Борисов по стъпките на Първанов и компания

Новината на меродавната Азербайджанската агенция АПА за предстоящо официално посещение на премиера Борисов в Баку на 5 и 6 април заслужава внимание извън екзотиката, че я научаваме от българския посланик в столицата на бившата съветска република Васил Калинов, цитиран на руски от въпросната агенция.
Как сообщил АПА посол Болгарии в Азербайджане Василь Калинов, Б.Борисов посетит с официальным визитом страну по приглашению премьер-министра Азербайджана 5-6 апреля.”

Пак в рамките на екзотиката можем да подминем с усмивка частта от съобщението, в което се говори за Цецка Цачева, като Чечка Чачева. Явно за страна като България в Азербайджан по аналогия се мисли и говори като за някаква Чечня. Фройдиска грешка, но не съвсем. Защото в Европейския съюз по своята продължаваща обвързаност с Русия ( с търговския дисбаланс 1 към 10 в полза на Москва), България напомня по този показател на зависимата от Кремъл чеченска губерния.

По словам посла, спикер парламента Болгарии Чечка Чачева получил приглашение спикера Милли Меджлиса Октая Асадова и планирует посетить Азербайджан весной этого года.”

По-интересно е друго: че Борисов поема по един от любимите маршрути на президента Първанов, утъпкани от него през последните години в страната, в която най-напред изпрати доверения човек на ДС , депутата от ДПС Иван Палчев, а после настани на негово място един от най-близките си партийни съратници Васил Калинов. Това е същият Калинов, заплашил от името на лидера на БСП Първанов бизнесмена Илия Божинов да отстъпи таксиметровата си компания „1280” на Алексей Петров. Така твърдеше самият Илия Божинов, който напусна ръководството на БСП, а непосредствено след разкритията си напусна скоропостижно и този свят след внезапно стомашно заболяване през лятото на 2010 г. Показания в потвърждение на автентичността на оплакването на Божинов от рекета на тандема Първанов- Алексей Петров даде по-късно Пламен Николов, близък приятел на Божинов и някогашен парламентарен секретар на левицата по времето на Жан Виденов.

Правителството на ГЕРБ вдигна голяма пушилка около посланиците с досиета, но явно досието на Васил Калинов като едно от най-доверените лица на Първанов за поръчки, от рода на цитираната по-горе, не притеснява самия Борисов, който, както се вижда, продължава да се възползва от услугите му.

16 мнения за “Борисов по стъпките на Първанов и компания”

 1. Никак не е добър този сигнал – жалко за очакванията на мнозина за смяна на посоката.

 2. Голяма каша тази статия.

  Аз да питам Иво Инджев откъде смята, че могат да се вземат алтернативни на руските горива. И кой според него може да захранва Набуко?

 3. г-н Инджев то традициите на Гоце са си такива, само че сега са ги поизменили малко.
  Сигурно за заздравяване на отношенията между братските МВР – та.

  Студент в АУБ, син на зам. министър в Азербайджан, бит, наръган с нож и ограбен.

  http://www.struma.com/krimi/student-v-aub-sin-na-zam-ministur-v-azerbaidjan-bit_24983/#236478

 4. Към Az:

  Тази статия е посветена на кашата в отношението на ГЕРБ и лично на Борисов към “тежкото наследство” на БСП при имитирането на борба с такава тежка артилерия в йерархията на БСП, като въпросния Калинов.
  Не знам каква каша трябва да има човек в главата, за да не може да разбере това от тази статия. Тя просто не коментира нищо друго, но желаещите да отклонят вниманието от темата не спят!
  Иначе газ може да се вземе, евентуално, от недрата на България ( но Борисов забрани да се мисли по въпроса и приятелят му Първанов е във възторг от този проруски ход), като и донякъде от построяването на връзките с Гърция и Турция ( за терминали за втечнен газ пък да не говорим- те също не са изгодни на руското влияние в България), което тази власт не направи…
  Така че, любимата на Първанов азербайджанска алтернатива, се откроява по метода на дедукцията- изключване на всички възможности, освен угодните.

 5. За всичко е виновна тройната коалиция (не че е невинна де).

 6. В случая “Чечка Чачева” намирам фонетичната грешка на АПА значително по-осъдителна от морфологичната!

 7. Значи, щом Гоце е ходил в Азърбайджан, Бойко не може да отиде там, щото ако отиде това било ходене по пътеките на БСП.

