Източният поклон на Борисов му струва залеза пред Запада

След като от декември 2011 г. насам в различни медийни публикации ( например във в. „Труд” и в. „Сега”) се говореше за разследване на българската Корпоративна търговска банка от страна на ЕК в Брюксел, сигналите за подобна процедура започват да придобиват все по-ясен контур. Днес вече има твърдения за започнало фактическо разследване във в. „Труд”. А сайтът Кафене.нет публикува от Лондон следното:

Европейската комисия (ЕК) е започнала проверка за недопустима финансова помощ от страна на българската държава към Корпоративна търговска банка (КТБ), става ясно от писмо на Главна дирекция “Конкуренция” на ЕК до постоянното представителство на България в Брюксел от 21 декември м. г.

В документа се посочва, че страната ни трябва да отговори на 13 въпроса за отношенията на държавните фирми с КТБ в срок от 20 работни дни.

ЕК е предприела разследване по анонимен сигнал, че огромна част от парите на държавните компании са депозирани в КТБ, изпратен в Брюксел още през есента на 2010 г. От писмото става ясно, че комисията почти през цялата минала година е събирала информация по въпроса.

В документа се прави забележка на властите в София, че на 29 юли 2011 г. еврочиновниците са получили разяснения по започналата проверка от страна на базирана в Брюксел юридическа кантора, обслужваща интересите на КТБ, която е проверявана като бенефициент на помощта.

Общият размер на парите на държавните фирми в КТБ е строго пазена тайна.

През май 2010 г. финансовият министър Симеон Дянков обяви, че през март същата година в трезора е имало 408 млн. лв., които представляват 47% от депозитите на държавните фирми”.

Стъпвам внимателно по корпоративния лед на междубанковите и междумедийните битки в България, за да не се подхлъзна или да не пропадна в ледените води на нечия манипулация. Само че КТБ до такава степен се открои като „особен случай” в България със систематичното превземане на медийна територия за целите на проправителствената пропаганда, че натрупванията на сигнали от Брюксел вече позволяват да се зададат някои въпрос извън онези, които вече многократно са задавани от опонентите на този олигархичен кръг( някои от които също не са „цвете за мирисане”), гравитиращ около премиера Борисов.

Щом Брюксел, макар и дискретно засега, е разпоредил да се посегне на свещената за ГЕРБ медийна медийна империя в България, трябва да се запитаме: защо точно сега, след като оплакванията от фаворизирането на КТБ имат близо две годишна давност и никак не са анонимни? Нещо се е случило, май!

За някой може да е съвпадение, но си позволявам да предположа, че има наслагвания на аргументи в полза на все по-охладняваща и консолидирана позиция на Запада срещу начина на управлението на България. Най-откровеният поддръжник на Бойко Борисов, италианският му колега Силвио Берлускони, днес не само не е фактор, но е дори е клиент на италианското правосъдие. Същевременно начело на втората по влияние фракция в Европейския парламент застана българският социалист Сергей Станишев, чиято битка с Борисов не е бутафорна като онази на съпартиеца му Първанов, който ядеше и пиеше с премиера под крилото на руския олигарх Златев. Макар Борисов да си пожела именно Първанов за свой основен опонент на предстоящите парламентарни избори, а Първанов му се отплати със същото, двамата няма да успеят да елиминират Станишев, който без съмнение ще се наложи с явната подкрепа на Партията на европейските социалисти (ПЕС) като лидер на БСП на задаващия се партиен конгрес. Фронтът срещу Борисов на международното поле се консолидира, а апетитът за противопоставяне срещу него на вътрешните му противници в България съответно също нараства.

Сламката, която вероятно натежа на гърба на ГЕРБ с тенденция да пречупи самоуверено й разпореждане в българската политика, беше посещението на американския държавен секретар Хилари Клинтън. Колко и да се прикрива зад екологичната реторика, Борисов не може да заличи впечатлението, че е вбесил американските съюзници с проруския ход да забрани в България да се разсъждава за откъсване от зависимостта на страната ни от Москва ( постигна го чрез мораториума върху проучването на шистови находища). Досега Борисов обичаше да черпи легитимност от американски похвали, но това заиграване приключи. Настъпва епохата на „анонимния” сигнал до Брюксел, който стартира разследване срещу самата сърцевина на управленската безцеремонност в България.

