Кодираните послания на президентската рокада

Колкото и да са общи приказките при смяната на президентския караул днес, от тях има какво да се извади като подтекст. Забележително е, че на прощаване слизащият по стълбата ( като по Смирненски!) Георги Първанов свали гарда за първи път. Но това може да бъде забелязано и отбелязано само от онези, които са следили самохвалните му публични изяви през последните месеци и години дори. Защото той не спря да са обявява за „успешен президент”, докато истината е съвсем друга и днес той най-сетне я призна: имал е щастието да бъде президент в един успешен за България период.

Още по-точно е да се каже, че България имаше успешен период, що се отнася до приемането на страната ни в НАТО и ЕС въпреки факта,че начело на страната застана такова политическо недоразумение, като Георги Първанов: човекът, който 144 пъти последователно и неотклонно е гласувал послушно под инструкцията на Жан Виденов, но безцеремонно участва в отстраняването му зад кулисите на партията. Преобръщането му в полза на българското членство в НАТО пък, цитирам отново написаното от мен в „Течна дружба”, се дължи изцяло на заплахата на германските социалдемократи да му спрат партийната субсидия по линия на фондация „Фридрих Еберт”. Случва се след „онова писмо” на Първанов до Милошевич:

„До Слободан Милошевич,
председател на Социалистическата партия на Сърбия
Уважаеми другарю Милошевич,
Бих искал да доведа до Ваше сведение позицията на БСП относно последните събития в Косово. Ние отхвърляме подхода на двоен стандарт и едностранно обвиняване на Югославия за създалата се ситуация в Косово… Парламентарната група на Демократичната левица декларира желание Народното събрание да приеме решение за неучастие на България във войната – нито пряко, нито косвено. Ние разглеждаме предложението за предоставяне на въздушен коридор на НАТО през България като много опасно за националната сигурност и за Балканите. Наивно и безотговорно е да се смята, че приобщаването към НАТО е гаранция за националната сигурност. Това би било авантюристично решение… „
Георги Първанов,
председател на Българската социалистическа партия“.

За да го накарат да промени тази линия германците изпращат специален емисар, депутата Гернорт Ерлер, който вдига грандиозен скандал на Първанов в присъствието на българския президент Петър Стоянов. Ето така, заради парите, Първанов се превръща в „натовец” и чрез своя съучастник Стефан Данаилов успява да убеди партийния конгрес на БСП да приеме този горчив хап- за което от нас се иска да сме му благодарно, макар, че дори гласувалите промяната в партийната линия до ден днешен да не знаят истинската причина ( освен , с извинение за нескромността, ако не са чели „Течна дружба”, тъй като истината не е изтекла никъде другаде).

Както германските социалдемократите му дръпват юздите, така и Путин го обяздва в качеството му на троянски кон за препускане през европейското просо. Поне до момента, когато и в Москва разбират, че Първанов не става за нищо, освен да плете интриги зад кулисите, които рано или късно ще му се върнат като бумеранг. Една от тях вече го застигна с това, че близкият му медиен бос Тошо Тошев го издаде в последната си книга, че е заговорничел за свалянето на Сергей Станишев в присъствието на олигарха Георги Гергов, защото са решили, младият премиер вече е изпълнил възложената задача след приемането на България в ЕС и след това вече трябвало да го замени друг, очевидно посочен от президентския кръг, който раздава на тъмно порциите в държавата.

Дали точно това е имал на ум новият президент Росен Плевнелиев, не знам. Но именно така прозвуча неговото обещание днес, да „отвори” президентската институция. С това той на практика посочи основният проблем на досегашната съзаклятническа компания около Първанов, който се състои тъкмо в нейната непрозрачност. Или както косвено си призна през последните дни ( ново финално откровение!) самият Първанов: институцията не разполага толкова с власт, колкото с влияние. Иначе казано, има възможности да създава зависимости и да оказва влияние върху сфери от управлението и живота на обществото, които не са разписани в конституцията като президентски пълномощия.

Освен този прочит на вербалните послания от церемониалните речи на Плевнелиев и Първанов, мога да ви предложа и малко лично впечатление от белези, които се боя, че също остават скрити за широката публика. Бях там и видях с очите си кои са „гражданите”, с които си говори на улицата Първанов в последните мигове преди да „остане на улицата”- без официален пост, преторианска гвардия, безчет прислужващ персонал и друг платен с държавни пари антураж. Въпросните граждани, стиснали български трибагреници, бяха докарани под строй, начело с бившия вътрешен министър Румен Петков и депутата Кирил Добрев. Физиономиите на гражданите можете да видите във видеоклиповете от 9 януари 2011 година, когато крещяха с изкривени от злоба лица псувни по адрес на мълчаливия митинг на привържениците на демонтирането на съветския окупационен символ в София. Същите сега бяха строени като агитка, която аплодира др. Първанов, за да могат лапнишараните да пишат, че гражданите са изпратили любимия си президент с цветя и аплодисменти.

