Аууу, цензура!

Откровената глупост, извършена от едно ведомство по парадоксален начин показа гузната съвест и комплексите на българската журналистика. Абсурдното настояване на чиновничка от новосъздадения Специален наказателен съд медиите да й се отчитат какво и как смятат да пишат за дейността на тази институция, за което нейният началник светкавично и публично се извини, отприщи невиждана и нечувана от години храброст в медиите в защитата на свободното слово. Дълго потисканият комплекс изби като петно от срамна болест по снагата на опълченците.

Само един пример от днешната телевизионна сутрин, свързан с най-напетия от тях ( за съжаление се налага да го спомена пак, защото наистина се превръща в емблема). В разговор с една баба, която се опита да се оплаче от МВР по казуса с неправомерно дадено за отглеждане внуче, изповедникът на властта Николай Бареков реагира като лично засегнат и бързо защити полицията: „Не намесвайте МВР”, повиши той тон. Съответно „опълченецът” Бареков се изгаври обаче с провинилия се срещу свободното слово съдия, паднал му на колене, като му предложи да му редактира лично съобщенията за пресата.

Нямаше да е неестествен внезапният гейзер на свободолюбието в медиите ни, ако не изригваше на фона на гробното мълчание в същото медийно пространство, последвало поредния шамар за състоянието на свободата на словото в България. Това се случи преди броени дни, когато страната ни беше класирана на 80-то място в света от международната организация Репортери без граница, констатирала нов срамен спад от цели 9 места на тази дъска на позора. Фактът беше съобщен, но коментарът- удобно заобиколен с наведена глава от медиите. Както винаги през последните поне десетина години никой не повдигна въпроса „защо”- защото е опасно да се пита. Докато сега им е паднало да наритат яко лесната плячка, която пък се оправдава жално с това, че е виновна Р.Георгиева, пресаташето. Ами че тя дори няма висше образование, моли за милост вече втори ден началникът на този съд Георги Ушев.

Тя е със средно образование, в момента нямаме пресаташе на съда и тази функция се съвместява от друг служител. Няма да изискваме съгласуване с пресата. Опитахме се да подобрим отношенията си с медиите.Не е имало нито един журналист, на който сме се опитали да въздействаме. Извинявам се на всички представители на медиите, които са се почувствали накърнени от писмото“, пледира невинност Ушев.

 

Обаче милост няма. От екраните на телевизорите валят безпощадни тиради на колеги, получили шанс да си излеят дълго сдържания гняв от унижението да преглъщат перфидните форми на цензурата. Един през друг разкъсват на парченца провинилия се Ушев и го карат отново и отново да обещава, че повече няма да прави така. Но и това не стига: възмущават се най-искрено ( вярвам в това), че някой изобщо е могъл да си помисли в нашия 21-ви век да кара медиите да съгласуват нещо си с някаква друга власт. Аууу, как не го е срам този някой!

Както вече казах тази реакция иде да поприкрие като смокиново листо факта, че от години темата за несвободата на медиите е номер едно сред забранените: по-забранена е дори от това да се нарича с истинското му име жалкото съветско минало на България и неговите днешни проекции в страната ни, макар във всяка освободена колония обикновено темата за колониализма обикновено да е водеща с десетилетия (което доказва, че „освобождението ни” май не е съвсем настъпило).

Впрочем, ако търсите връзката, ето я в перифраза на казаното от Апостола за освободителите, които ще ни заробят: който те освободи, той ти предава традицията си в медиите. Напомням, че България беше освободена от игото на живковизма-ленинизма от СССР и медиите, по отношение на собствеността и зависимостите от тайните властови центрове, получиха съответната първоначална съветска „космическа” скорост. За сравнение: Западна Европа беше освободена от САЩ и Великобритания и наследиха техния модел на следвоенно медийно устройство. Логично, нали!

Разбираем е поривът на колегите да се порадват за миг на свободата си да бранят свободата на словото. Не е лошо. Лошото е друго: че учудването как така някой си бил позволявал да се меси в работата на медиите си е чисто лицемерие- предпочитам го като формулировка пред подозрението, че става дума за откровена глупост, каквато не си позволявам да вменявам по колективен признак на никоя гилдия. Лицемерието прозира през истина, че чиновничката Р. Георгиева просто и простодушно е формулирала онова, което чува и вижда да се случва, само че не е толкова рафинирана, за да го прикрие, а на практика е „издала четата”. Такива мракобесни чиновнички трябва веднага да бъдат линчувани за назидание на всички, които не прикриват достатъчно умело срамотиите на началниците си. Така и става в тази пиеска, която се играе в случая по сценария на вица за бракониера с глиган на гърба. Когато лесничеят го попитал както е това, той уплашено го хвърлил на земята с писък: „ауу,Глиган”!

Та и у наше село е така: „ауу, цензура”!

