Руско менте ни качва ядреналина

След като години наред отричат самата вероятност от Русия да пристигат пратки за АЕЦ „Козлодуй” с качество, различно от заявеното ( конкретно за ядреното гориво), изведнъж се оказа, че това се е случило наистина, макар и по отношение на качеството на части, направени от метал. Разкритието дойде от самата Русия, а тук началниците на ядреното лоби започнаха да се оправдават и да „успокояват”: щели да разследват!
Скандалът с руски адрес потвърди косвено, че този род далавера е напълно осъществима в българската централа, която е допуснала да бъде измамена. Има контрол на входа, но „някой” е допуснал фалшивото оборудване да бъде монтирано. В сайта Всеки ден на следващия ден след разкритието се появи заглавието:

АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” СЕ ОКАЗА МЕНТЕ
АТОМНАТА ЦЕНТРАЛА БИЛА СНАБДЕНА С ФАЛШИВИ ЧАСТИ

Най-после кошерът се разбуни и директорът на централата Александър Николов започна да жужи : „ информацията, разпространена от руския сайт, че е доставено фалшиво оборудване в АЕЦ „Козлодуй”, ни притесни”, заяви той пред bTV на 24 февруари 2012 г. След което обясни, че нямало проблем (без да дава обяснение как е възможно без българско съучастие да се осъществи тук руската далавера):
“По четири подгревателя са монтирани в V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй”. Към момента няма проблеми с тях. Те работят добре.” Излиза, че централата безкритично приема на доверие руското оборудване и трябва да се случи нещо непредвидено, като руско полицейско разследване, за да си признаят тук в Козлодуй, че „може би са измамени”. Ако е така по отношение на въпросните подгреватели, защо да не мине и номерът с подмененото гориво, за което от години алармира анализаторът на ядреното гориво в същата централа Георги Котев?

Сега разтревоженият Александър Николов „незабавно” изпраща в Русия специалисти от централата, за да се запознаят с „тревожните новини, разпространени вчера”, 23 февруари, от агенция “Русбалт” по източници от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Контраразузнаването в Русия е започнало разследване на шефовете на предприятия свързани с ядрения сектор заради кражби на огромни суми.Извършени са обиски, иззети са документи, свидетелстващи за кражбата на средства от ядрения отрасъл, посочва “Русбалт”.

Сайтът Vesti.bg съобщава, че на 27 декември е бил арестуван директорът по снабдяването на машиностроителния завод “ЗиО-Подолск” Сергей Шутов, повдигнати са му четири обвинения за мошеничество в особено големи размери.

Аналогични обвинения са повдигнати и на ръководителите на “Атом-Индустрия”, докато директорът на компанията “Атом-Индустрия” Дмитрий Голубев се е укрил и ФСБ го издирва.

Това се случва в Русия, а тук сме просто „изненадани” . Вестник „Труд” цитира Александър Николов да се надява, че този оповестен като свършен факт кошмар е само сън:

“Неприятна информация. Искрено се надявам да не е вярна”, коментира пред “Труд” шефът на АЕЦ “Козлодуй”.

Тук дори „не вярваме” да са ни причинили щета: тепърва сме щели да проверяваме, дали е вярно, макар в страната производител и доставчик на фалшивата продукция за българската ядрена централа да има вече арести по веригата на далаверата. Както излиза, май ще трябва да чакаме Русия да ни спасява от себе си, а ние ще посрещаме освободителите с цветя и акордеони на козлодуйския бряг: бум!

И ето че „спасението” иде: в Русия е започнало сглобяването на корпуса на реактор за АЕЦ “Белене”, въпреки че България и Русия не са подписали договор, който да изясни колко точно ще струва новата мощност, съобщава capital.bg.

От руското предприятие “Ижорски заводи”, в което се извършва монтажът, съобщили, че са ангажирани да произведат два реакторни корпуса с вътрешни устройства, два горни блока, два компенсатора на налягането, 8 корпуса за парогенератори с колектори на топлоносителя, като четири от тях са изпратени в Подолския машиностроителен завод.