Ако съм „познал”, Борисов го очаква същата съдба в отношенията със Запада, както Първанов след неговата реч в Брюксел на 1 февруари 2007 г. В нея той посвети 5 от общо 35 минути, за да се кара на ЕС за затварянето на 3 и 4 блок от АЕЦ „Козлодуй” и почти ултимативно изисква тяхното повторно отваряне, обслужвайки задкулисното руско настояване за това ( защо и как- четете в новата ми книга „Ядреналин”, която трябва да се появи в началото на април). След тази реч, поводът за която формално беше приемането на България в ЕС, поканите към Първанов за официални посещения секнаха и той не стъпи повече в Брюксел почти до края на втория си мандат.

Нещо подобно си самопричини Борисов. Очаква го съдбата на неговия побратим от тайните софри, на които разпределението на порциите е направено без кръчмаря.

24 мнения за “Източният поклон на Борисов му струва залеза пред Запада”

 1. Като чуя всеки да качва различни цифри за резерва и прочие и се хващам за главата. Как имат наглостта въобще да споменават публично тези цифри. Нека дават резултати вместо само и единствено да се нападат. То тук си стана направо бетер Шоуто на Слави.

 2. В грама на САЩ посланника, където се описва престъпната дейност на МУТРАТА се споделя мнението, че – цитирам по памет; “с Борисов може да се работи внимателно, без да се забравя миналото му.”

  Категоричният отказ на МУТРАТА да отдалечи България от путинска Русия и да съобразява действията си с членството в ЕС и НАТО доказа, че и ЕНП и САЩ са грешали!!!

  С МУТРАТА НЕ МОЖЕ да се работи!

  Отново и отново МУТРАТА доказва, че основен мотив в домогването му до властта е личното му облагодетелстване ( ха, че то да се очаква друг мотив в МУТРА е налудно), докато защитава олигарсите и интересите на Русия.

  Като се започне през закрилата на нелицензирани пивоварни, мине се през увеличената контрабанда към ЕС и се свърши с “безобидното” преклонение пред диктатора Живков, плюс тъпотията – “музея на соца”, всички действия на МУТРАТА са най-общо казано обратното на “европейско” и антипод на “развитие”.

  МУТРАТА целенасочено РАЗВРАЩАВА обществения живот в България.

  А изграждането на медийната групировка на Пеевски с пари от държавните предприятие в КТБ е г а в р а с демокрацията.

  И пак си задавам въпроса – посланниците на ЕС не виждат ли, не чуват ли?
  В Австрия ЕС свали националистическото правителство за по-малко от половин година след демократични избори. Без вълнения и недоволство от австрийците!!

  Какво чакат тук?

  Иво, продължавай!

  МУТРАТА трябва да бъде разобличаван!
  Фактът, че властта в България е в МУТРЕНСКИ ръце точно сега е национална трагедия.

  Държавата има болезнена нужда от промяна, модернизиране – нито една обществана структура НЕ РАБОТИ ефективно -нито пенсионното осигуряване, нито здравеопазването, нито образуванието, нито обществената сигурност.
  НО вместо развитие и подобряване българите получават медийни кючеци, популистки ТЪПОТИИ в “независимите медии” и милиарди за “усвояване” от олигарсите…
  И милиони емигранти!

  България гасне!

 3. …нито една обществана структура НЕ РАБОТИ ефективно -нито пенсионното осигуряване, нито здравеопазването, нито образуванието,….

  Да се чете образОванието!

  Явно не работи образОванието – щом в блоговете пишат така неграмотно
  🙂 🙂 🙂

 4. Глуповатия Бойко разбра ли че не за Шеврон и шистовият газ Хилари идва в България а за сигурността на НАТО и ЕС.
  ББ само кекав съюзник ли е или е завербуван вече в
  петата колона?

  ПП.Отличен анализ на Иво.

