България: троянска мечка на Америка в Русия

Спомняте ли си януарската газова криза през 2009 година, когато американците ни спряха без предупреждение доставката на природен газ насред най-лютия студ? Тогава един завод в Димитровград, гордост на българо-американската дружба, строен по американски технологии в доброто старо време, за малко да се взриви и да предизвика екологична катастрофа с непредвидими последици, предизвикани от коварното американско спиране на газоподаването. Но тази избегната на косъм напълно реалистична трагедия за хиляди мирни и тихи българи, слава Богу, не повлия на вечната дружба с Америка. Нямаше нито един протест на еколози срещу диктата на газовите американски монополисти. Нещо повече, България беше единствената държава, засегната от тогавашната газова криза, в която се намериха демонстранти да обозначат ясно виновника за нея: възмутени профсъюзни дейци организираха протести пред посолството на Украйна, макар да беше най-малкото спорно дали пък не е Америка!

Връщам ви към тази криза в отношенията ни със Съединените щати, която никак не навреди на движението на американофилите, финансирано от Вашингтон, нито на техните многохилядни сборища, натъпкани край язовир Копърка, за да разпаля най-после чувствителността на българските патриоти срещу наглите американци. Сега отново ни спират газа, транзитиран от Белия дом през Украйна- с цели 30 на сто е намаляло подаването на суровината. Поучени от кризата от януари 2009 г., този път имаме запаси, но положението е тревожно. Ето какво съобщава БТА:

„В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е създаден оперативен щаб с участието на представители и на “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз”, който следи обстановката и предприема необходимите мерки за обезпечаване на сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през нашата територия, посочват от МИЕТ.
Актуалната ситуация и предприетите действия днес са били обсъдени на среща при министър-председателя Бойко Борисов”.

 

Верни на империалистическия си нрав, американците ни оказват натиск заради хипотезата, че разполагаме с предполагаемо огромни запаси от газ, които най-после биха ни направили независими от Америка.

Ето защо трябва да поздравим още веднъж българския парламент и лично неговия началник г-н Бойко Борисов, които вдигнаха ръце в правилния момент в законодателния ни храм пред лицето на надвисналата опасност от забогатяване на България ( крайно нежелателно от американска гледна точка) и забраниха дори да се разсъждава над тази хипотеза. Трябваме им бедни, за да ни пазаруват и разиграват по-лесно като мечка- само и само да не попаднем в любвеобилните лапи на руската такава.

Американци, гоу хоум и долу ръцете от горепосочените методи на натиск върху нашата Родина! Ако не се усмирите, излизаме на протести в 12 български града!

49 мнения за “България: троянска мечка на Америка в Русия”

 1. хахаха – Чудесно г-н Инджев! Само с една подмяна на името на “злия враг” и става кристално ясно колко е абсурдна ситуацията и доколко “Русия е в нас” – заложено още от преди 89 година отровно семе във всеки един българин на възраст на 30 години.

 2. Ей,много лоши хора са тези американци,бре!Няма ли кой да ги спре!?Има,имааа!!!Русия пак ще ни спасява от тези подли,гадни американци-ше ни намаляват газа с 1/3!

 3. Господа, гледайте пропагандния филм на руски Стратегически институт, наречен без капчица смущение “Русская Болгария”; няма да съжалявате, ще научите за 25 минути най-последните новости на путинската стратегия за пълното и окончателно откъсване на България от Европа…

 4. Художниците имат един трик. На определен етап от рисуването обръщат картината надолу с главата. Така по-лесно изпъкват грешки и дисхармония. Видно е, че това важи не само при тях.

 5. Та в този ред на мисли:
  Децата на всички американофили учат в Русия.
  Не е ли странно?

 6. Здравейте г-н Инджев,

  чета понякога Ваши материали с интерес и някои намирам за много добри.