22 мнения за “Аууу, цензура!”

 1. “Р. Георгиева просто и простодушно е формулирала онова, което чува и вижда да се случва.”

  Надявах се да й е писнало и да го е направила умишлено.

 2. Когато излезе докладът на Репортери без граница, вечерта по новините на бТВ казаха ЕДИНСТВЕНО това, че Унгария е паднала с еди колко си места! Нито дума за Бг!

 3. Интересно какво щеше да стане, дали щеше да има същия отзив, ако шефът на новия съд не се беше извинил, т.е. ако не беше признал, че това е гаф, а не нареждане “от горе”?

 4. Така е.
  Нямам обаче илюзии, че същите “медии” имат разрешението да коментират съветското ни (си) настояще.

 5. Свободата на словото е вътрешно състояние, вътрешна свобода. Няма никакъв смисъл от нормативни декларативни документи за нея, ако има автоцензура. С автоцензура са 90 процента от така наречените журналисти. При Бареков, когото дори не бих причислила към гилдията, думата е голямо, ама голямо навеждане.

 6. “У нас цензура няма, но има строг контрол и здраво държим.”

 7. Аууу, глиган ме е полазил, казал бракониера на горския 🙂

 8. Не виждам защо нашите журналисти трябва да участват в измислени класации, като “Журналисти без граници”, като можеме да си напрравим наша родна класация “Журналисти с руски граници”. По този начин те ще са в челните редици и готови за Евразийския Съветски Съюз /мощно ура, другари!/. Български историк /ако някой ми припомни името му, ще съм благодарен/ беше казал, че българската история е написана от гледната точка на руския комплекс за малоценност /съсем основателен, като на страна от третия свят/. Изхождайки от идеята, че ако искаме да се еманципираме от Русия, трябва да го направим първо ментално /посоката в която работи нашия домакин/; предлагам да ревизираме това, което ни е вкарано с пропаганден фракинг в главите относно Русия – общо взето, че тя, видите ли била “велика”. Предлагам да помислиме и попишем за това, което Русия не е, като например:

  – В ограничен брой градове на Русия има хубави сгради, но те са дело на италиански архитекти.

  – Така наречената „СЪВЕТСКА КОСМИЧЕСКА ПРОГРАМА“ е създадена от немски инженери, за които едно благодаря не се е чуло.

  – Русия успя да изтласка германците от собствена територия както и да ни пороби, благодарение на огромните американски помощи – да сте чули за някаква благодарност? Разгледайте внимателно снимките от влизането на завоевателите в София – те са на Вилиси! Да не говорим, че те бяха съюзници на Германия, докато Англия воюваше с Райха. Може да се направи паметник, как червената армия освобождава населението на Източна Европа от ръчните им часовници /справка снимката на солдата забиващ знамето на победата с 6-7 ръчни часовника само на едната ръка – на другата не се вижда колко има/.

  – Руснаците имат писменост, книжнина /нарекли я по-късно църковно-славянска/ и религия, защото ние сме им ги дали. Григорий Цамблак е извършил грандиозно дело /лично аз бих предпочел да не го беше правил!/, включващо и построяването на първата църква във Вилнюс, която е по подобие на нашите – по късно се появява конгломератният стил „торта“, който днес се смята за „типично руски“, въпреки че заемките от азиятската култура са очевидни.

  – Руснаците се казват така, защото шведско племе им е дало това име завладявайки ги. Да не говорим за сауната дадена им от Финландците/както и коктейла Молотов/, матрьошката, дадена им от Японците и т.н.

  – Руснаците имат ограничен брой писатели, които са известни /но не са от ранга на Шекспир и Омир, поради което не могат да бъдат наричани велики/, не защото са руснаци, а въпреки това /срамно малко, като за половината от най-големия континент, като знаем, че южната половина на този континент е дала едни от най-светлите умове/ – защото са най-многолюдния кръжок по френска литература, започнал своята дейност на френски. По-подробно за паразитната руска култура на подражанието можете да прочетете в интернет: „Калинка-малинка и културата на подражанието“
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

  – По-възрастните руснаци знаят, че Ленин е написал Кирилицата; по-младите знаят /това още се преподава в руското училище на Св.Наум в София/ че руснаците Кирил и Методий са я написали,
  И никой от тях не подозира, че нито са руснаци, нито са написали Кирилицата. Освен това те наричат това славянско писмо. Колкото и да са ни промивали мозъците, винаги е ставало въпрос за български държави и славянски племена /които никога не са имали писменост/, а освен историята, вече и ДНК анализа сочи че далеч нищо общо нямаме с тези племена /оказа се, че и чехите не са славяни, пък камо ли ние/.

