Шистовата победа на Русия и готвеното “окончателно решение” за България

Покрай шистофреничния шум, получил така спешно подкрепата на премиера Борисов, който вече направи ( пред Нова телевизия) първия си намек за възможна ревизия на безумната забрана да знаем дали газ газим, а бедни ходим, в сянка остана истинската бика за независимостта на България, която наистина е на дневен ред. Борисов обеща до дни да каже окончателно какво ще правим с онзи”гьол с шараните”, както веднъж нарече площадката за АЕЦ „Белене” преди да се отметне няколко пъти и пак да се метне обратно в реториката за гьола.

Сега, цитирайки свои източници, „Труд” прогнозира ново отлагане с три месеца на уж окончателно наближилото решение.Ще си говорим пак по темата след посещението на американския държавен секретар Хилари Клинтън, избрала България да партнира на Германия като площадка за кацане на самолета й в рамките на тридневно нейно посещения в Европа. До момента не сме чули Борисов да използва някое от обичайните си в подобна ситуация бодряшки обобщения- например, че България е досущ като Германия, щом е единствената държава, освен Германия, включена в пътуването на г-жа Клинтън. И сигурно има причина да не му е много до шега…

Думата ми е за друго- за артилерийската подготовка, която руските лобисти осъществиха успешно на този етап на българска земя, каквато опитаха и другаде, например в Полша, но не успяха. Тук знайни и незнайни екологично загрижени граждани, мнозина вероятно най-искрено, бяха организирани от невидимата ръка на хора с явно големи възможности за координиране, разгласяване, подготовка на пропагандни материали, прокарване на медийни изяви и най-вече- на нещо като „арабска пролет” с канонада от балкански псувни в интернет срещу плахите гласове на разума, диктуващ България да не забранява нещо, което дори не знае дали притежава.

Кратката равносметка от кампанията на анти(фа)шистите, за каквито мнозина се изживяват в духа на борбата срещу капитализма и империаризма- кампания, която не стихва медийно дори и след епохалния успех на невидимите за публиката организатори, създаде прецедент. За първи път у нас в интернет беше предизвикана изкуствена вълна, употребяваща естествени страхове на хора с различен мироглед и политически възгледи, която доведе до законодателно решение в срокове, на които може да завиди лозунгът от зората на комунизма „петилетката- за три години”. Бързо, ударно, ефективно, като изпреварващият удар на съветската артилерия срещу готовата за настъпление край Курск през Втората световна война германска армия- за тази най-голяма в историята танкова битка се знае, че всъщност е спечелена на тихия фронт. Приложеният артилерийски вал срещу германците, вече е известно на историците, е дело на невероятно подробна информация за самия Вермахт, изтекла от изключително близък до Хитлер източник. Според някои непотвърдени сведения, най-вероятно става дума за самия Мартин Борман, дясната ръка на Хитлер, който фанатично е симпатизирал на социалистическата идея ( автори на изследвания допускат дори, че е избягал в СССР, а не е „безследно изчезнал”). Какво ли не прави идеологическият фанатизъм да другарите по социализъм?!

Тук също „фронтът” беше предаден отвътре- някой вярва ли, че Борисов, който в характерния си стил се изрепчи, че щял да подпише за шистовия газ „на инат”, е бил чак пък толкова потресен от някакви си протестиращи, пък били те и демонстранти от 12 различни града? Човек трябва да пада от луната и никога да не чувал и виждал Борисов, за да повярва на тази басня. Въпросът защо го направи е дискусионен и към него можем да се върнем, когато има нови обстоятелства и причини за разсъждение по темата.