А после нека пак ме питат, защо смятам, че съветската символика е пресечната точка, източникът на вдъхновение за тези другари: поклонниците на Първанов и на символа на въоръжената съветска лъжа, пращани да изливат агресията си в нейна защита, а днес и възторга си от Първанов, са едни и същи в буквалния смисъл на думата ( някои от тях дори вече познавам поименно). Дано повече българи го разберат, за да са наясно с какво и с кого трябва да се преборим.

36 мнения за “Кодираните послания на президентската рокада”

 1. Най-после се махна параванката…

 2. BTW – Чухте ли гвардейците:
  “Гоце си отива! Ура-а-а-а-а-а!

 3. То всичкото хубаво, ама много салтанати с това предаване на длъжността. Разбира се, не виня Плевнелиев. Популистиките масрафи са присъщи на Бойко Борисов и Гоце Първанов. Предаваха три телевизии, а всъщност, това което беше целта на събитието почти не го показаха, става дума за военния парад в края. А помните ли лятоска когато английската царкиня женеше внуката си, нашите пишман–патриоти много силно се вълнуваха, колко струва тази сватба на английските данъкоплатци. Кравата се тели, волът реве! – Тези който нямат пари да си платят сметката за парното, седнали да кахърят за данакъплатците от другия край на Европа.

 4. “Поживе”м увидим!” както казват руснаците.Дано новият президент не ни разочарова като предишния!

 5. Мъчно ми е за съветниците на Първанов ,какво ще работят сега?

 6. Кога ще видя истинска държава от свободни хора ? А не такава в която безгръбначни влечуги определят дневния ред на обществото ? Беззаконието е Закона а Силата е в Разцеплението !

 7. Г-н Инджев, съгласям се с това становище , че Русия иска да ни използва за своите бизнесигри. Съгласявам се с вас! Което малко Русофили, като мен биха направили!!!! НО АЗ ОБИЧАМ РУСИЯ НЕ ЗА ТОВА, ЧЕ НИ ИЗПОЛЗВА, А ЗАТОВА ЧЕ Е ВЕЛИКА ДЪРЖАВА, КАКТО И БЪЛГАРИЯ, БЕЗ ДА ВКАРВАМЕ В ТОВА МОЕ МНЕНИЕ КОЙ КОГО ОБИЧАЛ ПОВЕЧЕ. ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЩОМ СМЕ БЪЛГАРИ ЩЕ ОБИЧАМЕ НАЙ-ВЕЧЕ НАШАТА СИ РОДИНА. Ще ви кажа защо симпатизирам на Русия, а НЕ на Оная, изкаща да завладее целия свят, Америка!ХАРЕСВАМ РУСИЯ НА ЧЕХОВ, ПУШКИН, ГОГОЛ, ЧАЙКОВСКИ, ТОЛСТОЙ, ДОСТОЕВСКИ И МНГО ДРУГИ!!! НЕ НАПРАЗНО РУСИЯ Е ОБЯВЕНА ЗА НАЙ- ДУХОВНАТА СТРАНА НА ПЛАНЕТАТА!!!. Русия е НАЙ-МОГЪЩА ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ.ТЯ ЗАЛАГА НА ТЕЖКАТА ИНДУСТРИЯ А НЕ НА НЯКАКВИ ТАБЛЕТЧЕТА, СМАРТФОНЧЕТА И ТЕМ ПОДОБНИ!!!!! НЯМА ЧОВЕК КОЙТО ДА МЕ ОСПОРИ!!! ПЪК И ДА ИМА НЕКА СИ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ КОЛКОТО СИ ЩЕ!!! НАДЯВАМ СЕ И ВИЕ ДА СЕ СЪГЛАСИТЕ С МЕН !!! Ако сте съгласен , ще се радвам да напишете нещо за това.

 8. Иво,
  Както винаги си точен в анализа, просто брилянтен.
  Едно трепетно очакване ме обзело и следя внимателно какво излиза за Първанов. Интересното предстои, дори вече се започна, смятам че ми е бедна фантазията какво ще му се изсипе на главата.

