Закланата шистова кокошка влиза в реанимацията

Може ли времето да бъде върнато назад? Всички знаем, че не може, но властта в България все пак продължава с експериментите- за чия сметка, ще се види тепърва. Това прозира зад новината, която някак приглушено и между другото спомена тази сутрин пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той оповести първата стъпка назад към преразглеждане на безумния мораториум върху самото познание, който се случи с гласуването (по каприз на премиера Борисов) решение на парламента да се забрани да се знае дали България разполага с шистов газ.

Стъпката назад от този гаф, който вече струва загуба на доверие в Борисов от страна на Вашингтон ( за радост на всички, които се надяват това пък да допринесе за нов приток на взаимно умиление по трасето на „течната дружба” с Москва), се казва „временна комисия”, която ще лекува отрязаната глава чрез проучване на екологичните, икономическите и технологичните аспекти на гилотината .

Малко е странно да научим за създаването на този парламентарен инструмент за спасяване на България от собствената й управленска глупост от представител на изпълнителната власт, която не би трябвало да нарежда на законодателите. Но тук е така: тон дава шефът на тази власт и вече никому това май не прави впечатление.

Иначе казано, беше забранено да знаем дали разполагаме със златна кокошка, след което сега ще преценим дали и при какви условия искаме тя да снася яйца. Ето как нашите власти най-после решиха вечния философски въпрос за кокошката и яйцето- първо я колиш, после започваш да питаш дали няма да е така любезна да снася.

Няма кокошка + няма яйца = няма проблем с философстването. Така ли? Напротив: философията на управлението е такава, че има проблем със закопаването на една стратегическа перспектива, която рано или късно ще се наложи да бъде разкопана. Само че властта ще бъде принудена да рие по трудния начин и сега се опитва да се измъкне от отговорността за стореното с тихи стъпки, като обявената от министър Трайков.

48 мнения за “Закланата шистова кокошка влиза в реанимацията”

 1. Защо не оставите първо експертите да си кажат думата?

 2. Към Ивайло Найденов:

  Това въпрос или препоръка е?
  Защото той би бил много подходящ тъкмо за Борисов, който не остави експертите да си свършат работа, отнемайки им тази възможност практически без никакъв дебат ( направи го по-скоро въпреки ескпертните мнения за отдавна практикувания в България фракинг, демонизиран изведнъж сега).
  Ако си спомняте, Борисов обоснова наложения мораториум не с експертна оценка, а с “гласа на народа”.Сега се опитва да прикрие унижението си на принуден да преразгледа решението си тъкмо с необходимостта от експертна оценка, каквато не допусна преди.Което си е нахалство за пред публиката, на чието безразличие и кокоша слепота разчита.

 3. А дали това отстъпление (крачка назад по ленински) по темата “шистов газ” не е за сметка на подготовката и пускането с пълна пара на проекта БеляНе?

 4. Хилари май му заби един ъперкът право в ахилесовата уста!

 5. Горкият Трайчо!
  Първо го натовариха с “честта” да поеме еднолично отговорността за АСТА, а сега му възлагат и тази мръсна работа. Явно ББ (нямам предвид Баш Бабаита)го подготвя за ролята на жертвен агнец на олтара на течната дружба. Никой не е забравен и нищо не е забравено, особено дръзкия опит да потърсиш сметка на руския петролен монополист.

 6. Г-н Найденов, а нима хората подстрекавали демонстрациите и организирали забраната за ПРОУЧВАНЕ, са слушали екперти? Организаторите на “каузи” и получили широк достъп до медии (Радио К2 превърна “каузата им в своя”) те дали имаха нещо общо с експертите? Имаха ама от ония експерти на газпром, дето ще докажат, че земята не се върти, само и само да се проточи с някоя година ПРОУЧВАНЕТО. Не говорим дори за добив! Да се забранят изследванията, това си е чиста проба комунизъм от 50те – както забраната на генетиката и кибернетиката. Но дори и тогава там забраната е била в/у коментариите и публикациите, а не в/у изследванията.
  А и доколко за антишистоваците са важни мненията на експертите, си пролича на излъчваната по К2 пресконференцията на “победителите” от демонстрацията за забраната. Те се хвалеха, че имат подкрепа от “цял свят”, изпратени филмчета и материали от САЩ и ЕС, но на въпрос на един от присъстващите – защо мнението на експерти геолози не се покрва с тяхното, разпалено започнаха да обясняват че не трябва да се слушат геолозите, а специалисти по очистване на водите, напояване, лекари, и т.н. май само богослови отсъстваха…:))
  Точно експерти правят проучванията в цял свят, а и у нас…. Позоваванията на експертни мнения от “антишистовите екозащитници” звучи, меко казано, лицемерно!

 7. Винаги съм бил твърдо против шеврон, монсанто и пр. чудовищни ескпоненти на необуздана алчност.

  Защо трябва да приемам лобирането на Г-жа Клинтън за нещо похвално, а онова на С. Лавров например за осъдително. За мен и двете са все тая.

  Колкото до “чистото познание” щом са замесени масурестите обрязани момченца и пари, нищо чисто няма!

  А наш Трайчо и той е взел пари, както и преди него как гмона. Това е очевидно.

