Толкова сме богати, че не си знаем язовирите

В деня, в който за дълги часове в столицата се срина връзката ми с интернет без обяснения и алтернативи, скапана ми „трагедия” от този факт беше засрамена от смъртта на 9 души, загинали от наводнение в една българско село край град Харманли, наречено жизнерадостно от неговите основатели Бисер. И се замислих за символиката…

Заради престъпното държавното бездушие на държавната влакова компания преди 4 години в пламъците на горящ вагон загинаха 9  българи. Сега поради подобна причина се удавиха 9 българи. С огън и вода се борят по нашите земи хората за своето оцеляване не толкова срещу стихиите, колкото срещу системния тормоз на враждебното управленско бездушие.

Какъв е анализът? За вагоните се спори и до днес: никой не може да каже колко точно хиляди (!) липсват от сметката. Ей, така, все едно,че става дума за някакви консумативи, похарчени без счетоводство, така и не стана ясно колко се водят като липсващи. Логиката отсъства и никак не е желязна- железопътна е по нашенски някак си. Това мина покрай ушите и душите, които би трябвало да се чувствителни към опазването на държавната собственост.

Понеже номерът явно минава, този път научихме, че наводненията едва ли не също са като някаква руска рулетка, натрапена хазартно на българското население.Чух с ушите си един репортер да казва в новините на БНТ: никой не знае колко язовира има в България, предполагайки, че може би са около 2600. Съобщи ни го във връзка с факта, че един язовир удави 8 невинни сънародници. Те са жертви на същото безстопанствено „стопанисване”, което изгори точно толкова хората във влака край Червен бряг.

Извинявайте, но става дума за язовири. Ако толкова едри факти, каквито са язовирите, са в графата „никой не знае”, какво знаем изобщо за останалите „дреболии” за които държавата нехае?
Отгоре на всичко се оказа, че не само не знаем колко са язовирите ни, но и че те били с неизяснена собственост. Министърът на земеделието Мирослав Найденов коментира пред БНР, че язовирът „Иваново”, който заля нещастното село Бисер, принадлежал на общината, а стената била собственост на Министерството на отбраната като част от военен полигон.

“Има доста язовири, които са с неизяснен статут. И след като са с такъв, никой не ги поддържа, а всички те при такива ситуации виждате какво се случва”, коментира министърът.

В бедствената ситуация се промъкна и информацията ,че сме предупредили Гърция и Турция за възможни наводнения от наши язовири. Бисер, което не е нито в Гърция, нито в Турция, се оказа под водата. Без предупреждение.

31 мнения за “Толкова сме богати, че не си знаем язовирите”

 1. Това село е същото, възпято в “Извора на Белоногата” от Петко Рачев Славейков…
  “Видиш ли долу в полето,
  дет се мержеят, чернеят
  десетина дървя върбови?
  Там било село Бисерча…

 2. Парцалесата Ирена Узунова и по съвместителство областен управител назначена от ГЕРБ: “Нека оставим анализа за язовира и кой кога е разбрал за един по-късен етап и сега да действаме”, призова Узунова. Въпреки това обаче тя не пропусна да отбележи, че “заради усилията на първите двама държавни мъже – Бойко Борисов и Цветан Цветанов са осигурени два хеликоптера”.
  Ирена Узунова е пряко отговорна за смъртта на 9 наши сънародници и за съсипване имота и имуществото на едно цяло българско село!

  ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ НЕКАДЪРНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЧИНОВНИЦИ ОТ ГЕРБ, ДА СЕ УЧАТ ДА БРЪСНАТ НА НАШИТЕ ГЛАВИ?

 3. Това са микроязовирите строени по соца. Земнонасипни. Сигурен съм че Цанков камък никога няма да се скъса…Бог да прости загиналите!

 4. Слушам и не вярвам на ушите си. Чета и не вярвам на очите си. То бива – бива дежа-вю, ама това сякаш вече не може да е истина – придобивам усещането, че вече Всичко може да се случи в тази държава, а каквото и да се случи – последствия (нежели подобрения) няма да има.
  Цитираните от Иво безумия не спират да се случват, въпреки че се сменят различни управляващи. Защо? Какво да стане, за да се промени нещо към добро? За себе си имам отговор – докато не започнем, ние гражданите, да изискваме организирано, настойчиво и упорито от управляващите – по конкретни поводи, с конкретни искания. А не просто да чакаме да “изтекат” 4 години и в деня за размисъл да потърсим с кого да ги сменим.