  Преди много години, по време на процъфтяващия соц, излезе една малка книжка,джобен формат, превод от полски, мисля, че беше на “Земиздат”, в която се описваше поведението на животните и аналогия с човешкото поведение (забравила съм заглавието). Там много подробно беше описано поведението на неизвестен за мен вид маймуни, когато главния маймун слезе от поста. Ритуала бил много прост – всички маймуни с.е.р.а.т на главата на довчерашния вожда, и най впечатляващото беше, че и малките маймунчета и те участават в ритуала. Моята прогноза е, че точно това ще му се случи на перчема на Първанов. Няма как, природен закон.
  Ако някой от форума има спомени за тази книга, ще бъда много благодарна ако ми припомни заглавието.
  Друго което съм запомнила от тази невероятна кнога е за т.нар. “импринтинг” или нещо такова. Това е през първите 6 месеца децата разпознават родителите си. Беше описан експеримент с патета. След като се излюпили ги оставили да следват една топка. Когато по късно им пуснали истинската майка – патица, те не я припознали, а продължили да си следват топката. Много интересна книга и дано някой си спомни.
  Здраве за всички.

 9. Естествено имаше репортаж как Георги Първанов се връща да живее в Красна поляна и интервюта със съседи докато почистват автомобилите от снега. Ама така е като много питате за мезонети на бул.”България”.

 10. Г-н Инджев е прав за клакьорите на Добрев.Лично ги видях на церемонията.Направи ми впечатление,че когато мина Първанов пред строя на гвардейците-цялата група вдигна трибагрениците,а когато Плевнелиев минаваше ,последваха злобни шушукания.

 11. @Nabliudatel “Ще ви кажа защо симпатизирам на Русия,а НЕ на Оная, изкаща да завладее целия свят, Америка!””Русия е НАЙ-МОГЪЩА ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ”НЕ НАПРАЗНО РУСИЯ Е ОБЯВЕНА ЗА НАЙ- ДУХОВНАТА СТРАНА НА ПЛАНЕТАТА!!!”- Де е България!?!
  “КОЙ КОГО ОБИЧАЛ ПОВЕЧЕ.” –
  “Е НАРОДЕ”!

 12. Към Nabliudatel:

  Господин Nabbliudatel,

  Съгласявам се с вас, че няма човек, който може да ви оспори. Защото с влюбен и дълбоко вярващ човек не може да се спори.

  Честно казано, вашата любов е толкова разоръжаваща, че чак не искам да ви разочаровам с някои факти за това какво военно джудже е Русия в сравнение със САЩ днес .
  Русия е практически безпомощна в океаните като флот спрямо американската мощ там…
  Русия е пренебрежимо малка и в морските дълбини по отношение на стратегическия ядрен подводен потенциал, но не толкова, колкото е изостанала в областта на стратегическите бомбардировачи.
  За абсолютно несравнимото предимство на САЩ спрямо всички останали армии на света, взети заедно(!) да пренасят войски във всяка точка на света, също не искам да споменавам. И всичко това е поради факта, че военният бюджет на най-голямата икономика в света САЩ е много пъти по-голяма от онзи на Европа плюс Русия- от много години насам.
  А индустриализацията на Русия е на нивото на автомобила лада спрямо южнкорейкия хюндай ( за германския мерцедес дори не желая да ви дразня).
  Иначе културата на Русия, състояла се като реплика на европейската с около два-три века закъснение ( в поезията, операта,литературата, балета и т.н.) въпреки тиранията на руската политическа система, нямаме различия. Велика е тя като постижение на онези няколко процента руски ( няма да придирям за етническия произход на титани , като Толстой, чийто род е от германски произход) талантливи и борбени поданици сред огромната маса роби на руската империя, отменила робството през 1861 г. с указ на Цар Освободител ( Александър Втори)- да, да, същият, чийто паметник имаме на площад Народно събрание в София , макар титлата му “цар освободител” да е дадена именно заради онзи указ, а не за нещо друго.

 13. До nabli U datel,
  Явно не сте били никога в Америка, предполагам че не сте посещавали и Русия, защото наистина сте написали глупости. Какво значи да обичаш??? Вие може да харесвате, да взимате пример, да се поучите и т.н…. но да обичаш държава е някак си странно… Виждам че всичко СМАРТ ви е чуждо. Залагате само на ТЕЖКОТО…. Но и там сте в грешка. Тежката индустрия на Америка е развита до нива, които Русия има да догоннва. И в това няма нищо лошо. Просто Америка е по-развита във всяко едно отношение. Пътища, които Вие не мове да допуснете че може да съществуват, викат им спагети защото във възлите си за разпределение достигат до ОСЕМ етажа. За сградите, така наречените небостъргачи, просто нямат аналог. В Чикаго и NY са гора от сгради. Що се отнася до частните къщи, наистина са уникални и като обзавеждане и като изпълнение. Там всеки индивид живеещ в къща си има отделна стая, а баните с тоалетна са около три или повече.

