На лъжата краката тук са къси, но криви ( в сметките си)

Втренчени в миналото, което искат да оправдаят, ако не да върнат под друга форма, всякакви другарки и другари, а и много просто уплашени от цунамито на неразбираемите промени граждани, изобщо не са дават сметка, как срокът на годност ( а често и на гадност) на публичните им плонжове е драматично кратък. Нещо повече: животът непрекъснато и във все по-бързи темпове ги опровергава, с което на практика носталгиците по „правилното” минало и неговите неправилни метастази днес без да искат допринасят за самоопровергаването си. А също и на тезите, за които така отчаяно се борят …

Къде са сега опълченците от ляво, подписали се само преди две седмици под гневно заклеймяване на критиците срещу изплувалата мътилка на върха на БПЦ? Начело с Велислава Дърева, която впрочем със същия хъс бранеше недосегаемия полет във висините на личния му хедонизъм спукания балон Георги Първанов, леви интелектуалци надигнаха вой, че някой искал да дискредитира Църквата, макар да става дума за конкретни нейни мутрополити, които всъщност зацапват нейния лик. Гръмна скандалът с досиетата на почти всички от висшия клир и бранителите на неговата чистота се спотаиха като онези от „чистотата”, когато не успяват да си приберат боклука и наоколо се разнася смрад. И е толкова нетърпима, че дори патриарх Максим, когото иначе никой и нищо не може да извади от нирваната на удобното мълчание по крещящи национални и социални проблеми, обещава вече, че ще има становище по темата. Амин!

В дебненето кой кого е подкрепил по даден казус( понеже в България да имаш собствена независима позиция звучи невероятно) много често на една партия, политик или публицист се приписват недостатъците на опонент, с чието мнение се е случило да се съгласи. Примерите са много: ако десните не харесват вътрешния министър Цветанов и му искат оставката, както това правят и от БСП, това означавало „синьо-червена мъгла”. Ами сега, когато (почти) всички вкупом съгрешиха и забраниха дори да се разсъждава по въпроса на шистовия газ, с което се изравниха по манталитет със средновековната инквизиция, следвайки кампанията на БСП по тази спекулативна пропагандна линия- май се оказаха червени всички, а? Или този път аналогиите не са легитимни, макар че шистофреничната атака беше демонстративно подета и поведена тъкмо от Калфин и Първанов, но получи светкавична развръзка в духа на техните претенции с решаващата братска помощ на ГЕРБ.

Забелязвате ли: мълчат този път пропагандистите, които се опитаха да измъкнат от тресавището на собствения му гаф Бойко Борисов миналата седмица, когато затъна в пошлостта на шегичката си за пържолките и кучето по под убийството да едно дете. Сега като дете, но наакано, апологетите му си траят. Някак не върви да се зарадват, че управляващите не просто се съюзиха с борците срещу американския империализъм и неговия „Шеврон”, но и дори ги надминаха в това старание. Смаяни от това, как ги изпревари на острия завой, анти(фа)шистите нямат думи: стреснати, трогнати, очаровани…

Уж никога, ама никога нямаше да другаруват с БСП и ДПС, но се оказа, че от ГЕРБ се качиха на тяхната шейна. И сега, бъдете сигурни, се чудят как да се измъкнат от преспите на собствената си глупост, която ги връхлетя като януарски сняг и „изненада”самите тях с това, че се оказаха заедно в една канавка край недостроената магистрала за европейското развитие на България. Като три синджира роби ги повече вожда им Борисов към поредното гласуване по негова команда, без да си дава труда да обясни поне на партийния си антураж какво прави, като си вдига ръцете в пленарната – пред кого и пред какво се предава.

Но управлението на ГЕРБ, което току-що задуши в прегръдките си една червена кауза, представяна като зелена, е бременно с нова пропагандна рожба на Петата колона. Предстои да видим драмата и с АЕЦ „Белене”- голям подирен гърч се наблюдава откъм властта и ще станем свидетели на още по-голям фарс с оправданията за окончателното решение- каквото и да е то. Защото последователността и принципността никак не са присъщи на това управление, което иначе невъздържано се перчи със своята стабилност и предсказуемост(?!).

