Газ в Румъния, забрана в България

Огромно находище газ на границата с България? Неее, не може да бъде! Как така, възмутително е – там няма ли екологично разтревожени граждани, заслушани в „гласа на народа” премиери и др. таварищи?!
Може и още как- понеже в Румъния няма метастази на съветската пета колона, които у нас са навсякъде и успяват да превърнат България в Абсурдистан със забраната дори да се знае, дали разполагаме с това природно богатство. Повече подробности- в следващата информация и през следващите години, когато ще подсмърчаме като бедни роднини и спрямо бедните досега румънски съседи.

OMV разкри огромно находище на газ в Черно море край Румъния
от Дневник

22/02/2012
Най-голямата петролна компания в Централна Европа – базираната във Виена OMV AG съобщи, че е открила находище на газ в черноморския шелф на Румъния, което може да се окаже най-голямото в историята на компанията. То се разработва съвместно с Exxon Mobil, съобщава Bloomberg.

Предварителните изчисления показват, че наличното количество от суровината може би достига 84 млрд. куб. метра, се казва в официално съобщение на OMV.

Единият кладенец, разработван от Exxon, се намира на 170 км от брега на дълбочина 1000 метра. Проучването му е започнало в края на миналата годинаq като се очаква дълбочината да се окаже около 3000 метра. От този кладенец OMV Petrom и Exxon държат по 50 на сто дял.

“Това може да се окаже най-голямото находище в историята на OMV”, коментира изпълнителният директор на компанията Герхард Ройс.

Все още обаче е рано да се каже дали ще бъде възможно находището да бъде разработвано с търговска цел, въпреки че обследването му ще погълне милиони долари. През тази година ще му бъде направено 3D сеизмично проучване.

Това е първото успешно дълбоководно сондиране в Черно море. Евентуалната му експлоатация няма да е никак евтина, съобщи Ройс.

Акциите на компанията поскъпнаха с близо 6 на сто след новината. Те се търгуват на виенската борса.”

54 мнения за “Газ в Румъния, забрана в България”

 1. Това е първият път, когато коментирам нещо от Вашия блог(който следя).

  Бензолът в кръвта на германците не е руска пропаганда (мисля, че почти цитирам Калина Андролова от БНР), трябва да се съгласите.

  И номер две: Руската геополитическа енергийна фобия може да отстъпи само на фанатичната подкрепа на всичко, което видимо е в ущърб на Русия.

  Някой изобщо мисли ли кое е най-добре за България и дали рискът от евентуалното упражнение с шистов газ е оправдан?

 2. Аз съм прост инженер и от газ не разбирам, вие сте журналист и вероятно не сте специалист по газа, но пожарникарят – знае! Той знае за горливия газ, на(да)ли?

 3. Е сега я втасахме!!!! Сега ще си гризем екологично чистите нокти, докато хората ще усвояват дадените им от Бога блага. “Който търси, намира, който само иска, може и да не му се даде”…

 4. Мечтата на петата колона а ла Кукриникси-почти сбъдната-кривия,грозен,злобен старец-империалист чичо Сам-Шеврон,изритан от България,с отпечатан отзад ритник,а двамата “добродушни”шишковци Газпром и Лукойл разплути открай докрай върху картата на България…

 5. Ясен знак, че на твърди русофоби и Господ им помага! Румъния вече се откъсва от тандема с нас. Не че си няма повечето балкански и посткомунистически кусури, но има много сериозни политически и икономически предимства. Да напомням ли, че още Чаушеску разстреля един генерал за шпионаж в полза на СССР- но голямата сензация тогава беше, че точно това съобщиха вестниците, а не стандартното “в полза на чужда държава”. Социалистите им /от Петре Роман до Мирча Джоана/ по манталитет са западни хора с по 2-3 перфектни западни езика. И днес като чуят за Бъсеску ушанките в Кремъл ги тресе треска. А на нас, ако не ни дойде акълът накрая, ще се търкаляме с Беларус и Молдова в класациите, защото по заплати и други критерии вече ни изпревари и Албания.

 6. Как удобно се появи такава статия. Дали цитирания факт за Руминия не е нейният зареден пистолет, но с халостни патрони.

