С хеликоптер над придошлата корупция

В типичния си стил премиерът Борисов премина в нападение в момента, когато трябва да се отбранява след трагедията с удавените 9 българи заради аварирал язовир с неясна(!) собственост. Борисов яхна темата за хеликоптерите „Кугър” като някаква метла, чрез която иска да замете всички останали въпросителни, изваждайки пред скоби„откритието”, че тази марка хеликоптери не стават за употреба през зимата.Еврика!

За пореден път видяхме майсторски пропаганден ход, поне за пред готовите да гълтат подсладените горчиви хапове: от драмата с природното бедствие Борисов изстиска нова капка самоизтъкване като твърдата ръка, без която дори и хеликоптерите несмеят да излетят. За целта той не пропусна да се обади в своята телевизия ТВ 7 и да ни съобщи за поетия от него личен риск да лети с „Кугър”, с което, естествено, предизвика възхищението на винаги възхитения от него телевизионен обслужващ персонал. А би трябвало някой да му каже: господин премиер, ако наистина сте извършили тази глупост да рискувате Вашия живот и живота на пилотите, не ставате за никакъв лидер. От един административен ръководител, който не е командир на взвод по време на война, се очаква да организира, да ръководите, да съгласува, да разпределя отговорностите, а не да правите каскади с риск за живота на подчинените си.

Героичната поза, която заема отново Борисов ( още по-ярка и от знаменитото му прелитане с хеликоптер до граница с Гърция, за да се скара на гръцките демонстранти преди година), е само част от проблема обаче. Защото случаят с „Кугър” е действително скандален и възкресяването на темата ( заради егото на премиера) си струва да се припомни. Ето малко опресняване на паметта за това, че корупционната бомба беше заровена под възглавницата на сегашната власт, която беше дала заявка да я обезвреди, но после си я пъхна в пазвата.

“Дим над склада с армейските далавери
Иво Инджев ⋅ април 29, 2010 ⋅
Върховният главнокомандващ на въоръжените сили е допуснал в Българската армия да се направят най-големите поразии от тези във всички министерства, взети заедно. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред БНТ.
Министри – крадци, проекти и военни сделки са сключвани абсолютно неизгодно за държавата, добави той. Борисов добави още, че когато правителството не е угодило на Първанов за едно име, президентът излиза и забива нож в гърба. Армията е задлъжнявала със стотици милиони за глупави сделки, добави Борисов и попита на кой му е притрябвало малкото НДК. ( БГНЕС)
Не знам за “глупавите сделки”, но има една, която сега изплува от “забвението” пред очите ни в контекста на съобщението на военния министър Аню Ангелов, че
страната ни ще поиска да бъдат прекратени договорите с “Юрокоптер“ за доставката на вертолети за българската армия.
Договорите са били сключени през 2005 година. Поръчани са 12 вертолети “Кугър“ за ВВС и 6 “Пантера“ за ВМС на обща стойност 383 милиона лева, посочва БНР.
България не може да вдигне във въздуха апаратите, докато не ги изплати изцяло. Министър Аню Ангелов е поискал среща с президента и върховен главнокомандуващ на българската армия, за да го запознае със състоянието на финансовото осигуряване на модернизацията на българската армия, съобщи БГНЕС.
Ангелов и министърът на финансите Дянков вероятно още веднъж ще се срещнат с фирмите доставчици на летателните апарати и ще се търсят средства, както за изплащането на всичко, което е доставено, така и за прекратяване на договорите.
Министър-председателят каза по-късно днес, че министър Ангелов е представил информация за подписаните договори за доставка на вертолети, които трябва да се обслужват финансово. От къде да намерим тези пари, попита Борисов и допълни, че тютюнопроизводителите искат 116 млн. лв., а 220 млн. лв. допълнително трябва да се дадат на здравната каса, съобщи БТА.