  Не съм си позволявал до сега да пиша коментари, но на този кратък материал, не се сдържах. Не звучи много безпристрастно заигравката Ви с неща, от които не знам до колко разбирате. А тук, всички виждаме, темата е не газ, а външна политика, лобиране, интереси…

  И едните и другите биха използвали България както и колкото могат и нито “американци”, нито “руснаци” ги е грижа за обикновените хора в България или за българите като цяло. Истината е, че това смешно противопоставяне.. от рода на футболните отбори..
  Да, Русия използва всякакви методи, за да притиска много държави (в това число и България) в политически и икономически аспект. Америка не се различава по нищо, те имат доста по-агресивни интереси и методите им не са по-малко жестоки. Те, просто, го правят да изглежда много по-елегантно…

  Странно, че Вие, имайки претенции да сте безпристрастен журналист и радетел за демокрация, поставяте нещата по този начин. Аз работя във съвсем различна индустрия и не разбирам нищо от добив на газ. Единственото правилно нещо, според мен, в тази ситуация е да има обществен дебат и доводите да бъдат само научни и базирани на опита на страни, които са се опитали да “дивесифицират” доставките си на газ, за да не са пряко зависими от Русия. Прекрасен пример е Германия. Изобщо не е трудно да се намери информация до какво са довели (при сегашните технологии) добивите на такъв вид газ. Ако има по-чисти и по-сигурни методи, да, нека добиваме и ние…

  Но е смешно като малките деца да си “спорим” на такива теми, САЩ или Русия.. не приляга на човек като Вас, който за мнозина е уважаван журналист, да падате до това ниво..

  Всичко най-добро Ви пожелавам!
  Мартин

 7. Глупаво е да обявявате “зелените” за рубладжии. ГЛУПАВО! Отблъсквате много хора от и без това бая тъпия аргумент, че ако открият огромни запаси – Газпром ще се разридае и изчезне. Каквото и да открият – с тази политическа класа (всички разцветки) – все ще сме руска губерня. Справка Централноазиатските екс-ссср републики. И най-сетне – каквото и да мислите за зелените активисти, вашето мислене не е по-малко догматично, сектантско и конспиративно. правите лоша реклама на фракинг-лобито. то може и да има релни аргументи, но не може да вземе думата от кресливи поборници срещу газпром и недоразобличените рубладжии :)))

 8. Към хр:

  Понеже обиждаш на глупаво и тъпо, погледни се в огледало- не че има надежда да схванеш правилно отражението, след като не можеш да загрееш, че никой не обижда никакви зелени.
  Към милион пъти съм обяснил, че хората имат законни страхове и право да портестират, но е друг въпросът кой ги организира, катализира, анализира, и накрая парсата обира!
  Тъпо е да не можеш да схванеш толкова очевидно нещо!
  Иначе, с риск този път да обидя някои зелени, те у нас са предимно като дините: зелени отвън, червени отвътре, употребявани от червивото с рубли лоби. Мислят се за независими, но никога не са сътворили каквото и да е публично значимо упражнение срещу руски проект, макар съветските каверзни по българската земя да са навсякъде!
  Обичаме си тук колонизаторите и твоето подвикване тук е поредното доказателство за това.В Алжир,Виетнам и т.н. огромната част от местните хора биха нарекли такива като теб “колаборационист” с чуждите завоеватели, колкото и да се представяш “целия в зелено”.
  В страните, където хората обичат страната си повече от метрополията си и наистина са се борили да се освободят ( а не да се кланят на “освободителите”, както е тук), колаборационистите ги разстрелват като кучета, но ние тук не сме толкова кръвожадни: бихме искали само да не лаете в съгласие с нашите колониални владетели!

 9. Към Мартин:
  Не съм Ви упълномощавал да говорите от мое име: не съм безпристрастен и не лъжете повече тук за моите “претенции”.

 10. Десет по десетстепенната скала :):):)

 11. Браво,Инджев!Отново в ролята на костовашки рупор.

 12. Браво, Иво, много ни разсмя! Че и на съавторство ме изби.
  Например следното изречение :
  “Братският полски народ, вековечно предан и признателен на Русия за всички благородни дела,с които го е ощастливила през вековете до върха на хуманната солидарност и добросъседството КАТИН, решително се надигна срещу американските попълзновения и забрани шистовия газ за вечни времена”.

