Осветяват МОЧА, но го обсъждат на тъмно

Публикувам факт, който, бас държа, не знаете: на тъмно се обсъжда конкурс за съдбата на най-ярко осветения монумент в България, за чиято охрана с прожектори се харчат безумни средства само и само някой българин да не оскверни символа на съветската окупация в центъра на София.

Обърнете внимание: няма друг обект в България, смея да твърдя, за който се хвърлят такива усилия и средства ( кой плаща?) по охраната му с помощта на мощни прожектори. Съседният национален стадион „Васил Левски” се осветява с подобни съоръжения за броени часове веднъж на няколко седмици и само в рамките на съответното спортно събитие или концерт, от които има постъпления, финансиращи разходите за електричество.

Монументът на окупационната червена армия ( МОЧА) се къпе обаче в светлината на прожекторите от тъмно до светло всеки Божи ден от години. Това не попречи глутница бездомни кучета да ме нападне там в снежната вечер на 6 февруари – за сведение на общината, която уж се бори успешно с тази тъжна напаст, напомняща за това в какъв кучкарник живеем.

Но мен -кучета ме яли. Другаде е заровено кучето, както казват в Русия.

МОЧА е очевидно най-ценното съоръжение за нашите власти – местни и централни. Пазят го,осветяват го като приоритетен обект и го обсъждат на тъмно. Време е да осветлим по въпроса гражданите за онова , което от тяхно име, но без тяхно участие, замислят властите.

8 февруари 2012
До Йорданка Фандъкова Кмет НА Столична община
ДО ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Копие до:
Елен Герджиков, председател на СОС
Вили Лилков, зам.-председател на СОС
Николай Стойнев, зам.-председател на СОС
Малина Едрева, общински съветник
Прошко Прошков, общински съветник
Ангел Джамбазки, общински съветник
Относно: подготвянето на ПРОЕКТ НА КОНКУРСНА ПРОГРАМА „ИДЕИ ЗА ДОИЗГРАЖДАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ ГРАДСКИ ПРОСТРАНСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА КНЯЖЕСКАТА ГРАДИНА”
УВАЖАЕМА Г-ЖО ФАНДЪКОВА,
Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия (ПСА) в София има изключително голям интерес към действията на СО и другите отговорни общински и държавни институции, които касаят взимането на решението относно съдбата на ПСА в София. На последното заседание на СОС преди лятната ваканция, през юли 2011, г-жа Малина Едрева заяви, че през септември СО ще организира нов публичен дебат за съдбата на ПСА и ще обяви конкурс за Княжеската градина. До момента този поет пред гражданите на София ангажимент не е изпълнен.
Ние, членовете на гражданската инициатива за демонтиране на ПСА в София, много благодарим за това, че СО сериозно и отговорно се отнася към този важен за София въпрос и го обсъжда с (копие от
преписката получихме от наш източник по неофициален път) Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) в частта касаеща подготовката и организирането на конкурса. Във връзка с това настояваме за следното:
1) Да бъде дадена пълна прозрачност на подготвяния конкурс за реформиране на Княжеската градина, документацията по подготвяне на конкурса да бъде достъпна на сайта на Столична община на всеки един от неговите етапи.
2) Да се проведе нов дебат с гражданите на София, които имат отношение съм мястото на ПСА в столицата.
3) Представители на гражданската инициатива за демонтиране на ПСА да бъдат част от работна група по изготвяне на заданието на конкурса, което до момента е подготвено по начин, който е силно в ущърб на проектните предложения, които не включват запазването на паметника. Всъщност подготвеното засега задание дава предимство единствено на проектни предложения, които съхраняват наличието на ПСА в Княжеската градина. Това е видно от текста по-долу:
Предложение на НИНКН за преформулиране на текста на т. 1.1.2 гласи:
„Да бъдат предложени идеи за развитие на архитектурно-художествената и паркова композиция на градината, отчитайки различните периоди в нейната история. Да се потърсят начини за събуждане на обществената памет за метаморфозите, през които градината е преминала от нейното създаване до наши дни, с респект към автентичните следи от всички исторически пластове в развитието на градината„.
Г-жо Фандъкова,
Имаме молба към Вас– да наложите на столичната администрация и СОС да си сътрудничат с гражданите на София във връзка с този наболял и силно интригуващ въпрос като мястото на ПСА и да изискате от подчинените Ви в СО да взимат решения като предварително информират гражданите
Инициативният комитет за демонтиране на ПСА има ясна позиция. Въпрос единствено на демократичен подход на столичната администрация е да НЕ изключва гражданите от участие по решаването на въпроси, които са от такава значимост за обществото като мястото на ПСА в столицата на България.
В очакване на Вашия положителен отговор.
С уважение:Валентина Маринова, председател на Инициативния комитет за демонтиране на ПСА в София