Едно е ясно обаче: шистовият газ и АЕЦ „Белене” са теми, които са скачени съдове- най-малкото в пропагандно отношение. Антишистовата истерия беше пилотен успешен проект за разгрявка преди голямото сражение за Белене. Само си представете колко неприятно щеше да им е съвпадението на евентуалния пусков срок за добив на шистов газ, ако не беше забранено дори проучването за него, с планираното завършване завършване на АЕЦ „Белене”. Представете си също сравнението на икономическия ефект ( какъвто добивът на шистов газ доказано постигна за икономика с гигантските размери на САЩ- какво остава за България). И как щеше да изглежда резултатът от сравнението на американската частна енергийна инвестиция, с конкурентната държавна руска: газът, в чийто добив България не е вложила и стотинка, започва бълва стотици милиони печалба, докато АЕЦ „Белене”, при цялата неизвестност за самото наличие на пазар за електроенергията от нея, е финансово заробване за поколения напред. Не може! Това не можеше да се допусне- не и по отношение троянския кон на Русия в Европа. Съответно лобистите успяха с успешни пропагандни хватки да създадат повод за Борисов да се намеси в полза на руския интерес.

А междувременно зад кулисите кипи истинската битка. Ето за какво става дума:

АЕЦ “Белене” не е европроект, а руско дело на BG територия

30/01/2012

24 часа

КРАСЕН СТАНЧЕВ, ръководител на екипа на Института за пазарна икономика (ИПИ) за оценка на проекта за изграждане на АЕЦ “Белене” и учредител на Гражданския комитет против АЕЦ “Белене”.

Премиерът Борисов би трябвало да е получил писмо (без дата) в подкрепа на възобновяването на строежа на АЕЦ “Белене”. То е подписано от кмета на гр. Белене, Българския атомен форум – БУЛАТОМ, Българското ядрено дружество и Гражданския комитет за изграждане на АЕЦ “Белене” и за развитието на ядрената енергетика в България.

Скъпите работни места

Основният аргумент на авторите в полза на “Белене” е, че по тяхна предварителна оценка в строителството щели да бъдат ангажирани пряко или непряко около 40 хиляди души за период от 6-8 години.

Този довод се повтаря вече четири-пет години, но никой не е обяснил как е направена сметката. Приемам обаче за момент, че тя е вярна. Тогава излиза, че прекият разход на българските потребители на електроенергия и данъкоплатци е 0,56 милиона лева за едно работно място.

Това е сумата, която се получава, ако се раздели стойността на проекта на предполагаемите работни места. Ако се вземе само приносът на НЕК и държавния бюджет (за прилежащата инфраструктура и системни връзки), цената е 219 000 лв. на работно място, лелеяно от поддръжниците на АЕЦ “Белене”.

Средната цена на такова работно място би била 73 пъти по-голяма от типичните 3000 лева на един работник, нает по финансираните от бюджета програми за заетост. След споменатите 6-8 години пълната цена на уж ангажираните в “Белене” ще се плаща от потребителите през цената на електроенергия от новата централа.

Строиш – разрушаваш

Разумните хора предприемат стопански начинания не за да създават работни места, а за да печелят. Работните места и доходите са следствие. Така както и безработицата е следствие от обстоятелството, че работодателите остават без работа.

Ако целта на АЕЦ “Белене” е просто създаването на работни места, може непрекъснато да се строи и разрушава площадката на централата. Но тогава възниква въпросът кой плаща сметката и при какви условия плащащите няма да губят.

За “Белене” реалистична перспектива да се откупи и печели има при цена на електричеството й от над 10 евроцента на квтч, по-точно при цена между 10,4 и 11,3 евроцента.

Тази цена бе получена по две различни методики и от Института за пазарна икономика, и от Института по енергиен мениджмънт. Нито вътрешният, нито външният пазар имат нужда от реакторите на “Белене”. А 10 евроцента цена на тяхната електроенергия (според стойността на еврото от 2009 г.) е просто непостижима.

АЕЦ “Белене” обаче ще има разрушителен ефект върху другите предприятия от енергетиката на България. Както през април миналата година обяснихме в писмо до същия премиер, освен до увеличаване на разходите за електроенергия и загуби за бюджета (за плащащите данъци) АЕЦ “Белене” ще доведе вероятно и до намаляването на доходите и на 115 хиляди души, заети и свързани с другите енергийни предприятия.

Макар авторите от БУЛАТОМ и т.н. да искат да покажат, че АЕЦ “Белене” е хуманен проект, той всъщност е по-скоро човекоядски.

