Първанов се завъръща в БСП, “Красна поляна”, Би Ти Ви и в битката на популисткия връх

В поредния си монолог от екрана на Би Ти Ви, маскиран като интервю, току-що залезлият президент „слънце” Георги Първанов изгря с каскада от поднесени с равен тон и немигащ поглед абсурдизми. Изпусна си само за миг нервите при споменаването на бившия главен прокурор с лек фалцет, издавайки се къде го стяга цървулът. „ К’ъв Филчев, той беше назначен по времето на Костов”, разпали се Първанов, който тепърва има да отговаря за доста неща, случили се по времето, когато беше президент , макар не и пред Би Ти Ви, която продължава да му служи вярно.

В първата си подобна телевизионна самореклама след 10 години недосегаемост той употреби екранното време да каже едновременно взаимно изключващи се неща, като самохвалното „за 10 години не съм казал нито една излишна дума”, същевременно наричайки обаче вътрешния министър Цветанов „махленска клюкарка”, която не била „истински мъж” ( а уж много беше възмутен от езика и стила на жълтите вестници).

Не с такива квалификации, но с подобен подтекст, Първанов обвини Борисов, че се крие, а пуска „кохортите си” да водят персонална „война”срещу него. Това се било случило в момента, в който Първанов казал, че му предстои политически сблъсък с Борисов.

Напълно в традициите на комунистическата пропаганда, която обича да се позовава на западни авторитети в идеологическите си битки срещу империализма и капитализма, Първанов, който е имал достъп до океан от информация цели две петилетки, избра да цитира американското списание „Конгрешънъл Куотърли”, за да прехвърли „горещия картоф” Алексей Петров в скута на Борисов, за когото американският журналист Джеф Стайн писа през март 2007 г. като за човек, свързан с подземния свят и конкретно като за съдружник на Алексей Петров. За да подсили впечатлението за своята невинност по този случай Първанов почти се закле, че научил за принадлежността на Петров към българските служби чак след като гръмна скандалът с неговото осветяване от тогавашния вътрешен министър Румен Петков- едно твърдение, което звучи толкова правдоподобно, колкото и претенцията за собствената му безпогрешност, измервана с аршина на 10 години „без нито една излишна дума”.

Водещите , разбира се, изобщо не припомниха пък на Първанов, че бившият му партиен съратник, бизнесменът Илия Божинов, свидетелстваше за лично покровителство над Алексей Петров от страна на Първанов още преди да е станал президент. За това волнодумство пред публиката Божинов е бил заплашен (по телефона- отново е въпрос на „дума срещу дума”) от вече действащия президент. Но думата на Божинов, починал скоропостижно след това, се третира като „от умрял писмо”, докато в Би Ти Ви по традиция се отнасят към думите на Първанов като към неоспорима истина. Каже ли например Първанов, че не е получавал подарък от оръжеен бос, Би Ти Ви не само е напълно съгласна без грам усилие да провери, но и заплашва с уволнение своя журналист, които си е позволил дори да попита, дали е вярно.

Божинов също ли заслужава презрението на Първанов, което той демонстрира днес от екрана спрямо своите днешни обвинители в медиите, сред които не е само „махленската клюкарка” и генерал Атанасов ( той пък не бил никакъв генерал), но и свидетелят по делото „Наглите”, бившият служител на НСО Пламен Устинов? Ами отвлеченият от „наглите” Ангел Бончев, който вече подкрепи казаното от Устинов, че президентът Първанов и олигархът Гриша Ганчев са имали обща охрана?

Като става дума за Гриша Ганчев, защо бяхме лишени от правото да чуем версията на Първанов, който, пак по свидетелство на Устинов, е бил нарочен да бъде убит от Алексей Петров ( самият Устинов е трябвало да извърши поръчката!), но лично Първанов в стила на мафиотски бос бил помирявал Ганчев и Петров?

Вместо всичко това чухме от екрана да се лее красния сироп за скромното жилище на семейство Първанови в „Красна Поляна”, където със завръщането си държавният ни глава с изтекъл срок на годност се почувствал веднага, ама моментално „у дома” пред телевизора „с чашка с ракийка и хубавата туршийка”- идиличен кич, подходящ за ковьорче за стената на някои от къщите в съседното ромско гето. Но, както се разбра, това умилително завръщане в съпружеската къща на неговата тъща не е чак толкова възхитително, защото сега вече Първанов имал време да се огледа за друго жилище.

След тази инсценировка на социална простота като за плебейската публика Първанов обаче се развихри изцяло на собствения партократски социалистически тепих. Удари се в гърдите като носител на двойно по-голям рейтинг от БСП и удари без да го назовава поименно Станишев, че е довел партията до състояние да има само 40 депутати в парламента. Нищо, че действащият председател на БСП е и председател на фракцията на европейските социалисти- нещо, което по никакъв начин не може да се случи на Първанов най-малкото защото говори само някакъв руски език, но не и езика на европейската левица, която изисква определен минимум лични качества, недостъпен за Първанов. Понеже никой не му намекна нищо подобно в студиото, той продължи да се перчи, че имал качества да се бори за лидерска позиция в партията си. Ако е вярно и е постижимо той да я яхне отново, това наистина ще е поредното доказателство колко далеч от европейските стандарти е БСП.

