Телевизионните ни вуйни

Тази сутрин от екрана на телевизията, която откровено обслужва(ше) от години недосегаемостта на българския президент Първанов, прозвуча правдивия разказ за президента на германия Кристиан Вулф, който подаде оставка под натиска на медиите. Какъв абсурд в аналогията от екрана на телевизията, която направи всичко възможно нищо правдиво да не бъде разказано за българския президент Първанов цели 10 години, а при най-малкия опит да бъде зададен един въпрос по темата, взе мерки това да не се повтаря!

В разказа за прегрешенията на германеца прозвучаха познати щрихи: общувал с бизнеса, това изтекло в медиите, той се опитал да го прикрие, отправил задкулисни заплахи, после упорито не отговарял на въпросите, ползвал като медийна трибуна за оправдание конкретна телевизия….Дотук е едно към едно като у нас. Но от този момент започват разликите, които се отнасят не толкова за самия политик и поведението му, колкото до медийното опониране и поведение в Германия, което е диаметрално противоположно на българската действителност.

В отговор на опита за намеса в работата на една медия ( в случая вестник „Билд”) тя реагира с основното си оръжие- откритостта. Смея да твърдя, че като журналист ( да не говорим като Главен директор или главен редактор) съм постъпвал така всеки път при подобен сблъсък и по тази причина имам правото да пиша по темата.

Напомням публично известни случаи за илюстрация: когато Емил Кошлуков, току-що избран депутат от НДСВ, се обади в нюзрума на Би Ти Ви да заплашва с уволнения, обявих това от екрана.

Когато говорителят на НДСВ Димитър Цонев се подиграваше с качеството на българските телевизионни водещи ( които не били на ниво, за да ги спохожда премиера Сакскобургготски), призовах от екрана за солидарен отпор.

Когато главният секретар на МВР Бойко Борисов, раздразнен от мои думи, ми изпрати насред предаването ми „В десетката” текстово съобщение с обидно съдържание ( с намек, че съм бил казал глупост), на секундата го оповестих, а след като се опита да се отметне, показах в следващото предаване неговия есемес и му запуших устата ( може би за пръв и последен път му се наложи да замълчи в битността му на медиен герой).

След поредица от подобни изяви ми намериха „цаката” при пряк сблъсък с Първанов ( когото вече междувременно бях приканил два пъти от екрана да не награждава с държавни отличия съмнителни типове и го бях докарал до бяс с това- но едва сега му вадят ялов „компромат” за награждаванията). Ако това припомняне ви се вижда „самохвално”, припомнете си все пак каква е ролята на медиите…

В Германия, за разлика от тук, медиите не само не се огънаха и подчиниха, но се солидаризираха и по израза на автора на репортажа по Би Ти Ви тази сутрин „злобно” започнаха да „ровят”. Да, изровиха томахавката на войната и заровиха президента само за два месеца.

Тук тази томахавка се размахва на ниво корпоративни битки. Паралелно на парадоксалните откровенията на гузната Би Ти Ви за ставащото в Германия от правителствения канал ТВ 7 под формата на журналистическо разследване течеше яростна пропагандна война срещу корпоративния враг на отсрещната вражеска медийна групировка Огнян Донев. Може и да е 100 процента вярно изнесеното за неговите прегрешения, но усещането за поръчка в размахването на тази пръчка не само е грозно, но и отблъскващо с въпроса, който всеки осведомен зрител си задава: това ли е работата на журналистите, да яхват метлата на търговската корпоративност и ако са толкова смели и обективни- биха ли били така храбри да ни осведомят за делата на своите работодатели от банката, на банкера й , на депутата от ДПС в тази схема и на бащата на цялата взаимна йерархична зависимост в лицето на самия премиер Борисов?

Отговорът, че тук не е Германия, може и да е верен, но той е достатъчен само за онези, на които е изгодно да не правят нищо, за да стане поне малко като там. Щом търпим, ще си гледаме провинциалните телевизионни вуйни.

24 мнения за “Телевизионните ни вуйни”

 1. В България уви всичко е имитативно включително журналистиката. На пръв поглед институциите в България са същите като в коя да е Европейска страна. Но при по-внимателно вглеждане се вижда, че формата може и да е същата, но съдържанието не е! Потьомкиновски села навсякъде! Не случайно българите толкова си обичат Русия–и двете страни са майсторки на имитациите, с които лъжат както чужденците, така и собствените си сънародници. Затова и двете страни изглеждат все по-анахронично спрямо останалия свят!