Съдбата на Георги Първанов,еднодневката с десетгодишен срок на президентска употреба, който най-после изтече, също минава в графата на незащитимите дългогодишни лъжи. Където и да копнете днес в българското медийно пространство, в последния ден на недосегаемата му цели две петилетки за критики власт, извира презрение по негов адрес. Вече може!

Написал съм цяла книга по темата преди две години и мога да си позволя да си да спестя изброяването на гафовете и безобразията му, инвентаризирани с днешна дата от документални телевизионни филми, както в статии в печата и в сайтове. Но избирам да поместя една реплика от сайта „Всеки ден” заради нейната различност от общия ретроспективен поток, която обаче в същото време напълно илюстрира тезата ми за това как „преминава световната слава” на такива като Първанов и как се оттича в канализацията на историята мътната пропаганда, с която се обграждат.
„Абе, къде е Първанов?!
Анелия Иванчева
събота, 21 януари 2012

Първанов изчезна! Потъна някъде в парламента, щом новият президент Плевнелиев се закле. Липсата му стана видна, след като новият държавен глава, премиерът и всички депутати се щракнаха за спомен на стълбите на Народното събрание. Тогава някой се сети, че по протокол в снимката трябва да участва и досегашният президент и се чу в тарапаната: Абе, къде е Първанов?!
Заваляха предположения. Най-естественото беше, че е заминал спешно на лов направо от балкона на пленарната зала. Други заподозряха, че и той е сърдит като вицето си Марин и не иска да е на общата снимка до Бойко Борисов. Трети бяха убедени, че ухажва червени депутати за каузата си да оглави пак БСП или поне да сложи на мястото на Станишев някой свой. Твърдеше се дори, че пак рови в интернет да си търси работа.
Накрая се оказа, че наистина е на лов, но за журналисти. Останал да дава изявления като за последно, убеден, че ще го чакат за снимката. Но не, не го изчакаха – фотографираха се без него. А когато той се яви, вече за втори дубъл, повечето от депутатите вече се бяха шмугнали на топло.
Така че, „къде е Първанов”, май вече никой не го интересува. Забравиха го. А и какво да помнят?. Доказателство е и анкетата в сайта www. vsekiden.com. На въпрос „С какво ще запомните Първанов?”, огромната част от нашите читатели отговаря „С нищо”

Както е редно, оставям прогнозата за финала. Рано или късно казаното по-горе за незащитимите позиции на борците за светло минало ( включително чрез покриване на истината на тъмно), ще се потвърди и по повод на съветската окупационна символика в България. Шепа граждани, с голи шепи се опитваме да разровим пепелта върху тази жарава, върху която къкри котлето с отровната за нацията ни търпимост към лъжата. Най-напред се опитаха да ни оставят да отлетим от туловището им като досадна муха. Отказахме. После пробваха да ни смачкат с креслива агресия. Но ехото помогна повече българи да чуят истината за нашето примирение пред лъжата за някакво съветско освобождение на България. След злополучния опит с жилото на агресията си, гнездото на осите реши да подслади аргументите си в полза на лъжата с меда на „европейското” лице на съветската „освобождение”- то не се отнасяло за България, а за Европа. Трябвало да уважаваме съветската окупация у нас, защото другаде съветски войски са освобождавали Европа и ние трябвало да сме благодарни за това.
Докъде още ще стигнат? Докъдето им позволим. Малко сме, а така сме ги разтревожили, че в София започнаха да си правят предизборните кампании пред най-големия паметник на лъжата на Балканите и в Европа- свиркат си в гората за смелост, която черпят от вдъхновяващия ги пример на голямата въоръжена лъжа, за която те наистина са благодарни на чуждите си покровители. Вярно, на лъжата краката са къси, докато в България годините й са дълги. Но са преброени. Защото лъжата може да побеждава много и дълго, но не всички и завинаги.

30 мнения за “На лъжата краката тук са къси, но криви ( в сметките си)”

 1. Радой Ралин го е казал много вярно …МАМЕТНИК!