 8. Г-н, НАЙДЕНОВ,
  за Ваше сведение, експертите отдавна са си казали думата по въпроса. Пак за Ваше сведение – извличане на подземни природни ресурси, чрез нагнетяване на водни разтвори в земните недра се практикува в България почти 50 години! И отново за Ваше сведение – в разрез с вълненията на “загрижени еколози” и приетия смешен мораториум, дълбоките сондажи в златна Добруджа / с всичките полагащи се коктейли от химикали/ продължават несанкционирани и до днес.
  Който чул – чул, който разбрал – разбрал.
  🙂

 9. Към Милен Иванов:

  Че кой говори “за” Шеврон” конкретно ( ами ако беше “Газпром”?).А има ли компании, които обичате, понеже не са алчни?
  Става дума за изследване на потенциален източник на природно богатство от огромно стратегическо значение: дори и само да седи като зареден пистолет на масата за преговори с руските монополисти. Да забраниш да се знае дали го има, с презумпцията , че употребата му е опасна, е същото като да наложиш мораториум върху производството и продажбата на ножове, защото с тях може да се извърши убийство.
  Впрочем, точно това им беше хрумнало на нашите умници във властта, когато обсъждаха на глас малоумната идея да се забрани продажбата на бензин в туби, за да нямало палежи на коли. Това безумие не го осъществиха, но извършиха още по-голямо.
  А приказките за някаква омраза срещу някаква компания ( омразата е категория из областта на емоциите, която няма нищо общо с държавническото мислене), тя върши работа само за оправдание на истинските причини зад сторената глупост.

 10. Г-н Инджев,

  “Става дума за изследване на потенциален източник на природно богатство от огромно стратегическо значение: дори и само да седи като зареден пистолет на масата за преговори с руските монополисти.”

  Ако ставаше дума това изследване да бъде извършено от БАН с финансиране от българската държава, може би бих бил пас. Но САМО в този случай.

  Разбира се, че проучване от газпром или лукойл е също толкова неприемвливо. газпром не са толкова алчни, но са проводници на ретрогардни имперски интереси, противоположни на националните ни.

  „А приказките за някаква омраза срещу някаква компания ( омразата е категория из областта на емоциите, която няма нищо общо с държавническото мислене), тя върши работа само за оправдание на истинските причини зад сторената глупост.“

  С това съм съгласен. Но аз лично се радвам на мораториума, независимо с какви подбуди и/или от какви съображения е наложен. В позицията ми няма нищо държавническо и, мисля, не се очаква да има.

 11. Г-н Инджев, учудва ме безкрайната ви толерантност. С Ивайло найденовци и Милен ивановци не се разговаря по този възпитан начин, поради простата причина, че с тъпанари не може да се разговаря възпитано. Има само два начина. Или не им обръщаш внимание или им “теглиш една майна”. Струва ми се , че първото е за предпочитане.

 12. Към Милен Иванов:

  Газпром не били толкова алчни?
  Е, с това вече ме разсмяхте.
  Ако има синоним в този бизнес ( в световен мащаб) на алчност, то това е тъкмо Газпром, главното оръжие на Кремъл за правене на политика в днешно време- всичките северни, сини, южни потоци, чиито пътища водят към Кремъл, са трасетата на тази алчност, която в България е видима с просто око от всеки, който може да сравни цените, плащани от българите за газ и онези, в пъти по-ниски, които плаща американският потребител.

 13. Подозрителната скорост с която беше забранено дори проучването на шистов газ, говори само едно, България има и то не малки запаси от тая стратегическа суровина бих казал дори глеми за нашата територия. Това стяга чепика на г-н Путин и му причинява упорита болка, заради тая болка беше вдигнато цялото проруско войнство в България. Лично аз съм впечатлен, че ваксаджиите на руски ботуши като Ивало Найденов и Милен Иванов изказали се по горе, слухтят по форумите и колчем се появи нещо във връзка с шистовия газ веднага се нахвърлят да защитават Русия с аргументите на червената екология.

 14. Това което не ми харесва е, че нямаше организиран дебат за това как се добива шистовия газ и защо би бил опасен или безопасен за природата. Все още не съм намерил информация по следните въпроси за добива на шистов газ. Надявам се някой тук да ми разясни.

  1. Какво ще се случи с водата, замърсена с токсични химикали, която излиза обратно от земята заедно с шистовия газ? Къде ще се складира, пречиства и т.н. Става дума за огромно количество вода. Къде са проектните планове за инфраструктурата за третирането и? Дори за проучването има нужда от такава инфраструктура. Как ще се извозва? По тръби? С цистерни? Къде ще се носи? Как ще се пречиства? Какво количество ще бъде? Какви са рисковете? Хиляди въпроси, които висят в пространството и няма конкретна информация.

  2. Може ли да се гарантира, че след едно по-силно земетресение кладенците за шистов газ няма да се пропукат/спукат/скъсат и няма да изтекат токсични химикали, които да замърсят водоносният хоризонт, почвите, въздуха?

  3. Как се очаква хората да вземат информирано решение, след като липсва подробна обществено достъпна информация за конкретните проекти за добива на шистов газ в Добруджа (информация не за технологията, а за конкретният добив, рискове, нужна инфраструктура и прочие)?