 5. Освен това “мутрата” се изказа, че не не важно кой е виновен за тази огромна трагедия!!!
  Е щом не е важно нехайството на институциите, кое ли е важно?
  Явно ще е виновно времето.
  Светла им памет на загиналите!

 6. Gn.Indjev,
  Bez da imam poznaniya po stroitelstvo na takiva suorujeniya,si mislya,4e samo Idiot moje da postavi “Bomba’ pod vuzglavnicata si i da spi spokoyno.I tova E edva li edinstveniyat Yazovir,koyto pri avariya se izliva direktno vurhu selcata. O Boje,!!!-Tozi narod nyama si na Ideya,kakivo go 4aka,ako se postroi AEC “Belene”…

 7. Уважаеми г-н Инджев,
  днес в друг сайт срещнах текст, който публикувах преди година при Вас. Някой тогава го е харесал и днес го публикува поради въпеюща актуалност. Благодаря Ви без коментар:
  “Господин президент, ако Вие нямате време, можехте да помолите Юлиана да пусне търсачката:

  https://ivo.bg/2011/01/13/глас-от-сащ-може-да-сащиса-първанов/

  Генерал-майор Стоимен Стоименов – политически офицер, служил дълги години в Главно политическо управление на народната армия (ГлПУНА) и пратен в РУ-ГЩ от родната партия да кадрува сред военните разузнавачи. Така др. Стоименов е скрит от „репресии“ като съкращения, уволнения поради професионална непригодност и пр. неудобства. Забележете, че въпросният „генерал“ не е никакъв разузнавач, а обикновен политически офицер. „Лаладжия“, както казват командирите. След като с укази на президента Желев от 1991 г. политическите органи в БА са разформирани, а със Закона за политическите партии комунистическите партийни организации са изведени от поделенията, БКП/БСП изпраща на „строева“ служба част от най-верните си кадри.
  Повече от 10 години др. Стоименов предлага и подготвя назначенията във военното разузнаване, за чиято съдба така трогателно се тръшкаше президентът Гоце през лятото на 2010 г. След като достига пределна възраст за генерал, др. Стоименов се пенсионира, но ОСТАВА във военното разузнаване като безЦЕНЕН цивилен експерт. Забележете: без да има каквото и да било ОБРАЗОВАНИЕ за разузнавателна дейност, без да е завършил дори школа за младши сержанти–войскови разузнавачи. Др. Стоименов завършва политически профил (дрън-дрън) на Военното училище „В. Левски“ във В. Търново, става началник на комсомолския отдел на ГлПУНА и влиза сред елита на политработниците, след като получава алена диплома в ковачницата на политически кадри за Червената армия и за БНА – политическата академия „В. И. Ленин“ в Москва. После усилно гради партийни и комсомолски организации в армията, разследва прегрешили комунисти, участва в издигането и отстраняването на висшите командни кадри в БА.
  След като достойният син на партията и народа най-сетне е пенсиониран от Военното разузнаване, продължава неуморния си труд. Днес др. ген. о. з. Стоименов, доктор по изследване на Нищото, оглавява Съюза на разузнавачите от резерва и е временен (на ротационен принцип) председател на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО). Защо човек без професионална подготовка и без професионална биография оглавява съюза на професионалните военни разузнавачи, можем само да гадаем. Предполагам, че др. Стоименов е бил предпочетен пред мъжете, умеещи да играят наяве ролята „И сам воинът е воин”, с протекцията на отдел „Военен” на ЦК на БСП на ул. „Позитано” 20, където др. Стоименов често се отбива за консултации и указания. Но подобни разсъждения биха могли да бъдат наречени „голословни и без доказателства” от изтъкнати ескперти по сигурността като др. Ангел Найденов, който е министър в сянка на силовите ведомства.
  Прави крещящо впечатление грубата реакция на този Съюз на разузнавачите от резерва спрямо уж сродния Съюз „Атлантик” през август 2010 г. Атлантиците ясно декларираха несъгласието си със задкулисните маневри на /п/резидента Гоце при подбора и назначаването на новия началник на Военното разузнаване. Червените резервисти от „разведката”, както те обичат да заявяват, публично се разграничиха от съюз „Атлантик”, без да декларират своя позиция. Само заявиха, че приказките за военните разузнавачи не са полезни, че най-патриотичната постъпка била изобщо да не се обсъжда какво се случва в служба „Военна информация” и че никой нямал право да анализира дейността на върховния главнокомандващ. „Молчать, не рассуждать!”, както е пишело върху танковете на сталинската Червена армия, „освободила” ни от държавност, от собственост, от бъдеще.
  Останалите „обществени” организации-членове на КООСО са Алианс за Сигурна България (Съюз на биячите) с председател „генерал” Красимир Петров-Сопаджийски; Обединение на българските националисти „Целокупна България” с председател акад. Григор Велев – вечен кандидат за президент; казионният Съюз на офицерите и подофицерите от запаса и резерва (филиал на „Позитано” 20) и Гражданско сдружение „Глас”, водено от президентския съветник и лондонски професор Димитър Иванов. Цветът на българската нация! Според представители на Съюз „Атлантик”, съюзът е отказал да продължи членството си в КООСО заради опитите конфедерацията да бъде ангажирана в политическия проект на Първанов АБВ.
  Както виждате, „те пак са тук”. Още са тук. Всъщност, не са си тръгвали. Всъщност ние сме си тръгнали.
  Артелчик

