Петър Стоянов знае много, но някой трябва да го попита

Макар и задочно, макар и с „дървени ножове”, но бившите президенти Петър Стоянов и Георги Първанов най-после си обявиха дуел.

Петър Стоянов защити тезата си, че е отказал да приеме на 4 февруари 1997 г. офертата на БСП, донесена от Георги Първанов и Кирил Добрев за съставяне на кабинет и така е предотвратил гражданска война, каквато е била на косъм да избухне евентуален при упорит отказ на социалистите да се оттеглят от властта. С това твърдение Петър Стоянов дърпа червеното килимче под краката на Първанов. Той се представя за „спасител” на гражданския мир като един Георги, който направо е убил „змея” на тлеещия пожар с копието на своята политическа жертвоготовност, спасявайки България от пропастта с мъдрото си решение да се откаже от съставяне на социалистическо правителство.

В отговор на версията на Петър Стоянов, Първанов днес се заяде: „Претенцията на господин Стоянов ми се струва малко смешна. Ако той тогава беше казал, че не приема предложението за състав на кабинета нищо по-лесно от това да се приберем на „Позитано”, да обявим, че президентът е нарушил Конституцията и да сменим дневния ред на конфликта, което за щастие не се случи, добави Първанов”.

Оставям настрана перченето на Първанов с днешна дата, че можел да „смени дневния ред” тогава, когато наистина БСП беше на ръба да бъда погребана от народния гняв. По-важно е да кажа друго.

Виждам, че за първи път Петър Стоянов превъзмогва погнусата да спори с Първанов за пресечните точки в тяхното минало. Ето защо се осмелявам да призова медиите да го помолят да направи още малко по въпроса. Да го попитат само три неща:

1. Кой изнесе от неговия щаб безценната информация, че се кани да използва в предизборния си дебат по Би Ти Ви доклад на контраразузнаването и така сигнализира на неговия опонент в кампанията през 2001 г. Първанов да се отдръпне удобно като каратист, който знае кар(а)тите на противника и пасува в сюблимния момент, за да остави претендентите Стоянов и Бонев да се самоунищожават пред милионната телевизионна аудитория?

2. Дали пък предателят не се нарича случайно Петър Курумбашев, солидно забогателият междувременно под червеното крило на енергийната мафия Петър Курумбашев, който и сега е сред най-верните пажове на Георги Първанов, дошъл на власт с помощта на партиен шпионаж след един непризнат и незабелязан дори и до днес български „Уотъргейт”?

3. Готов ли е Петър Стоянов да потвърди, че в неговия кабинет и в негово присъствие пратеникът на германските социалдемократи Гернорт Ерлер е вдигнал скандал на тогавашния председател на БСП Георги Първанов заради позицията му на поддръжник на Милошевич и че го е заплашил с прекратяване на субсидията за БСП, ако партията му не промени отношението си, след което Първанов налага по чисто финансови причини промяна на 180 градуса курса на столетницата за влизането на България в НАТО?

Колеги, питайте. Не е нужно да се позовавате на мен, ако това ви е толкова непоносимо.

22 мнения за “Петър Стоянов знае много, но някой трябва да го попита”

 1. Ами то отговорите н атрите въпроса са ясни:
  1. Петър Корумбашев
  2. Петър Корумбашев. Преди време той каза че е консултант на норвежка фирма с интереси в енергетиката за което получава солиден хонорар (журналист експерт в енергетиката?!?!?). Аз по професия съм инженер и едва ли накой би ми плащал за правни консултации! Това е един “млад милионер” според мен .
  3. Готов е! Трябва някой да го попита.

 2. Ееехх, ако можеха до говорят!!? Или по скоро ако искаха да говорят? А истината е, че ТЕ трябва да проговорят, чрез книга написана от ТЯХ, чрез “нещо друго” ли, не знам, но трябва да кажат истината, колкото и допустима да е ТЯ… Народа има нужда от нея.

