Големият бос и малките му боси джудженца-заедно през просото

И без Първанов първановщината продължава да тресе държавата ни в едно отношение: големият началник в държавата отговаря за успехите, а за провалите, предизвикани от неговите решения, се искат оставки, мъмрения и наказания от „ ниските нива”. Този стил на самохвалството на „един успешен президент”, който не пое отговорност за нито едно от безобразията за цели 10 години, беше наложен от Първанов и неговият ученик Борисов, възприемчив последовател също на Живков и Симеон, продължава заветите му.

Вече близо седмица тече българският сериал, чиято сълзливост надхвърля дебита на турските подобия: Борисов иска оставки и наказания, обаче не му ги дават! Той изразява „надежда”, че подчиненият му министър Цветанов го бил разбрал правилно за критиките към МВР, обаче Цветанов не ще да сбъдва надеждите му. Съответно по стълбата надолу маскарадът продължава. Борисов, прескачайки Цветанов, който си мълчи и по тази тема, гълчи шефа на професионалното ръководство на МВР Калин Георгиев и когато всички ( наивници) очакват това да предизвика оставката му, официално научаваме, че няма такова нещо. Има друго- Георгиев прехвърля вината още по-ниско, на средните управленски нива. Очакваме драмата да се превърне съвсем в комедия, когато накрая обвинят някой сержант, от патрулиращите на студа, за безобразията в ръководенето на МВР. Защото примерът на Борисов да стоварва вини и отговорности е заразителен по веригата на безотговорността, с която солидарно са оковани нашите управленци.

Същото се случва и след наложеното от Борисов невиждано никъде в света парламентарно решение страната ни да не се интересува дори дали разполага с природно богатство за милиарди евро. След мълниеносното сътворената глупост искри на мисловни проблясъци започват да озаряват публичното ни пространство. Задачата за постепенно завръщане към здравия разум обаче не се решава от главния виновник за лишаването на парламента от него, а на …средно управленско ниво. Както пише Медиапул, седмица след като наложиха забрана за проучването и добива на шистов газ, управляващите възнамеряват да анализират какво точно са направили и какво трябва да направят в бъдеще. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в четвъртък, 26 януари.

“Мораториумът подлежи на допълнителен анализ”, посочи той и отново даде пример как във Великобритания и САЩ парламентите са сформирали временни парламентарни комисии, в които да се проведе широк дебат по темата шистов газ и използваните за търсенето и добива му технологии и да излязат с общ доклад и становище.

Тази изява на чиновника в. „Труд” определи като „обратен завой за шистовия газ”. Но е по-подходящо да кажем истината: Борисов заведе България в блатото като един руски Иван Сусанин, прилъгал вражеските войски в тресавището, а ролята на барон Мюнхаузен да се вадим за косите от него е поверена на второстепенен актьор. Човекът, който досега е водил преговорите с американци за проучванията и е бил повече от добре запознат с практиките на САЩ, сега е принуден да се оправдава и да обяснява колко правилно постъпвали в САЩ по отношение на широкия дебат, какъвто у нас просто не се състоя поради нареждането на премиера Борисов заподозреният шистов добив да бъде обесен преди да се знае каква би била вината му, ако извърши престъпление.

Това се случва на фона на загрижените обяснения на уж големия враг на Борисов от БСП Румен Овчаров, който разтревожено ни осведомяваше за опасностите от земетресения в далечните американски щати Охайо и Оклахома, но и дума не дава да се издума за опасностите от земетресение в най-земетръсната зона на България, крайдунавската, където е снесено съветското кукувиче ядрено яйце АЕЦ „Белене”.

И понеже става дума явно дума за политика от най-мръсния вид ( оправдавана лицемерно с екологично чисти намерения)- онази, която отвращава и ражда обобщението за нея като „мръсна работа”, време е хората да забележат кога и по какъв повод се пука балонът на лъжата за противопоставянето между „лявото и дясното” в България, доколкото БСП може да представя „лявото”, а ГЕРБ- „дясното”. Оказаха се единни при първото изпитание пред лицето на проблем от (анти)национално значение, но от полза за една чужда държава, която ликува от този факт. Защото и Борисов явно си има началник, който му прехвърля от чужбина отговорността за своите безобразия в България.