29 мнения за “Осветяват МОЧА, но го обсъждат на тъмно”

 1. Ето едно интересно предложение на жирналиста Христо Христов
  http://frognews.bg/news_42651/Jurnalistat_Hristo_Hristov_Samo_3procenta_ot_arhivite/

  …….В София да издигнат паметник на Георги Марков
  Би трябвало вместо паметник на съветските окупатори, в центъра на София трябва да се издига монумент на писателя Георги Марков като събирателен образ на българската съпротива срещу комунизма”, категоричен е Христо Христов, който в детайли разследва обстоятелствата около убийството на дисидента в Лондон. „Разследвал съм съм случая Георги Марков в контекста на политиката на БКП и ДС спрямо емигрантите. Марков е от новото поколение емиграция, която има представа и информация какво се случва в страната. В „Задочните репортажи” той коментира системата на комунизма в България и критикува персонално Тодор Живков, когато в страната има култ към личността на Първия. Много документи около този случай са унищожени. Самият аз водих дело срещу Национална разузнавателна служба, по времето на ген. Кирчо Киров. Той отказваше да ме допусне до архива, но беше осъден във Върховния административен съд. Получих 100 тома документи през 2007 г. Включително и досието на агент Пикадили – Франческо Гулино, единственият заподозрян по случая от българското и британско следствие. Пикадили агент, който е приеман от началника на разузнаването, преминал е специално обучаване по време, когато ДС извършва подготовка за „неутрализирането” на „Скитник“. След това агентът е награден с 2 ордена и до 1990 г. е канен многократно в България на почивки. Пред ръцете ми са минали стотици досиета на агенти, но подобно отношение към агент не съм срещал. Двама президенти – Желю Желев и Петър Стоянов обещаха да извадят истината, но това така и не стана. Досието на „Пикадили” не беше предадено на Скотланд ярд през 1993 г., за да се установи каква е точно ролята на агента. След пенсионирането на следователя Богдан Карайотов през 1999 г. следствието се води формално. След случая „Литвиненко” в Англия през 2006 г. Скотланд ярд отново поднови интереса си към случая „Марков”, тъй като и двата са идентични и са пробив във вътрешната сигурност на Великобритания, това са терористични актове. За жалост Георги Марков навремето, за разлика от Литвиненко, не е имал 15 дена на разположение преди смъртта си, за да разкаже с кого се е срещал и какви са подозренията му. Една от целите на ДС, когато Марков отказва да се върне в България, е той да бъде компрометиран и да бъде внушено на Скотланд Ярд, че е агент на специалните служби. Това е била мръсната игра на репресивния апарат. В архивите на ДС няма доказателства, че Марков е агент, напротив по документите на ДС той е смятан за персонален идеологически противник на комунистическата власт. Той е показал пътя към съпротива на българската интелигенция, което автоматично е задействало червената лампа в главата на ДС. ……….

 2. Те осветиха с мощни прожектори и паметника “Альоша” в Пловдив, та да се вижда и нощем на звездното небе – сякаш не ни стига терора да го гледаме денем от всяка точка на града! – и да напомня кой е истинския господар на овчедушна България; какво остава да осветят ПСА, който, за късмет на софианци, се вижда само наоколо, понеже не е турен на високо; дали тия идиоти няма да се фанат ако им се подхвърли тая идея: да пренесат ПСА на по-високо място, примерно, на Витоша, на Бузлуджа или на Шипка, та уж да се вижда от цяла България?! Веднъж София да се отърве от него, а пък после, като е на високо някъде, наште събратя ромите ще му видят сметката, щото много метал има в него, ех, колко много метал има в него… 🙂

 3. Прочее, а и за осветяването на пометника “Альоша” в Пловдив нощем кой ли плаща? – би следвало и за това да се попитаме след като тия дни научихме, че и той вече се осветява нощем с най-мощни прожектори, та да се вижда в целия град на фона на тъжното пловдивско небе! Аз примерно, като данъкоплатец, не ща мои пари да идат и да се трошат нахалост за осветяването на паметник на окупаторите, оскърбителите и унизителите на цяла България!

