Борисов с предупреждение: “бял дом да не видиш”!

Кремъл, победител в спора си с Белия дом за шистовия газ (и дали изобщо го има под полата на България), мълчи удовлетворен като след върхово постижение в секса с „невярната съпруга” България ( както определи нашата страна един руски официозен пропагандист). Неприличната картинка прилича на илюстрация към доклада на посланик Нанси Маккълдауни, изтеглена предсрочно от София в екипа на президента Обама като специалист по енергийните проекти. По нейните думи, появили се в сайта „Уикилийкс”, България е „полегнала” в руското легло между „Лукойл” и „Газпром”.

Недоволно се изказа само посланикът на държавата, която е победена от руското лоби на българска почва по темата ” Има ли изобщо шистов газ под почвата в България”.

Дали пък набеденият несправедливо като „проамерикански” премиер Борисов не го предупреждават: „бял дом да не видиш”?

За разочарованието от провалената евентуалната инвестиция на американска компания, задушена екологично в целофана на българосъветска кампания срещу вероятността българите да узнаят дали са потенциално богати, се е произнесъл пратеникът на Белия дом у нас . Ако и наместникът на Червения площад проговори, за да си признае задоволството, гледната точка на победителите също ще бъде отразена в този блог. (ivo.bg).

В. „Труд”

27.01.12
Шистовият газ е потенциална златна мина

 
Миналата седмица България взе решение по въпроса за шистовия газ, което може да има дълбоко негативни последствия за бъдещето на нейните енергийни доставки, инвестиции, климат и икономика.
Един пространен, информиран и публичен дебат трябва да претегля относителните рискове, разходите и последствията за околната среда на всеки енергиен източник. За съжаление това не се случи с шистовия газ.
Методът на хидравличното разбиване – фракингът, използван за експлоатацията на газ в шистови формации, промени баланса за снабдяване с енергия в САЩ. Вследствие на тази технология газовият пазар в САЩ се промени драматично, като вътрешните доставки нараснаха, а горивото поевтиня. С разработването на свои газови ресурси Полша и съседната на България Румъния също може скоро да предприемат по-сериозни стъпки за постигането на енергийна независимост.
Що се отнася до рисковете, няма съмнение, че мерките за защита на околната среда и безопасността на населението трябва да бъдат сериозни, ефикасни и дългосрочни. Но искреното безпокойство за планирането и управлението на ресурсите на околната среда не бива да пречи на проучванията.
Зависимостта
Това важи особено много за България, в която определени групи имат запазен интерес да продължи зависимостта от скъпата вносна енергия.
Решението на Народното събрание да се забрани за неопределено време хидравличното разбиване за съжаление може в допълнение да попречи на обществеността да научи дали България има потенциал за търговски жизнеспособно и дългосрочно снабдяване със собствена енергия.
Проучването
Няма съмнение, че си струва да бъде проучено разработването на нов енергиен източник, който евентуално ще намали цената на газа, ще открие работни места и ще осигури приходи за държавата на национално и общинско ниво, както и чужди инвестиции. Проучванията на ресурси от шистов газ изискват множество първоначални стъпки, които не включват хидравличното разбиване. В графика за същинските проучвания е предвидено достатъчно дълго предварително време за публичните дискусии и регулаторното развитие, нужни на България. За жалост неотдавнашното решение на Народното събрание лишава България както от възможността да осигури строгия контрол, необходим за управлението на проучванията за шистов газ, така и от възможността да разбере дали може да постигне по-голяма енергийна независимост. Българските лидери дължат на обществеността едно задълбочено изследване на този потенциален ресурс.
Неотдавна един български активист ми каза: “Може би под нас има златна мина, а ние твърдим, че сме бедни.” Липсата на широк дебат, в който да участват учени, правителствени служители, еколози и потребители, доведе до информационен вакуум по отношение на плюсовете и минусите, които са нужни, за да се реши дали тази потенциална златна мина да бъде разработвана.
ДЖЕЙМС УОРЛИК
Специално за “Труд”

10 мнения за “Борисов с предупреждение: “бял дом да не видиш”!”

 1. Искам да попитам някой сети ли се че в българия има хиляди минерални и лековити извора ????
  Нима ще си отровим водата заради някакви си Газофенки ???