 13. Господин Инджев, имате пълната ми подкрепа за тезата, която защитавате.
  Просто се чудя на горните господа/другари дали са с толкова промити мозъци или са добре платени провокатори. Просто възможно ли е да се сравняват двете велики сили: силата на мрака и силата на свободата и успеха. Ако се върнем години назад ще видим, че американците са присъствали тук само с добри намерения. Не съм чул или прочел и от най-отявлените русофили против подобно твърдение (изключение: бомбардировките над София, но това е друга тема). Какво да кажем за силата на мрака: има ли поне един пример в нашата история, в който Русия да не е била против благото на България.

 14. По-горе стана въпрос за “зелени”. Аз не съм добре запознат дали Окупирай Уол Стрийт се отразява в България и колко, но онези ми приличат много на “зелените”. Ок, знам, че и измежду моите приятели има “зелени” симпатизанти, също така знам, че и не всички “зелени” или “окупатори” са такива, но в огромното си мнозинство, тези индивиди са сбирщина от нехранимайковци, които дремят по цял ден, никога работа не са хванали да работят, само могат да пият, пушат и да се е**т, седят и хленчат и си намират оправдания непрестанно. Г-н Инджев го казва много точно: ако са аджеба толкова загрижени за “зеленината”, защо не идат да протестират срещу руските проекти, например Белене, Козлодуй, дупченето (drilling) в Добруджа за газ, Кремиковци, и т.н. и т.н. и т.н.??!!

  Не мога да трая тъпи, прости, кухи лейки!!!

 15. Към Мартин: освен, че дразните с “поставяне думи в устата на човек, които той не е казал” измествате, вероятно поради увредата, които всички имаме, темата. Не е проблемът в Русия, че ни манипулира, шантажира и властва над нас. Проблемът е, че 22 години след падането на комунизма българите масово продължават да нехаят за националния си идентитет – чрез нежелание да се разбере обсебването на националността ни от Русия в историята и в настоящето ни. Ако ставаше въпрос само за икономика, здраве му кажи. Гнусна е липсата на радост, че може би има начин да спрем да бъдем зависими от Русия енергийно! Гнусно и отвратително е, че не ни притеснява зависимостта. А теоретичната опасност, че американците също не ни мислят доброто, а търсят икономическия си интерес, е толкова смешна и безпочвена, когато сме затънали до шия в лайната на руското обсебване. Майка ми е руски филолог в пенсия и там, в региона, стана въпрос преди време да преподава руски на общинарите, защото някакви руснаци щели да имат търговско-икономически интереси там. Майка ми, разбира се, няма да преподава руски на общинарите, когато й припомних, че “те трябва да учат български, след като искат да правят търговия тук, в България”. Обидно е, че на общинарите въобще им хрумва да учат руски, вместо да бяха попитали руските предприемачи “а вие български знаете ли или ще си водите преводач?”

 16. В духа на статията горе, обичам руснаците и мразя американците.
  Руснаците ги обичам защото 2 пъти са ни освободили. Американците ги мразя защото никого не са го направили.

 17. Поздравления, Иво!
  А, на Мартин искам да кажа, че и аз съм за дебат, но между професионалисти, а не между зелени, червени и пембени лумпени.
  А той май се състоя. От няколко дни “най-мразеният” от комунистите Иван Костов показа становището на БАН /какви старци работеха там?/, подписано от акад.Съботинов. Трябва да се прочете.
  Същото е и становището на бившия ни посланик в Москва и специалист по тези въпроси – Илиян Василев.
  За съжаление не мога да намеря “линка”, от който се вижда как “петата колона” дупчи житницата на България, без да се съобразява с никой и нищо.

 18. Към warf:

  Май ще трябва да аплодираш Костов в ролята на инджевист- стига да проследиш хронологията в заемането на позиция по темата.
  Но чак такава интелигентност не очаквам от наетите да се репчат тук рубладжии.
  Истински интелигентните биха се срамували да работят като слуги- особено ако са автентично леви, които би трябвало да проявяват нещо като чувствителност по въпроса за слугуването.

 19. Прекрасен коментар !
  Имам едно уточнение -Кризата беше преди три години,в началото на 2009 г.Инак излиза,че кризата е била по
  време на правителството на ГЕРБ.