 8. Само да кажа – в заглавието има изпусната буква. 🙂

 9. Иво, проблемът е в това, че след идването на така наречената ни демокрация, строителният бизнес отиде в ръцете на … “архитектите” – децата на активните борци, привилегированата специалност във ВИАС, за жалост тези некадърници, заели висши постове навсякъде в държавата, въобще не знаят що значи “отводняване на терени”, “строителство на язовирни стени”, поддръжка на хидро-съоръжения, те не са инженери, те са дизайнери, нас ни управляват дизайнери в областта на строителството!

 10. Тъжна символика.Село Бисер,мисля,е селото на Гергана от ‘Изворът на белоногата’

 11. И обърнете внимание – язовирите ни удавиха само две седмици след като медиите гърмяха, че ни заплашват суша, празни язовири и режим на питейната вода.
  Лошото е, че покрай историята си забравяме дори и старите вицове.
  А иначе, отдавна беше установено – не е проблемът нито в сушата, нито в кишата, а в “Гришата”!

 12. Току що гледах при Барекчо,бат Бойко да обяснява как нашите хеликоптери Кугар въобще не били в час,неставали за спасителни операций,неможели да минат Стара планина,били купени от некомпетентни хора,който си нямали хал-хабер какво ще ги правят…Чудя се този премиер май го избрахме само да ни се оплаква,вместо ние да се оплакваме на него,голям българин а се държи като дете…Крайно време е да се направи на мъж,и най-накрая да вкара някой на топло за безстопанственност…обаче друг път…Просто вече незнам какво да го правим нашият Бойко,докога ще се оправдава ,дори и децата знаят какво се забърка последните 20 години,само той продължава да мънка…ами човека просто е безпомощен.

