечим, наконтени със смокинга на европейци и атлантици, но с валенки и голяма ушанка, префасонирана от големия шлем на Първанов.

48 мнения за “Без фракинг, но със смокинг, ушанка и валенки”

 1. Господин Инджев, много добре е написано, само едно не разбрах. Става дума както пишете в началото, че, цитирам: “прост като фасул” Не става ясно, обаче, кой е “прост като фасул”? Отговорът ли е “прост като фасул”, или човекът който дава отговора е “прост като фасул”? Извинявам се, може би, в мен е причината за неразбирането на това, кой е “прост като фасул”.
  Надявам се, да ми разясните, за да не си вадя грешни умозаключения.

 2. Изключително необяснимо е защо да не могат да се правят проучвания.
  Ако някой твърди, че има яснота на експертно ниво /данни, анализи, проучвания, статистика/ нека да я сподели, за да може да се взима осведомено решение/мнение.
  Ако няма нека да се инвестира в проучване, със съответните гаранции за сигурност за околната среда.
  Ако не се правят проучвания започват конспиративните теории.

 3. За да сме точни загубите на страните в Руско турската война са както следва:
  Россия — 15 567 убито,
  56 652 ранено,
  6824 умерло от ран,
  81 363 умерло от болезней,
  3,5 тыс. пропавших без вести,
  1713 погибло от других причин,
  35 тыс. уволено в небоеспособные[3]
  Румыния — 4302 убито и пропало без вести,
  3316 ранено,
  19 904 заболели[4]
  Болгария — 15 тыс. убито и ранено
  Сербия — 5 тыс. убито и ранено
  Черногория— 5 тыс. убито и ранено
  Турция — 30 тыс. убито,
  90 тыс. умерло от болезней
  Войната е кална работа……

 4. Каква Русия бе човек? И ти, като Иван Костов, всяко събитие го прценяте през призмата на омразата си към Русия или други политически пристрастия. Толкова ли не може да разберете , че има и по-важни неща от цената на газа и лобистките интереси.
  Не искаме да ни разбиват земната кора, независими дали са американци или руснаци, толкова ли е сложно.

 5. Ма стига с тоя шистов газ.Няма да се проучва,няма да се добива и това е.Не може да сме такива. Да дупчиме земята всеки път като ни скимне.Да копаеме с багери,да взривяваме,да пускаме сонди,да вкарваме химикали,да сечеме гори,да унищожаваме почва и т.н.Накрая ше остане едно голо поле и бетон. Време е вече да осъзнаеме къде се намираме и да спреме да се държиме като паразити.Докога така?2012 година сме, а енергията се добива като през 1912.Няма ли наука,няма ли технологии?Докога ще сме тотално зависими от растения и организми измрели преди мильони години?Какъв е проблема всяка една сграда да се оборудва със слънчеви панели?Какъв е проблема влаковете да се движат с магнитно изтласкващата система?Какъв е проблема автомобилите да се променят и да се зареждат с батерии?Не може група хора да спъват цялото човечество понеже са решили,че цял живот трябва да са свръх богати.Не може всички да сме техни заложници и роби.Животните изчезват,системите се разпадат,атмосферата е отровена,моретата и океаните са замърсени,горите намаляват.Всяка една система в момента е в криза(не само икономиката ни).Ще стане много страшно,ако продължаваме така.Защо трябва да чакаме да се случи нещо необратимо,за да поемеме по нов път?

 6. Към Борис:

  Прав сте, в бързината цитирах приблизително по памет само “загиналите от рани” руски войници и офицери .
  Но дори и така пак не става дума за 200 000 хиляди- преувеличение от близо 10 пъти!- както например обича упорито да повтаря лъжливо самият ген. Решетников ( руският началник на Петата колона у нас в рамките на “вечната дружба” на сборищата в България).
  Както съм писал и друг, лъжата за убитите 200 хиляди дъги години стоеше изписана на входа на катедралата “Ал. Невски” и час след посещение на един руски историк тук, който съобщи верните данни, тихомълком нечия ръка е махнала лъжата. Сега там пише пише просто “хиляди” загинали.

 7. Господин Инджев, не си правете труд да ми обяснявате какво сте има на ума си, кагато сте писали за, цитирам:„прост като фасул“! След като прочетох мнението написаното от господата “Милен Г” и “AZ”, всичко ми стана ясно и без Вашето разяснение.

