Новият президент прекрачи табуто и спомена съветското ни минало

“Не трябва да бъдат забравяни фактите за репресиите срещу елита на българската нация, фактите, че в Пиринския край нашите родители с полиция бяха принуждавани да забравят, че са българи, фактите за онова национално предателство, извършено от ЦК на БКП, когато единодушно гласуваха да подарим независимостта и националния си суверенитет на Съветския съюз”.

Това са запомнящите се думи на президента Росен Плевнелиев, казани днес в деня на признателност и почит към жертвите на комунизма, обявен за такъв миналата година от Министерския съвет по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов.

Напомнянето, при това от върха на държавата, за съветското минало на България е наистина толкова рядко явление, че нямаше как да не използваме също толкова редкия шанс да продължим мисълта на президента с нещо логично: както пише сайтът Darts news, „Журналистът Иво Инджев пък използва случая, за да връчи на екипа на президента писмо от Инициативния комитет за демонтиране Паметника на съветската армия в столицата.”

Така е, използвах го пък. Използвам също и да обърна внимание на лютите бранители на съветската символика в България, че БНТ организира анкета с въпрос към зрителите: „Какво бихте премахнали от София завинаги”. За ужас на преклонените главици пред лъжата за „освобождението” на България от Червената армия, 42 на сто от участниците в анкетата са посочили на първо място тъкмо Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА), а на второ, с близо половината по-малко гласове, е разпадащото се грозилище пред НДК , символизиращо с днешното си състояние обречеността на „най-справедливия строй”, на който е посветено. Май няма да им е до присмех на онези, които се опитват да поддържат мита за това, че МОЧА не пречи на никого, освен на „маргиналите”, които организират протестните с искане за демонтирането му.

Защото „свободата и демокрацията трябва да се защитават”, както каза също днес Росен Плевнелиев. Тъкмо свободата и демокрацията, както и националното достойнство на българите, са потъпкани от Червената армия в България.

Точно за това става дума, господин президент, това е смисълът на каузата да бъде защитено демократичното право на българите да се освободят от най-големия символ на лъжата в страната!

36 мнения за “Новият президент прекрачи табуто и спомена съветското ни минало”

 1. Г-н Инджев, можете ли да дадете линк към инфо относно анкетата?

 2. Sled запомнящите се думи на президента Росен Плевнелиев lodichnoto prodaljenie v dela e демонтиранетo на Монумента на окупационната червена армия. Ne sam optimist, ched tozi komsomolski sekretar bi se angajiral za tazi kauza.

 3. Е това страшно ми хареса:
  “Монумента на окупационната червена армия (МОЧА)”! 😀

 4. Президента казал нещо против комунистическия режим. Всички са изненадани.

 5. Господин Инджев, нали знаете от собствен опит какво следва. Ще изядат Плевнелив с парцалите.
  Сега копейкаджиите ще побеснеят!Ако продължава в този дух Президентът на Републиката, ще се превърне във втори Костов. Ще го изкарат уродлив изрод и него и децата му, целият му род и целия град където е роден. Ако има котка или куче, и тях ще ги изкарат изроди. Та даже и декоративните рибки в аквариума ще се окажат морални изроди, евреи и слуги на световния империализъм.

 6. Паметен ден е днешният ден. Жестът на г-н Плевнелиев ме накара да се почувствам горда, че съм българка. За мен клетвата на г-н Плевнелиев започва от днес.

 7. Напълно подкрепям Иво Инджев и демонтирането на паметника.

 8. Значи няма проблеми, господин Инджев! Президентът Плевнелиев изпраща писмото до шефа на изпълнителната власт. Той, както е известно, не обича да се противопоставя на мнозинството. След като толкова много хора искат демонтиране на паметника, значи ще го маха. Нали е мачо – ще разкара МОЧА!
  Въпросът е решен!