 4. В СОС представителите на синята опозиция разполагат едва с няколко анемични гласа. Останалата пасмина се състои от червени измекяри, продажни “лобисти” и овце-ГЕРБеристи. Фандъкова е кукла на конци и не си мърда пръста без конкретни указания от Вожда. Последният /ако не трябваше да се съобразява с Кремъл/ по-скоро би заменил основната скулптурна група на МОЧА с равна по размери статуя на любимия му правешки селяндур.
  Реално обществен натиск, осъществен чрез публично изразена,категорична позиция на софиянци, отсъства. При така създалата се ситуация, по мое мнение, демонтажът на МОЧА се отлага до следващо /благоприятно/ пренареждане на политическата конфигурация.
  Съществува чисто теоретична възможност за радикално решение на казуса по инициатива на Президента, но относно този вариант, аз лично съм скептичен /нищо лично/.

 5. Интересува ме, как така няма информация за такъв ултра значим конкурс в гилдията на архитектите?

 6. Здравейте антикомунисти!
  Аз съм на 29 години и честно да ви кажа, омръзна ми вашата инициатива. Силни сте на думи, добре владеете словото… и тук се изчерпвате. Когато дойде време за активно мероприятие се криете като мишки! Понякога си мисля колко вреден е интернет. Той ви дава възможност да бъдете активни граждани, докато си дремете под завивките. Жалка картинка. Но не ви пука, че внуците ви и правнуците ви ще си играят около паметника. За вас е важно да си начешете крастата в интернет.

 7. Към Миглена:

  Може ли малко по-конкретно да кажете кой точно се крие като мишка- появете се като лъв(ица), дайте личен пример и елате на събитията ни в студа сред агресията на разни типове с червени знамена.Или сте от тях и обобщавате по тази причина?
  Освен това не ясно с какво Ви пречи някаква инициатива, която Ви е омръзнала- да не би някой да Ви я натрапва – интернет е океан от възможности, а избирате една, за да я оплюете като “омръзнала” Ви?! И това ако не е точно чесане на езика…
  И да Ви кажа: направо си е нахално да кажете на хората, които са се ангажирали с една кауза, че не им пука за нея, защото прекалено им пука до степен, че са Ви омръзнали.

 8. Към Миглена:
  Ние не правим “активни мероприятия”. Тях ги правят едни други хора, по един друг начин. Вие да не сте от тях?
  Трябва да благодарите на г-н Инджев, че публикува такива коментари като вашите.

 9. А сега разбирам защо правителството е направило предложение за отпадане на член 120 а от Закона за енергетиката с законопроекта внесен на 23.01.2012г.в Парламента от МС
  Цитирам :
  Чл. 120а. (Нов – ДВ, бр. 74 от 2006 г., в сила от 08.09.2006 г.) Потребителите на електрическа енергия не заплащат такса за средствата за търговско измерване. Сега с параграф 110 този текст отпада.Виж в сайта на Народно събрание.
  Сега 3 000 000 /три милиона / електромера /българи/ по 50 /петдесет/ лева на година средно ще осветим цялата София.Този закон също е политически, а не архитектурен.А може с тези пари да се изгради и терминал за втечнен газ, но парите са за частните компании ЧЕЗ, ЕОН и др., които не са руски.Всичко е пари, а останалото е пиар за димна завеса на реалните факти.

 10. МИГЛЕНче,
  Убеждението ти, че моите “внуци и правнуци ще си играят около паметника” направо си намирисва на вярата в Хилядолетния Райх.
  Sancta simplicitas!
  🙂

 11. Иво,
  Може би трябваше да започна с това, че редовно (досега поне) чета блога ви, да спомена, че аз и родителите ми сме “за” каузата, но това, което започва да ме притеснява е че всичко се губи в думи, думи, думи….

 12. Мигленке, ти си на 29 години колкото аз съм на 29 месеца, но нейсе. Във всеки случай инициативата ще ми омръзне, когато успеем да бутнем МОЧА и нито секунда по-рано.

  P.S.: Като чувстваш вреда от интернет защо го ползваш?!

 13. До Миглена: Това, което сте го казали с повечко думи, Карл Кауцки (“широк социалист” според нашите соцканони), го е казал съвсем кратко: “Движението е всичко, крайната цел е нищо”. А за внуците и правнуците, играещи около паметника, можем да се позовем на Чарлз Чаплин: “Една вана, един сапун и едно бебе – имаме комедия”.