 7. В България също има сериозни проучвания за конвенционално извличане на газ – от газонаходището край Червен бряг се очаква добив от 1млрд.м3 годишно. От черноморския шелф се добиват скромните засега 300-400 млн.м3. Енергийна диверсификация не се постига само с шистов газ при положение,че има екологични проблеми.
  Трябва да се ускори строежът на тръбопровода от Гърция, втечнения газ също е алтернатива.

  Да не превръщаме диверсификацията в диверсия….

 8. Господин Инджев,

  Уважавам ви като журналист и като човек написал “Президент на РъБъ”, но по въпроса за добива на газ от шистови скали чрез хидравлично разбиване, съм ТВЪРДО ПРОТИВ защото не искам да отровят природата и водата ни, както в САЩ. Моля вижте филма “Газланд” и този доклад, който казва, че 650 от общо 750-те използвани химикала са канцерогенни , отровни или вредни за хората

  http://democrats.energycommerce.house.gov/sites/default/files/documents/Hydraulic%20Fracturing%20Report%204.18.11.pdf

 9. Подслушано от Радио Ереван:

  “По молба на своя лидер, който е дългогодишен приятел на Златев, ГЕРБ обмислят да въведат конституционна промяна, според която всяко НЕруско проучване за природни залежи в България незабавно се обявява за вредно за околната среда.
  От БСП, ДПС и РЗС щели да подкрепят поправката…”.

 10. Към MADINBULGARIA, ГЛАРУС и други подобни:

  Добивът на петропродукти чрез дълбоководно сондиране на шелфови зони /особено в относително затворени басейни, какъвто е Черно море /да не говорим за чудовищната концентрация на серовъглерод още под 100-150 метра дълбочина!/ е неизмеримо по-рисков и по-опасен за природата, от добива на шистов газ. Аргументите са очевадни, който не знае – да чете.
  От десетилетия се знае, че България разполага със залежи от петропродукти, достатъчни да задоволят собствените й потребности. Знае се още, че разполага със сериозни залежи от олово, цинк, сребро, злато и „редки метали”, в т.ч. – трансуранови. Знае се, че сме облагодетелствана територия по наличие на впечатляващи източници на термални води. И какво ли още не? Всичко обаче от десетилетия е под контрола на СССР/Русия.
  Защото още от времето на „Цар Освободител” /а може-би и преди него/ до днес, Русия няма геополитически интерес България да се развива, да се превърне в самостоятелна, богата и европейски-ориентирана страна. Затова Русия до последно ще се стреми да задържа своята „задунайска губерния” в панславянската си дъга и в евроазиатската си орбита. И това само „слепците” и обвързаните не виждат.
  Казаха ни го самите руснаци в прав текст – „Троянски кон”! Ама кой да чуе?!

 11. Към Стефан&

  Една молба към всички желаещи да (ме) убеждават чрез един и същи филм,линка към който съм публикувал много пъти: просто престанете да настоявате отново и отново да настоявате за една и съща пропаганда. Това е все едно да публикувам непрекъснато една и съща статия на някой от защитниците на този добив, каквито също има.
  Пък и не виждам да има никаква чуваемост по главната ми теза: че да не искаш да знаеш дали изобщо въпросният демонизиран природен ресурс съществува е не само малоумно, но и престъпно спрямо националните ни интереси. Явно желаещи да бъдат съучастници в това престъпление срещу “нероден Иванчо” има доста.
  И сега пак ми кажете колко е вредно нещото, което не знаем дали изобщо съществува.

 12. Тези дни чета – руснаците продават газа на България два пъти по-скъпо от този за Германия. Ден по-късно – ЛУКОЙЛ отново вдига цените на горивата; дизелът вече по 2,70.
  И се сещам за една моя съседка – свястна жена, с две хубави дечица. Мъжът и – пияница, по два пъти на ден я скапва от бой. Ходи все подута и посинена. Питали я други съседки: “Защо го търпиш бе, жена? Хвани си децата и бягай. Разведи се.
  А тя им рекла: “Не мога. Баща им е … пък и го обичам!”
  Това е то – любов необяснима!
  Мисля си – хак й е! Ако ще да я убие! Ама децата какво са виновни!
  Защо ли се сетих за тази женица?
  🙂

 13. Броят на химикалите нараства!!!
  Бяха 500, после станаха “над 500″, по-късно 650, а сега вече – рекорд!”Общо 750”!!!
  Не знам тези хора идиоти ли са! Учили ли са химия? Чували ли са за Менделеевата таблица? Имат ли поне бегла представа от химични технологии? Технически грамотни ли са? Могат ли да изброят поне 100, не – 50 органични съединения, от които поне 10 – канцерогенни? Задават ли си въпроса защо авторите на този т.н. филм /междувпрочем – долнопробен пропаганден махзар/ не са ги посочили? Могат ли да си представят би ли могъл изобщо да се постави под контрол производствен процес, в който участват 750 компонента?
  Аман от “Стефчовци”!