  А онези СМАРТ неща, които Вие така мразите, ЩЕ НИ НАПРАВЯТ ПО СВОБОДНИ И НЕЗАВИСИМИ ОТ ВСИЧКИ ДУХОВНИ ОБРЕМЕНЕНИЯ, на които Вие сте паднал в жертва….

 14. Аз пък не мога да проумея как така в уж европейска държава да не може да се създаде поне една нормална политическа сила със влияние. Без прогнили ченгета, без продажни мижетурки (доносници), без лъжепатриоти и изкукуригали политикани? Не ни трябват хиляда партии, наредени като гладни кучки да лапат безплатни пържоли, не ни трябват страхливи мошеници решили, че в политиката ще намерят прехрана за семействата си. По същия начин трябва да се гледа и на чуждите политици. Независимо от къде са и колко са богати! Блъскам си главата и се чудя от къде да се започне! Как да се организират и сплотят тези, които споделят истинските ценности в живота и стигам до заключението , че тези хора малко или много са поробени ! Зависими и покорени от тези, които ни докараха дотам, че да ходим тъжни и с наведени глави гледайки как живота изтича през шепите ни без да можем да го вкусим така както бихме искали 🙁

 15. Хвалете вие “Америка” със 8 те и етажа макарони! Утре като почнете да ядете химически лайна и да бачкате като затворници няма да има връщане назад! Стратегията, която прилага тази империя и по-точно нейните императори ще ни докара, както пише в библията до катаклизъм от който изхода ще бъде само Страшния Съд !!!

 16. Някои коментари тук, написани от хора, обичащи Русия, истински затрогват с искреността си! Но нашият живот е една такава особена какафония от явления, в които човек просто, опитвайки се да се ориентира със сърцето си, най – често вижда това, което му се иска да види. А реалността е много независима от това, което харесваме, което ни се струва справедливо или просто което ни е натрапила многогодишната пропаганда. На всичко отгоре нещата в света се променят с шеметна скорост и нашето днешно, искрено убеждение, по правило се оказва остаряло. Няма идеална страна в света, няма 100% справедлива страна, както няма и абсолютна справедливост изобщо. Чувството ни за справедливост е обективно заложено в нас, но начинът, по който се изгражда, развива, проявява, е резултат от начина ни на живот, развитие на мирогледа, на нашите емоции и т.н. Много трудно е да срещнеш даже двама души с еднаква представа за справедливостта.
  Съединените щати, както и Русия, са специфични, всяка по своему, явления в света, и е много наивно и безсмислено непрекъснато да се противопоставят, особено върху плоскостта на справедливостта. Нека да се замислим за нещо много просто: какво ще спечелят реално американците при едно премерване на силите с руснаците, или обратно, какво ще докаже това – нищо! Даже Втората световна война имаше такива последствия, че победените спечелиха практически повече от победителите.
  Нека да разгледаме, малко опростено, нещата като съставени от два компонента – полезност и вредност. За нас, българите, в момента какво ни подсказва сърцето е важно за духа, но практически, за нашия живот, за нашето бъдеще, е най – важно да разберем как да си организираме отношенията с другите така че полезността да е максимум, а вредността да е минимум. Едва ли това може да стане като се поддаваме на емоционални предпочитания.

 17. @ ihhh “Аз пък не мога да проумея как така в уж европейска държава да не може да се създаде поне една нормална политическа сила със влияние.”-за това не-може! “Утре като почнете да ядете химически лайна”
  Хубаво е преди да се раздава
  “Страшния Съд” Всеки да погледне себе си в огледалото преди “да хвърли камък”
  И все такъв езика “изящен” на нравоучителите!
  И после “защо деца убиват деца”!

 18. Мераците големи…

  Първанов вади на светло кабинета в сянка
  http://frognews.bg/news_42229/Parvanov_vadi_na_svetlo_kabineta_v_sianka/

  Сценарият: изолират Станишев от „Позитано”20, протести и стачки свалят ГЕРБ
  Зад гърба на Сергей Станишев верните на Георги Първанов сили на „Позитано”20 се готвят да свалят ГЕРБ от власт и да поемат управлението на страната. Това потвърдиха пред „Торнадо” депутати от БСП, които не крият намеренията си. Те са категорични, че знаменоска на революционните идеи  за промяна е кюстендилската народна представителка Мая Манолова. Червената фурия вече се закани открито преди дни: „ГЕРБ ще бъдат свалени от власт и следващата управляващата партия ще бъде БСП”. Освен това Манолова прогнозира, че парламентарните избори може да са още през тази година, а столетницата вече е започнала да се готви за важната битка.