Уточнявам защо е интересна връзката между информацията на министър Ангелов и вербалната атака на премиера Борисов тъкмо към Първанов. Защото лобистът по сделката с “Юрокоптер” Николай Гигов е един от най- приближените на президента олигарси, а в момента е и сред най-важните лобисти за бъдещия политически проект на Първанов.
Да цитирам и друго съвпадение. Гигов обяви на пресконференция през есента на 2005 г. щастливото събитие, че тъкмо сделката с “Юрокоптер”, за която посредничеше, е избрана за превъоръжаване на армията. Не помня дали неговият конкурент в лобирането, но за “Локхийт Мартин” ( и изтребители Ф 16) вече беше погребан, след като дни преди това, на 26 октомври 2005 г., Емил Кюлев беше убит посред бял ден на бул. “България” . Във всеки случай с разстрела на Кюлев явно беше торпилирана и сделката с американския концерн.
Живи или мъртви, олигарсите по възможно най-апетитните сделки, каквито са договорите за многомилиардните превъоръжавания на армията по натовски стандарти, са като правило в антуража на Първанов. Отдавна се опитвам да подам този “жокер”, но властта си прави оглушки, все едно, че става дума “Жокер медия” и някоя руска частушка.
Ще бъде интересно да проследим сюжета, подет сега от Борисов и Ангелов, за да видим, дали “най-големият мишок ще танцува казачок”, както се казваше в детското стихче за събранието на мишките ( “Внимание, внимание, всички мишки – на събрание! Най – големият мишок ще танцува казачок”).

П(о)искай и ще ти са даде!
Иво Инджев ⋅ май 3, 2010

На президента Георги Първанов ще му се наложи да дава обяснения по три сделки, свързани с договори за превъоръжаване на армията, заяви пред Нова телевизия днес министърът на отбраната Аню Ангелов. Той даде да се разбере, че на президента ще му бъде много трудно да отрече някои очевидни неща…
Аню Ангелов обясни, че става дума за “нещо повече от административни нарушения” и че е имало “нещо като касичка”, от която са се разпределяли получени комисионни.
Бомбите, които хвърля военният министър са особено гръмки, но не защото имат нещо общо с динамита, а поради факта, че в превъоръжаването на армията са заровени милиарди левове. И най-малкото процентче от сделките може да направи млад милионер всеки, които се е облажил.
Ако си спомняте, на пресконференцията на Първанов на 12 март 2010 г., излъчвана пряко по БНТ, президентът беше неприятно изненадан от непрякото включване в задаването на въпроси от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов. Вицепремиерът предизвика президента да разсекрети стенограмата си за разговора с Емил Кюлев, състоял се малко преди да бъде убит ( друго ехо от моя статия, което дочух с изненада).
Не знам за “скелетите в гардероба”, но духът на страха от разговора за “икономическите досиета”, свързан с главнокомандващия, напира да излезе от бутилката. Трябваше да минат години да дочуя ехото, което показва, колко дълбока е пещерата ( на съкровищата), в която (не)напразно съм крещял.
Но какво нещо е да си президент! Поиска да се разсекретят икономическите досиета и ехото му отвърна доста бързо.”

А ето и какво казват по темата други автори, които цитират Борисов за хеликоптерите и внасят допълнителна яснота ( цитирам по e-vestnik):