 8. Господин Инджев, моля да бъда извинен за досадното ми писане във Вашия блог, но мога да се обзаложа, че най-късно до средата на лятото, позицията на Парламента и българското правителство на чело с господин Бойко Борисов, относно проучването и добив на шистов газ в България диаметрално ще се промени. Разбира се, ако това мое превиждане не се случи още тези дни.

 9. Много им се иска на рубладжийското малцинство пак да се налагат, ама свърши тяхната. Ако не е ББ ще е някой друг. Щом уйдисва на тези, за които интересите на Русия са пред българските, ще падне.

  А рубладжиите обичат да строят Кремиквоцита и АЕц Беленета, защото сме много богати и трябва да се отблагодаряваме на руснаците, че ни освободиха. Въпреки че например ако само споменем времето на Цар Свети Петър тъкмо те са били причината да бъдем поробени.

 10. Изпадате в крайности г-н Инджев.В много от материалите, в които пишете против АЕЦ”Белене”/и с които съм съгласна/, на практика давате аргументите, които са валидни и против добива на шистов газ. Ако непредубедено се информирате за технологията на проучването и добиването, ще разберете огромния екологичен риск. Вие съзнателно не искате да разберете за какво става дума. А що се отнася до икономическата страна на въпроса, в много близко бъдеще водата, а не петрола или газта ще бъдат най-скъпи. Под Добруджа е най-големият европейски източник на питейна вода. Не само в България, но и на европейско ниво трябва да се работи,за да се защитят водите, защото те са световен и то изчерпаем ресурс.

 11. Франция забрани добива и проучването на шистов газ, ама ти май не го знаеш това… стига дрънка глупости

 12. @Сотиров и на всякъде са плъзнали,и „прост като фасул“ дори не е вярно,защото фасула не е прост.А като слушах и днес по Националното радио Хоризонт .което слуша всяка баба ,навсякъде по “Мила Родино” ,как другарката “журналист” “вярваща” Верислава Дърева ми разясняваше Божите Промисли,си викам “Боже до къде стигна падението Българско”.Падение,което няма как да не бъде “възнаградено” от Бог!

 13. Интересен анализ, но дори и всичко в него да е напълно вярно и причините поради които е приет този мораториум да са различни от официалните, това не означава, че добивът на шистов газ е безвреден. Напротив, изглежда, че крие доста рискове. Според Мартин Димитров сме получили официално писмо от Европейската комисия, в което се казва, че “има риск за подводните води, има риск и за водите на повърхността, има рискове от замърсяване.” http://www.sds.bg/articles/6174-martin-dimitrov-ako-pozvolim-balgariya-da-stane-myasto-za-podobni-eksperimenti-tsenata-mozhe-da-se-okazhe-tvarde-visoka

  Ако това е вярно, то приемането на забраната, било то и по напълно изкривени причини е нещо положително.

 14. Много добре написано, прочетете внимателно драги Инджев. И спрете да мислите като паднал от 1912 година.

  Ма стига с тоя шистов газ.Няма да се проучва,няма да се добива и това е.Не може да сме такива. Да дупчиме земята всеки път като ни скимне.Да копаеме с багери,да взривяваме,да пускаме сонди,да вкарваме химикали,да сечеме гори,да унищожаваме почва и т.н.Накрая ше остане едно голо поле и бетон. Време е вече да осъзнаеме къде се намираме и да спреме да се държиме като паразити.Докога така?2012 година сме, а енергията се добива като през 1912.Няма ли наука,няма ли технологии?Докога ще сме тотално зависими от растения и организми измрели преди мильони години?Какъв е проблема всяка една сграда да се оборудва със слънчеви панели?Какъв е проблема влаковете да се движат с магнитно изтласкващата система?Какъв е проблема автомобилите да се променят и да се зареждат с батерии?Не може група хора да спъват цялото човечество понеже са решили,че цял живот трябва да са свръх богати.Не може всички да сме техни заложници и роби.Животните изчезват,системите се разпадат,атмосферата е отровена,моретата и океаните са замърсени,горите намаляват.Всяка една система в момента е в криза(не само икономиката ни).Ще стане много страшно,ако продължаваме така.Защо трябва да чакаме да се случи нещо необратимо,за да поемеме по нов път?