Кой би спечелил?

Все пак някой е спечелил и ще спечели. Авторите на писмото в защита на проекта “Белене” казват, че с него ще се развие българската ядрена енергетика. Тя, разбира се, може да се развие и без него.

Но те твърдят още и че проектът бил “европейски, а не руски”, защото в него имат намерение да участват като подизпълнители на “Атомстройекспорт” “Арева” и “Сименс”.
Това обаче не променя факта, че проектът е на РОСАТОМ, че това е прототип, че финансирането е руско и че Руската федерация с АЕЦ “Белене” ще постави в зависимост поне 85% от българската енергетика.

Това е наистина съществено развитие: в момента зависимостта е “само” 71%, а вече няколко правителства прокарват интересите на Русия. Това, което посочват авторите на писмото, е кой всъщност ще спечели от изграждането на АЕЦ “Белене”. Проектът е европейски само защото България е в Европа. Но разходите по него и по съхранението на ядреното гориво са на сегашните и бъдещите поколения български граждани.

Централата ще е руска, с руско управление и технолози, но на българска територия. От това не следва, че с АЕЦ “Белене” “ще съхраним и доразвием научно-техническия персонал, който сега страната ни има в Козлодуй”.

Такъв е следващият аргумент в защита на завършването на проекта.

Но вероятно само около дванадесет души ще придобият относително подробна представа за новата технология на прототипните реактори.

За наука мисля, че няма да става и дума. Дори и да не съм прав, ясно е, че тези хора и няколко местни строителни и консултантски компании и такива с лиценз за износ на електроенергия ще са също сред печелившите. Възнаграждение за успех ще получи и HSBC.

Както е известно, договорът с този консултант е съставен така, че да има интерес да даде положително становище за проекта.

Как ще реагира премиерът?

Той е получил становището на ИПИ от 28 март 2011 г. и писмото на Гражданския комитет против АЕЦ “Белене” от 16 април 2011 г. Тези документи са по-добре аргументирани от писмото на поддръжниците на АЕЦ “Белене” от миналата седмица. Но на тях отговор засега няма.

Премиерът може пак да си затрае, но може да се опита да избяга от отговорност, използвайки това писмо, ако я прехвърли на Народното събрание, на консултанта HSBC или на някой друг форум. Аргументите в писмото са смешни. И ако последиците не биха били фатални, би било смешно премиерът да постъпи така по този повод (Кафене.нет).

29 мнения за “Шистовата победа на Русия и готвеното “окончателно решение” за България”

 1. Историята с шистовия газ вероятно е подхвърляне на парче месо за укротяване на звяра. Очевидно руснаците се нуждаят от държавни гаранции за АЕЦ-Белене, които няма как да им бъдат дадени – това автоматично би поставило България в положението на Гърция. Борисов трябва тотално да е “изкукуригал”, за да предприеме подобна стъпка.

 2. Г-н Красен Станчев би трябвало да се ограничи да коментира само икономическата част на проекта “Белене” и да не философства на тема “руски проект”, “прототип” и “зависимост”, защото нищо не разбира от тия неща. Относно икономическата целесъобразност на проекта съм абсолютно съгласен, че трябва да има дискусия, и в тази дискусия има какво да се научи от г-н Станчев. И може г-н Станчев да се окаже прав, т.е. че АЕЦ “Белене” не е изгодна. Но за останалите неща е по-добре да си мълчи.

 3. Преди президентските избори, Калфин се обяви против добива на шистов газ в България. Плевнелиев замълча. Избрахме комсомолеца, вместо комуниста, но каква е разликата?

 4. Все пак, позволявам си да се надявам, че посещението на г-жа Клинтън не е предизвикано от идиотския мораториум. Мисля, че тъкмо в АЕЦ “Беляне” е “заровено кучето”.
  Заявявам също, че от днес се превръщам във върл поддръжник на мораториума.
  Никакъв газ, никакъв нефт!
  Незабавно преустановяване на каквито и да било проучвателни сондажни дейности на територията на Златна Добруджа, а защо не и на цялата територия на милата ни Татковина!
  Вън от страната на всички фирми, които в разрез с прогласувания от НС мораториум, продължават безнаказано да дупчат земята ни!
  РУСГЕОКОМ АД – НА СЪД!