 20. П.П. Забравих да попитам Мартин дали знае къде е на работа бившият Канцлер на Германия – Шрьодер. Тази тактика се прилага и в България, от Освобождението. Парите, не миришат, особено руските!

 21. поздрав за всички български русофоби (т.е. путинофили) от самодеен състав на ВДВ:

 22. Към Мартин и подобните му комунистически креатури:
  Това,че няма разлика между ръснаците и американците се вижда от разликата на живота между Северна и Южна Корея,между бившата ГДР и ГФР и редица други подобни примери.С една дума-където е стъпил руски ботуш трева не никне,а при другите(американците) е “малко” по-различно.

 23. Към г-н Инджев: щом Вие казвате, че не сте безпристрастен, спокойно мога да изтрия коментара си, защото той не би бил релевантен вече.. Просто, смятах че да си журналист е свързано в представяне на безпристрастна и обективна гледна точка. Ако не е така, може би Вие трябва да се представяте като лобист или нещо друго… Както и да е.. Ще се въздържа от коментари в бъдеще във вашия блог, след като намирате казаното от мен за “лъжа”.. Отново, всичко най-добро!

  Към Румен: Именно там е проблемът, че в Германия съвсем не могат да се похвалят с “добър опит”, използвайки тази технология и затова България би могла да почерпи опит и да не повтаря грешки, за които други вече са платили. Шрьодер работи за Газпром и това е негово право, след като вече не е на държавен пост. Не виждам връзката тук. Разликата, обаче, между България и Германия е в това, че в Германия, с малки изключение поради предимно субективини причини, всички хора понасят отговорността за постъпките си – добри или лоши!

  Към Асен Асенов: коментара ми беше обърнат до голяма степен и към хора като Вас г-н Асенов – за които света е черно бял – или иначе казано синьо – червен, за хората които си позволяват да слагат етикети на другите, които, не само не познават, а не са и виждали…за хората, които говорят с едни и същи клишета (чути или прочетени някъде), просто защото не им се отдава да измислят нещо свое – а и защо да се напрягат, някой друг вече е “мислил” преди тях …
  Не защитавам нито руснаци, нито американци… и макар да имам пристрастия към други нации, те са чисто емоционални… тук става дума за България и за обективност или иначе казано – кое е в интерес на всичко българи, а не на една шепа продажни политици…
  А що се отнася до “малко” по-различната американска реалност – попитайте виетнамци, иракчани, афганистанци (не дай Боже скоро и Иранци..)… та дори и либийци, египтяни, сърби… все държави, където директно или косвено е въведена от американската демокрация,… не ми давайте пример в Германия, нейното величие се дължи на други неща..

 24. Вие господа анализатори и голями разбирачи , може ли да ми отговорите, защо в България се произвеждаха продукти на известни западни фирми като Adidas например, по времето на комунистическия режим?Истината е ,че фирми от западна Европа без проблем са осъществявали търговски сделки с държавните предприятия в страни от соцлагера и са реализирали огромни печалби.Така че, когато става въпрос за бизнес няма голяма разлика дали са американци,руснаци или германци.

 25. Към Мартин:

  Правя последен опит да Ви обясня лично, това което съм заявявал безброй пъти публично: публицистиката, ако наистина е такава, може да бъде “безпристрастна” само ако е лицемерна, както звучат Вашите претенции да сте еднакво (уж) далеч от руснаци и американци, но попържате едните яко, а съдбата на собствения ни народ, за когото (уж) милеете, газен с десетилетия от колониалните си владетели ( и обгазяван в момента с двойно по-високи цени от онези, които плащат за природния газ други, не толкова братски на Русия народи, като нашия), не се вълнувате. Тревожите се предимно за иракския, виетнамския и останалите изброени от Вас. Това ли Ви е безпристрастността, която иначе изисквате от другите? Самият Вие демонстрирате ярка пристрастност, но ( колко типично!)настоявате за безпристрастност!

  Публицистиката, за Ваше сведение, означава заемане на позиция. Но ако не знаете и не разбирате нещо толкова елементарно, наистина няма смисъл от този разговор.Не сте единственият, по-скоро сте типичен случай на претендент да поучава на тема “истинска журналистика”, но не можете да разграничите общото ( журналистиката) от частното (публицистиката).

