Китайски лов край Ловеч

Не можахме да станем първи в ЕС, които да докажат, че съветските ядрени реактори с чернобилска технология подлежат на модернизация. Въпреки натиска на Русия това да се случи, за да бъде създаден прецедент в страна от ЕС и така да бъде легитимирана руската стратегия за пробив в модернизирането на безнадеждната съветска ядрена технология в страни от бившия съветски блок, Брюксел устоя на манипулацията с български адрес и нареди закриването на блоковете 3 и 4 в АЕЦ „Козлодуй”. Това е истинската причина за тежкия вой тук във връзка със закритите два реактора- ехото от този вой долита и днес от раненото руско ядрено лоби, което обаче задейства следващата стъпка за руско проникване в ЕС с реанимирането на АЕЦ „Белене”. Подробностите четете в новата ми книга „Ядреналин”, която предстои да се появи през април.

Успяхме междувременно да станем обаче първата държава в света, наложила мораториум върху самото проучване за находища на шистов газ. Така се лишихме от един силен коз на масата на преговорите за откъсване от пълната зависимост от Русия по отношение на тази ключова за енергетиката на България суровина.

И в още нещо (пре)успяхме там, където никой още не беше пробил: първи сме в ЕС по отваряне на врата на Китай за производство на автомобили по китайски лиценз. Добре ли е това за нас, за ЕС, за световния пролетариат и т.н. – вижте гледната точка на Атанас Чобанов в приложената по-долу статия по темата. (ivo.bg)

 

Фабриката в Ловеч – китайски комунисти узаконяват награбеното от българските бандити

Great Teo International
от Атанас Чобанов Вторник, 21 Февруари 2012

Биволъ
На фона на овчата радост от цеха за сглобяване на китайски четириколки в Ловеч и на гръмките заглавия, че в България пак се “правят автомобили”, не мога да се стърпя да хвърля лъжица мед в кацата с катрана на българския патриотичен бизнес.
Ето какво пише посланик Джеймс Пардю за собственика на “Литекс Моторс” Гриша Ганчев през 2005 г.:
H. (C) ЛИТЕКС КОМЕРС Още един бивш борец и настоящ член на Българската федерация по борба ГРИША ДАНАИЛОВ ГАНЧЕВ (български гражданин, роден на 10-ти декември, 1962 г.), притежава верига бензиностанции и е един от тримата най-големи вносители на петрол в България. Фирмата му ЛИТЕКС КОМЕРС притежава и марката плодови сокове QUEEN. Ганчев беше един от първите лидери на организираната престъпност, който използва спортен отбор за пране на пари, чрез футболния клуб ЛИТЕКС в град Ловеч. Литекс е собственик и на базираната в Ловеч изба ВИНАЛ, която произвежда вино за местна консумация и износ, и водка за износ. Незаконните дейности на Литекс са свързани с контрабанда на петрол, финансови измами, пране на пари, изнудване и рекет.
Ако това е вярно, Гриша Ганчев трябва да лежи в затвора, а не да се изживява като национален герой заради успешната операция по препиране на пари придобити с престъпна дейност.
Но ето го днес на трибуната с Бойко Борисов, чието минало също е изпъстрено със съставомерни епизоди, както твърди посланик Байърли:
“13. (S/NF) Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата”).”
Връзката между Борисов и Ганчев се проследява и чрез публично достъпни документи в Търговския регистър. Ангел Бончев, който е дясната ръка на Ганчев, е съдружник с Бойко Борисов и Румен Николов (“Пашата”) във фирмата “Тео Интернационал”, заловена в производство на цигари без бандерол.

