Стръв за шараните на брега на гьола “Белене”

Днес, 5 февруари, след срещата му с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в София, се потвърдиха предположенията ми за тактиката на премиера Борисов да „разиграе” хазартно шистовия газ (сякаш му е бащиния) като опит да се представи за еднакво смел защитник на националните интереси пред Русия и САЩ. Ден преди парламентът да осъществи послушно част от плана му, рискувах със следната прогноза:

Шистовият мораторуим цъфти като гербер върху бунището на АЕЦ „Белене“
By Иво Инджев ⋅ януари 16, 2012 ⋅
ГЕРБ подготвят почвата за окончателното решение (да не се бърка с аналогичния термин от нацистка Германия, под който се подразбира тоталното унищожаване на евреите) по въпроса за също така несъществуващия проблем, какъвто е добивът на шистов газ у нас: неродният проект АЕЦ „Белене”. Умилостивяват сибирския тигър, като му подхвърлят залъгалка с мораториума върху нещо, което ужасно го дразни, макар да го няма в реалния свят, за да отвлекат вниманието му и да го изтъргуват спрямо задаващия се неизбежен отказ на България (не на Борисов, на ГЕРБ и т.н.) от заробващия страната ни ядрен проект в Белене.”

След като указанието на Борисов за забраната и проучванията и добива на шистов газ беше изпълнено, добавих:

Без фракинг, но със смокинг, ушанка и валенки
Иво Инджев ⋅ януари 19, 2012 ⋅
Най-вероятно, както вече писах, предстои на Борисов, след две години и половина увъртане, да откаже окончателно на Русия незащитимия от икономическа гледна точка проект АЕЦ „Белене”. Ето защо той сега подслажда горчивия хап с едно действие, от което мед капе на сърцето на Кремъл.

Едновременно с това премиерът разчита, че ще може да обяви себе си за строг, но справедлив управник, който не се колебае да постави на място и американците ( от „Шеврон”), и руснаците. Ще държи речи от рода: „ Не се поколебах да защитя интересите на България срещу „Шеврон”, сега го правя и с „Росатом”, с което пък ще се опита да тушира воя на руската Пета колона. И ще изисква да сме му благодарни- да го преизберем като доказан патриот, макар истината за АЕЦ „Белене” е , че той просто не може да обоснове нейното построяване и ще трябва да откаже по принуда.

На предстоящото събитие с оповестяването на позицията му за АЕЦ „Белене”, което трябва да се случи следващия месец по собствените му думи, е подчинена и тази шистова пешка, жертвана в шахматната партия.
Някой ще каже: браво на Борисов, хитро го е измислил, голям тактик е! Обаче стратегическата задача на България не е да се мазни на Русия и да й прави подаръци за умилостивяване на нейния имперски нагон, а да се държи като достоен член на ЕС и НАТО, който очаква да бъде уважаван заради принципната си позиция за европейско развитие на България ( заявена като основна цел от самия Борисов чрез названието на партията му). Хитруването на всевластния ни премиер, който жертва с лека ръка български козове за постигане на лична политическа изгода, може да заблуди неинформираните му последователи, но не и всички станали ( тук и по света) вкупом”.

Смея да твърдя, че прогнозата ми получи потвърждение от думите на Борисов днес в присъствието на Хилари Клинтън, заявявайки ( докато тя кимаше в знак на съгласие), че АЕЦ „Белене”, ако бъде построена, може да бъде закрита много скоро заради остарелите технологии. А освен това- би подписал договора за проекта, ако можело да се докаже неговата ефективност. Условното наклонение не остави съмнение: явно няма да има такъв подпис.

По липса на друг начин да бъде накаран Борисов да си каже истината за пожертваната възможност България да узнае дали има шанс да забогатее от добив на газ- пожертвана с лека ръка като противоотрова срещу очаквания руски бяс от провала на проекта АЕЦ „Белене”, публикувам коментара на един сайт, рупор на официалната правда. Обърнете внимание само как му създават на Борисов образа на боец срещу…американския натиск, какъвто не личи по абсолютно нищо да му е упражняван (освен ако като форма на „натиск” се приеме казаното от Хилари Клинтън, че ще помагат на България за енергийната й независимост и за целта още другата седмица в България ще пристигне нейният съветник по енергийните въпроси Ричард Морнингстар).