 14. Ужасно е забавно, как такова едно съобщение /откриването на газ в Румъния/ стряска доволния сън на оядените русоблудци. /Русоблудците са вид русофили, които обичат да блудстват със заблудите си за Русия/… Вчера четох коментари във нета, и се чудех на озлоблението с което посрещат една най-обикновена новина -че някой открил газ в шелфа си. Един русоблуд /абе май по добре е да го кажем “русобляд” :)/, се кълнеше, че в Сибир нефта и газа били БЕЗКРАЙНИ И ВЕЧНИ, а друг припяваше със радостен фалцет че, не, ние пак ще продължаваме да плащаме на Газпром по-скъпо, щото така трябвало..

  Трети прикрит другар пък, обясняваше велемъдро какво било положението в Саудовска /?!/ Арабия! Тук един господин пише “РумИния”/?!/. А бе хора, то бива стрес бива, ама на вас взе да ви избива руския акцент бе?! Стегнете се! Тук в “Болхария” поне, моля да “гаварИте с болхАрсским акцЕнтом”! Толкова грешни газо-рубли се трошат от Масква, а езиковото обучение куца…

 15. If appear!… is due to your very rare talent,your vision and comment like that of Stambo about Sofia y/or Bucharest –
  G E N E R A L L L Y-
  Some day Bulgarian Communist Party would ,Only cry bittery for lost histric chanaces during the Era Boris III-Simeon II and whimper for Simeon Hassan I
  Then and only then will be clear why like by Sandro.A.Burov was right to atttend first the Queen
  with the nickname Carmen!

 16. към Иво Инджев
  Чета блога и книгите ви и трябва да призная, че нивото ви на журналист и публицист е високо(поне според скромните ми разбирания).Прекрасно знаете,че по темата шистов газ има не един а поне десет филма и,че проблемът пред който сме изправрени не е просто “шистов газ” а принципно збърканият модел по който черпим ресурси и задоволяваме енергийните си нужди.Задайте си въпроса защо е необходимо чужди компании да добиват ресурсите ни(не ме интересува от коя държава са) !Тези от БАН щом са такива специалисти и могат да дават мнение защо не вземат да проучат и да кандидатстват за някой от европейските проекти?ПЛЯС!Аз ви уважавам за това което ви се случи с БТВ и последващата ви позиция,но и вие уважавайте десетките си колеги които са писали и пишат по темата шистов газ и не ги маргинализирайте толкова елементарно.Зад това прозира нещо друго.И последно,най приятелски ви моля не се дръжте надменно!Не е възпитано

 17. Добре е да се публикуват “стефчовски” и прилежащи мнения. Освен грамотност, способност за мисъл–интелигентност иначе казано–оригиналност / или липсата им / се вижда и пълната безидейност на пропагандата им щом вездесъщият газланд е черешката на аргументацията им.

 18. Ще се изкажа малко встрани от темата, предварително се извинявам за което!

  България днес е гола вода дори в сравнение с Румъния. Това е така и ще продължава да е така, защото едно време румънците екзекутираха диктатора си и приближените му, а ние си избрахме гарда на диктатора за премиер. Като бонус търпяхме два мандата руски агент на поста президент. Руски, та и български-комунистически, подвизавал се тук под псевдонима “Гоце”.

  Глупостите тук ще продължават още много. Няма да се ограничим само с митническите финтове на “автомобилостроителя” Гриша Ганчев в подкрепа на контрабандния внос на МПС-та от КНР. Няма да пропуснем и наливане на огромни грешни средства към Кремъл по проекта АЕЦ Белене. Ако има и още някоя възможна глупост, която да направим, и нея ще направим!

