Властта обеща най-сериозно да каже за АЕЦ “Белене” не по-късно от 1 април

Като съм казал „А”, да продължа и с „ЕЦ”.

Само преди ден вицепремиерът Дянков опроверга началника си Борисов за крайния срок за окончателното решение на правителството за проекта АЕЦ „Белене”, измествайки го някъде в „във втората половина” на годината”, докато по сметките на премиера Борисов това решение трябваше да се е случило преди седмица. Не се съмнявам, че това беше „контролирано изпускане на информация” от язовира с мътилката около тактиката и стратегията на правителството относно руските енергийни проекти. Така се зарибяват шарани в нашата държава.

По този повод, както и във връзка с репликата на Дянков за многократното отлагане досега с нови и нови срокове, направих вчера аналогия с лъжливото овчарче. В приказката то успява да излъже само два пъти и на третия път вече никой не му вярва. А в случая лъжливото премиерче ни лъже цели „седем –осем пъти” (по оценка на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков).

И ето че приказката продължава. Същият Дянков този път опроверга себе си. Нямало да е някъде през втората половина на годината, а доста по рано ( позволих си да предположа и дори да предложа края на април във връзка с годишнината от катастрофата в Чернобил). Почти съм познал, включително и по въпроса за символиката, но не чернобилската, а „приказната” . Познал съм по отношение на символиката около лъжата. Защото Дянков се коригира и ангажира с конкретна дата: крайният срок този път се очертавал да е 31 март.

Както знаем, след 31 март, ако няма някакво извънредно разпореждане на Бойко Борисов да се гласува промяна в календара, следва 1 април. Много подходяща дата за важно съобщение от страна на лъжливото премиерче, което с присъщото му чувство за хумор се очаква да обяви:
„Днес, на празничния на 1 –ви април, тържествено оповестяваме, че досега се шегувахме, но вече няма майтап: обещаваме да помислим сериозно кога да обявим крайния срок за нашето решение”.

 

13 мнения за “Властта обеща най-сериозно да каже за АЕЦ “Белене” не по-късно от 1 април”

 1. Днес в България е пристигнал г-н Морнингстар, съветник по енергийните въпроси на г-жа Клинтън. Едва ли той ще обсъжда само проучването на шистов газ у нас от Шеврон. Вероятно ще се обсъждат и въпроси свързани с ядрената енергетика, които могат да бъдат и приоритет…

 2. Формално, в този случай, на Дянков може да се вярва повече, отколкото на лъжливото премиерче, защото тъкмо се връща от Москва, но … до 1-ви април има още мнооооого време. Има следи и за промени в твърденията на Дянков по въпроса за АЕЦ “Белене”. Както например, че нямало да даде нито стотинка държавна пара за него ама се дава. Не ли? “Най-доброто предстои”, както се казва в една реклама 😉

 3. Малко допълнение:

  „Днес, на празничния 1 –ви април, тържествено оповестяваме, че досега се шегувахме, но вече няма майтап: обещаваме да помислим сериозно кога да обявим крайния срок за обявяване на крайния срок (тук може да последва зацикляне – колкото пъти е необходимо) за нашето решение”.

 4. Ако искате да знаете сегашното правителство е изключително праволинейно в твърдостта да се отмята, така че какво искате да се отметнат от твърдостта си?

 5. Според мен, основният препъникамък за руснаците е все-още липсата на държавни гаранции от страна на България за АЕЦ-Белене. Доколко може да се вярва на обещанията на Дянков за това, че никога няма да предостави държавни гаранции, показва инцидентът от началото на април, 2011 г.:
  с email от САЩ Дянков най-безцеремонно – в тандем с Борисов и през главата на Трайков – даде своето “да” за подписването на допълнение 12 за АЕЦ “Белене”,а в същото време Борисов направи последно предупреждение (“жълт картон”) на Трайков.

 6. Факта, че се тровехме заради руснаци не означава, че трябва да се тровим заради американци.

 7. Лъжите, липсата на гражанско общество, “контролираното изпускане на информация”, зависимостите от Кремъл /където Дянков беше привикан спешно, та не можахме и ден да се порадваме на посещението на Клинтън/ и пр. – всичко е идентично със соц-а, обаче най-характерната е прилика е фалита на държавата, но няма кой да спре лъжливото премиерче.