 15. Господин Праматаров, на много въпроси искате отговор. Явно сте голям специалист който е запознат с такива неща. Аз пък ще си позволя да Ви задам един елементарен въпрос – какво става с водата преминала през Вашето тоалетно казанче? Ако можете да отговорите на въпроса ми, значи ще можете сам да си отговорите на въпросите си.

 16. Здрасти, МИЛЕН-чо! Ти пак изпълзя като охлювче от блатото и напери рогца.
  Нито ШЕВРОН познаваш /и бизнеса им и политиката/, нито МОНСАНТО. Ама ги мразиш. По идейни съображения. А ЛУКОЙЛ и ГАЗПРОМ не мразиш. По същите съображения.
  Сега партийната ви линия е да се правите надпартийни, аполитични и независими. “И тия и ония – все тая” само да не бутнем статуквото, а то – братушково-червено.
  И аз като теб нито едните обичам нито другите /други хора и неща обичам/, само че искам да купувам газа “от Клинтън” по 24 стотинки литъра вместо “от Лавров” по 1,40 лева!
  А че си смотан комуняга и нескопосан провокатор личи от изнервената ти изцепката относно “масурестите обрязани момченца”. Антисемитизмът е характерен белег на всички комунисти и фашисти.Не се издавай така левашки /макар, че ти си си ляв де/.
  🙂

 17. Моля,прочетете статията “Тихата диверсия на шумния фронт”,публикувана днес в този блог,за да си обясните поведението и “пяната” на др.др.Найденов,Милен Иванов и &!

 18. Не се палете господа.Явно,искаме не искаме, ще трябва да изчакаме, резултата от президентските избори в РУСИЯ.

 19. Трайчо наистина изглежда жалко. Горкият е явно компетентен и разумен човек! В среда обкръжен от малоумници как да работи! А сега ще трябва да поеме отговорността и за повищението цената на газа. Имам и въпрос. Дали стачката в мини марица не беше инспирирана (платена) от ядреното лоби? Чух един пуяк да казва по ТВ че сега е проличало колко е необходима АЕЦ Белене.

 20. Господин СОТИРОВ, ако знаех отговорите, нямаше да питам. Не съм специалист но имам достатъчно обща култура, за да знам, че водата от тоалетното казанче минава през пречиствателни станции (ако има такива) и после отива в реките и морето. Дотук, това и вие изглежда го знаете. Обаче, изглежда не знаете, че тези пречиствателни станции не са направени, за да пречистват токсични химикали. Изненада, а!? И така, въпросите остават. Мисля, че всеки трезво мислещ човек би си задавал тези въпроси. Къде са експертите да отговорят?

 21. Не народа ,а гражданите са против разрушаването на земната кора и замърсяването с химикали-коктейл от около 500 вида.На вас ви се привиждат златни кокошки и искате да се проучва за шистов газ,но има и граждани, които не мислят само от днес за утре, а и за бъдещето ,в което питейната водата ще е нещо много ценно.Хора като вас не могат да си представят,че предстои (Р)еволюция в използването на енергийните източници,което ще бъде свързано със съществена промяна в живота на хората,като например намаляване на работната седмица на 20 часа,а през останалото време ще трябва да се занимават да си отглеждат храна т.е цивилизацията ще се върне назад в развитието си ,което не е толкова невероятно.Ако ви оставим да разрушите Земята нашите,а и вашите деца и внуци ще трябва да търпят последиците.Добре е, че има такива хора и граждани като Ерин Брокович!

 22. Че фракинга е опасна технология дума няма.По-важно е,че сега се дупчи в Добруджа и никой не рови по този въпрос.Ето отново линка по въпроса:http://www.vladislavnozharov.com/2011/09/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0/

 23. Господин Праматаров, не съм изненадан. Зная, че не сте специалист, зная и каква е общата Ви култура. В това отношение няма кого да изненадате. Но може би, Вие ще се изненадате, като научите, че съществуват технологии за пречистване на всякакви отпадаци. Човешката цивилизация има тази способност да върви напред. За разлика от комунистическата реставрация на феодалните обществени отношение познати от близкото ни минало. Но това са минали неща и нямат особено значение, освен за хора като Вас. По-сложно стоят нещата с радиокативните отпадаци, примерно, от ядрените централи, на които предполагам, Вие сте фен още от предучилищна възраст.

 24. Към Evelin R.
  Изтърпявам Ви стоически да се карате от позицията на някакво превъзходство, но чак пък да говорите от името на гражданите- бихте ли посочили кои са точно те и как са Ви упълномощили.
  Хайде малко по-скромно, ако сте способна на това!

 25. Господин Праматаров, не съм изненадан. Зная, че не сте специалист, зная и каква е общата Ви култура. В това отношение няма кого да изненадате. Но може би, Вие ще се изненадате, като научите, че съществуват технологии за пречистване на всякакви отпадъци. Човешката цивилизация има тази способност да върви напред. За разлика от комунистическата реставрация на феодалните обществени отношение познати от близкото ни минало. Но това са минали неща и нямат особено значение, освен за хора като Вас. По-сложно стоят нещата с радиокативните отпадъци, примерно, от ядрените централи, на които предполагам, Вие сте фен още от предучилищна възраст.

 26. Не правя никаква разлика между русофили и американофили – всички те са проводници и полупроводници на чужди интереси. Като трябва да има проучване за наличие на шистов газ да го направи БАН.