 5. Много ми се иска да се преброим – противниците на АЕЦ”Белене”!

 6. Ако подпишем малоумието “Белене”, търсете държави за децата си.

 7. Има ли разумен българин,който да предпочете да консумира електроенергия на средни европейски цени, седнал върху руско технологично съвършенство,което незнайно кога може да гръмне?
  След като ще се строи с руски капитали, от руски специалисти, с руско ядрено гориво, по-добре да си я построят в Русия.Тогава ще знаят точно каква е цената на електроенергията,а ние ще знаем дали ни е нужна и дали да купуваме на такава цена.Веднага се решава въпроса със складирането на отработеното ядрено гориво и прилежащата инфраструктура по възможно най- екологичния начин, без излишни капиталовложения.
  При 270 дни средно слънчево греене и шест пъти по лоша енергийна ефективност от германската, изглежда ,че има достатъчни резерви за развитие.
  За да не останат разочаровани привържениците на Росатоменегострой,могат да си спретнат едно акционерно дружество и с лични спестявания от закуски да подпомогнат строителството…но в Русия!!!

 8. И АЕЦ ”Белене” ще стане – кой ще я плаща не е интересно. И шистов газ
  няма да добиваме- кой ще загуби, кучета го яли.
  Г-н Инджев, може би чета по различен начин информацията която ни дават от всякакви източници (по-често объркваща и разхвърлена), но понякога забелязвам едва уловима взаимовръзка. Може би, мисля много конспиративно. Много хора казват, че
  такова животно няма. Може би ще поднеса безумно връзка, но съм длъжен да разбера дали има закономерност между няколкото проникнали в съзнанието ми въпроса от историята и днешни събития, след това да разсъждавам върху обречеността на тази държава, а може би и да се търси начин на противопоставяне на този процес.За да се получи всичко това, търся отговор на следните въпроси:
  1. Е, ли е финансирана октомврийската революция от фамилията Ротшилд?
  2. Е, ли е Сталин (човека който създаде съветската империя след Втората световна
  война) незаконен син на прислужница от дома на богат грузинец, производител
  и търговец на вина, на когото е гостувал често един от братята Ротшилд?
  3. Е, ли е изплатила Русия задълженията си към фамилията Ротшилд?
  4. Е, ли са петолъчката и червеният цвят символите на фамилия Ротшилд?
  5. Е, ли е консултантската фирма HSBC собственост на фамилия Ротшилд?
  6. Е, ли са независими правителствата в Москва и Вашингтон от фамилия Ротшилд?
  7. Е, ли е възможно България да вземе самостоятелно решение?
  7. Е, ли е изгодно изобщо на някого България (послушницата пълна със сервилни
  политици), да има самостоятелни интереси?

  Много добре осъзнавам, че типично по български търся вината в другия, извън мен.
  Все пак искам да зная против кого трябва да се противопоставям? Срещу държавни интереси на други правителства ли, срещу личен икономически интерес ли?

 9. Към М.И.М.

  Ако се опитвате да прокарате някаква антисемитска линия като обяснение за всички злини на света, не сте намерили подходяща трибуна и събеседник.
  Иначе за болшевишката революция, ако говорим за доказани факти, а не за конспиративни теории, вина има продажността и предателството ( към самата Русия) на престъпната клика, начело с Ленин, финансирана щедро за целта от военния противник Германия с цел болшевиките да разлагат руската армия, което те успяват да направят. Умно, глупаво, ужасно или готино- въпрос на прочит от хора с разни интереси, но е факт, за разлика от брътвежите за това как едни евреи дърпат конците на всичко и всички. А да се вкарва Германия в “еврейската схема” е доста тъпо.Мисля, че е излишно да обяснявам защо – Хитлер е опитал да обясни така нещата и резултатът е известен.
  Ще ви помоля обаче да не настоявате, защото няма да публикувам повече пронацистка пропаганда, колкото и “нежно” да е поднесена тя.