“Ижорските заводи” трябва да изработят и системите за аварийното охлаждане на активната зона на реактора, както и пасивна защита на съоръжението.

От Vesti.bg припомнят: През 2006 г. Националната електрическа компания (НЕК) избра руската “Атомстройекспорт” за изпълнител на проекта за втора атомна централа в България. Година и половина по-късно българското правителство (на тройната коалиция – бел. ред) се съгласи на график на плащанията, без да е подписан окончателен договор.

През 2008 г. “Атомстройекспорт” поръчва на “Ижорски заводи” да изработи реакторно оборудване за двата 1000-мегаватови енергоблока на “Белене”. Стойността на поръчката е 82 млн. евро.

Така че край Дунав отново има струпване на освободители: от единия фланг ще ни спасяват от себе си в АЕЦ „Козлодуй”, а на другия ще ни строят втора централа с нови, мощни генератори на далавери от ново поколение.

21 мнения за “Руско менте ни качва ядреналина”

 1. А пък шефът на центаралата вика, че роса го росяла – днес по най- б(езобразната)ТВ.
  НЕмАло проблеми, ама сега ще изхарчат още едни пари, да проверят “със сигурност”. Тежки стрес- тестове са надвиснали пак над АЕЦ-а, а най- паче над джобовете ни…

 2. Сещам се за старата серия лозунги “Руският болен – най-здравият болен!”, “Руският атом-най-мирният атом!” (само дето най-напред на полигона, където извергът Жуков убива при първия ядрен опит на СССР хиляди съветски войници и околни селяни, а после и в Чернобил СССР-атомът се оказа малко немирен, палавник такъв!).. Та към тази серия прибавяме “Руското менте- най-истинското менте!” Особено като експорт за Задунайката.

 3. Много интересна реч на американския президент. http://banks.dir.bg/2012/02/24/news10607996.html

  “Не ни остава нищо друго освен да сондираме. Стъпка номер едно в преодоляването на зависимостта от вносните енергоносители – сондиране, стъпка номер две – сондиране и номер три – отново сондиране. Вие вече чухте това от мен през 2007 г., когато се борех за президент, вие чувате това всяка година…

 4. Има и трета “отговорна” страна в тази сага – Международната агенция по атомна енергия (МААЕ), която носи голямата отговорност за безопасността на АЕЦ – в частност, АЕЦ “Козлодуй”.

  Ето, обаче, какво заявява само преди броени седмици шефът на Агенцията за ядрено регулиране (подчинена на МААЕ) Сергей Цочев:
  “Резултатите от стрес-тестовете на АЕЦ “Козлодуй” са готови и потвърждават високото ниво на безопасност на централата. След серия от изчисления, проверки и дори симулация на скъсване на стените на сръбските електроцентрали „Железни врата”-1 и „Железни врата”-2 анализите на експертите показват, че АЕЦ „Козлодуй” е с високо ниво на издръжливост при земетресения, наводнения и евентуални аварии, причинени от прекъсване на електрозахранването.”
  подробности в http://www.kznpp.org/uf//pa/2011/PA_06_2011.pdf

 5. Това разкритие на руските служби показва само колко несигурно е използването на всичко произведено в Русия. А използването на руска технология и оборудване за АЕЦ е направо престъпление!

 6. Най-малкото нови 10-12 милиона лева за нови “стрес-тестове”, като онези дето ни пробутаха на есен 😉 Освен това не изключвам и вероятността тези две новини да са част от нарочно замислен сценарий, но за сега информацията е доста оскъдна, за по-категорични изводи. Ако крушата си има опашка, то скоро ще разберем.

  А поведението на изпълнителния директор е повече от неадекватно!