Толкова, колкото е далеч от журналистическите стандарти и трибуната за неговото рекламиране, към която явно не случайно се е обърнал.

22 мнения за “Първанов се завъръща в БСП, “Красна поляна”, Би Ти Ви и в битката на популисткия връх”

 1. Ясно е че Първанов няма да се спре. Има да изпълнява много ангажименти към руските си друзя. Пък и към българските. Белене та Белене! Но Станишев много израсна в европейската политика. Това явно много го дразни. Доста злостно го нападна.

 2. Ще му стискам палци да измести Станишев. Тогава е сигурно, че тотално ще загроби партията, и така ще унищожи най-големия развъдник на политически паразити. Успех Гоце!

 3. Много силен коментар, господин Инджев. Аз не бих се изненадал особено, ако Първанов стане премиер на България след 2, пардон, догодина. Н. В. Путин успешно ги прави тези рокади в къде по-голяма държава, защо неговият миньон(*) да не прави същите гадории. Няма основания да не се справи, ще ни спретнат някоя по-голяма блокада, редица от комплоти срещу ключови министри, и така. Аресеналът на комунистите е добре известен.

  * от Уикипедия – A minion is a follower devoted to serving his/her master relentlessly

 4. Красимир Гергов – бизнесмен. Красимир Гергов е смятан за най-влиятелната личност в рекламния и медиен бизнес в България, и често е обявяван за монополист. Той консултира някои от най-големите инвеститори в българския медиен пазар: Болкан Нюз Корпорейшън – компанията, собственик на “Fox International Channels Bulgaria” (Fox Life, Fox Crime) и Central European Media Enterprises – компанията, собственик на “bTV Media Group” (bTV, bTV Comedy, bTV Cinema, bTV Action, RING.BG).През 2001 година, Красимир Гергов основава Българската голф асоциация (БГА) , чийто президент е в момента. Председател е на Националния борд по туризъм от 2008 година. От 2008 година е член на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз, с ресор Маркетинг и реклама и Председател на медийната комисия. Щатен служител на
  “Държавна сигурност” от 85-та до не се знае кога без псевдоним.

 5. Ха-ха верно ли е изровил скандалната статия за Бойко Борисов, излязла в “Конгрешънъл Куотърли” през 2007 г.? Защото тогава много добре си спомням, че докато всички останали се спотайваха и ослушваха (вкл. и кмета Борисов) Първанов скочи като ужилен в защита на кмета и определи статията в “CQ” като, цитирам, “откровено антибългарска по своя характер, не се основава на доказателства и обижда България”… Стори ми се доста странна неговата реакция, защото не бе типично за него да реагира така нервно и първосигнално.

  Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=125718

 6. Ами щом Филчев е бил толкова лош избор, за което е бил виновен Костов, защо Първанов го назначи посланик? А може би, Първанов е назначил Филчев за посланик по съвет на лошия Костов.

 7. Честно казано малко ме интересува дали Първанов ще свали Станишев и въобще какво ще стане в “стройните” редици на БСП. Тази партия е обречена на изчезване както изчезна СДС и динозаврите. Повече ме интересува др. Първанов да не се появява по телевизията, радиото и вестниците и да изчезне в небитието на забравата. Пък ако иска да си пие ракийката с трушийката и да си гледа чалгата и ловните трофеи.

 8. Каквото и да говорим, колкото и да не ни се иска, БСП е партия, която при Първанов имаше и ще има повече влияние вътре в страната, отколкото при Станишев.

 9. Слушах с интерес “Интервюто” по БТВ.
  Това, което ми направи впечатление беше типичното увъртане и завоалирано говорене, както и избягването на конкретни отговори по някои въпроси. Беше редно водещите да си повторят въпросите. Първанов се опитваше да изглежда умерен, спокоен и свърх интелигентен, но по едно време не можах да не се сетя за приказката на Швейк “бил толкова интелигентен, че чак пълен идиот”

  Между другото Борисов е много по-конкретен в отговорите си, понякога неразумно, друг път просташки конкретен….и въпреки, че ме дразни често с изхвърлянията си, се сещам за тая приказка “Какъв вол предпочиташ да ти тегли каруцата, интелигентен или як?”
  Мисля си, че в тая кочина може да се оправи само свинар.

 10. Между другото всички много се пазят да не зададат на Първанов върпоса “Абе какво стана с АБВ-то? “

 11. Към Boni Bonev:

  А, не сте прав- този въпрос беше от позволените. Питаха го, за да се похвали, че АБВ има цели 4 процента доверие, макар да е “замразен” от една година. Т.е. пак се похвали: в замразено състояние имаме 4 на сто, а като се размразим, направо ще ви залеем…

 12. Към Калитко:

  С риск да прозвуча непочтително, смятам, че има причини да гледа небето през метални решетки, но се съмнявам в нашата държавица някой гарван на извади окото на своя събрат.