 10. Още в деня на протичането на „съвсем спонтанните демонстрации“ в цели 12 български града срещу шистовия газ моя милост, изхождайки от познанието на българския манталитет и психология, издигна тезата, че подобен „съвсем спонтаннен“ гняв на „възмутени граждани“ няма как да не се дължи на стройна организация от страна на „неведома вселенска сила“, насърчена обаче от щедро плащаща газпромовска (руска) ръка. Екстрената реакция на иначе уж трудно подвижния ни, но за сметка на това обаче крайно повратлив Премиер, уж в „отговор на исканията на самия народ“, довела до пълна забрана и на проучванията за шистов газ у нас затвърди у мен убежедението, че и нему са били дръпнати конците от същото това най-високо кремълско място.

  Сега забелязвам от описанието от страна на г-н Инджев, че в изпълнението на тая анти(фа)шисто-шистофренична кампания се забелязва известен напредък в прилагането на същата оная политико-медийна политтехнология, благодарение на която някой – и тук всеки що-годе мислещ, на основание на приликите, трябва лесно сам да си отговори КОЙ именно е тоя „някой“! – успя за няколко годинки да ни натрапи за върховен управник на европейска България не кой да е, а тъкмо бодигардът на комунистическия диктатор Тодор Живков, изпитващ толкова трогателно-нежни чувства не само към самия него, а, предполагам, и към неговите московски вдъхновители.

  На това основание ми се струва, че антишистката кампания, увенчала се с такъв наистина мълниеносен успех, е само прелюдия към една нова, още по-мащабна медийна обработка на наивното и страхливо природонаселение, в резултат на която, в противоречие с всяка икономическа и каквато и да било друга логика на българския народ, на сегашните и на бъдните му поколения ще бъде натресена зловещо тракащата беленска атомна бомба. За изпълнението на тази така свидна кремълска мечта ще бъдат приложени нови и нови чудесии на толкова успешната засега медийна политтехнология, които трябва да очакваме със затаен дъх.

  Щото времето за изпълнение на замисленото, именно строежа на втора руска АЕЦ на територията на Задунайская дойде и повече няма накъде да се отстъпва: за нами, таваришчи, Масква! (Зад нас е Москва!) Решаващото сражение предстои тепърва. Битката срещу пъклените руски планове ще бъде пробен тест за това доколко българското общество изобщо е в състояние да встъпи в свещена битка в защита на своя коренен национален интерес, именно в свещена битка за българската свобода и независимост срещу най-големия ù душманин – тираничната империя, що се намира на североизток от пределите на свидното ни Отечество.

 11. Зле дегизираните като “еколози” антибългари съвсем се демаскираха. Как така бяха много активни срещу проучванията за шистов газ от Шеврон, а когато и глухите разбраха че руска сонда от години дупчи край с.Рогозина никакви ги няма.

 12. Г-н Инджев, нямам нищо против евреите и не подкрепям антисемитизма.
  Просто във вниманието попада една и съща фамилия. А зад нея можеше да бъде и
  французин, грък и т.н Въпросът е дали чужди държавни политико-икономически
  интереси ни пречат или има еднолични интереси.Проблемите поставени като проруски или проамерикански винаги ще ни разделят, но поставени в точната посока могат да ни обединят като нация

 13. He се самозалъгвайте с технически
  и икономически подробности и псевдоанализи!Белене е руска и Русия и петата и колона в България
  ще ни лъже и изнудва както винаги.
  Русия е най подлата и лъжеща страна
  в света!

 14. Това за битката при Курската дъга,май само унас и в бившия СССР го знаем като победа.В останалия свят историците знаят,че в края на битката двете страни са се оттеглили на първоначалните си позеции,а съотношението на участващите в жива сила и техника е било 1 към 7 в полза на съветските военни сили.За жертвите и загубите съотношението е обратното.Сами съдете чия е победата.