Биволъ и Wikileaks: Близък приятел на Борисов е посредничил за “пустинните” хеликоптери
7 Февруари 2012
Биволъ
Николай Гигов е заподозрян от американците в трафик на оръжие и амфетамини
“Кураж на хората! Проблемът е, че хеликоптерите “Кугър”, за които дадохме толкова пари, нямат системи срещу обледяване и рискът да паднат, като излетят, е много голям. Машините могат да се издигнат до не повече от 60 метра височина и не могат да летят бързо – над 60 метра температурата е много ниска и може да се обледят и да паднат … Над половин милиард сме дали за хеликоптери, които могат да летят само в пустинята и лятно време да ходим до морето с тях” – така премиерът Борисов коментира на 6 февруари 2012. г. логистичните проблеми със спасяването на бедстващи от наводнение в харманлийското село Бисер.
Сделката за френските хеликоптери е осъществена с посредничеството на оръжейния търговец Николай Гигов. В американски дипломатически доклад изтекъл в Уикилийкс на Гигов е дадена следната характеристика:
¶5. (Секретно//не за чужденци): Николай Гигов е бизнесмен с огромни връзки, чиито законни бизнес интереси, освен Delta G, включват застраховане и частни охранителни предприятия, както и собственост в софийския футболен клуб Локомотив. Има сериозни съмнения, че е замесен в сделки с търговия с оръжие с бившата Югославия в нарушение на ембаргото на ООН, и може да е имал текуща роля в трафика на амфетамини. Има семейни връзки със Сърбия и демонстрира на висок глас антипатия към мюсюлманите. Чрез комбинация от лични връзки и щедри политически дарения, Гигов включва в кръга на „най-близките си лични приятели“ някои от най-могъщите хора в България, като президента Първанов, вътрешния министър Петков и кмета на София Борисов. Наскоро той използва тези връзки като местен представител на Европейската компания за аеронавтика и космос, EADS, помагайки на европейския консорциум да спечели обществената поръчка за снабдяване на българската армия с хеликоптери Eurocopter. Той е работил с General Dynamics за снабдяването на Афганистанската национална армия с български оръжия и муниции и ни е подсказал, че се интересува да бъде представител за Бойнг (Boeing) или Локхийд (Lockheed) при очакваната обществена поръчка на Министерство на отбраната за изтребители… (Пълен превод на грамата в края на статията).
Докладът, подписан от Алекс Караянис е с най-висок гриф на секретност. [06SOFIA1686]. От него става ясно още, че Гигов се е старал да се хареса на американците като ги е предупредил за намеренията на Египет да купи българско оръжие.
Миналата година Биволъ публикува превод на статията на френския журналист Александър Леви, в която се разглежда подробно темата за българо-френските оръжейни сделки:
Прецедентът с хеликоптерите Cougar
Американската дипломация редовно изказва притеснения за прозрачността на процедурите за покупка на военна техника в България, най-вече когато американците не печелят търговете. Така през 2005 г. американският конструктор Сикорски е отхвърлен след като българското правителство решава да купи 18 хеликоптера (12 Cougar и 6 Panther) за 400 милиона долара от филиала на EADS Eurocopter. Американският посланик навремето Джеймс Пардю пише тогава писмо до българският министър на отбраната Николай Свинаров, за да протестира срещу условията на провеждане на търга. Процедурата е окачествена като “предрешена” в телеграма изпратена на 31 януари 2005 във Вашингтон [05SOFIA187]. Той настоява държавният секретар по отбраната Доналд Ръмсфелд да повдигне въпроса пред българския си колега и изказът е доста суров: “Вашето решение да придобиете машините от Eurocopter е резултат от манипулиран и непрозрачен търг”, препоръчва той като “езиков изказ” на Ръмсфелд. Аферата Cougar не безпокои единствено американския посланик. Години по-късно, съмнения за корупция и политически натиск още витаят над тази сделка, която сериозно тежи на бюджета за отбрана. От 18 хеликоптера предвидени първоначално, България получи само 12, а повечето все още не са платени. През 2011 г. страната има само четири Cougar в състояние да летят, тъй като поддръжката на тези машини се оказа твърде скъпа, както и тяхното въоръжение. Във военните среди казват често, че поради този необмислен разход България все още не се е снабдила с модерни изтребители, което пък обяснява допълнително гнева на Вашингтон. Към днешния ден София още не е определила своя избор на изтребители, въпреки интензивното американско лоби, което не престава да работи, за да хвали качествата на F-16 и F-18 втора употреба.
Статия от Александър Леви, Western Balkans Превод: Биволъ
Герой на опасни новини…
Гигов е един от “героите” на сайта “Опасните новини”; който беше затворен от ДАНС през есента на 2008 г. Там беше публикувана статия за комисионните получени от оръжейни търговци и политици от сделката с корветите. От изявления на официални лица стана ясно, че в сайта се съдържа както класифицирана информация, така и неверни, манипулативни твърдения. Въпреки настоятелните въпроси на пресата до момента не е известно кое точно в публикациите се явява класифицирана информация. Намеците на висши военни за комисионни и материални облаги в сделката, направени пред американски дипломати, по-скоро потвърждават изложеното в статията озаглавена:
75 млн евро прибра Николайчо Гигов за френските корвети. Станишев и Първанов също се облажили