  – В Русия няма един слънчев часовник, изключителен цивилизационен признак. Когато този факт стана обществено достояние, някакъв руски скулптор /явно става въпрос за спешна поръчка/ направи фигура на седнало момиченце /за да изпада публиката в умиление/, което държи в скута си слънчев часовник. Опита за измиване на очи изигра лоша шега на руснаците – момиченцето беше седнала така спрямо слънцето, че цял ден хвърляше сянка върху часовника и той нямаше как да работи.

  – Русия няма философски школи и за това нейните двама /забележете – двама за половин Азия!/ които те наричат философи се изучават в богословските факултети по света, но не и във философските.

  – Мечтата на руснаците от пет века насам е да ни премахнат и ако не обединим усилия – това просто ще ни се случи:
  „Освободителни“ мисии на Русия – Съветския съюз в и около България. Нека всички да я прочетем и отворим очите на всички българи!
  http://www.ebooks-bg.net/istoria/istoriaimg/istoria_downloadfile510003.htm

  Българската независимост и Русия
  http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403

  Направете каквото можете по въпроса, и най-важното – правете го с усмивка!

 9. Не съм сигурен но руснаците са измислили поне водката. Може и да не е така но поне яко я консумират. :-))

 10. БНТ излъчи половин часово предаване за свободата на медиите в “Неделя х3” във връзка с класацията на Репортери без граница за България, с участието на Стояна Георгиева от Медиапул, Кристина Христова, президент на Асоциация на европейските журналисти за България и Добрина Чешмеджиева, журналист от БНТ.
  Това,че БНТ е бюджетна телевизия не я прави съвсем беззъба.

 11. Към SURVAIVOR:

  Малеее, г-н сървайвър, гледайте да няма наблизо поляк, когато предполагате това за водката, защото поляците никак не са съгласни с Вашето предположение!

 12. Към SURVAIVOR:

  Оглеждайте се и за финландец, защото те имат “баба” на водката, от която според тях е произлязла. Казва се Коскинкорва. Всичко си има история!

 13. Аз си мисля, дали пък отчасти учудването с вой и погнуса от страна на журналистите не е искрено. Имам предвид,че сега журналистът бива “мотивиран” да се самоцензурира или чрез заплащане, или чрез “естествен отбор” (неприспособимите отпадат, в този контекст Вие, г-н Инджев сте неприспособим) (като казвам САМОцензурира в никакъв случай не опитвам да умаловажа престъплението на цензуриращите). В откровено диктаторския режим нямаше алтернатива, думата цензура нямаше смисъл, поради липсата на идея за алтернативата – свободно слово. Сега я има алтернативата свободно слово, която е равна на отпадане (зад борда) по силата на естествения отбор, има я и цензурата, съвременната цензура – чрез “мотивиране”, която е в толкова силна степен статукво, че се възприема като нецензура, а като нормално журналистване. Така опитът директно да се поиска контрол, без “мотивиране”, вероятно се възприема от (сигурен съм, иначе интелигентни хора) много журналисти като агресия, обсебване, забрана, цензура.

 14. То пък медийното устройство на САЩ и Великобритания все едно е за чудо и приказ. Все едно там интересите на корпорациите собственици не диктуват “свободата” на словото.
  “Вечерни новини” на Хейли ги описва добре.
  Също и скорошния скандал с подслушванията в Англия.
  Според мен в БГ, който желае може да упражнява пълна свобода и независимост на словото. Доказателство за това е този блог, в който пишем сега.
  А иначе липсата на свобода в някои медии е личен избор на журналистите там, които са сметнали за добре да я осребрят подобаващо.

 15. Водката е алкохолна напитка(полезна за сърцето и душата), състояща се основно от вода и етилов спирт. При производството на някои видове водка се добавят в малки количества захар, натриев бикарбонат, настойки от билки или от ръжен хляб. Водка се прави от ръж, пшеница, ечемик или картофи, и се разрежда с вода и филтрира. За да бъде кристално бистра, напитката се филтрира през филтри от кварцов пясък и активен въглен. Названието ѝ идва от думата „вода“. Алкохолното съдържание най-често е 40°, но достига до 56°.

  Първата водка е направил арабският лекар Парес през 860 г. и е била използвана за медицински цели. В Европа първата дестилация на ферментирала захаросъдържаща течност била направена от италианския монах-алхимик Валентиус.

  В Русия водката се появила в края на 14 век. Петър Велики изобретил „перцовката“, като гарнирал питието си с червена люта чушка. През 1930 г. фамилия Смирнови пристигнали в САЩ с оригиналната рецепта и Америка открила мекия спирт с етикета “Smirnoff”.

  Смята се, че умереното (т. е. не повече от 50 ml за жени и 100 ml на ден за мъже) приемане на високоалкохолни напитки (напр. водка) не вреди на здравето.