  Апропо, и на мен ми прави впечатление онова, за което пише и SIR SVEN. Една такава новина и скачат като ужилени. А днес из София било модерно младежи (неясно какви) да ми се движат със значки “Не на шистовия газ”, боднати на видно място по връхните дрехи.

  Борбата (финансирана от Кремъл) продължава!

 19. “Аман от „Стефчовци“!
  by Павел Тинков”
  ….. |
  “А бе хора, то бива стрес бива, ама на вас взе да ви избива руския акцент бе?! Стегнете се!
  by sir sven

  Ако тези са служители в Газпром или друг техен “подизпълнител” не стефчовци, а всякакви ще станат. По- лесно е, а може би и доходно, да се вадиш с труд хляба.
  Странно е да те уверяват с едно филмче, колко страшен бил добива. Такъв филм може да направи всеки кинаджия.Стига са му платят. Ако някой действително вярва на филмчета, защо не повярва и в цирка, че някой си маха главата? Но едва ли си вярват. Искат другите да вЕрват, а те да са в “богуслужението”. Май “келепир има в тази работа”! :)))

 20. Май само в България не знаем, че компаниите OMV и Щрабак са руски!Май само ние не знаем,че задграничният щаб на Русия и този на бившата БКП са във Виена,от където се въртят и перат пари,търговска дейност и шпионаж от всякакъв род.Така,че по-полека с емоциите!Прав е в много голяма степен Павел Тинков в първия си постинг.

 21. Поправка! Да се чете “ВМЕСТО да си вадиш с труд хляба”…

 22. SIR SVEN, готин си!
  “русобляд” си е направо в десетката!
  А залежите им “безкрайни и вечни” като Третия Райх!Пишат РумИния, защото на тези скапани клавиатури няма “еръй”!
  Поздрави!
  🙂

 23. Понеже се подхвърлят някакви линкове, ето един от едно скорошно НАУЧНО изследване по въпроса, на който се натъкнах наскоро в БиБиСи.

  http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-17073435

  За тези които не боравят с английски, изводът е, че няма данни за това, че извличането на шистов газ чрез хоризонтален фракинг притежава уникални рискови фактори. Т.е., грубо казано, не е по-рискова технология от други стандартни технологии за извличане на газ и петрол. Освен това, не са намерили доказателства за замърсени подпочвени води вследствие на използването на химикалите при фракинга…

 24. Забравих да добавя, изследването е на екип от университета в Остин, Тексас и резултатите са представени на изключително престижната конференция на AAAS (който се занимава с наука, знае какво представляват тези букви) във Ванкувър. Там не се допущат случайници или “наемници” – само признати учени с безупречна репутация…

 25. към Ясминка:

  Извинявайте, но май не разбирате смисъла на някои думи, които използвате- как точно “маргинализирам” колегите си? Излиза, че ги превръщам в незначителни с величието на собственото ми , огромно по своята значимост мнение. Ако това беше така, щях да имам основание да се държа надменно и да пиша някому “Пляс”, наслаждавайки се на самооценката си , че съм “пляснал” автора.Което е доста нахално за някоя си анонимна ясминка със самочувствието да дава съвети, без да й ги искат.
  Така, нещо сте ЗБЪРКАЛА”.

 26. SIR SVEN, поздравления! Чудесно чувство за хумор! Все пак предполагам, че в “по-научна” литература откритият от Вас биологичен вид ще е по-добре да се транскрибира като “хомо русоблядикус”. Не предлагам съавторство, а научна помощ! Бъдете здрав!

 27. Истината е една, който търси – намира, а който не, намира под вола – теле! Надявам се, че все някога времето на “борисовците” ще свърши и България ще има отново своя национално-отговорен “Иван Костов”. Тогава интересите на страната ще бъдат защитавани отвътре, а не под натиск отвън. Петата колона ще бъде поставена в “шеста-глуха”, а червените търговци на “бузлуджански кюфтета по .резидентски”, ще бъдат принудени да сменят “професията” и да се изхранват чрез(опазил Бог)- работа. Като казах работа, г-н Инджев, прочетох в Kafene.net Анализа Ви “Къде ще отиде Първанов?” Мисля, че страховете на .резидента, който в момента е в безтегловност, да остане “безработен” са абсолютно основателни. Питам се, той какво в същност може да работи? http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=22646966

 28. To Cardinal Richeleux 2012:

  Cardinal or not, please refrain from using a language of which you’ve command at a level that is hardly pleasing to the most unassuming ears.