 15. Ами наитина не е сложно. Просто трябва да си заинтересован от последиците…
  АЕЦ, шистов газ, Златев и Лукойл… кога ще се събудим за алтернативата: http://www.rodopchani.eu/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BA%D0%B0/

 16. Към anonimen:

  Пардон, ама мерси от такива , като теб: Франция не е забранявала ПРОУЧВАНЕТО , за разлика от България.

 17. към AZ:все пак не може група неграмотни хора,даже и да са мнозинство,да спъват човечеството.Все пак признайте си в кой клас на началното училище ви изключиха за слаб успех.И то по български език!

 18. “Българският министър-председател е заявил също, че „са ни нужни и ядрените централи”.” Цитирам Силвия Белева – автор от друг сайт. http://www.svobodata.com/page.php?pid=7949&rid=154
  Ако това е вярно и е било без реакция от партньорите ни сме загубени.

 19. Защо когато в този форум някой зададе въпрос: “А каква е гаранцията,че Шеврон няма да ни продава газта на пазарни цени”, бива обвиняван за рубладжия, а не му се отговаря човешки?

 20. Борисов спря проучванията за българска газ, но за сметка на това ще ни задължи да ползваме ток от руска ядрена централа, построена на наша територия.

 21. Даам и аз бих искал да запитам . Кой ни дава гаранции ,че българския народ наистина ще се възползва от тези природни богатства ,а няма да си изпомпат шистовия газ , да ни плащат смешни пари за концесия и в крайна сметка да се превърнем в едно надупчено от сондажи сметище. Бихме били просперираща и цъфтяща държава дори благодарение единствено на туризъм и земеделие . Има държави , чиито бюджет се крепи изключително на тези два отрасъла Бихме изглеждали като пълни идиоти ако затрием печеливши отрасли в името на една илюзорна вероятност да забогатеем.
  Отворете youtube , напишете “Треска за газ” и вижте какво предаване са направили германците – водеща индустриална държава , която никога не би се отказала от евтини и подръчни ресурси.

 22. Заблуда 1: „Проучването за шистов газ е безопасно, защото процесът е като този при конвенционални газови находища (и не е същият като при добива на шистов газ)“.

  В действителност, находищата на природен (конвенционален) газ са различни от тези на шистов газ. Природният газ се съдържа в затворени „мехури“, от които се изсмуква в почти чист вид при добива. Шистовият газ не съществува като находище под земята. Той е разтворен в находища от глинести шисти, които трябва да бъдат разбити, за да се извлече от тях каша от вода, пясък, върнати химикали и газ, от която на свой ред да се отдели газът.

  Проучването за шистов газ може да има две цели: 1) проучване за наличие на шисти изобщо; за Добруджа това е е установено още преди десетилетия; шисти има и от тях може да се извлича газ; 2) проучване за рентабилността на шистовото находище; това проучване е пробно добиване на газ с измерване на свойствата на добива. То ще се осъществява чрез същия хидравличен разрив, който се използва и за добиване на газа. По същия начин ще се пробива със сонда – първо вертикално, после хоризонтално – и по същия начин шистите ще се разбиват чрез впръскване под налягане на вода, пясък и опасни химикали.
  Заблуда 2: „Технологията на хидравлично разбиване е стара и нищо тревожно не се е случило за десетилетията на използването й“.

  В действителност, едва през последните 15 години бяха разработени хоризонталното сондиране и химическият състав на сместа, впръсквана под земята. Това доведе и до бума на добив в САЩ след 2005 г. Именно химическите вещества, впръсквани под земята, представляват основната заплаха за здравето на хората и за природата.
  Заблуда 3: „Химикалите, добавяни към водата, са незначителен процент от впръскваната под земята смес“.

  В действителност, при един сондаж се впръскват до 30 000 тона вода. От тях десетки тонове са концентрирани вещества с доказано канцерогенно и невропатично въздействие. При десетките и стотици сонди, необходими за разработване на шистовото находище, хиляди тонове химикали ще бъдат впръскани в земята и подпочвената вода на Добруджа.

  Заблуда 4: „Находището ще стигне за нуждите на България за 300 години“.

  В действителност, корпорацията, която ще добива газа, ще го продава на свободния енергиен пазар, не само на българската страна. Да се твърди, че една частна компания ще чака 300 години (или 100, или 20), за да си върне инвестицията, е абсурдно от пазарна гледна точка. Единственото, което България гарантирано може да получи, е възможността да купува на пазарни цени газта от частната компания.