 2. НЕ СМЕ НАРОД
  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  “Аз не зная! Аз не мога!” – общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме…
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни…
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни…
  Всякой вика “Яман ни е нам хала!” –
  а всякому мерамът е развала…

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

  1875

  До кога ще бъде така?!
  От както аз се помня, то не бяха Живковци, Лукановци, Ф.Димитровци, служебни, Костовци, Сакскобургготсковци, Станишев-Гоцевци, Бойко-Цветановци – е докога!

 3. Питам се:ще доживея ли деня,в който ще запитат:къде е Бойко Борисов!Мисля си,че той не по-зле от Гоце “осира”/с извинение за израза/интересите на България!

 4. Кратък коментар с намигване:

  “Примерите са много: ако коментатор не одобрява търсенето и добива на шистов газ, това означава, че е „червен комуняга”

  🙂

  Надявам се да приемете добронамерената ми шега, г-н Инджев, знаете положителното ми отношение към Вас, все по-рядко си позволявам да цапам коментарите Ви с мнение, но това не означава, че съм спрял да Ви чета! Бъдете жив и здрав и повече усмивки!

 5. Хора трябва да се смени партиината система. Никой от управляващите и управлявалите не дава дума да се изговори за това. Защо не се организира референдум за нова конституция с нова парламентарна и изборна система ? Може да взаимстваме от конституцията на САЩ. Там изборите за парламент стават на принципа всеки щат да организира избори и изпраща свои представители в парламента. Броя на
  представителите за всеки щат се определя от броя на населението. Тук може това да бъдат общините. Примерно София изпраща 10 човека, Пловдив 8, Бургас 6 и т.н. Общините могат да бъдат намалени. Примерно Перник да отиде към София, Кюстендил към Благоевград и т.н. Хората от всяка община сами да си издигат кандидати,което осмисля правото в конституцията на мирни събрания без оръжие(в сегашното положение за какво да се събираме).
  Единственото условие е кандидатите да са гражданин на съответната община. Да е живял в България през последните 7 години. Ако бъде избран и влезне в парламента да няма право да упражнява друга професия.И така всички тези представители общо към 72 образуват правителство и са там 2 години. Отделно администрацията на всяка община изпраща по 2 свои представители служебно които са общо към 24. Тяхната деиност е по-свързана с президента и се разделят на 3 групи като първата се сменя на 2 години, втората на 4 и третата на
  6. Всички тези хора в парламента гласуват със за и против гласно и ясно и взимането на решения за закони става с мнозинство от 50+1 процента,а за изменения в конституцията с мнозинство от 2/3.
  Освен това може да се съберат в едно и всички служби които се занимават с разследвания(нещо като тамошното ФБР) и директора да се предлага от президента, като в парламента се гласува предложението за неговото назначаване.
  Просто в момента се дава прекалено много власт на един човек. Прекалено много хора влизат в парламента под шапката на партии,които хората не познават и не са избрали. Те не вършат нищо, но са на служба за държавата понеже са приети в дадена партия и са там дълги години. Създават се условия за корупция и партиино влияне в най-различни сфери. Съществуват прекалено много служители на партии,министерства и т.н.,които просто ние гражданите не можем да издържаме с парите си и така се създават условия за спонсориране от големи бизнесмени,който искат нещо в замяна разбира се.Съществуват излишни длъжности като министър на горите, министър на земеделието,министър на транспорта и т.н.,които също се назначават от един единствен човек. Партиите са просто една форма на диктатура и е време това да спре. Бойко казва,че нищо по-добро не е измислено и хората се плашат че ако не са партиите едва ли не ще настъпи някакъв терор или фашизъм. Това е така защото единствения шанс на човек като Бойко да си разиграва коня както си иска е партиината система. Ако той разполагаше само с един глас едва ли щеше изобщо да иска да бъде в парламента. Той щеше да си е шеф на охранителна фирма.Нямаше да реже лентички, нямаше да обикаля страната като спасител и да дрънка глупости. Време е да направим нещо наистина на практика. Както се казва цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа, но това е така само в варианта със системата която предлагам.В сегашния цялата власт произтича от партията и принадлежи на партията. Време е да променим нещата.