 2. “Отговорът, че тук не е Германия, може и да е верен, но той е достатъчен само за онези, на които е изгодно да не правят нищо, за да стане поне малко като там.”

  Така е! И откакто се помня, чувам все този отговор – дори когато е ставало дума за тъй лесно отстранимото!!!! необяснимо, абсурдно, повсеместно явление “хвърляне на смет през прозорците”:-( “Е, тук не е чужбина – те там…, там има ред…” Като че ли нещо ни пречи и тук да си въведем ред – още повече че “простите ни баби” си го бяха въвели като норма на поведение – мома, която не си премита сутрин и пред оградата, рискувала да получи лоша репутация – оттам и трудно да се омъжи и т.н. Изобщо – обществено презрение за немарливеца…

  Да не говорим за какво “дребнотемие” се смята нещо тъй лесно постижимо – чистотата – елементарната, чиято липса не може да се оправдае с липсата на пари, нито с липсата на метли, например…

  А как видимо би се подобрил животът ни…

 3. Живея от повече от 10 год. в Германия и от тук нещата изглеждат така, както е описано по-горе. В България, в разговори с приятели и познати, хора образовани и с позиции в обществото ми се отговаря да, но това е Германия, а тук е така. Уважение заслужават тези тези, които не само не искат да е “така”, но имат възможността и желанието да се борят сpещу статуквото, наложено oт система, позволявaщa на всеки, според нивото на което се намира малки волности и създаващa обвързаности, бетониращи статуквото. Старата система постигаше поддържането на статуквото чрез формиране на елитни групи на принципа маса – класа – партия – (ДС?), които изoбщо не може да се сравняват по широта на социалната основа с постигнатото днес.

 4. В мухата на десетката,както казват стрелците!Веднага се сещам за типичната вуйна Анка от Цоловия род в градчето Роман,която се срамува от тези си корени и упорито тръби,че е от Плевен,като че ли това е вторият Рим.

 5. Много се забавлявах тази сутрин като гледах патетичното поведение на Бареков, който се изживяваше като борец за народните правдини. С такава патос и апломб громеше изедника Донев…

 6. Към Янков:

  А прави ли Ви впечатление, че това е поредният случай, в който Бареков е в ролята на народния обвинител, след което следва санкцията на началника…Така беше и с Нешева от здравната каса( пратена на интервю да се оправдава, а след това- подаде оставка, поискана от Борисов), така беше с шефа на Столичния общински съвет, който се гърчеше и лъжеше, че сам се сетил да си подаде оставката, но Бареков го издаде, че Борисов го маха от поста ( ден след това и Борисов потвърди това). Просто му пращат набелязания за отстрел дребен управленски дивеч на конвейр, за да гради имидж на смел, безкомпромисен и отлично осведомен, който мъдро изпреварва събитията, напипвайки пулса на премиерските настроения и решения…
  Такава грозна нагласена картинка в медиите не е имало през всичките 22 години- не искам да персонализирам критиката и това ме кара да се въздържам да пиша по темата, но явлението е направо неописуемо като сливане на “журналистика” и власт!

 7. Не е ли сега моментът /когато президентският имунитет не пази Гоце/ смелият ни телевизионен Гражданин за Европейско Развитие на България Наколенко Дудуков да погне Сирищника за двата мезонета? С това би направил голямо добро не само на 7,5 милиона българи, но дори на един украинец.

 8. Г-н Инджев, кога излиза новата Ви книга, и там ли се въздържате от персонализация

 9. Аз не се притеснявам, че в управлението са хора необразовани, без ценз и неморални. Страхувам се единствено от великодушието на народа да ги търпи. Да не се удивлява от факта например, че някои депутати притежават медии. Как е възможно за това нещо да се пише спокойно, без упрек в пресата?

  “Темата веднага бе подета от медиите, управлявани от депутата Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева, а свързаната с тях телевизия ТВ7 от два дни излъчва материали по темата.”

  Дневник, “Борисов освободи здравния зам.-министър Гергана Павлова”

  И може би преувеличавам, когато казвам великодушие. По-скоро незаинтересованост към случващото се в страната. С изтъкването на уродливостта на властта няма да стигнем далеч. Необходимо е да се пробуди съвестта във всеки отделен човек или поне в повечето.