 27. Към Начко Начев:

  Бихте ли посочили къде в България има такова нещо като организация на американофили, защото русофилите имат многобройни такива и откровено ги крепи Кремъл- декларативно черз своя назначен за целта емисар генерал Леонид Решетников.
  Поставянето на несъществуващите “американофили” на един кантар с нещото, което събира ( по техни хвалби) до 20 000 души всяка година края язовир Копринка е една от онези манипулации, които сравняват тоталната тоталитарна подчиненост на НРБ на СССР с претенцията да има нещо подобно днес в отношенията на РБ със САЩ ( само си представете как българският държавен глава в НРБ би ругал открито Съветския посланик, както правеше Първанов и другарчетата му с американския тук).
  Така че обобщението Ви е от категорията на приказките в кръчмата: “всички мъже са свини” или “всички жени са к..ви”.С други думи, това си е чисто оправдание за продължаващата зависимост на България от Русия- в енергетиката тя се измерва с около 75 на сто, с тенденция да станат 90% при осъществяване на АЕЦ “Белене”, докато насреща от “американска страна” няма нищо друго, освен един написани на хартия договорни отношения, които за разлика от газопроводите, нефтопроводите и електропроводите могат да бъдат скъсани на мига, в който едно ( комунистическо) управление на България пожелае това. Дисбалансът между България и Русия в търговията е едно към десет в полза на империята, но писания, като Вашето, оправдават това с претенцията да бъдем “еднакво отдалечени” от Русия и САЩ. Хайде тогава да намалим този дисбаланс в поносими граници на някакъв паритет и тогава пак да си говорим- освен ако САЩ не вземат да ни спрат или намалят доставките на газ, както вероломно прави Русия ( че да имате основание)- но няма как, нали?!
  И още нещо: чукате на отворена врата и незнанието Ви не е повод да ни препоръчвате от такава позиция решение- защото БАН има позиция и тя е тъкмо обратната на онази, която зае Борисов и подкрепящатата го “опозиция”.

 28. Господин Сотиров, недейте да предполагате измислени неща за мен. Нищо не знаете за мен! Също така, не измествайте темата към радиоактивните отпадъци. Много добре знам, че съществуват технологии за пречистването на токсични химикали. Но това не отговаря на въпросите ми. Прочетете отново въпросите, които съм задал и ако не можете да отговорите просто не се намесвайте. Отговори от сорта на контравъпроси като “какво става с водата преминала през Вашето тоалетно казанче?” са меко казано смешни. Все още очаквам отговорите на следните въпроси:

  1. Какво ще се случи с водата, замърсена с токсични химикали, която излиза обратно от земята заедно с шистовия газ? Къде ще се складира, пречиства и т.н. Става дума за огромно количество вода. Къде са проектните планове за инфраструктурата за третирането и? Дори за проучването има нужда от такава инфраструктура. Как ще се извозва? По тръби? С цистерни? Къде ще се носи? Как ще се пречиства? Какво количество ще бъде? Какви са рисковете? Хиляди въпроси, които висят в пространството и няма конкретна информация.

  2. Може ли да се гарантира, че след едно по-силно земетресение кладенците за шистов газ няма да се пропукат/спукат/скъсат и няма да изтекат токсични химикали, които да замърсят водоносният хоризонт, почвите, въздуха?

  3. Как се очаква хората да вземат информирано решение, след като липсва подробна обществено достъпна информация за конкретните проекти за добива на шистов газ в Добруджа (информация не за технологията, а за конкретният добив, рискове, нужна инфраструктура и прочие)?

 29. Интересно ми е да установявам доколко трайно са промивани на някои хора мозъците през соца. И аз нявга вервах, че ние сме ‘добрите’, а западняците ‘лошите’. И много други глупости вервах, но ми мина, когато падна информационната завеса и се оказа, че сме си имали концлагери, че сме фалирали, че дължим на ‘лошите’ $12.000.000.000,- и т.н.

  Днес, 22 години след тази вълнà на дезилюзиониране, ме смайва упoритото дрънкане на ръждясали сърпове и чукове в главите на някои сънародници. Американските концерни били алчни, щото “Газпром” е благотворително дружество, което храни донасита цяла Русия… Не съм чувала много смислени изказвания от Цара, но това за необходимостта българите да си сменим чипа беше попадение право в десетката. И съм убедена, че страната ни не я очаква напредък, докато точно тия с най-старите чипове ни управляват: байтошовите историци, байтошовите бодигардове, байтошовите роднини……………