Обърнете внимание също: от сайта, стопанисван от журналиста Бареков и платен от същата банка, в която държавните фирми си държат парите с благословията на властта, са били готови с коментара си за „американския натиск” някакъв си час след официалните изявления на Хилари Клинтън и Бойко Борисов, излъчени пряко но БНТ в 15.00 часа. Ето на това му се казва експедитивност на пропагандата, която обаче така се е престарала, че чак се издала.
Bnews:
неделя, 5 фев 2012 г. 16:00 ч.
Шистово лоби
САЩ натиска за газ, Бойко: Природата на първо място!
Ива Капкова

Българската природа и запазването й и за следващите поколения е на първо място, едва след това идва финансово-икономическите ползи, отсече премиерът Бойко Борисов пред държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която дойде очевидно да лобира за “Шеврон”.
Българската природа и съхранението й за следващите поколения са на първо място, едва след това идват финансово-икономическите ползи.
Докато българите не бъдат убедени в безопасността на технологията на американската компания “Шеврон” за търсене и добив на шистов газ, мораториумът остава. Тази позиция защити премиерът Бойко Борисов пред държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която дойде очевидно за 5 часа у нас, за да лобира за родната си фирма.
Стана ясно още, че в стремежа си да убеди народа ни, че добивът на шистов газ не е опасен, САЩ ще изпратят най-добрите си специалисти по опазване на околната среда, които да ни внушат нагледно колко безопасни и модерни са техните технологии за опазване на природата.
Докато те не ни убедят, мораториумът за проучване и добив на шистов газ няма да бъде вдиган, отсече Бойко Борисов пред медиите в присъствието на Клинтън.
Тя пък от своя страна подчерта, че двете страни сме партньори в опазването на красивата българска природа и когато щатските специалисти ни демонстрират на място най-модерните си технологии, ще се убедим в това.
Че САЩ са непреклонни в енергийния си интерес на наша земя свидетелства и фактът, обявен от държавния секретар, а именно – още идната седмица Клинтън командирова в София специалния си пратеник Ричард Морнингстар
за разговори на правителствено ниво по темата за енергийната независимост и ефективност.
Премиерът пък отвърна, че търсим енергийна диверсификация във всяка една област и това вече се случва в производството на електроенергия с производството на ток от ВЕИ, но отново повтори тезата си, че природата и прагматичното отношение спрямо всеки енергиен проект са водещи за България, което важи и за ядрената енергетика.
“Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години”, заяви министър-председателят,
като даде за пример АЕЦ “Белене”. Той обяснил на Хилъри Клинтън, че за там нещо се обмисля да се прави, тъй като вече сме похарчили маса пари – 1,3 милиарда долара.
Странно, че освен темите за енергетиката и ситуацията с ескалацията на насилие в Сирия, бяха подминати изобщо за пред медиите въпросите за отпадането на визите за българи, както и проблема с Иран.
Клинтън не спести ред похвали за напредъка на страната и успехите на правителството, като изтъкна особено и постиженията на провоохранителния сектор,
обяви ни за страната с най-ниска безработица и данъци, и изказа адмирации за нашите войници в Афганистан, които били сред най-добрите и храбрите.
“За мен е чест да се върна в тази красива страна. Обещавам на българския народ, че САЩ ще бъде винаги с вас”, бяха част от емоционалните й думи, прочетени пред медиите.
Без отговор остана въпросът, зададен от американски журналист, защо за България е толкова важно да има икономическа и политическа независимост от Русия 20 г. след края на социализма.
Преди срещата с премиера, вицепремиерите и министрите на икономиката и отбраната Клинтън се видя и с президента Плевнелиев,
а от Министерския съвет се отправи за разговор с млади ромски лидери, по думите й, като не забрави да похвали кабинета
именно за стъпките към интеграцията на циганите у нас.”

Иначе казано, ако се вярва на пропагандата на ГЕРБ, лошата г-жа Клинтън е дошла да лобира за още по-лошата „Шеврон” ( и не могла да устои на чара на Цветанов, поради което „не спестила”- просто не могла да се удържи- похвалите в тази област), но добрият патриот Борисов опазил природата ни от американските попълзновения. И не отстъпва като спартанец на Термопилите! Това твърдение, помнете ми думите, ще ни бъде припомнено от същата пропаганда, а и от самия Борисов, когато се наложи да обосновава спасителното бягство на България от руския атомен камък на шията ни, който ни тегли на дъното на „гьола” в Белене. И колкото повече шарани захапят тази въдица, толкова повече ще крепят на власт вдъхновителя и вожда на тази престъпна схема: да жертваш национален интерес в една област, за да обосновеш отказа си от едно безумие, каквото е АЕЦ „Белене”.