 9. Поздравления за връчването на писмото за демонтиране на МОЧА на президента.
  След днешните му думи днес – в деня на почит към жертвите на комунизма, в мен се пораждат искри от надежда, че Р. Плевнелиев ще бъде президента, който всички ние тук в този блог очакваме да бъде.
  Дано…

 10. Към Милена:

  Права сте, исках да я публикувам в оригинал, но се наложи да я преразкажа, защото на сайта на БНТ вече има нова анкета.
  Не съмнявайте, обаче. Вярно е! Толкова е вярно, че предстои развитие.

 11. Паметникът да, но….
  Някой ден самите руснаци ще поискат съветския паметник да се премахне и знаете ли кога ? Вече близо 25 години = четвърт век от 1989 г.Русия стъпка по стъпка завладява нашата икономика,без никакъв шум и никакъв руски посланик пред ТВ.Нали така ? Строи и населява с руски граждани най- хубавите и переспективни територии в БГ- черноморието.Само във Варна,Бургас и околностите живеят със собствени жилища и българско гражданство вече повече от 30 000 руснаци и не са само разбойници.Защо и е на Русия ЕС г-н Инджев,защо ? Тя Русия и сега реално е в ЕС. Във всеки български град без изключение има клуб на приятелите с Русия,в руския културен център в София има руски театър,изкуствено се създава впечатления ,че повече от 1/2 от българите са русофили,следователно ….извода оставам на Вас.

 12. Е, това вече е една добра новина! За да има такъв резултат анкетата, това значи, че усилията на инициативния комитет за демонтиране на МОЧА не са отишли напразно. Особена е заслугата на водещия този блог.
  Все пак “Картаген ще бъде разрушен”.

 13. Добре де нека ги махнат ама няма ли по-важни неща ??? Като например Разбойническото отношение на работодателите към труда на който и да е български гражданин! Хиляди заводи бяха раздадени на “наши хора” оказа ли се впоследствие абсолютни некадърници и простаци ! Нима мога да нарека живота си свободен щом някаква комунистическа ГНИДА е окупирала бизнеса и трябва да и търпя свинщините ??? КОМУНИСТИ = КАЛНИ СВИНЕ !!!

 14. От една страна Плевнелиев казва красивите думи, а от друга милиционерите здраво действат:

  “Спецсъдът поиска да проверява статии, преди да бъдат публикувани”:
  http://www.segabg.com/article.php?id=587263

  Ще очаквам Плевнелиев да спомене нещо и за съветското ни настояще. Тогава ме печели на своя страна.

 15. Поздравления,че използвате всяка възможност за да поставите въпроа за демонтиране на паметника.Тези дни покрай помилванията и българското гражданство на А.Марин се сетих,че един приятел адвокат ,евреин ,ми разказваше за наплива от руски”евреи”в Израел с фалшиви документи и затова се наложило да променят някои закони.Публикуват ли се в Държавен вестник новите български граждани,станали такива ,с президентски указ?

 16. Иво, нека на мястото на МОЧА да се направи паметник на жертвите на идеологията, КОГАТО НИЙЛ АРМСТРОНГ, КАЦАШЕ НА ЛУНАТА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, РЪКОВОДЕНА ОТ Т.Н. БАТЕТО БЪЛВАШЕ ЗМИИ И ГУЩЕРИ, НЕКА ТОЗИ ПАМЕТНИК Е И ЗА ЛИЦАТА, ЧИИТО ПОСТИЖЕНИЯ В ИМЕТО НА НАПРЕДЪКА НИ ОПРАВДАЯТ НЕЧИИ ОСОБЕНИ МОМЕНТИ В КАРИЕРАТА ИМ.
  НЕКА ТОЗИ ПАМЕТНИК Е ПОСВЕТЕН НА ВСИЧКИ НЕМСКИ ИНЖЕНЕРИ И СПЕЦИАЛИСТИ АВТОРИ НА Т. НАР. СЪВЕТСКА КОСМИЧЕСКА ПРОГРАМА.
  И НАЙ-ВЕЧЕ НА ВЕРНЕР ФОН БРАУН, ЧОВЕКА ОСЪЩЕСТВИЛ МЕЧТАТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, СВОЯТА И НА ВСИЧКИ НАС, ИЗРАЗЕНА СЪС СКРОМНИТЕ СЛОВА НА ИЗБРАНИЯТ …”ЕДНА МАЛКА ЧОВЕШКА СТЪПКА ,,,,,,,,,,,”
  БЕЗ ПАРАДИ И ;ПР.
  САТУРН 5, и много пари
  бЕЗ КАКЛОВ(ИВАНОВ) И ПР.