  На второ място, прогнозите за размерите на добивания газ тенденциозно се завишават, показва разследване на вестник „Ню Йорк Таймс“. Добивните компании имат интерес да докладват завишени данни, защото финансират бизнеса си чрез пари на трети лица – инвеститори в дялове от кладенците.
  Заблуда 5: „Добивът на газ ще даде работа на хората и ще развие икономически региона“.

  В действителност, добивът на газ не е традиционен поминък за Добруджа и не отговаря на ресурсите на региона, известен като житницата на България. Малко вероятно е техническите длъжности по сондите да бъдат изпълнявани от земеделци. Същевременно, анализ на разходите и ползите ще разкрие друга картина: огромно натоварване върху местната инфраструктура, върху водните ресурси на региона, и върху природната среда. Не може да не забележим, че разходите ще бъдат най-вече обществени и дългосрочни, а ползите – частни и кратковременни.
  Заблуда 6: „Шеврон е реномирана компания, която ще работи по най-високите стандарти за безопасност“.

  В действителност, корпорацията „Шеврон“ е известна с неетичните си бизнес практики и унищожаването на околната среда. В последните 20 години компанията е била съдена в Индонезия, Ангола, Нигерия, Бангладеш, и в щатите Калифорния и Ню Хемпшир. В Еквадор в началото на 2011 г. местният съд постанови, че „Шеврон“ трябва да изплати 8,6 милиарда долара обезщетения на населението за умишлено замърсяване на средата на живот. Позицията на корпорацията е, че „Ще оспорваме решението докато адът замръзне, а и след това – върху леда“.
  Заблуда 7: „Протестът срещу шистовия газ е политически и обслужва интересите на Русия“.

  В действителност, протестът е нормална реакция на гражданите, засегнати пряко от решението на правителството, без да бъдат уведомени и консултирани. Това е позиция срещу добива на шистов газ, без значение на националността на компанията, включително срещу РОСГЕОКОМ, „Овъргаз“ и който и да е друг концесионер, за който разбираме от чуждестранната преса.
  Заблуда 8: „Гражданите трябва да оставят решението в ръцете на експертите и политиците“.

  В действителност, демократичният процес изисква постоянна, а не само електорална гражданска активност. За съжаление, на обективността на експертите не може да се разчита, когато те са в явен конфликт на интереси. Така например, работата на ст. научен сътрудник Кристалина Стойкова като консултант на „Тексако“ (на която „Шеврон“ е наследник), обявена в биографията й на сайта на БАН, напълно компрометира позицията й, че добивът на шистов газ не крие рискове. Въпрос на гражданска отговорност е „човекът от улицата“ да си изгради информирано мнение и активна позиция спрямо проблем, който пряко го засяга. Точно това се случва с кампанията против шистовия газ в момента.

 23. @Unk_Expert (експерт анонимен)”В действителност, демократичният процес изисква постоянна, а не само електорална гражданска активност” – Тези “загрижени граждани” бяха организирани чрез Фейсбук,Калфин го каза 20 хиляди били в “социалната група”.По Хоризонт месеци наред получаваха думата баш “гражданите и най вече гражданката активисти”.Тези който са против строителството на АЕЦ Белене думата нямат никаде,или те не са граждани.Никой друг за нищо не получава думата щом е против интересите на обичащите Руските рубли граждани!
  По нахвърлилите се тук ,а и навсякъде “експерти”,сляп да си ще прогледнеш и ясно като бял ясен слънчев ден за какви пари и колко душици купени иде реч! “граждани” думата “грях” да разясните “експертно”!
  Мартин Димитро браво маладец!

 24. Към Васил Цанов и AZ
  (които явно са едно и също лице)
  Монтирайте си по една влакова “магнитоизтласкваща система” и се изстреляйте на траекторията на “Фобос-Грунт”.