18 мнения за “Големият бос и малките му боси джудженца-заедно през просото”

 1. Г-н Инджев напълно съм съгласен с позицията Ви за проучването на шистов газ. Единствено изразявам несъгласие към написаното за Белене, че мястото е най-сеизмично опасната зона в Бъзлгария. Ако погледнете европейската и нашата сеизмични карти за райниране ще видите че най-критичните стоиности се намират в Южна България(изключение Варна и Шабла). Спекулациите с това колко силно земетръсен е района около Белене са неуместни и неверни.

 2. Ако ще правим анализ за началника на Борисов от чужбина,нека не го правим на парче.Защото дните се нижат и…така си изтекоха над двадесетина,а България с всеки изтекъл ден все повече деградира и се разпада.Не прави чест на интелигентните представители на нацията,като махленски домакини да си запълват времето да се самодоказват с остроумия на парче.Актуалното заседание от съдебната фаза по делото “Октопод”какво показа?Показа,че със знанието на професионалисти от НСС и МВР е назначен човек със съмнителна репутация за работа по съмнителна разработка,което и за непрофесионалист ще бъде разбрано само за няколко часа.Показа също,че човек с агентурен псевдоним”Самуил”е препоръчан за главен прокурор от министър- председател,който нито практически,нито теоритически не може да не е знаел за това.Всичко това означава,че у нас на практика не се е състоял никакъв демократичен процес на промяна.Означава,че началникът на Борисов от чужбина е бил началник на всички от 10-ти ноември до днес.Какво още трябва да се случи,та и най-бавно включващите интелигенти да го разберат? Означава,че трябва да се почва всичко от начало.Незабавно.И от нови хора.

 3. Когато Петко Каравелов е пуснат от Черната джамия, е запитан от чуждестранни журналисти, дали е бил изтезаван. Отговорът му е бил че, “такива работи в България не стават”.
  Стамболов, сатрапа му със сатрап е бил сатрапясан и сатрапясването му виси като обица на ухото на политиците оттогава насетне. Е, не се съобразиха Костов и Виденов и си понесоха последствията. Исках да кажа, че дори и един отявлен русфил, какъвто е бил Каравелов, е държал на България повече,отколкото …всеки може да си го допълни.

 4. Към инж.Шарков:

  С респект към мнението Ви, което вероятно по-меродавно от моето, все пак знам, че най-сеизмичната зона във въпросната част на полуострова ни ( защото границата с Румъния няма значение) е във Вранча-на стотина километра по права линия от Белене. Най-старшното земетресение в рамките на моя 56 годишен живот, което помня, причини големи човешки жертви и разрушения в Свищов именно след земетресението във Вранча. Каква е гаранцията, че следващият път няма да е още по-силно?

 5. Към Г-н Инджев

  Причини за пораженията от земетресинието във Вранча на територията на Свищов са много комплексни. Най-съществената е че познанията и правилниците за земетръсно проектиране в комунистическа България са били доста ограничени. Като прибавим българският манталитет на строително изпълнение получаваме конгломерат от грешки. Но нека се върнем на проектиране сгради от типа АЕЦ в днешно време. Този тип сгради се проектират със сложни симулации тестващи издръжливостта им.И въпреки това коефициента на сигурност е завишен в пъти, което си е радикалко и консервативно. Единствено човешкия фактор би могъл да направи някоя авария. Статискита с арарирали АЕЦ е неоспорима-повечето грещки са ж резултат на човешка дейност. А относно опасенията на някои уж интелигентни хора че при земетресение в Дунав може да се образува цунами, мисля че въображението им далеч надхвърля това на Дж.Лукас и Ст.Спилбърг. Сравненията със други земетресения(Япония, Чили, Нова Зеландия) са толкова неосвателни колкото да твърдим че имаме общи корени на произход. Много политици използват страха от земетресения за да прокарат свои лобита и интереси. Казвайки всички тези неща не изкам да застана като привърженик на АЕЦ-ите и руското енергийно лобиране.Напротив мисля че трябва да защитаваме и отстояваме енергийна независимост.

 6. Ето и малко сеизмична статистика
  На територията на България са известни четири големи активни земетръсни огнища, способни да породят земетресения от 7 и по-висока степен и едно огнище извън страната ни, което засяга територията на България.

  1. Крупнишко-Кресненско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1904 г. Прогнозиран магнитуд – 7-8 степен по Рихтер (X-XI по Медведев-Шпонхойер-Карник). Цикъл на повторяемост – неизвестен. Това е огнището с най-висок енергиен потенциал в страната и един от най-високите в Европа. Най-застрашени населени места – Кресна, Благоевград, Сандански, Петрич.