   „Първата фаза е отчетно–изборната кампания. Трябва да си подредим и стегнем партията”, обясни тактиката Манолова, а идеята за създаване на кабинет в сянка е следващ важен етап. Червени стратези вече кроят бъдещ министерски съвет, който да излезе на светло (виж номинираните в карето долу). Активизирането в средите на социалистите съвпада с края на мандата на президента Георги Първанов на „Дондуков”2 и амбициите му да се върне в политиката на бял кон  За последната седмица отиващият си държавен глава даде напоително няколко интервюта пред различни медии, очертавайки мераците си да бъде новият спасител на страната.

  „Борисов е слаб премиер и от дистанцията на времето това се потвърждава. Това, че ГЕРБ ще управлява, няма да ни помогне за излизане от кризата и няма да ни изведе на водещи позиции в Европа”, обяви Първанов. Той е категоричен, че партиите никога не са били толкова изолирани, колкото на последните избори. Освен това нямало никакви елементи на консолидация, а гражданското общество оставало отритнато встрани, констатира още Първанов. Политолози коментират, че амбициите му през последните 100 дни са еволюирали и от последния ред вече се вижда като водач на партията. На първо време Първанов обединил около себе си враговете на Станишев  Освен това щял да запази част от екипа си от президентството, а издръжката му щели да поемат верни олигарси. Целта била след стартирането на отчетите и изборите в БСП от края на януари да се подготвят за предстоящия конгрес през май. Дотогава трябвало да се реализират две стратегически цели: Първо – изолиране на Сергей Станишев и отстраняването му от ръководството на партията. Второ – създаване на обществено напрежение и насаждане на тотално недоверие към ГЕРБ и Бойко Борисов.

  Стари играчи на „Позитано”20 твърдят, че Станишев вече бил наясно със сложната ситуация. Усещайки, че лидерското килимче се изплъзва изпод краката му, той нападна открито досегашния си кукловод: „Наблюдавам, че президентът говори повече като партиен политик, отколкото като президент. Аз съм единственият, който има изключително ясна и категорична позиция против ГЕРБ. Първанов никога не е имал толкова ясна позиция. Президентът заявява недвусмислено амбиции за политическа кариера. Може би за тези амбиции аз не съм най-подходящият лидер на БСП, тъй като имам ясна линия на поведение. Имам какво да дам и да бъда ясен опонент на ГЕРБ. Нека видим какви са крайните позиции на президента”, закани се открито Станишев. Той изрази и съмнение, че Първанов работи искрено не за успеха на партията, а за личната си кариера. Политолози пък са категорични, че в опозиция през последните две години Станишев е израснал като самостоятелен политик и напълно се е еманципирал от доскорошния си ментор, а това предвещавало тежка битка.

  В ход била вече и втората част от сценария за свалянето на ГЕРБ  През последните дни в крепостта на Първанов – Перник, протестите срещу жестокото убийство на Мирослава се движели от неясни субекти. Семейството на жертвата отказвало да се включи в тях и да се идентифицира с крайни искания. Стачката в „Мини Марица – изток” били увертюра към нови демонстрации през пролетта с участието на земеделски стопани и други недоволни браншове. Неясните сигнали за 10% увеличение на тока, ново вдигане на лихвите по кредитите и отчетите на статистиката, че половин България живее на прага на бедността, се превръщали във все по-ясен сигнал, че партията на генерала се справя трудно и не може да измъкне страната от кризата. Близки до ДП

 19. В деня на “смяна на караула” в българското президентство, случайно или не, православието отбеляза Неделя на Йерихонския слепец. В евангелското четиво за този ден се разказва за един слепец, който седи край пътя и проси. Когато разбира, че наблизо минава Иисус, той моли настойчиво “Помилуй ме!”. Иисус го пита какво иска да стори за него, а слепецът казва, че иска да прогледне. Чудото станало и Иисус обяснява на слепеца, че вярата му го е спасила (Ев. Лук. 18:35-43). Смисълът в евангелския пример не е в буквалното проглеждане от мрака към белия свят, а за истината. Гледах с удоволствие заради великолепно свършената работа авторския филм на Вероника Чанева и Валерия Касиян в две части “В главната роля: Президентът” по ТВ7 (http://tv7.bg/news/4193082.html) и се чудех коя истина разказва Георги Първанов за събития, на които сме били свидетели. Надявам се в историята да останат делата и събитията, а не гледната точка на Първанов за тях. Тя ще е само още едно доказателство за достойнството му, че за два мандата е показал какъв не трябва да е българският президент. От приемника му на поста на “Дондуков” 2 засега не очаквам нищо, заради убеждението ми, че Росен Плевнелиев все още не е наясно какво трябва да прави като президент, колкото и интелигентен да е, както ме убеждават хора, на които вярвам.

