Някой се е събудил, станал е с газа нагоре

Срокът на негодност на скандално глупавото решение на парламента да се забрани (поради едноличната заповед на премиера Борисов) да узнаем дали България разполага с природен газ в предполагаемо огромни количества, заради опасения от щети при добиването му, беше предпоставен като временен върху опаковката на законодателното решение. Но нямаше дата за вкисването на продукта на премиерската прищявка. Вчера, на 26 януари, стана ясно, че стоката е вече преоценена. Ето какво пише по този повод вестник „Труд”:

Обратен завой за шистовия газ
Забраната за добив на шистов газ най-вероятно ще бъде променена, а мотивите за нейното налагане – преразгледани. Това съобщи зам. икономическият министър Делян Добрев, само седмица след като парламентът скоростно гласува рестрикцията.
Добрев каза, че при него са постъпили много становища от експерти, от БАН и от Минно-геоложкия университет, според които мораториумът за проучване и добив на шистов газ е формулиран погрешно и би създал много проблеми и на традиционния добив на горива. Българската минно-геоложка камара вече излезе със становище, че забраната ще затрудни бизнеса на много от членовете й.
“Причината е, че част от записаните термини в забраната са некоректни и касаят не само проучване на добива на шистов газ, но и конвенционалните технологии”, обясни Добрев. Той допълни, че най-вероятно ще бъде създадена временна парламентарна комисия, в която ще влязат представители на всички партии и независими депутати. Те ще поканят експерти, с които да разгледат мораториума отново и ще пишат доклад дали е въведен коректно, необходима ли е промяна и на какво.
Забраната беше приета от парламента заради масовите протести в страната.
“Депутатите избързаха като приеха мораториума, без да се съобразят с мнението на специалистите. Не може в забраната да фигурира спиране на добива чрез използване на налягане от 20 атмосфери, защото това би ограничило всякакво изземване на нефт и газ под 200 метра”, коментира пред “Труд” Христо Казанджиев, експерт към икономическата комисия и бивш директор в икономическото министерство. Глобата за нарушаване на мораториума е 100 млн. лева и ако бъдат започнати стриктни проверки, много компании за добив на газ по традиционни технологии ще трябва да спрат работа.
“Необходимо е не само да бъдат записани точните термини в мораториума, но и да се разгледа неговото съществуване. Депутати приеха прибързано исканията на екоорганизациите без да се запознаят със съществуващата световна практика при добива на газ от шисти”, каза Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация. По думите му трябва да бъдат представени всички аргументи “за” и “против” технологията, преди тя да бъде отхвърлена.

20 мнения за “Някой се е събудил, станал е с газа нагоре”

 1. Някой беше казал, че умът човешки има граници, докато глупостта е безгранична…..

 2. Както вече стана известно руски фирми /с едно BG на края за маскировка/ дупчат на поразия Добруджа и търсят газ /какъв – никой не казва; вероятно какъвто излезе/. При това дупчат не на шега – до 5000 метра, с използването на съответния набор от химикали.Не ги интересуват нито водоносни пластове, нито плодородни почви, нито мораториуми.
  “Природозащитници”, къде сте?! Излизайте на улицата, пред Министерския Съвет, пред руското посолство, манифестирайте, протестирайте – земята ни е в опасност!!!
  🙂

 3. Господин Инджев, не сте прав. Съмнявам се много във вашата компетентност по въпросите за добиване на газ. Също тка, живеем в демократично общество, един не иска паметник, друго не искат шистов газ. Това е!

 4. Ум робува, ум царува, ум патки пасе.
  А тия в народното събрание и за патки не стават.

 5. Към Георг:

