Журналисти отстреляха германския Вулф

Най-младият президент в германската история Кристиан Вулф, който разчупи няколко табута в своята политическа кариера на премиер на долна Саксония и държавен глава на страната, подаде оставка след медиен скандал, избухнал миналия декември.

Консерваторът, който дръзна да назначи в провинциалното си правителство наследник на турски емигранти и предизвика Папа Бенедикт с призив за повече толерантност на католическата църква към разводите, би трябвало да направи обаче на българската публика впечатление с нещо крайно нетипично за нашата политическа фауна: напуска поста си без упреци и търсене на вина у другите. С нито една дума 52 годишният Вулф, бързо изгряла и бързо помръкнала медийна звезда на германския небосклон, не се оплака, че е бил обект на политическа атака или, че е несправедливо оклеветен, както обикновено постъпват у нас разни подаващи ( понякога ) оставки министри или други политици. Той просто заяви, че е загубил доверието на хората и това е достатъчно основание да се оттегли, макар да няма решение на съда по повдигната проверка на прокуратурата за негови връзки с бизнеса в качеството му на регионален министър-председател- връзки от които, според медийни публикации, се е възползвал неправомерно.

Сравненията се натрапват сами. В България за 10 години президентът Първанов не призна и с половин уста за някой от многобройните си гафове. Този „херувим”, за да не кажа направо „светец” и в момента е обект на парламентарно разследване, но явно не се тревожи особено. А това е така заради увереността му, че е инвестирал дълго, дълбоко и трайно в медийно влияние, поради което яловите опити да му се потърси сметка за дългия списък от „прегрешения”, отново ще ударят на камък. Без формирането на обществени нагласи по въпроса, което зависи от медиите, той явно ще си остава недосегаем за критиката и ще продължава да подхвърля презрителни реплики за „политически поръчки” срещу него, които няма да се увенчаят с успех.

У нас положението с медиите през неговите два мандата си беше обратно на германското: не журналистите искаха оставката му, а той на тях. Допълнителна информация ( освен известната ми от личен опит и от един случай в Перник с колегата Руми Борисова) научих по някакво съвпадение вчера, когато разбрах, че от името на президента Първанов до управляващия германската медийната групировка ВАЦ в България Бодо Хомбах е било изпратено писмо с искане от поста главен редактор на в. „168 часа” да бъде уволнен тогавашният главен редактор Николай Пенчев заради редките за онова време разкрития по адрес на държавния ни глава ( например за скъпата му ловна пушка). Общо три опита направил Първанов, но колегата Пенчев е имал късмета да се радва на закрилата на нормален работодател, а не на фалшив „американски” (като моя милост).

И се получава така: германският „Билд цайтунг”, който в средата на миналия декември разгласи записана на гласовата поща заплаха на президента Кристиан Вулф, на практика го „уволни”. Когато с прогноза за подобна вероятност ми се обади едно от моите две деца, които работят в тази медия в Берлин, си помислих за иронията някой с моята фамилия да има свободата да „уволнява” президента на чужда държава…

Къде го чукаш, къде се пука ! Пука се там, където непукизмът на политическия цинизъм има граници и се натъква на реалния контрол на медиите, които у нас също толкова реално се контролират от силните на деня.

Иначе казано, в Германия журналистите „гръмнаха” един Вулф ( вълк), докато у нас убиецът на вълци, облечен в кожата на уж безобидната до тревопасност президентската власт, на практика „стреляше” по журналисти. Тук просто нямаше достатъчно влиятелен „цайтунг”, който да не беше отгледан овреме като една вълчица, въртяща след опитомяването послушно опашка пред стопанина на държавата!

17 мнения за “Журналисти отстреляха германския Вулф”

 1. Разликата е от Земята до Небето. Както при медиите, така и при Президентите.
  Да се надяваме, че Недоразумението, което 10г. беше президент на България, достатъчно опротивя на народа и той никога повече няма да избере нито верен селянин на Москва, нито който и да е от Партията-мафия за Президент на РБ. Дай Боже това да е “приносът” му.

 2. В англосаксонските страни всеки скандал който не е измислица на медии в разумни срокове неизбежно води до горният резултат. За у нас има още много да чакаме.
  Г-н Инджев, сега нещо изцяло извън темата. Моят приятел с прякор “Коректор” от известно време несполучво се опитва, както обеща, да се върне в блога. Системата обаче отхвърля коментарите му. Какво може да направи по случая. Извинявам се, че завивам силно странично но го правя по-молба на голям ваш почитател какъвто съм и аз. С най-добри чувства Георги Николов.