57 мнения за “Стръв за шараните на брега на гьола “Белене””

 1. Е, нека си стои газа, има време ако наистина е безопасно-ще му дойде времето. Не съм много сигурен че е толова безопасно. Иначе нека направят западни фирми 1-2 яки блока в Козлодуй. Пък гьола-нека стане некъв завод…знам ли. Да оползотворят площадката.Против 5-тата соцколона в България съм. Но, човек не трябва да се хвърля на първия американец….И тея нещо мътят…

 2. Добра сделка! Според мен – единствено възможната добра сделка, при стеклите се в последните 10 години обстоятелства. Дано само да не се лъжем и да се окажем всички ние “шараните” БЕЗ шистов газ и С АЕЦ”Беляне”!

 3. Не съм гласувал за ББ и много пъте ме е подразвал но сега определено ми хареса много с твърдото отстояване на позицията и интереса на българския народ пред икономическите и финансови интереси на САЩ и Шеврон.Най после Бългърската държава да покажат характер и твърдост в отстояването на националния преуритет пред чуждия.Това наистина ме зарадва.Другото което ми се иска като гледам че нашата южна съседка Турция строи атомна централа съвместно с Рос атом и с руски реактори-това би било да възобновим доизграждането на нашата АЕЦ в Белене и да останем най големия енергиен център и износител на ел енергия и да не позволим по този начин на Турция да ни измести от енергийния пазар.ако това се случи може и да подкрепя ББ на изборите.

 4. Интересно ми е, как бихте изиграли Вие тази ръка, ако държахте картите, които са се паднали на премиера? Още повече, ако знаете, че единият от противниковите играчи държи под масата си зареден пищов?

 5. А как според Вас трябваше да постъпи Борисов?

 6. Към иоана:

  Благодаря Ви, искрено ме разсмяхте: в поредица от статии обяснявам, че не бива да се жертва национален интерес за решаване на задача, която няма решение, освен да се хвърли в коша, и след този оглушителен камбанен звън ме питате: бихте ли ударили камбаната?

  А тя, както е известно, за глухите не бие по два пъти ( макар да съм я ударил доста повече от два пъти).

 7. Към Smail:

  Благодаря и на Вас, че Ви има: истинско доказателство сте, че милионите за пропаганда не отиват напразно. Ако ги имах, вероятно щях да намеря съмишленици за някой канибалска кауза- стига да ми е важно да намеря сътрапезници. Схемата явно работи!

 8. Към ИлИнджев
  Не разбрах какво толкова канибалско намирате в мнението ми.Пък и чесно казано не съм получил нито лев а камо ли милиони за да го заявявам нито някой ми го е налагал .По скоро губим милиони дори милярди след драстично намалелия износ на ел енергия след затваряне на блоковете от 1 до 4 и ще продължим да губим а ко не възстановим по някакъв начин това количество енергия за износ.И ако не пуснем Белене тия милярди ще ги пребира Турция със същия тип централа който строи съвсем близо до границата ни.Защо трябва да ги изпускаме тия пари дарявайки ги на Турция по такъв лекомислен начин.Какво канибалско намирате в това?

 9. Да. Работата отива към отказ от Белене. Пък мораториума за газа ще отпадне един ден. Като почнем да плащаме на Газпром по $1000 за 1000м3 щем не щем ще трябва да опитаме. И БГ не е никакъв енергиен център. Ние сме нетен вносител на енергия (всякаква без ел.) Справка energy.eu раздел Dependency. Горивото за АЕЦ също внасяме. Собстени източници – Мариците и ВЕИ и малко скъпи въглища от Перник.

 10. Ако целта на Борисов е окончателно спиране на опасния мафиотски проект АЕЦ-Белене, всички средства- вкючително и (очевидно) временният мораториум върху проучването и добива на шистов газ – напълно оправдават целта.