 5. Формално извън темата, колеги, сравнете тези две новини.
  И си отговорете на въпроса “Къде живеем?”
  Първата новена възвестява с подмокрен от умиление възторг, че един от босовете на руската мафия Йосиф Кобзон отново и то съвсем скоро ще обрадва с граченето си кретенясалата аудитория на Петата колона в колонията на руските червени мафиоти- Болгарската Задунайка.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1234067

  А втората новина напомня за един от онези български музиканти, с които бягахме от соцмухъла.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1234053

  За всички, които ги помнят от 70-те:
  http://www.youtube.com/watch?v=MaSzVn71Wmc

  И малко по-рано:
  http://www.vbox7.com/play:923cf8da

  Как това соло тогава се е промушило през цензурата на церберите, е цяла история. Но – ето задача с нулева трудност: за кого от двамата певци ще пишат повече БГ-газетите и кого ще показват повече БГ-Телевиденията? Руския мафиот или за българския изгнаник? Познахте…

 6. Този филм вече съм го гледал!
  Вероятно и всички, които се интересуват от делата на руските подлоги у нас.
  За тези, които не помнят ще им опресня паметта:
  Една друга великолепна жена държавен секретар не много отдавна беше взела телефонната слушалка от своя шеф и попитала директно нашия премиер “Вие с нас ли сте …” в идентична ситуация обслужваща рушняшките интереси.
  И от тоя говнян, по думите на височайшия му братовчед, премиер се е учил настоящият премиер.
  Колко познато и колко банално историята да се повтаря като фарс.
  Явно нещата са били драматично по-лоши, щом настоящата великолепна жена държавен секретар долетя тук на място, за да задава въпроси право в очите.

 7. ГЕРБ – Граждани за Европейско Разочарование от България.

 8. Проблемът с КТБ е заварено положение и е нож с две остриета. Тази банка съществува само и единствено за да прибира държавни пари. В нея няма друг (значителен) капитал. От друга страна обаче държавата не може да си изтегли парите, защото банката вече ги е пуснала в обръщение. Тоест, ако държавата се опита да прехвърли парите си в други банки, КТБ ще фалира преди да успее да направи това.

  Банката фалира, Държавата фалира.

  Вероятно са се договорили с премиера той да не клати лодката, а те да му правят устни услуги. Алтернативата е вкарване на квестори и/или национализация. Постепенното преместване на капитала също е възможност, но скоростта зависи от наличния капитал. Най-добре просто да се забрани откриването и депозирането на нови средства… (дали това е направено… е изключително ключов въпрос).

  Относно газовата независимост. Цената на газа с Русия ни е обвързана с цената на петрола, което само по себе си е пълен абсурд, защото пикът на добив на петрол беше преди 10 години. Цената на петрола ще продължи да се покачва, докато стигне златото.

  Наличието на шистов газ може да бъде добър лост за извиване на ръце при преговорите, но е пълна лудост сериозно да се обмисля използването на тази технология. Всеки който е гледал “GasLand” е виждал защо този газ излиза толкова евтино на Американците. Обратните води – (половината от напомпаните 100т вода + 1т химикали) се събират в изкоп постлан с найлон и се ползват пръскачки за да се ускори изпарението на водата. Това е главната причина за ужасните екологични поражения в САЩ. Имайте в предвид, че кладенците през година-две трябва да се напомпват отново. Отделно се правят нагъсто и трябва да покрият цялата територия на залежите. Това пък хилядократно увеличава рисковете от спукване на тръба, лошо циментиране, лоши вентили, избиване на хидравлична течност или газ през геологични пукнатини.

  Ако искаме, газова независимост, първо трябва да имаме възможност да взимаме газ от Турция и Гърция, което е сравнително лесно постижимо, защото имаме тръби към тях. (При последните рокади Б.Б. уволни чиновник именно защото не е свършил нищо по тази задача. Според мен трябва да уволни министър.)
  За пълна независимост трябва да започнем работа по Набуко.

 9. Г-н Инджев, виждам, че в очите Ви блестят сълзи от радост и умиление за Стани-
  шев.

 10. Към М.И.М.