  Точно поради Вашата представителност за това масово претендиране на ползвателите на журналистическия труд да разбират повече от самите журналисти ( и с футбола е така: всички зяпат, малцина го могат) как се прави журналистика, си правя усилието да обяснявам тук толкова простички неща, като разликата между съобщаването на новини ( които едни “лица” на телевизиите четат от екрана по текст, написан от други) и присъствието в публичното пространство на журналист с позиция, която е готов да защитава без да се влияе от рейтинги, обществени нагласи и други ветропоказателни тенденции.Защото да си публицист с изграден образ, ако е автентичен, а не поръчан, е дългогодишно усилие и резултат от натрупвания, които в повечето случаи могат да бъдат видимо измерени с количеството бръчки по физиономията на онзи, който се е преборил тя да говори нещо на зрителите и читателите в национален ( че дори и в международен понякога) мащаб.

  А после се появявате Вие или такива, като Вас и се опитвате да подмените този образ с ЛЪЖАТА, че съм бил имал “претенцията” да съм безпристрастен.Къде сте прочел подобно мое твърдение? Ако се борех за такова транссексуално състояние, което е наложено наистина днес в българската публицистика, прикривано като за непълнолетни с названието “безпристрастност”, трябваше да си стоя в онази телевизия заради удобната голяма заплата ( по груби изчисления, понесъл съм така “пропуснати ползи” от поне около 150000 лв., сто и петдесет хиляди лева, които се опитвам шеста година да “компенсирам” с битка за финансово оцеляване на “свободния пазар” на труда- давам Ви разбираем критерий за цената на пристрастността си, доста скъпо удоволствие в най-буквалния финансов смисъл). Но напуснах онази телевизия и заплата в мига, в който бях заплашен с уволнение заради пристрастност към професията, която задължава да се държиш като журналист в ролята на водещ и да задаваш въпроси, вместо да следващ предупрежденията на ръководството да “внимаваш” с президента Първанов.

  Както разбирате, тази моя тирада, която със сигурност ще предизвика поредните подигравки на кибиците с незнайни имена,изобщо не е адресирана към Вас, а към вас, които дори се срамувате да се подпишете ( явно има защо), но доста безсрамно нападате от засада пристрастията ми, под които се подписвам от десетилетия- под хиляди свои публицистични изяви, които само в този блог са над 2000.

  А към Вас лично: заплахата, че няма повече да пишете тук, безпристрастно оценявам като смешна.

 26. Към Evelin R.

  Питате ( надменно “разбирачите”) и си отговаряте сама като една разбирачка. Честито на току-що осведомените!

 27. Ех бате Иво,шапка ти свалям за нервите и търпението което имаш,за да обясняваш нещо което въобще няма нужда от това….Незнам докога ще се изумявам от нашата неосъзната страхливост,която е обвита и завоалирана с наглост и високо самочувствие,и то без никакво основание.Средата в която израсваме и се развиваме…явно ни оформя така,и какво ставаме-едни обикновенни дървени философи,вярно е че сме на кръстопът,обаче представете си тази държава ако се управлява от арменци.Поздрави на всички…търсещи !