  I wrote once before, suggesting that should you wish to practise your English skills, please do so in one or several of the countless forums and chat rooms that are available for this purpose.

  You would do both yourself and many of us a huge favour to simply use Bulgarian in expressing your thoughts. Your lack of proper grammar and sufficient vocabulary in English is really annoying.

  Thank you.

 29. КЪМ Г-Н ИНДЖЕВ.Прав сте,че Ясминка нещо е ЗБЪРКАЛА.Не само заради оцеката,че маргинализирате ваши колеги.Очевидно,

 30. ПРОДЪЛЖАВАМ:че тази другарка не може да направи разлика между”проучвам нещо” и “правя нещо”VСигурен съм ,че такава разлика може да направи всеки средностатистически УЧЕНИК в БГ.И още.Тази другарка хал хабер си няма,че едно е да си професор или доцент в БАН,знаещ много по темата,и е съваршенно друго ,да искаш европари за създаване не само на технология и нейната практическа реализация,такава каквато имат световно известните фирми за добив на нефт и газ,една от които и Шеврон,Газпром и др.Тази Ясминка желае да блесне с нещо,но очевидно силиците й стигат само доЖЕЛАЕ.

 31. Скандал след скандал. Всеки следващ омаломощава предния. Не че не трябва да им се обръща внимание, но явно се црли темата за АЕЦ Белене да бъде направена маловажна и да мине тихо. Видях линка от една предна публикация, че първия реактор е вече сглобен. Може би греша но все пак.

 32. to Peter:

  I will take the liberty to answer you on behalf of the notorious cardinal, and I would like to assure you, that compared to his Bulgarian, his English looks at least twice much better! Please, dear sir, have mercy upon all of us, and don’t make him exercise his Bulgarian here, because If he does, the game may get pretty ugly, and we shall suffer his sudden, and unintelligible gusts of weird eloquence ! Let’s show some prudence on this strange /and probabbly clinical / case! 🙂

  best regards

 33. “Сега ще ме слушаш. Точно така – ще слушаш. Защото точно в този момент не пиша. Крещя. Знам, че мислиш за мен. Понякога повече, понякога по-малко. Всъщност през цялото време се опитваш да не го правиш. Бягаш от мен. Не. Бягаш от себе си. Но всъщност вече всичко няма значение. И нищо е от значение. Аз съм тази, която трябва да тегли майната на всичко. Просто защото ти отдавна си теглил моята. Времето е разделно. Щото разделя. Ебаси простото.””
  Сцена 8:
  Във всички сцени животните сме аз и ти. Животните се обичат.
  мислех си каква ли история ще роди главата ми в надрусано състояние…

  “Greed is the new Green.”http://25.media.tumblr.com/tumblr_loqap7TCIJ1qi3vp1o1_400.gif”
  И сръбска музика .Всъщност споменах ли, че името ми е Любов…
  На нашия въпрос: The fuck?! Той отговори: Просто исках да си забия главата в преспата.
  mad-in-bulgaria reblogged this from eskarinasmith
  Ето ти го сценария за проекта по Анимация
  АСТА
  ла виста, бейби.”http://eskarinasmith.tumblr.com/post/16769435170″
  eskarinasmith posted this

  evelinakrlv@gmail.com
  3 weeks ago
  dare to ask me how I amЕв: как си?
  Kemi: добре, а ти?
  Ев: в сърцето ми менгеме и как тупти въпреки него не знам, в гърлото ми буца и как диша въпреки нея не знам
  Kemi: а в очите ти сълзи как гледаш въпреки тях-не знаеш
  Ев: мхм… те сълзите са по-скоро зад очите… от време на време ги пускам. хахахах – сълзи ебат очите ми на задна прашка.”
  MAD IN BULGARIA – новото пройзводство,екологично чисто пройзводство.”ЕКОЛОЗИ БГ”!
  Рече Бог: да бъде светлина. И биде светлина.Тук после биде мрак.Боже!