 15. До M.И.М:

  Имаме един проблем, който ако не ни обедини, просто изчезваме, като всяко непригодно нещо на този свят. Този проблем се нарича Русия. Ето малко онлайн литература по въпроса, както Ви препоръчвам и книгите написани от нашия домакин. Има доста конспирация – ще Ви хареса.
  http://www.ebooks-bg.net/istoria/istoriaimg/istoria_downloadfile510003.htm
  http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

 16. Към Цветан:

  Прав сте в буквалния смисъл, но като цяло при Курск се пречупва устрема на германската военна машина и настъпва обрат във войната на Източния фронт.
  Ако трябва да бъде приложен методът на съпоставянето на силите, с които Германия воюва и особено ефективността на въпросната германска военна машина спрямо съветската то би трябвало да се смята, че Германия едва ли не излиза победител- защото убитите и извадените от строя (както бездушно се казва на военен език за милионите човешки същества) от съветска страна са много повече, отколкото от германска страна.
  Има статистика за това по колко убити съветски войници се падат на един германски, но не искам да цитирам по памет. Във всички случай съотношението е достатъчно ужасяващо в “полза” на германците, за да съществува грозния термин: СССР задави Вермахта с кръвта на неограничените си човешки ресурси. Да не припомням отново как Жуков разминира подстъпите край Берлин, изпращайки най-напред пехотата, за да прокара с телата си коридори за танковете, които са му били по-ценни ( че и се хвали с това).Някакви си няколкостотин хиляди убити червеноармейци струва манията на Сталин на всяка цена да е пръв в Берлин без оглед на огромното човешко жертвоприношение, поръчано от един диктатор, който си седи на топло в безопасните си съветски бункери, макар да му създават ореола на жертвоготовния- жертвал…сина си, когото отказал да размени като пленник.
  Но да не се отплесвам…Използвах схематично и метафорично примера със сражението за Куркската дъга заради артилерийския вал, приложен изпреварващо от съветска страна, станал възможен благодарение на невероятно точната картина на разположението и намеренията на струпаните за атака германски войски, получена в съветския щаб от германски неназован и до днес източник.
  По същия начин ние сме в неведение каква информация или калкулация наложи Борисов така спешно, направо панически, да нареди на своите депутати да вдигнат ръце и да се предадат пред уличен ултматум, който смехотворно беше наречен “натиск” и “глас на народа”.
  Е, да, има и друго: когато го натискат да даде конкретни пари на конкретно съсловие, включително с трактори по улиците на София, Борисов показва среден пръст смело. Но тук той “жертва” някакви си потенциални милиарди печалба, каквато няма да прибира неговото правителство- що да не се покаже щедър на триците, след като е бил евтин на зърното?

 17. Напълно съм съгласен с Вас,господин Инджев,само вметнах,защото у нас са доста неадекватни представите за конкретиката на войната.Думите на Жуков по повод жертвите били достатъчно цинични:”Бабьi опять нарожают”/Жените ще народят отново/.Съгласен съм с Вас и за предположението за Борман и за себе си съм убеден,че у нас номерът е бил същият с Никола Гешев,а везните натежават и за принц Кирил и Богдан Филов,но това е друга тема.Проектът Борисов напълно оправдава целта си,в преломен момент за България,неадекватните шикалкавения и решения да се отдават на “особения натюрел” на субекта им.А самият той,както виждаме,не се е трогнал нито от мнението на собствения си народ,нито от това на чужденците.Такова самочувствие демострират хора,като него,които имат як гръб.Видяхме от грамите в Уйкилийкс,че това не са САЩ.А от преполовеното му управления се убедихме,че наистина не са те.

 18. На същото мнение съм като Тодор Тодоров. Проклятието на България се казва Русия с апетитите си към нас и българските продажни политици, на които Русия плаща щедро да прокарват интересите и у нас. Всичко това дърпа икономиката и демократизацията на България надолу. Видяхме в периода 1997-2001г., че когато се откачим от руснаците, нещата у нас бързо потръгват.

 19. 40 000 работника за 6-8 год. при средна заплата 1200 то само това прави около 2,5 млрд евро.