 28. Мартинчо, ти май наистина си зле с „реотана”. Ами да ти го кажа в прав текст, защото ти явно от намек не разбираш – материалът на г-н Инджев иронизира именно такива като теб, които се правят на безпристрастни и загрижени патриоти, а скачат като ужилени, колчем ги ощипят на тема русолюбие. И ти взе, че се хвана като последния „шаран”. Ама то не става само с „ядене” – трябва и акъл.
  Търсиш безпристрастност в публицистиката – аратлик, „таково животно нема”. Това си е оксиморон. Как бързо забравяте това комсомолците – къде отиде любимият ви цитат: „Поетом можеш ти не бъйт, но гражданином бъйт – обязан!” /прося извинение за правописа – клавиатурата ми е без съветски альфавит/.
  Един съвет от мен – не се напъвай да си надскочиш боя, че се объркваш и ставаш смешен. Хем приканваш към обществен дебат, хем искаш „доводите да са научни” – пак нонсенс. Обществената нагласа няма как да бъде научно обоснована и по-вероятно би била пропагандно/емоционално повлияна и ирационална, просто защото научно подготвените /експертите/ са под 1 процент и „не тежат”, при оформяне на общественото мнение.
  Упрекваш Ас. Асенов, че възприемал „света черно-бял” или „синьо-червен”. Ами той в геополитически план отдавна е такъв и само напъните на хора с „увредено зрение” и на лишените от морални задръжки политически мошеници „замъгляват картината”, наблягайки на нюансите. В борбата между добро и зло няма половинчатост. Категорически императив!
  Приканваш „да питаме” иракчани, афганистанци, либийци, виетнамци за Америка. Мисля, че пропускаш /случайно ли?/ корейци, кувейтци, кубинци, сирийци, грузинци, абхазци, чеченци… Но защо да ги питаме само за отношението им към САЩ, нека да ги питаме за отношението им и към СССР /днес Русия или ОНД/. А защо да не „попитаме” за отношението им към „матушка Рус” финландци, литовци, латвийци, естонци, поляци, чехи, унгарци? И за друго да се разберем – за коя Корея става дума и за кой Виетнам?
  И друго да ми кажеш – някоя страна-сателит на САЩ с беден и гладен народ и някоя страна-сателит на Русия, способна да мери стандарта си на живот с този на „гадния” Запад?
  Да ми кажеш също, защо българските русолюбци драпат да изпратят децата си да учат в САЩ и Англия? Защо не искат в Москва?
  Последни два въпроса:
  1. Като ни приканваш да се поучим от Германия, заставаш ли зад една категорична забрана на ядрената енергетика у нас?
  2. Ще промениш ли становището си по темата шистов газ, когато узнаеш, че руснаците са започнали да добиват петропродукти по същата технология?
  Очаквам „черно-бели” отговори, а не някаква „синьо-червена” мъгла.
  И като упрекваш, че „на някои не им се удава да измислят нещо свое”, вземи та роди и ти „нещо свое”, защото в писанието ти „свое” не се забелязва – червен ортодокс, та дрънка!
  🙂

 29. Любов зла, полюбиш и козла!!!! ….
  Това е верна руска поговорка, валидна за българина, който обича много други, но най-много мрази себе си. И въпреки че наши деца печелят олимпиади по математика, същата наука е ЧУЖДА НА българина юнак. Тока ни е 28 ст за бизнес или около 19 американски цента. В САЩ е 17 цента. Бензина там е три пъти по-евтин от БГ. За газта съотнишението е съшото в полза на средния американец, който получава 7.5$ минимална часова заплата. … Това са факти, които ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ И ПРЕОСМИСЛИ на трезва глава, а не под влиянието на юнашки алкохолни пари….

 30. А американците, преди да признаят, че са намалили подаването на газ, обвиниха транзитните страни като България, че го крадели… Съвсем американска работа!

 31. Човек не може да е безпристрастен по една много проста причина, че е човек, а не Бог.
  Само Създателят може да е безпристрастен.
  Всяка претенция за безпристрастност е чисто лицемерие или заблуда.
  Уважавам позицията на г-н Инджев моята позиция е подобна. За съжаление позициите на повечето хора в БГ е различна. Поради тази причина нещата са такива каквито са.
  Това не значи, че не могат да се променят 🙂

 32. към г-н Инджев:
  Моя грешка г-н Инджев, че не съм се запознал по-подробно в Вашата обществена позиция и “пристрастие” и очевидно с разликата между публицистика и журналистика..
  Но явно и това, което се опитвам да кажа не е разбрано от повечето хора тук, а именно – твърдя, че няма никаква разлика в третирането на България от тези две сили – САШ и Русия – и едните и другите биха ни прецакали, доколкото могат ако ние самите не си отстояваме интересите. За съжаление, това е нещо, в което нямаме сериозни успехи май, именно поради продажната и послушна народопсихолигия на голяма част от българире.
  Прави Ви чест, че сте напуснали въпросната телевизия по тази причина, факт.
  За Ваша информация, всички тези неща ги казвам тук като човек, който е завършил висшето си образование на Запад и е живял и работил в 3 западни държави и който никога не е стъпвал в Мосвква или Русия…
  А относно писането във Вашшя блог, това беше всичко друго, но и заплаха (плашат слабите хора), аз съм само възпитан и реших да се съобразя с нежеланието Ви да не споделям “мнението” си тук…