 3. Относно българския Вулф, явно в момента активно устройва капани и пусии, ето вчера чета в една дописка относно реплики на Весела Лечева към премиера в студиото на ТВ7 – уж препирни за това кой бил по-по-най в построяването на спортната зала, а пък така някак си между другото – едни съвети Станишев да отстъпил лидерското място в БСП в полза на авджията…

  http://www.dnes.bg/politika/2012/02/16/slovesna-strelba-v-efir-lecheva-sreshtu-borisov.151548

 4. Нашенецът не вярва, че няма траен успех в живота настрани от обществената система и приема с по-голяма или по-малка съпричастност, в най-добрия случай с равнодушие, всеки опит за личен проперитет напук на интересите на обществото. В Германия видимо е точно обратното, а съм го усещал и при немалкия си престой там. Това, според мен, е универсалната разлика, обясняваща странността на явленията у нас. Напр. затова ние си харесваме Русия на комунизма или на Путин, по-наблизо ни е някак. А не толкова, че са освободители или какво беше там… Има една бележита декларация на един от героите на Георги Мишев в “Самодивско хоро”: “Тоз социализъм тъй го разбирам аз – всеки да си построи личния социализъм, онзи, големия, няма къде да избяга!” В една реплика на един човек – цял портрет на доминиращата част от една нация! Ама някой си отстрелвал журналисти и опитомявал вълци, или обратното – негова си работа!

 5. г-н Инджев,добре, но…..
  Недоизказвате нещата, полувинчати са,а Вие знаете самата истина: Не Първанов е инвестирал в българските медии,а Русия солидно е инвестирала в него и чрез нейните си медии в България,правилно казано “фалшивите американски”,които поддържат имиджа му и ще го поддържат до край даже и за министър-председател го подготвят.Нали виждате как Москва уреди новия пост за Станишев-по-висок, Европа и пр.спря всякакви амбиции на Овчаровци и Петковци за лидерство и сега ги накара тези двамата Станишев и Първанов да имитират сблъсък за да разкрие лицата от БСП към кой уж лагер ще се насочат за да улеснятг Първанов като лидер на БСП на кои да разчита.Ако Първанов не стане лидер на БСП скоро време , аз се връщам от Лондон и ставам член на БСП, ха-ха-ха или още се обеся на как там го наричате Руския паметник.

 6. И още г-н Инджев,време е хората от Вашето обкръжение да престанем да свравняваме нещата български с тези в Германия,Франция,Великобритания и пр. велики сили.Време е да обнадеждим хората в България, че нашата страна е съизмерима с подобни на нея- Грузия,Армения,Боливия,Коста Рика,Панама,Гватемала,Хондурас,Никарагуа,макар че последните са получили своята независимост от Великобритания и Испания близо един век преди нашата независимост от Турция и са били под чуждо влияние не повече от 200 години, а не като нас 700 години-Византийско и Турско. Трябва да престанем да цитираме Великите сила,неуместно е,смеят ни се тук в Англия. И друго, г-н Инджев, Вие сте били и си оставете един от водещите най-ерудираните български журналисти за всички времена.Ако не “трасформирате” темата Първанов в друг аналог ще стигнете до клюкарското, жълто нивото на Велизар Енчев-какво превъплащение направи този човек от 4-5 години и загуби всичко.

 7. Първанката обаче си изкара цели 2 мандата. 10 години беше президент и вече не е просто защото му свърши мандата и май нема право да се кандидатира за трети. Сега иска да става министър-председател и се появява по медии, за да се пъчи колко е велик и че е единствената алтернатива на Бойко.Тука може да прибавиме и сам Бойко и неговия прсоловут разговор с Ваньо Танов и “нема да го закачаш”.Може да сложиме и Цецо и неговите осем апартамента. А за помилванията направо не ми се говори. Та това е. Освен да гледаме само доходите на германците и да цъкаме с език, трябва да погледнеме и други неща и да си вземем поуки.

 8. Стига с тая пушка де. Човекът е инвестирал много повече в имот на полуостров Атон (това може да се провери по съответния ред в общината на Уранополи).
  Като прост човек, аз взех елката и сметнах, че за да го купи той е получавал десетте години, като президент, по 250хил. лв. на месец и не е харчил пари и за трамвайно билетче даже.
  А вие за едната му пушка сте се хванали.

  От друга страна се чудя, дали пък гръцкият президент си няма нещо такова у нас, да речем?

 9. Г-н Инджев, моля следете развитието на д-р Нешева след като днес подаде оставка, сигурен съм, че ще бъде интересно като малко отшуми скандала около нейните бонуси. Очаквам с интерес възходящото движение напред и нагоре.