 30. На вниманието на ДИМИТЪР ПРАМАТАРОВ:
  На въпрос № 1:
  – водата не „излиза обратно от земята заедно с шистовия газ”;
  – не става дума за „огромно количество вода”; разходът е в пъти по-малък от загубите, които днес търпим /и плащаме/, поради скапаната си водопреносна мрежа;
  – за проучването няма нужда от „такава инфраструктура” – то не е свързано с промишлен фракинг;
  – ползваните „токсични химикали” съвсем не са над 500 – производствени химикотехнологични процеси с участие на повече от десетина реагента не съществуват;
  – прилаганата концентрация на химически продукти е чувствително под 1 /един/ процент!; така, че вода няма „да се носи”, нито да се складира „в цистерни”.
  На въпрос № 2:
  – при „едно по-силно земетресение” няма да се пропука /спука/, скъса” нищо повече от онова, което се пука и къса при класическия добив на петропродукти /широко практикуван и в любимата ти Русия/;
  – в т.н. наречените от теб кладенци за шистов газ няма /не се съхраняват или транспортират/ токсични химикали, които да „изтекат” при земетресение.
  На въпрос № 3:
  Въпросът е повече от тъп. Утре ако трябва „хората да вземат информирано решение” в областта на кардиохирургията или по технологията на адронния колайдер, как /според геб/ ще трябва да се постъпи. Референдумите са популистка тъпотия! Правилните решения се взимат от експерти. Затова е казано: „Обущарю, не по-нагоре от обувките!”.
  По втория ти пост:
  Повече от 90 процента от промишлените пречиствателни станции са предназначени за третиране на разтвори и емулсии, съдържащи опасни /токсични/ онечиствания /в частност – химикали/. За твое сведение в света /и у нас в страната ни/ съвсем легално /при това без да им дойде на ум на „зелените” да протестират/ се прилагат химични технологии, ползващи особено опасни /токсични/ вещества в концентрация и абсолютни количества стократно превишаващи тези, ползвани при хидрофракинга /вече веднъж дадох пример със сярнокиселия метод в уранодобива/. Такива са обработката на кожи, галванопластиката и галваностегията, обогатяването чрез флотация и мн. др. Задавал ли си си въпроса, какво става с наистина огромното количество вода във т.н. „хвостохранилища”?
  И накрая, понеже освен че си пълен дилетант, очевидно си недобросъвестно преднамерен, искам на мен да ми отговориш САМО НА ЕДИН ВЪПРОС:
  Като си кюташ за АЕЦ „Беляне” и не ти идва и на ум да се бунтуваш и да питаш, информиран ли си за технологията на транспорт, съхранение и третиране на радиоактивните отпадъци от отработеното ядрено гориво и произтичащите от тях замърсяване, опасности и рискове, векове напред в бъдещето /на децата и внуците – твоите и моите/?!

 31. Конграчулейшънс, драга ми Евелин Брокович! Пращящият ни от акъл премиер явно е припознал във ваше лице НАРОДА, за да вземе мъдрото си държавническо решение за шистовия газ. Малий, какъв резил ще е ако се отметне, и то против волята народна, пардон, евелинина…

 32. Учредява се Движение за енергийна независимост стана ясно от пресконференция в БТА – със съкращения от news.bg (14/02/2012):
  « (…) Сред участниците в пресконференцията бяха Иван Сотиров, Христо Казанджиев, Евгени Михайлов, Александър Алексиев, Красимир Момчев, Димитър Иванов, Васил Филипов, Иван Хиновски. (…)
  По думите им правителството не предприема никакви предложени мерки. Те дадоха за пример проект отпреди 2 години за изграждане на газова връзка от Турция към България, за който американското правителство гарантира средства. Правителството е обърнато към Черно море, към проект, който е под съмнение дали ще бъде реализиран и ще ни бъде полезен – Южен поток, посочиха организаторите на пресконференцията. Те попитаха защо нищо не се прави на юг към Турция, от където могат да дойдат газови доставки на разумни цени. (…)
  Учредителите се обявиха и против проекта АЕЦ „Белене”, който определиха като закъснял с 10 години. Те попитаха как в тази финансова криза в света, при която на всяка страна се анализира външния дълг, България може да си позволи да се задължи с 4 милиарда. Експертите предупреждават, че с огромния външен дълг, който надвишава БВП на страната, веднага ще влезем в групата на Гърция. (…)
  Учредителите на Движението за енергийна независимост поискаха производство повече от местни ресурси. Те изброиха редица проекти, които по една или друга причина са били пренебрегвани: хидропотенциалът на река Дунав, оферта за нова енергийна мощност в Марица изток, проучването на шистов газ, проекти в Галата, Силистар, Добруджанския въглищен басейн, както и 6 конкурса за проучване на нефт и газ.
  Решението на МС за забрана на шистовия газ провокира възмущение от страна на редица експерти, обявиха още учредителите. Според тях шистовият газ може да доведе до много бързо намаляване на разходите по енергетика. Системно се развива политика за ограничаване на България за развитие на собствени енергийни източници, категорични са те. По думите им определени страни не желаят България да постигне свобода и да взима решения самостоятелно.
  Ние сме абсолютни рекордьори по цена на газа. Това е тежка манипулация от страна на Газпром.
  Турция, Германия плащат по 2-3 пъти по ниски цени. Полша, Унгария се съдиха с Газпром, припомниха експертите по време на пресконференцията, като определиха Газпром като „тоягата на Русия”. (…)

 33. Господин Праматаров, най-напред сам си отговорете какво знаете и какво не знаете:
  “Обаче, изглежда не знаете, че тези пречиствателни станции не са направени, за да пречистват токсични химикали. Изненада, а!?”… “Много добре знам, че съществуват технологии за пречистването на токсични химикали.”

  Както виждате, сам си противоречите. Но това е нормално за хора като Вас. Пак повтарям, Вие дори не сте лаик. Опитвате се с Вашите глупави, дори неграмотни въпроси да създате спор и да привлечете внимание върху несъществуващи проблеми. Типично за хора с увредено комунистическо мислене. Аз дори не бих обърнал внимание на Вашите брътвежи, ако не се отнасяше до антибългарската Ви позиция и защитата Ви на чуждите на България руските имперски интереси.