Превод на грамата:
S E C R E T SECTION 01 OF 02 SOFIA 001686
SIPDIS
NOFORN
SIPDIS
DEPT. FOR PM, EUR/NCE
E.O. 12958: DECL: 12/19/2016
TAGS: ETTC PARM PTER EG BU
ТЕМА: БЪЛГАРИЯ: ТЪРГОВЕЦ НА ОРЪЖИЕ ПРЕДУПРЕЖДАВА, ЧЕ ЕГИПЕТ „ЛОВУВА“ MANPADS (преносими системи за противовъздушна защита)
REF: A. SOFIA 1119
¶B. SOFIA 1204
¶C. STATE 146913
Класифицирана от Шарже д‘афер Алекс Караянис по причини 1.4 (b) и ((d)).
¶1. (S) ОБЩ ПРЕГЛЕД: По време на среща с един от политическите офицери в посолството, на 18 декември, влиятелен и добре осведомен български търговец на оръжие ни каза, че наскоро е отказал поръчка от Египетското министерство на отбраната за български преносими системи за противовъздушна защита (MANPADS), защото считал разпространението им за риск. Той предупреди, че изглежда, че египтяните смятат тази поръчка за спешна и вероятно ще потърсят MANPADS на други места на Балканите. Посолството има основание да подозира мотивите на източника да сподели тази информация с нас, а ние нямаме начин да проверим достоверността й. КРАЙ НА ОБЩИЯ ПРЕГЛЕД
¶2. (S) На 18 декември Николай Гигов поиска среща с политическия офицер в офиса на неговата фирма – компанията за търговия с оръжие Делта Груп (Delta Group, по-известна като Делта-Джи – “Delta G”). Целта беше да ни информира, че наскоро е получил голяма поръчка от Египетското министерство на отбраната. Бил приел част от поръчката – за танкове Т-2, но твърди, че е отклонил поръчката на министерството за 150 системи MANPADS Стрела. Гигов май не знае за американско-българското споразумение MANPADS, което е класифицирано и в двете страни на ниво „секретност“. Той настоява, че е отказал на египтяните по собствена инициатива, понеже се породили съмнения заради вида на поръчаните ракети и спешността, с която министерството ги е поискало.
¶3. (S) Гигов докладва, че недоумявал защо Египет би поръчал остарелите ракети Стрела (той не посочи специфичен модел). „Ако това е държавна поръчка, попита той реторично, защо да не купят нещо по-добро – системите Игла или Мистрал, или някой Стингер“ Военните самолети са доказано ефективни в неутрализирането на Стрела, каза Гигов – единственото за което стават е да свалят някой пътнически самолет“. Гигов открито предположи, че оръжията може би са били предназначени да бъдат пренасочени на друго място. Когато му беше зададен конкретният въпрос дали поръчката е дошла от Arab International Optronics, фирма-собственост на Египетското министерство на отбраната, която в миналото е купувала MANPADS от България (reftels), Гигов започна да увърта, преди да повтори, че поръчката е дошла от министерство на отбраната.
¶4. (S) Гигов каза, че такива сделки обикновено се придвижват бавно, но отново подчерта, че имал чувството за спешност от страна на Египет точно за тази поръчка. Египтяните не били описали изрично сделката като спешна, каза той, но честите телефонни обаждания и последвалите съобщения го навели на мисълта, че точно за това става дума. Той докладва още, че след като отказал частта от поръчката свързана с MANPADS, египетското военно аташе се свързало с него да му иска обяснения.
Предистория:
¶5. (S/NF) Николай Гигов е бизнесмен с огромни връзки, чиито законни бизнес интереси, освен Delta G, включват застраховане и частни охранителни предприятия, както и собственост в софийския футболен клуб Локомотив. Има сериозни съмнения, че е замесен в сделки с търговия с оръжие с бившата Югославия в нарушение на ембаргото на ООН, и може да е имал текуща роля в трафика на амфетамини. Има семейни връзки със Сърбия и демонстрира на висок глас антипатия към мюсюлманите. Чрез комбинация от лични връзки и щедри политически дарения, Гигов включва в кръга на „най-близките си лични приятели“ някои от най-могъщите хора в България, като президента Първанов, вътрешния министър Петков и кмета на София Борисов. Наскоро той използва тези връзки като местен представител на Европейската компания за аеронавтика и космос, EADS, помагайки на европейския консорциум да спечели обществената поръчка за снабдяване на българската армия с хеликоптери Eurocopter. Той е работил с General Dynamics за снабдяването на Афганистанската национална армия с български оръжия и муниции и ни е подсказал, че се интересува да бъде представител за Боинг (Boeing) или Локхийд (Lockheed) при очакваната обществена поръчка на Министерство на отбраната за изтребители.
Коментар:
6. (S) Смятаме, че с насрочването на тази среща Гигов искаше да спечели нашето благоразположение, но по никакъв начин не можем да проверим фактите в тази история. Той ужасно силно желае връзка с посолството – или с търговски цели или може би като опит да изчисти репутацията си. Може просто да пуска слухове за да ни убеди в добрите си намерения, обаче не възможно и да се отхвърлят твърденията му. Както показват reftels, Египет е традиционен клиент за българските MANPADS и подробностите с които Гигов представя въпросната поръчка биха били много амбициозна измислица.
¶7. (U) XXXXXXXXXXXX
КАРАЯНИС