 20. Г-н Инджев, поздравления за констатациите. Въпреки, че не кореспондират директно с Паметника с шмайзера, то и в двата случая става дума за история и паметника и Гоце са част от историята. А историята както знаем, е минало НЕПОПРАВИМО (грешка – минало незабравимо!!!). Вашите анализи са много ценни и надявам се да ги четат и тези, за които са написани и то не с езоповски език, а в прав текст, както се каза някъде по-горе разбираеми дори за депутати. Вашите анализи са полезни и стова, че формират обществено мнение. Поздрави!!!

 21. До Nabliudatel: няма как да се съглася с теб, защото от това което си написал, разбрах, че ти не си чел Чехов и Гогол, а за Достоевски пък изобщо да не става и дума. А за Горки май не си и чувал. Е, като изключим, може би “Сърцето на Данко”. Абе каквото си учил на сила в прогимназията – до там си.

 22. Няма нищо случайно. Направи ли някому впечатление, че Плевнелиев постави като връх в българската история съединението? Като едно от малкото достойни български дела. И дали тези му думи значат нещо, като се имат предвид събитията около Съединението?

 23. Каква дискусия само! С риск да прозвучи като “а вие що биете негрите”, тези, които дават за пример САЩ като връх на демокрацията, не трябва да забравят казусите “Гуантанамо” и въобще нелегалните затвори по цял свят, пресният “SOPA/PIPA” и налагането на външна политика тип “Убийства без съд и присъда с дистанционно управляеми безпилотни самолети”… Разбира се, невъобразимо по-трудно е да дадеш примери за липса на демокрация в САЩ, отколкото в Русия – там примерите за демокрация се ИЗЧЕРПВАТ до свободата да живееш (някак), да ядеш (каквото има) и да работиш (но не и като опозиционер или журналист).
  Колкото до индустриалните и военни преимущества – г-н Инджев е много прав, десетилетия по-напреднали са западните ни господари, от бившите източни такива. Във ВПК е силата на САЩ, това е, точка. Не бива да забравяме обаче, че огромна част от хай-тек индустрията на САЩ е изнесена в Тайван и Китай, където срещу нула пари работят милиони хора… Покажете ми чип или някаква електроника с надпис “Made in USA”? Трудно, нали. САЩ отдавна са усетили “сладкото” да произвеждат софтуер, а не хардуер. Митът за “дебелите американци” не е само мит, и приказката за “химическите …” не е само приказка, все пак на САЩ дължим аспартама и ред други “Е”-та, с които успешно се тровим от 22 години. Примерите могат да са много, но алтернативата – Русия, все така си остава като алтернативата на осъдения на обесване – да се удави. Въобще, всяко стадо си има мърша (на високите политически етажи), но най-много се радвам не на успехите на САЩ или Русия, а на общества като германското и японското… Лично аз смятам, че тях трябва да “следваме” и от тях да се учим. Много ясно си пролича това и при последния политически казус в Германия с президента им.
  Но чак да ОБИЧАМ Германия и Япония… дори не мога да го разбера докрай… Що за нелепо изказване… Нямам думи.

