Руски вестник засрами българските вестникари с репортаж за демонтаж

На дежурните обвинения срещу моя милост в русофобия ми е омръзнало да опонирам ( в края на краищата съм го направил в многохиляден тираж в книгата си „Течна дружба”), но ето че имам случай да дам още едно доказателство за положителното си отношение към всичко, свързано с Русия, което наистина си заслужава позитивите.

Публикувам на руски език ( без превод, ако има доброволец, може да преведе) статия във в. „Комсомольская правда”( макар да става дума само за българско издание, дело на руснаци от Варна), посветена на протестния митинг пред съветския паметник в центъра на София на 15 януари тази година, от чиято фактологична точност би трябвало да се засрамят българските колеги, дошли на събитието с явното намерение да се подиграят на каузата на протестиращите. Докато в българските репортажи гъмжеше от всякакви измислици и грешки- сбъркани бяха почти всички имена на цитираните от тях участници и в този вид бяха мултиплицирани от преписващи издания- руският кореспондент вярно е отразил фактите. Ако не броим леката ирония за някакъв „екстаз” на протестиращите, в статията практически няма заклеймяване и обругаване на българските граждани, изразили свободно волята си.

Както и друг път съм обръщал внимание- нещо става в руската позиция по въпроса за незащитимия от гледна точка на историческата обоснованост паметник на „освободителите”, доминиращ като една крещяща лъжа над българската столица. При посещението си в София през януари 2008 г. президентът Путин обиколи няколко исторически места в сърцето на София,но не се появи на този паметник. Освен това руският посланик Исаков отсъстваше от традиционното полагане на венци и цветя там на 23 февруари миналата година по повод празника на съветската армия, преименуван в самата Русия на „Ден на защитниците на отечеството”. Ето че сега в един от най-тиражните руски вестници се появява отзив, който по стандартите на тамошните медии ( цитирал съм не веднъж пълни с презрение към българските „предатели” писания там), може направо да бъде възприет като израз на съгласие с каузата на демонтирането.

Само си представете ситуацията, когато се окаже, че в Русия се отнесат „с разбиране” ( както се казва на дипломатически език при стъпка назад от някоя предишна позиция) за въпросния паметник! Как ли ще изглеждат нашите доморасли русолюбци, възприемащи себе си за по-ревностни пазители на съветската символика от самите руснаци…

Впрочем, авторът на статията дори е споменал за писмото на инициативата за демонтиране на паметника до новоизбрания президент Плевнелиев от ноември миналата година- факт, който нито една българска медия не споменава. Хайде да видим сега, дали новият екип на новия президент ( произнесъл в качеството на министър през август 2009 г. фразата „България няма да е повече троянски кон на Русия”) чете руски вестници и дали ще бъдем удостоени с отговор!

Памятник Советской армии в Софии опять разрисовали

Во время очередного протеста против нахождения в Софии памятника Советской армии, экстаз собравшихся привел к публичной раскраске знамени памятника в болгарские цвета
Владимир АСАНОВ — 15.01.2012
В болгарской столице время от времени проводятся протесты против находящегося в центре города памятника Советской армии. Проводятся они с разной периодичностью и привязки к каким-либо датам или годовщинам. На очередном протесте, который состоялся 15 января, страсти настолько накалились, что один из протестантов взобрался на памятник и раскрасил каменное знамя в болгарские цвета.
Акция привела к вмешательству полиции, до того безучастно наблюдавшей кипение страстей на митинге протеста. Попытка стражей порядка отвести „художника” в районное отделение, вызвала переключение внимание протестантов на полицейских. Возмущенная толпа перекрыла движение полицейского автомобиля, и на место происшествия прибыл служитель уже центрального полицейского управления, который предпочел составить протокол о нарушении общественного порядка на месте.
После составления протокола и изъятия паспорта у нарушителя, он дал мини-интервью корреспонденту Болгарского национального телевидения. Представившись Кубером Сапаревым, членом инициативного комитета по демонтажу памятника Советской армии в Софии, молодой человек сообщил, что считает себя патриотом своей страны и нисколько не сожалеет о содеянном. „ Я не могу допустить, чтобы Советское знамя развевалось выше болгарского”, – заявил молодой болгарин.
Стоит отметить, что упомянутый комитет был создан в 2010 году с целью добиться демонтажа памятника. В ноябре 2011 года, после того, как Росен Плевнелиев был выбран новым президентом Болгарии, члены инициативного комитета написали ему письмо с целью привлечь его на свою сторону. „Мы категорично отказываемся участвовать в исторической лжи – того, что якобы Советская армия освободила Болгарию во Второй мировой войне”, говорится в письме.