 11. Към Иво Инджев, Маринов и Иоана:

  Инджев бягаш от отговор. Затова ще дам аз един. Ако Борисов ги хвърли в коша и няма договорились него ще го събират от боклука. Ще ти дам два примера – Лех Качински и Борис Трайковски. И двамата се изрепчиха на руснаците и двамата сега ги няма. Единият беше за ПРО и Украйна в НАТО и ЕС а другият за АМБО -конкурент на Бургас-Алексанруполис и американски контингент в Македония. И да не вземе някой да ми разправя че и двата са нещастни случаи. Мога и още примери да ти дам. Така че по-полека с патоса. Ако ти си решил да се жертваш ок, но да искаш това от други е прекалено. Просто ще бъде елиминиран и ще ни яхне някой друг и резултата ще е все в нашия гъз. Първанката вече загрява така че…
  помисли пак преди да правиш такива крайни изказвания. Назлобил си се срещу Борисов като за световно а това замъглява разсъдъка и изсползвай повече факти защото по-голямата част от твоите тези базират на улики а не на факти като под факт имам предвид окончателно и необратимо решение което е в наш ущърб и ни обвързва за дълго време. Уликата – ял, пил, ритал мач, говорил еди какво си е необходимо, но не е достатъчно условие да се препише национално безотговорна позиция на премиера.

 12. На бас, че на пролет ще падне мораториума за шистовия газ.Това че технологиите напредват страшно бързо едва ли е изпуснато случайно от Борисов.Ако падне обаче и решението за строеж на Белене ще се получи нов Голям шлем но този път на Борисов.На този фон Южен поток можем да го възприемем като малко ручейче.

 13. Иво, на знам дали усещаш, колко смешно става твоето говорене и опита да обясниш всичко!
  Спри се бе човек!

 14. Уважаеми Г-н Инджев, Боя се, че Бойко Борисов е много зависим от ортаците си Вальо Златев и Гоце, както и от миналото си на охранител. В момента се опитва да прилага наученото от Тодор Живков по време на охранителния си период като се снишава по такива важни решения като безумието Белене. Аз не мисля че Борисов има свободата да решава сам за тези проекти. Борисов е и ще е проект за мен, докато не го видя да защити България от петата колона и да демонтира МОЧА. Ако той направи това, ще му се извиня публично и до живот ще гласувам за него 🙂

 15. Към nesaм:

  Чакай малко- ти ме четеш, пишеш в моя блог, криеш си името, което обяснява всичко, че си едно нищо.

 16. Към Свети Героги:

  Твоето нелегално ( понеже се изказваш без име) съветче е шедьовър на милиционерщината, която ме надценява: какви улики? Това да не ти е полицейското управление?

 17. Към … разните там!
  Първо един малък цитат:
  “Автор: klassa.bg
  Дата: 9.3.2011
  65 млн. лв. е чистата печалба на АЕЦ „Козлодуй“ за 2010 г., съобщи за „Класа“ изпълнителният директор на централата Костадин Димитров. Основната част от нея идва от продажбите на свободния пазар. АЕЦ „Козлодуй“ има квота от 70% за регулирания пазар у нас, а останалите 30% са предназначени за свободния пазар, обясни Димитров. За сравнение, през 2009 г. чистата печалба на компанията бе 65,8 млн. лв., като половината от нея бе дадена като дивидент за Българския енергиен холдинг. ”

  Без стеснение ще попитам, абе малоумици, къде видяхте милярдите, които печелим с АЕЦ-а? Че и в левове броят! Вие само 24 часа и Труд ли четете? Само Бареков ли слушате? Абе мислете бе хора! Съвсем сте се извяли! Ама нещо зимата ви е натиснала и ръсите простотията си като грипни вируси. Хайде стига, починете си малко!
  За първи път си позволявам да реагирам така срещу участници в разговорите около статиите в този блог. Извинявайте, всички останали!
  Съжалявам много!

 18. Гербери, знам че бачкате на две работи ! През деня сте циркаджии, фокусници и Клоуни а Вечерта сте проститутки на повикване ! Всичките до един !

 19. Г-н Инджев, моите адмирации за позициите, които защитавате в своите материали!
  За съжаление в случая по-вероятния вариант, който струва ми се ще се осъществи е АЕЦ Белене. Въпросът с шистовия газ е използван, според мен, за да се покаже еднакъв “аршин” по отношение на две големи държави. Безспорно лобито на Русия в България е много силно. А има ли лоби на САЩ и Европа? Запозната съм с рисковете от производството на атомна енергия, главно по въпроса за обработване и съхранение на радиоктивните отпадъци. Никой не обсъжда тези много съществени въпроси, които засягат околната среда. Къде са екологичните организации? Колкото до шистовия газ, добре е да се види становището на Геологическия институт, публикувано на сайта на института.