 17. Иво, ако стане като папа Урбан 6, не като Урбан, поне като Стефан Стамболов. Няма я тази сила това момче.

 18. Г-н Инджев, единственият български министър председател в новата ни история койтО(НАИСТИНА Е МЪЖКАР) е Иван Костов, щот показа на Русия кукиш. Хеле Борисов, момче пионка, без идеа, мисъл , рубладжийче.

 19. Dimi, много си в грешка, по отношение на Костов! Виж какво пише Явор Дачков (бивщия му “Пи- Ар”)тук: http://www.glasove.com/planut-na-kostov-uspya–prevze-otvutre-sds-724 Ако искаш, ще ти намеря и статии на Едвин Сугарев, Жельо желев, Петър Стоянов и др. Въобще ВСИЧКИ, които го познават отблизо или които са ЛИЧНО информирани за някои случки, решения и др.!

 20. Плевнелиев направи добра постъпка като почете паметта на жертвите на комунизма. Подобно нещо никога не би се случило при Гоце.

 21. Г-н Ганчев, тази статия за която сте дали линк е загубивреме. Общи фрази, алабализми и лъжи.

 22. ДОБРО НАЧАЛО ЗА НОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ!
  Въпреки нелипсващите резерви…
  Дано поне той си даде сметка, че сега е моментът да докаже, че в България българи все още има!
  Да не пропуска този шанс – и други можеха да бъдат героите на България – с решителни мерки – за доброто на нацията, но го пропиляха – някои от тях – унизително : И. Костов, гражданинът Симеон Борисов, Петър Стоянов,Станишев дори…

 23. “Ганчев”, не се излагай да съдиш за Иван Костов от свободните съчинения на Явор Дачков. Последният се беше лепнал за Командира, надявайки се, че при него ще пада голяма лапачка (и как да не се надява, като медиите от 12 години тръбят, че нямало по-голям крадец у нас от Костов). Но се оказа, че точно при Командира няма лапачка и разочарованият Дачков една сутрин се събуди най-голям антикостовист в България, какъвто е до днес.
  “Добрева”, Иван Костов вече си е заслужил почетното място в българската история с това, че само за 4 години успя да вдигне катастрофиралата България икономически на крака и да я обърне на Запад след 55 години съветско робство.
  Нищо против Плевнелиев, но бидейки президент /а не премиер/ и да иска, няма да може настигна Костов по заслуги за България. Ще съм доволен ако поне ни съдейства да бутнем МОЧА. /Mакар че не вярвам да има куража на Иван Костов да разсърди Кремъл и просъветското лоби у нас./

 24. “гражданинът Симеон Борисов” като професионален комарджия не е пропилял абсолютно нищо, освен доброто си име, което имаше заради баща си и наша неинформираност. Знаете ли че този гражданин е изгонен от Уест Пойнт /поради което е и необразован/ за връзки с КГБ, а милиционерът с който е напуснал България бе възпроизведен в генерал?

 25. Възоснова на прочетеното мога да изразя само удоволетворение от президента Плавнелиев.

  Появяват се обаче нЕкои въпроси!

  “Министър председателят” ( МУТРАТА), като главатар на “дясната” организирана п…артийна група ГЕРБ не е ли солидарен с отбелязаното събитие и с президента, та не присъства?

  Как в контекста на “преклонението пред успехите на Живков”, което МУТРАТА изразява неколкократно, се вписват думите на президента.
  ГРОБ съгласни ли са с президента или все още се прекланят пред ‘достиженията” на диктатора, лично отговорен за убийства и репресии?

  Като си припомняме миналото, жертвите, убийствата през социализма, какво трябва да е отношението ни към ‘Музея на соца.”, с който така се гордее МУТРАТА?!