  2. Шабленско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1901г. Прогнозиран магнитуд – 7-7.5 степен (IX-X по МШК). Цикъл на повторяемост – неизвестен. Най-застрашени населени места – Шабла, Добрич, Силистра, Балчик, Каварна, Варна.

  3. Горно-Оряховско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1913 г. Прогнозиран магнитуд – 7 степен. Цикъл на повторяемост – неизвестен. Най-застрашени населени места – Горна Оряховица, Велико Търново.

  4. Пловдивско-Чирпанско (Маришко) земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1928 г. Прогнозиран магнитуд – 7 степен. Цикъл на повторяемост – неизвестен. Най-застрашени населени места – Чирпан, Пловдив, Стара Загора

 7. Към инж.Шарков:
  Няма карта на руската политическа сеизмичност у нас /или има секретна/, но аз я усещам като доста висока степен /по скалата на Сталин/.
  Ето какво можете да намерите в български блог: “Престанете сондажи за газ! Това незаконно! Всички подземни богатств Балгария, както и население принадлежит на Москва!”
  Вашата бележка, инж.Шарков, означава ли, че приемате строежа на нов Чернобил, но на наша територия. Предварително благодаря за Вашия отговор.

 8. Цялата “политическа” действителност е в насУпно състояние. Това е ясно отдавна за по-светлите умове у нас. И за всички по света.
  Дори заради вкисването на политическата супа през последните години, вече и Франция реши да ревизира собственото си участие в сготвянето й преди 23 години:

  http://frognews.bg/news_42366/Frantsiia_smeni_dejurnite_disidenti_na_sotsializma/

  Както (вж. в края на цитираната дописка) го е казал великолепно тогава Радичков (Бог да го прости!): “Чувствам се като муха в супа”.

  И аз.

 9. Към г-н Шарков:
  Хайде пак заядлици и дребнавости – къде е по-по-най-земетръсно и къде е G-точката! Удивлявам се от това, интелигентни хора ама никак да не проявяват мащабност в мисленето. Образованият човек затова е такъв, защото познанията и опитът му позволяват да разглегда картината от още една крачка назад, да види цялото, да схване насоката, да осъзнае тенденцията, да усети духа на нещата. Ама не, ние така отблизичко ще се вторачваме в детайла, защото само него виждаме. То и кино не се гледа от първия ред. Защото ставаме субект на манипулация, на хаоса, на неясното и естествено нищо не разбираме. Г-н Инджев само с няколко реда ни е очертал по перфектен начин тоталната некомпетентност, която ни обгръща. Незнанието, неможенето, нежеланието да се свърши нещо е всеобхватно, те ни омагьосват и поглъщат като кукувича прежда. Това безвремие се преодолява не с дребнотемни раздумки, а се разсичат подобно “Гордиев възел”. Иска ми се да помоля читателите на блога да бъдат поне на нивото на нашия домакин.

 10. Към Г-н Инджев
  Подкрепям изграждането на всеки тип енергиен източник, който би ни донесъл малко независимост и самочувствие. Страхът, който ни насаждат е много завишен. Краят на АЕЦ все още не е дошъл. За справка едни от най-глемите производители САЩ, Франция, Китай. Бъдещето е във водородните централи, които все още се тестват. Единствено Франция мисля, че има напредък с тях

 11. КЪМ ИНЖ.ШАРКОВ.”Кучето” относно земетресението в Свищов е “заровено” в първото изречение на мнението Ви,колега:”Причините са комплексни и дъра,дъра,дъра”.Във втората част на публикацията Ви се мъдрят най-опасните сеизмологични огнища в БГ,с обяснението,че проявите на тази активност,статистически са неизвестни като повтаряемост.Всички останали “доводи”за моделиране на явленията ,коефициентите на сигурност и т.н.са предназначени за неинформирания и лековерен БГ читател ,готов да повярва на “специаисти”по темата ,като ВасЧудно ,защо спестявате доклада на БАН по темата “сеизмичност”за обекта АЕЦ Беляне.Или позицията на Германия,Белгия,Холандия,дори-Франция,за необходимостта от преоценка строителството на АЕЦ,държейка сметка за многобройнете фактори,които не могат да бъдат отчетени от прокламираното от Вас “моделиране” и мноигократно завишените коеэициенти на сигурност.Усещането ми на специалист,строителен инженер с десетилетна практика на проектант и строителе,че Вие изпълнявате политическа поръчка ,целяща активизиране на ПРОЯДРЕНИТЕ настроения в България.Не зная какво,кога и къде сте завършири, но си спомням ,че преди много години се запознах с един Ваш колега,който се представяше така:”инж……..,завършил в Съветския Съюз”….