Хайде да видим дали темата, която се отприщва сега наново на фона на трагедията със загиналите от наводнението, ще бъде за пореден път смачкана като стар вестник, употребяван за задни цели, какво се случи вече веднъж.

15 мнения за “С хеликоптер над придошлата корупция”

 1. Принципно Бойко Борисов беше избран само(ипо поне най-вече в смисъл на 99 процента) с една единствена цел… да изрови, покаже и предаде с доказателства на правосъдието корумпираните,крадливи дела(и хора) на миниум Тройната коалиция и правителството на “царя”, и може би на Гоце (пчакване на тези, които в медийната мъгла и фалшивия пиедестал на “успешния социален президент на всички българи” знаеха що за стока е), но се оказа, че Бойко е по-верен на Червената олигархия и партията-майка закрилница… и не е откъснал мутреснко-комунистическата си опашка от близкото му минало…

 2. Като допълнение на коментара на г-н Инджев относно рискуването на живота на Борисов и пилотите, че това не е първият такъв случай. В предаването на Канал 3 “5 за 4” Сашо Диков беше извадил видео на БГНЕС, в което Борисов гордо завява как е карал със 180 по магистралата. На което като никога един от журналистите го попита “Добре де, това не е ли незаконно?” и Борисов ехидно отвърна, че само “тествали дали асфалта издържа” и как “пратили джип пред колата” да следял за движение в насрещната лента.

 3. Делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се: “Сутринта всички бяхме на крак и чакахме информация. А тя 80% беше невярна или бяха само слухове” … “И когато трябваше да ни подадат някакви данни, да ни предупредят, това не се случи. Водата дойде изведнъж и рязко се покачи, не може това да е просто от реката, язовирът е прелял. Но никой не ни го съобщи.”

  Жител на Бисер допълва, че кметицата на селото Златка Вълкова се опитвала да получи информация от Гражданска защита. В 7.30 ч. оттам само й отговорили, че жителите на селото трябва да следят реката. “И по-малко от час по-късно дойде водата, започнахме да се давим, без да сме подготвени.”

 4. Такъв си ни е премиерът. Нито хорце му тропна,както си е обичая, нито на лов отиде, както си е обичая, даже едно магаре не е подарил, а се чекне на разни хеликоптери и се прави на безстрашен и важен. “Не е страшно да умреш, страшно е, когато умираш, да видиш, че на никой не му пука за теб.”

 5. Ами аз какво да кажа за 260 км.ч….Ама сме прости,прости…та чак тъпи,ама как ще гледаш ти такава пишман-простотия постоянно,абе този поне да беше мутра,ами то кво -пожарникар се прави на мъж…мани-мани,че и аз гласувах за тях..ама всички сме такива…Накарах ме децата си да избягат в чужбината,вместо да ги възпитаваме да стават хора и да мислят,да се борят за това което имат….ние кво-ги поощряваме да ходят на гурбет…а тук да става каквото ще…Мутри,кви мутри бе,кви филми,мишоци нещастни родени от бащи страхливци и майки,който един хляб немогат да замесят…Ето това е нашата нация…еми ще се давим и още ще се давим,защото това заслужаваме.А сега наздраве за бог да ги прости,обаче дали на нас живите ще ни прости тъпотията и простотията.НИКОГА !