Дали този “Тео” е “началника”, за когото говори Борисов при откриването на фабриката можем само да гадаем. Факт е обаче, че от незаконно производство на цигари Литекс са направили добри парици. Факт е също, че финансирането на “Литекс моторс” идва от Корпоративна търговска банка, в която са вложени 70% от парите на държавните предприятия. Пак в грамите на американските посланици четем следното за КТБ и собственикът и Цветан Василев:
“Корпоративна търговска банка (Corporate Commercial Bank). Тази банка е известна още като Банката на Риск Инжинеринг, най-важният и печално известен играч в енергийния сектор, участващ в почти всички енергийни консултантски проекти. Заради тесните си връзки с Риск Инжинeринг, притежавана от Богомил Манчев, се очаква банката да придобие силни позиции във финансирането на проекта Белене. Сметките на Националната електрическа компания, която е собственост на държавата и се занимава с тъмни продажби на електроенергия чрез посредници като Манчев и Ковачки, също са депозирани там. Главният акционер на тази банка е Бромак ООД, собственост на Цветан Василев, който през 2004 г. беше замесен в противоречива приватизационна сделка свързана с купуването на Софийския завод за вагони, дотогава държавна собственост, на цена по-ниска от пазарната.”
Още един щрих към картината е изнесената в блога на Иво Инджев информация, че лично бившият президент Първанов, известен с агентурното си име “Гоце”, е съдействал за това фирмата от “братски комунистически Китай” да се установи в България. За топлата връзка между Гриша Ганчев и Първанов разказва и свидетелят по делото Октопод Пламен Устинов. Според него Алексей Петров – Трактора му поръчал да убие Ганчев. Устинов обаче предупредил Ганчев, който потърсил съдействие от Първанов, за да отмени поръчката.
“Ако Ганчев е откровен, би трябвало да кръсти завода „Георги Първанов” и да го украси с негов портрет, на който президентът-покровител е зареял прозорлив поглед в бъдещето (си на подсигурен благодетел), досущ като Мао.” – коментира Иво Инджев.
Ето такъв е генезисът на “успешния” български бизнес. Това е “държавата на мафията”, член на ЕС. Резултатът също го виждаме – 120 души сглобяват части за таратайки, предоставени от един престъпен комунистически режим, за да си осигури трамплин към европейския пазар. Предприятието е финансирано с пари, чийто произход е неясен и съмнителен, може би кървав, към които правителството е добавило чисти пари, издоени от данъкоплатците и скътани в КТБ. Естествено, всичко това се облича в целофан с пайети, а медиите дружно венцеславят отбрани мутри на прехода, събрали се на откриването.
История не се пише с “ако”, но това не е история, а журналистическа импресия, затова си позволявам тази волност. Ако в България имаше действащо правораздаване мутрите щяха да са на топло, капиталите им конфискувани, бизнес средата привлекателна, инвеститорите многобройни и с добра репутация, откритите работни места десетки хиляди. Инвестициите щяха да създават принадена стойност и технологични трансфери, което не може да се каже за сглобяването на субпродукти произведени в КНР.
В крайна сметка България щеше да прилича повече на страна от Средна Европа, отколкото на средноафриканска страна. Това не е кой знае колко амбициозна цел, но безнаказаната престъпност ни дели от нея както Великата стена е деляла варварите от цивилизацията.

15 мнения за “Китайски лов край Ловеч”

 1. Докато в София уж още умуват дали да подпишат договора за АЕЦ Белене – в Ижорск вече започнаха да сглобяват корпуса на реактора http://www.i-mash.ru/news/nov_predpr/20404-izhorskie-zavody-zavershajut-izgotovlenie-korpusa.html.
  Първи април наближава! А който сега взема комисионните за АЕЦ-а няма да може да се извърти после за да вземе комисионни и за шистовия газ. Това е проблемът.

 2. Както винаги много точно и ясно:
  Ако в България имаше действащо правораздаване мутрите щяха да са на топло …

  Все едно чета собствените си мисли!

 3. “Булгар Рено”,след това Toyota искали да ни правят шосето наречено “магистрала Хемус” и завод за автомобили ,но да се продават на цена по ниска от жигула,моля!.После Ровър некакви никому неизвестни “стар модел” – марш от тук.Форд също никому неизвестни завод нов в милата ни България тръгнали да правят – айде там в Турция си ги правете.Етоо световният лидер в автомобилостроенето и България горд автомобилен гигант.Как се казваше модела супер автобобил “портокал” или “банан”,срамувам се не запомних!А последно – завод за автомобили или цех за чаркове?
  Ами сега,къде отиде братската и нерушима с “Москвич”,лелее!
  “би трябвало да кръсти завода „Георги Първанов” и да го украси с негов портрет”- Ами даа,грехота да се забравят заслужилите!
  Красимир Ангелов то може да е като “Москвич ИЖ” реактора,добра машина 🙂

 4. Е, ама Иво, не си прав!

  То това е било “мнооого отдавна”.
  И ТЕ “вече не са такива”.

  Като във вица за Иванчо: “Който “любил”, “любил”,- кака вече не е “лека”, тя се омъжи!”

  МУТРАТА сега е “премиееер”. Той сега се “бори с престъпността и корупцията” и е в “борба” с Гоце. Затова звъни на Танов: “Ало, Танов, виж там за Мишо Бирата…”

  МУТРАТА е загрижен за “демокрацията”. Затова строи “музей на соца” и обяснява, че диктаторът Живков имал “достижения”.

  МУТРАТА се грижи и за “европейското развитие” на България. Затова идържа клакьорски “медии” с държавни пари.

  И накрая МУТРАТА иска да развива “икономиката”.
  Затова за три години не се изгради алтернативна газова връзка, но пък увеличи държавните пари в КТБ, та да може тя да финаннасира “по европейски” и “меееедии” и “завооооди”.
  Е, “заводите” не са на известен авто-производител, ама са “инвестиция”.

  Стига черногледство, че ще се преумори и, “да не дава Бог”, ще вземе да подаде оставка.
  А пък китайските “инвеститори” може да се обидят и, оле какъв ужас, да си преместят “бизнеса”!

 5. хубаво – виждам, че активно се злорадства за един от малкото БГ успехи в индустрията. НО имам един въпрос – колко пъти Иво Инджев се кандидатира за какъвто и да е пост в държавата?! Точно 0 – кръгла нула. Хубаво ги реди нещата, обаче да стои отстрани и само да приказва не прилича на нищо. Нека се кандидатира да му видим екипа, идеите и тогава може да дава акъл или оценки на воля.
  Не виждам от какво се страхува и от какво се притеснява. Нека обяви, че прави партия(или се кандидатира за нещо) и тогава ще преброим пилците. Другото е празноговорене.