 20. Ако някой много се е замислил за светлото бъдеще на България в духа на непротиворечие на Русия, нека широко да си отвори очите и да види, че дните на имперската власт в Русия ще изтекат значително по-бързо от изграждането на АЕЦ “Белене”. Ще дойдат нови хора в управлението на Русия и ние, с нашия “нов” АЕЦ, ще се превърнем в един от изразите на тяхната гузност пред модерния свят. Тук очевидно някои хора българския интерес го виждат в превръщането на България в една Ева Браун на сегашната, все още държаща се посткомунистическа власт в Русия (Ева Браун е предочела да загине заедно с любимия фюрер). Дори и като изява на т. нар. пета колона на Русия (защо ли на Русия, а не на някого оттам?) това изглежда прекалено!

 21. NE SAS BLIZANE INDJEV.BJH TI FEN ZA PARVANOV.POSTRADA ZA SILNATA I PRAVILNA POZICIA,VSI4KI MAL4AHA…BRAVO.NO NE SE NADUPVAI KATO KOSTOoF.NE E TOVA PATJ.POGELANIJ ZA ZDRAVE I NOVI IDEI.

 22. Позицията Ви, г-н Инджев, е позиция на разумните и мислещите хора, които осъзнават колко пагубна за Родината ни е политиката на Началника на парламента Бойко Борисов. Аз определям неговите действия като национално предателство и без никакви уговорки стоя твърдо зад Вашата позиция. Убеден съм, че зад нея стоят и всички мои съидейници (антикомунисти), както и всички български патриоти!

 23. Бойко Тиквата е последната дупка на кавала, посто нищо не зависи от тоя боклук. АЕЦ Белене ще бъде построена, въпреки САЩ и въпреки целия фашистки запад. Защото Русия има най-добрите балистични ракети и защото е наша братска страна – от векове за векове.Това е положението!

 24. Радваме цялата тази дискусия и различията на мненията. За пръв път имам реално усещане, че наистина България е с геополитическо и геостратегическо разположение
  и не само за една „силна държава”, която дефакто ни имаше за заден двор. Не може
  да не отдадем заслуженото на това правителство. Каквито и коментари да има по
  моето мнение-това е истината. Тъй наречения „пожарникар”се оказа много по-широко
  скроен държавник за разлика от ония които знаят само две изречения: „Ега си студа!” и „Ега си жегата!”Ако се търси баланса между „червената главница на Интернацио-
  нала” ръководена от Кремъл и „главницата на свободния капитал” ръководена от Ва- шингтон на територията на България, правителството е на прав път. Възпроизвеждане на сблъсък (по правилата на пазарната икономика), между тези финансови централи
  на нашия български пазар би ни донесло само ползи.

 25. В допълнение към TEO:
  При това посочена е годишната ОБЛАГАЕМА печалба от мизерните 20-30 млн евро. Която в действителност е ФИКТИВНА, тъй като не са отчетени бъдещите разходи за неутрализиране на радиоактивното замърсяване с отработено ядрено гориво /тях ще ги плащат деца, внуци и правнуци/. Обективно централата работи най-вероятно на загуба или, в най-добрия случай, за да покрива собствените си разходи.
  LILAN-ANNA e абсолютно права. След няколко години руснаците спират да приемат обратно отработеното гориво – приеха закон по въпроса. И тогава?!

 26. Не за Шеврон идва Хилари в България
  Шеврон е дребна риба Цаца.
  НАТО не е !Едно руско БЕЛЕНЕ и тотална енергийна зависимост от Русия прави
  членството на България опасно за алианса.Хилари си отива доволна че
  Бойко не е тотален агент на Русия.
  Ние също трябва да го търпиме!
  По добро няма.Да се радваме че се
  оттървахме от подлият руски агент Гоце!

 27. Хей РАЗВЕДЧИК,
  ти май си руски такъв! Или си “наш” ама с най-тъпата тиква на раменете.
  Най-добре отивай при твоите руски ракети и путинисти в най-демократичната държава на които не им пука, че в Сирия властта хладнокръвно избива гражданите си – нали те самите го правят в Русия!

 28. Русия е враг на НАТО.Русия е враг
  На България
  Русия е насочила десетки атомни ракети за пълното унищожение на родината ни.
  Сега искат да строят атомна централа за по сигурното ни унищожение.
  Подла русофилска сган!