 25. Браво господин Инджев!
  За разлика от някои изказали се преди мен, ще кажа, че не съм сред изявените Ви привърженици, но в този случай искрено Ви аплодирам. Причината е, че лично на мен ми омръзна някакви малобройни, но прекалено шумни групички, осмислящи живота си с екологични “каузи” (кавичките не са случайни!), да определят дневния ред на обществото ни и да вредят на нормалното ни икономическо развитие, а после да реват, че им били ниски заплатите, че нямало работни места и пр.
  То не беше драмата с “Натура 2000”, то не е драмата с Витоша, то не е шистов газ, то какво ли не беше…
  Имало било потенциална опасност от екологично замърсяване. Е, тя опасността била само теоретична, но си била опасност все пак… Абе, хора, на теория има опасност да ви блъсне трамвай – ами, спрете да излизате от къщи тогава!
  Омръзна ми от вечно мрънкащи и недоволни от всичко хомофоби, които насаждат негативизъм в обществото и ни проглушават с популистките си “протести”, услужливо легитимирани като “мащабни” от родната ни журналистика (доколкото я има, разбира се, но това е една друга тема).
  Наясно съм, че след този коментар върху ми ще се изсипе цялата помия, на която са способни (имам опит вече в подобни спорове по същата тема), но от сега им казвам, че не възнамерявам да им отговарям, защото вече установих, че е безмислено! Няма по глух човек от този, който не иска да чуе, а т.нар. “еколози” са точно от тази порода.

 26. УЖАС. Колко разбирачи от шистов газ се народиха изеднъж, как да повярвам в спонтанната реакция на загрижените за българското здраве люде?!

 27. Интересно ако се окаже, че отговорът на писмото изпратен от Синята коалиция до Минно-геоложкия университет относно това дали в страната са правени проучвани точно по технологията на хидравличен разрив преди 89 година какво следва от това.И ако излезе, че това е правено и в Добруджа, без да е имало последствия за хора и природа какво правим.И ако отдолу има залежи, а то е ясно, че има …

 28. И аз да добавя нещо към горното, в отговор на един настоятелен въпрос.
  Да, Шеврон със сигурност ще ни продава по пазарни цени, освен ако не е записано нещо друго в договора. Което значи на доста по-ниски от сегашните, които са монополни, а не пазарни. Освен това ще липсват и транспортните разходи. Това, надявам се е безспорно.

 29. Porednoto dokazatelstvo che Boiko Tikvata e prosto edna marionetka ili po-tochno Matrioshka.

  Boiko, Tikvo, pak li se nasra… kakti bil kazal MArgina na Boiko predi izvesten broi godini.

 30. Я колко много антибългари са се дегизирали като “еколози”. Всеки нормален управленец би поискал да знае какви природни залежи има българската земя.Това му дава в ръцете силен коз при преговори със всякакви партньори.А дали е безопасна технологията за проучване трябва да се възложи на авторитетни специалисти, а не да слушаме сульо и пульо, подочули нещо по въпроса.

 31. Тук както и др. път се спори за нешо,което е изгодно на свикнали с
  удобствата на временни визии предизвикателства за преебаване на всвечни български национални
  интереси и защита на чуждите.
  В такъв смисъл и с познати доводи отдавна знаем – и от близко и далечно минало – кой какви позиции
  е защитил или прокарал лично и партийно като много жалко чуждо
  м м е к е р е и тепърва ще му се ч у е г л а с ъ т.
  Но не се казва Иво Инджев,а това че ни е известно сирището на мандрдажията за узряването на деликатеса,не повод ТОЙ да се вълнува преди да бъде отвята и от Времето,плявата,ако не задръства барабана на българската вършачка
  Ще поживеем и ще видим,ако пак не сбърктаме!

 32. Аз също не искам да се вади газ с тази технология, защото не вярвам на държавните институции за тяхната оценка от опсаността (я$сно поради какви причини), която реално има и много места по света са проревали и водят дела дори (не че това ще им оправи взъникналите екопорблеми) *НО* да забраняваме “неродения Петко” е нелепо… просто в преклонената главица на троянския кон не трябва да влиза дори нотка на надежда за частична независимост и отклонения от кремълските зависимости…

 33. Никакви проучвания – предлагам да преминем на свещи и на дърва! Едно огнище на двора и слагай боба да се вари! Такава съпротива срещу прогреса е характерна само за нискоразвити индивиди. Нека се види – първо, има ли го този газ у нас; второ – да се направят научни – не народни!- изследвания за вредата върху околната среда, ако се започне добиването му.Всичко останало е политика в една или друга посока. Знаете приказката “Обущарю, не по-високо от обувките!”. Всеки да дава мнение по въпроси, по които е експерт, има съответната квалификация и компетенции.Впрочем, у нас нещата са наопъки. Щом строителната ни министърка не е инженер-строител, нито дори архитект – за какво говорим!