 6. За мен определението ляв интелектуалец си е чист оксиморон.Защо?Ами защото интелектуалецът не е просто човек,който не се занимава с физически труд,а човек,който се занимава с творчески труд,човек,който впряга разума си в способността да разбира.Да разбира природата,да разбира обществото,т.е.да показва правилното,доброто,напредничавото.До колко всичко това се връзва с лявото?Доколкото са се сбъднали всички някогашни грандомански съобщения на някогашното радио”Говори Москва”/всеки ден в три след обяд,за които го помнят/,до колкото са правилни и напредничави ортодоксално левите режими в Куба,Венецуела,Северна Корея.И изобщо,аз бих се срамувал да се нарека интелектуалец в най- бедната,най-корумпираната и още колко най,на Стария континент.А пък ляв,опазил господ!

 7. към Пламен:

  Няма моя статия за шистовия газ ( никога не навлизам в експертната територия, а само в тълкуването на явните белези за политически фракинг без смокинг и смокинови листо), в която да не отдам дължимото на правото на хората да протестират и да се страхуват, но в същото време съм абсолютно убеден, че тези разбираеми човешки страхове, в огромната си част се изразяват от неинформирани хора и умело се употребяват от платените от чужбина кукловоди и организатори на кампанията.
  Нито веднъж не съм изпадал до нивото на простото до примитивизъм уравнение ” който е против шистовия газ, той е комуняга”.
  Друг е въпросът, че срещу моите аргументи ми излизат тъкмо с подобна теза: “ти си американец” и си за “Шеврон”…В моменти, когато се чудя как да си платя някоя сметка, ми минава през ум предателската мисъл “Мама му стара, дали пък да не се продам на “Шеврон” наистина, че поне да има за какво да ме псуват русофилите. Обаче има малък проблем: не искат да ме купят, мръсните империалисти! И едва ли знаят за моето съществуване.
  Скъп съм само на другарите и другарките, които ме ласкаят с извънредното си внимание като ми пишат най-редовно писъмца, пълни с псувни.Което си е особен вид ф(р)акинг.

 8. “…И едва ли знаят за моето съществуване” – не се подценявайте! И без показателите за посещенията, блогът Ви е много посещавано място. Не спирайте!

  Написах горната закачка единствено като реплика на други Ваши коментатори. Разбира се, ако нещо не ми харесва, съм свободен да спра да Ви посещавам, но, съгласете се, не е приятно вкусът на добрите анализи да бъде развалян от, подчертавам, личностните нападки – и в едната, и в другата посока. Разбирам, че блогът Ви е “на линията на фронта” и такива престрелки са нормални, исках само да споделя, че отнемат (според мен) от чара му…

  Поздрави!

 9. Инджев,АЕЦ “Белене” няма да мине.За твое разочарование,че си сбъркал в прогнозата си.

 10. Напълно споделям, написаното от теб към Пламен. Няма такава статия. Има само мнение на експерти. Даже не публикува мнението на експерт и бивш посланик в Русия – Илиян Василев.
  Днес, обаче Петър Волгин, уважаван от мен журналист, беше безкрайно доволен от решенията на ГЕРБ за забрана на проучването на шистов газ.
  По мое мнение трябва се направи дискусия между специалистите и т.н. природозащитници и да се разбере “кой крив, кой прав”.
  Някои ще разберат, други не. За сега съм объркан, но смятам, че това е дело на “петата колона”.

 11. ГЕРБерастите са си вьздух под налягане и никакьв фракинг хидравличен или не не може да изкара нещо от мозьчните им шисти.Проблема че герберастите в изпьлнителната и законодателната власт са опасни поради факта че искат да им плащаме затова че са “Б” отбора на БСП и да им плащаме идиотщините.

  “Разумът на мъдрия е в ДЕСНИЦАТА му, а на безумния- в ЛЕВИЦАТА му!!” Еклесиаст 10:2 🙂
  който разбира, да разбира… 🙂

 12. Към warf:

  В две статии съм написал точно това, че е по-вероятно АЕЦ “Белене” да не мине и тъкмо по тази причина Борисов се прави на шахматист, който ( унижавайки пешките си в парламента да гласуват неговата еднолична воля)си въобразява , че ще умилостиви руснаците, като жертва шистовата пешка, за да се покаже като строг, но справедлив български владетел, който (уж) не цепи басма нито на “Шеврон”, нито на Росатом.
  Обикновено не се самопреразказвам – за глухите камбаните не бият по два пъти.
  Но ми даваш възможност да покажа отново, що за “опоненти” имам.
  Бъди любезен да се скриеш някъде и да не се опитваш да ме “опровергаваш”, без да си ме чел.