 34. Не сте прав г-н Инджев да “маргинализирате” така Ясминка! Това “збърканият” не е сгрешено, недейте да се присмивате! То е по същия правопис, по който се пише “збогом” и показва принадлежност към определена група “интелектуалци”.
  А колкото до партизанското име “Ясминка”, препоръчително е да се чете като “эсминец” /виж Уикипедия/.
  🙂

 35. Руските спецслужби разследват “менте оборудване” за АЕЦ “Козлодуй”:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/02/23/1773260_ruskite_specslujbi_razsledvat_mente_oborudvane_za_aec/

  А иначе Котев бил не знам що си, Касчиев бил нам какво си…

  И същите тези ПРЕСТЪПНИЦИ искат да лапат от некачествен самовар в БеляНЕ!!!

  И къде са ЗЕЛЕНИТЕ???
  Или са си червени отвътре, като във вица!

 36. Извън темата:
  Моля ви, пишете грамотно на български. В противен случай мнението изглежда несериозно.

 37. Към Павел Тинков с уважение:
  Заслугата за падането на България под византийско робство/гръцко/неоспоримо е на Русия.Освен това 20000/двадесет хиляди/българи са набити на кол, а други 300/триста/ Боили са умъртвени заради достойнството си да защитят нашето Отечество.Защо днешните български граждани не четат/или не искат да приемат/неоспоримите за Отечеството ни факти?Аз вярвам в Божията справедливост и в мисията ни, но да не чакаме спаведливостта да възтържествува направена от някой народ уважаващ ни за високите ни добротели и духовни качества, които притежаваме/връщането на Светослав/.Между другото този народ се е установил за последно в земите около днешна София.
  Към sir sven:Продължавайте,България има нужда от такива колобри!

 38. Относно 123

  Г-н Инджев, отдавна не съм писал във форума ви, понеже явно писанията ми не се харесват. Но във връзка с новината “Руските спецслужби разследват „менте оборудване“ за АЕЦ „Козлодуй“ просто не мога да се въздържа. Това не е просто национално предателство, а връх на геноцида на кремълските еничари над българското население. И вместо да е първа новина на всички телевизии, се появи само в “дневник” и на сайта на МЕДИАПУЛ

  Дори в блога на Котев още няма нищо.

  Надявам се този постинг да види бял свят…

 39. “О свещенна простотия!”- това или нещо подобно е възклицанието на Велик и умен човек, макар и по друг повод. Не зная дали поговорката:”Вода(за пиене)гази, жаден ходи” е само българска или съществува и при другите народи, но ние правим точно това. Дали от това, че не знаем тази вода става ли за пиене, или чакаме наготово някой друг да ни я налее в чашата, за да я изпием. И така “доброволно” се обричаме на смърт. А тогава, когато в Румъния ще започнат да извличат шистов ГАЗ от недрата на земята и от морските дълбини на морето намиращи се на граничната зона между двете страни, българина ще пече мухлясалият си и обвит в паяжина (поради мизерното си съществувание) Г(а)З край същото това море и крайбрежие. Нищо, че и сега заемаме “престижното” първо място по “бедност” в ЕС, ще успеем да достигнем още по-високо и недостижимо от другите държави ниво. Някакъв “гларус”(на който чавката му е испила ума) твърди, че алтернатива на шистовия газ бил “втечненият газ”. От това по-голяма глупост не съм чувал. Нали за да добиеш или доставиш такъв газ трябва да имаш ГАЗ (а не Г.З) от някъде произведен, който с допълнителната си обработка става многократно по-скъп. Но какво да правим, като в България е пълно със “специалисти по всичко”, начело с “най-големият специалист” на върха.