 7. Mr.Indzhev,events as they evolve 2012 ref.Pariament,s Permission to investigate a.s.p. one famous Duo,might not delete to convert the whole picture of the political Life in Bulgaria in a divert Show,no matter how cautious might
  appear H E Rossen Plevneliev.
  No possible more false caumflage and toxic toponymic.General Marin would be not vulherable with one step back as first!But not with excessive Obedience like last year on the All Soul,s Day,November 2,2011.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  The hours of Stress are inevitable
  and the natural Will of Destiny much more logic after sinfully Ruling from the same Olymp!

 8. Само дето докато ние си лаем срещу радиото, някой явно вече си е опекък работата: в
  зарубежния печат четем, че “Ижорские заводы” (входят в Группу ОМЗ), начали контрольную сборку корпуса реактора ВВЭР-1000 для первого энергоблока АЭС “Белене” (Болгария).
  http://www.i-http://www.i-mash.ru/news/nov_predpr/20404-izhorskie-zavody-zavershajut-izgotovlenie-korpusa.html

 9. Г-н Ришельо,

  Тествайте най-сетне и френския си.

  Вече е ясно, че и българският, и английският Ви са един дол дренки.

 10. Изп. Директор Александър Николов е кукла на конци и разбира се ще говори глупости а няма да действа отговорно защото неговите Мутри-Господари може и да го накарат да замълчи завинаги. Както този “умник” твърди, че АЕЦ работи надеждно въпреки некачествените агрегати така навремето в нашия завод партийния секретар беше се скарал на монтьорите: “Защо не правите качествени машини с некачествените детайли които са ви подадени, то със качествени всеки може!”
  Така беше тогава когато както беше написал техния “поет” за Партията: …ти права си когато съгрешиш дори!

 11. Lilan-Anna:Това разкритие на руските служби показва само колко несигурно е използването на всичко произведено в Русия. А използването на руска технология и оборудване за АЕЦ е направо престъпление!

  Във връзка с информацията, че “Руските спецслужби разследват “менте оборудване” за АЕЦ “Козлодуй”” и като използвам за основа идеята на ‘честните еколози” да се “забрани напълно проучването за шипков газ” предлагам рицепрочно:

  ДА СЕ ВЪВЕДЕ МОРАТОРИУМ НАД ИЗПОЛЗВАНЕТО НА К А К В И Т О И ДА СА РУСКИ ТЕХНОЛОГИИ, ЧАСТИ И МАТЕРИАЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!

  Мораториумът може евентуално да бъде вдигнат след унищожаване на корупцията в Русия.
  Допускам, че това последното означава мораториум “завинаги”, но не смятам, че това е наш проблем.

  Основна задача на съществуването на държава на българите е да се даде поне малъка възможност за ФИЗИЧЕСКОТО ОЦЕЛАВАНЕ им оцеляване. За да не могат да ги убиват, измъчват, подлагат на антихуманни експерименти!

  При тия нива на ДИВАШКА КОРУПЦИЯ в Русия да се използват атмоните им “технологии” означава да се залага на хазарт ЖИВОТА на ВСИЧКИ българи, които могат просто да ПРЕСТАНАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ след един кратък атомен “проблясък”.

  Много са ми чудни посланиците от ЕС.
  Ами нали атомната бомба в БеляНЕ може да избие поне 1/3 от ЕС.
  До кога на лице “контролиращо трафика на амфетамини през Турция”( според Уйкилийкс) ще се разрешава да взима такива ОПАСНИ решения, като това да се строи руска атомна БОМБА в България?

  Време е за организирани протести!