  В предходната ваша статия, г-н Инджев, Вие пишете: ” В същото време четем в коментар на Дойче веле, че положението със свободата на медиите в България е направо безнадеждно лошо по европейски стандарти. И което е още по-лошо ( ако е това е възможно изобщо), тази даденост можела да се промени само ако се промени образователната система към по-добро. Това, ако е вярно, означава, че сме осъдени още поне едно-две поколения да носим негативите от неспасяемото положение в областта, която се предполага да е фундамент на едно демократично общество.”

  Съгласен съм с коментара на Дойче веле. Това е единственият път за спасение. Двадесет години хората пасуваха и разчитаха проблемите им да се решат от само себе си. Днес е от изключителна важност в училищата и университетите да се възпитават хора, които могат да превърнат страната си в Либерия, в страна, в която чрез честния си труд и висок морал, човек може да съществува и да се развива нормално. Не можем да променим настоящата обстановка с малцина на наша страна. Промяната в образователната система няма да произтече от върховете, а ще тръгне от млади и способни хора, които имат енергията, желанието и жертвоготовността да понесат лишения в полза на една кауза. Линея единствено за онези, които бягат от страната си, за да се реализират навън, оставяйки вкъщи обещанието да се завърнат едва, когато нещата се променят към по-добро.
  Наивници, това никога няма да стане, ако ни обръщате гръб! Дотогава искрено се надявам, че малцината като вас ще продължат да се борят за милата на сърцето на всеки буден млад човек в родината си загубена кауза на емигранта.

 10. Почти всички немци, с които говоря ежедневно, бяха на мнение през последните два месеца, че Кристиан Вулф трябва да си ходи. Защото президентът трябвало да бъде образец (Vorbild) казват, къде с насмешка, но насмешката е заради несъответсвието между понятието и поведението на Вулф (според техните, немски представи). Всички отделяха еднаква тежест на вулфовите прегрешения както с изгодните заеми, така и със заплахите към гл. редактор на Билд. Личеше си, че никак не са съгласни да му носят срама. А някъде в западните провинции хората дори демонстрираха по улиците протеста си срещу неприличното му за президент поведение. Е, такива са немците, затова произвеждат мерцедеси.
  Мисълта ми е, че всеки журналист си носи отговорността дали ще е професионалист или ще си продаде душата за някой лев. Дикман също можеше да смъкне някой и друг безлихвен заем, че и комисионната да му вземе, ако беше подходил “тактично” с Вулф. Защо ли не го направи? А Иво Инджев защо не го направи?
  Я си представете какво ще стане с първановци, бойкоборисовци, барековци и пр., ако двумилионна София изведнъж се насели с обикновени немски селяни от ГДР-то!
  Този неграмотен човек Борисов, като не му харесва “матряла”, нека да инвестира в демократизиране на хората, които с изключение на общо две десетилетия между Освобождението и втората световна война не са живели в демокрация и не знаят какво е то. А не в магистрали, които така или иначе няма как да построи.

 11. “Отговорът, че тук не е Германия, може и да е верен, но той е достатъчен само за онези, на които е изгодно да не правят нищо”

  Тук сте уцелил право в целта. Нямате представа колко пъти съм чувал “Абе тук да не е Америка”
  или “Ти във Франция ли мислиш че си” и това слага точка на въпроса.

  Към Боян:

  “и двете страни са майсторки на имитациите, с които лъжат както чужденците, така и собствените си сънародници”

  За Русия не съм сигурен, защото не съм прекарал достатъчно време там, но за България е 100 процента вярно.

 12. Към Петър В.
  Ако искате точна дата- вероятната е 9 април.
  А ако обобщавате за въздържанието ми от персонализация, за което мимоходом споменавам ( след като иначе многократно съм споменавал преди обекта, когото не искам да превръщам в постоянен “герой” на моите статии), сте на грешен път. Както в конкретния случай, така и по принцип подхождам конкретно към конкретни имена.
  В предстоящата ми книга “Ядреналин” има назовани поименно десетки известни и не толкова популярни личности, обект на сюжета.

 13. Г-н Инджев, само на мен ли ми се вижда картинката в която Доган и компания са в договорка с Боко и компания за да ни изиграят една пиеска на още 4-8 години на власт да дозабогатят преди да умрат! И само на мен ли прави впечатление че Бареков е основната радиоточка на този сговор, в тази пиеска!

 14. Медийните концерни в Германия имат власт и изобщо не са такива светци, за каквито ги изкарвате.Цялата кампания срещу бившия президент, всъщност е насочена индиректно и срещу Ангела Меркел и показва по един възмутителен начин ,колко бързо част от хората, могат да бъдат манипулирани и инструментализирани.Причините за това се крият някъде съвсем другаде ,а не в това ,в което се опитват да внушават някои медии.