 34. Колега Инджев,
  Не мога да се удържа да не Ви коригирам – съвсем приятелски. Вие ще ме разберете – професионална деформация. Не се казва “НаДслов”, думичката е “наслов”. Малцина останахме живи филолози, дето знаем как и защо се пише така – ако проявите интерес, бих Ви обяснила. То и в речниците го пише. Надявам се да не ми се сърдите.

 35. Като искате да добивате газ от шисти, отивайте да протестирате пред Парламента. Никой не ви е крив, че стоите и цъкате с език, когато единствената част от гражданското общество, което го е “еня” за бъдещето на България се събуди. Вие, малки капиталистчета такива, спете и продължавайте да мрънкате. Имате вариант – с лозунгите пред Парламента.

 36. До UNK_EXPERT /ШМЕНТИ КАПЕЛИ/:

  1. Описанието на процеса хидрофракинг в /твоята/ „Заблуда 1” е просташки профанизирано и абсолютно невярно. „Мехури” и „каши” витаят единствено в объркания ти мозък.
  2. Твърдението, че още преди десетилетия е установено наличието на шистов газ в добруджа са безпочвени и неверни. Кога, къде и как е декларирано /оповестено/ това?
  3. Твърденията ти, че хоризонтална проходка и добив на природни залежи „чрез впръскване на вода и химикали под налягане” датира едва от 15-тина години е абсолютна лъжа. Къде беше ти „умнико”, когато социалистическа България нагнетяваше в недрата на плодородното пловдивско поле не вода, а СЯРНА КИСЕЛИНА, за да извлича уранов сулфат за нуждите на недотам мирния руски атом?!
  4. Като си толкова компетентен, потруди се /за да ти повярваме/, да изброиш поне 50 от тези „повече от 500 химикала” – „вещества с доказано канцерогенно и невротично въздействие”. Поне 50! Нали си „експерт”.
  5. Сметката ти за „хилядите тонове концентрирани вещества”, впръсквани под земята може да мине само в квартална кръчма. Просто, защото ако беше вярна никой не би се хванал да добива газ по този начин. Химически продукти със сложен състав, в такива количества биха надхвърлили по стойност тази на извлечения газ. В действителност концентрацията на химикали е далеч под 1%.
  6. Ти май наистина се правиш на луд. От това, че залежите на газ ще задоволят потребностите на България за повече от 300 години напред, съвсем не следва, че инвестициите за осъществяване на добива ще се откупуват 300 години. Що за антилогика – така може да разсъждава само абсолютен неграмотник. Кого будалкаш?
  7. Освен, че не разбираш от химия, сондажи, петродобив и минно дело, очевидно и в земеделието си пълен профан. Зърнопроизводството е било основен поминък на добруджанци по времето на Йовков. Освен това, всеки средноинтелигентен човек знае, че проспериращото земеделие навсякъде по света е държавно дотирано. В напредналите /богатите/ страни делът на работоспособното население, заето в селското стопанство е под 10% /в САЩ – под 6%/. Даже у нас, в момента, основния поминък на населението не е селското стопанство, камо ли зърнопроизводството.
  8. Вие, комунягите-русофили винаги сте залагали на „човека от улицата”. Защото е полуграмотен, неосведомен, първосигнален и наплашен – ерго, лесно се манипулира. Към което всъщност и ти се домогваш с нескопосания си пасквил.
  9. Моята контратеза е:
  Единствено меродавно е становището на съответните специалисти от МГУ и БАН. А такива доморасли, наукообразни „експерти” като теб – да си гледат партийната работа и да си налягат парцалите.

 37. Към Б.Маркова:

  Напротив, човек се учи докато…иска да се учи. Поради което Ви благодаря за основателната забележка.

 38. Абе ма вие нормални ли сте?! Общия капацитет на басейна с шистов газ в България е 25 млрд. куб. м. Само за 2010 Газпром е снабдил България с 2.6 билиона кубични метра газ. Това с шистовия газ е просто някой да вземе някакви пари и това е. В резултат ше се надупчи земята там и водата вероятно ще бъде отровена,а местноста ще заприлича на гробище. Може ли да сте толкова неадекватни ?!Каква енергиина независимост ви гони,какви понижени цени ? И аз искам да плащаме по-малко пари за парно и т.н. ама с това там дето е басейнче нема да стане. Просто някой ще стане много богат,ще изнасили земята там и ще си отиде някъде на някой плаж да си пие коктейлите, а ние като изхарчиме шистовия газ за няколко месеца после ше цъкаме с език като гледаме снимки и клипчета от североизточна България.