 

p.s. Ето и превода  на Ана П.

 

Отново изрисуваха паметника на съветската армия в София

По време на поредния протест против съществуването в София на паметник на съветската армия екстазът на събралите се доведе до публично оцветяване на знамето на паметника в цветовете на българското знаме.

Владимир Асанов – 15.01.2012

От време на време в българската столица се провеждат протести против паметника на Съветската армия, който се намира в центъра на града. Тези протести се провеждат с различна периодичност и обвързаност с определени дати или годишнини. На поредния протест, който се състоя на 15 януари, страстите се разгорещиха дотолкова, че един от протестиращите се покачи върху паметника и оцвети каменното знаме в българските цветове.
Тази акция стана повод за намеса на полицията, която до този момент наблюдаваше безучастно бушуването на страстите на протестния митинг. Опитът на служителите на реда да отведат „художника” в районното управление накара протестиращите да насочат вниманието си към полицаите. Възмутената тълпа прегради пътя на полицейския автомобил и на мястото на произшествието пристигна служител вече на централното полицейско управление, който предпочете да състави на място протокол за нарушаване на обществения ред.
След съставянето на протокола и отнемането на паспорта му нарушителят даде миниинтервю на кореспондента на Българската национална телевизия. Младежът, който се представи като Кубер Сапарев, член на инициативния комитет за демонтиране на паметника на съветската армия в София, заяви, че смята себе си за патриот и ни най-малко не съжалява за извършеното. „Не мога да допусна съветското знаме да се развява по-високо от българското” – заяви младият българин.
Струва си да отбележим, че споменатият комитет е основан през 2010 г., като целта му е да постигне демонтирането на паметника. През ноември 2011 г., след избирането на Росен Плевнелиев за президент на България, членовете на инициативния комитет му изпращат писмо с цел да го привлекат на своя страна. „Категорично отказваме да участваме в една историческа лъжа – тази, че съветската армия е освободила България през Втората световна война” – се казва в писмото.

 

 

9 мнения за “Руски вестник засрами българските вестникари с репортаж за демонтаж”

 1. Здравейте, Иво. От съображения за пунктуалност, нека само да уточня, че тази статия е на българското издание на “Комсомольская правда” – онлайн издание, стопанисвано от варненски руснаци, живеещи и правещи нещо като журналистика в България. Те са/или бяха (не знам дали още съществува), издателите на “Русская газета в Болгарии”, притежават и няколко сайта за продажба на имоти в България. И този сайт (kp.bg) не представлява официалното издание на “Комсомольская правда”. Проверих и на официалния сайт на изданието – kp.ru, но не открих публикувания от Вас материал.
  С най-добри пожелания,

  Михаела

 2. Цитираното от руския вестник писмо до Плевнелиев:
  http://demontirane.org/2011/11/21/%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B4%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2/
  За разлика от българските журналисти, авторът на статията си е направил труда да се информира и от сайта на инициативата!