  Господин Георг, къде сте прочел някъде да съм се изказал с претенция за компетентност по научно-техническата страна на въпроса?
  А какво некомпетентно има в регистрирането на факта, че по личното некомпетентно решение на Борисов неговото мнозинство гласува заедно с уж големите си врагове в парламента единствената в света забрана да се проучва дали страната разполага с определено природно богатство, след което сега дава заден ход и се опитва да се измъкне за косата от тресавището, (в което заведе България като един Иван Сусанин), като барон Мюнхаузен?
  Ако не ви се четат подобни истини, търсете си други, приятни четива, но да лъжете, че съм претендирал за някаква компетентност извън политическите измерения на въпроса. Тази лъжа издава “компетентнос” от областта едни пропагандата в полза безпогрешната линия на партията и нейния вожд.
  Да не говорим, че ми вменявате нещо и по въпроса за протестите: никъде не съм оспорвал правото на хората да протестират ( вкл. срещу непомирисания от тях и набеден още преди да знаят дали го има шистовия газ). Твърдя обаче, че организаторите и политиците, начело с Калфин и Първанов, които се ангажираха с кампанията още миналия август, са прозрачно ясни- както и откровеното лобиране на любимия им “Газпром” , който се опита да спре разработването на находищата дори в Полша, но там, разбира се, удари на камък. Прави ли ви впечатление,че извън крилото на Първанов социалистите си траят, общо взето, защото се канят реално да управляват след година и половина и знаят, че това решение със забраната е абсурдно?
  Свръхчувствителността и избирателността на екологично изплашените от несъществуваща субстанция носове, които не долавят никаква миризма откъм реалните опасности от безбройните съществуващи ( и доста умрели и непогребани от тях) съветско-руски поражения на българската природа, издайнически напомнят кой и какво е моторът на внезапно бликналата протестна енергия срещу бъдещето на нещо, което се припознава за американско и това го прави особено омразно сред вдъхновителите на кампанията,разчитащи на инерцията от дълго насажданата примитивна антиамериканска нагласа ” у населението”.
  На тази динена кора се качи Борисов и тепърва ще се чуди как да скочи от нея.

 6. „Експертите на БАН, от Минно-геоложкия университет, от Българска минно-геоложка камара, от Балканска черноморска петролна и газова асоциация „- виж ти? Оказа се , че в България имало и експерти.
  Благодаря ти, Господи! Благодаря, че ни отвори очите да прогледнем – нацията ни не е само сбирщина от политически сценаристи, актьори и клакьори завършили обручение
  в подмосковието и днес оформят някакво псевдообществено мнение. Да прогледнем, че
  съществували и ЕКСПЕРТИ, до които може и трябва да се допитаме, за да предоставят научно обосновано становище при наличие на толкова важен за държавата въпрос:
  ЗА или ПРОТИВ добива на шистов газ и изобщо за добив на каквото и да е в България?

 7. Депутатите били приели… Депутатите били избързали…

  Айде сега депутатите са виновни, че са се вслушали в гласа на протестиращите…
  Е, виновни са, но не за текста, който са гласували, или не за вслушването в протестите, а за това, че са се поставили самички в позата на гласуващи всякакви безумия идиоти. Жал ми е за тях, защото знам, че това ще ги довърши. Човек не може да живее в мир със собственото си унижение, особено когато сам и с готовност се е подложил на него. Тези хора вече са психически съсипани, те до края на живота си ще повтарят, че са го правили за доброто на народа и държавата, с надежда да излъжат собствената си съвест, но това е невъзможно…

  А в момента ситуацията е държавата срещу народа.

 8. Наистина МАЙ има много ГАЗ… Българските мораториумОнисти МАЙ са наистина ТЪПИ хора, пък били те и учени. МАЙ ние си имаме само учени, тубирани от времето и възрастта, но жестоко страдаме от липса на СПЕЦИАЛИСТИ. Коя е онази вода, която видите ли МАЙ щяла да се замърси от нещо си забито 5000 м под земята???
  Пък дори да се замърси, невъзможно ли е да се почисти с агрегати и системи задвижвани с природен газ???
  Намери газта, добий първите кубици и тогава прецени замърсяването!!! И почисти след себе си!!! Така правят УМНИТЕ И БОГАТИ хора.