  P.S. Доколкото зная, водката в Русия е внесена от венецианските търговци, защото по другите краища на малкия тогавашен свят е нямало мераклии да я консумират. В смисъл, първите масови консуматори на водка са руснаците.

 16. Interesno bi bilo da se upomenat stranite koito sa pred nas.

  G-n Indjev, ako imate vazmojnost, publikuvaite spisaka ili pone likn’a kam tazi klasacia, za da se znae kade-koi sme.

  Za da se vidi dobre petnoto ot sramnata bolest po zacapanite gashti na takiva maje s goUemi muskuli kato drugaria Borisov naprimer. Zashtoto naistina e sramno da minavash za “desen demokrat”, a da se srinesh oshte po-nadolu v sravnenie s avtoritarnia komunist Stanishev. Izvod: produktite na BKP/DS/Simeonovo sa s ocenka K – deto imashe edno vreme.

 17. Много хора са измислили много неща но все още няма измислена система която да раздава блага без да допуска преяждане и лакомия ! Срамно е за човека да пада толкова ниско, че да измества истинските ценности със парични символи. Властта в големи количества е отрова, която веднъж поразила този който я е консумирал постепенно поразява системата контролирана от отровения човек! Това показва, че засега начина да се гони борба е да се намаляват границите между минималните и максимални възнаграждения и тъй като максималните са почти неизестни и неконтролируеми остава да се повдигат минималните. В България БЕЗСРАМНО ниското ниво на минималната работна заплата показва, че преяждането с власт е в ОГРОМНИ МАЩАБИ и затова системите за функциониране на гражданското общество са отровени!
  Бих могъл да го кажа и по-кратко – Заробени сме от Болни от Власт и Пари хора криещи се зад маската на загрижени за обществото властници и бизнесмени! Те самите са изградили между себе си хищническа ерархия на поведение, която диктува живота в цялата държава! И при това положение за мен никак не е чудно нито смешно , че жалките насекоми (журналисти) бръмчат само по поръчка! Единственият начин да се оттървем от тази срамна система е да се осъзнаем и малко по-малко да почнем да се противопоставяме , тоест да охладим самите ние в себе си хищническия си апетит за власт и пари, защото точно той ни прави еднакви със тези, които ни заробват и съответно ставаме участници в тяхната игра по техните правила! Високите нива на миималната работна заплата са лек за много порочни болести по бизнесмените! Те ще направят гражданите по-независими и по-спокойни! Съответно тези които не искат и не могат да плащат високи заплати ще бъдат изместени от по-кадърни и можещи от тях бизнесмени! Няма как да чакаме от нехуманни злодеи и крадци да родят хуманна система! С огромна радост бих приветствал Партии, които споделят тези идеи. Минималната работна заплата би трябвало да е профилирана за съответните браншови професии и мисля би трябвало да бъде основна грижа на Парламент и Правителство. По този критерий бих оценил сегашният министър председател като абсолютен простак и некадърник, въобразил си , че управлява демократична държава ! За съжаление ние сами сме си виновни, защото не пазим в себе си достатъчно плам и енергия за да бъдем Човеци! Някакси инстнкта за самосъхранение надделява над разума и ни кара да се навеждаме пред Говеда !

 18. Медиите по целия свят са инструмент за манипулиране на съзнанието на човека.Оказва се например ,че в Германия има специални отстъпки за журналисти,като се започне от 50% за нощувки в скъпи хотели,самолетни билети и се стигне до 15% отстъпка за таоистки масаж!Подобни предложения получават и политиците и се оказва ,че това не е забранено ,но журналистите,които държат да са независими се отказват да се възползват от тях.Това беше темата в последното предаване на Сандра Майшбергер,която е популярна водеща в Германия.Изобщо не вярвам на мита независима журналистика.Дори атаките срещу германския президент са дирижирани от хора ,чиито финансови интереси са засегнати,защото това ,в което го обвиняват се оказва ,че се практикува не от вчера.

 19. Получавам Time от години и имах една забележка /за което им писах/ че са локолни – пишеха предимно за Америка. Кризата по свой начин коригира това – сега са световни – пишат по-малко за себе си. Иначе, за достоверност, намам оплаквания – както и от ББС новините в оригинал.

 20. Evelyn R., a kak shte komentirash fakta, che DESNIAT vestnik BILD pogna DESNIA politik Christian Wulff?

  I ako ne znaesh: Ivo Indjev zagubi rabotata si v btv v momenta, v koito povdigna vaprosa dali ex-prezidentat Parvanov e poluchil dva mezoneta podarak ot orajeen oligarh. Mislich li, che ako tova beshe se sluchilo v DeutscheLand

  a) ex-prezidentat shteshe da si doizkara mandata neobezpokoiavan?

  b) drazkiat jurnalist, zadal neudobniat vapros, shteshe da e ot 6 godini bez rabota i bez izgledi za rabota v centralna media?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.