 15. Здравейте,
  Не намирам за правилно уволнението Ви от БТВ преди години заради предполагаемия апартамент на Първанов. Смятам, че не е уместен паралела, който правите сега със случая с немския президент и местните медии.
  Защото при Първанов си останаха във въздуха приказките Ви за апартамента му и на другите за ловджийските му подвизи и пр.п. А в Германия видимо журналистите умеят да довеждат докрай разследванията си, затова и резултатите са други.
  А случаят с разследването за цените на лекарствата – няма значение, че е на Бареков и че е породено от взаимоотношенията на някои от работодателите му с шефа на Софарма – това разследване се опира на факти за цените в съседни страни, а когато има факти ще има и резултати.

 16. Към mmg 1951:

  В Германия “журналистите”, а тук “журналистът”- сам, написал книга ( която не познавате, щом говорите за “увисване във въздуха”).Малка разлика, нали- пък и на “увисналите във въздуха” мои думи доста хора вярват: включително Норвежката обществена телевизия, която изпрати екип и филмира моите думи без дори да се поинтересува от мнението на Първанов.
  За Ваше сведение данните, които изнасям, са напълно достатъчни за продължаване на разследването от когото трябва ( имат ги в ДАНС преди мен- от нотариалния акт за апартаментите, до данните за фирмата, която е трябвало да извърши довършителните дейности на въпросните два мезонета). Така че е доста несправедливо, да не кажа друго, да ме замеряте с ваше анонимно пренебрежение.
  А за другата ви забележка за Софарма- само преди минути по БНТ вицепремиерът Дянков опроверга лъжата на Бареков и компания, че уволнената зам. министър Павлова е работила за Софарма и изрази съжаление, че “добри хора” , като нея, биват уволняване заради “медийни групировки”.
  И следващият път се подгответе по-добре за битка, която водите по джапанки- виждал съм такива в Бейрут на барикадата, първи ги отстрелват, защото не стоят здраво на краката си.Така е с всеки, който подценява “врага”.

 17. Велизар: “Този неграмотен човек Борисов, като не му харесва „матряла“, нека да инвестира в демократизиране на хората…”

  Абсолютно вярно!
  Темата е чисто житейска, независимо че има филосовска основа.
  Не случайно в демокрациите се избират “водачи”, “ръководители” или както казват англо-саксонците “лидери”.

  Идеята е очевидна. Лицата поели отговорността за решаването на обществените проблеми и нагърбили се с политическа отговорност за общественото развитието трябва да въплащават със собствената си личност “новото” и “по-доброто”, към което “водят” обществото.

  “Демократизирането” и забогатяването, т.е. общоприетото за “европайско развитие” могат да се случват, когато водачите налагат като модел и отстояват демократичността.

  Германците осъзнават горното и затова не изтърпяха поведението на бившия вече президент. Защото, най-общо казано, неговото водачество не би отвело обществото им към по-добро.

  Сега да се върнем в България.
  Какво ‘водачество” и какво “европейско развитие” може да се очаква от лице, което:
  – почита “достиженията” на диктатора Живков и строи музей на соца.
  – от позицията на овластен закриля бандитизма,незаконните предприятия и другарува с агенти на Русия,
  – раздава незаконно с “фалшиви” подписи скъпи имоти и дарява брега на морето на групировки,
  – развращава съзнателно медиите, чрез парите на държавните предприятия,
  – назначава АРОГАНТНИ, НЕГРАМОТНИ, без дипломи и с присъди лица да ръководят огромни държавни средства и лобират за корпоративни интереси,
  – защитава преди всички руските интереси,
  – известен е на съюзниците на България с бандитското си минало и едно от най-отвратителните и антихуманни престъпления – наркотрафика.
  – и т.н. и т.н.

  В българския език названието за така описаното лице е МУТРА.

  Мисля, че е очевидно накъде ни “води” “гаржданина” – МУТРАТА и какво “развитие” се очертава.

  Да, той имаше шанс да помогне на България заради подкрепата на хората.
  Българите не са тъпаци.
  Българите разбират, дали осъзнато, дали интуитивно, какво е нужно да се промени и възложиха надежди на изборите през 2009.
  МУТРАТА можеше да промени страната 2009-2010г и миналото му да бъде простено, ако не забравено.
  Но МУТРАТА избра да остане, какво…, ами МУТРА!