 29. До “разведчик”.
  Бедно русофилстващо същество,
  ти в кой век живееш? Русия (СССР) никога не е имала най-добрите “балистични”, а и всякакви други ракети. Имала е ядрено оръжие, чиито формули са откраднати от САЩ от евреите-съветски шпиони Етел и Юлиус Розенберг. СССР (Русия) имаше и има водородни бомби, създадени от акад. Сахаров, когото пратиха на заточение, след като прозря и изрече някои истини за комунистическия режим. СССР винаги е разчитал на заплахата с тотално унищожение на планетата при размяна на мегатонни ядрени удари. Не са им нужни ракети. Дори да взривят наличните ядрени припаси на своя територия, ще предизвикат глобална катастрофа. С тази бандитска “доктрина” СССР (Русия) шантажира свободния свят вече 50 години.
  Лекувай се от шизо-комунизма си, бедни “разведчико”!

 30. Г-н Инджев, чудесна статия, моля се да сте прав и наистина да се разминем със заробването “Белене”. Обаче съм третия коментиращ който ще ви помоли да коментирате как бихте изиграли картите ако бяхте на мястото на Борисов. Както пишете в “Течна дружба”, трима са българските премиери защитили националните ни интереси пред Русия и сега и тримата са политически трупове. ББ се готви за нови избори, това не е тайна за никого. Обаче ако спре аферата Белене и продължи проучването на шистов газ, до деня на изборите руската “Петата колона” ще срине имиджа му и той ще последва Иван Костов и Виденов към политическото гробище. А колкото и да не харесвам ГЕРБ, не виждам по-добра политическа алтернатива с шанс да мине 4% до следващите избори. Така че според мен жертването на фигурата “шистов газ” ми се струва единствения ход, който би спасил царя в негово лице от матиране. Самата Клинтън, съзнателно или не идвайки тук засилва ефекта от този му ход. Един вид се явява коз в играта му с руската пета колона.

 31. След като обявиха мораториума за проучване дали руската сонда спря да дупчи край с.Рогозина. Ако някой не знае това е в сърцето на Добруджа.

 32. За последен път се убедих, че политиката е много мръсна работа. Вчера САЩ бетонираха Б.Б. за години напред.Все едно не са чели “грамите” на няколко американски посланици в последните 20 г.
  По отношение на шистовия газ и АЕЦ “Белене”, мнението ми напълно съвпада с твоето Иво.

 33. Преди няколко дена депутат от ГЕРБ заяви,че няма да махнат мораториума за шистовите проучвания,защото било атакувано правителството политически с тая тема.Това според мен е признание за намеса във вътрешните работи На България (тероризъм).Значи пазим си властта за сметка на националната сигурност и интереси.Аз си мисля ,че правителството е за да защитава националната сигурност и интереси,а който ги застрашава ,службите чиято грижа е това ,разкриват организаторите и пращат там където мястото на всеки застрашаващ законно установения конституционен ред в Република България.Правителството с Премиер Иван Костово изгони руснаци за намеса в вътрешната ни политика,така постъпва министър председател ,който служи на народа си и има дупе а не е дупе “Свети Георги”.Строителството на АЕЦ въобще,не само на Белене при предстоящите скоро развития на нови екологични и евтини технологии е дело тъпанарско на ограничени в широчината на погледа си същества.Много комунисти бе,като епидемия са!Където плъзне много грях,много и ще да се пати!

 34. Допълнение на Тео:
  Исках да публикуват същите факти, но нека да добавя, че Кадиев (протежето на Р.Овч.) печелил по 5 млн лв годишно продавайки тока на АЕЦ в Сърбия.
  А колко има като него – никой не казва.
  За какво ми е тогава АЕЦ!
  Да изасят тока коминетата!

 35. Абеее …хора,тук на не вие ДАРИК,какви са тези писаници от детската градина,моля ви дръжте се на положение,нека да има диалог,така ако продължаваме…аз ако съм на мястото на Иво…направо го закривам това място…Комуняги и антитакива лумпени са само за казана(цял живот съм се наслушал покрай баща ми ,на такива крайни и озлобени изцепки)…Живота не почва и свършва с нас,или с вас …мили комплексари !