 33. Тази заран споменаха в новините по БНТ – средната цена на газа, който Русия продава на страните от ЕС е малко над 7 евро. За България е 11,96 евро?!
  “Който не обича Русия, не обича българия”?!
  🙂

 34. Към Мартин:

  Няма такова нежелание от моя страна да споделяте мнението си-има само категорично несъгласие някой да говори от мое име, особено пък с изкривяване на позицията ми.
  А за “еднаквостта” на Русия и САЩ съм изписал доста и Бих могъл да продължа още, но не желая да се опитвам да Ви убеждавам, че това е нонсенс.
  Двете общества и техните държави са построени на съвършено различен принцип и традиция ( да спомена само една фундаментална разлика индивидуализма и култа към свободата в САЩ, срещу колективизъм и култа към държавата, подчинението й и грубата сила над човешкото същество, което води до възпроизвеждането на мракобесието в Русия при всякакви режими и т.н.).
  А че всяка държава си преследва интереса, това е ясно. Но е също така ясно, че СССР превърна България в унизен и беден слуга, докато съюзниците на САЩ, да вземем само Европа, Япония, Южна Корея) са пълна противоположност на нашето нещастие, свързано със “съюза” със Съюза на съветските социалистически републики. Т.е., това ни се е случило в отношенията с Русия, докато хипотезата, че и САЩ “биха” постъпили така с нас, както твърдите, е най-малкото предположение, което не почива на никакви факти.
  И понеже често в такива спорове ми се вменява “примитивизъм” и “черно-бял” поглед от яростните поклонници на руското мракобесие, представяно като Божия промисъл за нас,славяните, православните, братушките, съм длъжен да кажа, че всъщност левичарският антиамериканизъм, модерен на Запад,където минава за шик да попържаш “простите американци”( и където не са помирисвали “красотите” на съветската диктататура), е доста по-примитивен с обобщенията си. Защото в САЩ може да има много простотия, но да отречеш водещата им роля в какви ли не области (защото имат водещо място в науката, икономиката и да-, о ужас, дори и в културата, пък била тя и масова), е просто …глупаво. Е, биеха негрите, но след като от СССР им се караха по този повод дълги години, ето, че вече имат афроамериканец за президент.
  Ако не беше истина преднината на САЩ, американците щяха да се натискат да живеят навсякъде другаде( например в Куба- остров на “свободата”, безплатното образование и медицина, или в Северна Корея, страната на осъществената комунистическа утопия в завършения й казармен вид), а не половината свят да се моли за американски визи, за да се засели в САЩ- включително руснаците и останалите обитателите на бившия лагер, в който лагерниците бяха затворени, за да не избягат от рая в капиталистическия ад.
  А най-смешното е, че на всички тези неопровержими факти обикновено ми се отговаря ядосано: ти си идиот и американска подлога, с което просто потвърждават колко са ядосани, че не могат да кажат нищо срещу аргументите ми.

 35. Към Мартин:
  Личи си,че не сте били в СССР или Русия.Ако само веднъж бяхте отишли,щяхте да видите с очите си разликите.Аз съм на 70 и мога да ви кажа,че откакто е дошла демокрацията съм работил по широкия кап.свят(включително 3 години в USA)и мога да правя сравнения koи какви са.
  Към П.Тинков:
  Благодаря ви,че отговорихте на Мартин вместо мен.

 36. Такива като Мартинчо са много във форумите – яростно защитаващи съветския колониализъм, под формата на уж обективност. И всичките до един са млади, нямащи нищо общо с комунизма и Русия, уж гласуващи винаги за СДС/ДСБ, но разочаровани, всичките или учат на Запад, или са преуспяващи там бизнесмени, все са с огромни заплати, тренират минимум кикбокс, но това не им пречи да изпадат в телешки възторг пред Путин и да мразят Америка и Запада. Имам чувството, че това е стандартна легенда, създадена в милиционерските школи в Симеоново и Пазарджик, и плътно се следва от другарите.