 18. Към Evelin R:

  Не знам за кой път Ви моля, вероятно за последен ( защото ми омръзна), да не ми вменявате неща, които не съм писал и после да отговаряте на себе си: НИКЪДЕ не съм изкарвал “светци” германските концерни.

 19. Гледах онази сутрин предаването на БТВ по повод оставката на германският президент Вулф. За пореден път некадърният репортаж бе комбиниран със евтин опит за морално назидателство, как видите ли, в Германия политиците имали морал и затова там се случвали такива неща! Лицемерието, доведено до абсурд, рядко е стигало по-далеч! /Не че по-високият морал на германските политици не е очевиден/

  Не знам дали редакторите и водещите в БТВ са природни дебили, или дълго са се обучавали в тази област, но те постигнаха абсолютният връх в изкуството на лицемерието, при който всичко изглежда вече като фарс. Ако имаха малко акъл, щяха поне да избягват позицията на морални обвинители, както правят интелигентните хора по принцип, намирайки се в щекотлива ситуация. Но не, тези добичета си мрат да размахват пръст, вместо да си стоят при фактите без много морализаторстване на насран г*з.

  Такова поведение наистина потриса. Сюрреализма е завладяващ. Все едно гледаш как Хитлер страстно громи антисемитизма, или Слави Трифонов -чалгата. У мен лично, освен саркастичен смях и презрение, няма какво да провокират, но за децата и младите хора такава морална двойнственост е ОТРОВА.

 20. Evelin R., много червенееш, сестро! Сигурна ли си, че живееш в Германия, а не в СССР? В ‘зората на демокрацията’ Сашо Йорданов възкликваше към такива като теб: “И два пъти да съмне, на вас няма да ви просветне!” Какво значение кой, защо и как е отстрелял Вулф?! Важното е, че е имало ЗАЩО да бъде отстрелян и е имало КОЙ да го разкрие и разобличи. Това е тънката разлика между политическа Германия и политическа България днес. Kapiert?

 21. даа, в Германия – онака, а пък туканкана – ей пак така:
  “БНТ ще излъчи епизод от “На всеки километър” в памет на Георги Черкелов”

  тия са по-зле и от Мирча Кришан и краставицата – вари го, печи го, на комунизъм все миришат!

  Кви медии, кви пет лева. Булгаристаааан!

 22. До Цедка Ц.:
  Чудесно е, че реагирате! Не знам откъде наизпълзяха толкова, ако не физически, то идейни жители на СССР, опитвайки се да подменят стойностите за обществото. Вероятно за тях е важно “да не просветне” на колкото може повече хора, но хората вече се манипулират по-трудно.

 23. Наистина не съм чел книгата Ви, но ще го направя.

  Препрочетох писаното сутринта – не виждам пренебрежение, анонимен съм само за останалите влизащи в блога Ви – Вие сте видяли имената ми и еладреса ми. За подготовката ми – видимо сте прав сте по казуса с Първанов.

  Но за ценообразуването на лекарствата в контекста на поста ми – тя е достатъчна за да преценя писаното и казаното от Донев и останалите, извън патардията. Повярвайте ми ако по тези въпроси сме заедно на някакви барикади – няма да се подхлъзнете.

  Дянков – нима очаквате от него друго като ресорен зам.председател на МС в този момент? Защити си госпожата, но това няма да му попречи да промени правилата на ценообразуване на лекарствата плащани с бюджетни пари, стига да му разреши “началника”

  Шефката на здравната каса – разбира се, че трябва да взема бонуси след като оперира с милиарди и т.н. и няма бележки по работата и, но трябва да знае и как да отговаря в такива случаи – на такава позиция трябва да се назначават хора най-общо казано и с първите 7 години…

 24. Към Евелин Р. – да, медийните концерни в Германия сигурно не са светци, а голяма работа – по-силни от президента. Не знам подробности, които са извън обсега на интереса ми, но ми направи впечатление, че обаждането на Вулф беше публикувано веднага, Дикман не беше уволнен (на бас се хващам, че няма и да бъде), хората – обикновени хора, като теб и мен (всъщност не знам дали си обикновена, едно от малкото неща, които знам за теб е, че си имала бикини с образа на Че Гевара 🙂 ) протестираха на улицата от недоволство, че президентът минава (шенгенските граници и се засилва към България) всякакви граници. От там нататък можем да се правим на много големи разбирачи, като казваме, че журналистите в Германия са хора, които акат сутрин, имат куп финансови задължения, както и че нямат ореол на главите си, но това не променя фактът, че в Германия има свобода на словото, а в България няма. Нъцки!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.