 36. Господин Инджев,блогът започна много да се замърсява с разни разведчици,Smail-овци,Свети Георгеовци…Но както и да е.Друго искам да кажа.Чува се,че въпреки забраната за проучване за шистов газ, руски сонди продължават да дупчат из Добруджа.Дали тази забрана не беше да се хвърли малко прах в очите на хората и да се отстрани конкурента Шеврон?

 37. Най-важното е колкото се може повече хора да си изказват свободно и честно мненията….Иначе се радвам, че вече доста хора мислят рационално и в рамките на възможностите…От друга страна не ми харесва, когато вменяваш на някого “предвижданията” си, а по късно, когато тези предвиждания не се случат прескачаш на следващите, отново построени с отрицание на реалностите.

 38. Г-н Инджев, как ще разтълкувате мигновенната реакция на РоссСССР преди 4 години при войната в Абхазия , дори без санкция на ООН. Все още няма никакава резолюция на ООН относно заграбването от РосСССР на тази грузинска територия.
  Но за сметка на това сега путинското олицетворения на тоталната тирания – РоссСССР налага вето на резолюцията осъждаща(само) неговото близкоизточно превъплащение в лицето на кръвожадния сатрап Асад.
  Нещо не се чуват и колаборационистическите гласове от БКП , относно този двоен стандарт, който проявява метрополията – РоссСССР при сходни ситуации ?!?!?!
  Тези борци за световна справедливост и мир нещо са учудващо неми, сигурно не са получили инструкции от кремълското олицетворение на световната тирания, кога да нададат своя боен вик за угодната за тях “спредливост”.
  Явно им е къса паметта , или пък разчитат нашата да е такава?

 39. Американската корпоратокрация се надцаква с руската олигархия!Както винаги сме заложници на нечии интереси!Въобще не ми се прави анализ на това колко вредни са и двете сили за България и за света като цяло,въпроса е:Вие г-н Инджев чии интереси защитавате?Никой журналист не пише ей така на аба!Особено Вие!Кой Ви плаща г-н Инджев?Кажете,за да прочетем статията Ви и между редовете!

 40. Ето две предсказания:
  1. АЕЦ “Белене” ще се строи.
  2. Шистов газ ще се проучва, а ако има находища и ще се добива.

  Разсъжденията на автора са доста наивни, защото движещата сила зад приказките на Бойко не са интересите на САЩ, Русия или България. Движещата сила са фирмите, които трябва да изпълняват поръчките и по-точно тези фирми да са правилните, близките до Бойко и неговите съдружници. В момента, в който се извърши това преразпределение на интересите, ще бъдат пуснати и двата проекта.

 41. “Защото Русия има най-добрите балистични ракети” за това ще ни строи АЕЦ Белене.Е на това му се вика свободен конкурентен разговор екологичен.И България ще бъде свободна,енергийно могъща и екологична една таква чистота ще настане.Разветчиците пак са тук,на всеки километър и байт!Еколози въоръжени с руски балистични ракети воюващи против “САЩ и целия фашистки запад.”.Комунистите били социалисти и обърнали си били позицията на 180 градуса спрямо НАТО,човекомразни същества лъжливи!

 42. Гарване /в допълнение/ братската /на РАЗВЕДЧИК/, сталинска страна награди бащата на руските балистични ракети – Сергей Корольов с билет до най-престижния сибирски клон на ГУЛАГ. Само че, тъпият РАЗВЕДЧИК и това не знае.

 43. Много ми е интересен сблъсака на мненията относно написаното от г-н Инджев/зад което заставам/и онези два типажа:едните откровенно съпричастни на 5-та колона на Русия в БГ,т.е. защитаващи руските интереси ТУК,а вторите,които се правят на всезнайковци,тайно надяващи се че техния БОС ,Б.Борисов “сполучливо”лавира”вГОЛЯМАТА политика,в интерес на БГ!Един министсър председател,който не се информира за становището на ЕДИНСТВЕНО КОМПЕТЕНТНИТЕ ПО ВЪПРОСА за щистовия газ-учените от БАН и от МГУ и разигра сценката за “изпълнение волята на народа”чрез внушение на НАРОДНИТЕ ИЗБРАННИЦИ да гласуват въпросния мораториоум,сигурен съм,че не е добавил нещо ново във впечатленията от него,както на г-жа Клинтън така и на останалите дипломати!Този откровен простак,който се движеше сам като сомнабул по време ня срещата в Германия,не можейки да размени две думи ,поради незнание на езици,със своите колеги ,в общата снимка с които той старчи самотно,очевидно е в плен на своето МУТРЕНСКО МИНАЛО,за което му се напомня и от РУСИЯ И ВЕРОЯТНО -ОТ САЩ.Така е,човек не може да избяга от сянката си освен на екватора,където е много горещо и малкото в главата на Маниту,просто ще заври и изпари!Очаквам “спасителния пояс”отново да бъде хвърлен на Тиквата от Ричард Морнингстар.Добре ще е Борисов да покени на срещите и представителите на БАН и МГУ!