 24. До IHHH:
  Хей, “динозавър”, ти пък от къде изскочи?! Надявах се мислене като твоето, присъщо за началото на Студената война, отдавна и безвъзвратно да е отмряло. По времето на чичко Сталин ни будалкахте как нещастните американци “бачкат като затворници”, ядат “химически лайна”, пият отровна кока-кола , от която се въргалят пияни по улиците и до един бездомни спят под мостовете, гърчейки се от глад.
  В същото време си поставяхме непосилни стопански задачи, как след толкова и толкова години /десетилетия/ ще ги догоним и надминем.
  За твое сведения ние, българите, своите химически лайна ги изядохме /с излишък/, по времето на Тошо, когато според разпределението на СИВ /разбирай Големия Брат, по който вие-комунягите си примирате от любов/, на нас се падна т.н. “ГОЛЯМА ХИМИЯ”. Ядохме и урана на Бухово и Герзовица, и сярнокиселите извлеци на пловдивските села, и разноцветния смог на Кремиковци, и оловно-цинковия хвост на р. Арда, и тежките метали от КЦМ и ОЦЗ, и динила на ТХК-Видин, и пестицидите на “АГРИЯ”, и … хайде стига толкова!
  Сега пък от върли марксисти-материалисти-атеисти се пребоядисахте на източноправославни християни и пак искате да ни поучавате – този път на Библията /пише се с главна буква, неграмотнико!/ да ни учите! Сега пък със Страшния съд ще ни плашите!
  Ами нали ви изтраяхме, вас нечестивите, 70 години да ни построите съветския рай! Защо се /ни/ осрахте?!
  Питаш откъде трябва да се започне – ще ти кажа. Вдигайте си парцалите и всички русовлюбени вкупом се изнесете във вашия рай – в любимата ви “матушка Рус”. Когато запрашите всички вие към райските сибирски полета, страната ни ще си отдъхне, ще изправи снага и ще тръгне напред – натам където я зоват богатите и щастливи западни народи!

 25. Ама невероято глупаво е вашето изкаване, г-н “Пламен. Вие сте тотално олиговреничен човек, след като смятате , че русия е по назад във военното превъзходство!!! Точката я слагам аз, а не вие.!!!

 26. В помощ на “наблюдател”: “СССР е ЕДИНСТВЕНАТА страна, която е изпитала ядрено оръжие на гърба на СОБСТВЕНОТО си население. Върху 40 000 войници на Тоцкия полигон през 1956г. Извършител – маршал Жуков като министър на отбраната, с одобрението на Хрушчов и на Политбюро.”
  Радуйся, народе! И тук са първи!

 27. Двата мандата на Първанов=десет изгубени години за Българската армия. Десет години, потънали в приказки, в стратегически прегледи, в писане на доктрини, стратегии и концепции. Резултатът не може да бъде маскиран: днес Българската армия не е по-боеспособна, по-мотивирана и по-авторитетна от стохилядната БНА отпреди 22 години. След като десетки хиляди професионални воини свалиха мундирите, но армията не придоби нови оръжия, нова техника и не разви нови способности за водене на бойни действия, все по-силни стават гласовете на носталгиците по „славните” времена на Варшавския договор.
  Не само Гоцко е виновен. Войската дружно бе мачкана, рязана, унижавана и кастрирана от прослойката, поставена на власт след 1989 г. От издънките на ДС, на партията-ръководителка и на нейния „димитровски комсомол”. От назначените милионери, получили прословутите си куфарчета на 9 ноември 1989 г.
  За тях съществуването на стабилна, единна, себеуверена Българска войска си е истинска заплаха. Защото рано или късно на някой офицер все ще му дойде мисълта, осветила пътя на храбрите ни предци през 1923 и 1934 г. Когато герои от три войни казват на т. нар. политици: „Кои сте ви бре, мишоци? Какво сте направили за държавата? Я марш по дупките!”. Или тачени военачалници гордо ще хвърлят оставки, както направиха трима турски генерали и един адмирал през лятото. Или ще се изправят срещу президента като строителя на съвременна Япония генерал Дъглас Макартър и ще оставят на идните поколения знаменитата фраза: „Човек се прочува със заповедите, на които не се е подчинил”.
  На фона на мощните и мотивирани Въоръжени сили още по-жалко биха изглеждали „ювелирните” акции на МВР, все по-„резултатната” борба с организираната престъпност, все по-ярките примери за срастване на милицията и на други държавни институции с престъпни групировки. Все по-зловеща окраска ще придобива неотвратимото проникване на мафиите до най-високите етажи на държавното ръководство. За подобни строители на поредната фаза от развития милиционер-социализъм, наричана с по-нови и по-примамливи имена, силната армия е като неподкупен прокурор за хванат на местопроизшествието джебчия.
  Затова имаме и ще имаме пернишка милиция, пернишка армия, пернишко правосъдие, пернишко образование. Да ме простят почтените жители на гр. Перник! Не тях искам да обидя.
  Изводът е ясен: общото между политиците и пелените е, че и двете трябва да бъдат сменяни редовно. По една и съща причина.

 28. Аз съм само българофил. И понеже, г-н Инджев и тука е прав, за любовта и вярата аргументи няма открити безполезно е да се спори с русофили. Все пак, само за протокола. За 14 год. президентсване и премиерстване по времето на ПуТкин са построени, словом и цифром 200 км. магистрали.
  При първата тиква на “републико наша здравей”, 60км.
  Кой разбрал-разбрал.