 6. Корупция ,невежество,унижение,нихилизъм,безбожие!
  Въпросът за “алтернативният проект”,обаче ,остава да виси със страшна сила…

 7. Господин Маринов, като премиерът ти, долетя като сокол, рискувайки без нужда живота на пилотите, съживи ли мъртвите ни сънародници? Досега само един човек е съживявал мъртви и той не се казва Бойко Борисов. Ти явно си бил голям смелчага щом нямаш страх от смъртта, дори имаш собствена рецепта как да мреш – лягаш на Дондуков и мреш, а на Бойко Борисов ще “му пука за теб”. На Бойко Борисов ще му пука за теб, колкото след месец за днешия сняг!
  А дали е било такова мнението за смъртта на починалите наши сънародници, това знаеш ли го? Много лесно се разпореждаш с чуждия живот и нещастие. Да беше казал поне едно – Бог да прости нашите сънародници! Не те е срам!

 8. Uvajaemi g-n Indjev,
  Priblizitelno ot sedmica ne moga da 4eta bloga Vi. Nqkoi ot abzacite i zaglaviqta sa ok, no ostanaloto e samo kvadrat4eta. 4akam s netarpenie otnovo da moga da Vi 4eta. Blagodarq Vi! Pozdravi, Nikolay

 9. Има един разказ на Илф и Петров, казва се “Всеобхватното Зайче”. Винаги, когато за пореден път ни натресат (или той направи това сам) колко вездесъщ е Вожда ни се сещам за този разказ. Илф и Петров обаче ще останат в историята с брилянтните си произведения, докато Тиквата ще бъде изучаван в учебниците като поредната мутра, която зомбирания ни народ е дарил с власт. Жалко и смешно е колко сме податливи на манипулации, и то от най-ниско, битово ниво. Радваме се на троишички, които вземат от нас самите, за да ни ги подадат обратно като най-висша благодат.

 10. Към Nikolai:

  Вчера,часове наред, имаше някакъв срив на vivacom и самият аз нямах изобщо интернет, но вечерта се оправи…
  Иначе нямам представа за проблема Ви, но си мисля, че трябва да има някаква причина при Вас, защото нямам други подобни оплаквания.
  Ако греша- в смисъл,че действително има проблем от страна на блога, ще търся съдействието на администратора.

 11. Прав сте г-н Сотиров. Но не мисля, че е добре да се дърлим над гробовете на хората. Които, между другото са с два по малко. За единия случай самолет летя до Бургас, а за другия до Гърция. Ама може и да си прав, може пък просто да си е правил пиар, популиста му с популист. То и акъла му е толкова, наистина не е завършил престижен университет нито в Москва, нито в Лондон. Даже не съм сигурен дали може да си вързва и вратовръзката. Тиква, кво да го правиш. И се фука.

 12. По повод на новите назначения на Президента:този генерал(бивше ОВЕННО аташе) не се бил боядисал(боядисал си само косата),иначе си останал комунист.Впрочем какъв да е?Тая държава се управлява от едни и същи хора от 09.септември 1944г. досега.А др.Топалов е вечната Амбър-все около кацата с мед-и при Т.Ж.,и при дядо Беров,и при комунистите,и при кой ли не.Все на служба-я директор на народната библиотека,я посланик,я общински съветник.Без служба не е останал.И сега не му се седи на една пенсия.Уж демократ,пък не иска да отиде на свободния пазар на труда.А свободният пазар на труда е един от маркерите на демокрацията.

 13. У нас е винаги така: като не можеш или не знаеш как да си вършиш работата, ходиш да се моткаш при другите и да даваш съвети.

 14. Каквото и да се пише, и говори единственият министър председател на България, който се е опънал на Русия е Иван Костов, става дума за времето след 1989 г.
  Русия и нейните протежета убиха може би най-достойният български държавник Стефан Стамболов.
  Русия с нейните протежета Овергаз, Булгаргаз, Лукойл, абе всичко, което е на газ и ойл.
  Ако искаме, истинска, незвисима България, достоен член, равен с другите в Европейския съюз, трябва, колкото и в момента да сме малко, да поставим пред обществото въпроса с Русия назад в небитието, или напред без Русия.
  Нека започнем премахвайки чучулото, наречено паметник на МОЧА.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.