 6. ганчев да бъде разследван от комисията на потребителите за монополно високите цени на захарта у нас.Той се явява един най големите вносители на захар у нас при положени ече ползува субсиди за закрити захарни заводи в Лом долна митролобия и русе със средства от европеиският бюджет.Цена над 1.50 лв. е жестоко ограбване на българина.

 7. Към ХМ от 13:55.Вие господине,живеете с наследеното от комунизъма:който не е с нас,е против нас!Така и не можете да си представите ,че една различна гледна точка от официалната,НЕ Е СВЪРЗАНА С ПОЛИТИЧЕСКА КАРИЕРА!!!Не съм адвокат на г-н Инджев,но се чувствам ЛИЧНО ЗАСЕГНАТ,тъй като съм ГРАЖДАНИН с различна преценка за случващото се в БГ,съвпадаща с тази на Инджев,без да съм кандидат за какъвто и да е държавен пост.За доказателство,влезте в страницата ми във Фейсбук,където сигурно ще прочетете много лични коментарии ,критични,към упрлавлението на ГЕРБ,респ.-на Вашия идол Бойко Борисов.Прочем,безкритичността на феновете му,е гаранция за неговото сгромолясване-рано или късно!

 8. Към ХМ | ФЕВРУАРИ 22, 2012, 13:55
  Боже какво смешно мнение.

 9. до ХМ

  Ако всеки в България работеше като Инджев това, за което е квалифициран, страната ни нямаше да е на днешния си плачевен хал. (Макар че и да се кандидатира за нещо, сигурно ще го изберем ние, десетките хиляди читатели на блога и книгите му). Но не е необходимо да го прави, защото като неудобен журналист и историк Инджев е много по-полезен на народа си.

  Що се отнася до добър политик с добър екип, имаме такива – ДСБ.

 10. Комунистически коли произведени от бивш борец и бос на групировка. Не е зле а ? Или както се казваше в един филм – найс а. Как да не се гордееш, че си българин ?!

 11. благодарско за коментарите по мой адрес. Нито съм ДСБ ,

 12. нито съм ДСБ нито БСП, нито пък имам нещо общо с ББ още по-малко с писане на разни материали. ПРосто зададох елементарния въпрос, на който ще отговоря пак като читател(а не пристрастен идолопоклонник на разни измислени партии.) Ако алтернативата на ББ Гр.Г ЦЦ Сер.С ГП Ах.Д и тн е Иван К и прочие политици значи Иво Инджев е дълбоко заблуден….Виж ако Алтернативата е ИИ(иво инджев) това е вече нещо друго. Затова става дума. Иначе сега ИИ изпада в много тъпата ситуация да хули ГРАДЕЖ, а не грабителството(със захарта или там с цар Киро). Просто той е в ситуацията да стои отстрани и да приказва, вместо да се кандидатира за нещо и тогава сам ЩЕ ВИДИ КОЙ му е приятел и читател и кой е с него за да го ЗАБЛУЖДАВА. Просто няма смисъл да говори, по-добре да действа! Един живот живее и след като знае ТОЛКОВА много неща по-добре да ги действа в ползу роду…

 13. и последно – автомобила няма идеология, той е средство за употреба. Или е добро и ще го купуват или не и ще фалира. По-важно е че ГГ има самочувствие да прави коли – евала! НО защо хора като ИИ нямат самочувствие да се кандидатират за НИЩО. Просто тъпо и обезсърчително!
  (впрочем не забравяйте че ГГе приятел с Вальо Йорданов, който по една или друга причина е основния наследник на фамилия Дюпон в САЩ- демек мултимилионер с ЧЕСТНИ наследствени пари)

 14. Към хм:

  Така е, елементарен е въпросът ви, както сам признавате.Колкото до това кой е заблуден, ще кажа следното:

  Или не разбирате каква е работата на журналиста, или ме подозирате, че съм като онези, които критикувам ( което ми е работата).
  Ако всички журналисти се кандидатириха за “нещо”, кой ще да върши тяхната работа?
  Интерпретацията ви за страхливия ИИ, който не смее да се кандидатира, е меко казано твърде примитивна за да е вярна за нещо толкова комплексно като усилие в живота на човек, който сам може да прецени къде му е мястото и няма нужда от улични подвиквания като ориентир за избраната от него посока. А и не отива, някак си, на анонимен провокатор, да намеква за страхливост на автор, който се подписва под всяка своя дума.
  Кандидатирал съм се за публицист и както виждам- във вашите очи лице кандидатурата ми е успешна ( независимо дали си го признавате). Щяхте ли иначе да ме четете и да си правите труда да ме предизвиквате да се доказвам в състезание на стадион, който не съм избирал?
  Моля, не приемайте отговора ми като покана за някакъв сълзлив сериал по ваш сценарий, защото няма да участвам в него.Проявата на презрение и неуважение не е основата, която ме стимулира да си общувам с непознати, пожелали да “блеснат” за моя сметка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.