 13. Мисля, че Иво отново е открил истинските мотиви в случващото се – нещо очаквано от отличен журналист.

  Споделям мнението, че МУТРАТА изигра забраната за проучване за шистов газ, като реверанс (НАДУПВАНЕ) към путинска ( Русия – бел. автора).

  В потока от множество информационни тъпотии, които се изливат обилно от страна на ГРОБ се търкулна и информацията, че проектът Беляне се обсъжда и с Брюксел.
  България, разбира се, няма способността да изплати сама първата руска атомна бомба в ЕС, поради което проекта ще се отече ведно с Гоце. “Другарите” очевидно се нядяват да задържат в играта на т.нар. “българска независимост” от троянско конен тип поне тоя газов коз.

  Отново трябва да се съглася с Иво. Абсолютната идиотщина на тоя мораториум се дължи на това, че не само забранява деситилетна технология, но и го прави като “компенсация” за “загуби” на Русия.

  Все пак трябва да се отчете, че предстоят газови преговори с Русия. И спирането на проучването за български газ ще позволи още веднъж договарянето на “традиционните братски” цени за България, които, както знаем, са традиционно по-високи от тези за Германия, примерно.

  С други думи, докато ‘гради” България и “европейско развитие” МУТРАТА все пак не забравя да подхрани финансово и “течната дружба” с Русия.

  Остава ни утехата, че спирането на Беляне ще е окончателно, а мотарориума – днес го има – утре неизбежно не.

 14. Камерън: „Моля, не ми давайте за пример българите!“
  От Велко Велев

  В интервю за ВВС, британският премиер се обърна към германският канцлер Ангела Меркел с думите: „Моля , не ми давайте за пример българите!“. Това той стори в отговор на въпроса на водещия журналист, защо не е подкрепил договора за спасяването еврото.

  По долу предаваме пълният отговор на Дейвид Камерън, тъй като той засяга много аспекти от живота в България и Европа, като цяло. Това е материал, който е подобен на “интервюто” с Марк Рюте. Дали е прав Камерън ?

  “Питате ме защо не подкрепих, опитите на Меркел и Саркози да успокоят ситуацията около еврото. Отговорът ми е еднозначен и ясен, защото са на грешен път. Те са се панкиьосали и в паниката си творят и говорят глупости. Това особенно ясно изпъкна, когато Меркел даде за пример страна като България и заяви, че едва ли не ние трябва да се учим от нейните политици и да следваме техният пример. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тези думи издават липса на здрав разум, опити за евтина манипулация и най-важното липса на поглед върху проблема от хуманна гледна точка. Затова се обръщам към Меркел така: „Моля ви, не ми давайте за пример българите!“
  За да стане по-ясно на нашите съграждани за какво точно говори Меркел и към каква участ ги призова, то аз ще си позволя да опиша състоянието и ситуацията която цари в тази малка и слабо позната на нашите сънародници и на европейците като цяло, балканска държава. И така, Меркел ни дава за пример нейната макроикономическа рамка и финансови показатели. Ако се вгледаме само в тях, то наистина България е достойна за пример, нисък бюджетен дефицит, малък външен дълг, но на каква цена и кой я плаща?
  Ако се вгледаме внимателно под булото на тези макроикономически показатели, то ние ще открием, че България е страната на мизерията, това е най-бедната страна в Европейският съюз, а и в голяма част от света. Освен това, е най-корумпираната държава в съюза. Не случайно, холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Как може такава държава да ни бъде давана за пример? На България ли трябва да заприлича Европейският съюз, ако е така то ние на часа сме готови да го напуснем.

