Путин се учи от Борисов

Днес е двоен празник: българският Трифон Зарезан, ашладисан от двайсетина години насам с вносния ден на влюбените „Свети Валентин”. Колкото и да се сърдят мнозина, явно младите си харесват повода да пийнат в деня на влюбените, нищо че е „натрапен” от проклетия Запад, срещу което пък кълнат по-старите. И ето че „алкохолна новина” долетя и от Русия.

Руската Правителствена комисия за безопасност на пътното движение (ПКБПД), оглавявана от първия вицепремиер Игор Шувалов, е предложила да се върне пределното равнище за алкохол в кръвта на шофьорите. Според вестник „Коммерсантъ” този въпрос е обсъждан на закрито заседание на комисията.
До август 2010 година Кодексът за административни правонарушения (КоПН) разрешаваше да се управляват МПС при пределно допустима норма на алкохол в кръвта 0,3 промила или 0,15 милиграма етилов спирт в литър издишан въздух. Това разрешение беше в сила точно две години. Тази концентрация се получаваше от литър бира или 40 милилитра водка плюс чаша бяло вино, изпити от мъж с тегло около 80 килограма.

Тъй като президентът Дмитрий Медведев реши, че тази „отстъпка провокира реално пиянство, преди човек да седне зад кормилото”, на 2 юли 2010 година руският парламент прие „сух закон”. Сега в Русия за шофьорите е въведена „нулева алкохолна толерантност”.

Освен това против суровата мярка се изказа дори и ПКБПД. Държавната автоинспекция предложила шофьорите да се санкционират както преди в зависимост от алкохола в организма им.

„Коммерсантъ” пише още, че след заседанието депутати спешно започнали разработка на законопроект за връщане на допустими норми за алкохол в кръвта. При многократно констатиране на шофиране в нетрезво състояние щяла да се търси наказателна отговорност.

Наблюдатели търсят връзка между популисткия проектозакон и президентските избори през следващия месец, на които избирателите не трябвало да са се явяват пред урните мрачни и ядосани на кандидата за президент Владимир Путин. /БЛИЦ

Слаба ракия е обаче Путин. Трябваха му повече от две години да прозре ползата от алкохола за покачване на народното опиянение от добротата на вожда. У нас премиерът Борисов без да се замисли извърши този популистки ритуал още с встъпването си в длъжност, когато великодушно и еднолично нареди да не се пипа акцизът върху казаните за варене на домашна ракия. По селските кръчми този жест беше оценен по достойнство, а виждаме, че и в Москва са се поучили как Бай Борисов прави политика, взимайки акъл от този печеливш политически ход.

Ако им се услади, в Кремъл като нищо ще възприемат и други имитации по почина на българския новатор, който нареди да се вдигне границата на ограничението за скоростта на шофиране по магистралите до 140 километра. И ако в това отношение все пак има прецедент- в Германия (единствена в света), изобщо няма такава горна граница- то с уникалното си прозрение да се забрани да се мисли за наличието на шистов газ в България премиерът Борисов определено „изби рибата” . Би било интересно в Русия да се поучат от неговата извънредно бликнала екологична загриженост и да прогонят „Газпром” от страната досущ, както храбрият Борисов напъди „Шеврон” от България. Нашата малка страна е научила на четмо и писмо руснаците, направо е покръстила огромната Русия. Защо тя и днес да не си внесе прогресивен опит от нас?

В стария виц двамата съветски пияници спорили колебливо дали веднага да изпият последната налична бутилка водка или „ентелегентно” да изчакат поне един час. Единият скрил бутилката зад гърба си, а другият, Боря, трябвало да познае в коя ръка е бутилката и само тогава да я гаврътнат на момента. Но Боря не познал от раз, на което другарят му по бутилка напрегнато го подканил отново да помисли: „мисля, Боря, мисли”!

Така че и ние можем да препоръчаме на Путин да избира дали да последва братушката си Борисов и ако от първия път сгреши, да опита пак: „Мисли, Вова, мисили”!

4 мнения за “Путин се учи от Борисов”

  1. А, какво ще кажеш за следния виц? “Путин съветва Борисов: – Трябва да следиш за себе си! А Борисов му отговаря: – Защо да се следя, аз в нищо не се подозирам!”

  2. Към Севделин Панев:

    Какво да кажа, прилича на цитат от разсекретена стенограма от срещата им в Гданск през септември 2009 г.

  3. Признавам, че когато се появи Путин в голямата политика, ми се струваше, че за Русия има най-сетне светлина в тунела. Не би. Днес кандидатът за абсолютен монарх е изпаднал до нивото да си проси народна любов с байганьовски методи. Падението е наистина грандиозно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.