 12. A бе, ИНЖ шарков, като не си “привърженик на АЕЦ-ите и руското енергийно лобиране” и като мислиш, “че трябва да защитаваме и отстояваме енергийна независимост”, за какво са тези словоизлияния? Да ни впечатлиш със специалните си познания в областта на сеизмологията ли се натискаш?
  Я се спри и не мъти главите на колебаещи и лековерни с витиеватите си наукообразни двусмислици – ще рече: ” не, че си за АЕЦ “Беляне”, ама няма страшно, земетръси и цунами там са изключени, пък и тя АЕЦ-ата е сеизмично здрава”! Я стига!
  Като демонстрираш интелигентност, не ти ли е ясно, че сеизмичният риск в този казус е вторичен довод и не върху него пада фокуса на едно бъдещо ЕКОЛОГИЧНО, ИКОНОМИЧЕСКИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ОПРАВДАНО РЕШЕНИЕ?!

 13. Господин инж.Шарков,
  Чернобилската авария, станала на 26 април 1986 г. в резултат на човешка грешка. Цикъл на повторяемост – неизвестен. Аварията в АЕЦ Фукушима I е радиационна авария от VII-ма, най-високата, степен по международната скала за ядрените събития. Аварията е предизвикана от земетресението и последвалото го цунами в началото на март 2011 г. Цикъл на повторяемост – неизвестен. Нека не смесваме природните явления с човешката глупост. Нещата нямат връзка. Нека науката и знанието да се развиват и в резултат животът ни да става по-добър. Но нека, ние хората да не взимаме ролята на Господ Бог! Да бъдем по-скромни в желанията ни и да гледаме реално на възможностите си!

 14. Опасенията не бяха ли от недостатъчност на водата за охлаждане, поради спадащо ниво на Дунава, а не от цунами, което звучи доста тъпо.

 15. Аз просто “неам нерви” да търпя такива нахалници “инженер шарени” които си въобразяват ,че са по учени от Бог,а просто от първото вдишване и издишване си личат къде им е “сърбежа”.Личи си ,много си личи и само сляп може да им се хваща на “учените” мотиви!Продажна пасмина!

 16. Kъм Инж. Шарков
  Колега,енергийната независимост е хубаво нещо, но на каква цена би ни излезнало това, когато говорим за АЕЦ “Белене”. Това е проект, който точно най-малко допринася за енергийната независимост на България. Напротив закрепостява ни към Русия. Запазва и увеличава досегашната ни зависимост от нея. Сеизмичната опасност при АЕЦ е само един от аспектите. Вие сам най-точно посочвате главната опасност – човешкият фактор. Ако ядрените ни специалисти ще управляват АЕЦ по същия традиционен за България начин, както това правят българските специалисти в правото, правосъдната система и МВР, най-добре на България трябва да бъде забранено от международната общност да развива ядрена енергетика. Апропо за това какво става в Козлодуй се обърнете към Георги Котев – експерт по въпроса с горивото. И ако досега още не се е случило нищо опасно е само защото “Господ е българин”! Ама докога? Вие като инженер по-би трябвало да знаете.

 17. Инженере Шарков за такива като тебе имаше виц по соца: Един инженер казал: “като се знам какьв сьм инженер, направо ме е страх да отида на доктор”.
  Аз като икономист, предприемач от 16 год. вече ти казвам: Руски ядрен самовар на стойност повече от 3 Милиарда евро с включена инфраструктура е БЕСИЛО за БЬЛГАРИЯ. Освен това руските ядрени самовари които ни алабалосват са 1 поколение назад спрямо предложените от WestingHouse за 7и и 8и блок на Козлдуй.
  НЕ на АЕЦ”БЕЛЕНЕ”, ДА на 7и и 8и блок на АЕЦ”козлодуй” с оборудване на WestingHouse и ТЕХНИ ЦЕНИ, ПАРАЛЕЛНО&СЬВМЕСТНО с развитие на ВЕИ.

 18. Колеги гледам, че провокирах много негативизъм и яростни напатки по свой адрес със забележката си към статията на г-н Инджев. Нито пропагандирам руски интереси или лобирам за ядрени централи. Съгласен съм с някои от нещата които коментираха колегите. Забележката беше направена с цел да се направи само един дебат

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.