  Знаете ли, че голяма част от българските пенсионери живеят с малко над две евро на ден, че минималната заплата е малко над 6 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 10 евро на ден? Да и това е държава членка на Европейският съюз. Че една голяма част от населението, поради етническият си произход и липсата на каквато и да е адекватна политика е оставено да затъне в мизерия, неграмотност и тотална безперспективност. Тази част от населението живее при условия, които надали са били характерни и за живота през 18 век, но не само това, тази част от населението става все по-голяма като численост с което проблема относно бъдещото икономическо състояние на България се явява с все по-тъмни краски.

  И още – Населението на тази държава се топи по-бързо отколкото в държави където се водят военни действия. За последните десет години, населението на България се е стопило с над един милион или близо 13%. Пенсионерите са близо една трета от цялото население и делът им ще се увеличава в бъдеще, като се има в предвид ниската раждаемост. Емиграцията също е отнела голяма част от трудоспособното, активно и интелигентно население на България. Неграмотността, липсата на образование и моралният упадък в тази страна се разпростират заплашително извън рамките на определена етническа група и обхващат цялото общество, което го прави неспособно да реагира на различни политически манипулации и фалшификации. Така ли трябва да изглежда средният европеец, за да бъде Европа стабилна и еврото спасено?

  Тази държава ни дава Меркел за пример, но моля бъдете търпеливи има и още! Да видим и техните политици, тези които са сътворили тази чутовна макроикономическа финансова стабилност с цената на мизерията и безпътицата на собственият си народ. Кои са те и как са успели? Не ще се впускам в прекомерни детайли, как тази държава е била разграбена, а икономиката и разпродадена на безценица по времето на така наречената демократизация, или как политиците и трупат капитали като консултанти спомагащи разграбването на страната им от различни сенчести офшорни групировки. Консултантските услуги в момента там са на мода сред политическата класа. Ще си позволя само да коментирам настоящият им премиер, чието минало се губи из тъмните сенки на явление което българите наричат мутри, а ние организирана престъпност. Не са един или два дипломатическите доклади и други анализи, в които има податки относно участието на настоящият им премиер в трафик на наркотици и друга престъпна дейност. Наскоро в България избухна скандал заради записи уличаващи премиера им в покровителство над отделни бизнесмени, чрез възпрепятстване на държавните служители да си вършат работата и пряко нареждане да прекратят разследването си относно определен бизнесмен, който скоро след огласяването на записите почина. В записите изплуваха имената и на други политици от управляващата партия опитващи се и успяващи да кадруват използвайки именно своята моментна властова позиция. Не случайно България, както споменах, е най-корумпираната държава в Европа. Към това ли трябва да се стремим?
  Този пример, г-жо Меркел, който вие ни дадохте е лош, глупав, недомислен и опасен. Опасен за Съюза, за обществото, за европейските ценности и морал, за стремежите и основните идеи залегнали в устоите на създаването на Евросъюза. И така да обобщим, имаме за пример държава с добри моментни финансови макроикономически показатели, постигнати благодарение мизерията, неграмотността, апатията и моралният упадък на обществото; и корупцията, грабителството, безнаказаността и огромната наглост на политиците им, което при един задълбочен анализ се вижда, че води към заличаване на държавността, срутване на икономиката и унищожаване на нацията. Това ще бъдат дългосрочните резултати от тази прехвалена макроикономическа стабилност, постигната чрез горе описаните методи. Е г-жо Меркел, това аз като премиер на една държава като Великобритания, не бих могъл да приема, защото звучи налудничаво.

  Нима трябва да закриваме училища и болници, да направим недостъпно качественото образование и медицински услуги, да обезлюдим обширни територии, така както това се случва в България , за да успеем да се преборим с кризата. Не е ли подигравка със здравият разум, да закриеш селското училище и болниците в малките населени места, като в същото време даваш пари на църквата по програма за развитие на селските райони? Да наливаш пари в асфалт и пътища, които хората да използват само и единствено за да напуснат границите на държавата? Да наливаш пари в мегаломански спортни съоръжения, за проявите в които малка част от населението може да си позволи да си купи билет, докато младежите доколкото ги има са оставени да висят пред компютрите и по дискотеките без да им се осигури друга алтернатива.