  От всички опитите да се изкривява позицията ми за публична консумация, най-мразя някой да ми вменява собствената си теза, като тази : “Г-н Инджев, виждам, че в очите Ви блестят сълзи от радост и умиление за Стани-
  шев”
  Така че пишете си с някое ваше другарче…

 11. По повод акцията на комсомолците от Красно село.
  Няма лошо. Нека да си “лъскат МОЧА /бастуна/”. Сигурно чистещите комсомолки така достигат оргазъм /идеологически/.
  🙂

 12. Към Павел Тинков:

  За да не пиша два пъти по този повод, запазвам си правото да го направя в неделя след чутовния подвиг на красноселците да лъснат ритуално своя любим тотем в чест на покойното им отечество СССР, което непрежалимо за тях се спомина, но остави тук да ни надзирава духа на Сталин в центъра на нашата столица. Осиротялото столетно племе се грижи за своето божество и лицемерно праща свои най-млади представители да се излагат с нещо, от което един ден , като пораснат, ще се срамуват: да лъскаш ботушите на окупатора е срамно за онези, които не са негови духовни слуги.А тези явно нямат нищо против да бъдат такива.
  И друг път съм го казвал, но за сравнение да повторя: това е все едно някой алжирец да се осмели да похвали френския колониализъм – не че в другите бивши колонии има паметници във възхвала на колониализма, както тук…А тук, да , тук си имаме многохилядни организации, които почитат колониалната традиция на благодарността към окупатора, чиято държава най-откровено признават за свое отечество!

 13. Писателят Хорхе Луис Борхес, в разказа си „Кръглия храм”, елегантно е плъзнал към нас фразата: „И в съня на сънуващия сънуваният се пробуди”. Чакам го и аз този миг, с отворени очи – дали някога ще се пробуди, като толкова дълго го сънуваме! Краят на разказа обаче не е обнадеждаващ – „победата и покоят му бяха помрачени от скука”.

 14. А междувременно DW съобщава, че германският президент ще подаде оставка заради скандала около разследването по обвинение в получаване и оказване на лична облага.

 15. Към М.И.М:

  Ето го продължението ( щом не разбирате от “намеци”) : не желая да си разговарям с хора, които се опитват да излъжат читателите с изкривяване на написаното от мен.
  Намерете си трибуна, от която можете да лъжете без проблем- тук имате такъв.
  Не можете да ми натрапите разговор с упреци, че това било цензура- това е все едно да настоявате непознат да ви изслуша, защото твърдите, че той ви смята за много готин, макар непознатият да не споделя вашите фантазии.

 16. Като косвен въпрос е как стана така, че доставчик на заготовки за български монети стана фирма непряко свързана с кръга на Виктор Вълков от Турция. И ако приемем, че търговията създава зависимости то въпросът е резонен – накъде сме се обърнали.

 17. Пък и за “Белене” като се е заинатил ББ, пльосвайки на края на пресконференцията с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън “аргумента” с профукания милиард в гьола, сякаш не го питаха за геополитическата ориентация на България. А и съвсем като истинските си побратими – комунягите, едва ли би се притеснил от атома и за военни цели, за да се плаши от “мирния” атом, или да “разсъждава” на тема “околна среда”!

 18. “Първанов след неговата реч в Брюксел на 1 февруари 2007 г. В нея той посвети 5 от общо 35 минути, за да се кара на ЕС за затварянето на 3 и 4 блок от АЕЦ „Козлодуй” и почти ултимативно изисква тяхното повторно отваряне, обслужвайки задкулисното руско настояване за това”
  Руснаците според мен никога не са подкрепяли 3 и 4 блок,т.е. ти лъжеш. Толкоз за “обективната журналистика”. Относно 3 и 4 блок е ясно, че заклахме златната кокошка, Фукушима показа, че блокове са спирани само по икономически причини. Хайде напиши поне една статия за националните предатели, ако можеш, де.

 19. Към Емил Николов:

  “Обичам” да ми говорят на “ти” и да ме обвиняват в лъжа настъпаните по руския мазол: според теб руснаците не били подкрепяли въпросните блокове- само че според теб и подобните слуги на руския таен натиск, замаскиран като “български интерес”.
  Повече подробности- в книгата ми “Ядреналин”, която предстои да се появи.

 20. Прекрасен анализ, Г-н Инджев.Поздравления! Съгласна съм с всичко, казано от Вас в статията.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.