 12. Четейки статията,веднага в съзнанието ми изплува спомена за “големия шлем” на Първанов.Свързано това с въпроса защо българските служби за сигурност не “трепват” по тази тема,изведнъж се сещам защо от толкова години ни пробутват “високо знаещи,социални и т.н.” управляващи.Степента на компетентност на всички управляващи с произход от БКП/БСП или свързани стях като се почне от Д.Попов,Беров ,Виденов,Симеон,Станишев,Първанов, Борисов е такава,че позволява непрекъснатото и грубо манипулиране.Поради ниското ниво на компетентност те са готови да служат на всяка сили ,която им осигури “достойно”според тях обществено положение.В тази връзка си спомням коментара на един приятел при смяната на президентите Картър и Рейгън,като каза:сега разбирам защо имат такова самочуствие американските президенти.Свършва му мандата и Картър се качва на самолета си,по-голам от този на президента и си тръгва И НЕ ГО СТРАХ КАКВО ЩЕ РАБОТИ-ИМА СИ ПАРИ И БИЗНЕС И НЕ МУ ПУКА КОЙ КАКВО ЩЕ МУ КАЖЕ.Сега си преставете какво щяха да работят изброените по-горе и какво са доказали,че могат да работят.Затова служат на Русия,тя не е виновна за нашия избор.

 13. По мое мнение, хич не се е загрижила Русия за качеството на доставките към България. Цялата тупурдия е заради това, че някой си е позволил да отклони суми в разрез с утвърдената кремълска схема за ограбване. “Настъпилият котето” ще изгърми, а у нас след седмица всичко ще затихне. Нищо чудно даже медиите да ни информират, че ментето не е било чак толкова лошо и е съвсем безопасно. Нищо чудно дори ментето да е било съзнателно прието от съответните отговорни другари – щом има далавера.
  Прав е ARTHUR – ЕС и НАТО спят ли, не видят ли?!Да не си мислят, че като грейне онова слънце и вдигне гъба в стратосферата само ние ще се изпържим, а на тях ще им се размине?!

 14. Господин Инджев,
  Обръщам се към вас, защото ако моят коментар не го четат, то вашият със сигурност ще бъде прочетен.
  Чета с интерес вашите публикации в блога и с не по-малък интерес преглеждам коментарите. Та понеже силата ми не е в четенето (както казват някои не много грамотни), затруднявам се, когато чета текст без да бъдат оставяни интервали след препинателните знаци. Мисля си, че следващата стъпка ще е интервалът в текстовете да изчезне съвсем.
  Друг е въпросът дали даден коментар е смислен, почтен и т.н.

  Моля ви, помогнете ми.

  По темата: България е перфектният полигон за руски експерименти. А как ще продължи това, зависи само от нас.

 15. Според Сергей Цочев стрес-тестовете са успешни – значи можем да очакваме да ни стреснат по чернобилски.

 16. Не искам да повярвам че всичко вече е предрешено за АЕЦ”Белене”.Не мога да се примиря!

 17. Позицияга на др. Директор не е учудваща – поръчката, доставката и монтажът на частите ментета ПРОСТО НЕ СА ВЪЗМОЖНИ без неговото ОК и активното му сътрудничество. Срещу което несъмнено е клъвнал своя дял. Дали пък няма и него да уволнят и после – дай, Боже, всекиму от хайдуците – бутиково раирано костюмче и Муто Трийсет и Петте Санта за съкилийник. Ех, живот те чака, др. Директор…

 18. Както винаги: Дори руснаците казват фалшиво е оборудването. Нашите ДОБРОВОЛНИ ЕНИЧАРИ казват: Това е невъзможно.

 19. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F: “Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е коствала на СССР 18 милиарда тогавашни американски долара (приблизително 50 милиарда днешни) изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на петрола на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на една тежка икономическа криза в СССР.”

 20. Това е поредният руски сценарий: фалшиво оборудване в АЕЦ Козлодуй , значи несигурност , т.е по- добре да се построи Белене със сигурни материали

 21. В АЕЦ “Козлодуй” са същи червени бабички – луди маниаци на тема руски ядрени мощности – там няма две мнения, няма съмнения. Каквото и да им пробутат като “стока”, информация, прогнози и др., приемат го като чиста монета…
  /изводите са от лични съвсем скорошни непосредствени наблюдения…/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.