 13. Бареков се вайкаше, че Първанов не пожелал да се отзове на поканата му за гостуване в сутрешния блок, а предпочел btv. Чудно ми е дали щеше да има повече кураж от Цолова и Николаев във въпросите си…

 14. . „ К’ъв Филчев, той беше назначен по времето на Костов”, разпали се Първанов, който тепърва има да отговаря за доста неща, случили се по времето, когато беше президент

  Не е важно кой е назначил Филчев, а кой и за какви цели го е използвал. Да не се опитва Първанов да прехвърля вината на други.

 15. Към Илиян:

  Първанов нямаше проблем с Бареков в Би Ти Ви ( за разлика от моя милост, който го е интервюирал само преди да стане президент, а после категорично ме бойкотираше).Няма да има проблем и в ТВ 7, стига Борисов да се разбере с Първанов за това. Но докато го играят врагове за пред публиката, Бареков ще бъде обезпървановен в това отношение. Изпуснал е момента- до неотдавна двамата си пируваха тайно при своя ятак Валентин Златев и можеха и да му позволят такова интервю, но сега е дошло време да изпълнят договореностите помежду им от общите софри, на които са се разбрали за раздаването на порциите: на теб лявото, на мен дясното и за целта трябва да играем ролите си пред публиката!
  С подмятанията си за американското списания “Конгрешънъл куотърли” Първанов всъщност му напомня да не преиграва- самият той се погнуси през 2007 г. от написаното за Борисов в списанието, но днес го размахва с ехидна усмивка като предупреждение, че има компромати, които могат да бъдат размахани при нужда.
  Премиерът, всеки премиер, разполага с огромни възможности да задейства държавната машина срещу всеки сгазил закона, а Първанов е дал безброй поводи, но е уверен в своята недосегаемост. Защо ли? Защото се е запасил с достатъчно компроматна противоотрова.

 16. Попаднах сутринта на това интервю на бТV. По принцип не ги гледам и това не го изтледох до край. Защото това не бе интервю. Това беше задаване на удобни, вероятно и известни, въпроси за да чуем за кой ли път, че “го нападали личностно” а не идейно….? Вероятно е подписал онова за тройния шлем от идейни съобръжения. :)))
  Естествено е един политик останал на такъв висок пост мпрез популизъм да се придържа към навика и тактиката си, но на мен ми дойде вече досадно да се спекулира и досажда с едни и същи ментета. Но това, което ме впечатли въпреки, че не е новост, бе абсолютния слугинаж във въпросите. До сега не съм имал случай да отворя сутрешния блок на бТV и да не чуя въпросната г-жа да не постави въпроса: “защо отсъствала г-жа Плевналиева”. Т.е. “вижте колко непълноценен президент имаме , а какъв имахме”. Постави го и сега, на което Гоце даде пример как само веднъж не бил придружен и как го били яли за това медиите. Т.е. виждате ли, медиите трябва да заяждат новия президент за това до края на мандата му….. Доста непочтеничко, г-да интервюиращи от бТV.
  Но за позата на бъдещ спасител на БСП и бъдещ премиер му бяха подавани удобни въпроси. А той вече се чувства и изживява като такъв. Естествено е, че ще отстрани Станишев. Пък и БСП и най вече хора като Велко Вълканов, Р. Пет., Р.Овч., Манолова, Корумбашев и т.п. копнеят да видят един “успешен” който да ги изкара отново на върха и на софрата. Без разни от ДПС и НДСВ, дето ще им подяждат пая:)) Въпросът е само колко “успешен” ще е такъв за България.
  А понеже не вярвам, че ще има сами мнозинство, пита се с кои се гласят да папкат?

 17. Г-н Инджев,

  Защо не публикувате отворен списък с въпроси към гоцэ, на които бихте желали да получите отговор?

  Дори може да сложите линк на първа страница на блога, та да служат като summary за всеки, който влиза за пръв път.

  С уважение,
  ДН

 18. От екрана на БТВ си личи какво значи скопена двойка водеши, когато там е Първанов и какво е волнодумна и нападателна журналистика , когато там е Костов.

 19. Това за ракийката и салатката го чувам вече за трети или четвърти път и честно казано се учудвам на наивноста на Първанов да вярвя,че някой може да се върже на подобна глупост.Колкото до “топлата връзка” Първанов-Борисов,струва ми се,че не сте прав г-н Инджев.Те едва ли са приятели.По-скоро олицетворяват двете враждуващи крила на една и съща мафиотска организация(без централно ръководство) и войната между тях предстои.Аз лично се надявам,че ако не друго,то поне ще лъснат истинските им муцуни(при неизбежната нервност от липсата на власт при Първанов) и ще можем да научим повече за тайните на власта.

 20. Г-н Инджев,

  Prisaediniavam se kam citirania po dolu apel, zashtoto mi se gadi pri misalta, che Goce se glasi da stava premier:

  “Защо не публикувате отворен списък с въпроси към гоцэ, на които бихте желали да получите отговор?

  Дори може да сложите линк на първа страница на блога, та да служат като summary за всеки, който влиза за пръв път.

  С уважение,
  ДН”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.