 39. До AZ sam na vseki kilometar

  Молодец, так держать. Признательная Партия, Олигархия и Газпромом никогда не забудут тебя.

  Вечная Слава Героям!

 40. Към Hristov:

  Вашият въпрос показва , може би, че вълната на русификацията, на която беше подложена десетилетия наред България, се е поотдръпната малко. Защото за поколенията, които изгледаха без алтернатива стотици съветски филми (с превод и без превод), няма съмнение, че става дума за “валенки”- нещо като “навуща” на български. Това са типичните за Русия зимни плъстени обувки за газене в калта и снега. А и ватенката също е добро предложение, но ВМЕСТО смокинга, а не върху него- макар че защо пък не и това? Тя мимикрията е като ду..то, “знае две и двеста”.

 41. Страхотно казано и най-вече разяснено – благодаря!
  Благодаря и на ПАВЕЛ ТИНКОВ! Коментарите му са великолепни – не само остроумни и компетентни, но и антикомунистически, не останаха антикомунисти в България, отидоха си един по един …

 42. Идиотщините на някакьв малоумник тук дето изобщо не си струва да му се пише ника Павел Тинков ги е оборил, оспорил и няврял на сьщият тоя южно откьм гьрба.
  Мога да добавя само следното: ШЕВРОН е НАСЛЕДИЛА като ПРАВОПРИЕМНИК пасивите на Тексако в случая с Еквадорския сьд. В сьщото време всеки момент МЕЖДУНАРОДНИЯТ АРБИТРАЖЕН СЬД в Женева се очаква да излезе с решение след представените убедителни доказателства за саботаж, технологична мьрлящина от еквадорските мьрзели и накрая “бял” и независим сьд да постави на мястото мянгалски изпьлнения ( нещо което дано да доживея да видя и в Бьлгария:НОРМАЛНА и “БЯЛА” АДМИНИСТРАЦИЯ, НЕ повече от САМО 1-2% МЬРЗЕЛИ и МЬРЛЬОВЦИ, “бял” сьд отсьждащ В ДУХА на правораздаването, а НЕ в БУКВАТА на закона) и маааалко повече нормални,читави и свестни хора в този блог и извьн него за които комунисти, герберасти и царчета да са само повод за смях или сьжаление.

  “Разумът на мъдрия е в ДЕСНИЦАТА му, а на безумния- в ЛЕВИЦАТА му!!” Еклесиаст 10:2 🙂
  който разбира, да разбира… 🙂

 43. Уважаеми г-н Инджев,приятно ми е,че макар и не в най-желаната форма се появявате на тв екрана.
  Първо,за някои,пояснявам,че нена-
  виждам всички онези същества подкре
  пящи т.н.”комунизъм”.Единствено са мислили за дебелите си черва и са давали своята подкрепа.
  Да не забравяме,че след над 20г.
  промени към не на болшивиците има-
  ме
  1.Властващ кръг на ДС при попчетата
  2.Властващ кръг на ДС в БАН.Да не споменаваме,че във ВУЗ шефовете и техните замесници са БКП.
  3.За армията да не говорим.Щели
  да им дават по още една звезда.
  4.МВР,там е низкостоящия ком. ка
  дър за разни и разнообразни поръчки
  5.СЪД,Прокуратура без коментар.
  6.Всички икономически групи,теро
  ризиращи гражданите са?????
  7. Банките,телевизийте,всичко се
  командосва от безличните комуняги.
  Днес слушам,че се иска гражданс ка подкрепа за милиционерските действия с/у гражданите.
  КЪДЕ БЯХА ВСИЧКИ ТЕЗИ ХОРА,КОГАТО
  ИСКАХМЕ ДЕФИНИТИВНО ДА СЕ ОТЪРВЕМ
  ОТ КОМУНЯГИТЕ ??????
  Винаги човек попада в желанията нна някакви скрити амбиции.
  Шистовия газ,ако го има нека да стои.Да има нещо и за следващите по
  коления.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.