 3. Здравейте,
  отдавна се чудя, защо в блога Ви няма интервюта с въпросите, които и без това задавате, а никой друг не иска/смее да зададе, и по този начин да придобие завършеност. Мисля, че случая е чудесен за прощъпалник.

 4. Г-н Инджев, въпросите които задавате със сигурност имат истински отговори,
  но лошото е, че ги получаваме от два източника, които ще защитават две правди.
  „Моята правда не е твоя, а твоята не е моя!” А още по-лошото е, че в България подобни
  противопоставяния се случват в прецизно подбрани моменти, като зловещо написан сценарий, поставяйки началото на ново политическо инженерство. И винаги, закон е,
  на екран се появява я някой Ганев, я някой Луджев, за настроение може и Ганчев.
  В момента е П. Стоянов. Не мислите ли, че утре, когато отлети за Америка където бил
  член на някакво световно правителство в сянка, на някой си Рокфелер(интервю в „Кар-
  бовски директно”), Стоянов не оставя широка, чиста, освободена писта за изява на г—г-н Първанов. Последния ще обикаля села и паланки, защитавайки своята правда в отсъствие на другата гледна точка в набиране на дивиденти. Това са само догадки. Времето ще покаже. Тъй като нямам логичен отговор на един въпрос, питам: Защо през 2001 г. г-н Стоянов изобщо е участвал в „самоунищожителен дебат” при положение, че прекият му съперник не се явява и при положение, че в този момент рейтинга му е бил съкрушителен и не е било необходимо да се явява изобщо след като Първанов отсъства. Много странно е това политическо самоубийство. Дали Стоянов е глупав политик или съзнателно е търсено последвалото развитие на политическите рокади?

 5. Петър Стоянов е един умен мъж,натрупал достатъчно опит,за да бъде полезен на България.Къде е този мозъчен тръст,който има всяка държава-политици,учени,журналисти,каймака на едно общество?Защо у нас тези личности се употребяват и най безпардонно се изхвърлят,като ненужни?Докога у нас ще има предимно дебютиращи и гастролиращи политици?Политолозите знаят каква е системата в западните демокрации,защо не пишат повече по тези въпроси
  .Антикомунизмът на англичаните не им поречи те пъви да признаят Съветската държава и да извлекат икономически облаги.Любимата братовчедка на антикомуниста Чърчил,скулпторката Клер Шеридан отиде да вае статуи на Ленин,Троцки и други болшевишки величия,на връщане се спря в България за няколко дни и се възхити от прекрасната природа и проведе няколко разговора с важни личности,чрез старата си позната от Лондон,Надежда Станчов.Пиша всичко това,за илюстрация колко сложно нещо са политическите игри .

 6. Силно Ви харесвам и уважавам, г-н Инджев, но искрено се притеснявам за Вас. Човек като Вас е като еднорог сред стадо лешояди. Дано Бог е с Вас и Ви пази от хищните нокти на властта.

 7. Аз бих си позволил да предложа някой смелчага-журналист да попита П.Стоянов и това: колко му платиха кукловодите

  първо, за това да помогне СДС да загуби втори мандат и,

  второ, за това самият той да спечели едни изцяло спечелени априори избори?

  Аз лично смятам, че у нас такива безценни приноси съвсем не се осъществяват без паричен стимул; още повече че неочакваното забогатяване на някои членове на П.Стояновия род след тия паметни събития може да подкрепи тезата, че П.Стоянов добре е спазарил тия свои безценни благодеяния за олигархично-мафиотските сили, които трепереха от страх при мисълта, че Иван Костов и СДС могат да получат още един мандат… и затова, предполагам, са плащали щедро за да не се случи такава една злокобна евентуалност…

 8. Петър Стоянов разколеба огромно количество привърженици на СДС тогава, в почтеността на правителството и лично на Иван Костов с фразата “Иване, кажи си!” Той никога не поясни – какво е искал да каже с това – какво да си каже Костов – дали истината за това, защо освобождава половината от министрите си ( както го разбирам аз) или – да си признае, че едва ли не участва в кражбите и корупцията, за които тогава се заговори ( както го разбраха медиите на олигархията, и до ден днешен го тълкуват така). Тази неяснота Петър Стоянов поддържа и до днес, без да се поясни и с това поддържа десетгодишното тотално оплюване на правителството на СДС и най-вече – на Иван Костов. Считам, че такава позиция е нечестна и за това не вярвам на бате Петьо!