 14. Като се има предвид, че допреди 22 години нямахме право дори да мислим, то днес, с възможностите за анонимни дискусии в интернет и за открито симпатизиране на една или друга партия, сме доста по-напред в развитието си. Откъде искате да знаете къде ще сме след 22 години? Светът се върти и ние с него. Аз съм оптимистка, че дотогава ще е израсло още по-свободно поколение, което няма да търпи да му изопачават историята така безочливо, както нас ни будалкат от 1944-та. До пет години ще съборим МОЧА с помощта на Плевнелиев, който вече открито говори за съветското робство (тема-табу до неотдавна!)

 15. Я ми кажи, МИГЛЕНче, като как ти и родителите ти сте “за” каузата? Как провеждате своето “активно мероприятие”?
  Среща ли сме се пред МОЧА? Нещо не си спомням.
  🙂

 16. Здравейте,от Варна сън!!Много бих желал да се запозная с мои съграждани които имат негативно отношение към така наречения пантеон в средата на Морската градина,който възхвалява комуноидни терористи …!!Няма да е лошо на някоя сесия на ОНС да развалим спокойствието на общинските лемури!!Ако трябва ще поканим и Христо Явашев да покрие срамният варненски МОЧА…!!!

 17. Днес, от 20 часа по БНТ 2, ше бъде излъчено интервю с Иво Инджев, Кубер Сапарев, Венцислав Кръстев и Валентина Маринова относно инициативата за демонтиране на ПСА (паметника на съветската армия).

  Интервюто е по повод резултатите от анкетата на същата телевизия, на тема:
  “Какво бихте искали да се махне от София завинаги”. Както знаете, отговорът Е:
  Да се махне “ПСА”- това мнение спечели убедително с 42%.

  Интервютата с различните участници продължиха почти час. Днес предстои да видим част от тях макар и по канала на БНТ, до който няма достъп публиката на територията на цялата страна.

  Да се надяваме, че БНТ ще намери начин да оповести на своята аудитория ако не мнението на участниците в инициативата, то самият факт от анкетата, която разбива на пух и прах основната защитна теза ( подсказана от самия руски посланик Юрий Исаков) на почитателите на съветската окупация: че само “шепа маргинали” в България желаели преместването на монумента!

 18. Към Миглена, още и още думи, „ситни, дребни като камилчета”:
  „Какво е думата?, пита един. – Вятър, който връхлита, отговаря мъдрецът.
  – И кой може да го обуздае?, питат го отново. – Написаното.” (Арабска)
  „Капка по капка вир става. ” (Българска)
  „Водата дълбае камъка не със сила, а с постоянство.” (Японска)
  „Дума дупка не прави, но праща хабер.” (Българска)
  „Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си.” (Конфуций)
  „Революционно действие е да казваш истината във времена на универсална измама” (Джордж Оруел)

 19. До Валентина Маринова:

  Уважаема г-жо Маринова,

  тъй като не съм в България и поради това мога да гледам български канали единствено през интернет, моля, да посочите повече детайли за предаването, в което ще участвате Вие, г-н Инджев, г-н Сапарев и г-н Кръстев. Направих опит да открия предаването. За съжаление, в програмата от 09.02. от 20 ч. бе посочено предаването: “Местно време – пряко предаване от Пловдив”, което продължава до 20.30 ч. Очевидно, че става дума за друго предаване. Благодаря Ви предварително.

 20. @МИТАКА-КОТАКА
  В групата за демонтиране на МОЧА имаме много съмишленици от Варна. Ето част от тях, когато на 7-и септември те струпаха своята грамада в памет на Георги Марков:
  https://picasaweb.google.com/102129902214792160705/Gramadata07092011#5707459788678706866
  А ето и линк към групата ни,която още попълваме и възстановяваме, след като беше атакувана и изтрита през м. ноември:
  https://www.facebook.com/groups/demontirane/

 21. Антикомунист беше Вацлав Хавел и никой не го обиждаше,той ще остане в световната история,като изключителна личност.Забелязала съм тактиката на българските комунисти да дискредитират всяка антикомунистическа проява и понеже доста са невежите като Миленка,тази тактика е много успешна.
  Демонтирането на паметника е тест за демокрация и свобода на българския дух.

 22. До митака-котака:
  Браво на теб – сигурен съм, че ако всчки вярващи в каузата, направят по нещо, един ден ще можем да видим милата си родина свободна от руснаците и техните български лакеи. Успех в начинанието!

 23. Тодоре,не са проблем русанците ,а руските комунисти,нормалните руснаци не са проблем за никого.Подпомагани от техните български малоумници.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.