 34. EVELYN-че, мила, каква си ми футуроложка! Само не се взимай насериозно, душице! Що не вземеш да се задомиш, па да си народиш дечица, манджички да готвиш и през останалото време да се занимаваш “да си отглеждаш храната”. Толкова ще ти отива!
  🙂

 35. Към ДИМИТЪР ПРАМАТАРОВ и гражданката EVELYN R.
  Г-н Праматаров и трите ви въпроса са преждевременни и затова безсмислени. Могат да се зададат едва, след като се проучи и установи достатъчно количество на шистов газ у нас и се започне дебат за неговия добив. Иначе приказките за нероден Петко и за рибата в морето и тигана ги знаете предполагам. Казвате, че имате широка обща култура. Но за водата в тоалетното казанче има много неща, които ви се губят. Така например още от времето на соца, та и досега загубите на питейна вода от течове във остарелите ни и износени водопроводни системи се оценяваха на 70% и това е една от причините да плащаме толкова скъпа вода, при положение, че сме доста богата страна на водни ресурси. Бързам с това да успокоя и страховте на гражданката EVELYN R. И това, което не знаете и с изненада за вас сега ще ви съобщя е, че най много вода се губи в малките течове, така нареченото “църцорене” на тоалетните казанчета в домовете на хората! Междуфпрочем шеговитата на времето класификация на течовете на Водоканлпроект е “Тече” – големии течове, “Капе” стедни течове и “Църцори” – малките течове, като тези на тоалетните казанчета. Та имайте в предвид, когато говорите затова какво става с изтичащата вода от казанчетата, че зедно с нея изтичат и парите на гражданите, при това на всички, не само на тези с казанчетата, тъй като това църцорене не се хваща от индивидуалните водомери. То е в рамките на прага на чувствителността им. Но заедно всички тези течове се хващат много добре от ВиК и после ги плащаме солидарно всички. И затова препоръчвам на гражданката EVELYN R. вместо да рисува грандиозни картини за светлото комунистическо бъдеще на човечеството да употреби гражданската си енергия за решаване на проблемите с течовете. Хайде сега Г-н Праматаров заедно с гражданката EVELYN R. идете и си проверете казанчетата дали не “църцорят”!

 36. Поздравявам господата Тинков и Танушев за позицията по темата “шистов газ”.Присъединявам се към тяхното мнение като гражданин и инженер ,работил дълги години в областта на строителството и водите.Споделям и написаното от г-н Инджев.Колкото до персонажи като Праматаров,Evelin R. and &,прочетете статията “Тихата диверсия на шумния фронт”публикувана тук,мисля -вчера!Там много добре е обяснено тяхното поведение!

 37. Една напред, две назад – това са напълно правилни стъпки, ако танцуваш танго. Обаче сегашните управляващи не танцуват, а се мятат като попарени котки. То се видя и от реакцията им по АСТА – подписали били, ама ще се откажат/ дали е възможно, е друг въпрос/. Ама не били виновни, щото тройната коалиция водила преговорите, те САМО подписали /като да е нещо съвсем невинно/. Глупости на търкалета ! Имало ли е изобщо преговори, кой е представлявал държавата в тях, с какъв конкретен акт е обвързал държавата със задължение за подпис… Все въпроси, които НЕ СЕ поставят, НИКОЙ не ги задава, само слушаме небивалици. Същото и с този фамозен шистов газ. Сигурна съм, че никой от управляващите, както не знаеше за АСТА, така не знае и какво е това “шистов газ”. Едвин Сугарев написа, че действат на принципа “проба-грешка”. Извинете, но това е поведение на примати – живеем в 21-ви век, не можем да се държим като маймуни. Чакаме инвеститори, но те как да дойдат и да си оставят парите в “страната на първосигналните”. Днеска -така, утре – инак. Тази държава, това общество намат никакъв дневен ред, живее се за мига, но в лошия смисъл на думата. И всички ние сме виновни – защото избираме с моментното си настроение,защото изразяваме несъгласие само когато сме свободни от други ангажименти, въобще участваме в направата на бъдещето ни като в кръжок по интереси – в свободното си време, ей тъй – за хоби. Протестиращите еколози са предимно млади хора – идеалисти и задължително без всякакъв житейски опит. Колко от нас обаче обясниха на децата си, че няма нищо по-лесно от това да бъдата изманипулирани със собствените им идеали. Искам да кажа, “битката е толкова сериозна Господи, че в нея няма място за деца. За това не ни пращай сина си, а ела ти сам на нея”.

 38. На вниманието на Павел Тинков,

  ако си мислите, че с такива арогантни отговори ще накарате обикновените хора да подкрепят проучването на шистов газ, грешите!

  – никъде не съм писал, че Русия ми е любима. Да дамгосвате всеки, който задава въпроси относно добива на шистов газ, като русофил, комунист, защитник на руските имперски интереси е глупаво.