 9. Тъй като нямам логичен отговор на един въпрос, питам: Защо през 2001 г. г-н Стоянов изобщо е участвал в „самоунищожителен дебат” при положение, че прекият му съперник не се явява и при положение, че в този момент рейтинга му е бил съкрушителен и не е било необходимо да се явява изобщо след като Първанов отсъства. Много странно е това политическо самоубийство. Дали Стоянов е глупав политик или съзнателно е търсено последвалото развитие на политическите рокади?
  Агент Виктор.

 10. В потвърждение на горното пропуснах да добавя – а сега братът на Петър Стоянов е депутат на ГЕРБ в европарламента и телевизията му (Европа) обслужва безотказно сегашното правителство, като спестява всякакви критични към правителството коментари.

 11. “2. Дали пък предателят не се нарича случайно Петър Курумбашев,” – предател е някой,който не си е изпълнил “задачката” (предал другарчето),тук няма предателство .То и останалите от предизборният “щаб” на П.Стоянов май бяха с “комсомолско поръчение”.СДС по “грешен път” България бяха повели,трябваше да се довърши започналото изправяне на посоката.Бия по масата и викам”а а как пък такива елементарни неща да не се проумяват “,а масата си ми нужна!
  “3. Готов ли е Петър Стоянов да потвърди, че в неговия кабинет и в негово присъствие пратеникът на германските социалдемократи Гернорт Ерлер е вдигнал скандал на тогавашния председател на БСП Георги Първанов заради позицията му на поддръжник на Милошевич и че го е заплашил с прекратяване на субсидията за БСП, ако партията му не промени отношението си, след което Първанов налага по чисто финансови причини промяна на 180 градуса курса на столетницата за влизането на България в НАТО?” – Изгря на “Хоризонта” и Каза,че се радва за “180 градуса курса на столетницата”.Толкова,другото “дипломатично” преглътнато.Е Пешо,Пешо,на мен никак не ми изглежда да сме я докарали до там,че “дипломатично” да прегълтаме!Но така на мен,понеже не се научих на дипломатичност (Еволюцията не е достигнала до мен) още на революция ме избива!

  До Александър
  “Докога у нас ще има предимно дебютиращи и гастролиращи политици?” До като е жив Алековият герой у нас,до тогаз!”Политолозите знаят каква е системата в западните демокрации”,Ноо в западните демокрации не знаят системата на Бая ти Ганя,уникална е тя “Булгар”.В интерес на истината ,привнесена братски ни е пол сист,но няма да казваме,нашето няма да си даваме!

 12. Аз бих си позволил да предложа някой смелчага-журналист да попита П.Стоянов и това: колко му платиха кукловодите

  първо, за това да помогне СДС да загуби втори мандат и,

  второ, за това самият той да спечели едни изцяло спечелени априори избори?

  Аз лично смятам, че у нас такива безценни приноси съвсем не се осъществяват без паричен стимул; още повече че неочакваното забогатяване на някои членове на П.Стояновия род след тия паметни събития може да подкрепи тезата, че П.Стоянов добре е спазарил тия свои безценни благодеяния за олигархично-мафиотските сили, които трепереха от страх при мисълта, че Иван Костов и СДС могат да получат още един мандат… и затова, предполагам, са плащали щедро за да не се случи такава една злокобна евентуалност…