 13. Моите искрени съболезнования към близките на починалите при тази трагедия.Пожелавам кураж на пострадалите от водната стихия останали без дом, без поминък.
  Нека знаят, че много хора не само мислят и се молят, а и ще помогнат с каквото могат в този труден за тях момент. Да знаят, че няма да са сами в трудностите които им предстоят.
  Г-н Инджев, тъй като обръщате внимание на числото 8 и неговата символика,а не обяснявате какво символизира. В православието това число носи символа на осмия
  ден. Бог е сътворил светът за шест дни,на седмия ден си починал и огледал сътвореното,останал доволен и предоставил на творенията си да навлязат в осмия ден.Този осми ден е вечният живот, вечното блаженство.
  Но в днешен ден прочита е съвсем друг. Явно е, че днес определени хора, без да са
  дорасли духовно, но докопали се административно и несправедливо до материални благини са решили да преминат границата между седмия и осмия ден сами, без да полагат никакви усилия. Явно не знаят, че тази граница се преминава с колективни усилия на цялото човечество, в частност- цялата нация и не знаейки този закон носят
  нещастие и разруха. Тогава натрапващото се число осем в контекста на споменатите от Вас трагедии са предупреждение. Предупреждение,че сме далеч, дори се отдалечаваме от смисъла на православното тълкуване(вечния живот и вечно блаженство) и по смисъла на светски прочит(хар- мония и благоденствие). Гарантирам, това предупреждение няма отново да бъде разбрано. Гарантирам обаче, ще се намерят ненормални които да извличат безцеремонно дивиденти на гърба на пострадалите хора.

 14. Само една корекция – загиналите във влака за Кардам бяха 9 души. Не че това променя нещо.

 15. Уважаеми медийни фактори-директори, продуценти, редактори, журналисти, жонглиращи с клишета.
  Посетете личния си лекар и поискайте направление за психоаналитична сесия.
  Защото ако сте жертва на психоразстройства със сериозни рецидивни прояви, поболявате един народ със здрава, несрещана в други страни устойчивост към негативни манипулации и властова гавра. Заразявате родителите си, децата, внуците, позитивните гени на бъдещето.
  За да съм ясен:
  К1, БТВ, НОВА, ТВ7 и другите по дребни, учещи се на медийност, по вулгарен начин отразиха поредното нехайство на тези, които уж избираме, за да ни осигурят, преди всичко ред и сигурност в ужасното ни битие. В продължение на над два часа и половина, като в безумен филм ни показваха „празните мисли на едни празни хора” За да види народът ни колко грижливи са всички – под строй прекарали базсънна нощ. Омерзен и съсипан съм. Прехвърляне на отговорности без смислени анализи и посочване на източника на подобен род бедствия. Питам се и се щипя за да проверя сън ли е това…Отново сме в периода на говоренето, изпразнените от съдържание изрази, шаблони, дрънканици. Излизащи от устата на министри и висши политици.
  Какво бъдеще очаква народ живеещ в такава реалност?!

  ИСТИНАТА Е ЕДНА – НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СОЛИДНА И НОРМАЛНА ЕДНА ДЪРЖАВА, В КОЯТО ВСИЧКИ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ, ВАЖНИ ЗА НЕЯ ИНСТИТУЦИИ, СЕ РЪКОВОДЯТ ОТ НЕЕКСПЕРТИ, ПСЕВДОМЕНИДЖЪРИ, НАЗНАЧЕНИ ПО ЕДИНСТВЕН КРИТЕРИЙ – ПАРТИЕН, СТРАХЛИВО ПОСЛУШЕН, БЕЗХАРАКТЕРЕН.

 16. Наречете ме с модерното “хейтър”, но се обзалагам, че язовира горе е бил ползван от някой “свой човек” и се е печелило добре от свойствените неща за язовирите като риба приемрно… при това изцяло в “сивата” икономика, за коеот мнгог удобна е била “ничията” собственост… ако питате някой местен “на ушенце”, съм сигурен, че ще има каво да разкаже, за ианче безстопанстваения язовир… изобщо толкова кавички ползвах, че май вече е редно да пишем “държава”…

 17. Вече 10 години България -ПУЦ за начинаещи политици, затова бедствията ни застигат едно след друго. Не е работа на първите ни държавни мъже да стоят на телевизионния екран, а да установят точни правила за работа на институциите, да сложат точните хора на съответните места и да контролират техните действия. Бог да ни пази.