  – никъде не съм писал нищо за АЕЦ Белене, просто защото не е по темата, не виждам и защо трябва да се засяга тук. Не разбирам, как според вас, изведнъж се превърнах в поддръжник на АЕЦ Белене, само защото задавам въпроси за шистовия газ!? Абсурдно е! Трябва ли точно тук да засегна всички промишлени замърсители в България и ако случайно пропусна ТЕЦовете на Ковачки (примерно), означава ли това,че съм защитник на неговите интереси?

  – бил съм пълен дилетант (хм, никъде не съм твърдял, че съм експерт), обаче около 99% от хората, които излязоха на протести също не са експерти. Също, 99% от хората, които коментират тук не са експерти. Иво Инджев не е експерт. Трябва ли да съм експерт, за да задавам въпроси!? Вие експерт ли сте по добива на шистов газ?

  – никъде не съм твърдял, че подкрепям или се обявавам за референдум по въпроса. Решението трябва да е експертно. Това означава ли, че нямам право да задавам въпроси!? Означава ли това, че 99% от хората, които не са експерти по право, нямат право да коментират или неодобряват решенията на съда, примерно. Нямат ли право хората, които не са експерти по екология да се обявяват против новия закон за горите!? Аз искам прозрачност и информация, не референдуми.

  – като цяло, аргумента, че някъде са го правили или го правят от 50 години, не значи, че и ние трябва на сляпо да го правим. Откъде да знам какво става с кладенците в Русия след едно земетресение!? Истинска информация от руският режим е дефицитна стока. Това, че другаде в България има промишлени замърсявания, добър аргумент ли е да замърсяваме повече?

  – никъде не съм писал за “над 500 химикала”, това от къде го измислихте!? Ако са 10 реагента, кои точно са те? И какви токсични химикали могат да излязат от самите шисти?

  – не давате отговори на въпросите ми, а само казвате, че греша! Ако не излиза поне част от водата вкарана под земята, какво освен шистовия газ излиза? Колко точно е количеството вода нужно за проучванията? От къде точно ще се вземе водата? Кои точно са промишлените пречиствателни станции, които ще се използват? И за какво са ни те ако не излизат токсични или изобщо вредни за околната среда химикали? Ще има ли хвостохранилища и къде? Колко кладенеца ще проучват и къде?

  – И най-важният въпрос, който е обобщение: Има ли рискове и какви точно са те при добива и проучването на шистов газ?

  – Кой е направил детайлно проучване по въпроса и къде е оценката за въздействие върху околната среда? Къде е прозрачността по проектите?

  – То е ясно, че е експерна оценка, но къде можем да видим и прочетем документите черно на бяло?

  ПС: относно следващият ви коментар, противоречие няма. Вие вадите изреченията от контекста и се губи смисъла. В първото изречение се говори за пречиствателните станции, където отива водата от казанчето ви. Във второто за промишлените пречиствателни станции.

 39. GB, не виждам защо ме слагате под общ знаменател с брътвежите на Evelyn R. Нито подкрепям думите и, нито споделям вижданията и.

  Според вас въпросите ми са преждевременни. Това си е ваше мнение. Според мен не са толкова преждевременни. Трябва ли първо да знаем дали има шистов газ и после да обсъждаме, дали технологията за добиването му замърсява околната среда!?

 40. Не вадете темата за шистовия газ от контекста. А той е много сериозен: зависимостта или независимостта ни от чужди енергийни източници. Премиерът ни извършва национално предателство, като ни лишава от възможността да се освободим от чуждата енергийна зависимост, поради която плащаме най-скъпо в Европа и Америка за горива.
  И пак в този контекст ca двa не по-малко важни въпроси, по които вие, форумните радетели за екологично чиста България, странно защо си траете:
  1. За или против АЕЦ “Белене” сте?
  2. Ако сте 3A: как мислите да се оправяме с радиоактивните отпадъци от ядреното гориво, които – за разлика от въпроса има ли БГ шистов газ – са ДОКАЗАНО опасни за екологията и човешкото здраве?

 41. До ДИМИТЪР ПРАМАТАРОВ:
  Внимателно препрочетох поста си до теб и не намерих нищо “арогантно”. Противно на твърдението ти смятам, че съм отговорил достатъчно категорично и красноречива на всичките ти въпроси /като на питащ дилетант/. Да специалист съм /инженер-химик/ и съм доста добре запознат с добива на подземни богатства, обогатяване /в частност флотация/, петрохимия и органичен синтез.
  Цялото ти изложение е пренаситено с претенции относно правата ти.
  ДИЛЕТАНТЪТ ПО ДАДЕН ВЪПРОС НЯМА ПРАВО НА МНЕНИЕ ПО СЪЩИЯ! Надявам се поне с това да се съгласиш /Очевидно е/.
  Уважавам амбицията ти да се образоваш, но по този начин няма да се получи – материята е твърде сложна и изисква няколкогодишна предварителна подготовка /учене/, пък и този блог не е място за подобни дейности. Предвид особената ти любознателност, препоръчвам ти да запишеш специалност петродобив/петрохимия в МГУ или ВХТИ /ако не ти е късно/.
  Накрая да те попитам – някога вълнувал ли си се и задавал ли си подобни въпроси във връзка с:
  – производството на електроенергия чрез ядрен разпад /АЕЦ-Козлодуй/;
  – добива на уран и др т.н “редки метали” /Бухово, Герзовица, Пловдивско/;
  – добива на оловно-цинков концентрат, респ – производството на олово и цинк /Мадан, Рудозем, Пловдив, Кърджали/;
  – производството на пестициди и хербициди /”АГРИА”/;
  – галваничните производства /Силистра, Пловдив, Смолян и къде ли още не/;
  – третирането на сурови кожи до кожени изделия /Севлиево, Ловеч/;
  – химическите производства на ХК- Девня /т.н. “Долина на смъртта”/;
  – сондажите край Долни Дъбник, Чирен и Рогозино.
  Хайде стига толкова.
  Та питал ли си, тревожиш ли се и ако не – ЗАЩО?
  Все ми се струва, че не си толкова добронамерено-наивен!

