На премиера му потънаха подводниците

Ако перифразирам известния надпис на клоната на хан Омуртаг (край барелефа на Мадарския конник, създаден по времето на хан Тервел в чест на победите му над Византия) , в днешния свят на преките телевизионни включвания се получава следния поствизантийски ефект: „Журналист и добре да си живее умира „ ( от срам, ако не е опериран от това нормално човешко чувство).

Съчувствам искрено на колегите от Нова телевизия, които нямаше как да прекъснат тирадата на афектиран жител на наводненото село Генералово, който нарече в ефир Генерала „плъх, който се крие”. Трябваше да го изслушат, макар да съзнаваха как предизвикват „гнева на Ахила” от този пробив в неговата кръгова отбрана срещу критиката.

В още по-конфузна ситуация изпадна днес Николай Бареков, неофициалният медиен център-нападател на правителството и лично на премиера Борисов. Защото беше попарен в ефир от  кмета на Харманли Михаил Лисков, който косвено направи за смях министър-председателя с документ, доказващ, че в язовир „Иваново”, отнел живота на 8 души в село Бисер, наистина военните са се занимавали с подводно дело. Поразеният Бареков спонтанно отбеляза този факт, но направи всичко възможно да отклони вниманието от „дребната подробност”, че подигравката за язовира като евентуално място за учение на „подводници” си има автор и това изобщо не са „медиите”, както два пъти се опита да внуши водещият. Ето за какво става дума в публикация на в. „24 часа”:

„Борисов: Армията в язовира подводници ли ще държи?!

Сряда, 8-ми Февруари 2012,
За какво й е на армията язовир за напояване – да си държи там подводниците ли?
Така премиерът Бойко Борисов коментира пред БНТ разгорелия се спор чий всъщност е язовир “Иваново”, който заля с. Бисер в понеделник. По-важното било да се разследва кой и как го е стопанисвал през годините.
Язовирът не е на Министерството на отбраната, съобщи военният министър Аню Ангелов след заседанието на МС. По думите му “ведомството не притежава нито един язовир, не е строило язовир, не се занимава с напояване, производство на ток и отглеждане на риба”.
По повод на заявеното от кмета на Харманли, че министерството притежавало 28 дка от водите на язовир “Иваново”, Ангелов каза, че язовирът е сложно хидротехническо съоръжение, което не може да се разделя по такъв начин – стената на един собственик, водата на друг, а дъното на трети.
В писмо до МО от декември 2010 г. областният управител Румен Данев е поискал армията веднага да оправи пробойните в язовира. Писмото бе разпространено от БСП във вторник с коментар, че МО крие своя отговор.
Вчера военното ведомство предостави копие от въпросното писмо. В него министър Ангелов категорично отрича на МО да е предоставян за управление какъвто и да е язовир. Той цитира нотариален акт №0567/2003 г., според който собственик на водоема е община Харманли.
“Нито една държавна, общинска администрация или фирма като “Напоителни системи” не може да представи засега документ за собственост на язовира, съобщиха от Окръжната следствена служба в Хасково. По разпореждане на прокуратурата институцията води разследването за скъсването на язовирната стена.
Оглед на място все още не е направен заради лошото времето. “Това обаче не е фатално – пробивът на дигата е факт и няма да избяга”, уточниха разследващите.
ЛЮБОМИР ДЕНОВ, НИКИ ГРУДЕВ

Днес обаче не другаде, а по най-ясно заявения като проправителствен канал ТВ 7 , един документ направи за смях тезата за „подводниците”, лансирана на подбив от „Генерала”, когото неговият ординарец в ТВ 7 панически се опита да прикрие. Съответно в сайта BNwes, който е част от същата пропаганда,се появи следното лаконично съобщение без коментар (цитирам го само в частта, свързан с темата тук):

„Кметът на община Харманли Михаил Лисков показа документи, които доказват, че язовир „Иваново” се намира в границите на учебен полигон Корен.
Стената на язовира-убиец се скъса в понеделник и триметрова вълна заля село Бисер. В трагедията загинаха 8, а двама се издирват.
“Иваново” е бил използван от военните за обучение в подводно кормуване и десант, разказа кметът в предаването “Гореща точка” на ТВ7.
За военни тренировки са били използвани и другите два язовира в съседство.”

А темата тук не е изясняването на собствеността върху язовира, а уязвимостта на официозната пропаганда, бореща се да лъска образа на своя началник. В случая една от „екзотичните” аналогии от арсенала на Борисов за стрелба срещу критиките му рикошира с неговите камъни, по неговата глава. Той без да иска направо „позна” за подводниците в язовира, но Бареков побърза да прехвърли гафа на „медиите”, от чието име иначе обича да говори като самозван защитник на свободата на словото.