 10. Ловните “подвизи” са бледа работа – да стане съвсем ясно колко човека е изтрепал в буквален смисъл.

 11. Журналистите и по-точно собствениците на медиите си имат трикове -днес казват осанна ,утре разпни го.„Билд цайтунг” години наред пише само добри неща за Wulff.Значи така е трябвало и сигурно нещата са били съгласувани и от двете страни.
  В един момент обаче към Wulff са отправени обвинения,че като участник в надзорния съвет на Volkswagen не е предупредил своевременно инвиститорите в лицето на Банки,фондове и застрахователи,за евентуалното сливане на VW и Porsche и те са загубили 1.8 милиарда евро.
  http://www.wiwo.de/politik/deutschland/volkswagen-was-wusste-wulff/6021414.html
  Така че на журналистите им е наредено да го “отстрелят”.Ако смятате ,че животът в Германия е идеален жестоко се заблуждавате.

 12. Към Evelin R.

  Ето това “ако” е важното нещо…Сама си задавате въпроса и отговаряте от чуждо име, макар никой да не заявил подобно нещо за “идеалния живот” в Германия.

 13. До Евелин
  Зависи какво разбираш под “идеален живот”. Или за теб животът в Германия не е идеален, защото има досадни правила, които трябва да се спазват, за да не свършиш като Вулф? Ми прибери си се в България ако толкова ти тежи да ги спазваш! На мен в Германия ми стига, че за квалифицирания си труд (и без да съм на ръководна позиция) получавам месечно възнаграждение, с което ако искам мога на всеки две години да сменям колата и да карам общо 30-те си (работни) дни годишен отпуск на Малдивите, Сейшелите или където другаде ми се прииска. Отделно на това голяма част от най-досадните задължения, свързани в България с висене на опашки и караници с лениви служители, в Германия стават просто с едно обаждане по телефона или онлайн. Отгоре на всичко ако не ти пасва нещо можеш винаги да си потърсиш правата, ако щеш можеш и на канцлерката да се оплачеш и ще ти бъде обърнато внимание. Да не говорим за улесненията за инвалиди, помощите за безработни и другите социални придобивки. Много е нелепо идвайки от най-бедната държава в Европа да критикуваш живота в Германия. Ти си класически случай на “пази Боже сляпо да прогледа!”.

 14. През лондонската мъгла май трудно се вижда Брюксел, а ? Какви са тия глупости, че ЕС едва ли не готвел Гоце за премиер ?! След като той още 2007г. беше станал едва ли не персона-нон-грата в Брюксел ! Напротив, европейските социалисти укрепиха позициите на Станишев, с което направиха претенциите на Гоце за лидерство в БСП и премиерcтвo безпочвени. Гоце беше, е и ще си остане дясната ръка на Путин в България, а точно такъв български премиер изобщо не притрябвал на Брюксел.

 15. Госпожо Цедка Ц.,
  Аз съм германска гражданка и не критикувам Германия,а я чувствам като своя втора родина.Спазвам правилата и в Германия и в България.Това ,което исках да кажа, е че кампанията срещу Wulff има други причини и според мен са засегнатите финансове интереси на хора, които държат в ръцете си така наречените независими медии.На мен всичко това ми мирише на нечистоплътност и е много по-лошо и страшно от нещата,за които беше обвинен, вече бившият президент.Сравнението с отстрелването е много добро ,защото германският президент беше обявен за мишена и съответните медии направиха перфектен лов.

 16. Щом сте във втората си родина Германия, купете си броя на БИЛД от вчера – там е описана цялата хронология на скандала с Вулф, включително поводът (едно невинно изказване на Бетина Вулф в токшоу!) да се захванат изобщо с далаверките на Кристиян Вулф.

  Твърдението ви, че в Германия има “хора, които държат в ръцете си така наречените независими медии”, е клевета ако нямате доказателства. Това не ви е България, където има разделение на властите само на хартия, а всъщност са преплетени помежду си като свински черва ; където са възможни явления като Наколенко Бюреков, който взима петцифрена месечна заплата, само за да лъска имиджа на премиера ; където е възможно журналист да бъде изгонен от работа, защото е задал неудобен въпрос на президента…

  За ваше сведение, БИЛД е известен като консервативен вестник, т.е. идейно близък до CDU-то на Вулф. Което не попречи на редакцията да извади кирливите ризи на Вулф докрай. Така фунуционират свободните медии в белите държави.

  Klingelt`s?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.