 18. “Толкова сме богати, че не си знаем язовирите”…
  Браво!!! А за какво е МОСВ начело с голямата специалистка Нона Караджова?!
  Язовири от този тип – къде по-големи, къде по-малки има край почти всяко село. Много от тези язовири са на неподходящи места, някои са дадени под аренда, някои не са, но по правило повечето са пълни, макар бентовете им да са в окаяно състояние. На всеки е ясно, че ако съоръжението не е в изправност най лесния начин да се обезопаси е да бъде изпусната водата, само дето никой не го прави. Тези язовири са общински – и да му мислят общините!
  Да ама не е съвсем тъй! С какъв паричен ресурс селския кмет ще подържа въпросното хидросъоръжение? И кой ще му направи инженерна оценка за необходимост от текущ или капитален ремонт? Кой трябва да инспектира текущото състояние на язовирите? Колко язовира още трябва да се скъсат и колко хора да се издавят за да си влезе в ролята въпросното МОСВ, дето не знае колко язовира има в безкрайно-голямата територия РБ?
  Както казва един Ваш колега от „Редута”: „Господа управници, срам ме е от вас… И от нас!”

 19. Колкото по-зле, толкова по-добре.. за предизборната кампания на ГЕРБ, която вече започна. Ужасно и омерзително! И цялата тая слагаческа “журналистика”, гнус ме е..

 20. Само за сведение-в Б-я има 2800 язовира.Съпругът ми,като бивш директор от Водно стопанство,към което бяха и язовири и каскади,има дори карта,отразяваща настоящото местоположение.През 2001-2005г. правителството на СаксКобургГотски, чийто любемец беше ББ позволи групировката ТИМ с приближен ББ, да
  приватизира язовирите.И резултатът не закъсня.

 21. За пореден път се доказа че човещкият живот в БГ има нулева стойност. Живеейки във време когато големите нации правят всичко възможно да си облагородяват човешката популация, ние си я затриваме поради пукнати стени на язовири, раздадени безстопанственно само за лична партийна облага. Язовири, които по презумцията си се явяват акумолатори на вода, от която се добива енергия от която липса БГ страда. Лошото на водата е че тя тече и си заминава така както и човешката памет. Забравяме за лошото в момента в който цьфнат дърветата. И проблема остава вечно нерешен до следващата трагедия. … Сега виновни ПАК няма да има. Защото нямало ЗАКОНЕН стопанин вьрху нещо, от което зависят хиляди съдби. А става дума за язовир, който между другото и от космоса се вижда.

 22. То бива бива съвпадения…

  http://frognews.bg/news_42639/Snejanka_se_rodi_v_Biser/
  Акушерка давала инструкции по телефона.
  Чудо се случи в потопеното село Бисер – роди се бебе Снежанка! На помощ на родилката се притекла нейна съседка, а акушерката от близкия град й давала инструкции по телефона, информира Стандарт.

  Раждането е минало без проблеми. “Бебето е добре, много е красиво. Ще я кръстя Снежана”, казала 24-годишната майка Марта Главова.

  http://az-jenata.bg/article/13508/Zaradi-tezhkata-zima-harvatka-rodi-u-doma-s-napatstviya-po-telefona/
  Лекар давал указания по телефона на 30-годишната Марта Главота, докато тя раждала. Селото, в което живее жената било откъснато от света поради тежката зимна обстановка.
  Тя е родила момиченце, което е шестото й дете. Казва, че чернокосото бебче е дошло с името си и ще се казва Снежана.

 23. Моля вече за спокойствие! Всичко е под контрол, виновни няма, Трайчо отговаря, а Премиерът се захвана с важните държавни дела и уволни директора на зала “Армеец” заради платения паркинг. И сега е време отново да забравим.

 24. Не язовирите,цялата държава трябва да се отдаде на концесия.Примерно-на един консорциум под егидата на ЕК.Брюксел да управлява с мандат от 10 години.За това време белким европейците ни оправят бакиите(а те не са малко)-почистят коритата,стегнат язовирите,запишат ги в регистър и т.н.Покрай това да редуцират корупцията и контрабандата,увеличат събираемостта на данъците,построят пътища и магистрали.Ако това време стигне-държавата да се предаде отново на български управници,ако не-срокът на властническата концесия да бъде удължен.