А колкото до самия гаф със сбъднатата метафора на Борисов, сам по себе си той не е кой знае каква изненада. Защото сме свикнали премиерът да сипе нелепости как властта „лови снежинките” във въздуха и веднага да последва снежен ад по пътищата или пък да обявява, че въпросните пътища са „излизани”, а само час по-късно да настане бедствено положение по магистралите. Само че този път не природата приземява самохвалството и нахаканото му говорене, а един документ, показан от червен бивш кмет пред собствената му телевизия и пред занемелия от неприятна изненада пропагандатор на властта в телевизионния национален ефир.

От тази „дреболия” с подводниците ( със сигурност Борисов ще я „прескочи” отново като скъсани гащи) ми се иска да се върна към наистина големия въпрос за собствеността на държавата върху онзи „гьол” в Белене. Запитан за евентуалното му разрастване в АЕЦ „Белене” и дали ще се намери инвеститор за подобно начинание извън предлаганите за целта руски милиарди, на 26 февруари 2010 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се изказа в стила на началника си: „ ами ако падне луната?” ( разбирай- „хайде да не гадаем глупаво”). Силно се надявам и неговата „шега” да не вземе да се сбъдне – чак луната няма да „падне”, но учените не изключват катастрофа с астероид. Метафорично казано, приблизително такъв ефект, макар и не моментален, би имал за България сблъсъка с обсебващ българската енергетика и икономика изобщо окончателен договор за строеж на нова ядрена централа в Белене, замислена като връхна точка на руската стратегия за превръщане на страната ни в база на руската имперска политика за проникване в ЕС и НАТО.

19 мнения за “На премиера му потънаха подводниците”

 1. И армията и държавата си имат главнокомандуващи.
  Еднозначно: Главнокомандуващият носи отговорността! Той точно за това е на тази длъжност. Ако не може, да си ходи.

 2. Здравейте, г-н Инджев,
  Поздравявам Ви за прецизния анализ и за тънката ирония! На път сте да въведете още един термин в тъжния ни политически живот. “Лъжливото премиерче” ежечасно потвърждава точността на капата, скроена му от Вас.
  Дребна подробност е фактът, че в язовира до военния полигон “Корен” няма как да плават подводници на ВМС. Последната бе изведена от строя миналата година. Язовирът обаче редовно се използва за обучение на екипажите от Сухопътните войски и това го знае всеки, който някога е носил пагони. Само измислен генерал като ББ не знае или се прави, че не знае за този елемент на бойната подготовка – подводното кормуване от БТР-и, танкове и друга бойна техника.
  По-важното е, че и А. Ангелов и Борисов ЛЪЖАТ населението, за да препасочат гнева му в друга посока. След месец-два, като утихне скандалът, тихомълком ще поправят стената и ще се правят на ударници.
  Истинските виновници са бившият началник на Генщаба Златан Стойков и бъдещият посланик на РБ в Холандия ген. о з. Никола Колев – шеф на кабинета и сив кардинал на др. Гоце. Проблемът е посочен по време на тяхното ръководство в Генералния щаб и от тях би трябвало да се търси отговорност защо МО и ГЩ не са направили нищо за укрепване на стената.

 3. Браво Иво.Променил си го .Бях се уплашил за познанията си.Желая ти здраве и смелост ./ кураж /

 4. Нед виждам нищо смешно в цялата ситуация.Борисов може и да е сбъркал,но ще си признае както и друг път го е правил,той умее иа да се извинява,ако не сте забелязъл.По смешното е да търсиш всяка грешка и да бързаш да я изтъкнеш на всяка цена,всяка думичка,всеки жест и да не кажеш нито една дума и за добрите страни на човека който се е нагърбил с тази тежка задача да извади България от батака в който е затънала.
  Отдаде ли човек сърцето си на злобата нищо добро не трябва да очаква.И не ми отговаряйте,че имам нахалството да пиша в собственият ви блог.Ако не искате да четете и различно от вашето мнение блокирайте коментарите,то май нямате нужда от тях.

 5. Издънките на нафукания и лъжлив Министър председател са безчет и статиската вече не може да ги калкулира. Поредната е за температурните характеристики на въртолетите “Кугар” (нямали системи срещу обледяване) и глупавото му и саможертвено решение да нареди излитане в негово присъствие в мразовития ден след трагедията в с. Бисер. Днес министърът на обраната опроверга казаното Борисов, като декларира, че всичките закупени въртолети са оборудвани с такива и могат да летят при температури до -30 градуса. Горкият министър! Какво ли го чака?

 6. Не искам да бъда лош пророк но ми се струва че предателите на българските интереси ще подпишат за АЕЦ”Белене” и няма да се посвенят да кажат че” народа така е искал”!

 7. Не вярвам да е случайно и че в новините обявиха че спираме износа на ток.За мен това е намек за АЕЦ”Белене”.Дано не съм прав.