 37. Към МАРТИН:
  Точно за това ми беше думата – защо и ти завърши висшето си образование на Запад, а не в Съветския съюз? Защо остана да работиш в тези “три западни държави”, а не поработи малко я в Коми, я в Караганда?
  Лошото е, че учихте “на Запад” и живеете там, но си останахте с андрешковския манталитет, според който сигурният и едва ли не единствен начин да преследваш собствения си интерес е като “прецакаш другия”.
  Попълзновението на подобни похвати /и начин на мислене/ е заклеймено от конституцията на гадната Америка /разбирай САЩ/.

 38. А ето и самия филм на Фокс който е много точен и специализират със точна имформация за огромните опасности от добива на шистов газ както за природа и водата така и за здравето и живота на хората.
  http://www.youtube.com/watch?v=In5IlBAfz4k&feature=related
  Много е интересен и покъртителен!!Вижте го! И гн Инджев надявам се няма да се изживеете от ново като тоталитарен цензур.Нали това е едно от основните права за свободно слово!!!!

 39. Сега внимавайте, ще ви дам линк към клипче което срещнах в нета. В клипа не става дума за България. Руско клипче за Русия и за нивото на демокрация там. Предупреждавам, че има кадри които са трудни за издържане от хора с повече от две мозъчни клетки. Аз не можах да го изгледам докрай. http://ziza.qip.ru/video/1328255806-rossiya-bez-putina-apokalipsis-zavtra.html

 40. туш Мартин е победен.
  мисля си че е десен но просто объркан.
  на съм убеден че вече е приел правата вяра

 41. Към Симо:

  Г-н Симо, принуждавате ме да се проявявам като “цензур”, поне както вие разбирате това понятие, по простата причина, че вие и подобните ви , се опитвате да удавите блога ми с вашата пропаганда. Пускал съм ви клипчетата многократно, но не мога да го правя непрекъснато. В края на краищата дори собствените си статии публикувам само по веднъж. Така че- озаптете се малко и си търсете други трибуни, където ще ви тиражират толкова, колкото им наредите.
  Държите да изпитвате един “цензур” с прозрачния номер да го карате да ви търпи, а когато търпението му свърши, го обявявате за “цензур”.

 42. Към всичките антиамериканци: Не съм чувал или виждал някой в РъБъ, който да е бил “прецакан” от американската политика, но от Руско/Съветската/Руската-много! Въобще цялата страна.

 43. Здравейте, г-н Инджев, Прочетох статията и коментарите, защото темата ме интересува. Направи ми впечатление един високо интелектуален коментар за “зелените” и движения като “окупирай Уолстрийт” от 03.02., подписан peter, на който Вие не сте реагирали. Смятам, че след като статията Ви провокира подобни коментари, редно е Вие да изразите мнение – приемате ли въпросния коментар или не. Това ми се струва дори по-важно от конкретната тема за шистовия газ.

 44. Тази сутрин в предаване на ТV ЕВРОПА изнесоха интересни, според мен, данни. Официално в САЩ пребивават /живеят и работят/ 250 хил българи и около 30-35 хил български студенти. Питам се колко ли са неотразените от статистиката /нелегално пребиваващи/. Сигурно още толкова.
  Излиза, че над половин милион българи правят възможното, за да се изнесат в “омразните” САЩ.
  Питам се, колко ли са русолюбивите българи, които живеят учат и работят в Путиновия рай. Вероятно всеки здравомислещ се досеща.
  Защо така?
  🙂

 45. Имам въпрос!
  Защо нито Иво, нито коментиращите не обсъждат ролята на крадливата Украйна в нашите газови неволи от този период?

 46. Украйна е потърпевша страна, също като България и в момента. Руснаците са им крали реколтата години наред и са ги докарали до човекоядство. Изобщо ако има някой крадлив в исторически план, както и към днешна дата, това е Русия. Това е тяхния начин на съществуване и не случайно Бжежински предсказа, че ако Украйна се освободи от Русия, самата Русия ще стане от световна сила – локална сила. Защото няма да може да смуче от Украйна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.