 44. Ветропоказателят явочник Ивайло за пореден път ме разсмя с великия си антурусизъм, позабравил за антиамериканизма! Ив(чо)айло, абе, (анти)комунизче, докога ще замърсяваш интернет пространството с псевдо(ко)ум(у)низма си, бе! Къде ти отиде квартирката, явочната!

 45. Защо ли не се спори така яростно за умрелите български села , за вулгарните болници и прочие ами се спори за някъФ си гаС от който ще печели чужда фирма ? Защо нищо не се пише за 900 работника съкратени от Арсенал ? Защо нищо не се пише за Безбожието в Църквите и Свинщината на Бизнесмените, които носят с куфари печалбите на разни генерали със чест колкото една хлебарка ???
  Защо нищо няма за Безсрамието на Търговците които внасят китайски зеленчуци и млека на прах???
  Защо но няма за ДУХОВНАТ ГИБЕЛ НА НАЦИЯТА ПРЕВЪРНАЛА СЕ В ПРЕГЪРБЕНА СТАРИЦА ???

 46. До Енергетик:
  Прав сте.
  Има обаче и нещо, което Ви убягва. И то е първопричината за продължителното ослушване на Борисов, преди да даде старт на БеляНЕ. Става дума за следното – при стабилен Путин в Кремъл, икономическият интерес на групировките зад Борисов също е стабилно защитен – строежът не само ще започне, но и ще е практически необратим (с всички икономически изгоди от Голямото дългогодишно лапане). Ако обаче Путин би имал проблем със своето 12 годишно бъдещо битие в Кремъл, тогава ТОВА начинание става рисково. Колкото по-нестабилен Путин, толкова по-рисково.
  Затова и Борисов изчаква изборите и предстоящите протести, за да се ориентира цялата олигархия около него каква е степента на риска. Затова е и поредното тримесечно отлагане (при вече готов доклад от консултанта, при постоянния натиск от Москва…).
  Затова една руска нестабилност е най-добрия защитник на дългосрочните ни интереси като нация в казуса с БеляНЕ.

 47. Оказа се, че имало обявен конкурс от държавата, кой да извърши проучването за шистов газ в България преди повече от две години. Конкурсът е спечелен от Шеврон.

 48. Господин Инджев, да си кажа правичката, понякога не Ви разбирам. Опитвате се да отговаряте на всеки русофил, който демонстрира комунистическото си малоумие във Вашия блог. Нали знаете, че това не е по силите на нормален човек.
  И друго, това лято мораториумът върху проучването за търсене на шистов газ ще отпадне. ГЕРБ сами ще го свалят. А след две години, най-късно, ще започне добив на шистов газ в България. Разбира се, ако се окаже, че България има необходимите запаси от шистов газ. А като се има пред вид неистовия комунистическия вой на русофилските хиени, то със сигурност има такива запаси. Момчетата от Шеврон си знаят добре работата и не хвърлят напразно сили и средства.

 49. В Русия назряват големи промени и идните месеци ще дадат отговор на много въпроси включително и този за АЕЦ Белене и енергийната политика у нас.

 50. Елементарно, “BULGAROFIL”!
  Защото този “някакъФ си гаС”, този някакъв си ЛУКОЙЛ и този някакъв си “Беленски гьол” обезпечават финансовата мощ на продажната пета колона русолюбци, която стои зад всички изброени от теб “свинщини”.
  Елементарно е да се сетиш, ама трябва да се помисли. “То не ще само ядене …”
  🙂

 51. Тинков,
  Нито е толкова елементарно нито Аз съм търсил някой като теб да ми дава отговори! Просто попитах Защо не се пише и спори на тези теми? Те не са никак маловажни но присъствието им в медиите е само по повод някой умрял и набит.

 52. Хем пита, хем се репчи като му отговориш, хем отговора на въпроса си не разбира. Мъка…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.