Борисов слуша Меркел, но нямало да послуша Клинтън

В навечерието на реално задаващото се посещение на Хилари Клинтън в България искам да припомня епизода с нейното измислено пристигане в България през февруари 2009 г., което не само не се състоя, но след седмица писания по вестниците се наложи да бъде опровергано като идея от тогавашния външен министър Ивайло Калфин. Той дори беше конкретен в „разконспирирането” на злосторника, съчинил зловредния слух, посочвайки обвинително пловдивския кмет Славчо Атанасов. Клетият кмет, най-вероятно без вина виновен, но употребен за бушон, преглътна ролята си и си понесе бушонирането, макар солидарно да беше обикалял със самия президент Първанов пловдивските хотели да търси къде да настани под тепетата очакваните високопоставени гости- не само Хилари и Владимир, но и арабски крале, и световни ръководители, които така и не дойдоха ( дори и в София, където беше пренасочен злополучния форум).
Ето какво тръбяха медиите преди три години. Избирам за краткост текст от „извора” на фалшификацията, тиражиран от пловдивското издание на 24 часовия слугинаж на президента Георги Първанов ( той е представителен за многобройните статии с приблизително същото съдържание, които се въртяха в българските медии):

Хилари и Путин заедно у нас
17 Феруари, 2009 – – news24.bg – Последните новини от България и света
Руският премиер Владимир Путин и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън идват заедно у нас. Те ще пристигнат в края на април за Световния енергиен форум в Пловдив.

Очаква се компания да им прави и френският президент Никола Саркози, който също потвърди интереса си към срещата. Идеята за форума на първите държавници от Европа, САЩ и Азия е на президента Георги Първанов. Домакини и гости два дни ще бистрят енергийното бъдеще на Европа и алтернативните източници на енергия. По време на форума президенти и премиери от цял свят ще разгледат Стария град. Очаква се Путин да бъде заведен и на Паметника на Альоша. Кметът Славчо Атанасов потвърди вчера, че очаква Хилари и Путин. Атанасов нареди спешен ремонт в Пловдив заради форума.
До месец Пловдив ще трябва да свети от блясък, да няма разбити улици и да затегне мерките за сигурност, съобщи кметът Славчо Атанасов.
Във форума ще участват 28 лидери от целия свят. Потвърждение за участието си в срещата вече са дали 20 държавни глави. Събитие на такова високо ниво в България досега не е имало. Това е голямо предизвикателство за Пловдив, заяви кметът Атанасов. Той лично щял да сформира екип, който да работи по подготовката на събитието. Вече е провел разговори със собственици на хотели за настаняването на делегациите от отделните държави, всяка от които ще е от 100 до 300 души, а американската от 400 до 700 души. Под тепетата има 53 хотела, част от които вече са ангажирани за гостите на 100 процента. По думите на Славчо Атанасов те не разполагат с достатъчно президентски апартаменти, за да посрещнат толкова много държавни глави. Затова много от хотелите вече мислят как да преустроят помещенията си. Обсъждат се и допълнителни екстри, с които да впечатлят гостите …”.

Опресняването на паметта е полезно в случая с цел хората да внимават какво четат. Цяла седмица българските вестници, като „Труд”, Стандарт”, „24 часа”, „Новинар” и прочие писаха невероятни измислици за предстоящо идване на Хилари Клинтън, което дори в зародиш не е замисляно. И никой не се извини и с една дума на своите излъгани читатели. А иначе е много модно да се говори за покаяние…

Каква е гаранцията, че и този път неразкаялите си професионални лъжци няма да продължат по навик старата си песен?

Отговорът е в надеждата премиерът Борисов да бъде все така откровен и да ни съобщи също толкова простодушно как стои мирно пред своята събеседничка, както го направи при неотдавнашното си посещение в Германия. В резюме за срещата си с канцлера Меркел той пожела да узнаем, а медиите отразиха без коментар неотразимата му откровеност: „Когато Меркел говори, аз слушам”. Ще видим доколко ще слуша и този път и дали ще спази обещанието си, че няма да послуша Хилари Клинтън за шистовия газ, както обеща пред БНТ вчера.

9 мнения за “Борисов слуша Меркел, но нямало да послуша Клинтън”

 1. Бате Иво,напълното те разбирам,че си шило голямо…обаче я си представи как стоиш до Меркел,знаеш си наакания….еми как ще реагираш(не съм гербаджия)…знаеш от къде духат парите,знаеш кой за какво се бори…знаеш че държавата е разградена и тотално дезинформирана, бананова република….нямаме банка,неможем да печатаме пари,нашата банка е склад за хартия….Ами кажи как да гледаме хората в очите.Тук хубаво си пишем, обаче това което ни забъркаха нашите баби и дядовци,банкерите много добре помнят…и факта е налицеее..!Така,че мисля въобще няма смисъл да коментираме медийте,а трябва да се ровим от къде тръгва проблема,и най-вече да го обясним по най-деликатен начин на децата ни,естественно без да разлайваме международното положение,което и без това не е в наша полза !

 2. Господи,прости ми,но няма да се уморя да повтарям че много отдавна не бяхме имали по-просто нещо на по-високо място..!!

 3. Цитата от 24 часа е умопомрачителен. Путин, Клинтън, Саркози и още… За 2 дена? Тия хора друга работа нямат ли? Ами те в ООН не могат да ги съберат заедно че в БГ ли? 28 делегации по средно 200 човека прави 5600 официални лица!!!. Ами това са 56 самолета с хора. Къде ще кацнат и стоят два дена!!! Бързичко забравяме близкото си минало. Добре че има независима журналистика.

 4. Към kristian:

  Така е, трябва да се бориш и да преглъщаш егото си дори, когато става дума за съдбата на поверените ти граждани. Но чак пък да кажеш, че “слушаш”…Този израз на казармено подчинение е унизителен за страната, която представяш- иначе нека да си слуша, но да ни спестява унижението на подобна демонстративност.
  Думите имат значение и Борисов го знае много добре- когато иска да прикотка умилението на публиката разказва с влажен поглед как родителите му са били бедни и не са го изучили и по тази причина си говорел така без заобикалки ( това обясни снощи в “Панорама”).

 5. Евалла бате…! Предлагам другия път да се пусне слух,че ще идва Клинтъновица, у Видин, Кнежа, Долно Нанагорнище, Сусурлево и прочие…та барем си оправят улиците хорицата…

 6. Извинявам се,би ли ми казал някои коя година сме.Аз мислех,че сме 2012г,но като слушах днес “деконструкция” по Хоризонт с комунистическата антиамериканска пропаганда,останах с объркани чувства.Това което слушах си беше типично от татово време.Та кажете ми коя година сме,не беше ли паднал комунизма,не беше ли българия член на ЕС и НАТО.Какво съм сънувал,че сме Република България (демократична),а се оказа ,че сме си НРБ разцъфтяващ комунизъм и антикапитализъм!А аз глупака им пиша 2 години и се надявах за помощ.Баща ми вчера потекла кръв от раната му ,лежи отпуснал се отчаяно и трепере.Тея грях нямат!И г-н Инджев според Волгин аз и всички които сме против мораториума за проучване има ли шистов газ сме платени агенти на “Шеврон”.То Бог има!

 7. “Be in the right place at the right time…” Днес, утре, следващите няколко дни БГ ще е наистина в нужно време на правилното място. Дано си изиграе шанса така, че за първи път в историята СИ, да получи изгода от местоположението си, но така, че да печели “ЦЯЛ НАРОД”…
  Идването на държавния секретар на САЩ е голям знак към Президента на България Плевенлиев и към хората които го избраха…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.