 8. Към AZ,
  За да просветля малко кашата в твоята глава, пък и да дам малко повече интересна информация оставаща (интересно защо скрита за българската общественост), макар че е съвсем публична и във връзка с въпроса ти откъде би могъл да се напълни “Набуко”, ето ти една страница в Уикипедия:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_Gas_Pipeline
  А и за улеснение пействам тук на-интересния и съществен пасаж относно планираните бъдещи разширения на Arab Gas Pipeline:
  Future extensions
  [edit]Syria–Turkey connection
  In March 2006, Egypt, Syria, Jordan, Turkey, Lebanon and Romania reached an agreement to build the pipeline’s extension through Syria to the Turkish border. From there, the pipeline will be connected to the possible Nabucco Pipeline for the delivery of gas to Europe. Turkey expects to buy up to 4 billion cubic metres (140 billion cubic feet) of gas per year from the Arab Gas Pipeline.[15]On 4 January 2008, Turkey and Syria signed an agreement to construct a 63 kilometres (39 mi) pipeline between Aleppo and Kilis as a first segment of the Syria-Turkey connection of the Arab Gas Pipeline.[16][17] On 14 October 2008, Stroytransgaz signed a US$71 million contract for the construction of this section.[18] This contract was annulled at the beginning of 2009 and it was re-tendered. The connection is expected to be ready by 2011. From Kilis, a 15-kilometre (9.3 mi) long pipeline with a diameter of 12 inches (300 mm) will connect the pipeline with the Turkish grid. It allows to supply the Turkish grid via the Syrian grid even before completing the Homs–Allepo segment.
  [edit]Connection with Iraq
  In September 2004, Egypt, Jordan, Syria and Lebanon agreed to connect the Arab Gas Pipeline with Iraq’s gas grid to allow Iraq to export gas to Europe.[5
  Една малка но съществена подробност е участието на Румъния, докато Гоцев Абсурдистан никакъв го няма тук! Да не говорим, че там няма информация, но не е проблем да се свърже и Катарския газ, тъй като петролопроводи от Персийския залив през Кувейт и Саудитската пустиня по границата с Ирак до Йордания отдавна има, виждал съм ги лично с очите си. Там има и една карта на която са показани съществуващите газопроводи стигащи в момента до печално известния Хомс в Сирия!
  И сега вероятно дори за теб ще стане ясно защо Русия така яростно брани със зъби и нокти режима на Асад – тапата която единствено запушва пътя на Набуко! А след като наш Боко изяде шута на Хилари не му остава много освен да подхване пътя по стъпките на Гоце, отново в крайна сметка в интересите на Русия!

 9. Към:
  Към Иво Инджев от Az
  xyz@xyz.com
  207.237.234.59

  Нищо подобно не съм написал и понеже няма да повтарям трети път ( веднъж съм написал ясно, втори път обясних като за първолак каква е явната и единствена тема на статията)-сега си губя времето за трети път да се занимавам да отричам несъществуващата си “вина”.
  Явно не става разговор с човек, който си говори сам, измисля си вражеска теза и си я атакува- не и тук повече.

 10. Темата за досиета и позицията относно руските енергийни проекти у нас са достатъчно основание да възприемаме “ГЕРБ” /не са за никакво европейско развитие!/ като най- мръсната маша на БСП и руснаците!

 11. До кога ще слагаме разлика между марионетките в театъра на БКП(дс)?

 12. Ако Az-ът си изпълни заканата и не се появява повече в този блог ще бъде много добре.А за себе си да кажа – много съм благодарна,господин Инджев,че Ви има,защото благодарение на Вас, кашата,която други разбъркват в главите ни се избистря.

 13. Към Спас Колев,
  Плановете на Азербайджан са хубаво нещо, но “Nabucco” е нещо друго. Ето чети тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Nabucco_Pipeline
  От графата Supply sources …In Azerbaijan, the second stage of the Shah Deniz gas field comes on-stream in 2016. There was an agreement for 8 billion cubic metres (280 billion cubic feet) of natural gas per year with further expansion.[23][24][56] However, on 27 December 2011 Azerbaijan signed an agreement to provide 16 billion cubic metres (570 billion cubic feet) to Turkey through the Trans-Anatolian gas pipeline. This excludes Azerbaijan from the list of possible producers, as there is not enough gas for multiply projects…
  “Nabucco” няма да е рентабилен без връзката с “Arab Gas Pipeline”, която единствено осигурява реална алтернатива и независимост от Руския газ. Освен това азерският газ става доста скъпичък на Българската граница по причина, че по пътя си има да преодолява най-малко две големи препятствия. Над 3000 метровата денивелация на Арарат, за което е необходимо мощно компресиране свързано с големи разходи и “топлите” Азеро – Арменски политически отношения. Освен това никъде в плановете на Азербайджан не се говори за подробностите през коя тръба ще се доставя този газ за ЕС и на коя точно граница ще се доставя. Най – вероятно е да стане през “Син поток” или през евентуална реверсивна връзка между България и Турция, каквато засега няма, но без Набуко трябва да се мисли за Бургас – Вльора, с други думи за “Южен поток”. Е, дойдохме си на думата! Та плановете на Азербайджан са си хубави планове и могат да се осъществят, ако не им мине мечка път. Или най-вероятно да се осъществят по начин по който нареди мечката! Ама къде е ползата за ЕС и дали ЕС ще се изръси така щедро в субсидиите, както за “Набуко”?

 14. На тази провинциалната и противна особа по и подхожда името Цецка Шашева. Г- н Инджев интересно Ми е как ще коментираш Леля Цецка и нейният тур из властта вече 3 години. Тя представител на модерното дясно ли е или си е продукт на старото БКП. въобще приемливо ли е нейното присъствие в БГ Политика.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.