 9. А каква е Вашата компетентност, ГЕОРГ/ИЙ/?
  А каква е компетентността на протестиращите? А какво разбира от добив на газ Калфин /защо не поставяте под съмнение неговата компетентност/? Каква е компетентността на Седефчов от Сирищник по темата за газа? Каква е компетентността на Бойко-пожарникаря?
  А КАКВА Е КОМПЕТЕНТНОСТТА НА ГЛАСУВАЛИТЕ В ПАРЛАМЕНТА ТОЗИ ИДИОТСКИ МОРАТОРИУМ?
  Ще ми отговорите ли?
  🙂

 10. Цялата дискусия около газа протече като във средновековно общество. Митове, легенди, смели принцове, летящи дракони, вещици и т.н. Ниво, напълно отговарящо на сегашното насипно състояние на това общество. Нещо като работниците, които навремето чупели машините…
  2012 г. предполагаше спокойно оглеждане на нещата, максимално използване на науката и модерните бизнес практики (мениджмънт на риска напр.) за да се оцени потенциала, дори възползване от знанията, които Шеврон имат, (и които ние нямаме, колкото и “академиците” от БАН, никога не виждали петролна сонда, да твърдят обратното), за да научим нещо.
  Е, нищо такова не стана. Продължаваме да живеем няколко десетилетия назад от модерния свят, макар да гледаме новини на същите плоски екрани, караме същите коли и си мислим, че знаем поне колкото тях.

 11. Ето какво видях наскоро в интернет. Не е заявка за намерения за проучване. А е вече функциониращо. Освен другите неща, май става въпрос и за нелоялна конкуренция при проучванията за газ (може и да е шистов). Някои са ВЕЧЕ отстранени, а други са ОТДАВНА подсигурени.

  Снимков материал около базата за сондаж на „Русгеоком БГ“ АД в землището на село Рогозина, община Генерал Тошево, област Добрич:

  http://www.vladislavnozharov.com/2011/09/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0/

  Според Държавен вестник дълбочината на сондажа ще е до 5400 м (т.е. вероятността да е за шистов е голяма).

  А кои са “РусГеоКом”?
  Риторичен въпрос.

 12. Пореден цирк Шеврон с/у екозащитници. Чудя се за много пари ли става въпрос, че са се ангажирали толкова институции с експертен проблем. Ако са решили да разработват родните полета, то нека поне копаят българските фирми.

 13. КЪМ ГЕОРГ,в добавка,а трети,хич не им се иска България де излезе от позицията на “Задунайская губерния” или “Троянския кон в ЕС”…..Какво ще кажеш за добавката,защото и това е “признак на демокарация”.КРЕТЕН!!

 14. Да 123 и аз това питам /малко по-горе/.
  ОАО “БАШКИРГЕОЛОГИЯ” ли е, “РУСГЕОКОМ BG” АД ли, ама дупчат не си играят! Отиде ни и водицата и земицата на плодородна Добруджа!
  А “природозащитниците”-поборници за чиста “житница”, нахъсените върли врагове на тези гадни сондажи никакви ги няма! Защо ли?
  Защо не са на площада, защо не протестират, не виждат ли, че въпреки мораториума, зад гърба им дупчат?!

 15. Към Георг:

  Георг,

  Айде бе, мъж, защо не отговаряш? Или доказваш безкомпромисно, че си един долен комуняга, който (като всички останали) се покрива при първата излезла “буря”.

  Страхливец, защо не отговориш на Павел Тинков?

 16. към т.н.българин.Половин век разработват житницата Тракия,тя вече прилича на лунна повърхност/марица изток/вие това не го виждате,но плачете за бъдещето на житницата Добруджа.Хайде оплачете малко Тракия ,че да ви повярваме.Българин,ама друг път…

 17. Пример за градация: Тьп, по-Тьп, Най-тьп, ГЕРБераст, Бойко Тиквата (да ме прости растението за сравнението)

 18. Някой беше казал, че умът човешки има граници, докато глупостта е безгранична…..

  Posted by Една българка | януари 27, 2012, 2:07

  Само две неща са безкрайни – Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен.
  Алберт Айнщайн

  Срещу глупостта и боговете са безсилни.
  Шилер

  Честно да ви кажа, толкова просто нещо на толкова видно място досега не сме имали!
  Тони Филипов Д-р

  🙂

 19. Към nasko nastev.
  Наско,не се гневете. Няма нищо апокалиптично да бъде направено едно мотивирано от експерти проучване . Друг е въпросът за добив от находище, ако бъде намерено такова. Територията на България е дупчена десетилетия къде ли не и е установено къде какво има. За “предполагаемо огромни количества” находища никъде не се говори в геоложките ни доклади. Така, че Шеврон ако дойдат ще намерят баба си. Просто искам да се даде глътка въздух на нашите родни фирми ако е дошло времето за този вид проучване.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.