 2. Пример за градация: Тьп, по-Тьп, Най-тьп, ГЕРБераст, Бойко Тиквата (да ме прости растението за сравнението).
  Русофилистиците по принцип, а в частност БСП и ГЕРБ (разликата е само в милиционерщината)са готови и фелацио да правят само да е на савецки батюшка (сега му викат руски батюшка). Проблема е че ни убеждават колко е хубаво фелациото и искат цялата ни дьржава да им плаща политическата&икономическа им проституция и некадьрност

 3. Измежду редовете на “Труд”: Мораториумът приет от Народното Събрание относно проучването и добивът на шистов газ у нас е изключително недодялан! Пропуски от сорта, че се забранява проучването и добивът на шистов газ по всякакви други технологии освен Съвет… пърдон Руски, които единствено са априори екологично чисти и издържани (да го видим ние тоя “еколог” или “възмутен гражданин” дето ще оспори това), както и това, че всякакви резултати от проучванията могат да се пазят другаде освен “добре защитени” в специално помещение до архивите на България във (вероятно) Москва са неприемливи! Веднага да се поправят “експертно” тези пропуски и мораториумът да се прегласува! Иначе Борисов не само бял дом (във Вашингтон) няма да види, но и как хеликоптерът връща обратно “екологично чистата” рубинената звезда над белия дом (в София) ще види!

 4. До “ПИЯ И ВОДА”:
  И като имаме “хиляди минерални и лековити извора” да ми кажеш какъв стопански ефект извлича страната ни от това?
  Преди повече от 10 години, мой познат немец ми каза: “Вие българите притежавате безценно богатство. На четвърто място в света сте по налични природни източници на минерални и термални води – както на кв км, така и на глава от населението. Ако тази даденост бъде разумно, правилно и в дълбочина разработена от вас, само приходите от това биха покрили външнотърговския ви баланс. Но вие не го правите. Мисля, че виновни за това са руснаците и вашите управляващи, които така много ги обичат. Всички те нямат интерес и желание България да се развива самостоятелно и успешно.”
  За твое сведение, умнико, във Велинград вече половин век от развалените кранове на уличните чешми тече минерална вода с температура 90 градуса в огромни количества. В бетонните им корита местните перат и си варят компотите. Ние дори не подозираме какъв би могъл да бъде дебита на подземните източници в региона. Хората говорят, че може би, отдолу тече вряща подземна река. Специалисти са ми подхвърляли за възможността тази природна даденост, при разумна експлоатация да реши икономиката и енергетиката на цялото пловдивско поле. До момента обаче, даже самият Велинград не е топлофициран и хората се отопляват на дърва и ток.
  А да си чувал нещо за бетонираните термални източници в района на река Ерма?
  Какво ще кажеш по тези въпроси ти – “Водофенката”?

 5. Минералните извори са златота на България,но няма адекватна политика за проучвания и попуряризиране и излизане на международния пазар.Минерална вода за пиене и минерална вода за лечение ,това е богатство.Климатът и по специално санаториума в Искрец,не отстъпва на този в швейцарския курорт Давос.При този бум на белодробните заболявания ,може да се превърне в европейски санаториум.Някой да е видял ена бошура,която да рекламира Павел баня,в която да пише,че световно известният диригент се е лекувал там?На изложението в Лондон през 1907г.минералната вода Мери члери взема медал. 105г.по късно,какво сме направили?Има българска поговорка-Господ дава,но в кошара не вкарва!

 6. Биг Оил си отива. Света се променя, в Америка правят ток от никел отскоро. http://ecat.com/ . Цялата тази дискусия ще е забравена само след 2 до 5 години.

 7. Предлагам пьлна забрана на рентгена, тъй като би могъл да предизвика рак. Ако представите на Средновековието за света все още тегнеха над него – вероятно и до днес човечеството щеше да смята, че Земята е плоска и толкова.

 8. Аз също го пия този химикал, духидрооксида, известен още с формулата си Н2О… И също така известен още като ВОДА. Даже се мия с него, с химикала тоест.

 9. В резултат на про-руската ни енергийна политика се оскъпяват всички енергийни източници, хората започват да използват все-повече въглища /които също са главно руски/ за отопление, и в резултат въздуха в градовете се замърсява ужасно със серни и други съединения. Белодробните заболявания се увеличават, ракът на белия дроб вече се наблюдава и при млади хора които никога не са пушили.
  Как ще обясним това? Как така славно се борим да опазим водата си, а пък славно отравяме въздуха който дишаме?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.