  Нима, г-жо Меркел, сте забравили какво образование е Държавата? Нека ви напомня – Държавата е обществено образование. Тя е силна тогава, когато обществото е образовано, активно и здраво. Икономиката е силна тогава, когато обществото е съставено от образовани, предприемчиви, търсещи, мислещи, морални и здрави индивиди. Държавата служи на обществото, а не на икономиката. Обществото създава икономиката, а не икономиката общество. Да лишаваме гражданите от възможност за образование и развитие, за да спасим финансови институции, техните собственици и управители които със своята алчност доведоха до настоящата финансово-икономическа криза, не без помощта на алчността и безхаберието на политиците е меко казано цинизъм.
  Цената на тази криза трябва да бъде платена не от средностатистическия гражданин, а от тези които са използвали Държавата, сигурността, протекцията и закрилата, която това обществено образование дава, за да просперират и да трупат печалби. Това е солидарността. Тежестта, отговорността и цената на тази криза трябва да бъдат платени от тези, които измислиха кухи финансови инструменти и спекулативни техники, които търгуваха с илюзии, страх и лъжи, а не да ги спасявате с цената упадъка на обществото. Защото тези мерки, които искате да се въведат, водят до удължаване на агонията, до упадък и унищожение, до война.

  Ако България, която ни давате за пример, все още съществува, то това е благодарение на емигрантите които подпомагат своите близки като им изпращат част от заработените в изгнание пари. Знаете ли, че в момента в така прехвалената ви България чуждестранните инвестиции са по-малко от парите които емигрантите пращат на близките си? Ако това е моделът ви за финансова стабилност, то кажете ми къде да емигрира средният Европеец – на Луната, на Марс, на Плутон?

  Г-жо Меркел, съвземете се! Градете общество, финансирайте науката, образованието, културата и здравеопазването. Наблегнете на морала и хуманизма, образовайте гражданите в исконните европейски ценности, върнете философията, реториката и етиката в училищата. Накарайте хората да мислят. Създавайте човеци, а не роби подтиснати и унижени. И тогава, тези човеци възпитани в духа на хуманизма, солидарността и морала, ще създадат общество, а обществото ще създаде икономика, стабилна и просперираща. Всичко останало е България. Затова, моля ви, не ми давайте за пример българите!“

  01.2012

 15. До ARTHUR :

  БелЕне , ИлиЕнци , ВойнЕговци , МировЕне , КазичЕне , БанкИ … …

 16. Малко шмекерия, малко по андрешковски… то си е и до манталитет.
  При следващия мандат на ГЕРБ този мораториум би следвало да падне. (справка Трайков -Панорама)

  Надявам се, най-малкото…и за двете.

 17. Не разбирам, как си мислите, че ще се спре “Белене” завинаги? Няма завинаги при това правителство, което си сменя позицията през ден?

 18. Когато коментираме въпроса за природния газ, като гориво следва да отчетем,че канадска компания “Мелоз” добива газ в Черно море и гражданите не са протестирали.На второ място трябва да се каже, че от находището в Чирен се установиха липси на сериозно количество газ, когато се проучваше възможността за вкарване на повече газ в този естествен резервоар от чешка компания и от това не последва санкция на компетентните органи.На трето място не трябва да се забравя, че зам.министъра на Румен Овчаров, които е подписал договора за доставка на руски газ се спаси от наказателно преследване поради гласуваният в българския парламент закон за амнистията и е договорил тези цени следва да бъде заставен да каже, кой го склонил да направи това.На четвърто място не бива да се подминава факта, че “Овъргаз” е посредник в доставките на природен газ, което както при захарта, както разясни г-н Костов води до необяснимо покачване на цената на захарта с 50 %в България при положение, че цената и на борсата пада.В последното не влагам политически контекст, а само аналитичен относно фактите.
  “Не на Белене” го подкремям, като съм готов да участвам в протест, но няма развитие този гражданска инициатива.

 19. Към BIAD:

  Боя се, че сте подведен за автентичността на това измислено интервю, което е “бъзик” на неговите автори. Не че Ви опонирам на публикацията, но заради останалите читатели съм длъжен да направя тази забележка.