 20. Само не ми стана ясно от къде ще дойдат тези 40000 работни места? Числото е в сферата на ненаучната фантастика /както и произтичащите милиарди/. Така, че GAUS, гледай си най-добре “физиката” /ако си Гаус/. Остави икономиката на икономистите.
  🙂

 21. Вгледах се добре в редиците на “протестиращите срещу Шистовия газ” в един наш областен център.Без изненада разпознах няколко основни фигури: местните функционери на “младежкото БСП”,на самото БСП и т.нар. “присъдружни” орг-ции като “Че гевара” и червеното бзнс.Стана ми ясно,че нареждането е дошло “от центъра”,както те са свикнали да казват.Любопитното беше вечерта по ТВ-новините на Канал-1 и БТВ: протестиращите около 70-80 човека бяха представени от дикторите като “протестен митинг от наколкостотин души въпреки мразовития ден”.Част от митингуващите организатори получиха миналата седмица постове в местното бсп-ръководство,което действие беше определено като “необходимо подмладяване”… Както казвал ген.Пан.Каракачанов на сина си Сашо:”Иди в градинката на “Кристал” да помръзнеш 1 час и ти ударят 2 шамара и ще станеш един от новите управници на България”.Така е в тая “партия”…

 22. Господин Инджев, аз съм един от протестиращите срещу отравянето на Добруджа и това, което много ме дразни във Вашите писания, е че делите корпорациите на руски и американски.По образование съм химик и не може да ме обвините в некомпетентност по отношение на отровните съставки (за някои дори не съм чувал), които се използват при проучванията и добива на шистов газ по технологията “хидрофракинг”. Важното е да се забрани тази технология , която е пагубна за околната среда.Ние не сме против самите проучвания или добива , а сме против технологията , която е доказано вредна!Бихме излезли на протест срещу всяка компания(американска , руска , китайска или марсианска), която реши да използва тази технология.Не , благодарим !Явно Вие сте заблуден , че цената на метана ще спадне.Как по дяволите ще принудим някоя чужда компания да продава в България под пазарната цена?Нали веднага ще ги осъдят за дъмпинг.С всичко това исках да Ви кажа , че печалбите ще отидат за някои корпорации, а за нас остават екологичните последствия. И както от “Шеврон” са се изказали в Еквадор относно присъдата си: “Ще обжалваме докато адът замръзне. А след това върху леда.” . И вие защитавате тия!Дали не сте стимулиран по някакъв начин от една от гореупоменатите компании?

 23. Към Данчо Йорданов:

  Чак ми е неудобно да Ви кажа, защото това е известно по темата за корупцията и на “пеленачетата”, запознати с нея, че между американската и руската корупция разликата е като между мерцедеса и трабанта – имат по четири колела и това е общото.
  Русия, по собствени официални данни, е сред световните шампиони по корумпираност.Парите за корупция, плащани там, се равняват приблизително на около половината от БВП на страната. А злите езици на външни наблюдатели говорят и за повече…
  За американския бизнес се знае, че е сред “най-страхливия” на света: американците посмъртно не дават подкупи. Не че са много готини като хора, но законите им са смъртоносно жестоки, а и за разлика от Русия, се прилагат безмилостно от независимите съдии и прокурори без разлика дали си близък на президента. Когото хванат, направо го унищожават. Ако не вярвате на мен, питайте хора от бизнеса. Те знаят…
  А като не знаете, просто не се репчете.
  А с този Еквадор сте се хванали точно като удавници за сламка- липсата ви на аргументи личи от кщонцентрирането ви върху всякакви изключения, с които да изключите правилото, че добивът на шистов газ набира гигантска скорост в света, например в Индия и Китай ( където купиха американски технологии). Ха сега сложете на везните Еквадор срещу двете най-бързо развиващи се икономики в света.

 24. G-n Indjev,poneje gledam,slu6am i 4eta mnogo protivore4ivi materiali otnosno 6istoviya gaz,a dnes gledah peta4noto “diskusionno studio” po TV “Skat” , kadeto izlojiha teza protivopolojna na Va6ata, bihte li komentiral?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.