 8. Към Krasi:

  Предлагам Ви да напишете една жизнеутвърждаваща статия за добрите качества на нашия министър-председател, когото си позволявам да не хваля. Обещавам да я публикувам, за да й се порадват всички, които бранят немощния министър-председател от такъв исполин, като мен.
  А за нахалството е нахално да ми забранявате да пиша в собствения си блог.
  И не правете обобщения по мой адрес с лъжливи внушения какво искам, не искам и т.н. Тази развалена плоча за чуждите мнения я въртите без да схващате, че се самоопровергавате, дефилирайки тук с подобна претенция ( а освен това е лесно да се видят в архива стотиците публикувани мнения на несъгласните с мен).

 9. Към Иван:

  Няма нищо страшно- никой не е безгрешен, най-малкото аз имам подобна претенция ( в случая при наслагване на разни фактори в момента на публикуването, бях оставил една редакция, която даде грешен резултат).
  Благодаря за основателното коригиране на грешката.

 10. Към артелчик:

  Конкретно за ген.Никола Колев съм написал ( в “Президент на РъБъ”), че президентът Първанов го покрива за отговорността му за най-големия военен разгром за България от Втората световна война насам- т.н. “кървава Коледа” за България в Кербала, когато терористи на практика унищожават българската базя “Индия”, принуждавайки командването да я закрие след това. А виновни няма ( макар да е ясно, че защитата не е била организирана адекватно на обстановката).
  Зависимият по тази линия вече от Първанов генерал се оказва след това шеф на канцеларията му.А за награда сега го пращат посланик в Холандия, където и без това гледат твърде скептично на България. Това е абсурд на абсурдите, който може би някои обясняват с факта, че генералът се е подмазал на американците, като им е предал секретен доклад, както стана ясно от изтекла в Уиклийкс информация.Ако е така обаче, това е само допълнителна причина да бъде питан на кого все пак служи на първо място този човек – своя патрон Първанов ( който служи на Кремъл), на американците за “баланс” или …?

 11. Не е толкова важно кой е собственик на водоема, по важно е кой е ползвателя, ако е имало такъв. Това което най ме впечатли в тая история е, че не се е намерил поне един отговорен чиновник да се разпореди да бъде източена водата, пък след това да си спорят колкото си искат кой да го ремонтира.

 12. Ето какво каза един от сътрудниците (fellow) на Президентския център на Джордж У. Буш вчера относно контрола над медиите в Южна Америка (прословута с диктатурите си). Да звучи познато???

 13. Др.Бареков(бивш чалговводещ във Филибето) е казионен,угоден,официозен “журналист”.Човек,който хвали властта,увърта се около кацата с мед и му потичат лигите, щом чуе имената на любимите му “политици” от Банкя и с.Шума(Годечко).
  От Шума до Крива бара
  контрабандата от нас се бара.
  Така всеки милиционер
  ще стане милионер.

 14. ББ е професионален клоун и е ясно че му дърпат отзад конците! Той както разбирам винаги е изпълнявал поръчки и ако сега е министър председател това вече е абсолютна Подигравка с Нацията ! Забравете думата Демокрация ! Тя не важи в България!

 15. Дали Петко Бочаров, със своя доказан политически нюх, или Алекс Алексиев, от камбанарията си във Вашингтон, са глупаци, които недовиждат “безспорното”?
  Или “безспорното” е спорно?
  Твърдя, от позицията на моите 70 години, от опита на моето семейство, списвало историята на Съвременна България до метежа 9.9.45, че това правителство е с възможности да ни отлепи от дъното, към което ни закотвиха на тази дата.

 16. Г-н Инджев, изглеждате ми като тийнейджер, незнаещ и не виждал „славното соц. минало”. В коментира си хвърляте цялата вина днес и тук върху правителството, а не трябва да забравяте кой и кога направи България „гьол”. Да не забравяте, че всичко това е следствие от четиридесет годишна съветизация на държавата ни от определени хора и двадесет годишното и ограбване от техните синове и внуци. Със сигурност ще изплуват още заровени в миналото проблеми, както е сигурно, че първи ще се развикат физическите и идеологическите виновници за тези проблеми. Няма да е далеч от истината някой, който би предположил и прийоми от нелегалните години.

 17. Следя материалите на Иво Инджев, но винаги си имам едно наум – зная, че е краен и истината е малко по-различна. Все пак той ни е полезен като коректив на курса. “Коректив” е ключовата дума, не “курс”.
  А днес Калина Андролова (в радиопредаването “Деконструкция”) даде мъдър и обобщаващ отговор на всички въпроси около подобни инциденти. Тя умее да долавя курса.

 18. До стела:

  Не господин Инджев е краен /аз го намирам за балансиран и възпитан/, ситуацията е крайна и изисква адекватна реакция. За ситуацията винаги имайте едно на ум, че не е точно това, което изглежда, не за нашия домакин.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.