 8. Към Милен:

  Пропускате основното: съветското отравяне на България е факт с огромни, доказани мащаби, докато хипотезата за американското злодейство е голяма, колкото онази прословута еднометрова плоча на загинали пилоти на държавата САЩ ( на която България е обявила война), спрямо 37 метровия монумент във възхвала на окупационната сила СССР, обявила война ( без нито една жертва на българска земя) на коленичилата пред нея България.Точно толкова нелепо е и Вашето сравнение- още повече, че става дума да не се забранява на България да узнае дали разполага с предполагаемо огромен природен ресурс ( най-малкото като коз за енергийната си независимост пред Москва), за да мисли изобщо дали, кога и как да го използва.
  Моля, не ми се позовавайте на Уикепедия за пропаганда на нещо, което дори на теория е забранено да се случи тук.
  Публикувал съм многократно подобни твърдения за неизбежния апокалипсис при ДОБИВ на шистов газ, но нямам намерение да Ви служа за трибуна за стотен път.
  Пратете си откритията, направени в Уикепедия, на БАН. Обърнете се към онези десетки български учени, които вече застанаха с имената си под колективно разработени аргументи в полза на обратното: че фракинг у нас се практикува от 50 години и забраняването му като метод за проучване е очевидно безумие.
  И една прогноза: “триумфът” на Борисов със средновековната по своя манталитет забрана да се проучват природни богатства в България ще се превърне в негов позор, когато той ще трябва да си признае “грешката” и благоволи да се съгласи, че има някакви нови причини да се преразгледа унизително наложената на Народното събрание задача да забрани да се мисли по въпроса за този природен газ.
  В момента въпросните “причини” се издирват спешно…

 9. „Днес, на празничния на 1–ви април, тържествено оповестяваме, че досега се шегувахме, но вече няма майтап: обещаваме да ви cъoбщим кpaйнoтo cи peшeниe на 30 фeвpyapи 2013г.”

 10. Една подробност от изказването на Морнингстар-а именно, споменаването на ядрената енергеника като елемент от енергийната независимост- ме кара да си мисля, че проектът АЕЦ-Белене е гвоздеят на програмата на посещението му. Ролята на Дянков ми напомня за тази на прехваления банкер от близкото минало проф. Тодор Вълчев, който успешно и професионално изпълни техническата част по фалиране на банките и след това емигрира. Очевидно, въпросът за държавните гаранции е задържащият елемент, който отлага старта на проекта АЕЦ-Белене. Даването на подобни гаранции от страна на България би означавало край на политиката на финансова стабилност (“гордостта на правителството”), защото автоматично следва понижаване на кредитния рейтинг на България с няколко степени и неотклонно поемане по пътя на Гърция. Смущаващата разлика с Гърция е,че не сме в еврозоната, за да очакваме европейска помощ, а и коланите вече са затегнати на последна дупка. Това е, според мен, възпиращата сила, която отлага съдбоносното национално предателство.

 11. МИЛЕНчо, руснаците и сега продължават да те “тровят”, но ти очевидно не го усещаш. То е като наркоманията – за момента даже ти е хубаво.
  Ама то да го проумееш “не става само с ядене – трябва и …”
  🙂

 12. Добре би било Ричи(Ричард Морнингстар)да им стегне обръчите на нашите твърдоглави просъветчици(русофили,ако звучи по-модерно и по-възрожденски,същевременно).Трябва да се даде отпор на руските домогвания да се влияе на българската енергийна политика.Руснаците действат против шистовия газ,за да ползваме техния заробващ внос на газ.Така,едно време,не ни даваха да внасяме западни коли,за да купуваме руските боклуци(Лада,Москвич,Запорожец).У нас всички лошотии са дошли от Москва.Ех,да беше Рони(Роналд Рейгън-най-великият американски президент) жив-щеше да ги постави на мястото им тия болшевишки изчадия…

 13. Фракинга за шистов газ е изключително мръсна и опасна технология и се чудя вече повече от месец,как многоуважавания от мен И.Инджев го защитава!? Наи-смущатаващото е,че сега в нашата Добруджа се дупчи от руска ли,таджикистанска фирма ли беше(работниците с униформи на нашата Овергаз),а не се разследва и оповестява този факт. за Белене вече е ясно,че Морнингстар ни я натресе!Да ни е “честито”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.