 40. Мисля, че е добре да се обърне внимание на следния цитат:
  1.”Все още обаче е рано да се каже дали ще бъде възможно находището да бъде разработвано с търговска цел, въпреки че обследването му ще погълне милиони долари. През тази година ще му бъде направено 3D сеизмично проучване.
  Това е първото успешно дълбоководно сондиране в Черно море. Евентуалната му експлоатация няма да е никак евтина, съобщи Ройс.”
  Тоест работата не е сигурна.
  2″Акциите на компанията поскъпнаха с близо 6 на сто след новината. Те се търгуват на виенската борса.” Има сведения, че шистовата технология е поредният балон за печелене на пари на стоковата борса. Тук понамирисва.
  3. Никъде ни пише, че газът е шистов
  4. Страните, в които има минна индустрия и се извличат минерали обикновенно са страни от 3-я свят – продават евтино суровите ресурси си, това важи дори за кафето, а след това купуват готовия продукт от някоя мултинационална компания със седалище в Западна Европа , Америка или напоследък Китай – на съответните цени. За пример – проверете колко получава България от добива на злато на Дънди Precious Metals.
  5. Достъпните изкопаеми ресурси свършват и затова се прибягва до отчаяни методи за добив и производство като шистовия газ, без мисъл за последиците. Дупчи се на много места, но това не оправдава безсмислеността и опасността на подобни действия. Време е да се инвестира в нови технологии за енергия, докато човечеството все още може да си го позволи. Газът както знаем не може да замени отровена земя и вода. Отровена земя и водя е равно на убийствена хранителна и фармакологична зависимост – по лоша от енергийната. И бавно мъчително израждане и смърт.
  6. Разбирам, че годините комунистическо подтисничество са създали павлов рефлекс за русофобство на много от по-старото поколение, но Ви съветвам да отхвърлите квадрата на мислите си и да ги освободите към едно по-общо разбиране за глобалната ситуация- с поглед в бъдеще по-далеко от близките 20 години, колкото може би предполагате, че Ви остават. Хората, които се противопоставят на шистовия газ не са подкупени, колкото и да не ви се вярва – просто мислят с главите си. Освен това има и руски фирми, които искат да дупчат шистите у нас, за Ваша информация. Те по никакъв начин не са добре дошли, нито пък АЕЦ Белене.
  7. Една крайна физическа система, каквато е тази планета, не може безкрайно да поддържа икономическа система базирана върху безкраен растеж.

 41. Извинявам се за граматическата грешка на думата “ИЗПИЛА” ума.

 42. към Иво Инджев
  ами да г-н Инджев така излиза!И надменното ви държание си е факт.Името ми е Ясен Василев(ето,че вече не съм така анонимна).В поста ми имаше два въпроса,но вие вместо да отговорите пляснахте автора.
  p.s.
  ПЛЯС! се отнасяше за БАН,където разни инж.ни убеждават,че те разбирали,но не можели

 43. Към ясминка
  pudra@

  Ок, името Ви е Ясен, тайното Ви име е ясминка, а иначе в мейла сте pudra.

  Ясно. Ясен съм Ви…
  Как да не се съглася, че имате право да ми лепите етикет от висотата на превъзходството, което демонстрирате.Ако не съглася, ще бъде надменно.

 44. към не”ЧОВЕК”, а “желязо”
  Може би принадлежите към категорията “специалисти по всичко”, за които писах в предишният си пост, възпитаници на милиционерския университет. Редица от Вашите “съждения” и “изводи” могат да бъдат атакувани и оспорвани и от гледна точка на марксистко-ленинската идеология, която твърде безуспешно прилагате в случая, но тук не е мястото за това. Искам да посоча само някои произволни и неверни твърдения:
  1. Какво означава твърдението, че “тази планета /Земя-моя забележка/ е една крайна физическа система и не може да подържа икономическа система базирана върху безкраен растеж”. От научна гледна точка, това е пълен абсурд и пълна безмислица, особенно ако това се отнася за държавата България.
  2. Другото твърдение основаващо се също марксистко-ленинската идеология е че страните от третия свят (вкл.и България)са суровинен придатък на омразния капитализъм и империализъм, който ограбва природните им богатства на безценица. Интересно защо между тях има държави като: Кувейт, Южно-африканската република, ОАЕ и др.имат най-висок жизнен стандарт в света, а според “нашите критерии безогледно унищожават природата си”. Помислете си само в Кувейт на такава малка около 17 х. кв.м. площ имат няколко хиляди петролни кладенци и на всичкото от горе бяха взривени и запалени при отстъплението на Ирак с Садам Хюсеин. Интересно как са още живи тези хора? Оказва се, че днес те тънат в разкош, без да ги засяга и икономическата криза. А на всичкото от горе, имат и вода за пиене, миене, къпане и поливане??
  3. Интересно ми е, кои е този РОЙС, на когото се позовава “човека”?