 42. Разбирам, че материята е сложна, но в крайна сметка вие сам признавате индиректно, че има риск за околната среда. Знам за няколко от изброените екологично проблемни производства и естествено съм против тях. Но какво се опитвате да кажете? Защо не съм протестирал срещу всички тези производства!? Ами защо не питате Иво Инджев защо не пише статии против тях!? Аз коментирам по темата на статията. Ако има статия за химическите производства на Девня или златодобива в Родопите, ще коментирам за тях.

  В крайна сметка, трябва ли да си замърсяваме околната среда още повече, за да сме енергийно независими от Русия? Мисля, че има и други начини.

  ПС: за параноиците тук, които си мислят, че Кремъл ми плаща, за да коментирам тук, ще кажа: против АЕЦ Белене съм!

 43. Към Димитър Праматаров.
  На вашия въпрос “Трябва ли първо да знаем дали има шистов газ и после да обсъждаме, дали технологията за добиването му замърсява околната среда!?” Отговарям:
  ДА ТРЯБВА.
  Не знам защо задавате такъв елементарен въпрос, на който отговорът е очевиден и логичен. Съжалявам, ако не можете сам да си отговорите на този въпрос, не говори добре за вас. Разбира се, че трябва да знаем дали има шистов газ у нас за да обсъждаме добиването му. Иначе по същия начин бихме могли да обсъждаме дали реколтата от банани у нас трябва да се опакова в дървени щайги или в пластмасови касети и кое би било по-добре за екологията! Или най добре да се забрани отглеждането на банани у нас понеже и в двата случая се нанасят вреди на екологията. За дървените щайги ще изсечем горите, а пък за пластмасовите касети ше трябва да отровим въздуха с химикали от производството на пластмаси, а и самите пластмаси трудно се разграждат. Затова най добре да забраним отглеждането на банани у нас и понеже не е сигурно дали виреят най-добре да забраним и проучването дали, ако ги посадим ще виреят! И тук стигаме до отговора на другия ви въпрос защо ви поставям на една плоскост с гражданката Evelin R. няма да съм толкова краен, като Инж. Лазар Маджаров, макар че и в неговото подозрение има резон. Но сте еднакво безполезни глупави и дразнещи с глупостта си, която даже или не разбирате или се правите че не разбирате. Затова ви посочих реален проблем, при това от голямо значение, къдете бихте били по-полезни с гражданския си кипеж и енергия. Спрете църцоренето (на казанчетата) си!

 44. Към ДИМИТЪР ПРАМАТАРОВ:
  Не мога да определя продължаващото ти участие в блога по друг начин, освен като ТЪПА УПОРИТОСТ! Съжалявам!
  Казваш – признавал съм индиректно, “че има риск за околната среда”.
  Чети сега внимателно, бавно и съсредоточено, защото няма да помтарям!
  Риск за околната среда има от ВСЯКА човешка дейност, още от запалването на първия огън!
  Извличането на метали и въглища, строежът на градове и пътища, на пристанища и язовири, петродобивът,ВСИЧКИ видове транспорт /дори и този с животинска тяга/, ВСИЧКИ химически производстна и тн и тн, рушат екоравновесието и съсипват природната среда! Но без всичко гореизброено, човечеството отдавна би изчезнало или /в най-добрия случай/ би зациклило на етапа “еректус”!
  Вярната посока е в търсенето на РАЗУМНИЯ БАЛАНС! В точна преценка на мярата. В степента на обратимост и то в приемливи времеви рамки. В разумния компромис, ограничен от количеството на въздействие, което системата може да понесе.
  Всичко останало е или ПОПУЛИСТКО ДЪРДОРЕНЕ или ГАДНА ПРОПАГАНДА!
  Ако и сега не си разбрал – ти си безнадежден случай!

 45. Не искате шистов газ, не искате АЕЦ “Белене”… Може би не искате и автомобила си, парното, готварската печка, пералнята, хладилника, лампите… Кой сте вие – Фред Флинтстоун?!

 46. Павел Тинков, разбирам логиката ви и сте напълно прав. Трябва да има разумен баланс. Аз не съм противник на шистовия газ по принцип. Задаването на критични въпроси не ме прави такъв. Това на което съм противник е липсата на прозрачност. Липсва достатъчно обществено достъпна информация за проектите, касаеща както евентуални вреди, така и ползи. Липсата на тази информация позвява на определени хора да си играят със страховете на хората. Липсва тази оценка на разумния баланс, за който говорите. Не забравяйте, че обществото има право да знае, има право да му бъде обяснено и има право да протестира, независимо че нищо не разбира от полезни изкопаеми. Иначе какво ще ни различава от произвола на тоталитарното управление!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.