 20. Първо , фирмата не е Мелоз а Мелроуз.
  Второ не е канадска а шотландска !
  И трето г-н Инджев, ако спрете да ми триете коментарите може и да чуете (и не само Вие) гледна точка различна от вашите! Категорично съм против всякакви експерименти тъй като богатствата на България са Минералните извори и Уникалната Природа!

 21. Kъм Данъчен:

  Ако си обективен и не принадлежиш към “мършата” не виждам причина да слагаш в общия кюп на изброените “…..ци” и Филип Димитров и Иван Костов!

 22. Към ihhh:

  Елементарно, ihhh: ако искате да коментирате тук наравно с останалите, сред които има всякакви мнения,трябва да излагате своята версия, а не да подменяте чужда и да я коментирате като истинска.Защото при подмяната ме изправяте пред нежеланата- направо невъзможната ситуация да публикувам нещо, което ме принуждава да се оправдавам за друго, което не съм казал. В такива “хитри” сценарии не участвам.

 23. Като член на БКП, Борисов досега постъпва съвсем предсказуемо. Забрани добива на българска газ и даде съгласие руски тръби да преминават през наша територия. Ще е чудо, ако не им разреши да си построят и АЕЦ “Белене”.

 24. Г-н Инджев, не знам какъв “бъзик” имате предвид.
  Гледах “Панорама”(на запис по Интернет) и внимателно следях Трайков, мимика и поглед, при логорята на келеша от ляво. След което и репликата му.
  “Панорама” не е ли на “живо”?

  А колкото до “гърнетата”, то и Тук, и там, “гърнето” си е “гърне” – това по повод един дълъг пост.

 25. Първо г-н Инджев, не съм подменял темата а само изказах мнение, че участниците прекаляват с темата за газ, който не ни е нужен!
  Второ, мисля че няма нужда да скъсваме гащите на ББ при всеки повод!
  И трето г-н Инджев ако спрете да ме банвате ще мога да пиша с истинското си име!

 26. @ Емил Караиванов

  Путинизация – НЕ, зависимост – НЕ, руска бомба – НЕ, проблеми – НЕ, беля – НЕ!

  НЕ, НЕ, НЕ БеляНЕ!

 27. Уважаеми г-н Инджев, снощи Ви гледах по едно телевизионно предаване. Много интересни са разсъжденията Ви за “независимите медии” и “независимите журналисти” в България. Добре би било да ги споделите и тук в блога си.
  Второ, стана дума за една ваша книга, но не разбрах дали вече е излязла и се продава?
  И накрая, защо не поставите един линк в блога си, за да може да спеделяме интересните публикации и коментаритите към тях във Facebook?

 28. “Предстои да видим драмата и с АЕЦ „Белене”- голям подирен гърч се наблюдава откъм властта и ще станем свидетели на още по-голям фарс с оправданията за окончателното решение- каквото и да е то.”

  Моята прогноза по отношение на АЕЦ Белене е, че ще се реши да се построят 2 нови реактора на плащадката на АЕЦ “Козлодуй” и ще се опитат да вземат руските. Нещо като компромис, но в действителност не много по-различно.

 29. С какво ще запомня Гоце?
  – С това, че до последно се прави на лисица – включително и вчера – прибира се в скромния дом (с охрана, но мръсен, с изпочупени п.к, отвратително мръсен асансьор, при беззъбата съседка, но и при радостни да го видят младежи…)на родителите на жена си – скромност отвсякъде… А и къде ли по-късно ще намери подходящ апартамент под наем, както заявява – НАГЛОСТ ПРЕЗИДЕНТСКА – ГОЦЕВСКА, да уточним… ;
  – с това, че и на парада не успя да скрие завистта си, заявявайки, че “няма да ревнува!!!! от успехите на новия президент”;
  – с това, че е на светлинни години от социалистите – да беше слушал и видял залата Бурже – вчера, в Париж – социалистическият кандидат президент Оланд каква стойностна реч произнесе пред 15 000 привърженици…
  – с името ЖАЛКО, ЛЪЖЛИВО, ПОХОТЛИВО, АНТИБЪЛГАРСКО ГОЦЕ !!!!

  Заб. Не съм чакала “да падне”, за да изразя мнението си – да не говорим, че няма падане за типове като него:-( Само метаморфози…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.