 29. В помощ на “наблюдател”: “СССР е ЕДИНСТВЕНАТА страна, която е изпитала ядрено оръжие върху СОБСТВЕНОТО си население. Върху 40 000 войници на Тоцкия полигон през 1956 г. Извършител – маршал Жуков като министър на отбраната, с одобрението на Хрушчов и на Политбюро.”

 30. Триумфално и запомнящо изпращане си направи г-н Първанов. В последните три
  месеца от управлението си бившият президент зададе дневния ред на държавата поне
  за година напред. Какво искам да кажа:
  1.Имахме противопоставяне на проучването за наличност на залежи от шистов газ
  в недрата на България. Оттам и безотговорното решение на правителството за забрана
  на подобен тип дейности. Въпросът е, кой финансира и организира тези протести?
  Не приемам обяснението, че голяма част от протестиращите еколози са излезли от
  чисти подбуди. Важно е ядрото на протеста. Комунистите го знаят най-добре-
  през 1917 г. шепа хора от тях направиха така, че днес триста милиона човека биха
  искали, никога да не се е случило това. Както и да е. Какво говори логиката ?
  За да не „замърсяваме” природата, трябва да се изгради колкото се може по-бързо газопровода „Южен поток”, а също и да се продължи по пътя на старите схеми за доставки на газ. Знаем със сигурност, че „Набуко” няма да го бъде.
  До тук г-н Първанов, си е изпълнил ангажимента към някого и заслужава процент
  комисионна(това го казах, да се има в предвид някога, когато излязат банкови сметки)

  2. Имахме стачка в „Мини Марица-Изток”. Оттам пък стана болезнено ясно, колко
  рехава е енергийната система в България . „Резултат” от стачката- недостик на въглища
  за ТЕЦ-вете, забрана на износ на еленергия от там загуби от покриване на гаранции
  пред куповачи,търговци и т.н, опасност от режим на ток. Апокалиптична картина.
  И на фона на този „Апокалипсис”, гарантирам, че темата на разговор сред обществото,
  идните три месеца ще е „Белене”. И тази АЕЦ ще бъде. Независимост от цената или колко поколения българи ще я плащат.И да ви кажа. Еколозите с „чисти подбуди” ще са си в България, но ще липсва ядрото организирало протестите против шистовия газ
  и протести против „Белене” няма да има. И да ги има ще са рехави като енергийната ни система, пък и правителството няма да им обърне внимание. Да се обзаложим?

  3. Като казах правителство, та се сетих. Тарикати са „Шеврон”, има и някой тарикат
  в министерския съвет. Защо не и трима тарикати. Примерно срещу сто-двеста милиона, пък дори и тройно повече, като еднократно заплащане на някого в България, „Шеврон” си спестяват няколко милиарда. Ще попитате как?
  Г-н Инджев, тъй като сте добър публицист, разровете тази тема, защото е чиста проба национално предателство. Можете спокойно да направите връзка с тридневните
  банкети и чевермета , за които бяхте писали. Ще Ви дам и малък ориентир :
  -РУМЪНИЯ . Кучето е заровено там

 31. Kъм Пламен:

  все още огромният брой чипове по света /и т.н. хибриди/ се произвеждат в щатите. Западните страни не са ни господари, а съюзници. Дихотомията “слуга – господар” е по-характерна за обществата в Азия, и затова Русия и Япония са по-близо до “вертикалните” общества от типа слуга-господар..

 32. Плевнелиев беше обещал в първия си работен ден да уволни дипломатите от ДС… това не се случи..

 33. Както вече и други са ти писали, руснаците, въпреки големите си претенции, съвсем не са номер едно в света по военна мощ. По-възрастните още си спомняме как американците ги оставиха малко да се развихрят в Афганистан, за да се види колко им струват оръжията. Е, видяхме: целят се в София, улучват Нови Пазар…

  И после: всичките тези презрени от теб смартфончета, барабар с цялата компютърна техника, идват поначало от военно-промишлената изследователската дейност на Запад. Защото там хората имат достатъчно средcтва и въображение да развиват паралелно с оръжията за унищожаване на хора и друга, техника за мирни цели, която дори бетонноглави съветолюбци като теб ползват в ежедневието си.

  И все пак накрая да те попитам: има ли нещо, заради което да обичаш България (и изобщо обичаш ли я?!)?! Или в сърцето ти има място само матушка Русь?!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.