 3. Гн.Инджев,моля да ми простите ако намирате ,моето включване във вашият сайт не на мястото си.Според мен има много важни събития на територията на Европа ,който някакси , незаслужено се подминават в медийното пространнство у нас.А именно Унгария и Полша отново не искат да бъдат”послушни”Събитията в Унгария, за мен лично ,носят надежда.Позволявам си да препратя запис на едно от рядките интервюта давани от примиера Орбан (http://www.tvp.pl/publicystyka/polityka/jan-pospieszalski-blizej/wideo/19012012/6081107)
  заедно със няколко записа от активното участие в ЕП на евродепутатката на Унгария Кристина Морвай .( http://morvaikrisztina.hu/)

  Защо го правя?Защото вярвам в Чудесата на Бога(например Krucjata rozancowa 1571-Lepanto) а в момента църквите в Полша и в Унгария също са организирани в много силни молитвени движения за помощ на Родината,с молитви към Божията Майка Дева Мария(http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl/2011/12/ojcowie-paulini-zapraszaja-na-czuwanie) .
  Вярвам,че и на нас ,българите ,може да помогне молитвата.Само че половината от работата трябва да си я свършеме самите ние .А и Вярата ни има нужда от истинско Богословие и Блогослужение- а не само традия при паленето на свещи в църквата и самоуспокоението че сме «симпатизанти» на Бога .
  Бог да помогне на България!

  Силвия

 4. Ако се познава добре руската история, то неизбежно е ясно,че когато се отнася за външна политика и изобщо престиж,там нещата са необективни и изопачени до крайна мнителност.Този грандомански национализъм е един от похватите на самодържавието,а след това и на болшевишката власт, да държат в подчинение и консолидират собственото си перманентно зле живеещо население.С една дума,не търси обективност по тези въпроси.Следователно, става въпрос за нещо друго, а именно за стратгия на отърсване от комунистическото идеологическо наследство,за което този паметник е недвусмислен символ, и търсене на нова,чиста писта за влияние в България.Съзнавайки горното, не отричам безсмислието на този паметник и за това редовно вземам участие в протестите пред него.Поради това съм свидетел,че на последната проява отбелязахме най-малобройно присъствие,причините за което са друга тема.Но, един обективен страничен наблюдател би трябвало да отбележи този факт,което не виждаме в статията.Колко прави са били римляните като са казали да се боим от данайците,дори когато ни правят дарове.Обективно, борбата срещу премахването на този паметник е една ревизия на част от официалната ни история в посока на истината.За съжаление малка част,която е повод за преосмисляне само на комунистическото ни минало.Остава ненакърнена друга важна част от изопачената ни нова история,която е въвеждала и продължава да държи в заблуждение преобладаващата част от българите и пречеща им да анализират не само миналото ни,но и настоящето.Може би за това ни е толкова трудно…

 5. Даже и статията да не издава официалната позиция на руския вестник “Комсомольская правда”, а само на шепа български руснаци пак е много по-стойностно писание и отражение на действителността, отколкото на българските медии.

 6. “пазители на съветската символика” – Бог е милостив с ТЯХ, че не ми е дадена власт – само на символики и традиционни полагания на венци ще ми станат и особено след последните доставки на оръжия и изтребители за безподобното репресивно управление на Асад в Сирия. Това е същата политика, същата традиционна линия на “мачкай и лъжи”, “обещавай и кради” и, не на последно място по важност, на “бъди носещ стълб на диктатурите по света” – това са Съветите, това е и Русия днес.

 7. Българската журналистика гастролира в Лондон,на държавни разноски!Вчера и днес г.Тома Томов,известен журналист в миналото ,изнася лекции в Културния център-за художника Кристо(отсъства)и за Ванга,присъства само персонала и техни роднини.Малко са журналистите отдадени на кауза,затова те печелят нашето уважение!Вярвам този позорен за нас,българите паметник да бъде демонтиран,най голямата заслуга ще е на г.Инджев,а ние само подкрепяме!

 8. Колкото по-бързо станем повече – толкава по-бързо ще демонтираме този сквернящ българската история “паметник”!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.