 25. Аз не знам. Само питам. Абе, аз ако имам язовир, може би ще искам да има много вода в него. На некой дреме ли му? Айде за да отговоря на некакви изисквания, дето не ги знам има ли ги няма ли ги, бих назначил един бай Пешо да сваля и вдига т.нар.съоръжение за изпускане. Та мисълта ми е, че тука два дена не знам в случая кой е бай Пешо. Някой да знае? На бай Пешо някой трябва да му казва кога да пуска, кога да спира, щото той може само да познава часовника – ама не винаги. Е понеже аз нема да си правя труда, бих назначил един г-н Георгиев с средно специално поне да му звъни на GSM-а на бай Пешо и да му казва на неговия език – действай. В случая някой да знае нещо за г-н Георгиев. По телевизора казаха, че преливали 40 подобни язовирчета. Някой да знае за журналист, който да вземе интервю от тия 40 бай-Пешовци и г-н Георгиевци? Питам. Имам и други въпроси, ама някой ако ми отговори ще го черпя една бира – защо, два дена ще станат, аз не видех снимка барен от скъсаната язовирна стеничка? Един доцент ли, професор ли по телевизията казА, че природата е виновна – ако нямало тия снегове и дъждове, ТОВА нямало да се случи. Аз не знам. Те другите така разправят.

 26. Собственик на повече от 400 (четири стотин) водоема в България е “Земинвест” фонд в Министерството на земеделието и горите и с Едноличен собственик Министърът на Земеделието М. Найденов.
  Никъде и по никакъв начин не мога да намеря информация за тези водоеми, може би това е държавна тайна, не знам.
  Ако водоемът при с.Бисер не е на този фонд, то ще е на някой друг подобен.
  Само знам че за GPS-картографиране в министерството на земеделието е отговарял уволненият за корупция Драгомир Господинов, който “излежава” наказанието си като Изпълнителен директор на Агенцията по рибарство и аквакултури към същото министерство.
  Глупаво е да се мисли и да ми се вменява, че водоемът при с.Бисер няма собственик. Просто някой трябва да попита жителите на селото, кой стопанисва водоема и след това да се разбере арендаторът кому е плащал.
  Толкова е просто, че направо плаши.

 27. Няма собственик май…Очевидно е виновно природното бедствие ли, стихийното ли, никой не знае. Не че има значение как точно ще го наречем – Бойко си е и чудо на природата, и страшна стихия едновременно! Като се развихри, няма спасение! Ето го, разяри се, и мигом уволни управителя на зала “Армеец”! Защо ли?! Защото като нямало къде да си паркират колите, хората в залата се ядосвали и много свиркали! И освирквали… Това ако не е твърда ръка!

  От друга страна все по-дълбока става мистерията коя потайна сила-юродива притежава повечето български язовири? Фолклора, от една страна учи, че в такива извори, реки, язовири и подмоли се въдят самодиви, караконджоли и самовили-нощянки! Затуй си мълчат от Министерството на земеделието, Министерството на регионалното развитие, Министерството на околната среда и водите, както и безбройните чиновници и агенти от агенциите по мелиорации, фелации, аквакултури, тикво-култури и администрации. Суеверни са хората! Ще вземат да ги урочасат, ум да ти зайде! Поради тази причина Премиерът Стихийно Бедствие се закани като един същий Марко Кралевити да бутне язовирите, та от страх лошият Чер Арапин да изока, възцирика и си признае че са негови! Даже некой избърза да провиди в Черния арапин Черния мавър Костов, и да зарадва всуе ГЕРБаджийското сборище!

  Ама надали! Все пак тайната остава, и явно въпросът със собствеността и отговорността за язовира ще остане за идните поколения, заедно с другите тайни, загадки и световни мистерии като Царичина дупка, Бермудския триъгълник, познанията на догоните по астрономия, и на Доган по хидрология!

 28. Иво, Иво, какво повече да каже човек!!!
  В нашата необятна страна няма кой да преброи язовирите!

 29. Людмил е прав. Не е възможно да НЕ Е известен собственика. И селяните 100% го знаят по име. В БГ всички водоеми се разпределиха още преди години между “определени” хора, защото там расте риба от която се правят пари, и ТЕ раздават НЕбезплатно водата за напояване, която се ПЛАЩА от същите тези селяни. Питайте тях, те ще кажат. Просто е подигравка да се пита кмета или областния. Как така малоумно нито един джурналист не попита някой от пострадалите по въпроса със собственика…..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.