 13. Спомняте ли си – Желю Желев прикани хората да напуснат улицата и да се приберат по домовете си, за да бъде запазен гражданския мир?
  Прикани студентите да се откажат от барикадите.Прикани ни да признаем фалшфицираните избори, все по същите съображения.
  Простете ми ако греша, но за себе си съм убеден, че не националната стачка свали Луканов. В оня момент комунягите стратегически прехвърлиха “горещият картоф”. Тренчев изпълни мероприятието.
  Но да си дойдем на думата – ако Петър Стоянов беше приел офертата за ново правителство на БСП, щеше да подпише “смъртната присъда” на БСП. Завинаги!
  Гражданска война щеше да избухне точно толкова, колкото дойдоха и “танковете на Петър Младенов”.
  Митът за “опазването на гражданския мир” е като мита на Доган за “опазването на етническия мир”.
  Останалите подробности са мрак и съмнения.

 14. Г-да ,не бъдете максималисти,трябва да приемем това,което имаме и да извлечем най доброто от него.П.Стоянов загуби изборите с малка разлика,а именно циганските гласове.Марин помилва Кънчев и той се отблагодари.Костов и някои други не дадоха ясна подкрепа.Мисля ,че загубата на десните партии в борбата за президент бе лош политически анализ,както и удар в гърба от свои.Мисля ,че П.Стоянов е ценен човек и трябва да продължи политическата си кариера.

 15. Поздравления за статията!!!
  Искам да споделя с вашата аудитория нещо, което силно ме впечатли преди много години и нямам обяснение и до днес. Но считам, че позицията на Иван Костов спрямо Петър Стоянов не е просто политическа, а по скоро отново принципна.
  Съпругът ми е строителен инженер на заплата в строителна фирма строила имотите на Алексей Петров, Филко Славов, Филчев, Хамстери и ред други в местност “Кръстова вада”, които покрай задържането станаха известни медийно. Там имаше и една
  къща построена за Петър Стоянов. Така и не беше узаконена на негово име. Стоя без акт 16 близо две години. По-късно разбрах, че бившият президент се бил отказал. Мисля, че страхът му е надделял. Имотът е апетитен, а там в тази местност се строят имоти само на приближени на Алексей Петров. Така си и оставам с чуденето какво точно търси в компанията на горе изброените и какво го е накарало да се вразуми.

 16. Няма незаменими хора. Скелетите от гардероба нека да опитат. Щом ги спонсорират. Цялата тази провалена гилдия да си хапва попарата на нерешителноста, на планираните спуснати отгоре решения. Време е за нови малади политици и да се затвори тази унизителна страница. А тези да си вземат имотите-комисионни и да си ги заврат в гроба.

 17. Bitte shaut Euch diese Sendung an.

  http://bnt.bg/bg/news/view/67913

  Eine Panorama Sendung mit dem ehemaligen Präsidenten Peter Stoyanov und dem Dr. Kanov (kenne ich nicht) – Schriftsteller, der seit 1984 in den USA arbeitet.)

  Das sind ansehnliche Menschen. Aller Achtung.

  BSP möchte gern zwischen Parvanov und Stanischev wählen.

  Кои са тия типове?

 18. Допуснал съм неволна смислова грешка; писал съм:

  второ, за това самият той да спечели едни изцяло спечелени априори избори?

  а то трябва да бъде

  второ, за това самият той да ЗАГУБИ едни изцяло спечелени априори избори?

 19. “M.И.М”, “Ангел Грънчаров” и “N” – пoздpaвлeния за кoмeнтapитe ви! И aз cъм yбeден в прeдaтeлcтвoто на Стоянов.

 20. След всяка публична изява на Петър Стоянов все повече демократично мислещи българи се убеждават в предателството му. Очевидно той не може да преодолее манталитета на пловдивското адвокатче неизвестено никому преди назначаването му за зам.министър в правителството на Иван Костов.Погледнете снимката му и ще видите един фукльо сноб. Неговата злоба към господин Иван Костов говори достатъчно за неговия манталитет.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.