  Като знаем, че “социализмЪмА победи с решаващата помощ на СССР”, какво ли е отношението на президента към паметника на съветската армия, издигнат с благодарност за “освобождението” и налагането на ‘социализма”.

  Като припомним, че избиването на българската интелигенция 1945г. се случва в условията на окупация от същата тая армия “освободителка”, дали не бе редно да се спомене с лошо и ролята на Сталинския СССР!?

  Изобщо, събитието дали е ЛИЦЕМЕРИЕ или нещо ще последва?!

 26. Не знам защо, но често се пропуска очевидната истина. “Освобождението” на България от съветската армия бе унищожаването на страната като европейска държава и превръщането й в съветска република. Така в процеса на “освобождението” бяха унищожени българските правителство, армия, полиция, професори, журналисти, банкери, кметове, даже и пъдари. Цялата собственост и структура на страната бе поставена в ръцете на БКП. Даже конституцията го потвърждаваше. Собствеността върху парите, живота и имота на хората беше в ръцете на новоназначените партийни помешчици. Новите собственици многократно потвърждаваха огромното им желание да подарят цялата страна и всичко в нея на Кремъл. Даже на главният поддръжник на режима – Държавната сигурност получи правото на притежание на мозъците на хората. Мислещите хора бяха командвани какво да кажат и за какво да мълчат. Само името България бе оставено, за да баламосва, че нищо лошо не е станало с обезглавената държава. Сега името България е внесено в Европа и НАТО, но кърлежите от БКП, впили се в тялото й, продължават да смучат.

 27. До Ганчев и Добрева
  Очевидно и двамата не сте посещавали редовно партийните събрания, щом не знаете, че Иван Костов е виновен за всички злини на света. Ако не беше той щяхте отдавна да сте построили комунизЪма и да си живеете като бай Тошовци.

 28. В невероятната метаморфоза на превръщането структурата на българската Европейска държава в прототип на съветска република се пропуща ролята на “Помощната организация”, която отвлича хиляди български деца и ги прави комунистически еничари, както в турско време. Пропуща се и това, че с напомпаните мозъци на младежите, някои бягат в Съветският съюз и много загиват, където доказано 579 партийни членове са екзекутирани като недостатъчно “партийни”. И досега за това “славно време” не се публикува движението на броя на “партийните членове”, които от около 2-3 хиляди преди девети изведнъж стават стотици хиляди, броят на “борците против фашизъма”, които също от 2-3 хиляди се размножават многократно, броят на кадрите и сътрудниците на ДС, броят на “интелектуалците и учените” от пропагандата, броят на членовете на фашистката партия в България преди девети, ако въобще е съществувала такава партия, защото това е главното оправдание за терора. Не става дума за измисленото обвинение “фашист” без никакво фашистко съдържание. Може би структурата на “несъществуващата” сега БКП, и в момента е “държавна тайна”.

 29. Още Емил Зола бе казал, че е изключително глупаво е да се мисли, че истината никога няма да изплува. Новият президент си позволи да каже няколко думи за истината, но старият президент поддържаше невероятният кадър от агитпропчици, които вече 21 години с партийна ярост поддържат “несъществуващият СССР”, “несъществуващата КПСС”, “несъществуващата БКП”,
  “несъществуващото” КДС. Доколко защитата им на паметниците на разрушителите на Европейска България и превръщането й в комунистическа република де факто, може да се признае като изключителен принос за България, остава да тежи на тяхната съвест и техните почитатели.

 30. Уж за свобода говорим ,а с новия президент идва и ACTA … що за добро отклоняване е вниманието ни към миналото ,докато се опитва по същия начин да направи бъдещето ни …

 31. Постъпката на Плевнелиев за мен е един опит да покаже на Мутрата, че все пак като президент може да си позволи да е независим от него, ако реши. И също така да му натрие мъничко носа за униженията, на които го подлага, още от изборите. Ако е правилно тълкуванието ми – моите поздравления за г-н Плевнелиев! Дано да е така!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.