 45. Г-н Инджев , как ви се виждат тазсутрешните анти(фа)шистови “протести” , дали нямат ПРЯКА връзка с мириса на НЕкачествени РАДИОАКТИВНИ л.й.на довят откъм Кремъл?
  А какво ще става с Белене , дали ни стига НЕкачествения АЕЦ “Коазлдуй” ???
  Пък отгоре на това ше е 5-кратно по-скъп от аналогичните аналози , пък отгоре на това НЕкачествен???
  Дали ще видим скоро червено-“зелени” “екологически” антиядрени колаборационистически протести ?!?!?!!!!….

 46. Колаборационистите действат светкавично и антишистово , за да прикрият поредния ядрен провал откъм Кремъл и този път НЕкачествено…………….

 47. Ами защо не търсят газ и в нашия шелф!? Доколкото разбирам от новината, тук не става дума за добив на шистов газ на сушата. Това е сондаж на 170 км навътре в морето. Не виждам непосредствени опасности за населението. Мораториума не би трябвало да го засяга.

 48. Г. С. Раковски

  “Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни Българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползвала се от по-набожните и простодушните Българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител!* (Ами днес какво правят? Всеки човек, българин, който мисли надалеч и разсъждава, бил изменник според тях. “С нас е народът”, казват те, т.е. онези, които не знаят руския камшик. З.С.)

  Тя най-много е противодействувала, в последните дни, и на нашия свещен за духовенството въпрос и употребила е всички лукави средства да унищожи това народно искане, та да останат Българите пак под гръцко-фенерското духовно робство; защото тя знай, че ако българите добият независимото си свещенство, то не ще й веке допусти да мами и разорява българский беден народ, както е досега струвала и днес струва…. “

 49. Г-н. инж.Симеонов, Ако бяхте разбрали какво имам предвид, щяхте да осъзнаете, че атправната ми не точка е здравият разем, а не някакъв измислен “милиционерски университет.” Нека не изпадаме до взаимни нападки, все пак диалог трябва да става. Относно Вашите коментари –
  1. Първото твърдение е основано на проста логика и елементарна наука. Както и Вие знаете, нашата планета Земя, не е безкрайна – едно парче материя в космическото пространство. Следователно материалните ресурси в латентно състояние на тази крайна (сиреч не-безкрайна) планета са ограничено количество – тоест, подлежат на свършване. Тази планета представлява сложна устроена и недотам добре разбрана система от подсистеми на нива вариращи от нано до макро, коита са в постояннен процес на взаимно балансиране. Ние – хората- сме част от уравнението, но не знаем точно коя част. Можем само да предполагаме и да наблюдаваме ефекта от действията си. Ако погледнете в посока Кримиковци или Чернобил ще разберете, какво имам предвид.
  2. Кувейт, Южно-африканската република, ОАЕ са страни с неравномерно и рязко разделение на социалните слоеве и има доста сериозна бедност, в Кувейт и ОАЕ има неравноправие на половете и други приятни навици, и ако проучите въпроса, ще се замислите над някои тенденции в близкоисточната политика напоследък и вероятна част от причините им. Да не говорим, че тези “светли примери” са само част от страните които добиват за износ и не представляват представителна извадка от общия брой страни, които снабдяват страните от т.нар 1 и 2 свят със сурови ресурси, които са много на брой и все в дъното на класациите за добър живот. А какво представлява добрият стандарт на живот, отразява ли реалното качество на живот, и как се измерва той е съвсем отделна и дълга тема.
  3. Изпълнителният директор на компанията OMV е Герхард Ройс. Ако се вгледате в моя текст, ще видите кавичките които маркират цитатите ми от статията по-горе. А ако прочете статията, ще видите и кой е г-н Ройс 🙂

 50. ПРОБЛЕМ НОМЕР ЕДНО–ЕКОЛОГИЧНО ЗАМЪРСЯВАНЕ. ПРОБЛЕМ НОМЕР 2, ШЕВРОН ЩЕ НИ ПРОДАВА ГАЗА НА СЪЩАТА ЦЕНА КАТО ГАЗПРОМ. СПРАВКА: ЦЕНАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ГАЗ ОТ ГАЛАТА

 51. към г- Тинков: ако желаете, присъединете се към тази група https://www.facebook.com/groups/149596528464288/

  г-н Инджев, някои от участниците и мненията в групата със сигурност ще са интересни за Вас

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.